Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Α.Ε."


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε. σε
Συνεργασία με τον Δήμο Αλμωπίας σας καλεί σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:

«Εθνικό Κτηματολόγιο, υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στον Καλλικρατικό Δήμο Αλμωπίας της Π.Ε. Πέλλας»
Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 17:00
Στο «Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας»
(Λεωφ.Ξενιτίδη 11)


Παρακαλούμε όσοι δημότες επιθυμούν να ενημερωθούν, να προσέλθουν στην εκδήλωση.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ


Αποτελεσματική και ασφαλή λύση στο πρόβλημα των βρεφικών αιμαγγειωμάτων στο κεφάλι και το τράχηλο, δίνει σήμερα η εφαρμογή συνδυασμένης θεραπείας laser KTP (Potassium-Titanyl-Phosphate) και προπρανολόλης.

Οι δυνατότητες της συγκεκριμένης θεραπείας - η οποία εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα - αξιολογούνται από τους Ω.Ρ.Λ ως εξαιρετικές, αφού προσφέρει ανώδυνη, έγκυρη και ασφαλή λύση στο πρόβλημα σε σχέση με προηγούμενες θεραπείες.
«Πραγματικά η συγκεκριμένη θεραπεία που περιλαμβάνει συνδυασμό συστηματικής χορήγησης προπρανολόλης από το στόμα και συνεδρίες με εφαρμογή KTP laser δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα» τονίζει ο διαπρεπής Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος κ. Παναγιώτης Καϊάφας.


ΒΡΕΦΙΚΑ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΣ & ΤΡΑΧΗΛΟΥ
Το βρεφικό αιμαγγείωμα είναι ένας συχνός τύπος καλοήθους αγγειακού όγκου. Αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να εμφανισθεί σε ποσοστό μέχρι και 10% στα νεογνά και βρέφη. Τα περισσότερα αιμαγγειώματα δεν είναι ορατά από τη γέννηση αλλά συνήθως εμφανίζονται μετά τις 4 με 6 πρώτες εβδομάδες της ζωής.
Τα αιμαγγειώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά συχνότερα εντοπίζονται σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ. στο δέρμα του κεφαλιού και του λαιμού σε ποσοστό μέχρι 60%.
«Συνήθως αρχίζουν ως πολύ μικρά ερυθρά σημάδια ή κηλίδες στο δέρμα λίγες εβδομάδες μετά την γέννηση, εμφανίζουν ταχεία ανάπτυξη τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες, περνούν σε σταθερή φάση περί τον 8ο μήνα και στη συνέχεια υποστρέφουν συνήθως μετά τον 1ο χρόνο της ζωής.» ενημερώνει ο κ. Καϊάφας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ακόμα αγνώστου αιτιολογίας, έχει παρατηρηθεί όμως ότι είναι συχνότερα στα βρέφη της λευκής φυλής, στα κορίτσια και σε πρόωρα ή χαμηλού βάρους νεογνά. Πολλές φορές παρατηρείται και οικογενής προδιάθεση στην εμφάνιση τους.

Πάνω από τα μισά αιμαγγειώματα θεωρείται ότι θα υποχωρήσουν μέχρι το 5ο χρόνο της ηλικίας και το 90% εξαφανίζονται μέχρι την ηλικία των 9 χρόνων. Ένα μικρό ποσοστό όμως, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους, μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές ιατρικές επιπλοκές και να προκαλέσουν μεγάλη δυσμορφία και ψυχολογικά προβλήματα.
«Οι επιπλοκές των βρεφικών αιμαγγειωμάτων που εμφανίζονται στο πρόσωπο αφορούν εξελκώσεις, αιμορραγίες, επιμολύνσεις, προσβολή του ματιού (μέχρι και τύφλωση), δυσκολία στην αναπνοή εάν αναπτύσσονται στη περιοχή της μύτης και άλλες δυσλειτουργίες ανάλογα με την εντόπιση τους » αναφέρει ο κ. Καϊάφας.
Η διάγνωση συνήθως γίνεται από τη κλινική εικόνα της βλάβης, τον έλεγχο με υπερήχους (Doppler) και με Μαγνητική Τομογραφία (MRI).

ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπευτική προσέγγιση του βρεφικού αιμαγγειώματος εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος, την εντόπιση και το ρυθμό ανάπτυξης της βλάβης.
Οι θεραπείες που έχουν εφαρμοσθεί περιλαμβάνουν: την απλή παρακολούθηση, τη συστηματική χορήγηση φαρμάκων (όπως κορτικοστεροειδή, βινκριστίνη, ιντερφερόνη, προπρανολόλη) καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις με σκοπό την αφαίρεση ή σμίκρυνση του αιμαγγειώματος.
Το τελευταίο διάστημα, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών και μεγάλης δυσμορφίας εφαρμόζεται συνδυασμένη θεραπεία με συστηματική χορήγηση προπρανολόλης από το στόμα και παράλληλες συνεδρίες με laser KTP με άριστα αποτελέσματα.
Άλλα laser που μπορεί να χρησιμοποιηθούν με απόλυτη ασφάλεια είναι το παλμικό laser χρωστικής (Dye-laser) και το laser διοξειδίου του άνθρακος (CO2-laser).



www.pkaiafas.gr Τηλ: 210 6179792 - 6944523542

ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "BOYHOOD" ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ OSCAR



Η ταινία «Boyhood» («Μεγαλώνοντας») του Αμερικανού σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης ταινίας, κατά την απονομή των βρετανικών βραβείων κινηματογράφου BAFTA, που έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής στο Λονδίνο.
Το «Boyhood» επικράτησε απέναντι στις ταινίες «The Grand Budapest Hotel» του Γουές Αντερσον, «Imitation Game» του Μόρτεν Τίλντουμ, «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου και το «The Theory Of Everything» του Τζέιμς Μάρς.
Η ταινία «Boyhood» κέρδισε επίσης το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας BAFTA για τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.


Το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου πήγε στον Έντι Ρέντμεϊν για το «The Theory Of Everything».
Η διάσημη ηθοποιός Τζούλιαν Μουρ κέρδισε τον τίτλο του πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία «Still Alice».
Το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου πήγε στην Πατρίσια Αρκέτ για το «Boyhood», ενώ το βραβείο δεύτερου αντρικού ρόλου στον Τζέι Κέι Σίμονς για το «Whiplash».
Πάντως, τα βραβεία είχαν και ελληνικό άρωμα, καθώς ο διάσημος συνθέτης, ελληνικής καταγωγής, Αλεξάντρ Ντεσπλά είναι ο νικητής στην κατηγορία Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, για την ταινία «Ξενοδοχείο Grand Budapest». Ετσι, ο Ντεσπλά, μοιάζει πλέον το απόλυτο φαβορί και στη κούρσα των βραβείων των Όσκαρ, όπου διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο για τη μουσική του σε δύο ταινίες, το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» και το «Imitation Game».

ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΣΕ 35 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Πού είναι θαμμένοι οι χαμένοι θησαυροί του κόσμου -Τα 35 πιθανά σημεία [εικόνες]
Τα αμύθητα πλούτη ξακουστών ληστών, διαβόητων τυχοδιωκτών και πειρατών έχουν στοιχειώσει τα όνειρα των απανταχού κυνηγών. Ενας χάρτης που δημιουργήθηκε για το ebay αποκαλύπτει τα 35 σημεία στα οποία πιθανολογείται ότι είναι θαμμένοι και κρυμμένοι οι χαμένοι θησαυροί του κόσμου.
Ο διαδραστικός χάρτης που εξάπτει την φαντασία και δημιουργεί επιθυμίες δείχνει τον χρόνο που χάθηκε ένας θησαυρός και δίνει λεπτομέρειες για την εξαφάνιση του.   
Τα χαμένα κοσμήματα του Ιρλανδικού στέμματος, τα Fabergé αυγά της Ρωσίας, τα διαμάντια από την Αμβέρσα που κλάπηκαν το 2003, ο χρυσός που χάθηκε στο ναυάγιο του SS Islander το 1901, περιλαμβάνονται στην λίστα με τους μεγαλύτερους χαμένους θησαυρούς, που περιμένουν να ανακαλυφθούν.
Εκτός από τα πραγματικά πλούτη, ο χάρτης περιλαμβάνει και θέσεις θησαυρών για τους οποίους έχουμε διαβάσει στα βιβλία ή τους έχουμε δει σε ταινίες.
Τα αυγά Fabergé φιλοτεχνήθηκαν από τον Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, έναν σπουδαίο Ρώσο χρυσοχόο και κοσμηματοποιό, μεταξύ 1885 και 1917. Εγιναν για τον λογαριασμό του τσάρου Αλέξανδρου Γ και του Νικολάου ΙΙ. Συνολικά, Φαμπερζέ έφτιαξε 50 αυγά τα οποία κατά τη διάρκεια της ρωσικής επανάστασης πωλήθηκαν.
'
Η πλειοψηφία αυτών ανήκουν σε ιδιώτες συλλέκτες ή δημόσιες συλλογές, ωστόσο επτά αυγά εξακολουθούν να αγνοούνται. Πρόκειται για το Βασιλικό αυγό της Δανίας, που φτιάχτηκε το 1903 και το αναμνηστικό αυγό του Αλέξανδρου ΙΙΙ που φιλοτεχνήθηκε το 1909.
Η εκτιμώμενη αξία τους σήμερα ανέρχεται σε 210 εκατομμύρια δολάρια.
Αλλος ένας θησαυρός που σύμφωνα με τον χάρτη βρίσκεται στο Konigsberg, στην Γερμανία είναι το κεχριμπαρένιο δωμάτιο.
Σχεδιασμένο από τον γλύπτη Andreas Schlüter, φτιάχτηκε το 1701 και αρχικά είχε εγκατασταθεί στο παλάτι Charlottenburg.
Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Γερμανία ο Μεγάλος Πέτρος είδε το δωμάτιο και ενθουσιάστηκε. Τότε ο μονάρχης Φρειδερίκος Γουλιέλμος δώρισε το δωμάτιο στον Ρώσο Τσάρο οποίος το μετέφερε αρχικά στο Χειμερινό σπίτι στην Αγία Πετρούπολη και αργότερα το 1755 στο Θερινό Παλάτι.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής το 1941 και παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των Ρώσων να το κρύψουν καλύπτοντας το με ταπετσαρία, το δωμάτιο ανακαλύφθηκε από τους εισβολείς και μεταφέρθηκε στο παλάτι Konigsberg, όπου λέγεται ότι καταστράφηκε από την μεγάλη πυρκαγιά, τον Απρίλιο του 1945, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αποδείξεις. Η αξία του σήμερα θα ξεπερνούσε τα 142 εκατομμύρια δολάρια.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΝΕΑ ΜΟΔΑ - ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΣΑΝ ΤΡΕΛΕΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ;

Νέα μόδα: Γιατί οι γυναίκες ξυρίζουν σαν... τρελές το πρόσωπό τους [εικόνες]
Μπορεί να φανεί παράξενο σε μερικούς αλλά υπάρχουν και γυναίκες που ξυρίζουν το πρόσωπο τους. Το αποτέλεσμα είναι, αν μη τι άλλω... θεαματικό.
Η Αντζελα Γκάρβιν, νομική σύμβουλος, ξυπνάει κάθε πρωί στις 6:30 καθώς έχει να ακολουθήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα περιποίησης προσώπου. Πρώτα πλένει το πρόσωπο της και απλώνει στο δέρμα της μερικές σταγόνες τονωτικής κρέμας. Στη συνέχεια, η Αντζελα δανείζεται τον αφρό ξυρίσματος του άντρα της και απλώνει τον αφρό στο πηγούνι της, στο πάνω χείλος της και σε μια μικρή περιοχή γύρω από το λαιμό της και ξυρίζεται προσεκτικά, με ένα ξυράφι μιας χρήσης. Τέλος, αφού πλένει το πρόσωπο της με ζεστό νερό, απλώνει στο πρόσωπο της μια ενυδατική κρέμα. 
Η Αντζελα δηλώνει πολύ ενθουσιασμένη από τα αποτελέσματα του ξυρίσματος: «Ξυρίζομαι τρεις φόρες την εβδομάδα. Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό ότι οι τρίχες φυτρώνουν πιο δυνατές, το πρόσωπο μου είναι πιο λείο από ποτέ». Οπως και οι άνδρες, οι γυναίκες έχουν τρίχες στο πρόσωπό τους αλλά πιο λεπτές και ανοιχτόχρωμες. Στις πιο τυχερές, η παρουσία αυτών των τριχών περνάει σχετικά απαρατήρητη αλλά, μετά την εμμηνόπαυση, τα τρία τέταρτα των γυναικών παρουσιάζει αυξημένη τριχοφυΐα εξαιτίας των ορμονικών ανισσοροπιών. Το ξύρισμα του προσώπου φαίνεται να είναι η πιο ανώδυνη λύση για την περιποίηση του προσώπου και λιγότερο οδυνηρή από το λέιζερ και την αποτρίχωση με κερί. 
Οι δερματολόγοι δείχνουν να συμφωνούν με την νέα μέθοδο καθαρισμού του προσώπου, η οποία τείνει να γίνει μια τάση της μόδας. Σύμφωνα με ειδικούς, το ξύρισμα αφαιρεί το ανώτερο στρώμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος και γίνεται με αυτόν τον τρόπο μια απολέπιση. Ο δρ Μάικλ Πράτζερ, διάσημος δερματολόγος,  τονίζει: « Το ξύρισμα είναι σαν μια ήπια μορφή απόξεσης του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνεται η παραγωγή κολλαγόνου, που μειώνει τις ρυτίδες και κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο νέο. Οποτε υπάρχει τραύμα στο δέρμα, το κολλαγόνο διεγείρεται για να βοηθήσει την ανανέωση των κυττάρων». Μάλιστα, φήμες κυκλοφορούν ότι στο Χόλιγουντ διάσημες σταρ, όπως η Μέριλιν Μονρόε και η Λιζ Τέιλορ, ξύριζαν τακτικά το πρόσωπο τους.   
Ολο και περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν την νέα μέθοδο και οι εταιρείες καλλυντικών αρχίζουν να σκέφτονται την δημιουργία μιας σειράς προϊόντων για τις κυρίες που ξυρίζουν το πρόσωπο τους. Ηδη, κυκλοφορούν στην αγορά ειδικά κατασκευασμένα ξυραφάκια που βοηθούν τις  γυναίκες στο να μην κόβονται. Η Αντζελα, που έχει γίνει φανατική του ξυρίσματος, δεν νοιάζεται για την εικόνα που θα δώσει: « Ξέρω ότι δεν είναι και το πιο θηλυκό πράγμα στον κόσμο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα αλλά απλώς μετακινείς το ξυράφι λίγα εκατοστά πιο πάνω από την μασχάλη σου. Δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα».  


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΤΟ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

Το σοκαριστικό θαύμα της γέννησης: Καλλιτέχνης απαθανατίζει τα πρώτα δευτερόλεπτα της ζωής [εικόνες]
Πλάσματα σχεδόν εξωγήινα, βουτηγμένα στο αίμα και σωματικά υγρά. Τα μωρά του φωτογράφου Christian Berthelot αποκαλύπτουν πως είμαστε πραγματικά τα πρώτα 20 δευτερόλεπτα της ζωής μας.
 
Στη σειρά του «Καίσαρας», ο Γάλλος καλλιτέχνης αποτυπώνει τα νεογέννητα μωρά στις πρώτες στιγμές της ζωής τους έξω από τη μήτρα, χωρίς κλισέ και κοινοτοπίες.
«Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν πολύ άσχημα βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες. Θεωρούν ότι είναι κάτι το αηδιαστικό, μου λένε ότι δεν έχω το δικαίωμα να δείχνω τα παιδιά σε λουτρό αίματος. Υπήρχαν ακόμα και κάποιοι που είπαν ότι οι φωτογραφίες δεν ήταν αληθινές. Ολα αυτά είναι παράλογα. Τα παιδιά δεν γεννιούνται μέσα από τριαντάφυλλα. Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που είναι γοητευμένοι γιατί τους δίνω την ευκαιρία να παρατηρήσουν με λεπτομέρεια τη βίαιη στιγμή της γέννησης. Βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι σαν τη γυναίκα μου, η οποία με παρότρυνε να κάνω αυτή τη δουλειά, για να δείξω πόσο  όμορφη είναι η γέννηση με την καισαρική».
Ο Berthelot κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο του και να απαθανατίσει τα νεογνά στις πρώτες τους στιγμές χάρη στον Jean-Francois Morievnal, τον μαιευτήρα του νοσοκομείου όπου γεννήθηκε ο γιος του. Τους συνέδεσε η κοινή τους αγάπη για την φωτογραφία.
Ο Berthelot πέρασε από εκπαίδευση που κράτησε έξι μήνες για να μπορεί να λειτουργήσει σε ένα χειρουργικό περιβάλλον αλλά και να εξασφαλίσει την άδεια από της μέλλουσες μητέρες για να αποθανατίσει την πιο σημαντική στιγμή της ζωής τους.  
«Οταν είδα για πρώτη φορά τον γιο μου ήταν ματωμένος και καλυμμένος από λευκή ουσία. Ηταν σαν ένας πολεμιστής που κέρδισε την μάχη! Η χαρά μου δε όταν τον άκουσα να ουρλιάζει ήταν απίστευτη!» εξομολογείται ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη το κάθε μωρό εισέρχεται με διαφορετικό τρόπο σε αυτόν τον κόσμο «Κάποια βγάζουν δυνατή κραυγή, άλλα χειρονομούν άγρια ενώ υπάρχουν και μωράκια που είναι τόσο ήρεμα, σαν να ανήκουν σε διαφορετικό κόσμο.»

ΤΟ "ΚΡΥΜΜΕΝΟ" 90ΛΕΠΤΟ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ

Το να λες ψέματα στο λαό θα σε γλιτώσει μία, δύο αλλά όχι πάντα. Το να λες ψέματα στον οπαδό μιας ομάδας πιθανότατα δεν θα σε γλιτώσει ούτε τη 2η φορά αφού η αγάπη και το πάθος του για το σύλλογο, τού δημιουργεί μια ανυπομονησία, η οποία πολλές φορές τον οδηγεί σε ασφαλή και όχι σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Στον ΠΑΟΚ αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια του 90λεπτου αλλά και μετά το τέλος του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ήταν εξωφρενικό για το dna της ομάδας και των φιλάθλων του Δικεφάλου. Ένας κόσμος, ο οποίος κοντεύει να συνηθίσει να ζει χωρίς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το τελευταίο που θα ήθελε ήταν να βλέπει την ομάδα του να μην παλεύει καν για τη διεκδίκηση έστω και των τελευταίων ελπίδων του τίτλου. Κι όμως, ο Άγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν από το ματς του Ηρακλείου με τον ΟΦΗ και μετά, προτίμησε να προστατεύσει τον εαυτό του και τη φήμη του από το να κυνηγήσει μέχρι τέλους την κατάκτηση της νίκης.
Γνωρίζοντας ότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι σε καλή κατάσταση, έψαξε τρόπο να περιορίσει τη ζημιά. Το κατάφερε στο απόλυτο αφού το 0-0 δείχνει ότι έφερε εις πέρας την αποστολή του. Αυτή δεν ήταν να χτυπήσει το παιχνίδι αλλά να μη χάσει, να μην εκτεθεί και να μην ακούσει τα παράπονα της εξέδρας. Μα όποιος είχε στο νου του το τελευταίο σφύριγμα του Γιάχου, θα άκουσε τις αποδοκιμασίες. Δικαιολογημένες. Ο κόσμος μιας ομάδας δεν είναι πάντα ευτυχισμένος με τους τίτλους μα με την προσπάθεια. Ο Αναστασιάδης επέλεξε τον δρόμο της ασφάλειας. Ηξερε ότι κανείς δεν θα του ζητήσει ευθύνες μετά από μια ισοπαλία με τον Ολυμπιακό. Όμως έτσι δεν παίρνεις πρωτάθλημα, ούτε καν το διεκδικείς.
Οι δηλώσεις του μάλιστα μετά το τέλος του αγώνα ήταν πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου. Θέλησε να εξηγήσει αυτά που ο ίδιος είπε. Να προσαρμόσεις δηλαδή τη λέξη παραίτηση που χρησιμοποίησε στα δικά του δεδομένα. Έριξε τις ευθύνες στους δημοσιογράφους και δεν εξήγησε γιατί επέλεξε πρώτα να μη χάσει και μετά να κυνηγήσει τη νίκη. Από έναν προπονητή που διεκδικεί πρωτάθλημα, αυτό θα ήταν το λογικό.
Τη μεγαλύτερη ευθύνη φυσικά απ' όλους την έχει ο Ιβάν Σαββίδης. Ο ιδιοκτήτης μιας ομάδας, ο οποίος είτε βάζει λίγα είτε πολλά, οφείλει να παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Σε όσους το καλοκαίρι φάνηκε παράξενη η πρόσληψη του Αναστασιάδη, ενός προπονητή που δεν έχει κατακτήσει ποτέ του πρωτάθλημα, ίσως τώρα να μην φαίνεται και τόσο. Πίσω από τον Παοκτσή Αναστασιάδη, ο Σαββίδης γνωρίζει ότι τον κόσμο θα τον έχει εν μέρει ήρεμο. «Εχω έναν άνθρωπο που πονάει τον ΠΑΟΚ» θα σκέφτηκε «οπότε ποιος μπορεί να με κατηγορήσει για λανθασμένη επιλογή». Ναι, στον ΠΑΟΚ υπάρχει εσωστρέφεια όμως αυτήν κάποιος τη δημιουργεί.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν ο κόσμος του ΠΑΟΚ έβλεπε χθες μια ομάδα να τα δίνει όλα για τη νίκη, στο τέλος θα χειροκροτούσε ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα. Τώρα έχει κάθε δικαίωμα – με σωστό και ήρεμο τρόπο – να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για μια ομάδα, η οποία χτίστηκε με σύντομη ημερομηνία λήξης και η οποία πάνω απ' όλα, στα δύσκολα δεν έδειξε να έχει την ψυχολογία του πρωταθλητή. Αυτή που χρειάζεται για να πάρεις τα σκήπτρα στην Ελλάδα από μια ανώτερη ομάδα.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Ποια σχολεία σε όλη τη χώρα θα μείνουν κλειστά σήμερα [λίστα]
Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει από χθες όλη τη χώρα θα κρατήσει κλειστά τα σχολεία σε αρκετούς νομούς της βορείου Ελλάδας αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής.
Συγκεκριμένα, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη 10/2 τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθιας εκπαίδευσης στους εξής δήμους:
 Κοζάνης,
  • Εορδαίας Κοζάνης
  • Φλώρινας
  • Δομοκού
  • Μακρακώμης
  • Θήβας
  • Καρπενησίου 
  • Αγράφων
  • Υπάτης (μόνο το γυμνάσιο)
  • Πολύδροσο Δελφών
  • Επτάλοφο Δελφών
  • Τρίπολη
  • Πεντέλη
  • Νέα Πεντέλη
Με καθυστέρηση θα ανοίξουν τα σχολεία στις εξής περιοχές:
  • Καστοριάς (μιας ώρας)
  • Άργους Ορεστικού Καστοριάς (μιας ώρας)
  • Αριστοτέλη Χαλκιδικής
  • Αμφίκλειας (τις δύο πρώτες ώρες)
     


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ

Πώς θα υπολογίζεται πόσο πλούσιος είναι ο καθένας
Νέα φορολογία σε όλα τα επίπεδα ετοιμάζει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υλοποιώντας ουσιαστικά τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις της.
Στο νέο φορολογικό σύστημα που θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών εκτός από τον ενιαίο συντελεστή που σχεδιάζει, θα υπάρχει και ένας καινούργιος φόρος που θα επιβαρύνει τους έχοντες και θα ονομάζεται φόρος επιδεικτικής διαβίωσης.
Ο Φόρος επιδεικτικής διαβίωσης θα επιβάλλεται στα είδη και τις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης και κατανάλωσης ουσιαστικά αντικαθιστώντας τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Η θέσπιση του φόρου επιδεικτικής ζωής θα επιβαρύνει (σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες, αυτοκίνητα μεγάλης ιπποδύναμης ή  αρχικής εμπορικής αξίας κλπ.)
  • Επιπλέον, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, το οποίο θα διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τις οικογένειες με δυο παιδιά και στις 19.000 ευρώ με τρία παιδιά.
  • Με τις αλλαγές στις κλίμακες του φόρου εισοδήματος, όσοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ ετησίως θα γλυτώσουν φόρο έως και 300 ευρώ.
  • Τουλάχιστον 150.000 φορολογούμενοι με συνολική περιουσία (κινητή και ακίνητη) 300.000 και άνω, θα πληρώσουν «φόρο επιδεικτικής διαβίωσης» έως και 3.000 ευρώ. Από το μέτρο αυτό προσδοκώνται έσοδα για τα ταμεία του κράτους, ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για αυτό το χρόνο.
  • Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Ο φόρος θα επιβάλλεται από τις 300.000 ευρώ και άνω εναλλακτικά ή σε συνδυασμό με το φόρο «επιδεικτικής διαβίωσης».
  • Ακόμη, η κυβέρνηση θα ζητήσει στοιχεία ακόμη και από τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Μέσω ασφαλιστήριων συμβολαίων θα εκτιμηθεί και η αξία των έργων τέχνης και άλλων τιμαλφών για να φορολογηθούν.
  • Στο μικροσκόπιο θα μπουν 700 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό έως και 3,6 δισεκατομμύρια και θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση ειδικά φορολογικά καθεστώτα όπως η εκκλησιαστική περιουσία και η φορολόγηση βουλευτών και εφοπλιστών.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ

Αγιορείτικος τραχανάς
Φτιάξτε νόστιμο Αγιορείτικο τραχανά...
Μια συνταγή του μοναχού Νικήτα.
Υλικά:

1 3/4 φλιτζάνι τραχανά
1 φλιτζάνι τυρί φέτα θρυμματισμένη
1/2 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλιά της σούπας φυτίνη
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε 3,5 φλιτζάνια νερό μαζί με το γάλα, τη φυτίνη και το λάδι.

Ρίχνουμε τον τραχανά λίγο λίγο,ανακατευόντας.

Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το τυρί.

Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΓΙΟΡΤΣΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ





Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι εγκρίθηκαν οι 2 νέες ειδικότητες που προτείναμε να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους
από το Εαρινό Εξάμηνο 2015 στο Δημόσιο ΙΕΚ Αριδαίας.

Πρόκειται για 2 στοχευμένες επιλογές μας, τόσο στον Τομέα του Αγροτουρισμού, όσο και στον Τομέα του Πολιτισμού με την ειδικότητα
"Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου και Κινηματογράφου".

Ειδική αναφορά θα ήθελα να κάνω στην ειδικότητα "Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου & Κινηματογράφου" ...μια ειδικότητα πολιτιστικού περιεχομένου
με πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί στη λήψη Πιστοποιημένου Διπλώματος.



Στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται ήδη αρκετές ομάδες Θεάτρου και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απήχηση που έχουν οι παραστάσεις που δίνονται μας οδήγησε στην απόφαση να προταθεί μια τέτοια ειδικότητα για πρώτη φορά.

Πέρα από τις κατεξοχήν τεχνικές ειδικότητες αλλά και αυτές που έχουν "συγγένεια" με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας (γεωγραφικά και οικονομικά), η ειδικότητα αυτή θα δώσει ευκαιρία σε όσους ήδη ασχολούνται ερασιτεχνικά με το θέατρο, να αποκτήσουν τόσο το θεωρητικό υπόβαθρο όσο και τις τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται για να ασκήσουν και επαγγελματικά αυτό που αγαπούν να έχουν ως χόμπι ή εναλλακτική απασχόληση.

Πιστεύω βάσιμα, επίσης ότι σε όλη αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία θα δοθεί μια διέξοδος για δωρεάν σπουδές σε νέες και νέους της περιοχής και όχι μόνο..... μια σπάνια ευκαιρία να "τρέξουμε" όλοι μαζί μια ειδικότητα που προάγει τον πολιτισμό και ωθεί προς επιλογές ιδιαίτερα συγγενείς με την ιστορία μας. Η τέχνη κι ο πολιτισμός άλλωστε πάντα συνόδευαν και συμπλήρωναν, την καθημερινότητά μας, αυταπόδεικτα και σχεδόν νομοτελειακά.

Σας καλώ να στηρίξετε με τη συμμετοχή σας την ειδικότητα αυτή αλλά και τον Αγροτουρισμό και από κοινού να συνδράμουμε ώστε το σύνολο των ειδικοτήτων που προσφέρει το ΙΕΚ Αριδαίας να καθιερωθεί και να αναδείξει εξειδικευμένα στελέχη στην αγορά εργασίας, άξιους συναδέλφους του αύριο σε όλους τους τομείς σπουδών που προσφέρονται από το ΙΕΚ μας.

Με εκτίμηση

Ο Διευθυντής του ΙΕΚ Αριδαίας



Γιόρτσος Γεώργιος  


 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...