Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ



Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με καθηγητές και μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Έδεσσας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Να στηρίξουμε όλοι μας τον νέο και επιτυχημένο θεσμό των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Αντιπροσωπεία καθηγητών και μαθητών από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Έδεσσας επισκέφτηκε σήμερα τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη λειτουργία του σχολείου και τα αυξημένα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Έδεσσας στο οποίο είναι υπεύθυνη η κα. Μαριάνα Δουλγερίδου, προσφέρει τη δυνατότητα σε ενήλικους μαθητές της περιοχής να αποκτήσουν ισότιμο τίτλο με το απολυτήριο Γυμνασίου. Αποτελεί έναν καινοτόμο εκπαιδευτικό οργανισμό που εφαρμόζει σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίες, ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ενήλικων μαθητών που μπορεί να εργάζονται ή να έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Έδεσσας είναι ένα «ανοικτό» σχολείο και οι εκδηλώσεις και δράσεις του έχουν εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Το ίδιο θετικά αποτελέσματα υπάρχουν και από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στον Δήμο Πέλλας, στα Γιαννιτσά, όπως και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αριδαίας το οποίο δυστυχώς έκλεισε. Πολλοί απόφοιτοι των σχολείων δραστηριοποιούνται ήδη, με καλύτερους όρους και σύγχρονες ικανότητες, στην τοπική κοινωνία.

Όπως ενημέρωσε η αντιπροσωπεία τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, υπάρχουν αρκετά λειτουργικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του σχολείου όπως η ανάγκη διορισμού Συμβούλων Ψυχολογίας και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, η ελλιπής θέρμανση, η έλλειψη αίθουσας εκδηλώσεων, η μη κάλυψη της μεταφοράς εκπαιδευομένων που διαμένουν σε απομακρυσμένες Τοπικές Κοινότητες από την έδρα του Σχολείου, κ.ά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης άκουσε με ενδιαφέρον την ενημέρωση από την αντιπροσωπεία του σχολείου και τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα αιτήματα αφορούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, θα προσπαθήσει σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς να στηρίξει τη λειτουργία του Σχολείου. «Αξίζουν θαυμασμό οι προσπάθειες των ενήλικων μαθητών να αξιοποιήσουν μία δεύτερη ευκαιρία για μία καλύτερη προοπτική στη ζωή τους και οφείλουμε όλοι μας να σταθούμε δίπλα τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης.

Η αντιπροσωπεία έχει προγραμματίσει επίσης συνάντηση με το Δήμαρχο Έδεσσας κ. Τάκη Γιάννου και την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.  


Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργούν στην Έδεσσα και Γιαννιτσά και άλλες περιοχές της χώρας, προάγουν τη μόρφωση και τον πολιτισμό και βοηθούν στην καλύτερη κοινωνικοποίηση και προσαρμογή των ενήλικων μαθητών τους στις κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνική πραγματικότητα της Ελλάδας. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ν.ΠΕΛΛΑΣ


Ευχαριστήριο της Ν.Ε.  ΣΥΡΙΖΑ Ν.ΠΕΛΛΑΣ

Πολίτες του νομού Πέλλας,

Η ελπίδα ήρθε, είναι εδώ, πιο δυνατή από ποτέ, χάρη στη δική σας ανταπόκριση. Οι μνημονιακές πολιτικές της βαρβαρότητας ανήκουν στο παρελθόν.
  H πρώτη μέριμνα της κυβέρνησης όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα είναι η αναστροφή της ανθρωπιστικής κρίσης, επειδή, για να προχωρήσουμε με σταθερά και μελετημένα βήματα στη χωρίς εγχώριους και ξένους εκβιασμούς αναζωογόνηση της οικονομίας, θα πρέπει πρώτα από όλα η κοινωνία να αποκτήσει ξανά τη συνοχή της.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό μας, τους οποίους τιμήσατε με την ψήφο σας, θα αγωνιστούν μαζί με τις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση του Νομού, με γνώμονα τη δικαιοσύνη, την αξιοκρατία και την κοινωνική ευαισθησία.

 Για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του νομού μας. Για να βγει ο Νομός Πέλλας από το περιθώριο και να πάρει τη θέση που του αξίζει στο μέλλον, με αναπτυξιακές δράσεις, με κατασκευή έργων υποδομής και προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας.
 Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Πέλλα, με συνέπεια και αγωνιστικότητα θα υποστηρίξουν τα αιτήματα και τις προσδοκίες όλων των πολιτών του νομού μας, ανεξάρτητα αν ψήφισαν ή όχι το κόμμα μας, γιατί από σήμερα τελειώνει και η εποχή των «ημετέρων».
Και εμείς, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας υπηρετώντας τις αρχές της Αριστεράς, προστατεύοντας αλλά και ενδυναμώνοντας τα συλλογικά όργανα – στα όρια πάντοτε του θεσμικού μας ρόλου – για να έχει τη δύναμη που πρέπει η Βάση.

Σύντροφοι, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, συμπολίτες είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να αφήσουμε πίσω μας το όποιο κλίμα πόλωσης και να διεκδικήσουμε με πάθος την προοπτική που αξίζει στο Νομό μας.

Η Ελπίδα ήρθε! Είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του περήφανου λαού μας.
Πολίτες της Πέλλας, ψηλά το κεφάλι!


                    Νομαρχιακή Επιτροπή Ν. Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ!


Το ΣΔΕ Παράρτημα Έδεσσας μετά τη μεταφορά του από το 1ο Γυμνάσιο στο 2ο Γυμνάσιο Έδεσσας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά τραγικών και απαράδεκτων προβλημάτων  και ελλείψεων.
Το σχολείο άρχισε να λειτουργεί στις  27 Νοεμβρίου 2014 με το βασικό εκπαιδευτικό προσωπικό ,χωρίς Υπεύθυνο Παραρτήματος, χωρίς Ψυχολόγο και  Σύμβουλο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας ,όπως προβλέπεται στη δομή και στο πρόγραμμα λειτουργίας του ΣΔΕ, ενώ είχαν ήδη ανακοινωθεί οι τοποθετήσεις τους από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ , κι είχαν βγεί οι πίνακες επιλογής προ καιρού ,δεν τοποθετήθηκαν εγκαίρως.
Στις 27 Ιανουαρίου ανέλαβα ως Υπεύθυνη Παραρτήματος Έδεσσας και σημειώνω όλα τα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα:

1)Διορισμός Ψυχολόγου επειδή η ψυχολογική στήριξη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

2)Διορισμός Συμβούλου Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, επειδή η εκπαίδευση Ενηλίκων έχει στόχο να βοηθήσει στην ένταξη των εκπαιδευόμενων στην εργασία και να προωθεί την ισότητα ευκαιριών σε όλα τα άτομα ,ανεξαρτήτως ηλικίας

3)Το σχολείο δε διαθέτει ούτε ένα Φωτοτυπικό μηχάνημα,κι όπως γνωρίζετε αυτό δυσχεραίνει πολύ και σχεδόν καθιστά αδύνατη τη διδασκαλία, αφού βιβλία δεν υπάρχουν στο ΣΔΕ.-οι εκπαιδευτές φωτοτυπούν τη διδακτέα ύλη ανάλογα με τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων. Το προυπάρχον  χάλασε και δε διορθώνεται,, ζήτησε ο Διευθυντής νέο και μια απαράδεκτη γραφειοκρατία μας καθυστερεί . Παρακαλούμε να βρεθεί ένα φωτοτυπικό για δανεισμό μέχρι  να αποκτήσουμε το νέο.

4)Να λυθεί το πρόβλημα της θέρμανσης των αιθουσών,επειδή διατίθεται 1 σώμα ηλεκτρικό σε κάθε αίθουσα το οποίο δεν επαρκεί για το μέγεθος της επιφάνειας των αιθουσών

5)Οι τουαλέτες είναι εκτός του κτιρίου και δεν έχουν φως, με αποτέλεσμα να μην είναι επισκέψιμες ,αφού το σχολείο λειτουργεί απογευματινές ώρες.Επίσης δεν υπάρχει σε αυτές χαρτί υγείας ούτε σαπούνι και κάποιοι σωλήνες είναι σπασμένοι και πλημμυρίζουν.

6)Δεν  έχουμε αίθουσα Εκδηλώσεων ,ώστε να μπορούμε να προβάλουμε μια ταινία και να συζητήσουμε με όλους τους εκπαιδευόμενους μαζί, ούτε να γίνει μια ομιλία ή άλλη εκδήλωση του σχολείου ,δραστηριότητες οι οποίες είναι απαραίτητο να γίνονται.

7)Η  αχανής αυλή του σχολείου είναι γεμάτη από τσιμέντο-ούτε πράσινο φύλλο ούτε ούτε ένα δέντρο,ούτε ένα παρτέρι ,ούτε παγκάκια υπάρχουν για να ξεκουράζονται οι εκπαιδευόμενοι στο διάλειμμα, οι οποίοι , σημειωτέον –αρκετοί εξ αυτών είναι ενήλικοι άνθρωποι ,κουρασμένοι από τη δουλειά, ή ηλικιωμένοι .
Αναρωτιέμαι τι είδους εκπαίδευση είναι αυτή που εξοβελίζει κάθε τι φυσικό και όμορφο και επιβάλλει ως πρότυπο ιδανικού σχολικού περιβάλλοντος  το γκρίζο τσιμέντο?

8)Το ΚΤΕΛ αρνείται να χορηγήσει  πάσο δωρεάν μεταφοράς για 7 εκπαιδευόμενούς μας που μετακινούνται από χωριά για να έρθουν στο ΣΔΕ, επειδή δεν πληρώθηκαν ακόμη οι περσινές μεταφορές από το φορέα στον οποίο ανήκουμε, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι το κόμιστρο αφού είναι άνεργοι ή οικογενειάρχες με οικονομικές δυσκολίες.Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευόμενοι σημειώνουν πολλές απουσίες επειδή δεν έχουν χρήματα να έρχονται από το Μαυροβούνι, τη Σκύδρα, την Αψαλο, το Βορεινό κλπ

9)Στην Έδεσσα υπάρχει κτίριο εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα μέσα για την περίπτωσή μας, εδώ και χρόνια, το οποίο δε μπορούμε να αξιοποιήσουμε επειδή του έχει δοθεί άλλη χρήση , με απόφαση του Δήμου.
Αφού λοιπόν είμαστε καταδικασμένοι να φιλοξενούμαστε σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ,τα οποία είναι εντελώς ακατάλληλα γι αυτόν τον τύπο εκπαίδευσης, τουλάχιστον να περιορίσουμε και να λύσουμε ,όσο μπορούμε ,τα σημαντικότερα προβλήματα του ΣΔΕ Έδεσσας.

Τελικώς τι άλλο πρέπει να γίνει- μήπως  μετά από το Παράρτημα της Αριδαίας ,πρέπει να κλείσει και αυτό της Έδεσσας?
Μήπως οδηγούμαστε σε αυτήν τη «λύση»με την απαξίωση των προσπαθειών μας να λειτουργεί και στην πόλη μας ο σημαντικότατος θεσμός του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας?

Το  ΣΔΕ προάγει τη μόρφωση και την παιδεία σε έλληνες και αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας ,τους μαθαίνει να διαβάζουν ,να γράφουν,και τους εφοδιάζει με απολυτήριο Γυμνασίου ,ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας από 18 ετών και άνω,χωρίς κανέναν άλλο  περιορισμό, τους βοηθά στην καλύτερη κοινωνικοποίηση και προσαρμογή  τους στις κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνική πραγματικότητα της χώρας μας.
Με το παρόν,σας γνωστοποιώ την υπάρχουσα κατάσταση, και παρακαλώ το Δήμο Έδεσσας και την αρμόδια δημοτική επιτροπή παιδείας να επιληφθεί του θέματος.

Δουλγερίδου Μαριάννα
Υπεύθυνη Παραρτήματος

ΣΔΕ Εδεσσας 

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ : καταδικάζει τη νέα κλιμάκωση της επιθετικότητας ΕΕ- ΗΠΑ- ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Η Ευρωκοινoβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία με πρόσχημα τις στρατιωτικές συγκρούσεις στη Μαριούπολη, προαναγγέλλει νέο κύκλο κυρώσεων της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία. Η δήλωση αυτή της ΕΕ, που ακολουθεί την αντίστοιχη δήλωση Ομπάμα, σηματοδοτεί νέα κλιμάκωση της επιθετικότητας ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς, στο πλαίσιο των σφοδρών ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών και των ενεργειακών πόρων της περιοχής. Από την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ και των συμμάχων της μεγάλοι χαμένοι είναι οι λαοί που με το αίμα τους πληρώνουν ακριβά τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Αυξάνονται οι κίνδυνοι γενικευμένης στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς, ενώ ακόμη πιο σοβαρά θα είναι τα πλήγματα για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους από τον εμπορικό «πόλεμο» των κυρώσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι λαοί πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ και των συμμάχων τους, με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα και όχι του ενός ή του άλλου εκμεταλλευτή του μόχθου τους, για να απαλλαγούν από τα δεσμά των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου, όπως είναι η ΕΕ και να πάρουν στα δικά τους χέρια τον πλούτο που παράγουν.                        

27/01/2015                              
 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...