Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΠΑΠΑΚΙ ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ


 Μοτοσυκλέτα (παπάκι) πήρε φωτιά ενώ κινούνταν, στην δυτική πλευρά της πλατείας των Προμάχων.
Έντρομοι οι θαμώνες των γύρω καταστημάτων, είδαν τον μικρό αναβάτη του οχήματος, κάτοικο γειτονικού χωριού,  να αγωνίζεται να σβήσει τη φωτιά που φούντωνε, και οι ψυχραιμότεροι αφού ξεπέρασαν το πρώτο σάστισμα, με την βοήθεια πυροσβεστήρα, κατάφεραν να αποσοβήσουν τα χειρότερα, σβήνοντας τη φωτιά.
Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν, όμως επανέρχεται το ζήτημα των τελευταίων χρόνων, που οι γονείς αφήνουν ελεύθερα τα μικρά τους παιδιά  να κυκλοφορούν χωρίς την στοιχειώδη ασφάλεια, δίπλωμα, κράνος, εκπαίδευση κτλπ.





"ΒΑΡΒΑΡΑ" ΚΑΙ "ΕΛΛΗ": ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ;




Δύο από τα αναπόσπαστα κομμάτια της τοπικής μας ιστορίας αποτελούν και τα βαγόνια που κοσμούσαν το τρένο της Καρατζόβας, η «ΒΑΡΒΑΡΑ» και η «ΕΛΛΗ». 

Η «ΒΑΡΒΑΡΑ» κατασκευάστηκε κατά τις χρονολογίες 1915-1917 και έχει παραχωρηθεί στον ΟΣΕ με σκοπό την επισκευή της από το Εργοστάσιο Πειραιά όπου και βρίσκεται σήμερα και στόχος είναι η επαναλειτουργία της σε υφιστάμενες γραμμές εύρους 0,60 m.

Η «ΕΛΛΗ» κατασκευάστηκε το 1917 και βρίσκεται στο Μηχανοστάσιο του Βόλου. Έφτασε εκεί με σκοπό να παραμείνει ως στατική για προθέρμανση των υπόλοιπων ατμαμαξών, ενώ στόχος είναι να δρομολογηθεί μελλοντικά στο τμήμα Βόλος – Αγριά της γραμμής Πηλίου. Μάλιστα, είναι η μοναδική στο είδος της που έχει σωθεί στην Ευρώπη από τις 495 που είχαν κατασκευαστεί συνολικά. 

Θα αναρωτιέται κανείς, γιατί αυτά τα δύο ιστορικά βαγόνια δεν επιστρέφουν στον τόπο μας, για να αποτελέσουν έκθεμα για τους επισκέπτες, σε συνδυασμό με τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Πολύ καλή απορία, αν αναλογιστεί κανείς την συναισθηματική και ιστορική αξία που έχουν για την Αλμωπία. 

Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι θα ενδιαφερθούν και θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο προς αυτή την κατεύθυνση.



ΠΗΓΗ...http://aridaianews.blogspot.gr

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Α.Σ. ''ΠΡΟΜΑΧΟΙ''



Α.Σ. ''ΠΡΟΜΑΧΟΙ''
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ 

Μετά το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων του Α.Σ. ΠΡΟΜΑΧΟΙ και το ευτυχές αποτέλεσμα της ανόδου, η Διοικούσα Επιτροπή του συλλόγου της πρωταθλήτριας ομάδας Α' κατηγορίας 1ου  ομίλου για την ποδοσφαιρική περίοδο 2014-2015, θέλει να ευχαριστήσει: 

-Τον προπονητή μας, Βασίλη Σαμαρά, για την άριστη συνεργασία και τον άψογο επαγγελματισμό που υπέδειξε καθ όλη την αθλητική χρονιά. 

-Τους αθλητές μας για την προσπάθεια που κατέβαλαν, για την προσήλωση στις οδηγίες του προπονητή τους καθώς και για την επιμονή που έδειξαν, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την επίτευξη των στόχων τους. 

-Τους χορηγούς μας για την πολύτιμη βοήθεια τους, που χωρίς αυτή δεν θα είχαμε τα ανάλογα αποτελέσματα. 

-Όλους τους φιλάθλους για την συνεχή προσέλευση τους στους αγώνες και για την ψυχολογική υποστήριξη προς τους αθλητές μας ώστε να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. 

-Τα Μ.Μ.Ε. της περιοχής για την προσπάθεια που κατέβαλαν για την προβολή του αθλήματος και της ομάδας των Προμάχων. 

-Την Ε.Π.Σ. Πέλλας για την καλή συνεργασία καθώς και όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος για την φιλοξενία και το σεβασμό που υπέδειξαν προς την ομάδα μας. 

Η προσπάθεια της Διοικούσας Επιτροπής δεν σταματά εδώ.
 Στόχος μας για τη νέα χρονιά στην ανώτερη κατηγορία, είναι το ποιοτικό ποδόσφαιρο και το ομαδικό πνεύμα, εντός και εκτός γηπέδου. 


       Με εκτίμηση, 

το Διοικητικό Συμβούλιο του
   ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Τον Στρατηγό Πέτρο Γεωργίου δέχτηκε στο γραφείο του στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, μέσα σε εγκάρδιο κλίμα λόγω και της φιλικής σχέσης που διατηρεί μαζί του εδώ και πολλά χρόνια.
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης, ο κ. Μπίνος συνεχάρη τον Στρατηγό για την αποστρατεία του και του ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση, ενώ εξήρε το έργο του και την προσφορά του στον τόπο μας, που τίμησε μέσα από τα αξιώματα που υπηρέτησε με πίστη στην πατρίδα μας και αυταπάρνηση.
Ο Στρατηγός με τη σειρά του ευχήθηκε καλή δύναμη στη Δημοτική Αρχή και τόνισε πως είναι διατεθειμένος να στηρίξει κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στο καλό του τόπου μας.

Για την ιστορία, ο Στρατηγός υπηρέτησε για πολλά χρόνια τον Ελληνικό Στρατό και την πατρίδα μας και χάρισε στην Αλμωπία σημαντικές τιμές και διακρίσεις.

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ



Και η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα μας σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της και τους Έλληνες πολίτες σε μια περίοδο επώδυνης δοκιμασίας.

Η 1η του Μάη συμβολίζει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τις θυσίες των ανθρώπων του μόχθου για ένα καλύτερο αύριο, πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο και μας δείχνει το δρόμο τον δύσκολο, τον τραχύ, ταυτόχρονα όμως το δρόμο της συλλογικής και ατομικής ευθύνης.

Εμείς στον ακριτικό Δήμο Αλμωπίας, βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και στοχεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο, με συλλογική δράση και αλληλεγγύη.

Πορευόμαστε ενωμένοι στον δρόμο της Δημοκρατίας και της Αξιοπρέπειας!


Δημήτρης Μπίνος

Δήμαρχος Αλμωπίας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ : Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ



Γιάννης Σηφάκης :  Η πρόταση της ΕΤΑΔ προς το ΤΑΙΠΕΔ για το χιονοδρομικό
Εκ νέου συνάντηση του βουλευτή με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ για την μελέτη της επεκτασιμότητας του με τελεφερίκ σε μήκος περί τα 1200m προς την πλευρά της Έδεσσας και 1000 m προς την πλευρά της Αλμωπίας
Σε συνέχεια των πρόσφατων συνεργασιών του Βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη με τον πρόεδρο κ. Δημητρίου και την διοίκηση της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου ( ΕΤΑΔ) και της συνάντησης του με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση του βουλευτή με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ για την τελική συγκεκριμενοποίηση της πρότασης- αίτησης της ΕΤΑΔ προς το ΤΑΙΠΕΔ για την 5ετή παραχώρηση στην εταιρία ακινήτων του Δημοσίου της διαχείρισης του χιονοδρομικού κέντρου.    
Ο Γιάννης Σηφάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ για τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον κ. Πιτσιόρλα και την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ για παραχώρηση του χιονοδρομικού στην ΕΤΑΔ για 5 έτη με δεδομένο ότι η ΕΤΑΔ θα καταθέσει αίτημα με αιτιολογημένο σχέδιο λειτουργίας που να περιλαμβάνει επένδυση στο χιονοδρομικό με στόχο να ανέβει η προστιθέμενη αξία του και ζήτησε την άποψη του προέδρου της ΕΤΑΔ για την πρόταση-αίτηση που θα απευθύνει προς το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η πρόταση της ΕΤΑΔ προς το ΤΑΙΠΕΔ περιέχει:
Αίτημα 5ετούς διαχείρισης του με δεδομένα ότι :
1.      Θα προσπαθήσει να συνδέσει τα χιονοδρομικά Παρνασσού και Καϊμακτσαλάν που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ με την δυνατότητα οι ετήσιες ή μηνιαίες κάρτες για τον Παρνασσό να ισχύει και για το Καϊμακτσαλάν και άλλα κίνητρα
2.      Θα αναθέσει τις επιμέρους εργασίες του χιονοδρομικού με τρόπο που ο ανάδοχος να κάνει κάποιες αναγκαίες επενδύσεις που σε άλλη περίπτωση, λόγω μικρού χρόνου μίσθωσης, δεν θα γινόταν. 
3.       Να επενδύσει σε κάποια δωμάτια στο χιονοδρομικό για να μπορεί κάποιος να μείνει πάνω στο βουνό, μέσα στο χιονοδρομικό, όπως συμβαίνει διεθνώς σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις.
4.      Κυρίως, όμως, με την ανάθεση της μελέτης για την επεκτασιμότητα του χιονοδρομικού προς τα κάτω και προς τις δύο πλευρές Έδεσσας και Αλμωπίας με τελεφερίκ προς τα καλύβια του Γιαννακούλα και τον χώρο του φυσιολατρικού συλλόγου αντίστοιχα. Το προεκτιμώμενο κόστος για την επεκτασιμότητα του χιονοδρομικού με αυτό τον τρόπο είναι περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα στοιχεία της πρότασης του προέδρου της ΕΤΑΔ και ζήτησε την γρήγορη προώθηση της για να προλάβει να συνταχθεί έγκαιρα το σχέδιο λειτουργίας του χιονοδρομικού για την επόμενη περίοδο.  
Έγινε ακόμη αναλυτική συνεργασία για την παραχώρηση της έκτασης πλησίον του Δημαρχείου Αλμωπίας που είχε στρατιωτική χρήση στον Δήμο Αλμωπίας και συγκεκριμενοποιήθηκαν τα βήματα και οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΚΕΠ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ




Από τον Δήμο Αλμωπίας ανακοινώνεται ότι ο αριθμός τηλεφώνου

του Κ.Ε.Π. Εξαπλατάνου 23840-42204 έχει καταργηθεί.

Οι πολίτες για την εξυπηρέτηση τους θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον τηλεφωνικό αριθμό 23840-42206.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...