Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΓΙΑ ΔΥΟ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΧΩΡΑΦΙ.


«Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του εντόμου καραντίνας Diabrotica Virgifera Le Conte»

Η ΔΑΟΚ Πέλλας, λαμβάνοντας υπόψη ότι την περίοδο αυτή γίνονται οι ενοικιάσεις καθώς και οι προετοιμασίες των αγροτεμαχίων για την νέα καλλιεργητική περίοδο ( 2013-2014 ), ενημερώνει τους καλλιεργητές
καλαμποκιού ότι ισχύει η ίδια απαγόρευση φύτευσης καλαμποκιού για δύο συνεχόμενα χρόνια στο ίδιο αγροτεμάχιο, για την αποφυγή εξάπλωσης του επικίνδυνου εντόμου καραντίνας Diabrotica Virgifera Le Conte.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ 
 ΤΡΥΦΩΝ  ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ 

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ.


Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και πλήθος κόσμου τίμησαν την εθνική επέτειο απελευθέρωσης της Έδεσσας 


Με επισημότητα και μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών και περιφερειακών αρχών και πλήθος κόσμου, από την ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, εορτάστηκε σήμερα η επέτειος απελευθέρωσης της Έδεσσας της 18ης Οκτωβρίου και ο Μακεδονικός Αγώνας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου ενώ στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές κκ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Ι. Τζαμτζής (εκπροσώπησε επίσης την βουλή των Ελλήνων) και Θ. Τζάκρη. Από την πλευρά της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Άλκης Νουσυκήρου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκ μέρους άλλων φορέων ο Στρατηγός Πέτρος Γεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Παντελής Κολόμβος, ο νέος Διοικητής της Πυροσβεστικής Ζώης Γιώτης, κ.ά.







Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση θείας λειτουργίας και δοξολογίας στην Μητρόπολη, ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας  εκφωνήθηκε από την Διευθύντρια του 9ου δημοτικού σχολείου Έδεσσας κα. Μαρία Μπούζουρα.

Ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στην μνήμη των θυμάτων ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση πολιτιστικών συλλόγων, μαθητών, προσκόπων και στρατιωτικών τμημάτων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σε δήλωσή του αναφέρει: «Ο εορτασμός της επετείου απελευθέρωσης της Έδεσσας μάς θυμίζει τις δυνατότητες και αντοχές του ελληνισμού. Η ελληνική ιστορία περιέχει πολλές ηρωικές προσωπικότητες και οι Έλληνες αποτελούν φωτεινό παράδειγμα ενός έθνους που γνωρίζει να αντιστέκεται και να μάχεται για σπουδαία ιδεώδη όπως είναι η ελευθερία και η ανεξαρτησία. Η σημερινή οικονομική κρίση δεν κάμπτει το ηθικό μας. Μέσα από την συνολική εθνική προσπάθεια και τον προσωπικό αγώνα του καθένα από εμάς μπορούμε και πάλι να οραματιστούμε καλύτερες ημέρες για την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές».
Μετά την παρέλαση ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη περπάτησαν στον πεζόδρομο της πόλης όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους πολίτες και να ανταλλάξουν απόψεις. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ; ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ.

Magnify Image
Ένας Φυσικός, μία Ψυχοθεραπεύτρια, ένας Φιλόσοφος, μία Συγγραφέας και μια Καλόγρια, δίνουν την απάντηση.

Ο Φυσικός: «Η Αγάπη είναι χημεία» (Απαντάει ο Jim Al-Khalili, θεωρητικός φυσικός και συγγραφέας)
   Βιολογικά, η Αγάπη είναι μια έντονη νευρολογική κατάσταση, όπως η πείνα ή η δίψα, αλλά πιο μόνιμη. Λέμε για την αγάπη ότι είναι τυφλή ή We talk about love being blind or άνευ όρων, με την έννοια ότι δεν την ελέγχουμε. Αλλά πάλι, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα παράξενο, από τη στιγμή που η Αγάπη, είναι κατά βάση χημικό φαινόμενο. 
Ενώ ο πόθος είναι μια περιστασιακή σεξουαλική επιθυμία στη δημιουργία της οποίας εμπλέκεται η απελευθέρωση ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, και τα οιστρογόνα, στην πραγματική αγάπη ή στο πραγματικό δέσιμο και στην πραγματική αφοσίωση.
 Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ένα τεράστιο συνδυασμό ορμονών: Φερομόνες, Ντοπαμίνη, Νορεπινεφρίνη, σεροτονίνη, ωκυτοκίνη και βαζοπρεσίνη (ADH). Ωστόσο, από την σκοπιά της εξέλιξης, η αγάπη μπορεί να αντιμετωπισθεί ως μηχανισμός επιβίωσης.
 Ένας μηχανισμός που έχουμε αναπτύξει, ώστε να χρειαζόμαστε τις μακροχρόνιες σχέσεις, που σημαίνουν αμοιβαία αλληλοϋπεράσπιση, φροντίδα των γονιών προς τα παιδιά και προώθηση του αισθήματος ασφάλειας και σιγουριάς.

   Η Ψυχοθεραπεύτρια: «Η Αγάπη έχει πολλές εκφάνσεις» (Απαντάει η Philippa Perry, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του «Couch Fiction»)
   Αντίθετα με εμάς, οι αρχαίοι δεν στρίμωχναν, ποικίλα συναισθήματα που τους δίνουμε την ετικέτα «Αγάπη», στην ίδια λέξη.
 Είχαν πολλές παραλλαγές, μεταξύ των οποίων οι εξής: Φιλία, την οποία αντιλαμβάνονταν ως μια βαθιά αλλά χωρίς σεξουαλική διάσταση, οικειότητα, ανάμεσα σε στενούς φίλους ή μέλη μιας οικογένειας ή ως ένα βαθύ δέσιμο, που σφυρηλατείται ανάμεσα σε στρατιώτες που πολεμούσαν ο ένας δίπλα στον άλλον στη μάχη. Το αρχαίο Ρωμαϊκό Ludus πάλι, περιγράφει ένα πιο παιχνιδιάρικο πάρε-δώσε που συμβαίνει όταν χαζολογάμε ή φλερτάρουμε.
 Πράγμα, είναι η ώριμη αγάπη που εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου ανάμεσα σε ζευγάρια που βρίσκονται πολύ καιρό μαζί και περιλαμβάνει αλληλοκατανόηση στην πράξη, αφοσίωση, συμβιβασμούς και αλληλοκατανόηση. Αγάπη για τους αρχαίους, ήταν ένας πιο γενικευμένος όρος και δεν είχε να κάνει με την αποκλειστικότητα αλλά με ένα πανανθρώπινο συναίσθημα που αφορούσε τους γύρω σου.
 Φιλαυτία, είναι η αγάπη για τον εαυτό σου, που δεν είναι τόσο εγωιστική όσο ακούγεται.
 Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης ή όπως θα σας πει οποιοσδήποτε ψυχοθεραπευτής, για να μπορέσεις να νοιαστείς για τους άλλους, πρέπει πρώτα να έχεις φροντίσει τον εαυτό σου. Τέλος, και πιθανότατα τελευταίος, αν και προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα και επιπλοκές, ο Έρως, έχει να κάνει με την σεξουαλική έλξη, και το πάθος.
 Εκτός αν μετεξελιχθεί σε φιλία η/και πράγμα, ο έρως θα εκφυλιστεί και θα σβήσει μόνος του. Αγάπη είναι όλα τα παραπάνω. Αλλά είναι παράλογο και μη μη ρεαλιστικό να έχουμε την προσδοκία να βιώσουμε και τις έξι εκδοχές της με ένα μόνο πρόσωπο
. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικά πράγματα η οικογένεια και η κοινωνία.

     Ο Φιλόσοφος: «Η Αγάπη είναι παθιασμένη δέσμευση»  (Απαντάει ο Julian Baggini, φιλόσοφος και συγγραφέας)
   Η απάντηση παραμένει ασαφής, εν μέρει διότι η Αγάπη δεν είναι ένα πράγμα. Αγάπη για τους γονείς, τους συντρόφους, τα παιδιά, την πατρίδα, τον διπλανό, τον Θεό, κτλ., όλες έχουν διαφορετική υφή.
 Κάθε μια έχει τις παραλλαγές της: Τυφλή, μονόπλευρη, τραγική, σταθερή, ρευστή, υστερόβουλη, ανολοκλήρωτη, άνευ όρων...
 Στην καλύτερη πάντως, όλες οι εκδοχές της είναι μια ευγενής και παθιασμένη δέσμευση, την οποία καλλιεργούμε και εξελίσσουμε, αν και συχνά εμφανίζεται στις ζωές μας απρόσκλητη.
 Γι' αυτό και είναι κάτι περισσότερο από ένα δυνατό συναίσθημα. Χωρίς την δέσμευση, είναι μόνο ένας ενθουσιασμός. Χωρίς το πάθος είναι μόνο εμμονή.
 Ακόμα και η μεγαλύτερη Αγάπη, χωρίς να την φροντίσεις και να την καλλιεργήσεις, μαραίνεται και πεθαίνει.

     Η Συγγραφέας: «Η Αγάπη είναι κίνητρο για όλες τις μεγάλες ιστορίες»  (Απαντάει η Jojo Moyes, δύο φορές κάτοχος του βραβείου για το Ρομαντικό Μυθιστόρημα της Χρονιάς)
   Το τι είναι η Αγάπη, εξαρτάται από το πού βρίσκεσαι σε σχέση με αυτήν. Όταν βρίσκεσαι ασφαλής μέσα της, μπορείς να την αισθάνεσαι τόσο φυσική και απαραίτητη, όσο τον αέρα – υπάρχεις μέσα της χωρίς καλά καλά να το προσέχεις.
 Όταν την στερηθείς, μπορεί να τη νιώθεις σαν εμμονή. Να σε εξαντλεί, σχεδόν σαν σωματικός πόνος. Η Αγάπη είναι το κίνητρο για τις μεγάλες αφηγήσεις. Όχι μόνο για τις ιστορίες με ρομαντική αγάπη, αλλά και για την αγάπη του γονιού προς το παιδί του, για την αγάπη στην οικογένεια, στην πατρίδα.
 Είναι το σημείο πριν την ολοκλήρωσή της που συναρπάζει. Αυτό που σε χωρίζει από την αγάπη, τα εμπόδια που μπαίνουν ανάμεσά σας.
 Αυτές τις στιγμές που προσπαθείς να ξεπεράσεις τα εμπόδια, η Αγάπη είναι τα πάντα.

   Η Καλόγρια: «Η Αγάπη είναι η ελευθερία που μας δεσμεύει»  (Απαντάει η Catherine Wybourne, καλόγρια)
   Την Αγάπη, πιό εύκολα τη βιώνεις, παρά την ορίζεις. Ως θεολογική αρετή, με την οποία αγαπάμε τον Θεό πάνω από όλα και τους διπλανούς μας σαν τον εαυτό μας, εν ονόματί Του, μοιάζει λίγο αόριστη.
 Μέχρι να την συναντήσουμε «ενσαρκωμένη» κατά κάποιο τρόπο στη ζωή γύρω μας: Σε πράξεις καλοσύνης, γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας. Η Αγάπη είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να πληγώσει κανέναν, αλλά μπορεί να κοστίσει ακριβά.
 Το παράδοξο με την Αγάπη, είναι πώς μολονότι σου δίνει εξαιρετική ελευθερία, την ίδια στιγμή σε δένει με τον άλλο, με δεσμούς δυνατότερους και από τον θάνατο.
 Δεν μπορεί να αγοραστεί ή να πουληθεί. Και δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να αντιμετωπίσει.
 Η Αγάπη είναι η μεγαλύτερη ευλογία. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΕΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΑΔΙΕΝΕΡΓΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

Τα λάχανα περιέχουν ένωση που παρέχει αντιραδιενεργή προστασία σύμφωνα με μελέτη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ , 14 Οκτωβρίου ( RIA Novosti ) - Ένα από τα πιο υγιεινά συστατικά της Ρωσικής διατροφής ,το λάχανο , πρόσθεσε απλά ένα ακόμα παράσημο στην φήμη του.

Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι περιέχει ένα συστατικό που προστατεύει τα τρωκτικά από δυνητικά θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας. Αυτό αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ερευνητές του κέντρου LOMBARDI για την κατανόηση του καρκίνου στο πανεπιστήμιο του Georgetown ακτινοβόλησαν ποντίκια με θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας ακτίνων γάμμα και στη συνέχεια για δύο εβδομάδες χορήγησαν στα τρωκτικά μια καθημερινή ένεση της ένωσης που βρίσκεται στο λάχανο , που είναι γνωστή ως DIM ( 3,3 ' - diindolylmethane ).

" Όλα τα ποντίκια που δεν έλαβαν την θεραπεία έχασαν τη ζωή τους , αλλά και πάνω από το μισά των ποντίκια που έλαβαν DIM ήταν ζωντανά 30 ημέρες μετά την έκθεση στην ακτινοβολία , " δήλωσε ο Eliot Rosen , ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS.

Η μελέτη υποστηρίζει επιπλέον ότι τα ακτινοβολημένα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το DIM βρέθηκαν επίσης να έχουν λιγότερη πτώση στα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και στα αιμοπετάλια στο αίμα τους.

Οι αρνητικές αυτές παρενέργειες συχνά εμφανίζονται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία ακτινοβολίας για τον καρκίνο.

Τα ποντίκια ανταποκρίθηκαν θετικά στη θεραπεία με DIM ακόμη και όταν χορηγήθηκε 24 ώρες μετά την έκθεση. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διαπίστωση με δεδομένο ότι η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί καθυστερημένα μετά την έκθεση του ατόμου σε ακτινοβολία.

Οι επιστήμονες μελετούσαν το DIM ως μέσο πρόληψης του καρκίνου για πολλά χρόνια .

" Αλλά αυτή είναι η πρώτη ένδειξη ότι το DIM μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως προστασία στην ακτινοβολία», δήλωσε ο Rosen.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το DIM προστατεύει από τις ακτινοβολίες με την ενεργοποίηση ενός ενζύμου που ρυθμίζει την ανταπόκριση σε βλάβη του DNA και με το να τονώνει την άμυνα στο οξειδωτικό στρες σε ακτινοβολημένους ιστούς.

Οι ερευνητές εξετάζουν τη χρήση DIM για «την προστασία των φυσιολογικών ιστών σε ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία με ακτινοβολία για τον καρκίνο » και για να « αμβλύνουν ασθένεια ακτινοβολίας σε άτομα που εκτίθενται τυχαία σε ακτινοβολία ».

Το DIM βρίσκεται όχι μόνο στο λάχανο , αλλά σε όλα τα σταυρανθή λαχανικά , όπως το μπρόκολο , τα λαχανάκια Βρυξελλών , το κουνουπίδι και το σέσκουλο.

Μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια με ένεση ή από το στόμα σε ανθρώπους , αναφέρει η μελέτη , αλλά είναι ασαφές - και ίσως απίθανο - ότι η κατανάλωση λάχανου θα προστατεύσει από την έκθεση σε ακτινοβολία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει υπάρχουν και άλλα οφέλη για την υγεία όταν τρώει κανείς λάχανο , όπως η υψηλή παρουσία αντιοξειδωτικών, οι φυτικές ίνες και τα επίπεδα της βιταμινών
Οι ερευνητές που εργάστηκαν για την μελέτη του Georgetown πιστεύουν τόσο πολύ στη δύναμη του DIM που έχουν καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το DIM και για συναφείς ενώσεις με το DIM- ως προστασία ενάντια στην έκθεση σε ακτινοβολία .

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ LINK

ΣΧΟΛΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η εμπειρική διαπίστωση ότι λαχανικά όπως το λάχονο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το σέσκουλο προστατεύουν από τον καρκίνο , αποδεικνύεται τώρα και επιστημονικά.

Επιπλέον αποδεικνύεται και η σημασία της σωστής διατροφής ως στοιχείο πρόληψης της ασθένειας.

'Οπως είναι γνωστό από άλλες μελέτες σε περίπτωση ραδιενεργούς μόλυνσης ανθρώπων, τα ραδιενεργά υλικά αποβάλλονται κατά 50% από τα νεφρά σε περίπου 30 ημέρες.

Η χορήγηση ενός παρόμοιου φαρμακευτικού σκευάσματος θα ήταν σωτήρια σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Αυτό εξηγεί γιατί η μελέτη εστιάστηκε στο ποσοστό επιβίωσης των ποντικών σε 30 ημέρες.

Η έρευνα έγινε για να αναπτυχθούν στρατιωτικές ιατρικές εφαρμογές και θεραπείες σε μεγάλη κλίμακα. Γι' αυτό επιλέχθηκε να μελετηθεί μία ουσία εύκολη στην παρασκευή της και σχετικά φτηνή.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι οι έρευνες θα προσφέρουν σύντομα ένα φάρμακο φτηνό και προσιτό για όλους...

Mην απορήσετε στο μέλλον αν δείτε τα τρόφιμα αυτά να καταναλώνονται ευρέως από τον Ελληνικό ή άλλους λαούς.

Εξάλλου με λαχανίδες δεν επιβίωσε ο Ελληνικός λαός στην κατοχή;






ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

Ο ΕΧΘΡΟΣ.

Ο Εχθρός

Ακόμα κι αν περάσεις τη ζωή σου σκοτώνοντας, ποτέ δε θα ξεφορτωθείς όλους τους εχθρούς σου. Μόνο αν δαμάσεις το θυμό σου, θα αφανίσεις τον πραγματικό εχθρό. (Ναγκαρούνα. Ινδία, 2ος αιώνας)

Το κίνητρο του θυμού είναι πρωταρχικά ο κίνδυνος. Ο κίνδυνος μπορεί να προέρχεται από μια συμβολική απειλή της αυτοεκτίμησης ή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Μια προσβολή, ένας «άδικος» ή βίαιος εκφοβισμός, ο εξευτελισμός, η απογοήτευση από τη μη επίτευξη σημαντικών στόχων ή την απώλεια κεκτημένων, ξεκινούν συνήθως τη διαδικασία του θυμού. Η κατάσταση αυτής της συναισθηματικής εγρήγορσης και εσωτερικής αναστάτωσης, οφειλόμενων σε τέτοια γεγονότα, μπορεί να διαρκέσει πολύ. Αν τα φαινόμενα που μας προκαλούν θυμό είναι συνεχή και αμετάβλητα τότε και ο θυμός γίνεται χρόνιος και επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην συμπεριφορά μας.

Ο φόβος είναι ανεκτός και λογικός μέχρι το σημείο που αρχίζει να αλλάζει εσένα τον ίδιο. Αυτό νομίζω είναι ένα όριο, το πόσο νερώνουμε το κρασί μας ας πούμε ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση του, να μην αλλοιωθούμε εμείς.

Θεωρώ ότι πάρα πολλοί αν όχι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της ρημαδοχώρας, είναι φοβισμένοι και κατόπιν και αναπόφευκτα θυμωμένοι.

Ο φόβος και ο θυμός όμως δεν καταστέλλονται ούτε με νομοθετικές ρυθμίσεις ούτε με διατάγματα αλλά ούτε και με πολιτικά τερτίπια. Πόσο μυαλό θέλει άραγε να το καταλάβουν αυτό οι 282;

Και η λαϊκή σοφία λέει πως όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες, έτσι δεν είναι; Έχω την αίσθηση ότι είμαστε ένα καζάνι που βράζει και το πόσο θα “λερώσει” όταν ξεχυλίσει δεν μπορώ να το φανταστώ.

Πόσα στρατόπεδα χωρά τούτη η μικρή χώρα αναρωτιέμαι… Μακάρι να γινόταν εθνική συνειδητοποίηση το ρητό “διαίρει και βασίλευε”. Αλλά βλέπω ότι καλά κρατεί τούτο το σχέδιο, δεν είναι ότι είμαστε από τη μία πλευρά οι φοβισμένοι και από την άλλη οι θυμωμένοι, είναι που είμαστε κάτω από δέκα σημαίες και αποδυναμωμένοι. Πόσο μυαλό θέλει άραγε για να καταλάβουν τουλάχιστον οι 282, ότι κάτι τέτοιο ωθεί όλο και περισσότερους στον ακραίο θυμό; (Δες άνοδο ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη) Δεν διατηρείται έτσι ούτε ή εξουσία αλλά ούτε και η τάξη.

Ποιος μας διαιρεί όμως με τις πρακτικές και πολιτικές του; Ποιος έχει βάλει αυτόν το σκοπό;

Η προφανής απάντηση είναι το εθνικό μας σύμπλεγμα για προεδριλίκια και η δίψα για εξουσία. Το μέλι…

Ποιος ο δικός μας ρόλος σε αυτό το ανίερο πανηγύρι; Ακολουθώντας τυφλά σημαίες, δεξιά και αριστερά, θεωρώ ότι απλά συντηρούμε το αβέβαιο, εχθρικό και φοβισμένο κλίμα που δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να σπέρνει πολυσχιδή διχόνοια. Τώρα θα μου πεις τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, ναι αυτή είναι η πιο σωστή ερώτηση. Πως θα μπορούσαμε να πιέσουμε την εξουσία; Πως θα μπορούσαμε να κάνουμε τη βούληση μας κοινή βούληση; Κατά την γνώμη μου ο μοναδικός τρόπος είναι η αυτογνωσία, δηλαδή η συνειδητοποίηση του κατά πόσο μας αλλοιώνει τις αξίες αυτό που υποστηρίζουμε, αυτό που είπα παραπάνω δηλαδή, να μην ανεχόμαστε ο φόβος και ο θυμός να αλλάζουν εμάς τους ίδιους. Αν το κάναμε όλοι, θεωρώ θα καταφέρναμε σύντομα ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα.

Ποιος είναι ο εχθρός λοιπόν αναρωτιέμαι. H Χ.Α.; Η κρίση; Το μνημόνιο; Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.; Εμείς οι ίδιοι; Ο Ναγκαρούνα λέει πως φταίει ο θυμός, εγώ θα πω πως φταίει ο τυφλός απερίσκεπτος θυμός που δε μας αφήνει να καταλάβουμε ότι δηλητηριαζόμαστε οικιοθελώς και ποικιλοτρόπως.


BY KOSTAS OUTSIDER - Γαβγίσματα




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΨΥΧΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ VS PROZAK: ΑΝΑΤΕΜΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ.

Ψυχοχειρουργική Vs Prozak: Ανατέμνοντας Την Ψυχή
Prozak, λίθιο, Risperdal, Haldol, Serzone, Luvox, Celexa, Thorazine, Lamictal, Effexor, Depakote, Zoloft, Remeron, Wellbutrin, Cytomel, Dexedrine, Imipramine, Parnate, Nortipryline…

Όχι, αυτός δεν είναι ένας τυχαίος κατάλογος με κάποια από τα ψυχοφάρμακα (αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, αντιψυχωτικά) που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά, καθώς και 30 συνεδρίες ηλεκτροσόκ, δοκίμασε οικειοθελώς ο Τσάρλι Νιούιτς, για να καταφέρει να ζήσει ξανά.

Αφού όλα απέτυχαν ο Τσάρλι πάλεψε (νομικά) για πολλά χρόνια, προκειμένου να του επιτραπεί να κάνει προσαγωγιοτομή.

Δεν σας λέει κάτι η λέξη; Είναι η εξέλιξη της πιο κακόφημης εγχείρησης, -κάτι σαν τον Αδόλφο των εγχειρήσεων, της λοβοτομής.

Θα πρέπει να παραδεχτώ ότι μέχρι χθες (κυριολεκτικά) πίστευα ότι η ψυχοχειρουργική είναι κάτι το δαιμονικό, ένας τρόπος που χρησιμοποιεί το ψυχιατρικό καθεστώς για να επιβάλλει την ομοιομορφία.

Έχοντας στο νου μου εικόνες, όπως του λοβοτομημένου Νίκολσον στη “Φωλιά του Κούκου”, και τραγούδια, όπως το “Teenage Lobotomy” των Ramones, είχα κλειδώσει την πεποίθηση: “Ψυχοχειρουργική = Κακό”.

Όμως, το έχουμε ξαναπεί, κάθε πεποίθηση είναι εχθρός της αλήθειας -ή της μάταιης αναζήτησης για την αλήθεια.

Και, επίσης το έχουμε ξαναπεί, τίποτα δεν είναι καλό ή κακό, ο άνθρωπος το κάνει τέτοιο.

Ξεκλειδώστε, λοιπόν, το μυαλό σας, αν θέλετε να διαβάσετε το υπόλοιπο κείμενο.

Μέχρι τα 22 του χρόνια ο Τσάρλι ήταν ένας μηχανολόγος-γεωλόγος του Τέξας, με χαμπουργκερ, μπέιζμπολ και καλή δουλειά.

Ένα πρωινό, χωρίς τίποτα να προοιωνίζει την καταστροφή, σηκώθηκε από το κρεβάτι και άρχισε να μετράει, να ελέγχει, να αγγίζει ψυχαναγκαστικά τα πάντα.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή τον αχρήστεψε. Δεν μπορούσε να εργαστεί ή να κάνει σεξ, να βγει με τους φίλους του για μια μπύρα ή να πάει βόλτα στην εξοχή, αφού όλη μέρα ήταν απασχολημένος με επαναλαμβανόμενες τελετουργικές κινήσεις.

“Ήταν απίστευτο πόσο ξαφνικά έγινε”, λέει ο ίδιος. “Τη μια μέρα ήμουν καλά και την επομένη…”

Ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο. Ως τώρα δεν έχουμε καταλάβει επακριβώς τι διαχωρίζει τη λειτουργικότητα από την πλήρη αποδιοργάνωση.

Ίσως είναι μόνο θέμα τύχης. Και ο Τσάρλι ατύχησε. Το χειρότερο ήταν ότι καμιά θεραπεία δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει.

Έτσι αποφάσισε να προχωρήσει σε προσαγωγιοτομή, να εγχειρίσει την “ψυχή” του. (Υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος που κλείνω την ψυχή μέσα σε κάγκελα στίξης. Θα καταλάβετε τι εννοώ διαβάζοντας.)

Ας δούμε πρώτα πως βρέθηκε αυτή η θεραπεία για τον Τσάρλι, ξεκινώντας με τον δαιμονικό της πρόγονο, τη λοβοτομή.

Τη λοβοτομή την επινόησε ο Πορτογάλος νευρολόγος Αντόνιο Έγκαζ-Μονίζ.

Το 1935, σε ένα συνέδριο νευρολογίας στο Λονδίνο, έμαθε για τη θεραπεία ενός μανιακού χιμπαντζή, με το ψαλίδισμα των ινών που συνδέουν τους πρόσθιους λοβούς με το μεταιχμιακό σύστημα.

“Γιατί να μην απαλλάξουμε με χειρουργικά μέσα και τους ανθρώπους από αγχώδεις καταστάσεις;” ρώτησε ο Μονίζ τους συνέδρους.

“Ολοι σοκαρίστηκαν, ίσως γιατί τόλμησε να πει αυτό που όλοι σκέφτονταν. Ήταν θεμιτό, δεοντολογικό, ηθικό, να χειρουργήσουμε τη βάση της ψυχής;

Σκεφτείτε για μια στιγμή. Αν αντέδρασαν έτσι οι συνάδελφοι του, ποια θα ήταν η αντίδραση αν ο Μονίζ τολμούσε να πει κάτι τέτοιο σε ένα συνέδριο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας; Ίσως και να τον πετούσαν στην πυρά, αφού κάθε ιερέας πιστεύει ότι η ψυχή είναι το θεϊκό κομμάτι του ανθρώπου… Και δεν έχουν άδικο να το πιστεύουν, αφού η ψυχή ανήκει στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας, όχι της ιατρικής.

Υπάρχει ένα μεγάλο εννοιακό λάθος, μια σύγχυση που ίσως σχετίζεται και με την κακή χρήση της γλώσσας. Αλλά αυτό θα το δούμε αργότερα.

Ο Μονίζ επέστρεψε στην Πορτογαλία, στο άσυλο όπου εργαζόταν. Ανάμεσα σε εκείνους τους ανθρώπους που ήταν καταδικασμένοι να υποφέρουν, δεμένοι, περιορισμένοι, ασυνάρτητοι, χωρίς ελπίδα λύτρωσης, πήρε την απόφαση του: Θα τρυπούσε και θα εισχωρούσε στο μεγαλύτερο άβατο του ανθρώπου, σε αυτό που τον κάνει άνθρωπο, στον εγκέφαλο.

Πρώτα πήρε μερικά πτώματα από το νεκροτομείο και εξασκήθηκε σε αυτά. Με ένα στιλό (ο συμβολισμός αυτής της επιλογής θα μπορούσε να πυροδοτήσει δεκάδες νέα κείμενα) έψαχνε να βρει την κατάλληλη γωνία και βάθος στο φλοιό του εγκεφάλου.

Η πρώτη του ασθενής ήταν μια συνομήλικη του, η κυρία Μ, 63 ετών. Έπασχε από βαθιά κατάθλιψη, παραληρηματικό άγχος και παρανοϊκές ιδέες. Είχε μείνει στο άσυλο 5 χρόνια και δεν προβλεπόταν να βγει ποτέ από εκεί.

Ο Μονίζ της μίλησε για την πειραματική θεραπεία. Εκείνη ήθελε μόνο να απαλλαγεί από τον πόνο της “ψυχής” της. Ο τρόπος δεν την ένοιαζε.

Στις 11 Νοεμβρίου 1935 άλειψαν το ξυρισμένο της κρανίο με νοβοκαϊνη και δυο οπές στη βάση του τριχωτού. Από εκεί ο Μονίζ πέρασε μια σύριγγα γεμάτη οινόπνευμα και την άδειασε στον εγκέφαλο της.

Η πρώτη λοβοτομή δεν έγινε με νυστέρι! Αλλά ήταν επιτυχημένη. Η κυρία Μ. απαλλάχτηκε από τους δαίμονες που δεν την άφηναν να κοιμηθεί. Δυο μήνες μετά πήρε εξιτήριο.

Ο Μονίζ συνέχισε, επιλέγοντας ασθενείς σαν να ήταν ινδικά χοιρίδια. Αυτό σημαίνει ότι δεν τους εγχειρούσε με βάση τη διάγνωση, αλλά με βάση τη διαθεσιμότητα.

Από τις πρώτες είκοσι περιπτώσεις θεραπεύτηκαν εντελώς οι εφτά, μερικώς ακόμα εφτά και έξι ασθενείς δεν έδειξαν καμία βελτίωση. Έτσι ισχυρίστηκε ο Μονίζ.

Δημοσίευσε τα ευρήματα του το 1937, στο American Journal of Psychiatry, και έτσι η λοβοτομή πέρασε τον Ατλαντικό.

Δύο Αμερικάνοι ψυχίατροι, οι Φρίμαν και Γουότς, έκαναν μια διαφορετική προσέγγιση, την οποία ονόμασαν διακογχική λοβοτομή.

Εκείνοι εισχωρούσαν στον εγκέφαλο, με τη βοήθεια ενός αιχμηρού εργαλείου, από το οστό της οφθαλμικής κόγχης, ακριβώς πάνω από το βολβό του ματιού.

Τα αποτελέσματα αρχικά ήταν εξαιρετικά. Μετά άρχισαν τα παρατράγουδα.

Κρίσεις. Θάνατοι. Σπασμένα αιμοφόρα αγγεία. Μια λεπίδα που χάθηκε μέσα στον εγκέφαλο. Λοιμώξεις -αφού οι Φρίμαν και Γουότς δεν φρόντιζαν καν να αποστειρώσουν τα εργαλεία τους.

Κάποιοι ασθενείς μετά την εγχείρηση συμπεριφέρονταν σαν παιδιά: Κρατούσαν τα αρκουδάκια τους και ακολουθούσαν πειθήνια εντολές.

Τότε ο Φρίμαν έκανε το πιο ατυχές σχόλιο που θα μπορούσε να κάνει.αρχείο λήψης
Είπε: “Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε λοβοτομή γίνονται καλοί πολίτες”.

Κάποιες φορές είναι καλύτερα να μη μιλάς.

Καλλιτέχνες, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι αποκήρυξαν συλλήβδην την ψυχοχειρουργική.

Οι συγγραφείς ξεκίνησαν να φαντάζονται και να γράφουν για ανθρώπους-ρομπότ, πειθήνια όργανα της εξουσίας.

Η εφημερίδα Nation έγραψε: “Δημιουργούμε ομάδες ανθρώπων με εγκεφαλική βλάβη που θα είναι πολίτες αυτής της χώρας.”

Όμως, όπως προέβλεψε ο Χάξλεϊ, δε χρειάζεται η λοβοτομή για να συμβεί αυτό -ούτε οι αεροψεκασμοί. Υπάρχουν άλλες μέθοδοι χειραγώγησης, πολύ πιο αποτελεσματικές και ανέξοδες.

Οι λοβοτομές συνεχίστηκαν, αφού πολλοί ασθενείς είδαν τη ζωή τους να βελτιώνεται, χωρίς να γίνονται ρομπότ.

Από το 1937 έως το 1949, όταν απονεμήθηκε στο Μονίζ το βραβείο Νόμπελ, η επέμβαση ήταν τόσο διάσημη ώστε μόνο στις ΗΠΑ είχαν πραγματοποιηθεί 20.000 εγχειρήσεις.

Το 1950 ανακαλύφτηκε το πρώτο αντιψυχωτικό φάρμακο και η συχνότητα των λοβοτομών μειώθηκε.

Τα ψυχοφάρμακα δεν ήταν περισσότερο αποτελεσματικά από τη λοβοτομή και συχνά είχαν εξίσου “ενοχλητικές” παρενέργειες.

Όμως ήταν περισσότερο κερδοφόρα, μπορούσε να τα χορηγήσει οποιοσδήποτε ψυχίατρος και -κυρίως- δεν ήταν τρομακτικά.

Είναι πολύ πιο εύκολο να καταπίνεις ένα χαπάκι κάθε μέρα από το να σου ανοίγουν μια τρύπα στο κεφάλι, έτσι δεν είναι;

Μέχρι τη δεκαετία του ’70 πραγματοποιούνταν λιγότερες από είκοσι λοβοτομές το χρόνο.

Οι χειρουργοί ανέπτυξαν στερεοτακτικά όργανα ακριβείας που εξασφάλιζαν την είσοδο ενός μικρού ηλεκτρόδιου, το οποίο κατέστρεφε πολύ μικρά κομμάτια ιστού, σε αντίθεση με τις βόμβες οινοπνεύματος και την τυφλή ψηλάφηση της λεπίδας.

Το ’70 το Αμερικανικό Κονγκρέσο συνέστησε ειδική εξεταστική επιτροπή για την Ψυχοχειρουργική, με σκοπό να την κηρύξει παράνομη. Προς έκπληξη όλων η επιτροπή αποφάνθηκε ότι η ψυχοχειρουργική είναι μια νόμιμη διαδικασία που έχει αξιοσημείωτη θεραπευτική αξία για συγκεκριμένες διαταραχές.

Οι γερουσιαστές και η κοινή γνώμη δεν πείστηκαν, έτσι μέχρι σήμερα το να επιλέξεις να υποβληθείς σε προσαγωγιοτομή είναι εξίσου δύσκολο με το να επιλέξεις να σταματήσεις να πληρώνεις φόρους και λογαριασμούς, ζώντας απομονωμένος και ασκητικά σε ένα βουνό.

(Αναφέρομαι στις ΗΠΑ. Δεν ξέρω τι ισχύει στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ψυχοχειρουργική).

Ο Τσάρλι, ο ιδεοψυχαναγκαστικός γεωλόγος, μαζί με το γιατρό του, εργάστηκαν σκληρά για να καταφέρουν να πάρουν την έγκριση από την Εθνική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Ανθρώπινων Υποκειμένων.

Τα κατάφεραν, και ο Τσάρλι -έχοντας τις αισθήσεις του, αφού ο εγκέφαλος δεν πονάει- έμεινε με τα μάτια ανοικτά όση ώρα οι γιατροί κατέστρεφαν εγκεφαλικό ιστό.

Πέντε μέρες μετά την εγχείρηση η ιδεοψυχαναγκαστική νόσος είχε εξαφανιστεί, χωρίς καμία παρενέργεια. Ο Τσάρλι δεν έχασε το χιούμορ του, ούτε του έτρεχαν τα σάλια κοιτώντας ασκαρδαμυκτί τον τοίχο.

Τα τεστ έδειξαν ότι η μνήμη του δεν αντιμετώπισε κάποια εξασθένηση και ο δείκτης νοημοσύνης του ήταν υψηλότερος από ό,τι ήταν προεγχειρητικά.

Και, κυρίως, δεν γυρνούσε είκοσι φορές γύρω από το δεξί του πόδι, πριν να κάνει ένα βήμα.

Όταν η Lauren Slater τον ρώτησε πως αισθάνεται εκείνος είπε:

“Θαυμάσια! Δεν είμαι διαταραγμένος. Όχι πια… Αν δεν φύγει και η κατάθλιψη θα πάω πίσω στη Βοστόνη, να κάνω μια τομή ακόμα”.

Γιατρέ μου, αύξησε τη δόση μου! Γιατρέ, κόψε λίγο ακόμα φλοιό!

Σίγουρα δεν θα περιμένατε να ακούσετε κάτι τέτοιο από το Γελωτοποιό, αλλά πιθανότατα η ψυχοχειρουργική να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι άνθρωποι έκαναν επεμβάσεις στον εγκέφαλο από την εποχή των Φαραώ (δεν ξέρουμε πόσο επιτυχημένες ήταν).

Καθώς οι γνώσεις μας για τον εγκέφαλο αυξάνονται και τα εργαλεία, οι τεχνικές τελειοποιούνται (ήδη μιλούν για ακτίνες λέιζερ ή ακτινοβολία Γάμμα, για μαγνητική και ηλεκτρική διέγερση σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ) τα ψυχοφάρμακα θα μοιάζουν παρωχημένα, σαν πετρελαιοκηλίδες που απλώνονται ανεξέλεγκτα σε όλο τον εγκέφαλο.

Ίσως όμως κι αυτά να γίνουν πιο εξειδικευμένα μέρα με τη μέρα.

Σε αυτούς που θα αντιδράσουν στην ιδέα της ψυχοχειρουργικής θα πρέπει να θυμίσουμε ότι υπάρχουν ψυχικά νοσήματα που δεν θεραπεύονται με την ψυχανάλυση, την γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία και τα lexotanil.

Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν. Και κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα του, με τον εγκέφαλο του.

Με την ψυχή του;

Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο, όπως η καρδιά και τα νεφρά. Δεν είναι ο πυρήνας της ψυχής.

Το μεγαλύτερο εννοιακό σφάλμα, γλωσσικό σφάλμα ουσιαστικά, είναι ότι συνδέσαμε τις λειτουργίες του εγκεφάλου, καθώς και τις επιστήμες ή τις ψευδοεπιστήμες που έχουν ως αντικείμενο τον εγκέφαλο, τις συνδέσαμε με την αφηρημένη έννοια της ψυχής.

Ψυχολογία, ψυχανάλυση, ψυχιατρική, ψυχοθεραπεία, ψυχοφάρμακα, ψυχοχειρουργική.

Συνδέσαμε την επιστήμη με την μεταφυσική, χρησιμοποιώντας εσφαλμένα μια ελληνική λέξη, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τον εγκέφαλο.

“Πως μπορείς να χειρουργήσεις την ψυχή;” θα αναρωτηθεί κάποιος.

Βεβαίως και δεν μπορείς. Μπορείς να χειρουργήσεις το θεό;

Η ψυχή ανήκει στη δικαιοδοσία των θρησκειών -ίσως και των ποιητών.

Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο του σώματος και μπορεί να χειρουργηθεί, από έναν εγκεφαλοχειρουργό.

Αυτός δεν επεμβαίνει στην ψυχή.

Πρέπει να συνηθίσουμε το διαχωρισμό, παρά τις αντιδράσεις των θρησκόληπτων, οι οποίοι ίδια αντιδρούσαν στις πρώτες μεταμοσχεύσεις, όπως και σε κάθε πρόοδο της ιατρικής επιστήμης.

Αν η επιστήμη συμπορευόταν με τη θρησκεία, η βρεφική θνησιμότητα θα ήταν στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν στο Μεσαίωνα και κάθε λοιμώδης ασθένεια θα εξολόθρευε το πληθυσμό ολόκληρων ηπείρων.

Σκεφτείτε “το την επόμενη φορά που θα αρρωστήσετε, εσείς ή το παιδί σας.

Και μια τελευταία σκέψη: Κάθε θεραπεία πρέπει να αποσκοπεί στη βελτίωση της κατάστασης του υποκειμένου. Δεν έχει σημασία ποια θα είναι αυτή, αν θα είναι επιστημονική ή εναλλακτική ή αντιεπιστημονική.

Οι θεραπευτές πρέπει να έχουν την ωριμότητα να τοποθετούν την κατάσταση του θεραπευόμενου πάνω από τις πεποιθήσεις τους.

Ο ομοιοπαθητικός, ο ψυχαναλυτής, ο ψυχολόγος, ο ψυχίατρος, ο νευρολόγος, ο εγκεφαλοχειρουργός, να ξέρει πόσα μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο που ζητάει τη βοήθεια του.

Ο μόνος αυτοσκοπός είναι ο άνθρωπος.

Να μπορέσει να ζήσει αυτός καλύτερα. Όχι να γίνει καλύτερος πολίτης. Γιατί τότε, θα πρέπει να ορίσουμε επακριβώς, πριν ξεκινήσουμε τη θεραπεία, τι σημαίνει “καλός πολίτης”.

Και τότε θα πρέπει να εμπλέξουμε τη φιλοσοφία και την πολιτική, να εμπλακούμε σε έναν κυκεώνα θέσεων και αντιθέσεων, που διόλου δεν θα ωφελήσουν τον άνθρωπο που υποφέρει.

(Αυτό το κείμενο γράφτηκε με τη βοήθεια της Lauren Slater. Ένα από τα βιβλία της, “Το Κουτί της Ψυχής”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ, μτφ Δέσποινα Αλεξανδρή. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει, όχι μόνο να διαβάσετε, αλλά και να έχετε στη βιβλιοθήκη σας.)

Sanejoker



ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΥΠΕΡΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ. ΤΥΧΑΙΟ;


Κατ αρχάς ας δούμε τι έλεγε η ΕΜΥ στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: "Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά.
Συγκεκριμένα, για αύριο Τετάρτη προβλέπεται ότι θα εκδηλωθούν, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά.



Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σταδιακά μέχρι το βράδυ στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου.

Μεθαύριο, Πέμπτη, έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι. Πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν αρχικά στα δυτικά και βόρεια και μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα."

Πάμε τώρα να δούμε ποια είναι η κατάσταση από τις δορυφορικές εικόνες της NASA την ίδια μέρα.

Ας δούμε τι συμβαίνει πάνω από το βόρειο Ιόνιο... ο κακός χαμός!!!

Δείτε καθαρά τις γραμμές από τους αεροψεκασμούς αλλά και τα νέφη που έχουν δημιουργηθεί από το άπλωμα των ουρών! Μιλάμε για πολύ... ¨καυσαέριο"!

(κλικ στις φώτο για μεγέθυνση)

Πάμε να δούμε όμως και τι γίνεται πάνω από την Ήπειρο.... μια από τα ίδια κι εδώ. Το πλέγμα όπως βλέπετε μια χαρά φτιάχτηκε!




















Βέβαια αυτές ήταν οι ενέργειες... τα αποτελέσματα είναι εδώ


Τι έγινε ρε παιδιά; 
Τελικά η ΕΜΥ δίνει την πρόγνωση του καιρού ή της υπαγορεύουν κάθε φορά τι να πει; 
Μήπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι τόσο τυχαία;
Mήπως τελικά όλα αυτά θα πέσουν στο έδαφος με τη βροχή; 
Μήπως μας έχουν ταράξει στο παραμύθι;



ΜΕΤΑ ΤΟΝ " ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ" ΕΡΧΕΤΑΙ "Η ΑΛΩΣΗ".

 

«Αλωση» στην εθνική μας συνείδηση, στην ιστορία μας, στην ελληνική γλώσσα και στον πολιτισμό.
Οι φόβοι που εξέφρασε σε χθεσινό δημοσίευμά της η «δημοκρατία», ότι δηλαδή είναι πολύ πιθανό να βρεθεί κανάλι- αγοραστής στην ελληνική αγορά που θα παραχωρήσει στέγη στον «Μωάμεθ Β’ τον Πολιορκητή», επιβεβαιώθηκαν. Η εφημερίδα αναρωτιόταν αν η νέα τουρκική σειρά «Αλωση», που αναφέρεται στην πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, θα προβληθεί από κάποιο ελληνικό κανάλι. Σήμερα σας έχουμε την απάντηση.

Δεν μας φτάνει ο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» και όλες οι θηριωδίες του -ο οποίος, σημειωτέον, επιστρέφει δριμύτερος τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στον ΑΝΤ1, στις 21.15 το βράδυ, αφού το κανάλι εξασφάλισε δύο ακόμη κύκλους επεισοδίων- λίαν συντόμως θα υποστούμε και την τηλεοπτική παρουσία του «Μωάμεθ Β, του Πολιορκητή»!Πρόκειται για την τουρκική σειρά «Fatih» (Αλωση), που έκανε πρεμιέρα στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Kanal D, η οποία αναφέρεται (με… βάρβαρο για την ιστορική αλήθεια τρόπο) στην Αλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου του 1453 από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’ (που υποδύεται ο Μεχμέλ Ακίγ Αλακούρτ). Την είδηση μας επιβεβαίωσε στην παρουσίαση προγράμματος του ΑΝΤ1 ο ίδιος ο διευθυντής προγράμματος του καναλιού Γιάννης Λάτσιος. Οταν τον ρωτήσαμε για την εν λόγω παραγωγή, κούνησε το κεφάλι του καταφατικά, χαμογέλασε με νόημα και απάντησε σιβυλλικά: «Θα δείτε».
Σε περίπτωση λοιπόν που ο ΑΝΤ1 έχει αγοράσει και αυτή την τηλεοπτική σειρά προς χάριν της θεαματικότητας, τότε το ίδιο το γεγονός αποτελεί πρόκληση για τα ελληνικά ιστορικά δεδομένα.
Γιατί ναι μεν η «Αλωση» εστιάζει -όπως και η σειρά «Σουλεϊμάν»- στις τρεις γυναίκες, στο χαρέμι του σουλτάνου και στις ίντριγκες μεταξύ των παιδιών του για την κατάκτηση της εξουσίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να μη σταθεί στις ιστορικές ανακρίβειες που ακούγονται μέσα από τις σειρές του είδους, με στόχο να περάσει η τουρκική προπαγάνδα διά της πλαγίας οδού. Μάλιστα, από τα πρώτα επεισόδια (που σάρωσαν σε τηλεθέαση στη γείτονα χώρα) οι Ελληνες εμφανίζονται λιπόψυχοι μπροστά στους κυρίαρχους Οθωμανούς.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΙΩΣΕΤΕ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ!!!



Μιλάμε για επικές ατάκες
Άμα έχεις έμπνευση...



































ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com/

ΤΕΣΤ ΜΝΗΜΗΣ.


Τι θα λέγατε να κάνετε ένα απλό και εύκολο τέστ για να ανακαλύψετε πόσο ΔΥΝΑΤΗ ή ΑΔΥΝΑΤΗ μνήμη διαθέτετε; Δοκιμάστε το!!






ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣΤΙΓΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΑΝΕ ΚΟΠΑΝΑ.

Μητέρα μαστιγώνει την κόρη της στο δρόμο επειδή έκανε «κοπάνα» (Βίντεο)
Ένα σοκαριστικό βίντεο που παρουσιάζει μια μητέρα να μαστιγώνει την κόρη της μέσα στη μέση του δρόμου επειδή έκανε «κοπάνα» από το σχολείο έφερε στο φως της δημοσιότητας η βρετανική εφημερίδα Daily Mirror.

Στο βίντεο που έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας σε πόλη της Ταϊβάν, εμφανίζεται η ανήλικη κοπέλα να είναι γονατισμένη και αρχικά να αυτοχαστουκίζεται κατόπιν διαταγής από τη μητέρα της.

Ξαφνικά η γυναίκα βγάζει κάτι που μοιάζει με μαστίγιο και αρχίζει να χτυπά την κόρη της που προσπαθεί να προστατευτεί με όποιον τρόπο μπορεί.

Τέλος στην απίστευτη συμπεριφορά της μάνας δίνει ένας αστυνομικός που έτυχε να περάσει από το σημείο.

Για την ιστορία, το κορίτσι φέρεται να επέστρεψε στο σπίτι του συνοδεία του πατέρα του όπου και τους επισκέφθηκαν κοινωνικοί λειτουργοί.

ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΩΝ U2 ΤΟ 2014.

Νέος δίσκος των U2 το 2014
Τα ίδια τα μέλη του κορυφαίου γκρούπ άφησαν να διαρρεύσει, πως ο  δίσκος βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.
Το τελευταίο άλμπουμ που έβγαλαν ήταν το «No Line On The Horizon» το 2009 κι από τότε η ατυχής εμπλοκή τους μ’ ένα μιούζικαλ, οι φήμες για την πιθανή τους διάλυση, η έμπνευση που δεν έρχεται πια και τόσο εύκολα, οι υποχρεώσεις του φιλάνθρωπου Bono, άφησαν πέντε χρόνια να περάσουν.

Ήδη υπήρχαν πληροφορίες ότι δουλεύουν στη Νέα Υόρκη από τον περασμένο Μάιο, μια με τον Danger Mouse, μια με τον Chris Martin (Coldplay) και να που τώρα ο κιθαρίστας του γκρουπ The Edge και ο μπασίστας Adam Clayton μιλώντας σε ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό, είπαν πως φιλοδοξούν να έχουν τελειώσει ως το τέλος Νοεμβρίου για να προλάβουν να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους και πως ο νέος δίσκος τους έχει έντονη γεύση από τον ήχο του παρελθόντος (τελικά όλα τα γκρουπ με ένδοξο παρελθόν, αυτό κάνουν στις μέρες μας: επιστρέφουν στον ήχο που τους χάρισε παγκόσμια δόξα), αλλά με τη συσσωρευμένη εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας

. Μάλιστα ο The Edge, εντελώς ειλικρινής, είπε πως σε κάθε δίσκο προσπαθούν να κάνουν κάτι καινούργιο, αλλά είναι οι οπαδοί που έχουν τον τελευταίο λόγο, επιβεβαιώνοντας στην ουσία αυτό που όλοι γνωρίζουμε: τα πολύ μεγάλα γκρουπ και οι πολύ γνωστοί μουσικοί είναι τελικά απόλυτα δέσμιοι του τι θέλουν οι φαν τους, δηλαδή μία από τα ίδια στην ουσία και κάτι που να θυμίζει τις ένδοξες μέρες τους. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό και θα λάβουν.

Η ΑΛΕΞΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ GRAMMY!!!

Υποψήφια για Grammy η Αλέξια!
Η λατρεμένη τραγουδίστρια των '80s επανεμφανίζεται δυναμικά!
Μία ανάσα από τα βραβεία Grammy η Αλεξία. Η τραγουδίστρια και δημιουργός και ο συνεργάτης της Peter Massink έχουν προεπιλεγεί να είναι υποψήφιοι στη φετινή 56η απονομή για το CD τους, με τίτλο «Birds have to fly».

Οι δύο καλλιτέχνες -ακόμα κι αν δεν πάρουν το «χρίσμα», ώστε να μπουν στους τελικούς υποψηφίους για το βραβείο της κατηγορίας Best Jazz Vocal Album, στην οποία τους έχουν κατατάξει- έχουν ήδη κερδίσει μία σπουδαία αναγνώριση για τη δουλειά τους.

Η Αλεξία και ο Peter, σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, ο οποίος κατάγεται από την Ολλανδία, γνωρίστηκαν το 1994 στην Αθήνα. Η πρώτη επίσημη συνεργασία τους ήταν το 1996, στο πρώτο τζαζ άλμπουμ της τραγουδίστριας, με τίτλο «In a Jazz Mood», ενώ δύο χρόνια μετά ακολούθησε η δουλειά «Alexia-Mikis Theodorakis».

Τελευταίο τους «παιδί», το «Birds have to fly», που ηχηγραφήθηκε στην Αθήνα, στο Μόναχο και το Λος Άντζελες με καταξιωμένους μουσικούς απ΄ όλον τον κόσμο και κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο.

ΣΟΚ: Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ.

Σοκ: Η σφαγή των δελφινιών! (Φωτογραφίες)
Αναυδος έμεινε ο δημοσιογράφος που κατέγραψε το αιματοβαμμένο ταξίδι Περουβιανών ψαράδων
Στο Περού είναι κοινό μυστικό ότι οι ψαράδες της περιοχής σκοτώνουν δελφίνια για να τα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια ως δόλωμα για τη μεγάλη λεία: τον γαλάζιο καρχαρία.

Ενας δημοσιογράφος, ο Jim Wickens που ασχολείται με το περιβαλλοντικό ρεπορτάζ, κατάφερε με πολλές δυσκολίες να μπει σε ένα αλιευτικό περουβιανών ψαράδων για να διαπιστώσει αν όντως ψαρεύουν δελφίνια. Αυτά που αντίκρισε ξεπέρασαν τη φαντασία του και ο ίδιος πραγματικά δυσκολεύτηκε να αντέξει μέχρι τέλους το «αιματοβαμμένο» ταξίδι, όπως περιγράφει στη συγκλονιστική του μαρτυρία την οποία δημοσιεύει σήμερα ως πρώτο θέμα η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Ακόμα πιο σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες και τα πλάνα που τράβηξε ο εικονολήπτης που τον συνόδευε. Είναι χαρακτηριστική η στιγμή που περιγράφει ο Wickens: όταν οι ψαράδες πανηγύριζαν για το νεκρό δελφίνι (το οποίο σκότωσαν και στη συνέχεια τεμάχισαν με πολύ άσχημο τρόπο) ο δημοσιογράφος και ο εικονολήπτης αντάλλαξαν βλέμματα σοκ και ένιωσαν ναυτία όχι από τη θάλασσα αλλά από το θέαμα που είχαν αντικρίσει και καταγράψει.

Δεν μπορούσαν όμως να πουν τίποτε γιατί μπορεί να κινδύνευε και η ζωή τους. Τα χρήματα πίσω από τις μπίζνες με τους γαλάζιους καρχαρίες είναι πολλά και το κύκλωμα που λειτουργεί στο Περού αδίστακτο. Ο δημοσιογράφος κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια για να μπει σε ένα αλιευτικό έπειτα από προσπάθειες μηνών με πολλά ψέμματα και αρκετά χρήματα προς το πλήρωμα!

Μίλησε μάλιστα και με τον καπετάνιο του αλιευτικού. Οσα άκουσε ήταν απίστευτα και τόσο μα τόσο ωμά: «Το δελφίνι είναι ό,τι πρέπει ως δόλωμα για τον γαλάζιο καρχαρία. Οταν το κόβουμε αιμορραγεί πάρα πολύ. Επιπλέον ο καρχαρίας τρελαίνεται για λίπος και το δελφίνι είναι σκέτο λίπος! Το ξέρω ότι είναι παράνομο, αλλά γλιτώνω πολλά λεφτά. Τα δολώματα για καρχαρίες είναι πανάκριβα. Με τα δελφίνια κάνω μία χαρά τη δουλειά μου».

Αποκάλυψε δε ότι σκοτώνει περίπου τρία δελφίνια ανά ταξίδι και ότι κάνει 12 ταξίδια τον χρόνο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κυκλοφορούν στις θάλασσες της περιοχής περίπου 500 τέτοια αλιευτικά, που υιοθετούν ίδιες πρακτικές, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της σφαγής!

Δείτε φωτογραφίες (επισήμανση: είναι σοκαριστικές)










ANTHONY BLOOM:Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!

.Όταν ανακαλούμε το παρελθόν, συχνά θλιβόμαστε γιατί στερήσαμε από την αγάπη μας πρόσωπα πού πλέον δεν βρίσκονται δίπλα μας να αγαπήσουμε.

Υιοθετούμε αυτή την εντύπωση γιατί απλά στρεφόμαστε προς λάθος κατεύθυνση. Εάν ο Θεός δεν είναι ο Θεός των νεκρών άλλα των ζώντων (Ματ. 22:33), τότε όλοι όσοι έφυγαν από τούτη τη γη, είναι ζωντανοί εν Χριστώ. Κι εμείς μπορούμε να στραφούμε προς αυτούς για συγχώρεση και μεσιτεία.

Δεν είναι ποτέ αργά εάν αληθινά πιστεύουμε τον Θεό, ως Θεό των ζώντων. Και ποτέ δεν θα πρέπει να μιλούμε για την αγάπη μας σε χρόνο παρελθόντα.

Ο θάνατος του σώματος δεν διασπά την σχέση, αφού αυτή ήταν, είναι και θα παραμείνει ζωντανή ανάμεσα σε ανθρώπους πού συναντήθηκαν και αγαπήθηκαν σε τούτη τη ζωή.

Ο θάνατος δεν είναι ποτέ το τέλος. Συνεχίζουμε να ζούμε όταν πεθαίνουμε, ακόμα και σε τούτη τη γη, αφοί κληρονομούμε τους καρπούς της επίγειας ζωής και ύπαρξης μας σε όσους ακολουθούν. Και συνεχίζουμε να φέρουμε πάντοτε ευθύνη για την απήχηση της βιωτής μας.

Anthony Bloom

από το βιβλίο: Ο θάνατος σαν κέρδος 





ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.Σ. "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ".


Μια ευχάριστη είδηση ανακοινώθηκε από τον μορφωτικό σύλλογο Προμάχων " ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ" στην επίσημη σελίδα του στο facebook.
Πρόκειται για τη  διοργάνωση χορευτικών παραδοσιακών  εκδηλώσεων την ημέρα που παλαιότερα γινόταν το πανηγύρι του χωριού, δηλαδή στις 27 Οκτώβρη. Να θυμίσουμε, ότι πριν από δεκαετίες το πανηγύρι των Προμάχων ήταν από τα πιο ξακουστά της περιοχής, αλλά δυστυχώς με το πέρασμα των ετών, ο θεσμός ατόνησε και  η παλιά αίγλη χάθηκε.
Άξια συγχαρητηρίων τα παιδιά του συλλόγου, και ελπίζουμε το φημισμένο πανηγύρι του χωριού, να αποκτήσει ξανά την παλιά του λάμψη.
Δείτε αυτούσια την ανακοίνωση του συλλόγου: 

ΤΟ Δ/Σ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ''ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ'' ,
ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27/10
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ,
 ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟ, 
ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.
ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 
ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ
 ' ΓΙΑΝΝΗ ΖΛΑΤΑΝΗ ' .
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 16.00.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...