Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΜΗ ΖΗΛΕΥΕΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΥΤΥΧΙΕΣ. ΦΤΙΑΞΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ



Πάντα έβλεπα την ευτυχία των άλλων και την ζήλευα. Από μικρό παιδί. Όμως, κακία δεν έτρεφα μέσα μου, για κανέναν. Τί έφταιγαν εκείνοι που ήταν ευτυχισμένοι; Τι έφταιγαν που εγώ τους ζήλευα. Τι έφταιγαν που εγώ ήμουν δυστυχισμένος;
Ήμουν ένα μικρό παιδί που καθώς μεγάλωνε προσπαθούσε να φτάσει την ευτυχία μα εκείνη τον προσπέρναγε ειρωνικά.
Στην καρδιά μου μόνο θλίψη υπήρχε. Θλίψη και ένα σωρό από αναπάντητα γιατί; Τα οποία καθώς μεγάλωνα μεγάλωναν και αυτά.
Γιατί οι άλλοι να έχουν περισσότερη ευτυχία από εμένα; Τι έκαναν περισσότερο για να την αξίζουν;
Γιατί εγώ να μην έχω μία οικογένεια ενωμένη όπως των άλλων;
Γιατί να μην είμαι άριστος μαθητής;
Γιατί οι γονείς μου να αγαπούν περισσότερο τον αδερφό μου;
Γιατί να μην έχω έναν φίλο αληθινό;
Γιατί η σχέση μου να μην είναι ιδανική όπως των άλλων;
why
Γιατί να μην έχω μία δουλειά που να αγαπώ;
Γιατί να μην είμαι ικανός να με θαυμάζουν;
Γιατί να μην έχω το θάρρος της γνώμης μου;
Γιατί να φοβάμαι τόσο;
Γιατί να πονάω τόσο;
Γιατί; Γιατί; Γιατί;
Κοιτάζω τους άλλους και επιθυμώ την δική τους ευτυχία.
Κοιτάζω τους άλλους που χαμογελούν και αναρωτιέμαι; Ξανά και ξανά.
Ποιο να είναι το λάθος μου;
Κι ύστερα σκέφτομαι. Ίσως απλά να στάθηκαν πιο τυχεροί ή ίσως να πάλεψαν πιο πολύ.
Μήπως τελικά δεν προσπάθησα αρκετά; Κι όμως, σε όλη μου τη ζωή δεν έχω σταματήσει να κυνηγώ την ευτυχία. Δεν έχω σταματήσει να την περιμένω να έρθει.
-----how-can-I-find-my-real-my-happiness-when-I-am-having-difficulties-to-define-happiness-------by--qpps_630664112610350.LG
Θέλω τόσο πολύ να χαμογελάσω. Να κοιτάξω στον καθρέφτη και να αντικρύσω ένα πρόσωπο χαμογελαστό. Ευτυχισμένο. Αληθινά ευτυχισμένο! Που η εικόνα του στον καθρέφτη να ραγίσει από δάκρυα χαράς και όχι λύπης. Βαρέθηκα να σκορπάω ψεύτικα χαμόγελα παντού. Και να αναρωτιέμαι που έχω κάνει λάθος! Γιατί σίγουρα κάπου φταίω κι εγώ. ..
Κάπου δεν έπραξα το σωστό ώστε να μπορώ τώρα να είμαι ευτυχισμένος. Ίσως και να απορροφήθηκα τόσο από τη ζωή των άλλων που να ξέχασα τη δική μου ζωή. Τις δικές μου επιθυμίες, τα δικά μου όνειρα.
Ίσως τότε να ήταν που η ευτυχία μου χτύπησε την πόρτα αλλά εγώ δεν την άκουσα. Ίσως τότε να έπρεπε να ανέβω στο τρένο αλλά να μην ανέβηκα. Ίσως να θεώρησα το ταξίδι μικρό και άσκοπο. Δίχως σημαντικό προορισμό.
Κι όμως έπρεπε να καταλάβω ότι οι μικροί προορισμοί είναι εκείνοι που μπορεί να μας κάνουν αληθινά ευτυχισμένους.
10-happiness-mistakes
Η ευτυχία δεν μας χαρίζεται έτσι απλόχερα είναι οι ευκαιρίες που αν δεν τις αρπάξεις την κατάλληλη στιγμή χάνονται και δεν ξαναγυρνάνε. Και αν μας χαριστεί πρέπει να παλέψουμε με νύχια και με δόντια για να την κρατήσουμε. Γιατί εκεί που θα την θεωρήσουμε δεδομένη εκεί και θα τη χάσουμε. Θα ανοίξει τα πελώρια της φτερά και θα πάει να αγκαλιάσει μία άλλη πονεμένη καρδιά. Μια καρδιά που θα αξίζει να είναι ευτυχισμένη. Μια καρδιά που περιμένει πως και πώς να της ανοίξει την πόρτα για να χυθεί το διάπλατο φως μες το σπίτι της και να την ζεστάνει.
Γι’ αυτό, λοιπόν, μην προσπαθείς να ζήσεις τη ζωή σου μέσα από την ευτυχία των άλλων.
Μην θεωρείς τη δική σου ευτυχία κατώτερη από των άλλων, πάλεψε για εκείνη και κάνε την πιο δυνατή.
Που ξέρεις; Ίσως και οι άλλοι να θεωρούν τη δική σου ευτυχία πιο όμορφη από τη δική τους! O κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται την ευτυχία με έναν τρόπο διαφορετικό και μοναδικό για εκείνον. Μπορεί εσύ να έχεις αυτό το κάτι που κάποιος άλλος να ζηλεύει και να θεωρεί προσωπική ευτυχία. Το έχεις σκεφτεί ποτέ αυτό;
Για αυτό ζήσε την κάθε στιγμή και έχε πάντα ανοιχτές τις πόρτες της ψυχής σου γιατί κάθε μέρα υπάρχουν εκείνες οι μαγικές στιγμές που μπορεί να σε κάνουν ευτυχισμένο. Μέσα από τα απλά τα πράγματα, τα καθημερινά.




_________
 ~ Φλώρα Σπανού
   Πηγή: αναπνοές

ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ



Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου;

Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είναι άτυχος και όλα πάνε άσχημα στη ζωή του. Δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, ούτε ικανοποιημένος γιατί πάντα θα βρει κάτι που να μη του αρέσει ή να του λείπει. Θεωρεί τους γύρω του υπεύθυνους για τη δυστυχία του και πιστεύει πως είναι το θύμα μίας περίστασης όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Τα συναισθήματα που εκφράζει συνεχώς είναι αρνητικά. Κατά συνέπεια βιώνει χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή του, χαμηλή ποιότητα ζωής, αυξημένα ψυχοσωματικά προβλήματα (πονοκέφαλοι, έλκος, μυαλγίες, σπαστική κολίτιδα, οσφυαλγία) και μεγαλύτερη επιρρέπεια στις σωματικές παθήσεις. 
axaristia_660
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
  1. Έκφρασε ανοιχτά τα συναισθήματά σου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να συζητήσεις με το άτομο αυτό τα συναισθήματά σου. Εξήγησέ του πώς νιώθεις όταν σε αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο. Ανάφερε συγκεκριμένα περιστατικά για να μπορέσει και αυτός να καταλάβει. Ορισμένοι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι αρκετές φορές είναι αγενείς ή αγνώμονες. Επίσης, πολλοί θεωρούν πως το «ευχαριστώ» είναι δεδομένο. Εάν, λοιπόν, το άτομο καταλάβει ότι έκανε λάθος, θα σου ζητήσει συγγνώμη και θα προσπαθήσει να μην το ξανακάνει. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν και άτομα που δε θα παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος, θα θυμώσουν και θα αντιδράσουν άσχημα. Στην περίπτωση αυτή το άτομο μπορεί να αντιμετωπίζει κάποια άλλα προβλήματα και να συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο. Εάν συμβεί αυτό, σταμάτησε την κουβέντα ευγενικά και μην τη συνεχίσεις.
  2. Σταμάτα να είσαι τόσο γενναιόδωρος μαζί του. Εάν συνειδητοποιήσεις πως η κουβέντα μαζί του δεν έλυσε το πρόβλημα και συνεχίζει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, τότε πρέπει να σταματήσεις να είσαι τόσο γενναιόδωρος. Οι αχάριστοι άνθρωποι δε σταματούν ποτέ να ζητάνε και να απαιτούν. Όσα περισσότερα τους δίνεις, τόσα περισσότερα περιμένουν. Σταμάτα να δίνεις σε ανθρώπους που δεν το εκτιμούν. Άρχισε να λες «όχι» κάθε φορά που σου ζητάνε κάτι. Πολλές φορές όταν σταματήσουν να παίρνουν απομακρύνονται και χάνονται, ψάχνοντας το επόμενο διαθέσιμο άτομο που θα τους δώσει. Ο Καλλίμαχος τονίζει πως «δεν υπάρχει κανένας πιο βέβαιος εχθρός από τον αχάριστο που ευεργετήθηκε».
  3. Απομακρύνσου και βοήθησε περισσότερο ανθρώπους που εκτιμούν την προσπάθειά σου. Σίγουρα αποτελεί τη δυσκολότερη επιλογή, ιδιαίτερα εάν τα άτομα αυτά είναι χρόνια στη ζωή σου, είναι όμως αναγκαία για την ψυχική σου ηρεμία και ισορροπία. Τα άτομα που είναι αχάριστα και συνεχώς ζητούν από σένα πρέπει να φύγουν από τη ζωή σου το συντομότερο δυνατό. Υπάρχουν γύρω σου τόσοι πολλοί άνθρωποι που σε κάνουν να χαμογελάς, να αισθάνεσαι όμορφα και εκτιμούν πραγματικά αυτό που τους δίνεις ακόμα και αν αυτό είναι μικρό. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να συνεχίζεις να αφιερώνεις το χρόνο σου σε άτομα που γκρινιάζουν και σε «εκμεταλλεύονται» συνεχώς;
Να θυμάσαι πως κάθε άνθρωπος έχει να κάνει μία πολύ σημαντική επιλογή κατά τη διάρκεια της ζωής του: Αν θα ακολουθήσει το δρόμο της ευγνωμοσύνης για όλα αυτά που έχει ή το δρόμο της αχαριστίας για αυτά που δεν έχει. Είναι προσωπική του επιλογή αν θα είναι χαρούμενος ή δυστυχισμένος. Εάν, λοιπόν, ορισμένα άτομα στη δική σου τη ζωή έχουν επιλέξει το δεύτερο δρόμο, δεν είσαι υποχρεωμένος να μείνεις δίπλα τους.
Πλησίασε περισσότερο τους ανθρώπους που σε κάνουν να χαμογελάς και εκτιμούν αυτά που τους δίνεις. Να θυμάσαι τα λόγια του Earl Nightingale: «η στάση μας απέναντι στη ζωή καθορίζει και τον τρόπο που θα μας αντιμετωπίσει η ίδια η ζωή».
timthumb1
_______________
 ~  Μουστάκα ΕλευθερίαMSc Κλινικός Ψυχολόγος

"ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ" - ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Το Τρίτο Κύμα ήταν ένα πείραμα πάνω στη φύση του φασισμού και των αιτίων της υποστήριξής του από απλούς ανθρώπους, που έγινε τον Απρίλιο του 1967 σε ένα γυμνάσιο του Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια από το δάσκαλο Ρον Τζόουνς (Ron Jones). Αν και ξεκίνησε σαν απλή άσκηση πειθαρχίας, το πείραμα προς το τέλος του ξέφυγε από τον έλεγχο, και τέλειωσε με πρωτοβουλία του δασκάλου με έναν διδακτικό, όσο και οδυνηρό τρόπο.
Ιστορικό
Ο Τζόουνς δίδασκε σύγχρονη ιστορία, και φθάνοντας στο κεφάλαιο για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα στο Ολοκαύτωμα, είδε ότι δε μπορούσε να απαντήσει σε μια βασική ερώτηση των μαθητών του: Πώς ήταν δυνατόν απλοί άνθρωποι να υποστηρίξουν ένα καθεστώς όπως αυτό του Ναζισμού, να τηρήσουν στάση σιωπής ή και συμμετοχής στις ωμότητες που διεξάγονταν, και επιπλέον όταν όλα τελείωσαν να αρνηθούν ότι είχαν έστω και γνώση για αυτά που γίνονταν; Ο Τζόουνς αποφάσισε να απαντήσει, δίνοντας ένα μικρό δείγμα στην πράξη.

images (2)Δύναμη από την πειθαρχία

Έτσι, κάποια Δευτέρα, ξεκίνησε το μάθημα επιχειρηματολογώντας για τα πλεονεκτήματα της πειθαρχίας και τα αισθήματα ικανοποίησης και αυτοελέγχου που αυτή γεννά. Προχωρώντας, επέβαλε μια συγκεκριμένη στάση με την οποία θα έπρεπε όλοι να κάθονται μέσα στην τάξη (τα πόδια σε ευθεία με το πάτωμα, τα γόνατα σε γωνία ενενήντα μοιρών και τα χέρια πιασμένα πίσω από την πλάτη), αλλά και συγκεκριμένες, αυστηρές διαδικασίες με τις οποίες γίνονταν ερωτήσεις και απαντήσεις στη διάρκεια του μαθήματος.
Το περίεργο ήταν ότι όλοι όχι μόνο δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τους νέους κανόνες που ίσχυσαν στην τάξη, αλλά έσπευσαν να τελειοποιήσουν την ορθότητα και ταχύτητα της εκτέλεσης των εντολών από μέρους τους. Μάλιστα, η συμμετοχή στο μάθημα, στις ερωτήσεις, τις απαντήσεις και τη συζήτηση, έγινε καθολική, από μερική που ήταν προηγουμένως, και υπόθεση όλων μόλις εφαρμόστηκαν οι νέοι κανόνες ερωταπαντήσεων.

mercy1Δύναμη από την Κοινότητα

Τη δεύτερη μέρα, βλέποντας ότι η τάξη τηρούσε τους κανόνες της προηγούμενης χωρίς καμία υπενθύμιση από μέρους του, αποφάσισε να προχωρήσει το πείραμα εισάγοντας την έννοια της Κοινότητας, επιχειρηματολογώντας για τη δύναμη και την ικανοποίηση που αντλείται από το να δουλεύεις, μαζί με άλλους, για έναν σκοπό. Όλη η τάξη φώναξε με ρυθμό και επί πολλή ώρα συνθήματα όπως "Δύναμη από την πειθαρχία" και "Δύναμη από την Κοινότητα". Στο τέλος του μαθήματος, καθιερώθηκε και ο χαιρετισμός μεταξύ των μελών της κοινότητας αυτής: Το δεξί χέρι υψωμένο στον ώμο, με τα δάχτυλα λυγισμένα σαν κύμα που ετοιμάζεται να σκάσει. Ο Τζόουνς ονόμασε τον χαιρετισμό αυτό "Τρίτο Κύμα", γιατί υποτίθεται ότι το τρίτο κύμα που φθάνει στην ακτή είναι και το δυνατότερο, είναι προφανής όμως η σχέση τόσο με το Τρίτο Ράιχ, όσο και με το χαιρετισμό ανάμεσα σε μέλη του Ναζιστικού Κόμματος. Παρ' όλα αυτά, η τάξη υιοθέτησε το χαιρετισμό αυτό, και σύντομα άλλοι μαθητές, παρατηρώντας το χαιρετισμό έξω από την τάξη, ρωτούσαν περί τίνος πρόκειται, και αν θα μπορούσαν και αυτοί να γίνουν μέλη στο Τρίτο Κύμα.

lessonΔύναμη από τη δράση

Την επόμενη μέρα το Κύμα, καθώς, όπως εξήγησε ο δάσκαλος, η πειθαρχία και η Κοινότητα είναι άχρηστες δίχως την πράξη, πέρασε στη δράση. Εκδόθηκαν κάρτες μέλους για κάθε μέλος του κινήματος, τις οποίες δεν αρνήθηκε να πάρει κανένα παιδί. Επίσης, όλοι προμηθεύτηκαν μαύρα περιβραχιόνια που έπρεπε να φορούν για να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους.
Ειδικά καθήκοντα ορίστηκαν για τον καθένα, όπως η απομνημόνευση των στοιχείων όλων των μελών του Κύματος, η πληροφόρηση του δασκάλου για κάθε αντι-κυματική δραστηριότητα και κουβέντα, η εγγραφή άλλων ατόμων στο Κύμα, και άλλα. Φτιάχτηκαν μεγάλα πανό του Τρίτου Κύματος που κρεμάστηκαν σε όλο το σχολείο, ενώ κατά τον Τζόουνς ένας ολοένα μεγαλύτερος αριθμός παιδιών ζητούσε να γίνει δεκτός στην τάξη του και το Τρίτο Κύμα. Οι μαθητές συνέχισαν όχι μόνο να στηρίζουν το Κύμα μέσω της δράσης τους, αλλά και να αναλαμβάνουν καθήκοντα από μόνοι τους. Ένας από τους πιο αδύνατους και ακοινώνητους μαθητές της τάξης του ανακοίνωσε ότι θα ήταν στο εξής ο σωματοφύλακάς του.
Frame43Οι ανησυχίες του ραββίνου, μιας από τις μαθήτριες καθησυχάστηκαν αμέσως με τη δικαιολογία ότι η τάξη απλά μελετούσε την "προσωπικότητα των Γερμανών". Με ανάλογο τρόπο αντιμετωπίστηκαν και οι επιφυλάξεις κάποιων γονιών. Υπήρχαν επίσης και αντιδράσεις από μαθητές, κυρίως άλλων τάξεων, και μερικές ενέργειες κατά του Κύματος. Οι περισσότερες αντιδράσεις όμως και διαφωνίες προλαμβάνονταν, καθώς από τη μια το δίκτυο των πληροφοριοδοτών είχε πλέον αρκετά μέλη, αφετέρου υπήρχε αυστηρός έλεγχος, με την απαγγελία συνήθως κατασκευασμένων κατηγοριών από τον Τζόουνς προς μέλη του Κύματος, που συνήθως οδηγούσαν στον "εξορισμό" τους στη βιβλιοθήκη του σχολείου, μετά από δημόσια "δίκη". Πάντως, αναλογιζόμενος το γεγονός ότι η κατάσταση μέσα στο σχολείο είχε αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, ο Τζόουνς αποφάσισε να σταματήσει σιγά-σιγά το πείραμα.

Δύναμη από την περηφάνια

Τη μέρα αυτή φανερώθηκε στους μαθητές ο "πραγματικός" λόγος ύπαρξης του Τρίτου Κύματος: Αποτελούσε ένα πανεθνικό κίνημα στρατολόγησης νέων που ήθελαν να παλέψουν μέσω της πειθαρχίας, της κοινότητας, της δράσης και της περηφάνιας για την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος. Και όχι μόνο: Με την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος θα ερχόταν και η αλλαγή στην ανώτερη εκπαίδευση, την οικονομία, την κοινωνία, την ίδια τη μοίρα του έθνους. Το Κύμα είχε έναν αρχηγό, υποψήφιο για την Προεδρία της Αμερικής που, ανακοινώνοντας την επομένη την δημιουργία ενός προγράμματος για τους νέους με βάση το Τρίτο Κύμα, θα έδινε το σύνθημα για μια επίδειξη δύναμης από μέλη του κινήματος σε πάνω από χίλια σχολεία σε όλη τη χώρα. Το ραντεβού για την επίδειξη δόθηκε σε ένα αμφιθέατρο την επομένη στις 12:00, αυστηρά για μέλη του Κύματος, παρουσία "δημοσιογράφων", δηλαδή φίλων του δασκάλου μεταμφιεσμένων σε εκπρόσωπους του τύπου.

Τελευταία μέρα: Δύναμη μέσα από την κατανόηση

Το αμφιθέατρο είχε συγκεντρώσει μαθητές, που περίμεναν με αγωνία την τηλεοπτική συνέντευξη τύπου του αρχηγού του Κύματος. Μετά από μια επίδειξη της εκπαίδευσής τους στον "τύπο", όπου το σύνθημα "Δύναμη από την πειθαρχία" φωνάχτηκε δυνατά πολλές φορές, ο Τζόουνς άνοιξε μια τηλεόραση και τους ανακοίνωσε την έναρξη της συνέντευξης τύπου. Για πέντε λεπτά, το ακροατήριο έμεινε να κοιτά μια άδεια οθόνη, περιμένοντας. Όταν διαλύθηκε και η τελευταία ελπίδα ότι αυτό που περίμεναν θα συνέβαινε, ο δάσκαλος ανακοίνωσε στους μαθητές την πραγματικότητα: Δεν υπήρχε αρχηγός, ούτε κίνημα, και οι ίδιοι είχαν ανταλλάξει την ελευθερία τους να σκέφτονται, να αποφασίζουν και να δρουν προκειμένου να γίνουν μέλη μιας ελίτ.
Την ίδια ώρα προβλήθηκε το "μέλλον τους", όπως τους πληροφόρησε ο Τζόουνς: Ένα φιλμ με σκηνές από τη Ναζιστική Γερμανία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη φρίκη του πολέμου. Το τέλος του φιλμ, και ο λόγος του Τζόουνς για το πως, τις προηγούμενες μέρες, είχαν δει το φασισμό να αναβιώνει όχι απλά σαν ένα ιστορικό φαινόμενο, αλλά σαν κάτι κρυμμένο μέσα στον καθένα τους, διάλυσε τη συγκέντρωση μέσα σε σοκ για πολλούς μαθητές, και προβληματισμό για όλους. Το όλο ζήτημα δεν ξανασυζητήθηκε ποτέ από το δάσκαλο ή τους μαθητές, για πολλά χρόνια.
DIE_WELLE1Επίδραση
Οι λεπτομέρειες του "πειράματος" αυτού δεν έγιναν γνωστές για αρκετά χρόνια, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον του. Το 1972 ο Τζόουνς δημοσίευσε ένα διήγημα όπου περιέγραφε ορισμένες λεπτομέρειες, και το 1981 διασκευάστηκε σε ταινία (κερδίζοντας βραβείο Έμμυ). Ο συγγραφέας Τοντ Στράσσερ, με το ψευδώνυμο Μόρτον Ρου, έγραψε το μυθιστόρημαΤο Κύμα, βασισμένο πάνω στην ταινία αλλά και τη διήγηση του Τζόουνς. Το βιβλίο γνώρισε επιτυχία, και στη Γερμανία προτεινόταν σαν ανάγνωσμα στα σχολεία. Διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο και μιούζικαλ. Αργότερα, ο Τζόουνς αποκάλυψε την πλήρη δική του εκδοχή της ιστορίας, ορισμένες λεπτομέρειες από την οποία αμφισβητήθηκαν, κυρίως για το μέγεθος που απέκτησε το φαινόμενο μέσα στο σχολείο, αλλά και το κατά πόσον οι μαθητές μέλη του Κύματος συμμετείχαν όλοι σοβαρά. Το πείραμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ψυχολόγου Φίλιπ Ζιμπάρντο, που αρκετά αργότερα διεξήγαγε το πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ, που και αυτό αφορούσε συνθήκες υπακοής/καταπίεσης.
Πηγές: wikipedia , διαδίκτυο

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ LEADER ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 154.000,00 €



Υπογραφή νέας σύμβασης έργου LEADER στην Τοπική Κοινότητα Αγίας Φωτεινής προϋπολογισμού 154.000,00 €
Δικαιούχος του έργου ο Δήμος Έδεσσας

Νέα σύμβαση έργου στα πλαίσια του LEADER συνυπέγραψαν ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου.

Η νέα σύμβαση αφορά το έργο με τίτλο «Επένδυση Λιμνοδεξαμενής Τοπικής Κοινότητας Αγίας Φωτεινής» με δικαιούχο τον Δήμο Έδεσσας, έχει συνολικό προϋπολογισμό 154.000,00 € και προέκυψε στα πλαίσια του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER του Άξονα 4 του ΠΑΑ 2007-2013.

Το έργο εντάσσεται στην κατηγορία των έργων υποδομής μικρής κλίμακας, μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την περιοχή.


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ανέφερε τη σημασία παρεμβάσεων που διευκολύνουν τις προσπάθειες του αγροτικού κόσμου σε καθημερινή βάση και στηρίζουν την επιχειρηματικότητα. Οι υποδομές αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί λόγω των εξελίξεων στην οικονομική κατάσταση του τόπου, η Αναπτυξιακή Πέλλας, μέσω των προγραμμάτων LEADER συμβάλλει αποφασιστικά στην υλοποίηση μικρών και μεγαλύτερων έργων για την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

BLUE MOON: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΛΕ ΦΕΓΓΑΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΕΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ;

Blue Moon: Τι είναι το μπλε φεγγάρι που θα κατακλύσει τον ουρανό την Παρασκευή
Αύριο, Παρασκευή, 31 Ιουλίου, είναι η πανσέληνος η οποία έχει καθιερωθεί να ονομάζεται σε όλο τον κόσμο Blue Moon, το οποίο σε αυτολεξεί μετάφραση σημαίνει Μπλε Φεγγάρι, αλλά κάποιες ερμηνείες του blue στα ελληνικά το θέλουν και μελαγχολικό.
Οπως αναφέρει και η βικιπαίδεια, μπλε φεγγάρι αποκαλείται μια πανσέληνος, η οποία σημειώνεται σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή, ή μια επιπλέον πανσέληνος εντός του έτους. Τα περισσότερα έτη έχουν 12 πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα. Ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει 12 σεληνιακούς κύκλους και 11 ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται και ως αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρία χρόνια να έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι, φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια.
Διαφορετικές ερμηνείες τοποθετούν το έξτρα φεγγάρι σε διάφορες περιόδους, ωστόσο αυτή η πρόσθετη πανσέληνος αποκαλείται σε κάθε περίπτωση «μπλε φεγγάρι».
Μύθοι και πραγματικότητα
Πάντως, το «μπλε φεγγάρι» δεν θεωρείται έτσι μια απλή «έξτρα» πανσέληνος που συμβαίνει κάθε 2,5 με τρία χρόνια, αλλά έχει και μεταφορική σημασία. Για παράδειγμα, στα αγγλικά όταν θέλουμε να τονίζουμε ότι κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια, ήτοι σε απλά ελληνικά, «μία στο τόσο», λέμε «once in a blue moon» (μία σε κάθε μπλε φεγγάρι).
Γιατί όμως αυτή την έξτρα πανσέληνο την χαρακτηρίζουμε μπλε; Γιατί ειδικά μπλε; Η απάντηση έρχεται μέσα από την πραγματικότητα. Ενα φεγγάρι μπορεί όντως να φέρει μπλε χρωματισμούς, λόγω διάφορων διαταραχών στην ατμόσφαιρα.
Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό, εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.
Αύριο 31 Ιουλίου είναι πανσέληνος η οποία σύμφωνα, με μια δοξασία, χαρακτηρίζεται «Blue moon», μπλε (ή και μελαγχολικό) φεγγάρι.
Δύο «μπλε φεγγάρια»
Την τελευταία φορά που είχαμε «blue moon» ήταν η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου το 2013 και συγκεκριμένα της 21ης Αυγούστου. Οσο για την επόμενη, εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο περίεργα. Το 2008 αναμένεται μαύρο φεγγάρι, κι αυτό γιατί κατά τον Φεβρουάριο δεν υα υπάρξει καθόλου πανσέληνος και ως αποτέλεσμα θα υπάρξουν δυο μπλε φεγγάρια μες την ίδια χρονιά, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο.
Την τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο ήταν πριν από 16 χρόνια, το 1999. Ο σύντομος Φεβρουάριος είναι ο μήνας-κλειδί για να σημειωθούν δύο μπλε φεγγάρια, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο.
Πάντως, οι αστρονόμοι χαρακτηρίζουν λανθασμένη την υιοθέτηση του όρου «μπλε φεγγάρι» για τη διπλή πανσέληνο μέσα στον χρόνο.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΤΣΙΠΟΥΡΟΚΑΤΑΝΥΞΗ ΓΙΑ ΓΚΙΝΕΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ



Παγκόσμιο συνέδριο με τη συμμετοχή 20 και πλέον χωρών, οι οποίες έχουν πετύχει ρεκόρ Γκίνες προγραμματίζει στον Βόλο η ΕΚΠΟΛ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

   Τη διοργάνωση του συνεδρίου, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το υπουργείο Πολιτισμού, ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Κώστας Χαλέβας. 
Στόχος του συνεδρίου είναι να καταγραφούν τα αποτελέσματα της τουριστικής προβολής των περιοχών με τα ρεκόρ και να γίνει απολογισμός του ρεκόρ Guinness. Στο τέλος του συνεδρίου θα υλοποιηθεί ένα νέο ρεκόρ Γκίνες: «η μεγαλύτερη τσιπουροκατάνυξη» στην παραλία του Βόλου.
 «Οι παρευρισκόμενοι συμμετέχοντες στο παγκόσμιο συνέδριο μαζί με τους δημοσιογράφους των χωρών τους που θα τους συνοδεύουν θα μεταβούν στον χώρο του νέου ρεκόρ Guinness, προκειμένου να προβάλουμε έτσι παγκοσμίως μια νέα εναλλακτική μορφή τουρισμού, τον γαστρονομικό τουρισμό και την περιοχή μας» είπε ο κ.Χολέβας.
 Ο Βόλος έχει καταγράψει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στο Συρτάκι, ένας χορός στην κεντρική παραλία της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, με τη συμμετοχή 5.614 ατόμων, προβάλλοντας τον Βόλο παγκοσμίως.
 Αναφορά έγινε επίσης στο μεγάλο γεγονός της αναγνωρισιμότητας της Αργοναυτικής Εκστρατείας τόσο από την Unesco όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πολιτιστική διαδρομή παγκοσμίως και πανευρωπαϊκά. Ηδη έχει προχωρήσει η συνεργασία για την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής με τον υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
 Επίσης, σε συνάντηση και σε συνεργασία με τους Υπουργούς Εξωτερικών και τουρισμού του Σαν Μαρίνο, προγραμματίζουμε να διεξαχθεί Πανευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα την Αργοναυτική Εκστρατεία στο Σαν Μαρίνο». 

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ



Την εγγραφή προσφύγων ως φοιτητών στα τμήματα του ζητά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε με απόφαση του πρύτανη, καθηγητή Στέφανου Γκρίτζαλη και κατόπιν εισήγησης του πρώην πρύτανη Θεμιστοκλή Λέκκα.

   Στόχος, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, είναι να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρόβλεψη για κατ' εξαίρεση εισαγωγή προσφύγων φοιτητών και φοιτητριών στα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισε τη σύνταξη επιστολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με το θέμα της εγγραφής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου συριακής ή άλλης υπηκοότητας προσφύγων, αιτούντων άσυλο στις ελληνικές αρχές.

   Επίσης με επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητά ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατ' εξαίρεση εισαγωγή προσφύγων ως φοιτητών και φοιτητριών στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πέραν του ποσοστού που προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία για την εισαγωγή των αλλοδαπών-αλλογενών φοιτητών και φοιτητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, με απλούστευση των σχετικών διοικητικών διαδικασιών εισαγωγής σε ΑΕΙ, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών εκπατρισμού τους.

   «Με δεδομένη την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο, εν δυνάμει προσφύγων από τη Συρία, στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και την μακρά εμπειρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη λειτουργία του σε περιοχή σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να στηρίξει κοινωνικούς μηχανισμούς που θα συμβάλουν στη δημιουργία πολιτικών και δράσεων για την ευνοϊκότερη υποδοχή, αποδοχή, συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των παραπάνω ομάδων πληθυσμού με την ελληνική κοινωνία, παρέχοντας παράλληλα σημαντικό ανθρωπιστικό έργο» λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Στέφανος Γκρίτζαλης.

   Παράλληλα, συνεχίζει, «οι ενέργειες και δράσεις που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία μιας νέας συνιστώσας της συνολικής αναπτυξιακής πολιτικής για τη χώρα, με πολιτικά, πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη. Σημειώνεται δε, ότι η παροχή ανθρωπιστικής στήριξης προς όσους και όσες καταφεύγουν στη χώρα μας αναζητώντας σωτηρία από πολέμους και εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα στα εδάφη τους, συνάδει με τις ανθρωπιστικές αρχές του παγκόσμιου πολιτισμού, συμβάλλει στην αμοιβαία γνώση και κατανόηση των πολιτισμών σε ένα περιβάλλον διαπολιτισμικό, ενισχύει την πολιτιστική και κοινωνική αειφορία όχι μόνο των νησιών του Αιγαίου, αλλά και της Ελλάδας και της Ευρώπης». 

  Και ο κ. πρύτανης καταλήγει σημειώνοντας: «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των γνωστικών αντικειμένων του μπορεί να αποτελέσει φορέα εκπαίδευσης που θα απευθύνεται σε όλη τη γειτονική ανατολική και μεσογειακή κοινότητα, υποδεχόμενο φοιτητές και φοιτήτριες από τις περιοχές αυτές, με πολλαπλά και μείζονα οφέλη τόσο για την περιοχή του Αιγαίου, για τις κοινωνίες προέλευσης των φοιτητών και φοιτητριών, αλλά και για την Παιδεία, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό γενικότερα».

ΠΥΘΩΝΑΣ ΕΞΙ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ



Το τεράστιο ερπετό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι ένας θηλυκός πύθωνας Βιρμανίας , που αιχμαλωτίστηκε πρόσφατα στην εξοχή της Φλόριντα των ΗΠΑ.

   Το φίδι αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της περιοχής και φτάνει σε μήκος τα 6 μέτρα. Τον πύθωνα εντόπισε ένας ερπετολόγος στις 9 Ιουλίου και στη συνέχεια τον αιχμαλώτισε για αν τον μελετήσει. Σύμφωνα με το CBS που μεταδίδει δηλώσεις ειδικών, το φίδι κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο μια και το μέγεθός αυτό του επιτρέπει να κυνηγά και αν σκοτώνει θηράματα σε μέγεθος ελαφιού ή και αλιγάτορα.
 Το ερπετό ζούσε σε περιοχή με μεγάλη ανθρώπινη παρουσία που όμως δεν ήταν κατοικημένη, αλλά πολυσύχναστη από πεζοπόρους και ποδηλάτες, 

  Τελικά στο φίδι έγινε ευθανασία ενώ σημειώνεται πως το είδος θεωρείται εξαιρετικά απειλητικό για την αποσταθεροποίηση της πανίδας στην περιοχή. 
Οι πύθωνες έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή όταν εγκαταλείφθηκαν μαζικά από τους ιδιοκτήτες τους, που τους είχαν αγοράσει κάποια στιγμή ως οικόσιτα ζώα.
 Στη συνέχεια άρχισαν να πληθαίνουν καθώς το είδος άρχισε να αναπαραγάγεται με γοργό ρυθμό και να αποδεκατίζει πουλιά και θηλαστικά της περιοχής.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΛΛΑΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης



Θέμα: Απλήρωτοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας.
          

Συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Πέλλας βιώνουν καθεστώς οικονομικής ασφυξίας και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες (από τον Μάρτιο του 2015).
Πρόκειται για συνολικά δέκα (10) εργαζόμενους (2 Αρχαιολόγοι και 8 Ειδικοί Εργάτες), που έχουν προσληφθεί με σύμβαση έργου μέχρι τις 31-12-2015 μέσω των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και απασχολούνται στο έργο «Αποχετευτικό Πέλλας - Νέας Πέλλας» και η μισθοδοσία τους γίνεται μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Δήμου Πέλλας (ΔΕΥΑΠ).
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι απόρροια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ομηρία χιλιάδων εργαζομένων με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Αποτελεί βασική στρατηγική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της Ε.Ε. η προώθηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να διασφαλιστεί πλέον η απρόσκοπτη και σταθερή πληρωμή της μισθοδοσίας τους κάθε μήνα.


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου 

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ                                                                         
Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας
Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού                                              
Ταχ  Δ/νση :Πλατεία Αγγελή Γάτσου                                                                                              
Αριδαία
22/07/2015   

Δελτίο Τύπου

Το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και  Παιδείας του Δήμου Αλμωπίας στελεχώθηκε προσφάτως με μία Εξειδικευμένη Ψυχολόγo.
Προσφέρονται υπηρεσίες Ψυχοπαιδαγωγικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ατομικής/συζυγικής/οικογενειακής ψυχοθεραπείας. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε:
Τηλ: 2384350207
Κα Νανούδη Άννα

Ψυχολόγος-Ψυχοπαιδαγωγός

"ΤΩΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥΜΕ" ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ



«Τώρα ποδηλατούμε» με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας
Την Τρίτη, 4 Αυγούστου οι ποδηλάτες θα επισκεφθούν την Πέλλα και θα διανυκτερεύσουν στα Γιαννιτσά

Η Ευρωπαϊκή διασυνοριακή ποδηλατική περιοδεία 'NowWeBike” ή «Τώρα ποδηλατούμε» αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης εκστρατείας “NowWeMove”, με στόχο τη μείωση της σωματικής αδράνειας στην Ευρώπη.
Μια ομάδα ποδηλατών έχει ξεκινήσει στις 24 Ιουλίου από τη Νότια Τουρκία και θα διασχίσει τα σύνορα 12 χωρών για να καλύψει περίπου 2.700 χιλιόμετρα, σε 47 ημέρες, για να τερματίσει στις Βρυξέλλες, στις 9 Σεπτεμβρίου.
«Με την συμμετοχή μας στην περιοδεία αυτή θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε την συμμετοχή στην φυσική άσκηση και τον αθλητισμό και να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες στους πολίτες για να κινηθούν και να πάρουν μέρος σε μια πανευρωπαϊκή δράση με το ποδήλατο ως μέσο “ενεργής” μετακίνησης στις πόλεις, βιώσιμου τουρισμού και καθαρών εμπορευματικών μεταφορών» δήλωσε ο Γιώργος Φαρφαράς, πρόεδρος της ΚοινΣΕπ “Πράσινες Διαδρομές”, εθνικός συντονιστής της εκστρατείας  “NowWeMove” στην Ελλάδα.
Με την συνεργασία και υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και άλλων περιφερειακών και τοπικών φορέων στα πλαίσια της διέλευσης της ομάδας ποδηλατών από την Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, έχουν προγραμματιστεί οι πιο κάτω εκδηλώσεις:
Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015
NowWeBike - Ποδηλατούμε στα μνημεία της Θεσσαλονίκης 
19:00 Υποδοχή των ποδηλατών από την Νότια Τουρκία. Δίωρη ποδηλατική διαδρομή που θα μας αποκαλύψει τα πολλά πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης - σημαντικό κέντρο της ρωμαϊκής, βυζαντινής και οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015:
           NowWeBike - EuroVelo 11 - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι
12:00  Συνέντευξη τύπου, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
13:00  Αναχώρηση ποδηλατικής εκδρομής κατά μήκος της Ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo 11 -"East Europe Route" από την Θεσσαλονίκη έως την συνοριακή διάβαση Ευζώνων, η οποία θα διαρκέσει 2 ημέρες και θα διέλθει από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, την πόλη των Γιαννιτσών, τους Δρόμους Κρασιού Πέλλας - Γουμένισσας, την Γουμένισσα, το Πολύκαστρο και τους Ευζώνους.

Η δράση υποστηρίζεται και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Πέλλας, του Δήμου Παιονίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, της ΚοινΣΕπ Πράσινες Διαδρομές, του Αθλητικού Ομίλου "Δράση" - Action Bike Club,  του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «RentRoomsThessaloniki», του Ορειβατικού Συλλόγου Περιηγητών Γουμένισσας και του Ξενώνα "Δημοσθένης".

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ" - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ - ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ






Ξεκίνησε η επίπονη προετοιμασία του ΑΣ Πρόμαχοι, εν όψη του μαραθώνιου πρωταθλήματος της Α1 ερασιτεχνικής κατηγορίας της ΕΠΣ Πέλλας.

Η νεοφώτιστη στην κατηγορία, ομάδα του ιστορικού συλλόγου, έχοντας στο δυναμικό της όλο το περυσινό ρόστερ, που είναι ένα πολύ επιτυχημένο μείγμα έμπειρων και νεαρών ποδοσφαιριστών, ευελπιστεί ότι θα πραγματοποιήσει μια αξιόλογη πορεία και όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Πασχάλης Τούμπης "ο ΑΣ Πρόμαχοι ήρθε για να εγκατασταθεί μόνιμα στην κατηγορία και όχι να αποτελέσει μια σύντομη παρένθεση".

Ο προπονητής Βασίλης Σαμαράς, έχει προσαρμόσει τα πλάνα της προετοιμασίας, ανάλογα με τον βαθμό της αναγκαιότητας, που απαιτείται για την μεγάλη κατηγορία και αυξάνει μέρα με τη μέρα σταδιακά τις ασκήσεις και τον βαθμό δυσκολίας  για κάθε ποδοσφαιριστή. Τις ημέρες αυτές παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός, στο κοινοτικό γυμναστήριο, μιας και τουλάχιστον τριάντα ετοιμοπόλεμοι ποδοσφαιριστές δίνουν το παρόν, διεκδικώντας με τις επιδόσεις τους, μια θέση στην δεκαεξάδα.
Να τονίσουμε ότι πολλοί από αυτούς εφάρμοσαν το πρόγραμμα συντήρησης, το οποίο τους έδωσε ο προπονητής, ώστε να διατηρήσουν την φυσική τους κατάσταση κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας του καλοκαιριού.

Κατά τα άλλα, οι εργασίες ανακαίνισης των αποδυτηρίων, σχεδόν τελείωσαν, και οι διοικούντες αξίζει να υπερηφανεύονται για την επαγγελματική κτιριακή υποδομή που δημιούργησαν, προσφέροντας όλες τις απαιτούμενες ανέσεις σε ποδοσφαιριστές(γηπεδούχους-φιλοξενούμενους), διαιτητές αλλά και φιλάθλους. Η δε κατάσταση του αγωνιστικού χώρου βρίσκεται σε άριστο επίπεδο, χάρη στις άοκνες προσπάθειες των υπευθύνων του συλλόγου, ενώ το νέο κυλικείο είναι σχεδόν ετοιμοπαράδοτο.

Παράλληλα με την αγωνιστική προετοιμασία, οργασμός εργασιών παρατηρείται για την διοργάνωση του διήμερου ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ, που θα γίνει 8-9 Αυγούστου, από το οποίο ο σύλλογος προσβλέπει στην σημαντική οικονομική ενίσχυση του ταμείου του, μιας και οι υποχρεώσεις φέτος θα είναι αυξημένες, ενώ οι κάρτες διαρκείας κυκλοφορούν και διανέμονται από στελέχη του συλλόγου.

Στην αγωνιστική φαρέτρα της ομάδας των Προμάχων, ήρθαν να προστεθούν τρεις σημαντικές μεταγραφές με καταξιωμένους ποδασφαιριστές, οι οποίοι αναμένεται να ενισχύσουν την δύναμη κρούσης του φιλόδοξου συλλόγου.
Πρόκειται για τους:
Τάσο Ιωάννου, μεσοεπιθετικό, που έχει αγωνιστεί στην ομάδα των Τσακώνων.
Ανέστη Ξυλουργίδη, τερματοφύλακα, ο οποίος έχει διαπρέψει στις ομάδες του Εξαπλατάνου, Προφήτη Ηλία, Σεβαστειανών κ.α.
Γιάννη Παπαδόπουλο, μεσοεπιθετικό με δράση σε Αλμωπό και Μεγαπλάτανο. 


Τάσος Ιωάννου

Τάσος Ιωάννου

Ανέστης Ξυλουργίδης



Ανέστης Ξυλουργίδης





































Γιάννης Παπαδόπουλος

Γιάννης Παπαδόπουλος

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...