Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΞΟΝΑΣ 4-LEADER, ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΣΤΟΧΟΙ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ" ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ



25 χρόνια συμβολή στην τοπική Ανάπτυξη

Στα πλαίσια της επετειακής εκδήλωσης της Αναπτυξιακής παρουσιάστηκε το αναπτυξιακό έργο και οι σύγχρονες προοπτικές ανάπτυξης της Πέλλας

Με επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, καθώς επίσης και προσώπων που το όνομά τους συνδέθηκε με το έργο της Αναπτυξιακής Πέλλας τα τελευταία 25 χρόνια, πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με τίτλο «ΑΞΟΝΑΣ 4 - LEADER, ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΣΤΟΧΟΙ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» που διοργάνωσε η εταιρία με την τοπική Επιτροπή LEADER το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας.

Η εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιατρίδης Δημήτριος πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», του Άξονα 4 «Εφαρμογή της προσέγγισης Leader» του τοπικού προγράμματος Πέλλας «ΠΕΛΛΑΙΑ ΧΩΡΑ: Ο Άνθρωπος, τα αγαθά, η Ιστορία, ο Πολιτισμός, το Περιβάλλον – το Όραμα».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό και σύντομη εισήγηση για την συμβολή της Αναπτυξιακής στην τοπική Ανάπτυξη απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.ΠΕ. κ. Δημήτριος Γιάννου και ο Ειδικός Γραμματέας  Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιατρίδης Δημήτριος ο οποίος εκπροσώπησε επίσης και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη.  

Ακολούθησε εισήγηση του Διευθυντή της Αναπτυξιακής κ. Ιορδάνη Κιοσέογλου με τον απολογισμό του έργου της ΑΝ.ΠΕ. σε δύο περιόδους 1989-2008 και 2009-2014, καθώς επίσης και τον προγραμματισμό της εταιρίας για τα προσεχή χρόνια.  Ακολούθησε παρουσίαση του κ. Αμανατίδη Γεώργιου, Διευθυντή της Αναπτυξιακής Κοζάνης και Προέδρου Ελληνικού Δικτύου LEADER, για την εφαρμογή των Προγραμμάτων LEADER στην Ελλάδα και, ακολούθως, του κ. Παπαβασιλείου Βασίλειου για το νέο LEADER  (CLLD/LEADER).  

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Πρόεδρος της ΑΝ.ΠΕ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.ΠΕ. κ. Δημήτριος Γιάννου, οι Βουλευτές κκ. Τζαμτζής Ιορδάνης και Θεοδώρα Τζάκρη, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και Μαρία Καράμπελα, οι Δήμαρχοι Αλμωπίας, Πέλλας και Σκύδρας κκ. Δημήτριος Μπίνος, Γρηγόριος Στάμκος και Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Στρατηγός Διοικητής Δημήτριος Αλεβίζος, ο Διευθυντής της Αστυνομίας κ. Παντελής Κολόμβος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ζώης Γιώτης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο πρώην Υπουργός κ. Γεώργιος Πασχαλίδης, οι πρώην Νομάρχες Πέλλας κκ. Μιχάλης Καραμάνης και Πάκης Σιβένας, ο πρώην Δήμαρχος Έδεσσας κ. Χρήστος Βοσνάκης, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, εκπρόσωποι παραγωγικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών φορέων και συλλόγων, στελέχη δημόσιων υπηρεσιών, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και πολλοί τοπικοί επιχειρηματίες και άλλοι δικαιούχοι προγραμμάτων που υλοποίησε η Αναπτυξιακή.   

Ακολουθούν αποσπάσματα από την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:

«Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια ακριβώς, ιδρύθηκε η Ανώνυμη Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης Καϊμακτσαλάν-Βεγορίτιδας. Η συγκεκριμένη εταιρία, με τις ποικίλες πρωτοβουλίες και δράσεις της, έγινε γρήγορα γνωστή και καταξιώθηκε με το έργο της στην τοπική κοινωνία. Η μετονομασία της εταιρίας σε Αναπτυξιακή Πέλλας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύει ακριβώς την καθολική αποδοχή του αναπτυξιακού της ρόλου και τους ισχυρούς δεσμούς της εταιρίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το αναπτυξιακό όραμα και η αποστολή της εταιρίας παρέμειναν σταθερά και αμετάβλητα όλα αυτά τα χρόνια. Ζητούμενο ήταν και είναι η προώθηση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, στο εσωτερικό της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας, μέσα από τη συμβολή στη βελτίωση του εισοδήματος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. 

Η Αναπτυξιακή Πέλλας αποτέλεσε πρότυπο αναπτυξιακής εταιρίας και ξεχώρισε πολλές φορές στις αξιολογήσεις για τα αποτελέσματα και την ποιότητα του έργου της. Το περιβάλλον των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι έντονα ανταγωνιστικό και, παρά τις δυσκολίες, η Αναπτυξιακή Πέλλας διακρίθηκε για την στρατηγική επιλογή των εταίρων της, την αρτιότητα στην οργάνωση και τον συντονισμό των έργων που διαχειρίστηκε και κυρίως τα αποτελέσματά της.

Γνωρίζω καλά την ιστορία της Αναπτυξιακής γιατί ο ίδιος μου, με την ιδιότητα του Δημάρχου Κρύας Βρύσης τότε, συνεργάστηκα στενά με τα στελέχη της εταιρίας για την προώθηση πολλών πρωτοπόρων και καινοτόμων δράσεων. Το Οικολογικό Αγρόκτημα της Κρύας Βρύσης δημιουργήθηκε μέσα από αυτήν την συνεργασία, δείχνοντας -πριν από δύο δεκαετίες- το δρόμο για το μέλλον της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής.

Η Αναπτυξιακή διαδραμάτισε έναν πολύ σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου. Ο σχεδιασμός που υιοθετήθηκε έβλεπε το Χιονοδρομικό σαν έναν πόλο τουριστικής ανάπτυξης για όλη την Πέλλα. Η κατασκευή του Κέντρου Διημέρευσης και η εγκατάσταση των λίφτ κινητοποίησε πολλούς τοπικούς επιχειρηματίες.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής θέλησαν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες και οικονομίες τους επενδύοντας στον εναλλακτικό τουρισμό. Με τις επιχειρήσεις που ανέπτυξαν, κατέστησαν την Πέλλα και την περιοχή της έναν από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς.

Μέσα στην αίθουσα υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι αξιοποίησαν κοινοτικές πρωτοβουλίες, όπως το Leader, για την πραγματοποίηση των επιχειρηματικών τους ιδεών. Το ίδιο ωφελήθηκαν και δημόσιοι φορείς, με έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού. Ενδεικτικά μόνο, αξίζει να αναφέρουμε μερικά από τα έργα στα οποία συνέβαλλε η Αναπτυξιακή. Οι υποδομές στον ποταμό Λουδία, τα έργα στα Λουτρά Λουτρακίου, η διάνοιξη μονοπατιών στον Μογλενίτσα και το Λουτράκι, η αποκατάσταση εκκλησιών στον Αρχάγγελο και σε άλλες περιοχές, η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων εστίασης και αναψυχής, έργα  που ανέδειξαν περιοχές όπως ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, το Λουτράκι, η Παναγίτσα, η Άρνισσα, η Όρμα και πολλά άλλα.

Μία λιγότερο γνωστή συμβολή της Αναπτυξιακής είναι η τεχνογνωσία που ανέπτυξε και οι μελέτες που υλοποίησε για την τεχνική ωρίμανση πολλών έργων υποδομών, στο πλαίσιο των Κοινοτικών Προγραμμάτων Οικονομικής Σύγκλισης. Και στον τομέα αυτό, μέριμνα των στελεχών ήταν τα υλοποιούμενα έργα να καλύπτουν πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Κάθε δραχμή ή ευρώ να «πιάσει τόπο» και να εξασφαλίσει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον.

Η Αναπτυξιακή αποτελεί τον αξιόπιστο και σταθερό εταίρο της  τοπικής κοινωνίας και ένα πρότυπο οργανισμού που δραστηριοποιείται στο σύγχρονο κοινωνικό, πολιτικό και αναπτυξιακό περιβάλλον. Με την εμπειρία και τον δυναμισμό των στελεχών της, είναι βέβαιο ότι μπορεί να επιτύχει ακόμη περισσότερα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η εταιρία υλοποίησε πολλά και σημαντικά έργα την περίοδο που η Ελλάδα ζούσε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Λόγω του ευρωπαϊκού και στρατηγικού της προσανατολισμού, η κρίση δεν επηρέασε αρνητικά το έργο της. Τους τελευταίους μήνες, η Αναπτυξιακή υλοποιεί μεγάλο αριθμό έργων με άμεση συμβολή στην τοπική οικονομία. Δικαιούχοι είναι πολλές μικρές επιχειρήσεις που υλοποιούν τα αναπτυξιακά τους σχέδια σε μία κατεύθυνση εξωστρέφειας, αλλά και πολιτιστικοί φορείς που υλοποιούν πολιτιστικές δράσεις που προβάλλουν την ιστορία και τις παραδόσεις μας. 


Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ για το έργο τους τα στελέχη της εταιρίας και να ζητήσω από όλους μας να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την εμπειρία και τεχνογνωσία της Αναπτυξιακής, με στόχο την τοπική και περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη». 



ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Με κεντρικό μήνυμα "Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός" πραγματοποιήθηκε σε γιορταστικό κλίμα η εκδήλωση του Γυμνασίου Προμάχων για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Αρχικά έγινε ο ορισμός σημαιοφόρου και παραστατών για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Στη συνέχεια ακολούθησε η επίδοση των αριστείων και βραβείων προόδου από τον διευθυντή του σχολείου κ. Ευστάθιο Πασόη στους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν κατά το σχολικό έτος 2013-2014.
Η εκδήλωση περιλάμβανε ακόμα ανάγνωση του χρονικού του πολέμου, απαγγελία ποιημάτων, εκτέλεση τραγουδιών από τη χορωδία, προβολή βίντεο και ένα σύντομο μονόπρακτο θεατρικό έργο. Την επιμέλεια της γιορτής είχε ο φιλόλογος του Γυμνασίου Προμάχων κ. Ιωάννης Πούτης  και τη μουσική επιμέλεια η καθηγήτρια Φυσικής κα Ευαγγελία Σαμαντά.








Φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση στο ηλεκτρονικό περιοδικό του σχολείου ΠΡΟΜΑΧΟΙ School Net

"ΘΑ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΩ"

Ήμουν στη δουλειά. Βγήκα στο πεζοδρόμιο για ένα τσιγάρο. Περνούσε ένας νέος βιαστικός μιλώντας στο κινητό του. Τον άκουσα να λέει "Θα κάνω οτι καλύτερο μπορώ". Πρόλαβα να αναγνωρίσω πειστικότητα στο ύφος του και στον τόνο της φωνής του. Στο βλέμμα του πρόλαβα να διαβάσω ενδιαφέρον ειλικρινές για το πρόβλημα του άλλου. Ένιωσα πως το έλεγε και το εννοούσε  πως θα έκανε για κείνον, πραγματικά ότι καλύτερο μπορούσε.
Σκέφτηκα πόσες φορές στη ζωή μας έχουμε εισπράξει αυτή τη φράση ψεύτικα. Άλλοτε για να μας αποφύγουν, άλλοτε για να μας ξεφορτωθούν ή πιο ωμά, ακόμα και για να μας κοροιδέψουν. Κι επειδή τόσο συχνά κι εμείς οι ίδιοι μπορεί να έχουμε πραξει το ίδιο, έχουμε γίνει πια τόσο καχύποπτοι στη ζωή που πολύ συχνά στ' αλήθεια ξεχνάμε αν υπάρχουν ακόμα τριγύρω μας συνάνθρωποι με καρδιές και βλέμματα αγνά, έντιμα κι αθώα ακόμα ακόμα. Ψυχές σε ανάγκη κι αυτές, έτοιμες να αγκαλιαστούν αλλά και να αγκαλιάσουν. Πρόσωπα που δε μπαίνουμε στον κόπο να παρατηρήσουμε στα σοβαρά, στα φευγαλέα περασματά τους απ’ τη ζωή μας. 
Για σκεφτείτε, πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή την φράση? Σε διαπροσωπικές σχέσεις, σε εμπορικές συναλλαγές, σε επαγγελματικές συμφωνίες, σε καθημερινά μικροζητήματα, παντού. Την λες κι ο άλλος κρέμεται από τη δική σου υπευθυνότητα, την ακούς και κρέμεσαι εσύ απο του άλλου τον "λόγο". Παλαβωμένοι μέσα στους τρελούς ρυθμούς του σήμερα, αδιάλλειπτα υποψιασμένοι, πονηρεμένοι, επιφυλακτικοί μπροστά σε κάθε πιθανότητα, σε κάθε εκδοχή, σε κάθε εξέλιξη, ταμπουρωνόμαστε στο "εντός" μας και αδυνατούμε να συλλάβουμε, να νιώσουμε, να πιστέψουμε, πως τα πράγματα μπορεί και να μην είναι πάντα έτσι (όπως φοβόμαστε). Πως μπορεί δηλαδή και να υπάρχουν και φωτεινές εκδοχές σε καθετί
Περπατάμε στο δρόμο, κινούμαστε στο πλήθος, δρούμε σε περιβάλλοντα, μηχανικά, γρήγορα, απάνθρωπα πολλές φορές. Όλα στο βωμό του "σκοπού", της αποτελεσματικότητας,  της ανάπτυξης ή απλά  μόνο και μόνο της επιβίωσης. Να τα βγάλουμε πέρα! 
Όμως τι γίνεται στα πολύ δύσκολα? Τι γίνεται ειδικά σε περιόδους κρίσης σαν τούτη δα, τη σημερινή, τη δική μας? Τότε που η ανάγκη σε στέλνει στην αναζήτηση της κατανόησης του άλλου, του "χεριού βοήθειας", του "λόγου" ? Ξέρεις τότε να τα ψάξεις? Είσαι ικανός να τα αναζητήσεις? Εχεις το θάρρος να τα ζητήσεις? Και ταυτόχρονα είσαι έτοιμος κι εσύ να προσφέρεις όταν σου ζητηθεί? Αν δώσεις το λόγο σου θα τον κρατήσεις? Αν υποσχεθείς να κουραστείς θα αντέξεις? Αν χρειαστεί να μοιραστείς θα το αποδεχτείς? 
Στις κρίσεις, όταν όλα τριγύρω σου τα βλέπεις μαύρα διότι έτσι "σ' έμαθαν" ή έτσι "στά έφτιαξαν" απελπίζεσαι. Μένεις τότε γυμνός, μετέωρος, έρημος, υποφέρεις. Δεν έχεις από που να πιαστείς. Και τότε, μια κουβέντα σαν την παραπάνω είναι μια σπουδαία κουβέντα. Τι αξία που παίρνει ε? Λογικό αφού αυτό σημαίνει αμέσως αμέσως, λίγο χαμόγελο, λίγη πίστη, μια κάποια ελπίδα στη ζωή πως τελικά θα τα βγάλεις πέρα. Πως δεν είσαι μόνος στα δύσκολα, πως ευτυχώς θα τηρηθεί ο "λόγος" κι ο άλλος θα κάνει πράγματι ότι καλύτερο μπορεί (για σένα). Και θα "ανοίξεις" κι εσύ και θα δείξεις εμπιστοσύνη αντί καχυποψία. Γιατί θα ‘χεις πια ανάγκη να ακούσεις απ’ τον άλλον αγνά αυτή την κουβέντα, το "θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ". Γιατί θα έχεις ανάγκη μια συνομωσία συννενόησης, αλληλεγγύης και προσφοράς να βγαίνει μέσα από αυτήν την κουβέντα κι όχι ένα ψέμα, μια διάψευση ή ένα τίποτα.  


Submitted by stratos raptopoulos on October 23, 2014 




ΠΗΓΗ...http://www.diekdikw.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στην Αθήνα βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, συνοδευόμενος από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Χρήστο Χουρσόγλου, οι οποίοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές της ΚΕΔΕ.
Στα πλαίσια της επίσκεψης, ο κ. Μπίνος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί διάφορα υπουργεία και να πραγματοποιήσει συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, με στόχο την επίλυση σημαντικών προβλημάτων και την προώθηση θεμάτων που αφορούν στο Δήμο μας.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μπίνος πραγματοποίησε τις παρακάτω επισκέψεις:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συζητήθηκε με τον συντοπίτη μας Υπουργό κ. Γιώργο Καρασμάνη η ένταξη έργων αγροτικής οδοποιίας και ανάπλασης οικισμών, που αποτελούν αρμοδιότητα του παραπάνω Υπουργείου. Επίσης, συζητήθηκε η παραχώρηση έκτασης ευθύνης του στο Δήμο Αλμωπίας. Ο Υπουργός κ. Καρασμάνης δεσμεύτηκε να δώσει λύσεις στα αιτήματα του Δημάρχου, υλοποιώντας παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών.
Υπουργείο Οικονομικών
Συζητήθηκε η παραχώρηση των οικοπέδων του Τάγματος Εθνοφυλακής Αριδαίας, που έχει αναστείλει τη λειτουργία του, στο Δήμο Αλμωπίας για κοινωφελείς σκοπούς. Το Υπουργείο εμφανίστηκε θετικό σε αυτή την κατεύθυνση.
Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διευθυντή του Υπουργικού Γραφείου κ. Δημήτρη Περδίκη για να δοθεί λύση στο έργο ύδρευσης της Αριδαίας από τη Σωσάνδρα. Ο Διευθυντής δεσμεύτηκε να συζητήσει με την Αρχή Πληρωμών τη δυνατότητα να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναβολής της πράξης επιστροφής του 1.500.000 ευρώ που κόστισε το έργο, από τη ΔΕΥΑ Αλμωπίας με την υπόσχεση από την πλευρά της ΔΕΥΑ ότι το συγκεκριμένο έργο θα γίνει σύντομα λειτουργικό και θα παραδοθεί προς χρήση στους πολίτες.
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κ. Μαμαλούγκας ενημέρωσε τον Δήμαρχο για την ύπαρξη προγραμμάτων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Συζητήθηκε επίσης η πορεία υλοποίησης του αποχετευτικού δικτύου της Αριδαίας και του ΧΥΤΑ Αλμωπίας.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος αμέσως μετά την επίσκεψη εξέφρασε την ικανοποίησή του για στις επαφές που είχε και τόνισε τη σημασία που έχει να υπάρχει εκπροσώπηση του Δήμου στην Πρωτεύουσα όπου βρίσκονται όλα τα κέντρα των αποφάσεων, με στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας και την άμεση επίλυση σημαντικών θεμάτων.

STOP ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟ ΒΑΖΟΥΝ ΝΕΟΙ ΕΝΔΟΚΕΡΑΤΙΚΟΙ ΔΑΚΤΥΛΙΟΙ



Απόλυτα επιτυχής , σε ποσοστό που ξεπερνά το 95%,  είναι η αντιμετώπιση του κερατόκωνου (εκφυλιστική πάθηση του κερατοειδή) με τους νέους ενδοκερατικούς δακτυλίους kerarings!
Η εμφύτευση τους, σε συνδυασμό με τη θεραπεία διασύνδεσης κολλαγόνου (crosslinking),μειώνει σημαντικά το ποσοστών των ασθενών με κερατόκωνο, οι οποίοι υποβάλλονται σε μεταμόσχευση κερατοειδούς για να αντιμετωπίσουν την εκφυλιστική πάθηση.
Οι ενδοκερατικοί δακτύλιοι Kerarings είναι βιοτεχνολογικό προϊόν και εμφυτεύονται  στο στρώμα του κερατοειδή.
« Οι δακτύλιοι Kerarings ομαλοποιούν την πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς και μειώνουν το διαθλαστικό σφάλμα που οφείλεται στον κερατόκωνο και άλλες εκτατικές διαταραχές του κερατοειδή» αναφέρει ο διαπρεπήςχειρουργός οφθαλμίατρος  Δρ Γιάννης Μάλλιας και προσθέτει:

«Σε αντίθεση με άλλα κερατοειδικά ενθέματα, οι keraring έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη θεραπεία της κερατοειδικής εκτασίας, προσδίδοντας καλύτερη εξομάλυνση της επιφάνειας του κερατοειδή».
Επιπλέον, σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, στόχος των ενδοκερατικών δακτυλίων είναι να διορθώσουν τον ανώμαλο αστιγματισμό με σκοπό τη σημαντική βελτίωση στη ποιότητα του ειδώλου στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Τα υπόλοιπα διαθλαστικά σφάλματα μετά την ένθεση των Keraring συνήθως μπορούν να διορθωθούν με διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής.
          ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ  ΕΝΔΟΚΕΡΑΤΙΚΩΝ  ΔΑΛΤΥΛΙΩΝ
   Η χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση των ενδοκερατικών δακτυλίων γίνεται με τοπική νάρκωση με σταγόνες και διαρκεί περίπου 15 λεπτά για τον  κάθε οφθαλμό. Ο ασθενής μετά την εμφύτευση επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν και στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από μερικές μέρες.
Ο  οφθαλμίατρος  με τα νέας γενιάς FemptoSecondlaserδημιουργεί, μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς, «σήραγγα» μέσα στην οποία τοποθετεί τους ενδοκερατικούς δακτυλίους. Η αποθεραπεία μετά την επέμβαση είναι σύντομη και ως εκ τούτου η όραση βελτιώνεται μέσα σε δύο ημέρες . Σταθεροποιείται μέσα σε 3  μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να φοράει γυαλιά ή φακούς επαφής.
Η επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης του κερατοειδούς.
Σύμφωνα με τον κ Μάλλια η εμφύτευση των ενδοκερατικών δακτυλίων μπορεί να συνδυαστεί και με τη  θεραπεία διασύνδεσης κολλαγόνου (crosslinking) μετά από την παρέλευση 3 μηνών από την πρώτη επέμβαση. Ο  συνδυασμός των δύο επεμβάσεων έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των  ασθενών που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση κερατοειδούς για να αντιμετωπίσουν τον κερατόκωνο.

Στην φαρέτρα των  οφθαλμίατρων , για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου, υπάρχει ακόμη και η  θεραπεία με την ονομασία διασύνδεση κολλαγόνου (crosslinking). Με τη θεραπεία αυτή γίνεται ενστάλαξη  διαλύματος ριβοφλαβίνης (Βιταμίνη Β2) στον κερατοειδή χιτώνα για 10λεπτά και ακολούθως  εφαρμογή υπεριώδους ακτινοβολίας Α με ειδικό μηχάνημα για 3λεπτά.
 Η ριβοφλαβίνη υπό την επήρεια της ακτινοβολίας Α σχηματίζει καινούργιους χημικούς δεσμούς με τα κολλαγόνα ινίδια του κερατοειδούς με αποτέλεσμα την αύξηση της μηχανικής αντοχής του κερατοειδούς χιτώνα και τη σταθεροποίηση του κερατόκωνου. Το ποσοστό επίτευξης σταθεροποίησης του κερατόκωνου ανέρχεται σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες στο 97%, ενώ σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών παρατηρείται βελτίωση της όρασης λόγω της μερικής υποστροφής του κερατόκωνου.
Τα τελευταία χρόνια η τεχνική της διασύνδεσης κολλαγόνου είναι δυνατόν να συνδυαστεί με την εφαρμογή του Excimerlaser(laserπου χρησιμοποιείται για την διόρθωση της μυωπίας και του αστιγματισμού) στον κερατοειδή χιτώνα. Ο συνδυασμός των δύο τεχνικών σκοπό έχει την ομαλοποίηση της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς και την μείωση της παραμόρφωσης των αντικειμένων από τον κερατόκωνο και όχι την πλήρη διόρθωση της μυωπίας και του αστιγματισμού.
 
 
 
         ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ  ΠΑΘΗΣΗ  Ο  ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ
Ο κερατόκωνος είναι μια εκφυλιστική πάθηση του κερατοειδή που εμφανίζεται περίπου σε 1 ανά 2.000 ανθρώπους. Χαρακτηρίζεται από σταδιακή λέπτυνση του κερατοειδή, με συνέπεια αυτός να παραμορφώνεται προς τα εμπρός και να παίρνει το σχήμα κώνου. Ως αποτέλεσμα αυτής της παραμόρφωσης αναπτύσσεται κυρίως ανώμαλος αστιγματισμός και μυωπία και η όραση ελαττώνεται σημαντικά. Η κατάσταση αυτή αρχίζει συχνότερα κατά την εφηβεία ή λίγο αργότερα και έχει μια εξελικτική πορεία που διαφέρει ανάμεσα στους δυο οφθαλμούς, αλλά και από ασθενή σε ασθενή.
Στα αρχικά στάδια της νόσου παρατηρείται αύξηση της μυωπίας και του αστιγματισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γεγονός που οδηγεί τον ασθενή σε συχνή αντικατάσταση των διορθωτικών γυαλιών. Στα πρώιμα στάδια είναι δυνατή η επίτευξη λειτουργικής όρασης με διορθωτικά γυαλιά. Καθώς ο κερατόκωνος εξελίσσεται, τα διορθωτικά γυαλιά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ασθενούς για λειτουργική όραση, οπότε ο μόνος τρόπος οπτικής αποκατάστασης είναι η χρήση ειδικών φακών επαφής.
Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, ο κερατόκωνος προχωρεί σε τελικό στάδιο και ο κερατοειδής παραμορφώνεται σε τέτοιο σημείο με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης του κερατοειδούς. Αξίζει να τονιστεί ότι η μεταμόσχευση του κερατοειδούς σε ασθενείς με κερατόκωνο έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας, που φθάνει το 95%.

www.malliaseye.gr, Τηλ10-9320215

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Δημοτική Επιχείρηση
Υδρευσης Αποχέτευσης 
Αλμωπιασ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ  ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ



Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 2014 από τη Συνεδρίαση του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Ελληνικής Βουλής, οφειλές προς τις Δ.Ε.Υ.Α που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 30.09.2014 δύνανται να ρυθμιστούν έως τις 14.11.2014. 

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ


Ο τύμβος Καστά, από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως ο τεράστιος ταφικός του περίβολος και αποκαλύφθηκε ένα μικρό τμήμα της εισόδου του στις αρχές Αυγούστου, έγινε αντιληπτό ότι κάτι... μεγάλο κρύβει. Κανείς, όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί το όσα θα ακολουθούσαν: τις διαδοχικές εκπλήξεις με τις οποίες θα έρχονταν αντιμέτωποι οι ανασκαφείς, που θα σκορπούσαν κύματα συγκίνησης και θα μάγευαν ολόκληρη την υφήλιο.
Σε κάθε βήμα της ανασκαφής, η αρχαιολογική σκαπάνη το τελευταίο τρίμηνο φέρνει στο φως κάτι σπουδαίο, περιπλέκοντας τον γρίφο για τον ένοικο του τάφου και κορυφώνοντας την αγωνία για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού. Απάντηση στους γρίφους και στο αίνιγμα του ενοίκου η ανασκαφή μπορεί να μην έχει δώσει ακόμη, ωστόσο μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί σταδιακά πέντε πρόσωπα που συνθέτουν τη μυθολογία του τάφου και τα οποία συγκλονίζουν: Η πανέμορφη Καρυάτιδα στο δεύτερο διαφραγματικό τοίχο που σώζεται ολόκληρη, ο Ερμής, ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη του ψηφιδωτού και τελευταία το εντυπωσιακό κεφάλι της Σφίγγας.
Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Εθνος της Κυριακής» επικαλούμενη πηγές από την ανασκαφική ομάδα, ο τάφος θα έχει αποκαλύψει το μυστικό του, καθώς τα χώματα μειώνονται και ο τρίτος θάλαμος θα είναι απολύτως ελεύθερος.
Παρακάτω παρουσιάζεται το μνημείο σε... αριθμούς αλλά και ένα χρονολόγιο των αποκαλύψεων από τον τύμβο Καστά.
Το μνημείο σε αριθμούς
Οι παρακάτω αριθμοί, τους οποίους παρουσιάζει η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» περιγράφουν το μεγαλείο του τύμβου Καστά σε αριθμούς:
  • 325 -300 π.Χ. -Η χρονολόγησή του
  • 497 μέτρα -Ο ταφικός περίβολος
  • 2.500 κυβικά λευκού θασίτικου μαρμάρου -Εντυσαν τον ταφικό περίβολο
  • 17 σκαλοπάτια -Οδηγούν στην είσοδο του μνημείου
  • 4,5 μέτρα -Το πλάτος του διαδρόμου που οδηγεί στην είσοδο του μνημείου
  • 4,5 μέτρα Χ 4 μέτρα -Οι διαστάσεις του πρώτου θαλάμου του τάφου
  • 1 τόνος -Το βάρος του κάθε θυρόφυλλου της μαρμάρινης πόρτας που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο του τάφου
  • 590.000 ευρώ -Η χρηματοδότηση της ανασκαφής έως σήμερα
  • 5,2 μέτρα -Το ύψος του Λέοντος της Αμφίπολης
  • 2,05 μέτρα -Το ύψος των Σφιγγών με τις κεφαλές τους
  • 1,5 τόνος -Το βάρος της κάθε Σφίγγας χωρίς τις κεφαλές τους
  • 100 κιλά -Το βάρος της κεφαλής της Σφίγγας που βρέθηκε
  • 2,27 μέτρα - Το ύψος των Καρυάτιδων
  • 4,5 Χ 4 μέτρα -Οι διαστάσεις του ψηφιδωτού
Το ημερολόγιο της ανασκαφής -Από τις Σφίγγες, στις Καρυάτιδες, το ψηφιδωτό και την κεφαλή της Σφίγγας
  • 9 Αυγούστου -Οι Σφίγγες, φρουροί του τάφου
H πρώτη έκπληξη ήρθε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου όταν έγινε αντιληπτό ότι ο τεράστιος τύμβος Καστά, με τον ταφικό περίβολο των 497 μέτρων κρύβει έναν επιβλητικό τάφο.

  • 20 Αυγούστου -Στο φως οι Σφίγγες
Στις 20 Αυγούστου δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και με τις δύο Σφίγγες, αφού είχαν αφαιρεθεί 11 λίθοι από τον τοίχο σφράγισης της εισόδου του τύμβου Καστά. Οι εντυπωσιακοί φρουροί του τάφου σε όλο τους το μεγαλείο... Μαζί με τα κεφάλια τους, το ύψος τους έφθανε τα δύο μέτρα.



  • 21 Αυγούστου -Στο φως οι παραστάδες της εισόδου
Με την αφαίρεση ακόμη πέντε λίθων από τον τοίχο σφράγισης του τάφου ήθρε στο φως η βάση των Σφιγγών και το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος. Καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου. Φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα.



  • 24 Aυγούστου -Αποκαλύπτεται σταδιακά η είσοδος του τάφου
Με την αφαίρεση 10 ακόμη λίθων από τον τοίχο σφράγισης του τάφου αποκαλύφθηκε η συνέχεια της πρόσοψης της εισόδου του μνημείου, με διάκοσμο, όμοιο με αυτόν των πλαϊνών τοίχων, αλλά και κάτω από τα επίκρανα, οι μαρμάρινες παραστάδες του θυρώματος, οι οποίες επικαλύπτονται, επίσης, από λευκή νωπογραφία.



  • 25 Αυγούστου -Στο φως η επιβλητική είσοδος
Aποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου, ενώ με την αφαίρεση των χωμάτων, στο εσωτερικό του προθαλάμου, εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο, ένθετη μαρμάρινη επένδυση, από ορθοστάτες, καθ' όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων. Σε απόσταση 6 μ. από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το πάνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου.



  • 26 Αυγούστου -Το βοτσαλωτό δάπεδο πίσω από τις Σφίγγες
Με την αφαίρεση των χωμάτων πίσω από τις Σφίγγες αποκαλύφθηκε βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους.. Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία συνεχίζεται και στους πλευρικούς τοίχους.


  • 31 Αυγούστου -Το κόκκινο μωσαϊκό
Με τη αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο, στον χώρο πίσω από τον τοίχο των Σφιγγών, αποκαλύφθηκε τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου, με λευκά, μικρά ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου, σε κόκκινο φόντο, σωζόμενο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.



  • 6 Σεπτεμβρίου -Οι πανέμορφες Καρυάτιδες
Σε απόσταση περίπου 2 μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο του πρώτου θαλάμου αποκαλύφθηκε μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4,2 μ., πλάτους 1 μ. και πάχους 0,21 μ., σε άριστη κατάσταση, ενώ με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων, στον χώρο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις, επίσης, μαρμάρινες παραστάδες, δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες, από θασίτικο μάρμαρο.



  • 11 Σεπτεμβρίου -Οι Καρυάτιδες είναι ολόσωμες!
Με την αφαίρεση του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες αποκαλύφθηκε ότι οι κόρες είναι ολόσωμες. Οι Καρυάτιδες φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους.



  • 12 Σεπτεμβρίου -Υπάρχει και τρίτος θάλαμος στον τάφο
Μετά την αφαίρεση του χώματος στο δεύτερο θάλαμο του τάφου, πίσω από τις Καρυάτιδες ανακαλύφθηκε ο τρίτος διαφραγματικός τοίχος του τύμβου και το πάνω τμήμα του υπέρθυρου που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο του τάφου.

  • 14 Σεπτεμβρίου -Στο εσωτερικό του δεύτερου θαλάμου
Στο φως οι πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό του δεύτερου θαλάμου, πίσω από τις Καρυάτιδες, με τα κόκκινα μάρμαρα.



  • 21 Σεπτεμβρίου -Εκπληκτικές λεπτομέρειες από τα ακροδάχτυλα των Καρυάτιδων
Με την περαιτέρω αφαίρεση των χωμάτων από τον πρώτο θάλαμο του τάφου αποκαλύφθηκαν εκπληκτικές λεπτομέρειες από τις Καρυάτιδες. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.


  • 30 Σεπτεμβρίου -Οι πανύψηλες Καρυάτιδες πάνω στα βάθρα τους
Με την αφαίρεση των τελευταίων δομών του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν στο σύνολό τους τα μαρμάρινα βάθρα, πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες.Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67 μ.




  • 2 Οκτωβρίου -Η μαρμάρινη πόρτα «δείχνει» τάφο
Με την αφαίρεση των χωμάτων αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα, της τυπικής μορφής των μακεδονικών τάφων. Eίναι κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου -όπως είναι κατασκευασμένο και όλο το ταφικό συγκρότημα- με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες. Επίσης, κατά την ανασκαφή βρέθηκαν, μπροστά από τη θύρα, πίσω από τις Καρυάτιδες, χάλκινα και σιδερένια καρφιά.



  • 12 Οκτωβρίου -Μαγεύει το εκπληκτικό ψηφιδωτό
Mε την αφαίρεση των χωμάτων από το δεύτερο θάλαμο του τάφου, οι ανασκαφείς βρέθηκαν μπροστά σε μια νέα έκπληξη. Ενα εκπληκτικής τέχνης ψηφιδωτό. Ο ψυχοπομπός Ερμής να προπορεύεται, δυο λευκά άλογα, και ένας δαφνοστεφανωμένος άνδρας.


  • 16 Οκτωβρίου -Το ψηφιδωτό απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης
Με την αφαίρεση όλου του χώματος από τον δεύτερο θάλαμο του τάφου αποκαλύφθηκε το σύνολο του ψηφιδωτό το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης. Η κοκκινομάλλα Περσεφόνη μαγεύει...



  • 21 Οκτωβρίου -Η έκπληξη με το κεφάλι της Σφίγγας
Kαι ξαφνικά οι ανασκαφείς την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια νέα έκπληξη. Ενώ αφαιρούσαν τα χώματα από τον τρίτο θάλαμο του τάφου και στην προσπάθειά τους να φθάσουν στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο του τύμβου και να διαπιστώσουν τι κρύβει το πορτάκι των 0,96 μέτρων που έχει βρεθεί σε αυτόν, βρήκαν θαμμένο στα χώματα το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας...



ΠΗΓΗ...
http://www.iefimerida.gr/

"ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ" Η ΕΛΛΑΔΑ. ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ

«Φωλιά του κούκου» η Ελλάδα: Αυξήθηκαν οι ψυχικά ασθενείς λόγω κρίσης

Πρόκειται για μια σκοτεινή πτυχή της κρίσης, πολλές φορές αθέατη, αλλά πάντα υπαρκτή. Η κατάρρευση της καθημερινότητας, έτσι όπως την ήξεραν αρκετοί συνάνθρωποί μας -κατά την περίοδο της κρίσης- είχε σοβαρές συνέπειες στη ψυχική υγεία τους.
Τα ψυχιατρεία της χώρας μπορούν να το πιστοποιήσουν. Οι ασθενείς που εισέρχονται πλέον στα καταστήματα είναι πολλοί περισσότεροι από παλιά και το προφίλ τους προκαλεί σοκ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τύπος της Κυριακής, μόνο στο Δαφνί γίνονται κάθε μήνα 200 νέες εισαγωγές με την πληρότητα να αγγίζει το 130%, με αποτέλεσμα ασθενείς να κοιμούνται με ράντζα στους διαδρόμους.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αύξηση από το 2010 των ακούσιων εισαγωγών, που αποτελούν πλέον το 55% των περιπτώσεων. Πρόκειται για τους ασθενείς που εισέρχονται στα ψυχιατρεία χωρίς τη θέλησή τους, με την παρέμβαση της αστυνομίας κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, την αύξηση των οποίων οι γιατροί συνδέουν άμεσα με την οικονομική κρίση.

Το προφίλ των ψυχικά ασθενών


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας που περνούν ολοένα και συχνότερα το κατώφλι των ψυχιατρικών ιδρυμάτων. Άνεργοι, χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες, γονείς που δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους.


Σε αρκετούς οι ψυχικές διαταραχές εμφανίστηκαν ξαφνικά και μάλιστα σε ηλικία άνω των 40 ετών.

Στους παραπάνω προστίθενται εκατοντάδες άστεγοι με βαριά ψυχικά νοσήματα οι οποίοι συνήθως μένουν για λίγο στο νοσοκομείο και κατόπιν ξαναγυρίζουν στο δρόμο χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επιστημονικές έρευνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς επισημάνει τη σύνδεση της έλλειψης στέγης με τις ψυχικές παθήσεις.

Τραγικές συνέπειες


Ενδεικτικό είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα πριν από έναν περίπου μήνα με έναν άστεγο 44 περίπου ετών που έπασχε από κατάθλιψη και τελικά αυτοκτόνησε στο κέντρο της Αθήνας.

Την προηγούμενη ημέρα είχε εισαχθεί στο Δρομοκαϊτειο, όπου οι γιατροί δεν έκρινα απαραίτητη τη νοσηλεία του και του έδωσαν εξιτήριο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που οι συνθήκες που απορρέουν από την πληρότητα στις κλινικές πιέζουν τους γιατρούς να δίνουν πιο εύκολα εξιτήριο στους ασθενείς, με τραγικά αποτελέσματα.
Μόνο στο Δαφνί, το πρώτο εννιάμηνο του 2014 εξετάσθηκαν 3.412 ασθενείς και έγιναν 1.757 εισαγωγές, αριθμοί που θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλοί.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η μαρτυρία στην εφημερίδα του διευθυντή της Ψυχιατρικής κλινικής στο Δαφνί, Θεόδωρου Μεγαλοοικονόμου.

Ψυχικά παθούντες στο δρόμο


Ο κ. Μεγαλοοικονόμου κάνει λόγο για αύξηση τα τελευταία χρόνια των εγκαταλελειμμένων ανθρώπων με ψυχικές παθήσεις, λόγω των οικονομικών συνθηκών και για διάφορους λόγους, ό[ως για παράδειγμα ο θάνατος κάποιου συγγενή τους που τους φρόντιζε.

"Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι δομές για την υποστήριξη αυτών των ατόμων σε μια εποχή που και οι συντάξεις των συγγενών από τις οποίες ζούσαν αρκετοί έχουν περιοριστεί σημαντικά" επισημαίνει ο κ. Μεγαλοοικονόμου.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

"ΑΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ. ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ΦΩΣ"

Συγκλονιστικό βίντεο από την Κρήτη για τις αυτοκτονίες συνανθρώπων μας: Ασε πίσω το σκοτάδι [βίντεο]

Μπορεί ένα μονόλεπτο βίντεο να συμπυκνώνει τον πόνο, την αγωνία, το μεταίχμιο του ανθρώπινου νου όταν βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας; Μπορεί να συμπεριλάβει όλη την αγωνία του απεγνωσμένου συνανθρώπου μας που οδηγείται στην απονενοημένη πράξη της αυτοκτονίας;

Όπως αναφέρει το Flashnews ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, με αφορμή την αύξηση των αυτοκτονιών στην Κρήτη προσπάθησε μέσα από αυτό το βίντεο να αφυπνήσει συνειδήσεις και να δώσει ένα χέρι βοήθειας.

Ο κ. Παπαδουλάκης προσέφερε δωρεάν το βίντεο στην Περιφέρεια Κρήτης για να συμπεριληφθεί στην προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό του φαινομένου.

Πρόκειται για ένα βίντεο της Περιφέρειας Κρήτης, που θα προβληθεί σε τοπικά και αθηναικά Μέσα ενημέρωσης για την στήριξη των συνανθρώπων μας που εκδηλώνουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και προσδοκάται ότι θα συντελέσει στην πρόληψη-αποφυγή του φαινομένου.

«Άφησε πίσω το σκοτάδι της απελπισίας. Ακολούθησε το φως της ζωής», είναι η προτροπή του βίντεο που προβλήθηκε σε ημερίδα για τις αυτοκτονίες η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το πρωί της Παρασκευής





ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ; ΝΕΟ ΤΖΑΚ ΠΟΤ ΣΤΟ ΤΖΟΚΕΡ

Ποιος θα γίνει εκατομμυριούχος; Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ -Πάνω από 9 εκατ. ευρώ θα κληρωθούν την Πέμπτη

Πάνω από εννέα εκατομμύρια ευρώ  θα μοιραστούν οι τυχεροί της 1ης κατηγορίας στην επόμενη κλήρωση του Τζόκερ την προσεχή Πέμπτη, καθώς ούτε στην κλήρωση της Κυριακής βρέθηκε κάποιος που να έχει κάνει το... μαγικό συνδυασμό.

Οι τυχεροί αριθμοί του ΤΖΟΚΕΡ:  5, 7, 13, 17, 37

ΤΖΟΚΕΡ: 2

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ    ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ       ΚΕΡΔΗ


   5+1              -       ΤΖΑΚ-ΠΟΤ
    5               24       29.698,78
   4+1           204        2.500,00
    4            5.407           50,00
   3+1         7.397           50,00
    3          176.638            2,00
   2+1          69.874            2,00
   1+1         266.805            1,50


ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΧΡΥΣΑΦΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Μοιράζουν χρυσάφι στο Ντουμπάι -Σε όποιον αφήνει το αυτοκίνητο και παίρνει το λε

Λεφτά υπάρχουν στο Ντουμπάι. Οπότε, όλα τα προβλήματα λύνονται με αυτά. Οπως για παράδειγμα το κυκλοφοριακό στους δρόμους του εμιράτου, το οποίο θα αντιμετωπιστεί με... χρυσάφι. 

Προκειμένου λοιπόν να κάνουν τους πολίτες να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στο πάρκινγκ και να κινηθούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους έταξαν χρυσάφι. Σε όσους το πράξουν, θα δοθούν 4 κιλά του πολύτιμου λίθου, μέσα από κληρώσεις που θα γίνουν για μία εβδομάδα, ενώ θα υπάρξουν κι άλλα δώρα, που σε συνολική τους αξία φτάνουν τα 275.000 δολάρια. 

«Θέλουμε να απεξαρτηθεί από τα ΙΧ του και να στραφεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε ο Γιουσούφ Αλ Αλί του υπουργείου Μεταφορών, μιλώντας στο BBC. Το Ντουμπάι έχει το υψηλότερο ποσοστό κατοχής οχημάτων στον κόσμο, καθώς αντιστοιχούν 2,3 αυτοκίνητα σε κάθε οικογένεια


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ - ΤΙ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ

Η ιστορία της αντισύλληψης: Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι;

Για σχεδόν όσο καιρό υπάρχουν άνθρωποι στη Γη, εξερευνούν τους τρόπους αντισύλληψης, συχνά με ορισμένες ενδιαφέρουσες και δημιουργικές μεθόδους.

Ενώ η αποχή είναι η μόνη μορφή πρόληψης γεννήσεων με 100% επιτυχία, οι άνθρωποι ανά τους αιώνες χρησιμοποιούσαν την εφευρετικότητα τους για να βρουν πρακτικούς τρόπους να αποφύγουν μία πιθανή εγκυμοσύνη, χωρίς αποχή από την πράξη.

Από τα αρχαία φυτικά σκευάσματα, πολύ πριν τα σύγχρονα χάπια και τα προφυλακτικά, αυτές είναι οι πιο παράξενες μεθόδους αντισύλληψης που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα.

Αρχαία Αίγυπτος
Αν νομίζετε ότι το προφυλακτικό σκοτώνει τη διάθεση, δοκιμάστε να τρίψετε κοπριά από κροκόδειλο στο τράχηλο της μήτρας σας. Αυτή είναι μία τεχνική αντισύλληψης που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην αρχαία Αίγυπτο. Αρχεία που καταγράφουν λεπτομερώς τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου στην Αίγυπτο φτάνουν μέχρι και το 1850 π.Χ.. Οι περισσότερες μέθοδοι που αναφέρονται στην αρχαία Αίγυπτο, αφορούν την κάλυψη της μήτρας με κάποιο είδος κολλώδους εμποδίου για να εμποδίσει οποιοδήποτε σπέρμα. Εκτός από κόπρανα κροκοδείλου, χρησιμοποιούσαν επίσης ένα μείγμα από μέλι και ανθρακικό νάτριο, ή μέλι και φύλλα ακακίας, η οποία έχει φυσικές σπερματοκτόνες ιδιότητες και χρησιμοποιείται ακόμα σε πολλά αντισυλληπτικά τζελ.

Αρχαία Ελλάδα
Η μηνιαία χρήση βάμματος από το φυτό Σύλφιο (συγγενικό του μάραθου) ήταν η δημοφιλέστερη μέθοδος αντισύλληψης στην αρχαία Ελλάδα από τον 7ο π.Χ. αιώνα μέχρι περίπου το 2ο μ.Χ. αιώνα.

Μεσαίωνας και Αναγέννηση
Καθώς ο Χριστιανισμός ήρθε στο προσκήνιο σε πολλά μέρη του δυτικού κόσμου, οι γυναίκες με γνώση των φυτικών αντισυλληπτικών, κατηγορούνταν για μαγεία και ρίχνονταν στην πυρά. Ετσι η χρήση των φυτικών σκευασμάτων στην αντισύλληψη, η γνώση και η τεκμηρίωση των τεχνικών αυτών μειώθηκε απότομα. Καθώς λοιπόν είχαν μειωθεί οι μέθοδοι αντισύλληψης των γυναικών, το βάρος έπεφτε στους άνδρες. Ετσι γεννήθηκε το προφυλακτικό.

Στοιχεία ότι οι ανώτερες τάξεις της Ασίας χρησιμοποιώντας προφυλακτικά που κάλυπταν μόνο την άκρη του πέους, χρονολογούνται ήδη από τον 14ο αιώνα μΧ. Αυτοί οι τύποι των προφυλακτικών ήταν κατασκευασμένα από έντερα ζώων, λαδωμένο χαρτί, κέρατο ζώου, ή κέλυφος. Το μειονέκτημα στη χρήση ενός τέτοιου προφυλακτικού ήταν ότι έφευγε συχνά κατά τη διάρκεια της επαφής, με αποτέλεσμα μερικές φορές να σφηνώνεται στη γυναίκα. Επιπλέον, είναι λογικό ένα προφυλακτικό από κέλυφος χελώνας ή κέρατο τράγου, μειώνει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση.

Ο διάσημος γυναικάς Καζανόβας λέγεται ότι χρησιμοποιούσε αυτή τη μέθοδο για να προστατεύσει τις πολυάριθμες ερωμένες του (και τον εαυτό του) από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μπορεί να μην υπήρχαν τότε νόμοι που να απαιτούσαν αναγνώριση και διατροφή των παιδιών, αλλά αυτό δεν εμπόδιζε τον εκάστοτε πατέρα/αδερφό/απατημένο σύζυγο να «καθαρίσει» τον ασυγκράτητο εραστή.

Ωστόσο στην εποχή του Καζανόβα δεν μπορούσες απλά να πας να αγοράσεις προφυλακτικά όπως τώρα στα περίπτερα. Ουσιαστικά είχες ένα προφυλακτικό και όχι ιδιαίτερα πολύ σαπούνι για να το πλύνεις, ενώ η πενικιλίνη, δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα, γεγονός που σήμαινε αφροδίσια νοσήματα σε έξαρση.

Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, καθώς μια φοβερή επιδημία σύφιλης μαινόταν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο γιατρός Γκαμπριέλε Φαλόπιο επινόησε και διέδωσε το σύγχρονο προφυλακτικό, το οποίο όχι μόνο απέτρεπε την εγκυμοσύνη, αλλά επίσης προστάτευε τους χρήστες από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Πριν το καουτσούκ γίνει μαζικής παραγωγής, τα προφυλακτικά γίνονταν από την επεξεργασία ζωικών εντέρων (κυρίως κατσίκες και πρόβατα). Ορισμένοι κατασκευαστές ακόμη παρήγαγαν προφυλακτικά επενδεδυμένα με γούνα, αν και όπως μπορείτε να φανταστείτε, δέχθηκαν συντριπτικά αρνητικές κριτικές.

Σύγχρονη εποχή – Πώς «γεννήθηκε» το αντισυλληπτικό χάπι
Σήμερα, οι μέθοδοι αντισύλληψης περιλαμβάνουν το σπιράλ, το έμπλαστρο, το NuvaRing, το χάπι της επόμενης μέρας, τα γυναικεία προφυλακτικά, διαφράγματα και τα σπερματοκτόνα, ενώ ασφαλείς και νόμιμες εκτρώσεις γίνονται σε πολλές χώρες.

Καθώς αυτά τα προϊόντα ήρθαν στο προσκήνιο, το χάπι αντισύλληψης που κυκλοφόρησε στην αγορά το 1956 ήταν αναμφισβήτητα η πιο σημαντική εφεύρεση του 20ου αιώνα, ωστόσο η δημιουργία του δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Η έρευνα σχετικά με αυτό το «μαγικό χάπι» ξεκίνησε στη Βοστώνη, της Μασαχουσέτης το 1950. Εκείνη την εποχή ήταν παράνομο να δίνει κανείς έστω και συμβουλές αντισύλληψης σε γυναίκες, σύμφωνα με νόμο του 1873.

Παρόλο που πολλές γυναίκες ήθελαν πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης, εάν η κυβέρνηση ή η Καθολική Εκκλησία μάθαινε για την έρευνα ενός τέτοιου φαρμάκου, δε θα επέτρεπε ποτέ τις προκαταρκτικές δοκιμές.

Στο βιβλίο του, «Η Γέννηση του χαπιού», ο Τζόναθαν Ειγκ, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τέσσερις άνθρωποι, η ιδρυτής του κινήματος ελέγχου γεννήσεων, ένας αμφιλεγόμενος επιστήμονας, ένας καθολικός μαιευτήρας και μια πλούσια φεμινίστρια, αποφάσισαν να εξαπατήσουν την κυβέρνηση και τον αμερικανικό λαό προκειμένου να επιτρέψουν δημιουργηθεί να επιτρέψουν να γίνουν οι κλινικές έρευνες για το χάπι που εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα. Τα τέσσερα αυτά άτομα ήταν η Μάργκαρετ Σάνγκερ, ο Γκρέγκορι Πίνκους, ο Τζον Ροκ, και η Καταρίν Μακ Γκόρμικ, αντίστοιχα, και χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε το αντισυλληπτικό χάπι σήμερα.

Η προγεστερόνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγουν οι γυναίκες όταν είναι έγκυες και εμποδίζει τις ωοθήκες από την απελευθέρωση περισσότερων ωαρίων. Η Προγεστίνης είναι μια συνθετική μορφή προγεστερόνης, και είναι αυτή που εμπεριέχεται στα αντισυλληπτικά χάπια. Το αρχικό πρωτότυπο του χαπιού είχε πάρα πολύ προγεστερόνη (περίπου 10 mg έναντι του 2.5-5mg που χρησιμοποιούμε σήμερα) και είχε παρενέργειες, όπως ναυτία, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης, και αύξηση του σωματικού βάρους σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, ακόμη και με αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις, από το 1963 υπήρχαν 2.300.000 γυναίκες στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούσαν το χάπι και το 1965 ο αριθμός έφτασε τις 6.500.000.

Το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξέλιξη της αντισύλληψης είναι μακροπρόθεσμα, ο αναστρέψιμος έλεγχος της ανδρικής γονιμότητας. Επί του παρόντος, οι δύο κύριες επιλογές για τους άνδρες είναι τα προφυλακτικά και η βαζεκτομή, ενώ αρκετές εταιρείες ανταγωνίζονται για να ολοκληρώσει ένα νέο είδος αντισύλληψης για τους άνδρες με κυρίαρχο το μη-ορμονικό προϊόν με πολυμερή βάση που ονομάζεται Vasalgel και σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις λείναι πιθανό να είναι διαθέσιμο από το 2017.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...