Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ.



Θ. Θεοδωρίδης: Έργα 50.000.000,00€ βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πέλλα

Ευρεία ενημερωτική συνάντηση με τη συμμετοχή των βουλευτών, Περιφερειακών Συμβούλων και Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Στόχος της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση και ο αποτελεσματικότερος συντονισμός των ενεργειών των πολιτικών αρχών του τόπου κατά τη διεκδίκηση αιτημάτων σχετικών με την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. 

Στη συνάντηση, εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Θεοδωρίδη, παρόντες ήταν οι βουλευτές κκ. Δ. Σταμενίτης, Ι. Τζαμτζής και Θ. Τζάκρη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Α. Νουσηκύρου και Μ. Ζωγράφου και οι Δήμαρχοι κκ. Δ. Γιάννου, Δ. Πασσόης και Γ. Στάμκος. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα μεγάλα έργα οδικών υποδομών, η αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου και η παραμονή του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Έδεσσα. Για τα συγκεκριμένα θέματα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος  Θεοδωρίδης, σε συνέχεια και της συνεργασίας που είχε στην Αθήνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κωστή Χατζηδάκη, ανέφερε τα εξής: 

1. Τα έργα της παράκαμψης Γιαννιτσών και παράκαμψης Χαλκηδόνας αντιμετωπίζονται πλέον σαν ένα ενιαίο έργο και, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των οριστικών τεχνικών μελετών, θα γίνει η ένταξη στο ΕΣΠΑ καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Το προσεχές τρίμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο εξάλλου, καθώς επίκειται η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. 

2. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας εδώ και 15 ημέρες έχει ξεκινήσει να λειτουργεί με πολύ ικανοποιητική παροχή υπηρεσιών και στο τέλος του Ιανουαρίου πρόκειται να γίνει από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ο δεύτερος διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση για 50 ή 100 χρόνια των εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής. Η Εθνική Τράπεζα λειτουργώντας ως Σύμβουλος της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει εκπονήσει το ειδικό αυτό σχέδιο. Μέχρι στιγμής υπάρχει ενδιαφέρον από τρία επενδυτικά σχήματα με προέλευση Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και επιχειρηματιών από τη Θεσσαλονίκη. 

3. Για την παραμονή του Πανεπιστημιακού Τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών  στην Έδεσσα έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επαφές στο Υπουργείο Παιδείας και με την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όπου έχουν τεκμηριωθεί πλήρως οι ακαδημαϊκοί, οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της διατήρησης του Τμήματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει και η πρόσφατη απόφαση του Δήμου Έδεσσας να αναλάβει την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Τμήματος καθώς επίσης και της σίτισης των φοιτητών μέσω της δημοτικής επιχείρησης. Οι προσπάθειες των τοπικών παραγόντων εστιάζονται τώρα στη συνέχεια των διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Παιδείας και τον αρμόδιο Υπουργό που θα λάβει την απόφαση, καθώς επίσης και με τον Πρωθυπουργό. 

4. Μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα δοθεί στην κυκλοφορία το οδικό τμήμα «Νέα Πέλλα-Παραλίμνη» το οποίο είναι έτοιμο και υπολείπονται κάποιες εργασίες φωταγώγησης του δρόμου. 

5. Για το Φράγμα πολλαπλών χρήσεων του Αλμωπαίου (Καλής) τονίστηκε ότι αναμένεται εντός ημερών η ανάθεση της μελέτης σε ανάδοχο, μετά από την εκδίκαση των προσφυγών που καθυστέρησαν τη διαδικασία, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 3.800.00,00€ από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». 

6. Επίσης, έχει προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης Πέλλας-Ημαθίας και Νότιας Θεσσαλονίκης που δημιουργεί μία εξαιρετικά ευοίωνη προοπτική για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό και άλλες χρήσεις.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους με αναλυτικά στοιχεία για τα έργα τα οποία κατασκευάζονται την περίοδο αυτή στην Π.Ε. Πέλλας και ο συνολικός προϋπολογισμός τους φτάνει στα 50.000.000,00€. 
Ειδική αναφορά έγινε στο κτίριο του Νοσοκομείου, τα σχολεία, τις γέφυρες και τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία υλοποιούνται με επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων. 
Ακόμη, υπάρχει εγκεκριμένο πρόγραμμα INTERREG προϋπολογισμού 1.000.000,00€ το οποίο αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αλμωπίας και αναμένεται σύντομα η δημοπράτησή του. Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, οι συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων των δημοκρατικών θεσμών του τόπου είναι ουσιαστικές και εποικοδομητικές. «Κερδίζουμε χρόνο και είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Συζητούμε τον τρόπο με τον οποίο θα δράσουμε», ήταν μία χαρακτηριστική δήλωσή του.

Στις τοποθετήσεις των παρισταμένων, ο βουλευτής κ. Διονύσης Σταμενίτης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της ενημέρωσης, προκειμένου να υπάρχει μία κοινή κατεύθυνση διεκδίκησης και δράσης. Ο βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ζήτησε εστίαση στην εκπόνηση των μελετών που αποτελούν προϋπόθεση για ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ ενώ η κα. Τζάκρη επισήμανε ότι παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και «χρειάζεται να είμαστε περισσότερο ουσιαστικοί και λιγότερο επικοινωνιακοί». Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου ευχαρίστησε για τη συνεργασία που υπήρξε στο θέμα προώθησης της παραμονής του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Έδεσσα και επίσης ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις θετικές εξελίξεις στο θέμα της ανακαίνισης του κτιρίου του «Μεγάλου Αλεξάνδρου». Οι εργασίες που είχαν διακοπεί πρόκειται να συνεχιστούν μετά από την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις αρχαιολογικές έρευνες που απαιτούνται μετά από την αποκάλυψη στοιχείου τεμένους στο εσωτερικό του κτιρίου. Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Πασόης έθεσε ζητήματα που αφορούν το οδικό δίκτυο της Αλμωπίας αλλά και δημόσιων υπηρεσιών που υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσουν στο πλαίσιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης και συγχώνευσης υπηρεσιών. Ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος αναφέρθηκε στα έργα αποκατάστασης των πρώην χωματερών, στο αντιπλημμυρικό έργο του Μουσείου Πέλλας αλλά και στο φράγμα της Γραμμώσκας το οποίο είναι ενταγμένο στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας και ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Δήμο. 

Ο κύκλος των τοποθετήσεων ολοκληρώθηκε με εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Αλκη Νουσηκύρου ο οποίος επισήμανε τη σημασία του ορθολογικού σχεδιασμού των τεχνικών έργων, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και προοπτική της περιφέρειας. Τόνισε επίσης ότι ο απολογισμός μέχρι σήμερα είναι θετικός και υπάρχει μία σημαντική επίσπευση στις διαδικασίες ένταξης και υλοποίησης των έργων. 

Η υποστήριξη και ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της κρίσης, όπως επίσης και το ζήτημα της θέρμανσης των σχολικών μονάδων αποτέλεσε επίσης ένα σημαντικό θέμα που απασχόλησε τους παραβρισκόμενους. 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή ευχών για τις ημέρες των εορτών. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και το νέο έτος να είναι δημιουργικό και παραγωγικό για τους πολίτες και την ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ




Τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα “πλημμύρισαν” το Δημαρχείο 

    Με χριστουγεννιάτικα κάλαντα, παραδοσιακές μουσικές και παιδικά γέλια πλημμύρισε τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου  το κτήριο του Δημαρχείου καθώς μαθητές του Γενικού Λυκείου Αριδαίας, η Δημοτική Χορωδία Αλμωπίας και η Χορωδία Πολυκάρπης , όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, “τα έψαλλαν” στο Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτρη Πασόη  και σε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
    Ο Δήμαρχος Αλμωπίας αφού τους καλωσόρισε, τους ευχήθηκε καλές γιορτές και η καινούργια χρονιά να είναι καλύτερη, περισσότερο ανθρώπινη  και  δημιουργική. 






Ποντιακοί χοροί στη Χριστουγεννιάτικη Πλατεία της Αριδαίας


   Στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αλμωπίας, σήμερα Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου το χορευτικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας παρουσίασε με επιτυχία παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές του Πόντου στη Χριστουγεννιάτικη Πλατεία της Αριδαίας.
   Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Πασόης Δημήτρης, οι Αντιδήμαρχοι Παρούτογλου Νικόλαος, Θεοδωρίδης Αναστάσιος, Καλδερεμτζή Δέσποινα, Χρήστου Αναστάσιος και η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΑ κ. Δούκα Αθηνά.
   Στο τέλος της εκδήλωσης οι χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας με το κέφι και το δυναμισμό τους παρέσυραν μικρούς και μεγάλους θεατές της Χριστουγεννιάτικης πλατείας και χόρεψαν ένα παραδοσιακό ποντιακό χορό για τον ερχομό της νέας χρονιάς.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΑΣ.



Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που ανέμεναν το κλείσιμο του Χιονοδρομικού  
Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Το Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργεί υποδειγματικά συνεισφέροντας στην τουριστική ανάπτυξη της Πέλλας 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρας», κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, υποδέχτηκε πολλές χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρέχοντας υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και ασφάλεια διαμονής. Το μεγάλο υψόμετρο, η ποιότητα του χιονιού και η ζεστή φιλική ατμόσφαιρα των τουριστικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή, ικανοποίησαν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Η εμπειρία της χιονοδρομίας ήταν εξαιρετική, όπως και η διασκέδαση και χαλάρωση σ’ ένα σύντομο διάλειμμα από την καθημερινότητα. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε δήλωσή του για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού, αναφέρει: «Πέρσι ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν αλλά και της οικονομικής κρίσης. Φέτος τα πράγματα είναι καλύτερα και τα πρώτα δείγματα γραφής από τη διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου είναι θετικά. Οι τοπικοί επιχειρηματίες έχουν συντονίσει τις προσπάθειές τους στην υποδειγματική λειτουργία του Χιονοδρομικού και εμείς, από την πλευρά της Περιφέρειας, κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να στηρίξουμε την προσπάθεια. Οι δρόμοι είναι καθαροί και προσβάσιμοι συνεχώς και, επίσης, έχουμε υλοποιήσει αρκετές δράσεις προβολής της περιοχής η οποία αποτελεί πλέον έναν γνωστό και καταξιωμένο χειμερινό προορισμό. Μάλιστα η πληρότητα στον μαγευτικό Παλιό Άγιο Αθανάσιο είναι σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τους άλλους χειμερινούς προορισμούς.

Με το διαχειριστικό σχήμα που επιλέξαμε από πέρσι, η Περιφέρεια δεν επιβαρύνεται με το υψηλό λειτουργικό κόστος που είχε άλλες χρονιές. Παράλληλα, δίνουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και η επιχειρηματικότητα στην περιοχή που αποτελεί μονόδρομο για την αναθέρμανση της τοπικής πραγματικής οικονομίας.


Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας διαθέτει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι οι φυσικές πίστες, η γειτνίαση με τα Λουτρά Λουτρακίου και η εξαιρετική ποιότητα του χιονιού. Δεν είναι τυχαίο επομένως ότι, κάθε χρόνο, είναι μεταξύ των πρώτων προτιμήσεων στις βραβεύσεις του κοινού. Το Χιονοδρομικό Κέντρο αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την τοπική κοινωνία και ελπίζω ότι, μετά από την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με Σύμβουλο την Εθνική Τράπεζα, θα υπάρξει μία νέα εποχή για την περιοχή, με την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων που θα αξιοποιήσουν με σύγχρονες υποδομές τον φυσικό και πολιτισμικό της πλούτο. Το μεγάλο «στοίχημα» για την τοπική κοινωνία, την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους είναι η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής να συμβαδίσει με την τοπική κοινωνική και οικονομική ευημερία σύμφωνα με το πρότυπο της Αειφόρου Ανάπτυξης».  

ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ LEADER



Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Προέδρου της ΑΝΠΕ κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη στην τελευταία του επίσκεψη στο ΥΠΑΑΤ.


       Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Προέδρου του Δ.Σ. και της Ε.Δ.Π.L Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεοδωρίδη Θεόδωρου, στην τελευταία επίσκεψή του στο ΥΠΑΑΤ –ΕΥΕ ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητα και σε συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Γραμματέα της κ. Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο υπεγράφη η Απόφαση Ένταξης Έργων (για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα) της ΟΤΔ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΕΛΛΑΣ» - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ στο «Π.Α.Α 2007–2013» συνολικού προϋπολογισμού 1.350.763,00 € και Δημόσιας Δαπάνης 1.256.933,20 € στις παρακάτω δράσεις όπως  παρουσιάζονται:


Α/Α ΔΡΑΣΗ ΦΟΡΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Π/Υ Δ.Δ
1 L 313-1 ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 81.300,82 81.300,82
2 L 313-4 ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΚΥΣΤΗΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ 
ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ 
ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 91.500,00 64.050,00
3 L 313-4 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 
ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ "ΠΑΙΚΟ" ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ LEADER 91.500,00 64.050,00
4 L 321-1 ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΑΝΗΣ 200.000,00 200.000,00
5 L 321-2 ΔΗΚΕΠΑΠ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ 
ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 213.613,67 213.613,67
6 L 321-3 ΔΗΚΕΔΕ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 
ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ 27.866,51 20.899,87
7 L 321-3 ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΡΙΩΤΩΝ 
"ΓΚΟΝΟΣ ΓΙΩΤΑΣ" ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ 
ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 15.527,00 12.213,04
8 L 321-3 ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΛΛΑΣ 
¨Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ" ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ 
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ 13.999,26 11.014,34
9 L 321-3 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΚΡΟΛΙΜΝΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΚΡΟΛΙΜΝΗΣ 15.233,12 11.985,12
10 L 321-3 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΕΙΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΤΙΚΑ 2013-ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 15.308,05 11.977,40
11 L 321-3 ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ 
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ 
ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ 
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
"ΥΨΗΛΑΝΤΑΙ" 
ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 
"ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ" ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΟΦΡΩΝΙΟΥ 17.306,25 13.616,22
12 L 321-3 ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΥΡΩΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ 13.843,82 10.834,48
13 L 321-3 ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ Δ.Δ ΕΣΩΒΑΛΤΩΝ ΚΑΙ ΦΛΑΜΟΥΡΙΑΣ 25.000,00 18.750,00
14 L 321-3 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΛΛΑΣ 
"Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ" ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ 9.704,45 7.635,26
15 L 321-3 ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 
ΝΕΟΥ ΜΥΛΟΤΟΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ 
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΜΠΕΛΕΙΩΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ 
ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΕΟΥ ΜΥΛΟΤΟΠΟΥ 19.074,57 15.007,50
16 L 322-1 ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΟΥ ΛΕΦΑΚΗ, ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 
ΠΕΛΛΑΣ ΤΗΣ Δ.Κ.ΠΕΛΛΑΣ 250.000,00 250.000,00
17 L 322-2 ΔΗΚΕΠΑΠ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ - ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ 
ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ 100.000,00 100.000,00
18 L 323-4 ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΣΩΒΑΛΤΩΝ ΚΑΙ 
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 149.985,48 149.985,48
ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ 1.350.763,00 1.256.933,20

Ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του Δ.Σ. και της Ε.Δ.Π.L της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεοδωρίδης Θεόδωρος δήλωσε σχετικά: «Οι προτάσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πέλλας, τη φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά. Μέσα από την ανάδειξη και προβολή του τοπικού πολιτισμού με τη συμμετοχή των δραστήριων φορέων της περιοχής μας δημιουργούμε ένα ξεχωριστό τουριστικό προϊόν στο οποίο εξέχουσα θέση έχουν τα τοπικά προϊόντα ποιότητας που παράγονται. Ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο την επιχειρηματικότητα στην Πέλλα δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και την τοπική κοινωνία» .

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ.


Κατακλύσθηκε από πιστούς το Μοναστήρι του Αγ.  Ιλαρίωνα, όπου τελέσθηκε με κατάνυξη η Ιερά  Αγρυπνία Παραμονή των  Χριστουγέννων, από τον Γέροντα Παΐσιο, πνευματικό τέκνο του κοιμηθέντα Αγιορίτη Παΐσιου και τις μοναχές Καλλινίκη και Χρυσή,  στην καινούργια εκκλησία της Μονής, που τελικά αποδεικνύεται πολύ... μικρή για να υποδεχθεί το πλήθος του κόσμου των πιστών.
Μέχρι τις πρωινές ώρες ο κόσμος περίμενε υπομονετικά για τη Θεία Κοινωνία. Ανάμεσα στους πιστούς και ο βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης με τη σύζυγό του που διάβασαν το Πιστεύω... και το Πάτερ ημών....



ΠΗΓΗ...http://www.karatzova.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 31/12/2012 ΕΩΣ ΚΑΙ 09/01/2013 .
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙO ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/01/2013.

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΞΥΛΟ.

Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, από τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό , το πιο χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Αυτό ονομάζεται Χριστόξυλο και είναι το ξύλο που θα καίει για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών (από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα) στο τζάκι του σπιτιού.



Σύμφωνα με την παράδοση, πρέπει σε κάθε σπίτι να καίει η φωτιά όχι μόνο για να αποτρέπονται οι ανεπιθύμητοι καλικάντζαροι αλλά και για να ζεσταθεί ο μικρός Χριστός. Έτσι το πιο διαλεκτό και μεγάλο κούτσουρο, φυλαγμένο ως τότε, το προσκομίζουν στο τζάκι τη παραμονή και το ραίνουν με αμύγδαλα και καρύδια, με ξηρούς δηλαδή καρπούς της περασμένης πλέον χρονιάς. Τα παιδιά του σπιτιού τρέχουν τότε να μαζέψουν τα «καταχύσματα» αυτά όπως μαζεύουν τα κουφέτα που ρίχνουν στους νεόνυμφους στην εκκλησία. Το κούτσουρο αυτό με το άναμμά του είναι πλέον το Χριστόξυλο.
Σε μερικά μέρη τη φωτιά αυτή των Χριστουγέννων, πριν την ανάψουν ή και μετά, τη σταυρώνουν τρεις φορές, χύνοντας επάνω της σταυρωτά κρασί κόκκινο. Δηλαδή επιβιώνει ακέραια η αρχαία τελεστική σπονδή που συνηθιζόταν να γίνεται στην «ιερή εστία» του σπιτιού.
Επίσης με το άναμμα του Χριστόξυλου, σε πολλά μέρη οι γεωργοί φέρνουν κοντά στη φωτιά γεωργικά εργαλεία που τα μετατρέπουν σε λιβανιστήρια, βάζοντας επάνω κάρβουνα και θυμίαμα και θυμιατίζουν τα δωμάτια, τα πρόσωπα, το στάβλο, τα ζώα κλπ. Επίσης σε κάποια μέρη διαλέγουν ένα παιδί για να ανακατέψει τη φωτιά δίνοντάς του ένα ραβδί. Ανακατεύοντας τη φωτιά λέει τη ευχή και μαζί προφητεία: "Πουλιά, κατσίκια, αρνιά, γρόσια", δηλαδή την Άνοιξη οι κότες να γεννήσουν πολλά μικρά και πλούσια κτηνοτροφία που θα φέρει πολλά κέρδη).
Όταν ακόμη τελειώσει το Δωδεκαήμερο πολλοί πιστεύουν ότι η στάχτη από το Χριστόξυλο έχει χρήσιμες διότητες για τη σοδειά των χωραφιών, γι' αυτό και τη μαζεύουν και μετά τα Θεοφάνια τη ρίχνουν στο νιόβγαλτο γέννημα.
Δεν θα πρέπει να συγχέεται η στάχτη του Χριστόξυλου με τις στάχτες όλου του Δωδεκαήμερου που έχουν σχέση με το έθιμο των καλικάντζαρων
Με τα έθιμα αυτά γίνεται παραδεκτός ο γεωργικός χαρακτήρας των Χριστουγέννων.


Πανάρχαια λατρεία



Σε αντίθεση με τη φωτιά στο τζάκι των σπιτιών, κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων, οι υπαίθριες φωτιές έχουν πανάρχαια καταγωγή. Θα ήταν παρακινδυνευμένο όμως να υποστηρίξουμε ότι είναι αυστηρά αρχαίο ελληνικό έθιμο επειδή δεν βρέθηκαν ίδιες ανάλογες περιγραφές σε άλλους πολιτισμούς όταν αυτό ανάγεται στη παρατήρηση.
Ο αρχαίος κόσμος πρόσεξε στην εποχή του Χειμώνα πως σταδιακά ο Ήλιος φώτιζε όλο και λιγότερο (χειμερινό ηλιοστάσιο), έτσι άρχισαν να φοβούνται πως μετά από κάποια νύκτα δεν θα ξημέρωνε ποτέ. Κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο, είδαν πως έπαψε να λιγοστεύει η ημέρα και αντίθετα αυτή να αυξάνει. Τότε άναψαν μεγάλες φωτιές και πανηγύριζαν τη «νίκη» του Θεού Ήλιου έναντι του Θεού Κρόνου. Γι' αυτό και οι γιορτές των Κρονίων ήταν οι μόνες γιορτές που τιμούσαν «ήττα» Θεού σε αντίθεση με όλες τις άλλες που ήταν ικετικές ή θριαμβικές.
Επειδή λοιπόν δεν είχαν οι προϊστορικοί εκείνοι πρόγονοι τη γνώση να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό αποδέχθηκαν να το εορτάζουν ετήσια, φοβούμενοι μη τυχόν και χωρίς αυτές τις εορτές δεν επαναληφθεί το γεγονός αυτό.



Συνέχεια όλων αυτών είναι σήμερα το παγκόσμιο πλέον έθιμο να φωταγωγούνται ιδιαίτερα στις εορτές των Χριστουγέννων οικίες, πλατείες, δρόμοι, δημόσια κτίρια κλπ. με πλουμιστά λαμπιόνια και με ιδιαίτερες ακόμη εκδηλώσεις κατά την έλευση του νέου έτους με χρήση και βεγγαλικών.





ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

90.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΝΣΚΟ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Και φέτος, όλοι οι ΜΑΛΑΚΕΣ, πάμε στο Μπάνσκο! 90.000 Έλληνες, μόνο την περίοδο των εορτών!

Και φέτος, όλοι οι ΜΑΛΑΚΕΣ, πάμε στο Μπάνσκο!


Ξεκίνησαν εδώ και ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μαζικές κοινοποιήσεις των επίδοξων Ελλήνων εκδρομέων στο γειτονικό Μπάνσκο της Βουλγαρίας, όπου ο μέσος ψωνισμένος Έλληνας, επιδιώκει να ζήσει το όνειρο του, κάνοντας χλιδάτες διακοπές και ξοδεύοντας όσα θα έδινε μόνο για βενζίνη για μια διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

90.000 Έλληνες πέρασαν τα σύνορα Βουλγαρίας -Ελλάδας από την έναρξη των διακοπών για τα Χριστούγεννα μέχρι τώρα, φίλες και φίλοι, αποδεικνύοντας πως αν μη τι άλλο, η κρίση δε μας έκανε σοφότερους, αλλά το αντίθετο.


Γιατί άλλωστε να αναγκαστεί ο Έλληνας εργαζόμενος να περιοριστεί σε ένα μικρό δωμάτιο στους ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς, όταν ο Βούλγαρος του δίνει δωρεάν spa; Άσε που διακοπές χωρίς spa, δεν είναι διακοπές εάν είσαι καράβλαχος. 

Πρώτοι στη λίστα των ηλιθίων, είναι φυσικά το μέλλον της πατρίδας, οι φοιτητές, οι οποίοι ξεκινούν κυριολεκτικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προκειμένου κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα. Ακολουθεί, κατακλυσμός από φωτογραφίες στο facebook, κοινοποιήσεις παρουσίας κτλ, καθώς κανείς πλέον δεν περνάει καλά, εάν δεν πειστούν οι διαδικτυακοί του φίλοι ότι περνάει καλά. 

Είναι οι ίδιοι φοιτητές, που αργότερα θα επιδιώξουν να απενοχοποιήσουν εαυτούς σχετικά με τη συμμετοχή τους στις κομματικές παρατάξεις, δηλώνοντας πως δεν το έκαναν για το εφέ, τα πάρτι, τις σημειώσεις και την ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά γιατί νοιάζονται για το μέλλον τους στην αγορά εργασίας και το μέλλον της χώρας. Της Βουλγαρίας.

Μιλάμε για το άκρον άωτον της ηλιθιότητας. Ψόφος.

Υπάρχουν βέβαια και οι κλασσικοί Ελληνάρες, που λένε: "Σιγά μην πάω στην Αράχοβα, το Πήλιο και τον Άγιο Αθανάσιο να δώσω μια περιουσία. Στο Μπάνσκο με τα μισά λεφτά και μένω σε σουίτα με τζακούζι. Ας μειώσουν τις τιμές εδώ πρώτα και βλέπουμε". Αν πηγαίνει η μισή Ελλάδα στο Μπάνσκο ρεΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕ, πως περιμένεις να μειωθούν οι τιμές στο εσωτερικό; 

Επαναλαμβάνω: 90.000 Έλληνες πέρασαν τα σύνορα Βουλγαρίας -Ελλάδας από την έναρξη των διακοπών για τα Χριστούγεννα


Να φανταστώ ότι όλοι όσοι συμπεριλαμβάνεστε στους 90.000 ηλίθιους, τάσσεστε υπέρ της μετακίνησης της Ελληνικής Βιομηχανίας στα Σκόπια και τη Βουλγαρία, της μετακίνησης των ελληνικών καταθέσεων σε τράπεζες της Ελβετίας, είστε υπέρ των off shore εταιριών κτλ έτσι; Α όχι ε; Δεν είναι το ίδιο. Η μαλακία σου περιορίζεται στις χειμερινές διακοπές στο Μπάνσκο. ΟΚ!

(ΥΓ: Ασφαλώς είναι και θέμα κράτους. Η Βουλγαρία καλώς πράττει. Ανοικοδόμησε μια τεράστια έκταση που παράγει τεράστια χρηματικά κέρδη από το χειμερινό τουρισμό. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κανένα τουριστικό πλάνο και την ίδια στιγμή που όλες οι χώρες της Ευρώπης κάνουν μειώσεις στον ΦΠΑ των τουριστικών επιχειρήσεων, στην Ελλάδα εκτοξεύονται)





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ (Η ΦΑΤΝΗ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ)



Νότια της Ιερουσαλήμ και σε απόσταση 9 χιλιομέτρων περίπου, πάνω σ' ένα λοφίσκο κατάφυτο από αμπέλια, συκιές και ελιές βρίσκεται η Βηθλεέμ, μια κωμόπολη της Παλαιστίνης.

Το όνομά της σημαίνει τόπος άρτων, τόπος γόνιμος.

Σήμερα οι Άραβες τη λένε Μπέιτ-Λαχμ, δηλαδή τόπος κρέατος, γιατί εκτρέφει πολλά πρόβατα.  Η Βηθλεέμ ήταν διάσημη για τους Εβραίους, γιατί εκεί σταμάτησε ο Αβραάμ κατεβαίνοντας για τη Μεσοποταμία αλλά και γιατί εκεί γεννήθηκαν γνωστοί άνδρες της Παλιάς Διαθήκης, όπως ο Ωβήδ, ο Ιεσσαί και ο σπουδαιότερος βασιλιάς του Ισραήλ, ο Δαβίδ. Η μεγαλύτερη όμως δόξα της Βηθλεέμ είναι ότι εκεί σ' ένα σπήλαιο γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός.

Από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια το Σπήλαιο ήταν γνωστό και το τιμούσαν οι Χριστιανοί. Αργότερα, γύρω στο 100 μ.Χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, λεηλάτησε όλη την Παλαιστίνη και βεβήλωσε το Σπήλαιο.

Στην εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η μητέρα του, η Αγία Ελένη, το 327 μ.Χ. έχτισε μεγαλοπρεπή Ναό. Έχει σχήμα σταυρού και είναι ένα από τα σπουδαιότερα σωζόμενα μνημεία Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής. Κάτω ακριβώς από το Καθολικό του ναού βρίσκεται το Άγιο Σπήλαιο, διαστάσεων 12Χ4 και ύψους τριών μέτρων, στο οποίο μπαίνει κανείς αφού κατέβει τα 13 σκαλοπάτια που έχει.

Το Άγιο Σπήλαιο φωτίζεται μόνο από καντήλια.

Στο σημείο που γεννήθηκε το Θείο Βρέφος υπάρχει ένα μεγάλο αστέρι από ασήμι και μάρμαρο, στο δάπεδο.

Πάνω από το σημείο αυτό είναι η Αγία Τράπεζα των Ορθοδόξων. Σε άλλο σημείο του Σπηλαίου βρίσκεται η Αγία Φάτνη, που ανήκει στους Λατίνους.

Εκεί, κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου γίνεται με συγκινητική μεγαλοπρέπεια ο γιορτασμός της γέννησης του Ιησού, με παρουσία επισήμων, του Πατριάρχη και πολλών πιστών.

Σύμφωνα με την παράδοση οι Πέρσες κατακτητές το 614, σεβάστηκαν το Ναό της Γεννήσεως και δεν τον κατέστρεψαν, αναγνωρίζοντας τους 3 Πέρσες Μάγους, στο ψηφιδωτό που βρισκόταν στον δυτικό τοίχο του Νάρθηκα, με την παράσταση της 

Το Άγιο Σπήλαιο είναι σκαλισμένο στο φυσικό βράχο και είναι ο αυθεντικός τόπος της Γέννησης.
Ευτυχώς για εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, το 1757 με διάταγμα του σουλτάνου Οσμάν του τρίτου, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ανακτά πλήρως την δικαιοδοσία του Ναού και του Σπηλαίου.

Ο τόπος που γεννήθηκε ο Ιησούς ανήκει στους Έλληνες Ορθόδοξους. Ένα ασημένιο δεκατετράκτινο αστέρι που συμβολίζει το φωτεινό άστρο της γέννησης του Χριστού υποδεικνύει τη θέση που ενσαρκώθηκε ο Θείος λόγος. Απέναντι από τον τόπο της Γέννησης είναι η Αγία Φάτνη και σύμφωνα με την παράδοση , η αγία Ελένη βρήκε την αυθεντική πήλινη φάτνη την οποία αντικατέστησε με μια ασημένια. Αυτή η φάτνη μεταφέρθηκε στη βασιλική της Σάντα Μαρία Μαντζόρε στη Ρώμη και σωζόταν ως το 12ο αιώνα.

Πλάι στη φάτνη βρίσκεται το προσκύνημα των μάγων και βορειοδυτικά του σπηλαίου υπάρχει μια δεξαμενή από όπου η Παρθένος άντλησε απ αυτήν νερό για να πλύνει το Θείου Βρέφος. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΣΠΙΡΤΑ... (VIDEO)

.

Σειρά με τα διάσημα παραμύθια του Hans Christian Andersen...Προβλήθηκε απ’ το κανάλι της Βουλής.


Δείτε το βίντεο..





ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ.


Η Αθήνα των καυσόξυλων
 Mετά από σαράντα χρόνια το φαινόμενο της αιθαλομίχλης εμφανίζεται και πάλι στον Αττικό ουρανό. Ήταν πάλι τη δεκαετία του '70 που είχε παρατηρηθείσ την Αθήνα αυτή η ατμόσφαιρα.
Η απαγορευτική τιμή του πετρελαίου οδήγησε τους περισότερους κατοίκους των Αθηνών να στραφούν στα τζάκια και τις σόμπες για να ζεσταθούν και μάλιστα να χρησιμοποιούν πάσης φύσης ξύλα.
Το αποτέλεσμα; Η δημιουργία ενός νέφους ιδιαίτερα επιβλαβούςγια την υγεία μας. Πολλοί από τους ρύπους που εκλύονται έχουν κατηγορηθεί ακόμη και ως καρκινογόνοι.
Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, εξηγεί πώς η αιθαλομίχλη αυξήθηκε από απρογραμμάτιστη και αναγκαία καύση πάσης φύσεως ξύλινων και άλλων προϊόντων για να ζεσταθούν οι κάτοικοι της Ελλάδας.
Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια, τουλάχιστον διπλασιάστηκαν και σε ορισμένες περιοχές τριπλασιάστηκαν, δημιουργώντας ένα τόσο πυκνό νέφος αιθαλομίχλης, που θύμιζε το Λονδίνο των αρχών της δεκαετίας του ΄50, όταν καταγράφηκαν περισσότεροι από 20.000 θάνατοι από αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.
Την προηγούμενη μάλιστα εβδομάδα οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην ατμόσφαιρα έφτασαν τα 174 μg/m3. Στο Μαρούσι ακόμη και τα 189 στη Λυκόβρυση, ξεπερνώντας κατά πολύ την οριακή τιμή ημέρας των 50 μg/m3 (η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνεται πάνω από 35 ημέρες τον χρόνο). 
Και όλα αυτά γιατί οι πολίτες όπως είναι λογικό δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην, χωρίς προηγούμενο, υψηλή τιμή του πετρελαίου και αναγκάζονται να καίνε ο,τι πιο οικονομικό ή άλλο ξύλο βρουν στα τζάκια τους.
Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν σωστά για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση και να ληφθούν τώρα μέτρα για τις σοβαρές επιπτώσεις της αιθαλομίχλης.




ΠΗΓΗ...http://www.newsbomb.gr

ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΕΝΩ ΣΟΛΑΡΕ.


Τραγικό θάνατο βρήκε γνωστός κιθαρίστας πάνω στη σκηνή.
Ο Mike Scaccia, μέλος των Ministry αλλά και των Rigor Mortis, συμμετείχε σε συναυλία για τα γενέθλια του φίλου του, επίσης μουσικού, Bruce Corbitt. Τη στιγμή που έκανε το δικό του σόλο με την κιθάρα, βρήκε τραγικό θάνατο, από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 47 χρονών.
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, η ανακοπή προκλήθηκε από εμφραγμα και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος! Ο Scaccia θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες της heavy metal μουσικής σε όλο τον κόσμο!Click to enlarge image 14036_artist.jpgClick to enlarge image 14036_artist.jpg


"ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥ".



Μέρες αγάπης σου λέει μετά. Μάλλον δεν το σκέφτηκε έτσι ένας ιερέας στην Ιταλία, που τοιχοκόλλησε έξω από την εκκλησία του ένα κείμενο κατά των γυναικών. 

«Οι γυναίκες προκαλούν, φορούν κοντά φορέματα, είναι οι δαίμονες του πειρασμού και πρέπει να προχωρήσουν σε βαθιά αυτοκριτική». Αυτές είναι οι θέσεις που ο ιερέας Πιέρο Κόρσι αποφάσισε να τοιχοκολλήσει έξω από την εκκλησία του, στην περιφέρεια της Λα Σπέτσια της βορειοδυτικής Ιταλίας.

«Ο φανατισμένος Τύπος γράφει ότι για τις διάφορες βίαιες επιθέσεις κατά των γυναικών, φταίνε οι άντρες. Στην πραγματικότητα, όμως, ευθύνονται οι σύζυγοι και μητέρες, που δεν κοιτάζουν τα παιδιά τους, δεν μαγειρεύουν, δεν πλένουν τα ρούχα. Όταν μια οικογένεια διαλύεται και φτάνουμε μέχρι και σε δολοφονίες οι ευθύνες, συχνά βαραίνουν και τους δυο συζύγους», αναφέρεται, επίσης, στο κείμενο που τοιχοκόλλησε ο καθολικός παπάς.

Οι θέσεις κατά των γυναικών «ανέβηκαν» για πρώτη φορά σε φονταμενταλιστικό ιστότοπο του διαδικτύου, στην διεύθυνση pontifex.roma.it. Ο πατέρας Κάρλο «κατέβασε» το κείμενο, και, προφανώς, εγκρίνοντάς το, θέλησε να του δώσει ευρύτερη δημοσιότητα, στο ποίμνιό του.

Όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στιγμάτισαν το «κείμενο της ντροπής», όπως το χαρακτηρίζουν, που τοιχοκολλήθηκε στην είσοδο του ναού του.

«Φτάνει, πια, με την εξωφρενική ενοχοποίηση των γυναικών. Θέσεις σαν και αυτές, που, έξω από μια εκκλησία τις διαβάζουν όλοι -ακόμη και τα μικρά παιδιά- είναι μια ξεκάθαρη προτροπή προς το φόνο και την κακομεταχείριση των γυναικών», λένε οι υπεύθυνες του «Ροζ τηλεφώνου», το οποίο παρέχει άμεσες βοήθειες και στήριξη στις Ιταλίδες που είναι θύματα βίαιων συμπεριφορών.

Ο συγκεκριμένος παπάς, πάντως είχε ήδη προκαλέσει αρνητικά σχόλια, στο παρελθόν, με εχθρικές δηλώσεις του κατά των μεταναστών, του Ισλάμ και των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή του.




ΠΗΓΗ...http://www.newsit.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...