Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που ισχύει από Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 έως και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019.


Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
για έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

          Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 16/13-12-2019), που ισχύει από σήμερα Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 έως και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019.
          Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ).
Κακοκαιρία προβλέπεται από σήμερα το βράδυ Παρασκευή (13-12-2019) και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους. Μέχρι τη νύχτα του Σαββάτου (14-12-2019) η κακοκαιρία θα έχει περιοριστεί στα νοτιοανατολικά.
Πιο αναλυτικά:
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:
Την Παρασκευή (13-12-2019) Από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και από τη νύχτα στην Κρήτη.
ΤΟ Σάββατο (14-12-2019) Εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, αναμένεται να επηρεαστούν:
α) από τις πρώτες πρωινές ώρες η ανατολική Πελοπόννησος και πιθανώς πρόσκαιρα η δυτική Μακεδονία,
β) από τις πρωινές ώρες η ανατολική Στερεά και οι Κυκλάδες,
γ) από το μεσημέρι η Εύβοια, οι Σποράδες, η Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία και η Θράκη
δ) από το απόγευμα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το μεσημέρι στα δυτικά, από το απόγευμα σταδιακά στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και από τη νύχτα βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα για την Αττική, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπεται να εκδηλωθούν από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (14-12-2019).
2. Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν:
α) στα δυτικά από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (13-12-2019), νότιοι νοτιοδυτικοί 8, που τη νύχτα θα φτάσουν τα 9 και πιθανώς πρόσκαιρα στο Ιόνιο τα 10 μποφόρ και σταδιακά από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (14-12-2019) θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 8 και στο Ιόνιο τοπικά έως 9 μποφόρ.
β) στα ανατολικά από τις πρώτες πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (14-12-2019), νότιοι 8, που στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά έως 9 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.
3. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν το Σάββατο (14-12-2019) στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, μέχρι το απόγευμα.
                Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:
  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κτλ.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

Ανακοίνωση από το Δήμο Αλμωπίας για τη σφράγιση του Βιβλίου αναφοράς καπνίσματος (ν.3868/10)



Από το Δήμο Αλμωπίας, ανακοινώνεται ότι
για τη σφράγιση του Βιβλίου αναφοράς καπνίσματος (ν.3868/10) των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χρειάζεται:

  • Το βιβλίο αριθμημένο ανά σελίδα (προμήθεια από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο)
  • Η σφραγίδα του καταστήματος που θα χρησιμοποιήσει το βιβλίο
  • Μία (μηδενική) απόδειξη από την ταμειακή μηχανή του καταστήματος
  • Φ/Φο της άδειας του καταστήματος

Πληροφορίες: Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης 23843-50314, 50327, Εξαπλάτανος

"Στρατηγική προσέγγιση προσφυγικού". Ομιλία του Νίκου Λυγερού στην Σκύδρα.


Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ,  συμμεριζόμενη την αγωνία της τοπικής κοινωνίας απέναντι στον σχεδιασμό της κεντρικής εξουσίας για αθρόα προσέλευση κι εγκατάσταση λαθρομεταναστών στον Δήμο μας, διεκδικεί το κεκτημένο δικαίωμα (Ανθρώπινα δικαιώματα ΟΗΕ) για δημόσιο διάλογο και διαβούλευση αναφορικά με τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο. Επιθυμεί οι θέσεις και απόψεις της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με το ανωτέρω ζήτημα να λαμβάνονται υπόψη από  τα θεσμικά κέντρα λήψης αποφάσεων (πολιτεία κ.ά.). Ταυτόχρονα διεκδικεί την έγκυρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το σοβαρό αυτό ζήτημα.
Σύμφωνα με το προαναφερόμενο σκεπτικό η ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ σας προσκαλεί στην ομιλία του σύγχρονου διανοητή και καταξιωμένου διεθνολόγου κου Νίκου Λυγερού*, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύδρας το Σάββατος, 14-12-2019, στις 6:30μμ. Τίτλος της ομιλίας θα είναι "Στρατηγική Προσέγγιση του Προσφυγικού". Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Προηγουμένως, στις 5:30μμ,  ο ομιλητής και η διοργανώτρια Ομάδα θα παραθέσουν συνέντευξη τύπου  στο φουαγιέ του ξενοδοχείου ΑΔΩΝΙΣ στην Σκύδρα.
Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη.



*Είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και έχει υπάρξει καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στην  Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα, στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών, στα Πανεπιστήμια της Λυών, της Αθήνας, της Θράκης, στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο τμήμα Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.  
Οι τομείς έρευνάς του είναι αυτοί  της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης τ(p) = 0 (mod p)(εξίσωση του Ramanujan)  

"Σούρβα 2019" από τον Μ.Χ.Σ. και το χωριό των Προμάχων


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Μορφωτικός και Χορευτικός Σύλλογος Προμάχων "Οι Πρόμαχοι" σε συνεργασία με τους κατοίκους του χωριού διοργανώνουν την 9η Σούρβα (παραδοσιακό άναμμα φωτιάς).

Δωρεάν για όλους μαγειρευτό φαγητό, τσίπουρο και κρασί.

Χορός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες από την ορχήστρα "Μακεδονικός Ήχος".

Σας περιμένουμε όλους.

Συντονισμός: Μ.Χ.Σ. "Οι Πρόμαχοι"
Οργάνωση: “Το χωριό των Προμάχων”
Τοποθεσία: Κεντρική πλατεία Προμάχων
Έναρξη:18:00

Είσοδος ελεύθερη.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας: Στολίζουμε Χριστούγεννα... στην Πέλλα και Έδεσσα





Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, θα γιορτάσει τον ερχομό των Χριστουγέννων με τις παρακάτω εκδηλώσεις την  Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019:


Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας
ώρα 10.30
Ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δένδρου θα γίνει από τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Πέλλας, με στολίδια που φιλοτέχνησαν τα ίδια τα παιδιά.
Την εκδήλωση θα συνοδεύει με μουσική και κάλαντα η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου της Πέλλας και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών.


                                                   Οικία Τσάμη Έδεσσας                                                            
                                                            ώρα 17.00

Εργαστήρι κατασκευής στολιδιών-αντιγράφων αρχαίων αντικειμένων από ανασκαφές της περιοχής της Έδεσσας. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Ελισάβετ Φράγκου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Βαρόσι Έδεσσας».

                                            Παλιά Μητρόπολη Έδεσσας
                                                            ώρα 18.30

Παιδιά Δημοτικών Σχολείων της  Έδεσσας θα στολίσουν το δέντρο με στολίδια που θα φιλοτεχνήσουν τα ίδια. Άναμμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου στην αυλή του ναού της Παλιάς Μητρόπολης Έδεσσας (Κοίμηση Θεοτόκου).
Η Φιλαρμονική του Δήμου Έδεσσας, με τον αρχιμουσικό κ. Λάκη Σαμαρά, θα συνοδεύει την εκδήλωση με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα.

Η χρήση της οικίας Τσάμη και η συμμετοχή της Φιλαρμονικής γίνεται με την ευγενική παραχώρηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας (ΔΗΚΕΔΕ).
Τα δένδρα είναι ευγενική χορηγία του Δασαρχείου Αριδαίας.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: Αλεξάνδρα Ζαμπίτη, Αλεξάνδρα Σκίτσα, Αρχαιολόγοι,
Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, 580 05, Πέλλα, Τηλ. 23820 31160
Αριθμ. Τηλ/τυπίας: 23820 33092
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, Έδεσσα, Αριστοτέλους 16, Τηλ. 23810 24356
Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις της Εφορείας
δημοσιεύονται στους παρακάτω κόμβους:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...