Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018

Με πάνω από 3000 καρναβαλιστές σε μια 3ωρη μεγαλειώδη παρέλαση έκλεισε το Σαββατόβραδο του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού


Με πάνω από 3000 καρναβαλιστές σε μια 3ωρη μεγαλειώδη παρέλαση έκλεισε το Σαββατόβραδο του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού. 
Την παρέλαση του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού άνοιξε η φιλαρμονική ορχήστρα της Έδεσσας και ακολούθησαν οι τυμπανιστές του νερού με την ομάδα ΚΑΡΑΝΟΣ, στο όνομα του πρώτου Μακεδόνα Βασιλιά που ίδρυσε την Έδεσσα πριν 3000 χρόνια και  ακολούθως τα «γλυκά παιδιά» της ομάδας AGUA DOCE (Γλυκό Νερό). 
Τις δύο ομάδες ακολουθούσαν νεαρές δροσερές παρουσίες της Έδεσσας από τις Σχολές Χορού, Μαυροπούλου & Μαραντίδου με τις περίφημες πλέον για τις αέναες φιγούρες τους, Μαζορέτες της Έδεσσας. 
Η εκκίνηση της παρέλασης δόθηκε από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την οργανωτική επιτροπή και την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας κ.Ιατρίδου. Αμέσως μετά η «γιαγιά» κυρά δασκάλα του 8ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας άφησε τα παιδιά της να ξεχυθούν στην παρέλαση σε παράταξη ΟΤΙ ΝΑ ‘ΝΑΙ. 
Ένα κλασσικό θέμα που συγκινεί μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά ήταν οι ΙΝΔΙΑΝΟΙ με τις πανέμορφες ΙΝΔΙΑΝΕΣ του Κ2. Πληροφορίες που θέλουν την Δέσποινα Τσολάκη γνωστή Εδεσσαία Παρουσιάστρια  να έχει απαχθεί από τους Ινδιάνους κρίνεται εν μέρει ανακριβής. 
Να σημειώσουμε ότι είχαν αυτοκινούμενη σκηνή, τους χτύπησε και αυτούς η τεχνολογία. Αμέσως μετά η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ & ΤΟ ΤΕΡΑΣ, μια πανέμορφη σύμπραξη με πολλές πανέμορφες υπάρξεις με βάση … το Νόμο του Μέρφι, του Λωτού και του Πάκη. 
Ακολούθησε μια τις σταθερές αξίες του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού, Ελέφαντες, Ζογκλέρ, Μάστερ, Ταχυδακτυλουργοί, Παρουσιαστές & Παρουσιάστριες … ότι δηλαδή έχει ένα κανονικό CIRCUS από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Έδεσσας Μέγας Αλέξανδρος. Αμέσως μετά εμφανίστηκε μέσα σε καπνούς, βεγγαλικά και τρελό γλέντι από την Πυθία της Καρατζόβας με το Μαντείο των @ΔΕΛΦΩΝ & την Υπερκαρναβαλική Ομάδα Αλμωπίας. 
Και ξαφνικά εμφανίστηκαν οι ΧΙΠΙΔΕΣ και προκάλεσαν το απόλυτο χάος. Φωτιές και απίστευτο γλέντι με εξαιρετικά όμορφες παρουσίες. Δεν θα μπορούσαν από το πάρτυ να λείπουν οι ΜASTERCHEF με τους νέους μάγειρες να τα δίνουν όλα … από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Ριζαρίου. 
Από το πάρτυ φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το Εδεσσαϊκό Θέατρο με την KA-NTH-NA MNHMONIO ντυμένοι Λουκάνικο-Ψωμάκι-Μουστάρδα … παρακαλώ. Ακριβώς πίσω η ομάδα DISCO & δεκαετία ’80, σε υπερπαραγωγή από την Ακαδημία που δημιούργησε ένα πραγματικό πανικό μέσα στο πεζόδρομο με εξαιρετικό άρμα … κινούμενη ντισκοτέκ και τρελαμένους ντισκόβιους να τα δίνουν όλα. 
Είπαμε το Εδεσσαϊκό Καρναβάλι είναι τρέλα και δεν το σταματά τίποτε. Παρασυρμένος ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου ανέβαζε Live την παρέλαση στο προσωπικό του λογαριασμό. Ακολούθησαν οι Τελετάμπις από το Τημενιδών οι οποίοι απλώθηκαν σε όλο το πεζόδρομο δημιουργώντας ένα χάος διασκέδασης. 
Και ενώ η παρέλαση φαινόταν ότι δεν θα τελειώσει ποτέ εμφανίστηκαν οι αιώνιοι και αξεπέραστοι Εδεσσαίοι … Δεν θα πάρω ποτέ Πτυχίο. Πρίζες και όμορφα πριζάκια έκαναν τη νύχτα μέρα στο Εδεσσαϊκό Καρναβάλι που στηρίζει τις προσπάθειες έκφρασης των νέων παιδιών. Πρίζα για πρίζα δεν έμεινε μέχρι που το φινάλε ήρθε πάνω σε ένα φορτηγό με οδηγό τον χαμογελαστό Γιάννη. 
Η μπάντα της ομάδας KARANOS έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την παρέλαση με κρουστά και πνευστά σε μια πανδαισία χρωμάτων, ήχων και κινούμενου γλεντιού. Προς στιγμήν φάνηκε ότι τα πράγματα να ηρεμούν ακολούθησε όμως ένα ανεπανάληπτο ανοιχτό πάρτυ του νερού στο Πάρκο Μικρών Καταρρακτών μέχρι τελικής … πτώσεως. 
Και του χρόνου.


"Προυσταβάϊνε"...Κυριακή της Συγχώρεσης


Ξημερώματα της Κυριακής και από το παραθυράκι του περιπτέρου μου, τον βλέπω να πλησιάζει προς το μέρος μου για να πάρει το καθημερινό του πακέτο τσιγάρα.

Γύρω στα 80 με τα χαστούκια της ζωής χαραγμένα στο ρυτιδιασμένο του πρόσωπο, και το βαρύ αγκομαχητό του να ακούγεται από μακριά.
Το μπαστουνάκι που κρατάει μάλλον τον δυσκολεύει, παρά τον βοηθάει να περπατήσει, ενώ ο ήχος του ποδιού  του, το οποίο σέρνει, μου προκαλεί ένα ανεξήγητο αίσθημα φόβου.
Πιάνω το πακέτο και ξετυλίγω το πλαστικό σακουλάκι, είναι πάγια εντολή του να του το έχω έτοιμο και ανοιχτό, μιας και τα τρεμάμενα χέρια του δεν τον βοηθούν για την όλη διαδικασία.

-Καλημέρα μπάρμπα ΧΧΧ, έλα έτοιμα τα τσιγαράκια σου.

Ακουμπά τσαπατσούλικα το μπαστούνι του σε ένα σημείο της προθήκης όπου υπάρχουν διάφορα ψιλικά και μη λέγοντας κουβέντα, γεγονός που με παραξένεψε γιατί πάντα είναι πρόσχαρος και ομιλητικός, βάζει το «καλό» του χέρι στην αριστερή μέσα τσέπη του φθαρμένου του μπουφάν για να βγάλει τα χρήματα να με πληρώσει.
Μουρμουρίζοντας κάτι ακαταλαβίστικες φράσεις, βγάζει ένα μικρό μάτσο από χαρτονομίσματα των 5 και 20 ευρώ και μου τείνει το χέρι του δίνοντάς μου ένα των 20.
Με δεδομένο ότι στο ταμείο μου έχω ελάχιστα ψιλά, λόγω της πρωινής ώρας και βλέποντας στην χούφτα του αρκετά 5ευρα, του αντιπροτείνω να μου δώσει ένα από αυτά.
Στο άκουσμα των λόγων μου, το βλέμμα του τσιτώνεται, τα μάτια του ανοίγουν διάπλατα και θαρρούσα, ότι θα πεταγόντουσαν από τις κόγχες τους.

-Ε λοιπόν, όχι, δεν σου δίνω, και δεν σε πληρώνω, μου απαντάει με μια δυνατή φωνή κάνοντάς με να μείνω άγαλμα από την πρωτόγνωρη συμπεριφορά του.

-Θα τα πάρω έτσι και θα σε πληρώσω άλλη φορά, συνεχίζει, ενώ τα δυο του χέρια κινούνται πάνω κάτω θυμίζοντάς μου κούκλες μαριονέτας.

-Μα γιατί μου μιλάς έτσι μπάρμπα ΧΧΧ, μια πρόταση σου έκανα, δεν είναι ανάγκη να εξοργίζεσαι έτσι Κυριακάτικα, του απαντώ ύστερα από μερικές στιγμές, αφού ξεπέρασα το ξάφνιασμά μου.

Ο αναστατωμένος γεράκος, σαν να προσγειώθηκε ανώμαλα από ποιος ξέρει ποιόν κόσμο, σκύβει το κεφάλι του και συναισθανόμενος την αναίτια απρέπειά του, πλησιάζει στο παραθυράκι μου.

-Με συγχωρείς βρε παιδάκι μου, δεν ξέρω τι έπαθα, έχω τα δικά μου προβλήματα και ξέσπασα επάνω σου χωρίς λόγο. Συγνώμη, μια μεγάλη συγνώμη σου ζητώ.

-Δεν υπάρχει λόγος μπάρμπα ΧΧΧ να ζητάς συγνώμη, όλα καλά είναι, κοίτα σήμερα είναι Κυριακή, όμορφη ημέρα, χτυπάει και η καμπάνα χαρμόσυνα.

-Όχι, σου ζητώ συγνώμη, δεν έπρεπε να σου μιλήσω έτσι, να, πάρε το 5ευρω και δώσε μου τα ρέστα μου να φύγω.

Βάζοντας άρον άρον τα κέρματα από τα ρέστα στη τσέπη του παντελονιού του, παίρνει το αυτοσχέδιο μπαστουνάκι του και με σκυφτό το κεφάλι του, χάνεται στο πλακόστρωτο δρομάκι προς το καφενείο, ενώ κάθε δέκα βήματα σταματά βγάζοντας ένα μαντήλι  και σκουπίζει τα μάτια του. 
Προσπαθώντας να συνέλθω από το συμβάν και διακρίνοντας τα δάκρυα στα μάτια του, συνειδητοποιώ  το πόσο μεγάλη αξία έχει αυτή η ειλικρινής «συγνώμη», που μου ζήτησε αυτός ο μεγάλος άνθρωπος, που στο διάβα των ετών του έχει περάσει φουρτούνες και τρικυμίες και το πόσο πολύ την έχουμε ευτελίσει εμείς οι νεότεροι, που την λέμε τόσο εύκολα, τόσο συχνά και που τις περισσότερες φορές, δεν την εννοούμε καν. 

Μετά από λίγη ώρα η ημέρα φώτισε, και στον συννεφιασμένο ουρανό του χωριού, αντηχούσε ο ήχος των καμπάνων από την Εκκλησία του Αγίου μας.

"Προυσταβάϊνε"...Κυριακή της Συγχώρεσης, λέω μέσα μου.

Καλή Σαρακοστή.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...