Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ"


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
                     ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΄΄ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ ΄΄

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ  2015
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ   ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

΄΄ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ΄΄

      Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία ΄΄ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ΄΄, εν όψει της 3ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, θα οργανώσει εθελοντική αιμοδοσία στις 4 Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή  από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο χώρο του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία ΄΄ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ΄΄. 
    Σκοπό έχει την παρακαταθήκη αίματος για την αντιμετώπιση αναγκών που έχουν σχέση με την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμωπίας.
Την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και εθελοντικής  προσφοράς αίματος στο κοινωνικό περιβάλλον. 
     Όσοι αιμοδοτήσουν  ταυτόχρονα θα γίνουν και μέλη της Τράπεζας αίματος του ΚΔΑΠ με Α ΄΄ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ΄΄, η οποία ιδρύθηκε για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο κοινωνικό σύνολο.
ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ……….. ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ
ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ
ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ…………………………Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ.



Από το   ΚΔΑΠ  με Α

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΡΓΩΝ ΕΣΠΑ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Δώσαμε προτεραιότητα σε ανταποδοτικά αναπτυξιακά έργα – Πρώτο έργο για την επόμενη περίοδο η υλοποίηση των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας



Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνάντησης παρουσίασης των αποτελεσμάτων από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ την προγραμματική περίοδο 2007-2013 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Π.Ε. Πέλλας.

Τη συνάντηση συντόνισαν από κοινού ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ κ. Λίλα Ωραιοπούλου.

Παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης, ο Πρόεδρος του ΕΥΖΗΝ Δημήτριος Γιώγας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Κούγκας, εκπρόσωποι των βουλευτών, του στρατηγού και αναπτυξιακών/παραγωγικών φορέων, οι Διευθυντές της Π.Ε. Πέλλας κκ. Δημήτριος Κόντος, Δημόκριτος Μανδάλης και Τρύφων Τσαντάκης, στελέχη της Περιφέρειας και των Δήμων, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παρουσίασε τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα που υλοποιήθηκαν από το ΕΣΠΑ κατά τη διάρκεια της παρούσας και της προηγούμενης θητείας του στην ηγεσία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Όπως σημείωσε, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά έργα σε όλους τους Δήμους της Πέλλας και όλους τους αναπτυξιακούς τομείς, συμβάλλοντας στην ποιότητα ζωής, κοινωνική συνοχή και ενδυνάμωση της τοπικής πραγματικής οικονομίας.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας ευχαρίστησε τη Διαχειριστική Αρχή και την Περιφέρεια για τα έργα τα οποία έγιναν στον Δήμο Έδεσσας και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι Δήμοι να συνεργάζονται μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και τεχνογνωσία, προωθώντας κοινούς αναπτυξιακούς στόχους. 

Η κα. Ωραιοπούλου αναφέρθηκε λεπτομερώς στα ποσοτικά αποτελέσματα και τα οφέλη στην καθημερινότητα των πολιτών από την υλοποίηση των έργων.

Το έργο ανάπλασης των ποταμοβραχιώνων της Έδεσσας χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αναπτυξιακών έργων στην τοπική οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε ένα μικρό βίντεο που κατέγραψε την φιλοσοφία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, ενώ η κα. Ρούλα Γουγούση, εκπροσωπώντας το Σύλλογο Περιηγητών, αναφέρθηκε στην εμπειρία των χρηστών του έργου και στη συμβολή του στην τοπική επιχειρηματικότητα και ποιότητα ζωής.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των γενικών κατευθύνσεων για το νέο ΕΣΠΑ το οποίο περιλαμβάνει λιγότερα έργα υποδομών και περισσότερες δράσεις «άϋλου» χαρακτήρα. Θετικό στοιχείο είναι ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας περιλαμβάνει δύο πρόσθετα ταμεία τα οποία θα χρηματοδοτήσουν δράσεις στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και αγροτικής ανάπτυξης. 


ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΕ 34ΧΡΟΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ



Νέο πρόσωπο σε 34χρονο, που είχε υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού, δημιούργησαν Έλληνες επιστήμονες, μετά από σειρά πλαστικών επεμβάσεων και εμφύτευση φρυδιών και γενιών!
Η περίπτωση του 34χρονου παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής στη Θεσσαλονίκη, από το διαπρεπή πλαστικό χειρουργό Δρ Αναστάσιο Βεκρή, πρόεδρο της   Advanced   Hair   Clinicsστην Αθήνα.
Η ομάδα του Δρ Βεκρή, με εξειδίκευση στη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων ,ήταν εκείνη που διαμόρφωσε την τελική εικόνα του προσώπου του 34χρονου ο οποίος για πολλά χρόνια λόγω της σοβαρής παραμόρφωσης είχε περιθωριοποιηθεί .

«Ο 34χρονος είχε ταλαιπωρηθεί για  μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς είχε υποβληθεί σε σειρά πλαστικών  επεμβάσεων προκειμένου να επουλωθούν τα σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο»αναφέρει ο Δρ Βεκρής και συμπληρώνει

«Οι πλαστικές επεμβάσεις είχαν αποτέλεσμα, ωστόσο δεν μπόρεσαν να προσφέρουν αποκατάσταση σε περιοχές που είχαν χάσει την τριχοφυΐα τους, όπως γένια, φρύδια, φαβορίτες. Ταυτόχρονα  είχε αρκετές αντιαισθητικές ουλές οι οποίες έπρεπε να καλυφθούν για να έχει μια φυσιολογική εικόνα».
Για το λόγο αυτό ο Δρ Βεκρής   επανασχεδίασε τα πάντα , καθώς τα συγκεκριμένα σημεία ήταν γυμνά. Η πολύχρονη εμπειρία του με χιλιάδες περιστατικά έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
 «Κάναμε μετρήσεις και μελετήσαμε την ανατομία της περιοχής» τονίζει και προσθέτει.
«Μετά την  τελική εκτίμηση και τη σύμφωνη γνώμη του 34χρονου   αποφασίστηκε η αποκατάσταση της τελικής εικόνας του προσώπου  να γίνει τμηματικά με τη  μέθοδο AdvancedFUEκαι σε βάθος χρόνου». 
Αρχικά με τη  μέθοδο AdvancedFUEέγινε η εμφύτευση και αποκατάσταση των φρυδιών.
«Τα καλοσχηματισμένα και πυκνά φρύδια είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς τονίζουν το προφίλ και την εκφραστικότητα του προσώπου»εξηγεί ο Δρ Βεκρής και συνεχίζει: «Ο συγκεκριμένος ασθενής είχε καλή δότρια περιοχή στο πίσω μέρος του κεφαλιού και έτσι στην πρώτη συνεδρία μπορέσαμε να προχωρήσουμε στην εμφύτευση τριχοθυλακίων στα φρύδια και στη δεύτερη και τρίτη κάναμε αποκατάσταση γενιών και μουστακιού, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις εκτεταμένες ουλές λόγω του εγκαύματος».   
Έτσι μέσα σε έξι μήνες ο 34χρονος απέκτησε σταδιακά φρύδια, φαβορίτες, μουστάκι και γένια. Η αποκατάσταση  ήταν απόλυτα επιτυχής καθώς είχαμε  επαναφύτρωση των τριχών σε ποσοστό που έφτασε το  100%.
 Πλέον, ο 34χρονος με πλούσια φρύδια, γένια και μουστάκι ζει μια φυσιολογική ζωή  «απαλλαγμένος» από τις ουλές και την παραμόρφωση του προσώπου του. Το νέο πρόσωπο τον γέμισε αυτοπεποίθηση, τον έβγαλε από το περιθώριο και σήμερα ζει και  εργάζεται στην Γερμανία.

Σύμφωνα με τους πλαστικούς χειρουργούς η κάλυψη των ουλών με τριχοθυλάκια μέσω της τεχνικής FUEείναι μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία και προϋποθέτει τεχνογνωσία, εμπειρία και δεξιοτεχνία. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό εφόσον η αιμάτωση της περιοχής είναι καλή και η δότρια περιοχή επαρκής.
 
                        ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΤΟΥ  34ΧΡΟΝΟΥ

Ο 34χρονος είχε τραυματιστεί σοβαρά πριν από αρκετά χρόνια σε πυρκαγιά που είχε προκληθεί μέσα στο σπίτι του στην Ελλάδα. Είχε υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα τρίτου βαθμού  σε ολόκληρο το πρόσωπο, τα οποία του προκάλεσαν σοβαρή παραμόρφωση.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα νοσηλεύτηκε   σε διάφορα νοσοκομεία. Μετά το τέλος της πρώτης νοσηλείας  περιθωριοποιήθηκε  λόγω της εμφάνισης του, αλλά χάρη στην στήριξη της οικογένειας του στάθηκε όρθιος και αναζήτησε την αποκατάσταση και επούλωση των τραυμάτων του.
Στη συνέχεια και για αρκετά χρόνια  υποβλήθηκε σε σειρά  πλαστικών επεμβάσεων  με δερματικά μοσχεύματα  προκειμένου να αποκτήσει και πάλι πρόσωπο.  Οι επεμβάσεις είχαν αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό αλλά και πάλι δεν είχε φρύδια και γένια. Με πρωτοβουλία της αδελφής του και μετά από υπόδειξη των θεραπόντων γιατρών του ήρθε σε επαφή με τον Δρ Βεκρή,  ο οποίος διαθέτει εξειδίκευση στη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων και μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες περιπτώσεις.
Πράγματι μετά την  ολοκληρωμένη διάγνωση της περίπτωσής του  αποφασίστηκε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση τμηματικά, κάτι που έγινε με απόλυτη επιτυχία.
 
                     ΜΕΘΟΔΟΣ  ADVANCED  FUE
 
FUE  είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, με την οποία μεταφέρονται  τριχοθυλάκια από το υγιές σημείο του τριχωτού της κεφαλής στην περιοχή των φρυδιών, αποκαθιστώντας συγγενή έλλειψη φρυδιών ή προηγούμενα τραύματα που είχαν δημιουργήσει ουλές. Η τεχνική FUE,λόγω της ελάχιστα επεμβατικής φύσης της, επιτρέπει να γίνονται μεταμοσχεύσεις μαλλιών σε περιοχές που μέχρι σήμερα ήταν απαγορευτικές, όπως χαρακτηριστικά είναι η περιοχή των φρυδιών και των γενιών.

www.advancedhairclinics.gr,τηλ.: 210 6980451

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ "ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ"


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 2η
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Απολύσεις, μείωση μισθών, κλείσιμο καταστημάτων στην «Καρφούρ - Μαρινόπουλος»

     Η εργοδοσία της «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» τον τελευταίο μήνα έχει προχωρήσει στο κλείσιμο πολλών καταστημάτων στην Αττική και πανελλαδικά, που συνοδεύεται με απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Υλοποιεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και ζητά την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μείωση 8% στους μισθούς σε όσους έχουν σύμβαση 8ωρου και αορίστου χρόνου.
     Στα πλαίσια του ανταγωνισμού, που μεγαλώνει στον κλάδο, κάνει αναπροσαρμογές, ώστε να διασφαλίσει τα κέρδη του ομίλου και να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητά του απέναντι στους άλλους επιχειρηματίες του κλάδου. Εκατοντάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στις στρατιές της ανεργίας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για την επιβίωση των ίδιων και των παιδιών τους.
     Η επιχείρηση γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια και αριθμεί περίπου 1.000 καταστήματα, με πάνω από 12.000 εργαζόμενους πανελλαδικά. Μόνο μέσα στην τριετία 2012-2014, μέσα στην οικονομική κρίση, έκανε επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια περίοδο, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, που διαμορφώθηκε την τελευταία πενταετία, το οποίο διατηρείται και ενισχύεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση, επέβαλε μειώσεις μισθών, περικοπή επιδομάτων, ελαστικές σχέσεις εργασίας, περιόρισε τον αριθμό των υπαλλήλων ανά κατάστημα, εντατικοποιώντας την εργασία. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση δεν κυριαρχεί μόνο στην Ελλάδα, αλλά έχει ισχυροποιήσει την παρουσία της και στα Βαλκάνια.
     Η επιχείρηση και με την ανάπτυξή της και με την συρρίκνωσή της αυξάνει την κερδοφορία  της και την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην εξαθλίωση και στην ανέχεια. Άλλο ένα δείγμα για το τι σημαίνει «ανάπτυξη» στον καπιταλισμό και ποιος ωφελείται απ' αυτή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:
·  Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις  και όσοι υποχρεώθηκαν σε οικιοθελείς αποχωρήσεις.
·  Να ανακληθούν οι μειώσεις μισθών και επιδομάτων που έγιναν με τον εκβιασμό των  ατομικών συμβάσεων.



Ο βουλευτής
Χρήστος Κατσώτης

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ, ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ



Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Διαχρονικό και επίκαιρο το μήνυμα του εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

Σε ενωτικό κλίμα ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας


Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, εφεδροπολεμικών και αντιστασιακών οργανώσεων πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας κ. Πέτρος Γαλανός, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Στρατηγός της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Χρήστος Καρυώτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Θεολόγος Τζουμαΐλης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας Ζώης Γιώτης, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων την περίοδο της κατοχής, τον ηρωισμό των πρωταγωνιστών με κορυφαίες στιγμές όπως η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και η μάχη της Κρήτης, αλλά και τα φοβερά αντίποινα των κατακτητών. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της ενότητας και αλληλεγγύης του Ελληνικού λαού για την αντιμετώπιση δυσκολιών, όπως και η παρούσα περίοδος της οικονομικής κρίσης. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης και την ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης των κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων και τραγικών συμβάντων που λαμβάνουν χώρα στην «καρδιά» και στην περιφέρεια της Ευρώπης.

Ακολούθησε εκδήλωση στο ηρώο πεσόντων της πόλης, με τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, κατάθεση στεφάνων, τέλεση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη:

«Η ψυχή του Έλληνα ήταν πάντοτε ανήσυχη και αδούλωτη. Η Ελληνική αντίσταση οργανώθηκε από τις πρώτες ημέρες της εισόδου των Γερμανών στη χώρα. Παρά τις κακουχίες, την πείνα, τα βασανιστήρια, οι Έλληνες οργανώθηκαν γρήγορα και ξεκίνησαν τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές. Όλοι μαζί. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, εργάτες, αγρότες, κληρικοί ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στον κατακτητή. Κατά τη διάρκεια της κατοχής οργανώθηκαν λαϊκά συσσίτια, απεργίες και σαμποτάζ. Ομάδες νέων τύπωναν και διακινούσαν φυλλάδια εμποτισμένα με το όραμα για ελευθερία. Χαρακτηριστική ήταν η οργάνωση μίας αυθόρμητης διαδήλωσης κατά των καταχτητών, κατά τη διάρκεια της κηδείας του ποιητή Κωστή Παλαμά.

Οι Ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις, με πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας, διατήρησαν υψηλό το φρόνημα του λαού μας, συμβάλλοντας στην αποδυνάμωση  των κατοχικών δυνάμεων και στην απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Βεβαίως, οι κατακτητές απάντησαν με αντίποινα. Υπήρξαν μαζικές εκτελέσεις αγωνιστών, αλλά και πολλών αθώων θυμάτων. Στο Μεσόβουνο, στα Καλάβρυττα, στο Δίστομο, αλλά και εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Στο Ελευθεροχώρι, τα Γιαννιτσά και στην Έδεσσα… Όμως, η Ελληνική ψυχή δε λύγησε. Παρέμενε ακατάβλητη μέχρι την πολυπόθητη ώρα της απελευθέρωσης. 

Οι Έλληνες είχαν επίσης μία σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του πολέμου. Οι ομάδες των Ελλήνων αντιστασιακών συνεργάστηκαν στενά με τις συμμαχικές δυνάμεις. Πολλοί πατριώτες μετέβησαν στο Στρατηγείο τους στη Μέση Ανατολή, διαδραματίζοντας έτσι έναν καίριο ρόλο σε πολλές επιχειρήσεις.

Κορυφαία στιγμή του αγώνα η μάχη της Κρήτης. Η Μεγαλόνησος έγινε νεκροταφείο για τις επίλεκτες δυνάμεις του Χίτλερ που αποφάσισε να μην ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ αλεξιπτωτιστές. Η μάχη της Κρήτης ματαίωσε άλλες Γερμανικές επιχειρήσεις και αποτέλεσε το συναρπαστικότερο γεγονός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης, σήμερα και πάντα, είναι η εθνική ομοψυχία, η κοινωνική συνοχή, η διαρκής επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη του πολιτεύματος της δημοκρατίας. Η υπεράσπιση της ιστορίας μας και των υψηλών ιδανικών για τα οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας.

Η ιστορική μνήμη δεν διαγράφεται και δεν παραποιείται. Έχουμε χρέος να στεκόμαστε με σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα, στη μνήμη των ηρώων και θυμάτων που ήταν εκατοντάδες χιλιάδες στην πολύπαθη ιστορία του Ελληνισμού. Η διαστρέβλωση της ιστορικής μνήμης είναι χειρότερη και από την ιστορική λήθη που επιδιώκουν πολλοί σε μία προσπάθεια μαζικής χειραγώγησης των λαών. Κάποιοι από εμάς έχουμε το θλιβερό προνόμιο να γνωρίζουμε την ιστορία μας ακούγοντάς την από τα χείλη των προγόνων μας. Γνωρίζουμε, από τις διηγήσεις των επιζώντων, τον βίαιο εκτοπισμό, τον βασανισμό και τον σφαγιασμό που υπέστησαν περισσότεροι από 368.000 Έλληνες του Πόντου, από το καθεστώς των Νεότουρκων.  Ένα ειδεχθές, προμελετημένο έγκλημα που υλοποιήθηκε με φρικτές μεθόδους και συστηματικότητα. Μία γενοκτονία στην πιο ολοκληρωτική και ακραία μορφή της.

Τις προηγούμενες ημέρες η Ευρώπη και η σύγχρονη δημοκρατία δέχθηκαν ένα σοβαρό πλήγμα. Στην «καρδιά» της Ευρώπης, το Παρίσι, μία πολυπολιτισμική και ανοικτή κοινωνία, είδαμε να εκτυλίσσονται σκηνές τρόμου και ωμής βίας. Με εκατοντάδες αθώα θύματα.

Η «Αραβική Άνοιξη» που ξεκίνησε με εξεγέρσεις στο όνομα της δημοκρατίας, κινδυνεύει να εξελιχθεί σ’ έναν «βαρύ χειμώνα», με πολλές οδυνηρές συνέπειες σε διεθνές επίπεδο.

Κάποιοι επιβουλεύονται τη διεθνή ειρήνη, τον δρόμο της ανάπτυξης και της δημοκρατίας, κηρύσσοντας το μίσος και τη μισαλλοδοξία. Χρειάζεται να παραμείνουμε ενωμένοι, παρακολουθώντας με προσοχή τις εξελίξεις και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ότι κατακτήσαμε και δημιουργήσαμε με τόσο κόπο και προσπάθεια, σε πολιτικό, οργανωτικό και διπλωματικό επίπεδο,  κινδυνεύει να χαθεί στην περίπτωση που δεν κινηθούμε με ψυχραιμία και υπευθυνότητα.  


Η ελληνική ιστορία έχει δείξει ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι μεγαλουργούν και νικούν. Η διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και η διεκδίκηση ενός πρωταγωνιστικού ρόλου στη διευρυμένη Ευρώπη καθιστούν αναγκαία την εθνική ενότητα και ομοψυχία. Ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης είναι ημέρα απόδοσης τιμής στους αγωνιστές, εθνικής υπερηφάνειας, αλλά και μνήμης». 



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...