Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Τι ζητάει η Θεοδώρα Τζάκρη στα βουνά των Προμάχων;


Εμφάνιση "αστραπή" έκανε η πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη στην κεντρική πλατεία των Προμάχων, συνοδευόμενη από ομάδα 6-7 συνεργατών της. Εποχούμενοι σε ένα τζιπ κι ένα αγροτικό αυτοκίνητο οι "παράξενοι" επισκέπτες, αφού συνομίλησαν επί πεντάλεπτο μεταξύ τους κι αφού φωτογραφήθηκαν, αναχώρησαν από τον οικισμό.
 Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η επίσκεψη αφορούσε στην εξέταση του ορεινού οδικού δικτύου και την πρόθεση, για  πραγματοποίηση της τελωνειακής ένωσης της χώρας μας με την γειτονική Π.Γ.Δ.Μ.
Ευσεβείς πόθοι, οι οποίοι επί δεκαετίες αποτελούν τη γνωστή καραμέλα των πολιτικών ταγών του πολύπαθου νομού μας όλων των αποχρώσεων, για τον κατευνασμό των ντόπιων κατοίκων και το γαργάλεμα του θυμικού...








«Ας σκεφτούμε….» - Αφιέρωμα στον Κορνήλιο Καστοριάδη


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Σερρών, ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας «Σέρρες - Fosses» και η Δημόσια Κεντρκή Βιβλιοθήκη Σερρών με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, οργανώνουν τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 στις 7μμ στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών  εκδήλωση με τίτλο:

«Ας σκεφτούμε….» - Αφιέρωμα στον Κορνήλιο Καστοριάδη

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή της εκπομπής «Παρασκήνιο» - ΕΡΤ(1991): «Διανοούμενοι, Πολιτική, Δημιουργία» - Κορνήλιος Καστοριάδης, σε σκηνοθεσία του  Σερραικής καταγωγής σκηνοθέτη Τάκη Χατζόπουλου,που θα παραβρεθεί στην εκδήλωση.

Την προβολή του Ντοκυμαντέρ θα προλογίσει η φιλόλογος Χριστίνα Παπαδημητρίου και διάλογος με το κοινό, με συντονιστή τον εικαστικό Βασίλη Βαφειάδη. 


Εναέριες ρίψεις δολωμάτων με εμβόλιο κατά της λύσσας για την ανοσοποίηση των άγριων ζώων



Από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Πέλλας γίνεται γνωστό ότι από τις 16/10/2018 έως και 26/10/2018, (με κάθε επιφύλαξη αλλαγής σχεδίων τελευταίας στιγμής λόγω απρόβλεπτων συνθηκών π.χ. καιρικές συνθήκες), θα πραγματοποιηθούν εναέριες ρίψεις δολωμάτων με εμβόλιο κατά της λύσσας για την ανοσοποίηση των άγριων ζώων.
Οι  ρίψεις εστιάζονται στις παρακάτω Τ.Κ.: ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΝΕΟΣ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΑΡΝΙΣΣΑ, ΝΕΑ ΞΑΝΘΟΓΕΙΑ, ΔΡΟΣΙΑ, ΒΡΥΤΑ, ΝΗΣΙ, ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ, ΚΑΤΩ ΚΟΡΥΦΗ, ΟΡΜΑ, ΣΑΡΑΚΗΝΟΙ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, ΜΕΓΑΠΛΑΤΑΝΟΣ, ΛΟΥΤΡΑΚΙ, ΠΙΠΕΡΙΑ, ΛΥΚΟΣΤΟΜΟ, ΠΟΛΥΚΑΡΠΙ, ΤΣΑΚΟΙ, ΣΩΣΑΝΔΡΑ, ΔΩΡΟΘΕΑ, ΑΡΙΔΑΙΑ, ΠΡΟΜΑΧΟΙ, ΓΑΡΕΦΕΙΟ, ΑΓΑΘΗ, ΒΟΡΕΙΝΟ, ΝΕΟΧΩΡΙ, ΡΙΖΟΧΩΡΙ, ΙΔΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ, ΦΙΛΩΤΕΙΑ, ΘΗΡΙΟΠΕΤΡΑ, ΦΟΥΣΤΑΝΗ, ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ, ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ, ΜΗΛΙΑ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΟ, ΚΡΑΝΙΑ, ΜΑΝΔΑΛΟ, ΑΝΥΔΡΟ, ΚΑΛΗ, ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΔΡΟΣΕΡΟ, ΛΑΚΚΑ, ΑΡΑΒΗΣΣΟΣ, ΝΕΟΣ ΜΥΛΟΤΟΠΟΣ, ΠΑΛΙΟΣ ΜΥΛΟΤΟΠΟΣ, ΤΣΑΚΑΛΙΑ, ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ, ΑΞΟΣ, ΑΜΠΕΛΕΙΕΣ, ΓΙΑΝΙΤΣΑ, ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟ, ΔΑΜΙΑΝΟ, ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ, ΑΘΥΡΑ, ΑΣΒΕΣΤΑΡΕΙΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, ΚΡΩΜΝΗ, ΑΓΡΟΣΥΚΙΑ, ΔΥΤΙΚΟ, ΡΑΧΩΝΑ, ΛΙΒΑΔΙΤΣΑ, ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ, ΜΕΣΙΑΝΟ, ΝΕΑ ΠΕΛΛΑ, ΠΕΛΛΑ, ΠΑΡΑΛΙΜΝΗ, ΑΣΠΡΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΛΙΠΑΡΟ, ΜΕΛΙΣΣΙ, ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ, ΠΑΛΑΙΦΥΤΟ, ΤΡΙΦΥΛΛΙ, ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ, ΣΑΝΔΑΛΙ, ΔΑΦΝΗ, ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ, ΑΓ. ΛΟΥΚΑΣ, ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ, ΕΣΩΒΑΛΤΑ, ΑΚΡΟΛΙΜΝΗ, ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ, ΑΡΣΕΝΙ, ΠΕΤΡΑΙΑ, ΠΛΕΥΡΩΜΑ, ΛΟΥΤΡΟΧΩΡΙ, ΡΙΖΟ, ΣΚΥΔΡΑ, ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΑ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΑ, ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ, ΠΛΑΤΑΝΗ, ΠΡΟΑΣΤΙΟ, ΡΙΖΑΡΙ, ΕΔΕΣΣΑ, ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΑΓΡΑΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΟΧΩΡΙ, ΣΑΜΑΡΙ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ, ΑΓ. ΦΩΤΕΙΝΗ, ΑΝΩ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΕΡΑΙΑ, ΟΡΜΑ, ΛΟΥΤΡΑΚΙ, ΛΟΥΤΡΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ της  Π.Ε. Πέλλας καθώς και σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες.
                     Επισημαίνουμε τις οδηγίες προφύλαξης αν βρείτε δόλωμα-εμβόλιο:
  -Μη το πιάνεται με γυμνά χέρια.
  -Χρησιμοποιήστε χοντρά πλαστικά γάντια και πλαστικές σακούλες.
  -Ενημερώστε την Κτηνιατρική υπηρεσία για την ανεύρεση δολωμάτων-εμβολίων σε κατοικημένη περιοχή.

  Αν άτομο έρθει σε επαφή με δόλωμα-εμβόλιο, κίνδυνος υπάρχει όταν το υγρό της κάψουλας του εμβολίου έρθει σε επαφή με ανοιχτές ή μη καλά επουλωμένες πληγές και βλεννογόνους (μάτια, στόμα). Σ΄ αυτήν την περίπτωση:     

-Πλύνετε καλά με νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το δόλωμα-εμβόλιο.
-Εφαρμόστε τοπικά οινόπνευμα ή ιώδιο.
  -Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους.    
-Αν η επαφή ήταν επικίνδυνη με το δόλωμα-εμβόλιο θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε Μονάδα  
 Υγείας και να ζητήσετε Ιατρική Βοήθεια μεταφέροντας και το δόλωμα-εμβόλιο αν είναι δυνατό, με  
 όλες τις παραπάνω προφυλάξεις. 

                       ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

Ενημέρωση σχετικά με Αφίσα και Φυλλάδιο για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xyllela fastidiosa



Ενημέρωση σχετικά με Αφίσα και Φυλλάδιο για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xyllela fastidiosa

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρειών διεθνών μεταφορών, παραγωγών, συνεταιρισμών, γεωπόνων του δημοσίου και ιδιωτών, τελωνιακών, Δήμων και Εργολάβων δημοσίων  κηποτεχνικών έργων) σχετικά με την αφίσα και το πληροφοριακό φυλλάδιο που εξέδωσε το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa.
Ειδικότερα, τα καταστήματα και οι εταιρίες γεωργικών εφοδίων καθώς και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί καλούνται να αναρτήσουν την αφίσα και να ενημερώνουν τους παραγωγούς για τα συμπτώματα καθώς έως και σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του βακτηρίου στη Χώρα μας. Η διατήρηση της Χώρας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα Εθνικής Σημασίας και Ύψιστου Δημοσίου Συμφέροντος.
Η αφίσα και το φυλλάδιο βρίσκονται αναρτημένα στο δικτυακό τόπο του ΥπΑΑΤ στους παρακάτω συνδέσμους:
ΑΦΙΣΑ:http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/XylellaInfoFlyer.pdf
ΦΥΛΛΑΔΙΟ:http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/leaflet-xylella.pdf
Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.
                                                                                                       Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

                                                                                                         ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

Πάρτι της Γ' Γυμνασίου Προμάχων


Θα σου πω τι έμαθα αυτές τις μέρες…


Θα σου πω τι έμαθα αυτές τις μέρες…

Στα νοσοκομεία, υπάρχει πολύς περισσότερος κόσμος από ότι φαντάζεσαι… Και όχι. Δεν είναι όλοι γέροι και μεγάλοι. Ούτε γίνονται στο τέλος όλοι τους καλά…

Υπάρχουνε πολλά μέρη για να κλάψει κανείς… Σκαλιά, τουαλέτες, αίθρια, καπνιστήρια… Άλλος βουβά, άλλος φωναχτά… Κανείς όμως δεν παρεξηγεί κανέναν. Σαν να υπάρχει μια μυστική συμφωνία μεταξύ τους.

Ο χρόνος, κυλάει πολύ πιο αργά, έξω από τις αίθουσες των χειρουργείων. Αλήθεια.

Αυτές τις μέρες έμαθα, πως στα νοσοκομεία, μπορείς και ανοίγεσαι σε ανθρώπους που μέχρι πριν λίγες ώρες, ούτε καν τους ήξερες. Και τους μιλάς για πράγματα, που ούτε στους καλύτερούς σου φίλους έχεις πει..

Αυτές τις μέρες, έμαθα, πως ο άνθρωπος μπορεί να καταλαβαίνει μόνο από τη μυρωδιά, σε τι όροφο βρίσκεται. Σε τί πτέρυγα. Σε τι κλινική…

Νόμιζα πως ήξερα τι θα πει πόνος. Νόμιζα πως ήξερα τι θα πει υπομονή. Αυτές τις μέρες, παρατηρώντας γύρω μου, κατάλαβα πως δεν είχα ιδέα…

Αυτά έμαθα αυτές τις μέρες…

Τώρα θα μου πεις, γιατί στα λέω αυτά;

Γιατί θέλω να σε παρακαλέσω. Απόψε το βράδυ, πριν κοιμηθείς, αλλά και κάθε βράδυ από εδώ και πέρα, φρόντιζε να κάνεις μια προσευχή, για όλους αυτούς τους ανθρώπους….



Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Ψυχολόγος M.Sc.



ΠΗΓΗ...https://e-psyxologos.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...