Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Αριδαία, 14/7/2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Επίσκεψη στο Δήμο Αλμωπίας πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης 14/7/2016 ο Ελληνικός Μακεδονικός Σύλλογος της Βόρειας Αυστραλίας μαζί με φοιτητές και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Darwin της Αυστραλίας, στα πλαίσια ειδικού προγράμματος διάδοσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του μακεδονικού πολιτισμού.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος τους υποδέχτηκε με θέρμη και τους ευχαρίστησε για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη της χώρας μας σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, μίλησε για την οικουμενικότητα του Ελληνισμού και συνεχάρη όλους όσους ασχολούνται με αυτό το πρόγραμμα. Επίσης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι όπως είπε σε πολλές περιπτώσεις νιώθουν ακόμα περισσότερο το αίσθημα της περηφάνιας που γεννήθηκαν Έλληνες.
Επιπλέον, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ομορφιές της Αλμωπίας την οποία χαρακτήρισε ευλογημένο τόπο και στην μεγάλη ιστορική σημασία της περιοχής μας που ανέδειξε τον Μέγα Αλέξανδρο.
Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών.





ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ CHARLES DARWIN ΤΗΣ Β. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ



Εορτασμός των 10 χρόνων του Θερινού Σχολείου για τον Ελληνικό Πολιτισμό του Πανεπιστημίου Charles Darwin της Β. Επικράτειας της Αυστραλίας στην Πέλλα

Θερμή υποδοχή και φιλοξενία από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρο Θεοδωρίδη
                                                                                        
Τα δέκα χρόνια επιτυχούς υλοποίησης εορτάζει φέτος το Πρόγραμμα Θερινού Σχολείου για τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελληνική Γλώσσα του κορυφαίου Πανεπιστημίου Charles Darwin της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας. Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, οι μαθητές του Προγράμματος και πολλοί συνοδοί και εκλεκτά μέλη της Ελληνικής Ομογένειας της Αυστραλίας επισκέφτηκαν και φέτος την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προκειμένου να βιώσουν τη διαχρονικότητα του Ελληνικού πνεύματος, τις πανανθρώπινες αξίες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την αρετή και την μοναδική Ελληνική φύση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, με τους συνεργάτες του, σε μία ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου, υποδέχθηκε με θέρμη τους συμμετέχοντες και ανέλαβε την υποστήριξη της περιήγησής τους σε σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόλους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Λόγω του επετειακού χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης, παρών ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Simon Maddocks, καθώς και ο Πρόεδρος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πολιτισμού Καθηγητής Brian Mooney.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συνεχάρη τους διοργανωτές για την επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος και τους ευχαρίστησε για την συμπερίληψη της Περιφερειακής Ενότητα Πέλλας στο πλάνο των δράσεων. Εξήρε τη συμβολή του Προγράμματος για την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού και τουρισμού και, ειδικά, για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας. Αναφέρθηκε στην τοπική ιστορία και στο κοινωνικο-οικονομικό προφίλ της Κεντρικής Μακεδονίας και, ειδικότερα, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Ειδικά αναφέρθηκε στις ποιοτικές παραγωγές και εξαγώγιμα προϊόντα της Πέλλας και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας. Ακόμη, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην τοπική και περιφερειακή αγορά και στις στρατηγικές που ανέπτυξε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την αντιμετώπισή τους, μέσω της εξωστρέφειας και καινοτομίας. Με την ευκαιρία, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς με την Ελληνική Ομογένεια η οποία έμπρακτα στηρίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες επιχειρηματίες στην αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα τους. «Οι Έλληνες είναι αισιόδοξοι από τη φύση τους και ξέρουν πώς να ξεπερνούν τις δυσκολίες», ήταν μία χαρακτηριστική φράση του κ. Θεοδωρίδη.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Charles Darwin ευχαρίστησε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τη θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στην αξία της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης μεταξύ των λαών. Εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή που ένιωσε επισκεπτόμενος την Πέλλα, κοιτίδα του Ελληνικού Πολιτισμού και δήλωσε ικανοποίηση για την πρόοδο της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Darwin και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τους υποστηρικτές του Προγράμματος, δηλώνοντας ότι χωρίς την υποστήριξή τους θα ήταν αδύνατη η υλοποίηση ενός τόσο πολύπλευρου προγράμματος για τον Ελληνικό Πολιτισμό, την Ελληνική γλώσσα και τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. «Η φιλοξενία σας μας συγκινεί και σας ευχαριστούμε θερμά για τις υπέροχες στιγμές που ζούμε στη χώρα σας», ήταν ο επίλογος της σύντομης ομιλίας του.

Ο Πρόεδρος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πολιτισμού ευχαρίστησε επίσης τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τη φιλοξενία και αναφέρθηκε ειδικότερα στη συνεργασία των δύο Ελληνικών Πανεπιστημίων, Αιγαίου και Μακεδονίας, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Τόνισε ότι η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου είναι εξαιρετικά υψηλή και μέσω των πρωτοκόλλων συνεργασίας που υπογράφηκαν αναμένεται επέκταση της συνεργασίας με την παροχή υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές και ανταλλαγές καθηγητών.

Κύριος υποστηρικτής του Προγράμματος είναι ο Ελληνικός Μακεδονικός Σύλλογος Darwin, με Πρόεδρο τον συντοπίτη μας από το Λουτράκι Αλμωπίας κ. Στράτο Πούλο. Συντονιστής του Προγράμματος είναι ο Αν. Καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας κ. Γεώργιος Φρατζής με την Αν. Καθηγήτρια Βασιλεία Καζούλλη, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ επιστημονική συνεργάτης είναι η κα. Αγγελική Πούλου. Στο πρόγραμμα διδάσκουν επίσης, ο Καθηγητής Γεώργιος Παπαντωνάκης, ο Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης, η Ζωή Κωνσταντινίδη, η Παρασκευή Ευγενίου, η Δέσποινα Κώτη, η Μαριάνθη Οικονομάκου, η Μαρία Καπλανέρη, ο Μάριος Φεσόπουλος και η Ευδοκία Τσουγκράνη. Ειδικός συνεργάτης για την προβολή του Προγράμματος είναι ο Ιωάννης Καραβόκυρος. 

Άλλοι σημαντικοί υποστηρικτές του Προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο Darwin μέσω του προγράμματος υποτροφιών “2016 Short Term Mobility Southern European Languages Program”, η Κυβέρνηση της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, η πρωτοβουλία “Guardians of the Greek Language” του Παν. Darwin, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Darwin, η Επιτροπή «Φίλοι της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» της Ελληνικής Κοινότητας της Αυστραλίας, ο Ιωάννης Χαλίκος, η Jalouise Pty Ltd, o Nickolas T. Paspaley AC, η Halkitis Brothers και ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων της Ομογένειας, επιχειρηματικών ομίλων και φιλελλήνων που ενδιαφέρονται για τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού.  


Η ομάδα του Προγράμματος επισκέφτηκε ήδη το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Ιωήλ και, μετά από ξενάγηση στους Καταρράκτες της Έδεσσας, θα συνεχίσει με άλλους σημαντικούς προορισμούς στην Κεντρική Μακεδονία. Σημαντικές δράσεις του προγράμματος υλοποιούνται επίσης στην περιοχή των Λουτρών Αλμωπίας με την υποστήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.  





ΜΕ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ



       Ένας στους δυο άνδρες (60 με 65 χρόνων) που παίρνει φαρμακευτική αγωγή για  θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη(ΚΥΠ) κινδυνεύει από το Σύνδρομο Χαλαρής Ίριδας (IFIS σοβαρή διεγχειρητική επιπλοκή) κατά την αφαίρεση καταρράκτη!
 Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι άνδρες που χρησιμοποιούν το Flomax για την αντιμετώπιση προβλημάτων της ΚΥΠ  έχουν σχεδόν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές κατά την αφαίρεση του καταρράκτη που σχετίζονται με την διεγχειρητική συμπεριφορά της ίριδας .
«Κι αυτό γιατί το φάρμακο Flomax που δίνεται για την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη (ΚΥΠ) ενοχοποιείται και θεωρείται υπεύθυνο λόγω της φαρμακοκινητικής του δράσης» αναφέρει ο διαπρεπήςχειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκηςκαι επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & LaserΑθηνών κ Βασίλης Κοζομπόλης  και εξηγεί

«Η υδροχλωρική ταμσουλοσίνη που δρα στον προστάτη και την ουροδόχο κύστη, έχει παρόμοια δράση στην ίριδα του οφθαλμού με συνέπεια την χαλάρωση της ίριδας και τον κυματισμό της κατά την διάρκεια της επέμβασης του καταρράκτη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά διεγχειρητικά προβλήματα όπως
ØΜόνιμη παραμόρφωση της ίριδας
ØΟίδημα της ωχράς  κηλίδας
ØΑπώλεια υαλώδους
 
με σοβαρές τελικές συνέπειες για την όραση».
Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους προληπτικά οι άνδρες οποίοι πρόκειται να ξεκινήσουν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ΚΥΠ καλό θα ήταν να υποβληθούν πρώτα στην αφαίρεση του καταρράκτη αν φυσικά πάσχουν ή  ακόμη κι αν δεν είναι σε  προχωρημένο στάδιο.
« Επίσης, συμπληρώνει ο κ Κοζομπόλης, αν λαμβάνουν ήδη αγωγή για ΚΥΠ πρέπει να ενημερώσουν τον οφθαλμίατρο τους πριν προχωρήσουν σε επέμβαση καταρράκτη ώστε ο θεράπων γιατρός να λάβει όλα τα απαραίτητα προεγχειρητικά και διεγχειρητικά μέτρα  ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο κάθε κίνδυνος εμφάνισης διεγχειρητικών επιπλοκών».
Πάντως σήμερα οι χειρουργοί οφθαλμίατροι είναι ενημερωμένοι για το σύνδρομο IFIS , τις επιπλοκές του αλλά και τους προεγχειρητικούς και διεγχειρητικούς τρόπους αντιμετώπισης του.
«Ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι η συνύπαρξη των δύο παθήσεων δηλαδή καταρράκτη και ΚΥΠ όσο κι αν φαίνονται μη σχετιζόμενες η μία με την άλλη, έχουν τελικώς κοινό παρανομαστή που αφορά στην φαρμακευτική αγωγή και στην αντικατάσταση του καταρρακτικού φακού» καταλήγει ο κ Κοζομπόλης.
 
                   ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ   ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Με την πάροδο του χρόνου λόγω των αλλοιώσεων που γίνονται στο εσωτερικό του ματιού αλλά και λόγω της έκθεσής του στο ηλιακό φως ο φακός χάνει αργά - αργά την καθαρότητα και την διαύγειά του. Τα πρώτα στάδια της διαδικασίας θόλωσης του, δηλ της εμφάνισης του καταρράκτη λόγω της ηλικίας η απόκτηση σκούρο καφέ χρώματος στον πυρήνα του, μειώνουν συνεχώς την ποιότητα της όρασης αρχής γενομένης από την ευαισθησία στις αντιθέσεις και κατά την διάρκεια της νυκτερινής όρασης. Καταρράκτης μπορεί να δημιουργηθεί και λόγω χρήσης φαρμακευτικών ουσιών όπως η κορτιζόνη ή λόγω τραύματος ή εξ αιτίας του σακχαρώδους διαβήτη.
Η αφαίρεση του καταρράκτη γίνεται χειρουργικά με την μέθοδο της φακοθρυψίας με υπερήχους ή/και με laser. Ο καταρρακτικός φακός αντικαθίσταται με έναν τεχνητό ενδοφακό, ο οποίος επαναφέρει άμεσα την ευκρίνεια και την ποιοτική όραση.
Ο καταρράκτης που δεν οφείλεται σε φαρμακευτική ή άλλη συστηματική συνυπάρχουσα πάθηση στους άνδρες συμπίπτει ηλικιακά με την εμφάνιση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη.


            ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ

 Με την πάροδο της ηλικίας αυξάνει σε μέγεθός και πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή έξοδο των ούρων από την κύστη (συχνουρία, διακεκομμένη ροή των ούρων, νυκτουρία). Ο μισός περίπου ανδρικός πληθυσμός άνω των 60 - 65 χρόνων εμφανίζει καλοήθη υπερτροφία του προστάτη που συσχετίζεται με την ύπαρξη της τεστοστερόνης και των ανδρογόνων.
Η συντηρητική θεραπεία της ΚΥΠ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα φάρμακα όπως η τεραζοσίνη, η δοξαζοσίνη και η ταμσουλοσίνη (Flomax), με σκοπό την μείωση της αντίστασης εξόδου των ούρων δρώντας στους α1 αδρενεργικούς υποδοχείς που υπάρχουν στον προστάτη.

http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  213Ο325910

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...