Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΣΤΟ ΜΟΥΧΑΡΕΜ - ΧΑΝΙ ΕΔΕΣΣΑΣ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  ΕΔΕΣΣΑΣ                                                                                               για ΜΑΧΕΣ του ΕΛΑΣ στο ΜΟΥΧΑΡΕΜ-ΧΑΝΙ

    Στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι βόρεια της Έδεσσας, ανάμεσα στα βουνά Καϊμακτσαλάν και         Βέρμιο, το Παράρτημα Έδεσσας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ πραγματοποίησε και φέτος την Εκδήλωση Μνήμης για τους ηρωικούς νεκρούς των νικηφό-ρων αντιφασιστικών μαχών του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με την ανατίναξη των γερμανικών αμαξοστοιχιών, που περνούσαν από τα στενά τον Αύγουστο του 1944.

      Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Έδεσσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Συμεωνίδης Αλέκος αναφέροντας :
      «Σας καλωσορίζουμε εγκάρδια & αγωνιστικά στη σημερινή επετειακή εκδήλωση μνήμης για τους ένδοξους μαχητές του 30ου Συντάγματος και των άλλων Τμημάτων του ΕΛΑΣ. Κλείνουν σή-μερα 71 χρόνια από τις μάχες και την ανατίναξη των Γερμανικών αμαξοστοιχιών στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι.
      Ερχόμαστε να τιμήσουμε όλους τους αγωνιστές μαχητές & μαχήτριες της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης & του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας , που έπεσαν στα πεδία των τίμιων μαχών σε όλη τη χώρα. Που αγωνίστηκαν  οραματιζόμενοι μια ελεύθερη πατρίδα για τους πολλούς και όχι για τα  συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών» .

       Αφήγηση από μαχητή για το χρονικό των μαχών έγινε από τον Μιχάλη Καλαϊτζή : «Οι δοξασμένες σελίδες της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ , του ΕΛΑΣ , της νεολαίας της ΕΠΟΝ , που αντιστάθηκαν σθεναρά στον εισβολέα φασίστα κατακτητή , έχουν σε περίοπτη θέση και τις νικηφόρες μάχες της περιοχής αυτής στη διάρκεια της Κατοχής  1941-1944, όπου στα στενά αυτά περνούν παράλληλα η σιδηροδρομική γραμμή και ο δρόμος Έδεσσας - Φλώρινας .
     Οι σημαντικότερες μάχες και οι επιθέσεις των μαχητών του ΕΛΑΣ δόθηκαν τον Αύγουστο του 1944 με επιθέσεις σε φάλαγγες αυτοκινήτων  & γερμανικές αμαξοστοιχίες με εφόδια για τις δυνά-μεις Κατοχής .Ίσως η σημαντικότερη μάχη νάναι αυτή στις 6 Αυγούστου του 1944  με την επίθεση  σε  γερμανική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινας – Θεσσαλονίκης με 28 βαγό-νια και 2 μηχανές.
       Έλαβαν μέρος τα παρακάτω 3 Τάγματα του ΕΛΑΣ : Το 2ο Τάγμα του 30ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν – Κατσώνη , το 1ο Τάγμα του 16ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν - Μαύρο και το  3ο Τάγμα του 53ου Συντάγματος με Διοικητή τον Σεραφείμ Καρασάββα . Στην επι-χείρηση πήρε επίσης μέρος και ο Διοικητής της 10ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Καπετάν-Πέτρος .               Η μάχη ήταν πολύ σκληρή . Οι δυνάμεις των Γερμανών εισβολέων στην αμαξοστοιχία πολλαπλά-σιες & ισχυρές. Υποχώρησαν όμως μπροστά στην ηρωική επίθεση των Ελασιτών και παραδόθηκαν   Η αμαξοστοιχία με πολεμικά εφόδια και - κύρια - με υγειονομικό υλικό απαραίτητο για τον αντι-στασιακό αγώνα , καταλήφθηκε.
     Συνολικά στις μάχες του Μουχαρέμ - Χάνι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εξουδετέρωσαν 640 γερμανο-ιταλούς φασίστες εισβολείς και ντόπιους συνεργάτες αυτών , εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και πάνω από 270 οι αιχμάλωτοι .Το τίμημα για τους ένδοξους μαχητές του ΕΛΑΣ ήταν ο ηρωικός χαμός 18 παλικαριών του , που σήμερα ήρθαμε να τιμήσουμε και τα ονόματά τους είναι χαραγ-μένα πρώτα-πρώτα στην ιστορική μνήμη όλων μας και στο απέριττο μνημείο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ εδώ στα Στενά του Μουχαρέμ - Χάνι» .

      Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτή-ματος Έδεσσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Ρώσση Ελένη , που στην ομιλία της τόνισε  :
     «Τιμούμε σήμερα στα Στενά του Μουχαρέμ -Χάνι όλους τους μαχητές & μαχήτριες , που στη δύσκολη ώρα της φασιστικής επιβουλής επέλεξαν τον τίμιο δρόμο του αγώνα , αψηφώντας τις απέραντες δυσκολίες και τις στερήσεις, ακόμη και τον ίδιο το θάνατο. Αυτούς, που ανταποκρί-θηκαν στο σάλπισμα οργάνωσης της αντίστασης του Λαού μας από το ΕΑΜ & συσπειρώθηκαν στον θρυλικό ΕΛΑΣ και ήταν η συντριπτική πλειοψηφία του  ελληνικού λαού.
      Εξαίρεση οι λίγοι που λάκισαν, οι λιγότεροι που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Οι τελευταίοι άφησαν την κληρονομιά τους στη φιλοναζιστική-φασιστική Χρυσή Αυγή, που δηλη-τηριάζει με τις ρατσιστικές αντιλήψεις & πρακτικές κάποια νοσηρά μυαλά και στη Πέλλα. Πρέπει νάναι διαρκής & καθημερινή η απάντηση στον φασισμό του οργανωμένου κινήματος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και στα χωριά μας. Να μην απλώσουν τα δηλητη-ριώδη δημαγωγικά τους δίχτυα σε νέα παιδιά εργατόπαιδα, αγροτόπαιδα, άνεργα παιδιά λαϊκών οικογενειών, μη διστάζοντας να κλέψουν ακόμα και αντικαπιταλιστικά ανατρεπτικά συνθήματα για να υπηρετήσουν σαν μπράβοι του κεφαλαίου την εξουσία τους.
      Πάλεψαν οι αγωνιστές αντάρτες για μια πατρίδα με αφεντικό στο τόπο του το Λαό, χωρίς στρατιωτικούς – πολιτικούς – οικονομικούς – κοινωνικούς κατακτητές. Μια πατρίδα με αυτόνομη ανάπτυξη και αξιοποίηση των αγαθών της στη γη, στη θάλασσα και τον αέρα σε όφελος του Λαού της.
      Όπως πρέπει να παλεύουμε και μείς καθημερινά για την καλύτερη οργάνωση & συσπείρωση του λαού μας σε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, εργάτες - αγρότες - επαγγελματίες - νεολαία ενάντια στην εκμετάλλευση του ιδρώτα μας από μια χούφτα πλουτοκράτες του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Να αντιπαλέψουμε στην πράξη τα μνημόνια & τα αντιλαϊκά μέτρα των κομμάτων, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
    Αντιπάλεψαν οι ηρωικοί μας αντάρτες τον κατακτητή με όλες τους τις δυνάμεις, ανταποκρι-νόμενοι στην πρωτοπορία & πρωτοβουλία οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης, που αναγνωρί-ζεται ιστορικά από τη πλειοψηφία του Λαού μας, στο τιμημένο ΚΚΕ.
Συνολικά η συμβολή της ακριτικής Πέλλας στον αγώνα του ΕΑΜ & του ΔΣΕ ήταν σχεδόν καθολική . Χιλιάδες αμούστακα πολλές φορές αγόρια & άβγαλτα κορίτσια , αγροτόπαιδα στην πλειοψηφία τους από τα χωριά της περιοχής , έδειξαν έναν απαράμιλλο ηρωισμό για τα ιδανικά τους και συνέβαλαν στην αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών το Σεπτέμβρη του 1944 .
       Η ένδοξη αντιστασιακή ιστορία του λαού μας δεν παραγράφεται από τις συνειδήσεις του λαού μας , που θα τιμά πάντα τα θύματά του . Που θα αντιστέκεται στις επεμβάσεις και τους εισβολείς-κατακτητές, που δεν έπαψαν να παίζουν το ρόλο του διεθνή χωροφύλακα ματοκυλίζο-ντας τους Λαούς. Τόκαναν  οι Αμερικάνοι με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους της ΕΕ στο Αφγανι-στάν, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και σήμερα στη Συρία και με τη συμβολή ελληνικών κυβερνή-σεων. Τραγικά αποτελέσματα της βαρβαρότητας τους τα καραβάνια των προσφύγων και οι χαμένες ψυχές στα κύματα της Μεσογείου. Η λαϊκή κατακραυγή και η διεθνής αλληλεγγύη των λαών όλου του κόσμου, είναι το «φρένο» στους εκπροσώπους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που ξαναμοιράζουν τη Γη, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της και τους εμπορικούς δρόμους, δολοφονώντας τους Λαούς.

     Η φετινή μας Εκδήλωση Μνήμης γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα λαϊκά στρώματα . Η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση προχωράει με φόρτωμα των συνεπειών της από τους κυβερνώντες στις πλάτες του λαού.
        Σήμερα στη βάση και του νέου 3ου μνημονίου της «αριστερής» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ & σε συνέχεια των δύο προηγούμενων από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και σε αγαστή συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιούνται στις πλάτες του λαού μας βάρβαρες πολιτικές με πρόσχημα τη δήθεν αντιμετώπιση του χρέους της Ελλάδας, των ελλειμμάτων, κλπ.
      Είναι ωμή κοροϊδία οι διακηρύξεις για ισοδύναμα μέτρα άμβλυνσης των βαριών συνεπειών του 3ου μνημονίου και επιστροφή δήθεν των απωλειών των λαϊκών στρωμάτων τα τελευταία χρόνια. Στην «καλύτερη» περίπτωση, μια ομάδα εργαζομένων θα παίρνει κάτι και θα το πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Ο φτωχός θα πληρώνει για το φτωχότερο. Τα διάφορα ισοδύναμα θα καλλιεργήσουν τη λογική του «διαίρειν και βασίλευε», του διαχωρισμού των εργαζομένων, για να μην δυναμώσει το κίνημα αντίστασής τους με κοινά αιτήματα ενάντια στις φιλομονοπωλιακές πολιτικές της ΕΕ.
      Για μας είναι καθαρό ότι τα μνημόνια έγιναν για έναν και μοναδικό λόγο : Είναι ξεκάθαρα ένας μηχανισμός  για να ξεπεραστεί  η κρίση στην Ελλάδα πάντα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Επιπλέον άρπαξαν την ευκαιρία για να περάσουν αναδιαρθρώσεις σε βάρος του λαού, που σε άλλες χώρες έχουν ήδη περάσει , και στη χωρά μας για διάφορους λόγους καθυστέρησαν. Και το 3ο μνη-μόνιο έρχεται, μετά την ανάπαυλα των εκλογών, με όλο και χειρότερα νέα αντιλαϊκά μέτρα ( νέες μειώσεις μισθών & συντάξεων, ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος, άγρια φορολογία επαγγελματιών & αγροτιάς, απανωτά χαράτσια σε εισόδημα, στέγη , στα χωράφια,  ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και κερδοφόρων επιχειρήσεων , διόγκωση της ανεργίας , κλπ. ) .
Αν κάποιος σήμερα επιζητά φιλολαϊκή διέξοδο απ' τη βαθιά καπιταλιστική κρίση αυτή βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με  μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Για να γίνει επιτέλους ο ελληνικός λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει και να διαχειρίζεται αυτός την υπόθεση της ανάπτυξης με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό πλαίσιο. Διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον. Και αυτό θα γίνει με ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο πάλης που , και θα αντιπαλεύει άμεσα τα  απανωτά αντιλαϊκά μέτρα  , και θα ανοίγει το δρόμο για τη πραγματική λαϊκή εξουσία και οικονομία .
       Και χρειάζεται πραγματικά ο πόλεμος των εργαζομένων , των αγροτών , των μικροεμπόρων-βιοτεχνών , της νεολαίας στην σημερινή λυσσαλέα επίθεση που μας κήρυξαν  οι εκφραστές & υπηρέτες του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ε.Ε.
    Εμείς οι εναπομείναντες μαχητές του ΕΛΑΣ & του ΔΣΕ και οι απόγονοί τους, με την πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη αγώνων μπορούμε να γαλουχήσουμε τη νεολαία , τα παιδιά & τα εγγόνια μας , στα ιδανικά του αγώνα για τις μικρές & μεγάλες κατακτήσεις και στις σημερινές συνθήκες.  Όπως και νάχει οι ηρωικές παρακαταθήκες των αγώνων ΕΑΜ & ΔΣΕ είναι ο άσβεστος φάρος στους αγώνες του σήμερα !
     Οι εργάτες, οι αγρότες , τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν τα μεγάλα αστικά κόμματα & τα συμπληρώματά τους έχουν εδώ τη θέση τους με καθοδηγητή τις πα-ρακαταθήκες των μαχητών του Μουχαρέμ -Χάνι.
      Οι ιδέες τους δεν πεθαίνουν ! 
      Όσοι έπεσαν στον αγώνα , δεν τους σκοτώσανε για να τους εξαφανίσουν σωματικά, τις ιδέες τους πολεμούσαν.
      Μα οι ιδέες τους είναι εδώ , είναι μέσα μας  , είναι μέσα στις καρδιές όλων των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου.
      Κι αυτές θα νικήσουν !!!»

      Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων από τον Χοντροματίδη Κώστα και με αντάρτικα τραγούδια από τους Σαπουνά Βαγγέλη ( τραγούδι & κιθάρα ) και Κωνσταντινίδη Μάκη ( ακορντεόν ),που χειροκροτήθηκαν ζωηρά από τους παραβρισκόμενους για την πολύ όμορφη παρουσία τους .

     Στην εκδήλωση συμμετείχαν συγγενείς των ηρωικών νεκρών , αντιστασιακοί από όλη τη Μακε-δονία και απόγονοί τους . Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Έδεσσας Φουνταλής Μιχάλης και στο Δήμο Σκύδρας Κανάκης Μάνος . Παραβρέθηκε πολυμελής Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ  με επικεφαλής τη Γραμματέα της Χατζηβασιλειάδου Καίτη , ο Πρόεδρος της Διοίκησης Κ.Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σαπρανίδης Κώστας, αντιπροσωπείες από τα Πα-ραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Κέντρου Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων, Ευόσμου, Νάουσας, Πτολεμαϊδας και Αριδαίας Πέλλας.  


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...