Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

"ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ"

Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC
Για να μην αφήνονται υπόνοιες ότι μας δουλεύουν κανονικά 

Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ 

Στα βρετανικά έντυπα είναι πολύ συνηθισμένο να μπαίνει η ηλικία πλάι στο όνομα κάθε δημόσιου προσώπου. Ας πούμε, «O Μπραντ Πιτ, 51 και η σύζυγός του Αντζελίνα Τζολί, 40, ανακοίνωσαν πως θα υιοθετήσουν ένα ακόμα παιδί». Δεν είναι βέβαιο πως βοηθά την ενημέρωση - πιο πολύ την ανθρώπινη κουτσομπολίστικη περιέργεια ικανοποιεί.

    Τις μέρες που ζούμε, εγώ θα ήθελα όταν δημοσιεύεται μια δήλωση πολιτικού, είτε υπέρ του ευρώ ή κατά, να ξέραμε και να βάζαμε δίπλα το αν και το πόσα λεφτά έχει αυτός στο εξωτερικό.    Πχ. κοιτώντας τα πόθεν έσχες βουλευτών και υπουργών για το 2013, βρήκα μερικές ενδιαφέρουσες "λεπτομέρειες": 

Ο λάτρης της δραχμής κύριος Λαφαζάνης, «φαίνεται πως προτιμά το ξένο νόμισμα και διαθέτει στους λογαριασμούς του 38.000 ελβετικά φράγκα, 8.651 λίρες Αγγλίας» (και δεκάδες χιλιάδες ευρώ φυσικά).
  Η αν. υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου πέρα από ακίνητο στο Λονδίνο, έχει εκεί καταθέσεις σε βρετανική τράπεζα ύψους 109.000 ευρώ.
 Εκτός από το 1 εκατ. του Δημήτρη Τσουκαλά, τις επενδύσεις πολλών χιλιάδων ευρώ σε ξένα funds του Ευκ. Τσακαλώτου και του Γ. Σταθάκη* και τις εντυπωσιακές καταθέσεις της Νάντιας Βαλαβάνη (563.000 ευρώ και 365.000 λίρες Αγγλίας), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης έχει καταθέσεις του αγγίζουν τα 498.000 ευρώ. 
*Ο υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επενδύσει ποσό που αγγίζει τα 500.000 ευρώ σε funds όπως η JP MORGAN, και η BLACK ROCK, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επένδυσε στα αμοιβαία κεφάλαια της JP MORGAN, της BLACK ROCK και άλλων συναφών εταιριών συνολικό ποσό 426.000 ευρώ.

   Δεν θα σημαίνει απαραίτητα κάτι κακό. Έχουμε όμως δικαίωμα να το ξέρουμε, και να το θυμόμαστε όταν διαβάζουμε τις δημόσιες απόψεις τους. 

[Αμερικάνικα μέσα που ανήκουν σε κάποιον μιντιακό κολοσσό, αισθάνονται την υποχρέωση σε άρθρα τους να τονίζουν με αστερίσκο τη σχέση τους με άλλες εταιρίες - αυτό που λένε full disclosure.
 Ακόμα και η παραμικρή υπόνοια σύγκρουσης συμφερόντων να υπάρχει, την ξεκαθαρίζουν από μόνοι τους, κερδίζοντας σε αξιοπιστία. Πχ. αν το περιοδικό Time ανεβάσει μια κριτική του Game of Thrones, ακόμα και αρνητική, θα γράψει κάπου ότι το Time ανήκει στην εταιρία Time Warner στην οποία ανήκει και το κανάλι HBO που προβάλλει τη σειρά.]

    Είναι διαφορετικό το «Ο Άρης Δημοκίδης υποστηρίζει το Grexit κι ας χάσουν τα χρήματα των Ελλήνων τη μισή αξία τους» απ' το «Ο Άρης Δημοκίδης (9.5 εκατομμύρια δολάρια σε τράπεζες του εξωτερικού) υποστηρίζει το Grexit κι ας χάσουν τα χρήματα των Ελλήνων τη μισή αξία τους», όπως είναι διαφορετικό το «Ο Άρης Δημοκίδης ζητά διαφάνεια», απ' το «Ο Άρης Δημοκίδης (καταχράστηκε 10 εκατομμύρια απ' το δημόσιο και πήρε μίζες απ' τη Siemens) ζητά διαφάνεια», και το «Ο Λάκης Λαζόπουλος επιτίθεται στην πλουτοκρατία» απ' το «Ο Λάκης Λαζόπουλος (που έβγαλε 3 εκατομμύρια απ' τα χρήματά του στο εξωτερικό για 'να γυρίσει ταινίες') επιτίθεται στην πλουτοκρατία.

     Όταν ένας πολιτικός λέει ότι αξίζει να πάρουμε το ρίσκο του Grexit, πρέπει να ξέρουμε αν θα είναι ρίσκο και για τον ίδιο ή μόνο για μας τους υπόλοιπους. Αν κάτι πάει στραβά θα φύγει στο εξωτερικό όπου έχει έτοιμη καριέρα και καταθέσεις, ή θα πεινάσει εδώ μαζί μας;
   Πόσο διαφορετικές θα ήταν οι ειδήσεις που αφορούν τους πρωταγωνιστές της πολιτικής μας ζωής, και αυτούς που πρότειναν Grexit -όπως ο Βαρουφάκης- και αυτούς που λένε πως νοιάζονται για τη φτωχολογιά -όπως ο Βενιζέλος, ο πλουσιότερος των πολιτικών αρχηγών για το '13- και αυτούς που διαχειρίζονται σήμερα τις τύχες μας -όπως ο Τσακαλώτος που ακόμα δεν έχει φέρει τα λεφτά του σε ελληνικές τράπεζες για να στηρίξει την εθνική προσπάθεια-, εάν έκαναν μόνοι τους αυτό το "full disclosure" κάθε φορά που μιλούσαν.

    Όχι για να στοχοποιούνται, αλλά αν μη τι άλλο για να μην αφήνονται υπόνοιες ότι μας δουλεύουν κανονικά... 



Πηγή: www.lifo.gr

ΣΠΑΝΙΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Image

Ένα περίπλοκο μωσαϊκό που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο και τη συνάντησή του με έναν Εβραίο αρχιερέα αποκαλύφθηκε σε μια συναγωγή του 5ου αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο του χωριού Huqoq.
 Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, το οποίο θεωρείται σημαντικό επειδή είναι η πρώτη μη βιβλική σκηνή που έχει ανακαλυφθεί σε συναγωγή.
 Στο πολύχρωμο δάπεδο, σε ένα τμήμα του απεικονίζεται η συνάντηση δυο ανδρών ενώ γύρω τους υπάρχουν πολλές μορφές ανθρώπων και ζώων. 

   Οι ελέφαντες που απεικονίζονται σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων της Βόρειας Καρολίνας Jodi Magness, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ελληνικό στρατό, καθώς οι ελέφαντες στις μάχες συνδέθηκαν με τα στρατεύματα του μεγάλου Αλεξάνδρου.
 Έτσι αυτή η απεικόνιση μπορεί να είναι ένας εβραϊκός μύθος σχετικά με την συνάντηση του Αλεξάνδρου και του Εβραίου αρχιερέα.
 Στην ίδια πόλη έχουν αποκαλυφθεί και άλλα ψηφιδωτά, ενώ υπάρχουν πολλές εκδοχές της ιστορίας όπως φαίνεται από τα γραπτά του Φλάβιου Ιώσιπου και την λογοτεχνία των ραβίνων.

   Ανάμεσα στα ψηφιδωτά έχει βρεθεί και μια εξαιρετική εικόνα του Σαμσών, ενώ οι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι τα έργα τέχνης είναι μοναδικές ανακαλύψεις, υπογραμμίζοντας ότι οι εικόνες στα ψηφιδωτά δείχνουν το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής ποιότητας, ενώ τα μοτίβα που έχουν βρεθεί είναι τα πρώτα αυτού του είδους που εμφανίζονται σε αρχαία συναγωγή.

Image

Image

Image



 Πηγή: www.lifo.gr

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΟΥΛΙΟΣ...

Image

Δεν ξέρω τι μου επιφυλλάσει η Ιστορία, ζω το χρόνο τεμαχισμένο σε πεντάλεπτα-στο επόμενο πεντάλεπτο θα σωθώ, στο παραμεθεπόμενο θα με ρίξουν στο κλουβί με τις ύαινες. 

Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα φορώντας τον φαντασιακό μου χιτώνα -μεγάλωσα με ιστορίες ευλάβειας και απόλυτης πίστης,άλλωστε.
 Αδυνατώ να μπω στο μυαλό του προτεστάντη, είμαι πρωτοχριστιανή και αγαπώ τα ξίφη και τα στίφη.
 Καμμιά κοινωνία του θεάματος,καμμιά στατιστική και κανένα ψυχολογικό προφίλ δεν με εμπεριέχει.
 Έχω μεταλλαγμένο ντιενέι –είμαι οι εικονίτσες ενός ηρωικού κατηχητικού, οι τρεις Ρόζες , το πέρασμα του Προύθου και το τελευταίο γράμμα της Ούλρικε Μάινχοφ.

 Ένας σωρός γενναίες γλώσσες και καθησυχαστικές ουτοπίες είμαι - ακόμη και τώρα, στα έσχατα του Ιούλη. Είμαι απροσάρμοστη και σχεδόν γελοία αυτόν τον Ιούλιο.
 Γράφω καμμιά λέξη κι ύστερα τρώω το χαρτί. Ακούγονται παιάνες, κροταλίσματα, γουργουρητά από στομάχια, στίχοι που ταιριάζουν στην περίσταση.

 Περιμένω στωικά το επόμενο πεντάλεπτο -δεν ξέρω αν θα'ναι δικαιοσύνη, ομορφιά ή τιμωρία. Θα ήθελα να είναι ερωτόλογα και πύρινη ρομφαία, αλλά θα με κράξουν οι νουνεχείς. 

  Δύσκολος Ιούλιος, πάντως-φουλ της Θεολογίας. 

Κι ο χιτώνας σαν βεντούζα να ξεκολλάει το πρώτο δέρμα. 

Image

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ 


Πηγή: www.lifo.gr

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Kόρη : Μαμά,μαμά...Άρχισαν να βγαίνουν τρίχες ανάμεσα στα πόδια μου...Τι συμβαίνει?

ΠΩΣ ΝΑ ΤΣΕΚΑΡΕΙΣ ΑΝ Ο ΛΑΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΕΙ

Image

Έχεις εγκαταστήσει εκατοντάδες Facebook Apps στο παρελθόν κι έχεις υπόνοιες ή βλέπεις ότι το προφίλ σου συμπεριφέρεται περίεργα; 

  Άνοιξες κάποιο "πονηρό" βίντεο αγνώστου προελεύσεως και λίγα λεπτά μετά δέχεσαι εξοργισμένα μηνύματα επαφών σου, ότι σπαμάρεις με post ή ανεξέλεγκτα tags κι επισημάνσεις τα προφίλ τους; 

   Ψυχραιμία. Ο λογαριασμός σου έχει μάλλον πέσει θύμα κακόβουλης επίθεσης. Δηλαδή, σε χάκεψαν χωρίς να το καταλάβεις.

   Πριν αρχίσεις να τρέχεις αλλόφρων στους δρόμους ή να σπεύσεις να κάνεις delete στον λογαριασμό σου δες το παρακάτω βίντεο που ανήρτησε πριν λίγο το Business Insider, για να διαπιστώσεις το μέγεθος της καταστροφής, ή απλά για να σου φύγει η ιδέα. 

Ακολούθησέ το βήμα-βήμα για εγγυημένη επιτυχία:

ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥ "WALKING DEAD" ΠΗΓΕ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Image

Ο Βρετανός ηθοποιός, που συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά Walking Dead, Ντέιβιντ Μόρισεϊ, βρέθηκε στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπου συνέβαλε στη διάσωση προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν κατά εκατοντάδες στο νησί.
 Ο ίδιος είπε στη Daily Mail ότι «καθώς οδηγούσα κατά μήκος της παραλίας, το μόνο που μπορούσα να δω ήταν σωσίβια γιλέκα που είχαν πεταχτεί και τα ό,τι είχε απομείνει από τις φουσκωτές βάρκες».

       Ο Μόρισεϊ επιβιβάστηκε σε σκάφος του λιμενικού και συμμετείχε σε επιχείρηση διάσωσης. Ανέφερε ότι το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι μια μικρή κουκίδα στην οθόνη του ραντάρ. Στη συνέχεια, καθώς το λιμενικό πλησιάζει, το πορτοκαλί από τα σωσίβια γιλέκα αρχίζει να γίνεται ορατό στο γαλάζιο της θάλασσας. «Τότε, αρχίζεις να βλέπεις τα πρόσωπα», θυμάται.     «Μετά αρχίζεις να τους ακούς που καλούν σε βοήθεια, πάνω από τους ήχους του σκάφους. Οι γυναίκες είναι βαθιά τραυματισμένες ψυχολογικά, κρατώντας τα παιδιά τους [...] Μερικά από τα παιδιά είναι μουδιασμένα και ακόμα "παγωμένα" από τον φόβο. Δεν ξέρουν πού πηγαίνουν, αλλά ξέρουν πού ήταν», προσθέτει.  Η συγκεκριμένη βάρκα είχε περίπου 50 άτομα και όπως γράφει η Daily Mail, ο Μόρισεϊ αργότερα έμαθε ότι βρισκόταν στα ανοιχτά για 10 ώρες.
Image
        Ο ηθοποιός αναφέρεται και σε έναν 13χρονο, τον Μοχάμεντ, ο οποίος άφησε τους γονείς του πίσω στη Συρία πριν από δύο χρόνια και από τότε ταξιδεύει με τον θείο του. «Αν δεν είχα μιλήσει με τον 13χρονο γιο μου για δύο χρόνια, θα μου ήταν αδιανόητο. Θα ήθελα να ελπίζω ο κόσμος θα δείξει γενναιοδωρία και καλοσύνη απέναντί τους [...] Η ευκαιρία για κατάχρηση είναι πραγματικά τρομακτική»

      «Η γενναιοδωρία και η υποστήριξη είναι σίγουρα εκεί. Η ακτοφυλακή κάνει το καλύτερο δυνατό σε μια φοβερή κατάσταση. Η γνώμη μου είναι ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Το πρόβλημα είναι τέτοιο που αυξάνεται σε καθημερινή βάση. Από τη μία πλευρά, βλέπεις πρόσφυγες να στέκονται σε ουρές για να καταγραφεί το όνομά τους και από την άλλη βλέπεις Έλληνες να περιμένουν σε ουρές στα ATM για 60 ευρώ τη μέρα. Είναι η τέλεια καταιγίδα», τόνισε ο Μόρισεϊ στην Daily Mail. 
Image
    «Πρέπει να ανοίξουμε επιτέλους τα μάτια μας. Είναι τόσο ακραίο που πρέπει να σε κινητοποιήσει. Έχουμε ξαναδεί τέτοιες εικόνες στο παρελθόν -λιμούς και παρόμοιες καταστάσεις- όμως αυτή είναι η δική μας κρίση. Συμβαίνει εδώ. Η Ευρώπη έχει πλούσιες και εξελιγμένες χώρες: θα πρέπει να είναι σε θέση να το λύσει», είπε ο ηθοποιός. 



Πηγή:www.lifo.gr

Ο MANU CHAO ΣΤΑ 20ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ROCKWAVE FESTIVAL

Ο Μανού Τσάο στα 20 χρόνια του Rockwave Festival
Το Rockwave Festival κλείνει τα 20α του γενέθλια φέτος το καλοκαίρι και την Τρίτη 21 Ιουλίου θα φιλοξενήσει στη σκηνή του TerraVibe έναν πολύ ιδιαίτερο και αγαπητό στο ελληνικό κοινό καλεσμένο με το καταπληκτικό του συγκρότημα. Manu Chao La Ventura!
Το όνομα του Manu Chao, μοιάζει από μόνο του αρκετό για μια live μουσική εμπειρία που θα θυμάσαι για όλη σου τη ζωή! Όταν δε, συνοδεύεται από τους «παλιόφιλους» του Madjid στην κιθάρα, τον Philippe Teboul στα drums και τον Gambeat στο μπάσο, με τους οποίους είχε συνεργαστεί στους Radio Bemba και τους Mano Negra, τότε μιλάμε για τη συναυλιακή συνεύρεση της χρονιάς, με όλα τα αγαπημένα τραγούδια από τη σπουδαία καριέρα του Μanu Chao και άλλα που δεν έχουν παιχτεί ποτέ ζωντανά! Μαζί του θα εμφανιστούν οι BAiLdSA.

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ NICK CAVE ΣΤΟ ΝΕΚΡΟ ΔΙΔΥΜΟ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ

Λουλούδια και αφιερώσεις έχουν τοποθετηθεί στην άκρη του βράχου, όπου ο 15χρονος γιος του Νικ Κέιβ έπεσε στον γκρεμό από 18 μέτρα ύψος. Ανάμεσα στις αφιερώσεις ξεχωρίζει το σπαρακτικό γράμμα του δίδυμου αδελφού του.
Στο γράμμα, ο Ερλ Κέιβ γράφει ότι «ήμουν ευτυχισμένος που σε είχα δίπλα μου. Ησουν ο καλύτερος αδελφός μου θα μπορούσα ποτέ να ζητήσω. Σ' αγαπώ τόσο πολύ. Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ».
Ο έφηβος βρέθηκε σε ένα παραλιακό μονοπάτι, στους πρόποδες του Ovingdean Gap στο Μπράιτον, του Ανατολικού Σάσεξ, στη 18:00 το απόγευμα της Τρίτης.
Χθες ο Ερλ επισκέφτηκε το γκρεμό μαζί με τον Νικ Κέιβ και τη μητέρα του, το μοντέλο Σούζι Μπικ όπου άφησαν δεκάδες ανθοδέσμες.
Νωρίτερα, ο 57χρονος τραγουδιστής που ζει με την οικογένειά του στο Μπράιτον είχε δημοσιεύσει μια δήλωση, αποτίοντας φόρο τιμής στο «όμορφο, χαρούμενο και γεμάτο αγάπη αγόρι» τους.
Η δήλωση ανέφερε «Ο γιος μας Άρθουρ πέθανε την Τρίτη το βράδυ. Ήταν το όμορφο, χαρούμενο αγαπητό αγόρι μας. Ζητάμε προστασία της ιδιωτικής ζωής της οικογένειας μας για να θρηνήσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή».
Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς ακριβώς σκοτώθηκε ο 15χρονος Αρθουρ, αλλά πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι πρόκειται για τραγικό ατύχημα και όχι αυτοκτονία.
Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο Αρθουρ είχε ανέβει να βγάλει selfie στον γκρεμό απ' όπου έπεσε. Η εικόνα στο λογαριασμό του στο snapchat, ανέβηκε 90 λεπτά πριν το θάνατο του.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

"ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΒΕΝΤΕΤΑΣ ΠΟΥ ΜΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ"

Οδοιπορικό του Politico στην Κρήτη: Το περήφανο νησί της βεντέτας που μισεί τους Γερμανούς [εικόνες]
«Εδώ, ανάμεσα στα μάτια». Ο νεαρός Κρητικός δείχνει με το δάχτυλό του το σημείο και εξηγεί: «Εκεί θα της έριχνα της Μέρκελ». Χαμογελάει. Το θεωρεί φυσικό να τη μισεί.
Το Politico πραγματοποίησε οδοιπορικό στην Κρήτη, μόνο που σκοπός δεν ήταν να προβληθούν οι -έτσι και αλλιώς γνωστές- ομορφιές της, αλλά να αναδειχθεί η περηφάνια και η... ιδιαιτερότητα των κατοίκων της. Πήγε, όπως αναφέρει και στον τίτλο, στο «νησί της βεντέτας και του μίσους προς τους Γερμανούς».
Το ταξίδι ξεκίνησε από το Ηράκλειο, που ήδη βιώνει τις πρώτες εκλάμψεις του καλοκαιριού και τη φρενίτιδα των πρώτων τουριστών της περιόδου που επιθυμούν να γευτούν τις χάρες αυτού του τόπου. Όμως, οι Κρητικοί έχουν τις δικές τους σκέψεις και τη δική τους λογική. Στο πρόσφατο δημοψήφισμα τα μεγαλύτερα ποσοστά του «Όχι» εμφανίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά (73,2%). Να είναι τυχαίο; Μάλλον όχι.
Ο Γιώργος Χατζηδάκης, ένας δάσκαλος ξένων γλωσσών, λέει στον δημοσιογράφο: «Έχουμε μπόλικο πολιτισμό εδώ, πολλή Ευρώπη, πολλά από τα πάντα». Ο ίδιος, εκτός από το επάγγελμά του, έχει κάμποσες ρίζες ελιές που τις δουλεύει μαζί με τη γυναίκα του. Ζει σε μια κοινότητα πολύ καλά οργανωμένη, που το κυρίαρχο στοιχείο της είναι η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και η πραγματική φιλία.
Κάνοντας χρέη ξεναγού, ο Γιώργος Χατζηδάκης λέει στον δημοσιογράφο του Politico: «Στην Κρήτη, εάν έχεις προβλήματα υγείας ή οικογενειακά προβλήματα, θα πας να κάνεις ένα τάμα σε μια εικόνα. Εάν τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, θα χτίσεις μια εκκλησία. Κάποιοι το κάνουν για να θυμούνται τους ανθρώπους που έχασαν. Ξέρεις πόσοι χάνονται κάθε χρόνο στον δρόμο; Οι Κρητικοί δεν μαθαίνουν ποτέ να οδηγούν».
Ξέρουν, όμως, από ιστορία. Και όπως λέει ο Χατζηδάκης: «Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 1.000 χωριά καταστράφηκαν από τους Γερμανούς. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το αναγκαστικό δάνειο κατά την περίοδο της Κατοχής. Πήραν το 90% του χρυσού μας για να ταΐσουν τους στρατιώτες τους. Νομίζω πως κάποιοι θα έπρεπε να κρατούν χαμηλό προφίλ και να μη μας δείχνουν με το δάχτυλο. Επαναλαμβάνω: χίλια χωριά εξαφανίστηκαν από τον χάρτη. Οι σκελετοί μικρών παιδιών βρέθηκαν μετά από χρόνια. Πρέπει να μαζέψουμε όλες αυτές τις φωτογραφίες σε ένα άλμπουμ και να το στείλουμε στον Σόιμπλε ως δώρο γενεθλίων».
Η επόμενη στάση ήταν τα Μάταλα. Το γνωστό μέρος από τη δεκαετία του '70 με τους χίπις και τον ελευθεριακό έρωτα. Ο 57χρονος Ηρακλής Μολώσης, ιδιοκτήτης δύο ξενοδοχείων, είναι ο επόμενος συνομιλητής. Ψήφισε κι αυτός «Όχι» και μάλιστα είναι από τους λίγους που επιθυμούν να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. «Η Ελλάδα θα γίνει φθηνός τόπος για τους τουρίστες», λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί με τη σειρά του πως κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής ακόμη και 50-60 Κρητικοί κατάφεραν να τα βάλουν με τον οργανωμένο στρατό των ναζί και να τους νικήσουν. «Αυτό το νησί έχει γεννήσει μεγάλους ήρωες», λέει με καμάρι.
Για τους Κρητικούς, αναφέρει το άρθρο, η αντίσταση κατά των Γερμανών δεν είναι ένα τυχαίο στοιχείο της κοινής ιστορίας τους. Είναι κομμάτι της συλλογικής μνήμης και το γεγονός ότι κατάφεραν να τα βάλουν με τη Βέρμαχτ τους θυμίζει από πού κατάγονται.
Ο 43χρονος Μαρίνος Μιχελάκης δεν διστάζει να πει: «Αν είχα μπροστά μου τη Μέρκελ, θα την έφτυνα στο πρόσωπο. Η Γερμανία μας μισεί επειδή δεν λυγίσαμε στην Κατοχή. Ο Σόιμπλε ειδικά μισεί την Κρήτη επειδή ο πατέρας του ήταν ναζί και σκοτώθηκε στη μάχη του Μάλεμε». Στην πραγματικότητα, οι Κρητικοί δεν συμπαθούν τη Μέρκελ, αλλά όλο τον θυμό τους τον συγκεντρώνουν στο πρόσωπο του Γερμανού υπουργού. Ο Μιχελάκης λέει κι αυτός πως θα ήταν καλύτερα να φύγουμε από την Ευρωζώνη και να επιστρέψουμε στη δραχμή. «Να μας αφήσουν στην ησυχία μας», επιμένει.
Ο αδελφός του, Νεκτάριος, συμπληρώνει πως οι Γερμανοί θέλουν να πάρουν όλο τον πλούτο της Ελλάδας και ειδικά αυτόν που διαθέτει η Κρήτη. Ο επόμενος συνομιλητής είναι ο Στέφανος Παπαδάκης, οπαδός κι αυτός του «Όχι». Εξηγεί με γλαφυρό τρόπο γιατί το «Ναι» ήταν απαράδεκτο: «Την επόμενη φορά θα πρέπει να κατεβάσουμε τα βρακιά μας και να κάτσουμε στα τέσσερα. Ο Τσίπρας πρέπει να εκτελεστεί αν δεχθεί όσα του λένε οι ξένοι».
Στη συνέχεια κάνουν την εμφάνισή τους τα όπλα. Συνηθισμένη εικόνα στην Κρήτη. Δείχνουν στον δημοσιογράφο όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα τα κρατούν στα σπίτια τους ως οικογενειακά κειμήλια. «Δύο πράγματα δεν θα εξαφανιστούν από την Κρήτη: το φαγητό και τα όπλα. Με αυτά σκοτώσαμε πραγματικούς Γερμανούς. Η Ελλάδα ποτέ δεν θα πεθάνει. Θα είναι πάντα Ελλάδα», λένε καθώς το γλέντι ξεκινάει.  

ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΠΑ (ΛΙΣΤΑ)

Τσουνάμι ανατιμήσεων από Δευτέρα -Τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες που πάνε στο 23% -Ποια μένουν στο 13% [λίστα]
Ανατιμήσεις-φωτιά σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και αυξήσεις-σοκ, 23%, στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων έρχονται από Δευτέρα, καθώς οι νέες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ που ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να εφαρμοστούν από την αρχή της επόμενης εβδομάδας. 
Ετσι, από την προσεχή Δευτέρα εκατοντάδες είδη διατροφής που διατίθενται σε σούπερ μάρκετ και σε άλλες μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς και τα είδη εστίασης, θα αλλάξουν συντελεστή ΦΠΑ (από το 13% στο 23%), με συνέπεια οι τιμές τους να αυξηθούν άμεσα κατά 9%.
Από το 13% στο 23% θα πάει και ο ΦΠΑ στην εστίαση και στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και στις υπηρεσίες που προσφέρουν διάφορες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.  
Οι υπηρεσίες επιχειρήσεων που πάνε στο 23% από Δευτέρα: 
  • πώλησης ανθέων,
  • παροχής υπηρεσιών μεταφοράς (ταξί, φορτηγά δημόσια χρήσης κ.λπ.),
  • παροχής υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, ελαιοχρωματιστές κ.λπ.),
  • παροχής υπηρεσιών επισκευής ποδηλάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών,
  • παροχής υπηρεσιών επιδιόρθωσης και μετατροπής ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης,
  • παροχής υπηρεσιών οδοκαθαρισμού, αποκομιδής και ανακύκλωσης απορριμμάτων και επεξεργασίας αποβλήτων.
  • ιδιωτικά θεραπευτήρια για τις υπηρεσίες νοσηλείας που παρέχουν,
  • επιχειρήσεις θεαμάτων (κινηματογράφοι κ.λπ.), συγγραφείς, καλλιτέχνες και συνθέτες.
  • υπηρεσίες υποστήριξης γεωργικής παραγωγής 
  • υπηρεσίες κηδειών
Τρόφιμα που πάνε στο 23% από Δευτέρα:
  • μοσχαρίσιο κρέας 
  • αλλαντικά 
  • λουκάνικα 
  • συσκευασμένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί τοστ, φρυγανιές, αναψυκτικά – χυμοί)
  • ζάχαρη 
  • ξύδι
  • βότανα 
  • μπαχαρικά 
  • σακχαρώδη 
Αλλα προϊόντα που πάνε στο 23% από Δευτέρα:
  • λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα 
  • ζωντανά ζώα παραγωγής 
  • προφυλακτικά 
  • σερβιέτες
  • καυσόξυλα
  • αυτοκίνητα για μεταφορά αναπήρων
Σημειώνεται ακόμη ότι τα ζωντανά ζώα πηγαίνουν στο 23% και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το αυξημένο κόστος για τον παραγωγό είναι πολύ πιθανόν ότι θα περάσει στο τελικό προϊόν, άρα το 13% θα εφαρμόζεται επί υψηλότερης τιμής.
Τρόφιμα που παραμένουν στο 13% ΦΠΑ από Δευτέρα: 
  • Νωπό ή κατεψυγμένο χοιρινό, 
  • αρνί, 
  • κοτόπουλο
  • γαλοπούλα
  • κουνέλι
  • Ψάρια 
  • Μαλάκια
  • γάλα
  • γιαούρτια
  • τυριά (όλων των ειδών)
  • αυγά
  • μέλι
  • λαχανικά – φρούτα
  • δημητριακά 
  • αλεύρια,
  • ελαιόλαδο 
  • παιδικές τροφές
  • Νερά (εμφιαλωμένα μη αεριούχα), 
  • αλάτι 
Υπηρεσίες που πάνε στο 13% από Δευτέρα:  
  • Ηλεκτρική ενέργεια,
  • Φυσικό αέριο,
  • ΕΥΔΑΠ
Από Δευτέρα ΦΠΑ 6% στα εξής: 
  • Φάρμακα - εμβόλια
  • Βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, 
  • εισιτήρια θεάτρων
Νησιά Αιγαίου
Από 1/10 το ειδικό καθεστώς καταργείται για τα πιο πλούσια νησιά (η αρχή με Μύκονο και Σαντορίνη), ακολουθούν τα λιγότερο πλούσια την 1η Ιουλίου του 2016, ενώ από 1/1/2017 το ειδικό καθεστώς καταργείται για όλα τα νησιά. Ο ειδικός κατάλογος των νησιών και το χρονοδιάγραμμα θα οριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση και μένει να δούμε αν θα τηρηθεί η δέσμευση για ειδική επιδότηση στους μόνιμους κατοίκους νησιών με πολύ χαμηλό εισόδημα.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΘΑΛΑΜΟΥ ΛΑΞΕΥΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας έχει την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσει στην εκδήλωση για την απόδοση του Πολυθάλαμου Λαξευτού Τάφου της Πέλλας στο κοινό, μετά την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών εργασιών συντήρησής του και βελτίωσης της διόδου πρόσβασης στο εσωτερικό του από συντηρητές αρχαιοτήτων της Υπηρεσίας μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου και ώρα 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Για την ανασκαφή και τη σημασία του μνημείου θα μιλήσει η ανασκαφέας του, επίτιμη Έφορος κα. Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο μνημείο και ξενάγηση των παρισταμένων στο εσωτερικό του.
Ο Πολυθάλαμος τάφος ανασκάφηκε κατά το 2005 και απέδωσε πλήθος ευρημάτων, παρά τη σύλησή του. Κατασκευάστηκε κοντά στο 300 π.Χ., ήταν σε χρήση μέχρι το 100 π.Χ. περίπου και αποτελεί τον μεγαλύτερο λαξευτό θαλαμωτό τάφο στον ελλαδικό χώρο. Η αρχική συντήρηση και η διαμόρφωση του μνημείου, καθώς και η έκδοση του τόμου της δημοσίευσης, υλοποιήθηκε από την Υπηρεσία μας στο πλαίσιο έργου ενταγμένου στο Interreg III.


Ο Πολυθάλαμος τάφος από τις 25/7 μέχρι τις 31/10 θα είναι ανοικτός για το κοινό (με το εισιτήριο του Αρχαιολογικού Χώρου) κάθε Σάββατο από τις 10.00 ως τις 13.00 και κάθε Δευτέρα από τις 16.00 ως τις 19.00 (εκτός της 15ης / Αυγούστου).
Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ανατολική είσοδο του σύγχρονου οικισμού της Πέλλας και η θέση του σημαίνεται με σχετική οδική πινακίδα και λάβαρο.


ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ
580 05, Πέλλα
Τηλ. 23820 31160
Αριθμ. Τηλ/τυπίας: 23820 33092
Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις της Εφορείας
δημοσιεύονται στους παρακάτω κόμβους:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...