Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.

 Οι μητέρες των παιδιών που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο του χωριού, ανέλαβαν και πάλι δράση με σκοπό να διαμορφώσουν την αυλή του σχολείου.
Έτσι το μεσημέρι με μεγάλο φορτηγό γέμισαν την αυλή με μαλακό χώμα, και το απόγευμα συγκεντρώθηκαν για να διαμορφώσουν τον χώρο.
Εθελοντισμός στην πράξη λοιπόν και οι άξιες νεαρές μανάδες διδάσκουν όλους μας την συμμετοχή και την ενασχόληση στο κοινό καλό.






ΤΟ ΕΘΙΜΟ "ΛΑΖΑΡΙΝΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


Το  έθιμο "Λαζαρίνα" αναβίωσε σήμερα Πέμπτη 25/4 στους Προμάχους από τα μικρά παιδιά του νηπιαγωγείου του χωριού.
Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί οι μικροί μαθητές, συνοδευόμενοι από τις δασκάλες και τις μητέρες , τριγύρισαν στα σπίτια και τα μαγαζιά του χωριού λέγοντας τραγούδια του Λαζάρου, όπως το απαιτεί το έθιμο. Οι δυνατές γλυκές φωνές τους, ζωντάνεψαν τις γειτονιές  και χάρισαν μια νότα αισιοδοξίας στους κατοίκους. Οι νοικοκυρές και οι μαγαζάτορες τους υποδέχονταν με χαμόγελο και χάριζαν κεράσματα και χρήματα.
Μάλιστα οι εισπράξεις ήταν αρκετά ικανοποιητικές και όπως μας ενημέρωσαν οι πηγές μας, θα προβούν με αυτές στην αγορά κάποιων απαραίτητων παιχνιδιών για την αυλή του σχολείου.
Αξιέπαινη προσπάθεια και αξίζουν πολλά μπράβο οι εμπνευστές της.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ.



Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας ενημερώνει πως τις ημέρες αυτές των εορτών του Πάσχα θα υπάρξει εντατικοποίηση και συντονισμός ελέγχων, αφού παρατηρείται αυξημένη ζήτηση τροφίμων ζωικής προέλευσης, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς τροφίμων.
Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας θα εντείνει τους ελέγχους σε όλα τα σημεία παραγωγής και πώλησής τους και εκτός ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Θα δοθεί δε μεγάλη προσοχή στα σημεία εκείνα πώλησης των προϊόντων που παρουσιάζουν μεγάλη αγοραστική κίνηση και ιδιαίτερη βαρύτητα στους αστυκτηνιατρικούς ελέγχους για τυχόν παράνομη διάθεση τροφίμων ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγά, τυριά, αλλαντικά κ.λπ.).
Επίσης, θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος για αυτούς που θα προσπαθήσουν να προωθήσουν στην αγορά μη κρεοσκοπηθέντα αμνοερίφια, βάσει των Π.Δ. 40/77 και 79/07.
Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας προκειμένου να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και να τους βοηθήσει στις αγορές τους, θεωρεί σκόπιμο να δώσει απλές συμβουλές για όλα εκείνα τα σημεία που πρέπει ο καταναλωτής να προσέχει.

ΑΓΟΡΑ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΚΩΤΑΡΙΑΣ

Να μην αγοράζετε αρνιά και κατσίκια που δε φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες (γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό-υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα σφάγηκαν σε μη ελεγχόμενους από την κτηνιατρική υπηρεσία χώρους και σε ανθυγιεινές συνθήκες) ή παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή, όπως αυτή της αμμωνίας, στη θωρακική και την κοιλιακή κοιλότητα.
Τα σπλάγχνα τους (συκώτι, καρδιά, πνεύμονες, νεφροί, έντερα) να μη φέρουν οζίδια και κύστεις. Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε ώστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί. 
Τα έντερα που θα αγοράσετε για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα.
Ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει τις σφραγίδες (σήμανση) του κρέατος, για να γνωρίζει την προέλευση των σφάγιων.
Τα σφάγια ελληνικής και ευρωπαϊκής προέλευσης σφραγίζονται με τη χρήση ειδικής μελάνης χρώματος λαμπρού κυανού, ενώ τα σφάγια προέλευσης τρίτων χωρών (δηλαδή χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) με μελάνη χρώματος καστανού. 
Τα είδη των σφραγίδων που χρησιμοποιούνται είναι:
1. Η ωοειδής σφραγίδα καταλληλότητας κτηνιατρικού ελέγχου (π.χ. S 10).
2. Η παραλληλόγραμμη σφραγίδα της χώρας προέλευσης (π.χ. ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)
3. Η σφραγίδα κατηγορίας του σφάγιου (π.χ. ΑΜΝΟΣ, ΕΡΙΦΙΟ)
Οι σφραγίδες θα πρέπει να είναι ευανάγνωστες.

ΑΓΟΡΑ ΑΥΓΩΝ 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:
Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητα του αυγού.
Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα έχουν πολύ μικρό αεροθάλαμο.

Αποφεύγεται να αγοράζετε: 
Αυγά χωρίς Κωδικό Αριθμό Εγκατάστασης ή Ωοσκοπικού Κέντρου.
Αυγά με ακάθαρτο κέλυφος.
Αυγά με ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

Να μη χρησιμοποιείτε:
Αυγά με κηλίδες αίματος.
Αυγά με ασπράδι με θρόμβους, ή χρωματισμένο ή ανακατεμένο με τον κρόκο.
Αυγά με δυσάρεστη οσμή.

Συμβουλές για τη συντήρηση:
Τα αυγά που αγοράσατε να μην τα πλένετε, αλλά να τα διατηρείτε σε δροσερό χώρο.
Μετά το βρασμό τους, όπως και τα βαμμένα, να τα διατηρείτε υποχρεωτικά στο ψυγείο.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας διαβεβαιώνουν το καταναλωτικό κοινό ότι το προσωπικό τους καταβάλλει, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες αυτές, κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και την προφύλαξη από τον κίνδυνο διάθεσης στην αγορά υποβαθμισμένων, ακατάλληλων ή και επικίνδυνων τροφίμων και συμβουλεύουν τους καταναλωτές σε οποιαδήποτε υποψία ύπαρξης τέτοιων τροφίμων να μη διστάζουν να απευθύνονται απευθείας στον Προϊστάμενο του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας, κο Αναστάσιο Κελεσίδη (τηλ: 2381351335, 2381351336). Ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!



Ο
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΡ. ΟΙΚ. & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ




ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΗΛΩΝ, ΑΧΛΑΔΙΩΝ,ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ.



Διονύσης Σταμενίτης: «Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μήλων, αχλαδιών, συμπύρηνων ροδάκινων και όψιμων ποικιλιών για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Τον αναπληρωτή Υπουργό του ΥΠΑΑΤ κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, προκειμένου να του ζητήσει να συμπεριληφθούν οι όψιμες ποικιλίες, καθώς και τα συμπύρηνα ροδάκινα, μήλα και αχλάδια στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί του Νομού Πέλλας  για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγές τους από τον παγετό του Μαρτίου και τα περσινά καιρικά φαινόμενα.
Ο Βουλευτής επισήμανε στον Αναπληρωτή Υπουργό ότι, για πολλές παραγωγές (όψιμες ποικιλίες, συμπύρηνα ροδάκινα, μήλα, αχλάδια, κτλ.) η ζημιά που υπέστησαν, τόσο από τις έντονες βροχοπτώσεις και τον παγετό του Μαρτίου, όσο και από τις περσινές άσχημες καιρικές συνθήκες, αρχίζει να φαίνεται τώρα, με αποτέλεσμα η λήξη της προθεσμίας στις 8 Απριλίου να αφήσει  πολλούς παραγωγούς  εκτός της διαδικασίας δήλωσης ζημιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη, η εξαίρεση των εν λόγω ποικιλιών έχει ως συνέπεια πολλοί παραγωγοί να κινδυνεύουν να χάσουν το εισόδημα τους, γεγονός που θα επιτείνει το πρόβλημα στους ήδη επιβαρημένους οικονομικούς προγραμματισμούς.
Επιπρόσθετα, αναφορικά με το ζήτημα ο κ. Σταμενίτης με βάση τον υφιστάμενο νόμο 3877/2010, άρθρο 5, παρ. 4,  ζητά   να  εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών ώστε, να περιληφθεί η εν λόγω ζημιά στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ, με σκοπό να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.
Τέλος, επειδή η διαδικασία για την αποζημίωση των παραγωγών είναι αρκετά χρονοβόρα, ζήτησε την έγκαιρη έναρξη της, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστέρησης, όμοια με αυτά που έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...