Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Η ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ



Σύσκεψη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής & Αλληλεγγύης για το Πρόγραμμα Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους

Ευρεία σύσκεψη με σκοπό τη διαμόρφωση μίας κοινωνικής σύμπραξης, σε τοπικό επίπεδο, με Επικεφαλής Οργάνωση - Εταίρο την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και μέλη την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας, τους Δήμους και κοινωνικούς φορείς και συλλόγους πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προεδρεύοντος του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης και ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για το θέμα ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Π.Κ.Μ. κ. Χάρης Αηδονόπουλος. Παραβρέθηκαν ακόμη, ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Χατζής και ο Πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Χαραλαμπίδης εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Ιωήλ, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αλμωπίας κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης, η Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κα. Μαρούλα Βλάχου-Κατσάρα και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Πέλλας κ. Σόφιας Χρήστος, ο Διευθυντής του Δήμου Σκύδρας κ. Ευστάθιος Καστερίδης, η Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα. Άννα Τομπουλίδου, η Διευθύντρια Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Πέλλας κα. Ελένη Καραντώνη, ο Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης «Όραμα» κ. Λάζαρος Σιάντσης, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και Δήμων, καθώς και οι εκπρόσωποι περισσότερων από είκοσι τοπικών κοινωνικών φορέων και συλλόγων της Π.Ε. Πέλλας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παρουσίασε συνοπτικά το σημαντικό έργο που έχει επιτελεστεί μέσω του τοπικού δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των προγραμμάτων που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως τόνισε «το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ήταν ο “προάγγελος” της δράσης, ενώ η εμπειρία που αποκτήθηκε είναι πολύτιμη και μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση».


Στη συνέχεια, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί μεγάλο αριθμό ανθρωποκεντρικών δράσεων ενώ η δημιουργία της κοινωνικής σύμπραξης αποτελεί το πρώτο βήμα για την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή 2014-2020» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους. Ο χρονικός ορίζοντας του προγράμματος φτάνει μέχρι το 2020.

Ο κ. Θεοδωρίδης χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Π.Ε. Πέλλας θεωρεί ότι η βαθιά και πολλαπλή κρίση στο διεθνές και εθνικό περιβάλλον εγκυμονεί κινδύνους για την Περιφερειακή Ενότητα και τις Τοπικές της Κοινωνίες και επιβάλλεται η ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών - δράσεων διαχείρισης και αντιμετώπισης της κρίσης και δημιουργία συνθηκών και προϋποθέσεων εξόδου απ’ αυτήν. Ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι αυτό έχει η προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των ατόμων που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης κ. Αηδονόπουλος αναφέρθηκε στις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα μετά από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης και τον ιδιαίτερο, ολοκληρωμένο χαρακτήρα παροχής υποστήριξης που έχει το πρόγραμμα. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «η αναστροφή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας πρέπει να ξεκινήσει από την Π.Κ.Μ. και να δείξουμε το έργο που επιτελείται. Η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αφορά όχι μόνο υλικά αγαθά, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη και ένταξη σε δράσεις που δημιουργούν μία καλύτερη προοπτική». 

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου αναφέρθηκε στην εμπειρία του Δήμου από την υλοποίηση του προγράμματος εξασφάλισης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που εφαρμόζεται πιλοτικά σε 13 Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Έδεσσας. Όπως τόνισε, υπάρχουν πολλά οργανωτικά θέματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν κατάλληλα, αλλά με τον τρόπο αυτό η βοήθεια και η προσφορά προς τους συνανθρώπους μας είναι ουσιαστική.  

Η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Ζωγράφου αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του προγράμματος, τονίζοντας ότι η θέσπιση κριτηρίων καλύτερης οργάνωσης και πιστοποίησης των συμμετεχόντων φορέων εξασφαλίζει ότι η διαθέσιμη χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος

Η κα. Καραντώνη αναφέρθηκε στους ειδικότερους όρους που θα πρέπει να εξασφαλίσουν οι φορείς ώστε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ, τα στελέχη της εταιρίας συμβούλων «Ευρωσύμβουλοι» ενημέρωσαν τους παραβρισκόμενους για τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος με στόχο να εξασφαλιστούν έγκαιρα τα αναγκαία κριτήρια και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φορέων στην κοινωνική σύμπραξη.  


Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη γρήγορη κινητοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και την ενημέρωση των τοπικών φορέων. Ακόμη, συνεχάρησαν τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για την άρτια οργάνωση της σύσκεψης και εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να βοηθήσουν στην υλοποίησή του τηρουμένων των δυνατοτήτων τους και με γνώμονα την παροχή βοήθειας προς ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.


Θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση, όπου θα υπάρξει εξειδίκευση των όρων και των δράσεων της πρότασης που θα υποβληθεί στα πλαίσια του προγράμματος στις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές από την κοινωνική σύμπραξη της Πέλλας. 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τα νέα προγράμματα που θα προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους ενήλικες (18 ετών και άνω) κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου 2015, από το ΚΔΒΜ του Δήμου ΑΛΜΩΠΙΑΣ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. 
Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Σε όσους ολοκληρώνουν επιτυχώς ένα πρόγραμμα, χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης απ’ το Δήμο και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Α. Εθνικής Εμβέλειας

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΩΡΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙA – EΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ  
Υπολογίζοντας τις δαπάνες του νοικοκυριού 25

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  
Οικολογικές λύσεις για το σπίτι 25
Αστικοί λαχανόκηποι 25
Πρακτικές συμβουλές (υγιεινής) διατροφής 25
Αγωγή Υγείας – Πρώτες Βοήθειες 25
Διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων 
ΤΕΤΑΡΤΗ 4.30-6.30 25
Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων      15

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Υπολογιστικά Φύλλα – Παρουσιάσεις (ΙΙ) 50
Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή 25
Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) 25
Νέες Τεχνολογίες στην Τρίτη Ηλικία 25

ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  
Ελληνικό Αλφαβητικό σύστημα 25
Βελτιώνω την ορθογραφία μου 25
Βασικά Γαλλικά Α1 50
Βασικά Ιταλικά Α2 50
Ισπανικά  για τον τουρισμό Α1-Α2 (ΔΕΥΤΕΡΑ ή ΤΕΤΑΡΤΗ, 4.30-6.30) 50

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ  
Διαχείριση εργασιακού άγχους/ Εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής 25
Διαχείριση χρόνου 25
Διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων 25

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ  
Εργαστήρι μουσικής 50
Λαογραφία: Παραδοσιακός Πολιτισμός 
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ 4.30-6.30 25
Τοπική Ιστορία 25
Ιστορία της Τέχνης 25


Β. Τοπικής Εμβέλειας

Άθληση στην Τρίτη Ηλικία 25
Εκμάθηση γραφής BRAILLE σε άτομα με προβλήματα όρασης
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ 4.30-6.30
Η γραφή Braille (Μπράιγ) χρησιμοποιείται από άτομα με τύφλωση. 
Όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα διαφορετικό σύστημα γραφής και ανάγνωσης με τη χρήση δωρεάν λογισμικού που προσομοιώνει τις γραφομηχανές Μπράιγ, ενώ στο τέλος των μαθημάτων θα μπορούν να γράφουν και να διαβάζουν κείμενα με τη γραφή Μπράιγ. 50
Εργαστήρι υφαντικής  ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ απόγευμα 50
Αρχιτεκτονική κήπων 25
Τοπικοί παραδοσιακοί χοροί ΤΡΙΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4.30-6.30 50
Εργαστήρι χειροτεχνίας  Μόνο ΤΡΙΤΕΣ απόγευμα (δίωρα ή και τρίωρα)
Εκμάθηση διαφόρων τεχνικών χειροτεχνικής έκφρασης (μικρά γλυπτά από papier-mache, μάσκες, κούκλες, παιδικά παιχνίδια, διακοσμητικά αντικείμενα από χαρτί και ξυλοπολτό, ζωγραφική σε διάφορες επιφάνειες-batik-stencil-μαρμαρογραφία-κ.α). 50
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Θρησκευτικός, Πολιτιστικός 12
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: οικολογικός, οινολογικός, γαστρονομικός 12

Προσκαλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου Αλμωπίας που διψούν για μάθηση, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, μορφωτικό επίπεδο, χώρα καταγωγής, άνεργους  ή εργαζόμενους, καθώς και τους φορείς και συλλόγους της περιοχής που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν προγράμματα για τα μέλη τους, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία, αποκτώντας πρόσβαση στις νέες εργασιακές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες. Κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2014 στο ΚΔΒΜ του Δήμου Αλμωπίας ολοκληρώθηκε τμήμα Επιχειρηματικότητας και Τουριστικής – Πολιτιστικής Ανάπτυξης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα ακόλουθα τμήματα: Βασικά Γερμανικά, Δημιουργική Γραφή, Ιταλικά στον τουρισμό (2 τμήματα), Εικαστικό εργαστήρι και Επεξεργασία κειμένου – διαδίκτυο. Ισχύουν εξάλλου και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από το Σεπτέμβριο και ευελπιστούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες για τμήματα Αγγλικών, Γαλλικών, Ιταλικών, Ποντιακής διαλέκτου και άλλων προγραμμάτων, τα οποία έχουν συμπληρωθεί, αλλά δεν μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη λόγω βουλευτικών εκλογών.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η σειρά προτεραιότητας καθορίζεται απ’ την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και επομένως στα προγράμματα εθνικής εμβέλειας προηγούνται οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί το Σεπτέμβριο του 2014. Τμήματα που συμπληρώνονται θα ξεκινούν άμεσα, μετά από την ορκωμοσία της Κυβέρνησης (δεδομένου ότι στο διάστημα αυτό δεν μπορούν να γίνουν συμβάσεις με εκπαιδευτές).
Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και η υποβολή φωτοτυπίας της αστυνομικής ταυτότητας. 
Οι αιτήσεις υποβάλλονται:
- στο Δήμο Αλμωπίας (πλατεία Αγγελή Γάτσου), Τμήμα Κοινωνικής προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού, αθλητισμού και Νέας γενιάς (ισόγειο). Υπεύθυνη του Δήμου κα Χατζηαβραμίδου Ευδοκία τηλ. 2384350207, από Παρασκευή 21 Ιανουαρίου έως και Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, ώρες 10.0-2.00 μ.μ. 
             -  ηλεκτρονικά στο: kdvm10@gmail.com (αρκεί να είναι η αίτηση σκαναρισμένη και υπογεγραμμένη και η ταυτότητα σκαναρισμένη). Ηλεκτρονική αίτηση μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:  https://onedrive.live.com/redir?resid=643D07D76C22641%21440 
Ενημερώνουμε επίσης όσους έχουν κάνει αίτηση για πρόγραμμα Βασικών Τουρκικών (μόνο μέσα στο 2014), ότι αρχικά αναμένεται να ξεκινήσουν 2 τμήματα (40 άτομα) βασικών τουρκικών Α1, τα οποία θα λειτουργούν 4.30 -6.30 στο 2ο ΕΠΑΛ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, το ένα ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ και το άλλο ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ. Επειδή οι υποψήφιοι είναι πάνω από 80 και θα χρειαστεί χρόνος για να βρεθούν όλοι, παρακαλούμε διευκολύνετε τη διαδικασία επιλέγοντας τμήμα και δηλώνοντάς το 1] αφήνοντας σχόλιο στη σχετική ανακοίνωση στη σελίδα μας στο Facebook (ονοματεπώνυμο και μέρες) ή μήνυμα στο inbox της σελίδας, ή 2] στέλνοντας e-mail στο ΚΔΒΜ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, ή 3] τηλεφωνικά στο 6932071906 ώρες 10-12 έως και την Παρασκευή 30/1 ή στο τηλέφωνο του ΚΔΒΜ την Τρίτη 27/1. Θα τηρηθεί σειρά πρωτοκόλλου και σειρά προτεραιότητας (τηλέφωνα-e-mails βλ. παρακάτω).

Περισσότερες πληροφορίες:
ΚΔΒΜ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ (Υπόγειο Δήμου Αλμωπίας), τηλ. –φαξ: 2384350265 (Τρίτη και Παρασκευή 10.00 π.μ.-13.00 μ.μ.)  e-mail: kdvm10@gmail.com
 https://www.facebook.com/kdvmalmopias

Υπεύθυνη Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας: Δίτσου Μαρία, τηλ. 6932071906 (what's up) - 12-2 μ.μ. και 6-7 μ.μ, e-mail: fanimaria@hotmail.com 
Υπεύθυνος Οργάνωσης: Σολακίδης Δημήτριος τηλ. 6973060793

Η ΑΟΡΑΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ BJORK

Η αόρατη γυναίκα

Το προηγούμενο σπουδαίο άλμπουμ της Bjork ήταν το Vespertine, πριν από μια δεκαπενταετία. Το είχε γράψει όταν είχε ερωτευτεί τον Matthew Barney και το κυκλοφόρησε λίγο αφού γέννησε την κόρη τους. 
Το Vulnicura που κυκλοφόρησε προχθές το βράδυ εσπευσμένα επειδή διέρρευσε δυο μήνες πριν την κανονική κυκλοφορία του είναι ένα σπαρακτικό άλμπουμ.
 Είναι το άλμπουμ μιας γυναίκας που παράτησε ο άνθρωπος που αγαπούσε και αυτή θρηνεί και ξεσκίζει την ψυχή της. Φτιάχτηκε λίγο μετά τον χωρισμό τους και είναι το πιο έντονα συναισθηματικό και φορτισμένο με έρωτα άλμπουμ που έχει φτιάξει ποτέ. 
Ξεπερνάει σε σπαραγμό και τρυφερότητα ακόμα και κορυφαίες στιγμές της όπως το Cocoon ή το Unison. Αν προσέξεις τι τραγουδάει στους στίχους [που μοιάζουν με μοιρολόγι] είναι αδύνατο να μην συγκινηθείς.

Family
Is there a place / Where I can pay respects For the death of my family? / Show some respect Between the three of us / There is the mother and the child / Then there is the father and the child But no man and a woman / No triangle of love So where do I go to make an offering? / I fall on my knees/ Lay my flowers / Light the candles So where do I go to make offering / To mourn our miraculous triangle; / Father, mother, child? Father, mother, child? How will I sing us out of this sorrow / Build a safe bridge for the child out of this danger I raise a monument of love  / There is a swarm of sound / Around our heads And we can hear it / And we can get healed by it / It will relieve from the pain It will make us all part of / This universe of solutions / This place of salvations / This location of solutions 

Black Lake 
Our love was my womb but our bond has broken My shield is gone, my protection is taken I am one wound, my pulsating body Suffering be My heart is enormous lake, black with potion I am blind, drowning in this ocean My soul torn apart, my spirit is broken Into the fabric of all he has woven You fear my limitless emotions I am bored of your apocalyptic obsessions Did I love you too much? Devotion bent me broken So I remained rebelled, destroyed the icon I did it for love, I honored my feelings You betrayed your own heart, corrupted that organ 

Η αόρατη γυναίκα

Η παρακάτω συζήτηση είναι μέρος μιας πολύ μεγάλης συνέντευξης στο Pitchfork.

     Πώς είναι να βγάζεις έναν δίσκο τόσο προσωπικό; 

Είμαι λίγο αγχωμένη. Σίγουρα. Ειδικά μετά από ένα άλμπουμ σαν το Biophilia που ήταν για το σύμπαν. Αυτό έχει πιο παραδοσιακά τραγούδια. Όταν ξεκίνησα να το γράφω, πάλεψα μαζί του. Σκεφτόμουν ότι ήταν πολύ βαρετό και προβλέψιμο. Αλλά τις περισσότερες φορές απλά συμβαίνει και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Πρέπει να το αφήσεις να είναι αυτό που είναι. 

  Ήξερες ότι θα ήταν ένα άλμπουμ που θα έβγαινε από μέσα σου;

 Όχι, όχι. Με τα περισσότερα άλμπουμ μου δεν ξέρω τι κάνω τον πρώτο χρόνο. Είναι αργότερα που είναι σχεδόν έτοιμα και ξεκινάω να τα μιξάρω και να κάνω τις φωτογραφήσεις που μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι είναι. Αυτό το άλμπουμ ήταν για μένα μια μεγάλη έκπληξη. Όταν άκουγα τα κομμάτια ήταν σαν να ένα ημερολόγιο.

   Ακούγεται σαν ένα άλμπουμ για την συντροφικότητα, την μητρότητα και την οικογένεια, -πράγματα που μας συνδέουν- και τους χειρότερους φόβους σου σχετικά με αυτά... 

[κλαίει] Συγγνώμη. 

Η Bjork και ο Arca στο στούντιο.

Την στιγμή που γεννιούνται τα παιδιά σου, πίσω από κάθε σκέψη, υπάρχει το: πώς θα τα προστατέψω; Πώς θα κρατήσω αυτήν οικογένεια αγαπημένη; Έπειτα, γρήγορα συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να τα προστατεύεις για πάντα. Όλα αυτά υπάρχουν στο άλμπουμ, πολύ ξεγυμνωμένα. 

  Γι’ αυτό ήμουν αγχωμένη. Δεν έχω κάνει ποτέ ένα άλμπουμ σαν και αυτό. Με το Biophilia, ήμουν σαν τον Kofi Annan. Έπρεπε να είμαι ειρηνίστρια, να προσπαθήσω να ενώσω το αδύνατο. Μπορεί αυτή να ήταν μια περίεργη δουλειά, κάτι προσωπικό ανάμεσα σε μένα και τον εαυτό μου, για να δείξω πόσο υπερβολική ήμουν ως γυναίκα.
 Ο μόνος τρόπος που μπορούσα να το εκφράσω ήταν συγκρίνοντάς το με το σύμπαν. Αν μπορείς να κάνεις την φύση και την τεχνολογία φίλους σου, τότε μπορείς να κάνεις τον καθένα φίλο σου. Μπορείς να διασφαλίσεις τον καθένα . Αυτό το κάνουν οι γυναίκες πολύ – είναι ο σύνδεσμος μεταξύ πολλών πραγμάτων. Όχι μόνο οι καλλιτέχνες αλλά σε όποια δουλειά και να κάνουν 

Το Biophilia ήταν σαν ένα δικό μου προσωπικό αστείο που έδειχνε ότι έπρεπε να φτάσω πολύ μακριά, ανάμεσα στα ηλιακά συστήματα, για να συνδέσω τα πάντα. Είναι σαν την τελευταία σκηνή στη Μαίρη Πόππινς, όταν συμφιλιώνει τους πάντες και ο πατέρας συνειδητοποιεί ότι τα παιδιά είναι πιο σημαντικά απ’ τα λεφτά, και έπειτα εκείνη πρέπει να φύγει κλαίγοντας. Είναι μια παράξενη στιγμή. Οι γυναίκες είναι η κόλα που συνδέει τα πράγματα. Είναι αόρατο αυτό που κάνουν οι γυναίκες και δεν εκτιμάται πάρα πολύ.

   Όταν έφτιαχνα αυτό το άλμπουμ τα πάντα κατέρρευσαν. Δεν είχα τίποτα. Ήταν το πιο οδυνηρό πράγμα που έχω νιώσει στη ζωή μου. ο μόνος τρόπος για να μπορέσω να το διαχειριστώ ήταν να αρχίσω να γράφω για έγχορδα. Αποφάσισα να κολλήσω με το βιολί και να συνθέσω για 15 βιολιά και να πάω ένα βήμα παραπέρα από όσα είχα κάνει μέχρι τότε. Είχα άπειρες δυνατότητες στην τεχνολογία με τις οποίες μπορούσα να δουλέψω αλλά το άλμπουμ δεν θα μπορούσε να είναι φουτουριστικό. Έπρεπε να είμαι τραγουδοποιός. Παλιομοδίτικη. Έπρεπε να είμαι ωμή. Μπήκα κατά κάποιον τρόπο στις ταινίες του Μπέργκμαν που η Λιβ Ούλμαν γίνεται μεμψίμοιρη και ψυχωτική, είναι σαν να κάνεις εγχείρηση στον εαυτό σου ρωτώντας «τι έκανα λάθος;».
 Έπειτα άνοιξε η τύχη μου. Δεν είμαι θρήσκα, αλλά θα πρέπει να έχω κερδίσει κάποιο καλό κάρμα κάποτε στη ζωή μου, επειδή μόλις έχασα κάτι, ο Alejandro [o Arca] ήρθε [χαμογελάει και βουρκώνει]. Με προσέγγισε σχεδόν πριν από δυο χρόνια και ακριβώς την ιδανική στιγμή. Είχα γράψει άπειρα τραγούδια και είχα κάνει και τις ενορχηστρώσεις για τα έγχορδα, αλλά ήταν τόσο δύσκολο που σκεφτόμουν να τα παρατήσω.
 Τότε ήρθε μια επίσκεψη στην Ισλανδία και περάσαμε υπέροχα μαζί. Είναι ο πιο γενναιόδωρος, ο πιο αστείος άνθρωπος που έχω γνωρίσει.
 Ήταν μεγάλη αντίθεση, αυτά τα τραγούδια που για το πιο τραγικό θέμα της ζωής μου που φτιάχτηκαν με τον πιο αστείο, τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.
 Κατά κάποιον τρόπο το είχε πάρει πάνω του [βουρκώνει]. 
http://grekamag.gr/44206/



 Πηγή: www.lifo.gr


ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ WATS APP ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ - ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ BROWSER

Κυκλοφόρησε το WhatsApp για τον υπολογιστή

Η πασίγνωστη δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για smartphones, WhatsApp που χρησιμοποιείται από 600 και πλέον εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως το μήνα, κυκλοφόρησε μια νέα έκδοσή της για υπολογιστές, επιτρέποντας την αποστολή μηνυμάτων και από τον browser.

   Στην ουσία, το WhatsApp για τον υπολογιστή, ζευγαρώνει την εφαρμογή με το site του WhatsApp, που είναι απλή κόπια της εφαρμογής προσαρμοσμένη για το περιβάλλον του browser μας, η οποία απαιτεί ενεργή σύνδεση του smartphone στο δίκτυο εκτός από τη σύνδεση του υπολογιστή. 

   Για να ξεκινήσει την αποστολή μηνυμάτων WhatsApp από τον υπολογιστή, ο χρήστης πρέπει να σκανάρει ένα QR Code και να έχει ενεργοποιημένη την εφαρμογή στο smartphone του ώστε να πετύχει τη ζεύξη τους. 

Προς το παρόν η εφαρμογή WhatsApp υποστηρίζεται μόνο από τον Chrome και δεν μπορεί να λειτουργήσει με iOS συσκευές

Προς το παρόν η εφαρμογή WhatsApp λειτουργεί μόνο στον Chrome και δεν υποστηρίζει το περιβάλλον συσκευών iOS, "εξαιτίας περιορισμών που επιβάλλει η Apple στο λειτουργικό της σύστημα για smartphones και tablets", σύμφωνα με το δημιουργό του WhatsApp.



 Πηγή: www.lifo.gr

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ανακαλύφθηκε νέο είδος ανθρώπου;

Οι σύγχρονες γνώσεις της Βιολογίας στον τομέα της Εξέλιξης καταλήγουν στο ότι, την περίοδο που ο σύγρονος άνθρωπος εμφανίστηκε ως είδος στη Γη και η εξάπλωσή του περιοριζόταν στην περιοχή της Αφρικής, συνυπήρχαν παράλληλα άλλα 4 είδη ανθρωποειδών του ίδιου γένους, προτού αυτά εκλείψουν. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ είχαν καταλάβει την Ευρώπη, οι Ντενίσοβαν την Ασία και τα "χόμπιτ" (Homo floresiensis) την Ινδονησία, ενώ υπήρχε και μια τέταρτη μυστηριώδης ομάδα από την Ευρασία που διασταυρώθηκε με τους Ντενίσοβαν.

   Νέες μελέτες σε απολιθώματα υποδεικνύουν ότι τα πράγματα μπορεί να ήταν ακόμα πιο σύνθετα, αφού από ότι φαίνεται, ένα άγνωστο είδος ανθρώπου έζησε στη βόρεια Κίνα, περίπου 60.000 με 120.000 χρόνια πριν. Τα απολιθώματα δεν ανήκουν ούτε στους Νεάτερνταλ ούτε στον σύγχρονο άνθρωπο, εναλλακτικά μπορεί να προέρχονται από διασταύρωση μεταξύ τους, αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν σε βέβαια συμπεράσματα. 

Αριστερά, τα δόντια που βρέθηκαν στην τοποθεσία Xujiayao ενώ δεξιά  δόντια από Homo sapiens
Αριστερά, τα δόντια που βρέθηκαν στην τοποθεσία Xujiayao ενώ δεξιά δόντια από Homo sapiens 


Τα κινέζικα απολιθώματα ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά στην τοποθεσία Xujiayao, το 1976. Περιλαμβάνουν θραύσματα από κρανία και εννέα δόντια από τέσσερα διαφορετικά άτομα. Ανάλυτική εξέταση των δοντιών μόλις δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα Ανθρωπολογίας, όπως μεταδίδει το BBC. Η María Martinón-Torres και οι συνεργάτες της από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Ανθρώπινης Εξέλιξης στο Μπούργος της Ισπανίας ανέλυσαν το μέγεθος και το σχήμα των δοντιών και τα συνέκριναν με αρχείο που περιλαμβάνει περισσότερα από 5.000 δοντιών τα οποία αντιπροσωπεύουν όλα τα γνωστά είδη ανθρωποειδών. Θωρούν βέβαιο ότι τα δόντια δεν προέρχονται από σύγχρονο άνθρωπο.
 Πάντως, διαθέτουν μερικά πρωτόγονα χαρακτηριστικά από το παλιότερο είδος Homo erectus, ενώ κάποια μοιάζουν να προέρχονται από τον Νεάντερταλ. Και τα υπόλοιπα σκελετικά ευρήματα που βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία και περιγράφηκαν πέρσι, δεν ταιριάζουν στα γνωστά είδη. 

  Ωστόσο η Martinón-Torres δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα δόντια φανερώνουν την ύπαρξη ενός νέου είδους. "Πρόκειται για μια άγνωστη ομάδα. Δεν είναι H. sapiens και δεν είναι H. neanderthalensis. Διακρίνουμε μια μίξη πρωτόγονων χαρακτηριστικών που μας ήταν άγνωστα μέχρι πρότινος. Χρειάζονται και άλλες ενδείξεις και συγκρίσεις όμως για να μιλήσουμε για νέο είδος. Θα μπορούσε η προέλευσή τους να είναι από κάποιο από τα γνωστά μας είδη, θα μπορούσε να είναι Ντενισόβαν γιατί τα δόντια διαθέτουν παρόμοιο μοτίβο" καταλήγει. 

  Οι Ντενισόβαν συνηπήρξαν και διασταυρώθηκαν με τον Homo sapiens, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά γι' αυτούς. Τα μοναδικά απολιθώματά τους έχουν βρεθεί σε ένα σπήλαιο στη Σιβηρία και περιλαμβάνουν δυο δόντια κι ένα μικροσκοπικό δακτυλικό οστό. Η ανάλυση του γενετικού υλικού αποκάλυψε ότι διαφοροποιούνται και από τους Νεάντερταλ και από τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά έχουν στοιχεία και από τους δύο. 

Τα δόντια φαίνεται να διαθέτουν στοιχεία από τον Homo erectus (αριστερά) και τον Νεάντερταλ (δεξιά)
Τα δόντια φαίνεται να διαθέτουν στοιχεία από τον Homo erectus (αριστερά) και τον Νεάντερταλ (δεξιά) 


Δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες με τα παραπάνω. Παρόλο που το δείγμα μελέτης είναι μικρό, "είναι ισχυρή ένδειξη της ύπαρξης ενός μέχρι πρότινος αταυτοποίητου είδους" υποστηρίζει ο Darren Curnoe από το πανεπιστήμιο του New South Wales στο Σίδνεϊ. "Αυτά τα δόντια είναι κάτι μοναδικό. Τα χαρακτηριστικά τους αρκούν για να μιλήσουμε για την ύπαρξη ενός νέου είδους" συμπληρώνει. Ο Curnoe πρόσφατα ανέλυσε μερικά ακόμα μυστηριώδη απολιθώματα από ανθρωποειδή που βρέθηκαν στην Κίνα, τους "Red Deer Cave People" όπως ονομάστηκαν, όμως εκείνοι έζησαν πιο πρόσφατα από τις ανθρωπίδες του Xujiayao.   Άλλοι επιστήμονες συμμερίζονται τις επιφυλάξεις της Martinón-Torres.
 Ο Matthew Skinner από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Κεντ υποστηρίζει ότι τα ελάχιστα ευρήματα δεν είναι αρκετά για να καταδείξουν ένα ξεχωριστό είδος, ενώ ο Fred Spoor του λονδρέζικου University College συμφωνεί, λέγοντας ότι τα απολιθώματα φανερώνουν μια μείξη σύγχρονων και πρωτόγονων χαρακτηριστικών: "Θα μπορούσε να πρόκειται για υβρίδιο του σημερινού ανθρώπου και του Ντενισόβαν, αλλά αυτό είναι απλώς μια υπόθεση".
 Ο Erik Trinkaus του Washington University στο Μισούρι συμφωνεί στο ότι πολλά από τα υποτιθέμενα ξεχωριστά είδη μπορεί απλά να είναι παραλλαγές ενός ίδιου είδους. "Καθώς το αρχείο των απολιθωμάτων γεμίζει, πολλά από τα θεωρούμενα κενά ανάμεσα σε αυτά τα "είδη" σταδιακά εξαφανίζονται. Τα πραγματικά είδη του πραγματικού κόσμου, ειδικά για μεγαλόσωμα ζώα όπως εμείς, είναι ευρύτατα διαδεδομένα και ποικιλόμορφα". Υπό αυτή τη σκοπιά, η ανακάλυψη δοντιών που δεν ταιριάζουν στα γνωστά "είδη" δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Περισσότερα οστά θα βοηθούσαν στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και ίσως προκύψουν σύντομα, καθώς πολλά σημεία στην Ασία αποδεικνύονται πλούσια σε απολιθώματα.
 Ο Matthias Meyer του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ υπενθυμίζει όμως ότι μόνο η μοριακή ανάλυση του DNA παρέχει ασφαλείς απαντήσεις.

   "Πιθανόν να υπήρχαν περισσότερα του ενός είδη πρώιμων ανθρώπων στην Ασία, πράγμα διόλου περίεργο αν αναλογιστούμε το μέγεθος της ηπείρου και τη γεωγραφική της απομόνωση" συμπληρώνει η Martinón-Torres.
 Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτοί οι πληθυσμοί μπορεί να είναι οι πρόγονοι των σημερινών Ευρωπαίων, παρά τη γενικευμένη πεποίθηση ότι η Αφρική αποτέλεσε το σημείο πρόελευσης του σύγχρονου ανθρώπου.




 Πηγή:www.lifo.gr

ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΩΣ 54% ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Εκπτωση έως και 54% σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αδιάκοπη ηλεκτροδότηση
Η ΔΕΗ, εφαρμόζοντας την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρέχει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών με μειωμένη τιμή ρεύματος έως και 54% και αδιάκοπη ηλεκτροδότηση, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί περισσότεροι από 600.000 πολίτες.
Οι κατηγορίες καταναλωτών που μπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι:
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι για τουλάχιστον 6 συνεχόμενους μήνες και οι καταναλωτές με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000€, προσαυξανόμενο κατά 6.000€, εφόσον κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο των 12.000€ προσαυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο για τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα. Διευκρινίζεται ότι η μέση 4μηνιαία κατανάλωση θα πρέπει να κυμαίνεται από 200 kWh έως 1.500 kWh.
  • Οι γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€, προσαυξημένο κατά 6.000€, εφόσον κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Στην περίπτωση αυτή η μέση 4μηνιαία κατανάλωση θα πρέπει να κυμαίνεται από 200 kWh έως 1.700 kWh.
  • Τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% ή με προστατευόμενα μέλη με αναπηρία άνω του 67% και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€ και μέση 4μηνιαία κατανάλωση από 200 kWh έως 1.700 kWh.
  • Τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης ή έχουν προστατευόμενα μέλη των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ιατρικών συσκευών και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000€. Στην περίπτωση αυτή η μέση 4μηνιαία κατανάλωση θα πρέπει να κυμαίνεται από 200 kWh έως 2.000 kWh, ενώ πέραν του ορίου αυτού τιμολογείται με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο που αντιστοιχεί στη συνολική 4μηνιαία κατανάλωση.
Στα όρια κατανάλωσης όλων των κατηγοριών δε λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.
Η ΔΕΗ καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αίτηση άμεσα προκειμένου να ενταχθούν στο ΚΟΤ, να επωφεληθούν από τις ελαφρύνσεις και να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση τους. Αιτήσεις γίνονται στα ΚΕΠ, ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ www.deddie.gr, και τηλεφωνικά στο 11770 με αστική χρέωση τις καθημερινές 7 π.μ.–7 μ.μ.
Τα στοιχεία που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης είναι λογαριασμός ρεύματος της κύριας κατοικίας στο όνομα του ενδιαφερόμενου, προσωπικά στοιχεία (αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, ΑΦΜ και ΑΦΜ συζύγου για τους έγγαμους). Για τους ανασφάλιστους καταναλωτές απαιτείται ο αριθμός πρωτοκόλλου βεβαίωσης αντίστοιχου περιεχομένου από κρατικό νοσοκομείο και ο ασφαλιστικός φορέας που εξέδωσε τη βεβαίωση.
Τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, πρέπει να δηλώσουν επιπλέον: αριθμό ΑΜΚΑ, αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης του κρατικού ασφαλιστικού φορέα στον οποίο υπάγονται, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης και θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση κάθε χρόνο.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε τηλεφωνείστε στο 11770 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.dei.gr και το Twitter account @DEI_GR


ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ - Γράφει ο Ιερομόναχος Παϊσιος | Πνευματικός της Γυναικείας Ι.Μ. Αγίου Ιλαρίωνος Αριδαίας


Γράφει ο Ιερομόναχος Παϊσιος | Πνευματικός της Γυναικείας Ι.Μ. Αγίου Ιλαρίωνος Αριδαίας

(Ο Άγιος Παϊσιος μιλάει για τον Αντώνη Σαμαρά)

Είμαστε λίγες ημέρες πρίν από τις εκλογές, μόλις τρείς ημέρες.

Όλοι εκτιμούν ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι οι πιο κρίσιμες τις τελευταίες δεκαετίες. Και είναι αλήθεια.

Ως Έλλην πολίτης και μοναχός Αγιορείτης αισθάνομαι την ανάγκη να πω κι εγώ δυό λόγια στους αδελφούς μου εν Χριστώ με την προσδοκία ότι –του Θεού συνεργούντος - ίσως κάποιοι βοηθηθούν να κάνουν σωστή επιλογή στις κάλπες. 

Είναι, αλήθεια ,τιμή, μεγάλη τιμή να έχει κανείς φίλο τον Πρωθυπουργό, όχι όμως οποιονδήποτε Πρωθυπουργό.

Τον Αντώνη Σαμαρά είχα την χαρά να τον γνωρίσω πρώτη φορά στο Άγιον Όρος – στον Ναό του πρωτάτου – το 1991, όταν ως νεαρός τότε υπουργός των εξωτερικών συνόδευε τον γέροντα Πατριάρχη Δημήτριο κατά την εκεί έλευσιν του.

Μου έκανε εντύπωση το ωραίο παράστημά του, το καθαρό πρόσωπό του, ο σεβασμός στον Γέροντα Πατριάρχη, και χαράχθηκε στην μνήμη μου η ωραία εκείνη εικόνα.

Πέρασαν τα χρόνια και το 2012 ένα όμορφο απόγευμα του Ιουνίου όλως απροσδοκήτως μας επισκέπτεται στην μονή του Αγίου Ιλαρίωνος, όπου τότε είχα την χαρά να συνομιλήσω μαζί του, και να συμπαρακληθούμε δια της εν αλλήλοις πίστεως και αγάπης.

Και από τότε υπάρχει μία συχνή επικοινωνία, η οποία βέβαια εδράζεται σε επίπεδο πνευματικό.

Βρισκόμαστε τώρα στα μέσα Ιανουαρίου του 2015. Ο Αντώνης έκλεισε δυόμιση χρόνια ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Και τώρα πάλιν εκλογές, και πάλιν αβεβαιότητα και πάλιν φόβος δια το μέλλον πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι ποτέ στο παρελθόν.

Και μέσα στο κλίμα των ημερών αυτών και την φορτισμένη ατμόσφαιρα λόγω των επικειμένων εκλογών, αύρα λεπτή πνέουσα από την Κωνσταντινούπολη μεταφέρει σ ’όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδος μας την χαροποιό είδηση για την επίσημη αγιοκατάταξη του Γέροντός μας πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου προξενούσα ρίγη συγκινήσεως σ’όλους τους πιστούς.

Δεν είναι ώρα τώρα βέβαια να μιλήσω για τον γέροντα. Είναι όμως κατάλληλη στιγμή να καταθέσω μία σημαντική μαρτυρία.

Πριν είκοσι και πλέον χρόνια αναφερόμενος ο Γέροντας με μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού μου είπε: << Μετά από μερικά χρόνια Πρωθυπουργός της Ελλάδος θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς»!

Σήμερα πεπλήρωται κι αυτή η προφητεία. Προσωπικά συγκινούμαι ότι επί δικής του Πρωθυπουργίας έγινε η αγιοποίηση του πατρός Παϊσίου.

Είναι γνωστό, ότι ο Γέροντας εκτός που ήτο ένας σύγχρονος μεγάλος Άγιος, ήταν και φλογερός πατριώτης.

Αγαπούσε πολύ την Ελλάδα, και δεν ήθελε με κανένα τρόπο να επιτρέψουμε να πέσει σε άθεους ανθρώπους.

Αυτό το ορθόδοξο κράτος, όπου ευδοκεί ο Θεός, δεν πρέπει να το κυβερνούν άνθρωποι που δεν έχουν καμμία σχέση με την Εκκλησία, πολλώ δε μάλλον να είναι και εχθροί αυτής. Και αγωνιζόταν με όλες του τις δυνάμεις γι’ αυτό.

Ο Πρωθυπουργός μας Αντώνης Σαμαράς έχει φόβον Θεού, ευλαβείται πολύ την Παναγία μας και αγαπά την πατρίδα μας υπέρ της οποίας διαθέτει τα χαρίσματά του, με τα οποία τον έχει προικίσει ο Θεός.

Το ήθος του μας παραδειγματίζει. Η προσήλωσή του στις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που μετα πάθους υπερασπίζεται – παρά τις ειρωνείες των πολλών – μας συγκινεί, και ο λόγος του αγγίζει τις καρδιές μας.

Τι να πω για τους ατρύτους κόπους που καταβάλλει μη δίδοντας ύπνον τοις οφθαλμοίς και τοις βλεφάροις νυσταγμόν έως ότου οριστικά βγάλει την χώρα μας από την κρίση και την καταστήση ένδοξη και ζηλευτή καθώς ήταν και πρώτα.

Και αν συνέβησαν και κάποια λάθη έχει την ταπείνωση να τα αναγνωρίζη, και την διάθεση να τα διορθώση, όπως και θα τα διορθώση.

Δεν θα φανούμε λοιπόν αχάριστοι στις τόσες θυσίες, που πρώτος αυτός εκουσίως υποβάλλει τον εαυτό του, και ακολουθούν όλων των υπολοίπων Ελλήνων. Δεν πρέπει να φανούμε αχάριστοι.

Δεν πρέπει να τα μετράμε όλα με τα χρήματα, και μάλιστα αν θέλουμε να ονομαζόμαστε πνευματικοί άνθρωποι.

Οι πατέρες μας θυσίασαν τα πάντα ακόμα και την ζωή τους γι’ αυτήν την ακριβή πατρίδα, και εμείς για πινάκιο φακής είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε τα πρωτοτόκιά μας.

Η αχαριστία, ο γογγυσμός, η μιζέρια δεν είναι ίδιον πιστών ανθρώπων. Πώς μπορούμε να καυχώμεθα, ότι είμεθα απόγονοι εκείνων των ενδόξων προγόνων μας, όταν πάνω από την πατρίδα μας βάζουμε την τσέπη μας!

Γιατί τόσο εύκολα ξεχνάμε το << ζητείτε πρώτον την Βασιλεία Του Θεού και ταύτα πάντα (και τα χρήματα) προστεθήσεται ημίν >>; β

Κρίνοντας επομένως, εκ των πραγμάτων και έχοντας έναυλον τον λόγο του Γέροντός μας Αγίου Παϊσίου, θεωρώ ότι δεν υπάρχει καταλληλότερος Πρωθυπουργός από τον Αντώνη Σαμαρά την δεδομένη στιγμήν.

Ας συσπειρωθούμε όλοι γύρω του συνεργούντες μετ’ αυτού δια την σωτηρία της Πατρίδος μας. Πάσα άλλη απόκλισις θα είναι ολεθρία δια την Πατρίδα μας.

Δεν είναι πολιτικός ο λόγος, είναι καθαρά πνευματικός. Πρόκειται αγών υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

Ας στρέψουμε λοιπόν όλοι το βλέμμα μας προς το πρόσωπο του Αντώνη, που ακτινοβολεί ασφάλεια και αισιοδοξία, εμπνέει εμπιστοσύνη και μας εκφράζει ιδεολογικά. Αυτή την ιδεολογία την κληρονομήσαμε από τον Πατέρα Παϊσιο.

Σας βεβαιώνουμε πολυφίλητε Πρόεδρε, 

είμαστε στο πλευρό σας, είσαστε στην καρδιά μας. Είστε η εγγύηση δια το μέλλον της Πατρίδος μας και ο Άγγελος ο ευαγγελιζόμενος την Ανάσταση του Γένους μας.

Ζητώ συγγνώμη που τόλμησα να γράψω. Ήθελα όμως να εκφράσω την γνώμη του γέροντός μου. Εύχομαι σε όλους καλή φώτιση για το καλό της Πατρίδος μας. 

Ιερομόναχος Παϊσιος | Πνευματικός της Γυναικείας Ι.Μ. Αγίου Ιλαρίωνος Αριδαίας


ΠΗΓΗ...http://www.romfea.gr

ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ; - ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΣΑΦΑΤ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελικά ποια είναι ή απάντησή σας μετά από όλα αυτά πού μας είπατε; Να παντρεύεται κανείς ή να μην παντρεύεται;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει, βέβαια, μία απάντηση. Κατ’ αρχάς για τον μέσο άνθρωπο, πού έχει χαμηλή κοινωνικό-οικονομική κατάσταση και δεν είναι και ’Άδωνις ή ’Αφροδίτη, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα να έχει κάποιο σύντροφο, τακτικό σεξ on demand, φαγητό, οικογένεια κ.λπ. Ό μέσος άνθρωπος δεν είναι σημαντικός έξω στην κοινωνία και μόνο στο σπίτι του με τη γυναίκα και τα παιδιά του γίνεται σημαντικός, έχει μια θέση κάτω από τον ήλιο. 'Οπότε ο γάμος είναι σχεδόν αναγκαίος γι’ αυτόν.
Τώρα, για ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων πού είναι έξυπνοι, επιτυχημένοι, ευπαρουσίαστοι, υπάρχει ή δυνατότητα να έχουν διάφορες γυναίκες ή άντρες και να μη χρειάζονται τα δεσμά του γάμου για να έχουν τα παραπάνω. Σε πολλές περιπτώσεις γάμος γίνεται ή καριέρα είτε πρόκειται για γυναίκα είτε για άντρα. Αυτοί μπορεί να μην παντρευτούν και παρ’ όλα αυτά να ζουν καλή ζωή.
Γενικά, όμως, ο άνθρωπος έχει υπαρξιακή μοναξιά. Βαδίζοντας προς το τέλος της ζωής χρειάζεται ένα σύντροφο να του κρατά το χέρι. Και κυρίως χρειάζεται ένα ουσιαστικό συναισθηματικό μόνιμο δεσμό για να ολοκληρωθεί. ’Αν είναι αρκετά ώριμος και βρει έναν ώριμο σύντροφο (ισότιμος με ισότιμο), τότε είναι οι δύο τους οι πιο ευτυχισμένοι των ανθρώπων. Θα πρέπει να φροντίζουν τη σχέση τους ως κορών οφθαλμού και στην περίπτωση αυτή είναι απόλυτη προϋπόθεση ή μονογαμία.
Για τούς υπόλοιπους πάλι χρειάζεται ο γάμος, παρά το γεγονός ότι έχει τις δυσκολίες πού περιγράψαμε και πού προέρχονται από την ύπαρξη της ασυνείδητης ψυχικής ζωής. Τότε χρειάζεται να κάνουν προσπάθειες και ενδεχομένως να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό (παρ’ όλο πού οι σωστοί ειδικοί είναι ελάχιστοι).
Ή άποψή μου είναι ότι ό γάμος δεν θα πεθάνει, όπως πολλοί ισχυρίζονται, αλλά θα υποστεί διάφορες αλλαγές, ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες της κάθε εποχής. ’Έχω προτείνει, άλλου, συμβόλαια γάμου ορισμένου χρόνου, ανανεώσιμα αν το θέλουν και οι δύο σύντροφοι. ’Αλλά και αυτό έχει προβλήματα. Τί θα κάνει μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας αν ό σύζυγος προτιμά ένα καινούργιο συμβόλαιο με κάποια νεώτερη γυναίκα; Τί άλλα προβλήματα θα προκύψουν, αν ή μονογαμία δεν είναι όρος μιας σχέσης (παρ’ όλο πού είναι γνωστό ότι καταπατιέται ασυστόλως, έτσι κι αλλιώς, από τη μεγάλη πλειονότητα των ανδρών κι ένα σταθερά ανερχόμενο ποσοστό γυναικών); Ποια θα είναι ή σχέση γονιών-παιδιών όταν έχουμε παραδείγματα (π.χ. αρχαίοι Σπαρτιάτες, τα κιμπούτς του ’Ισραήλ κ.λπ.), όπου τα παιδιά μεγαλώνουν στην ουσία χωριστά από τούς γονείς;
Πιστεύω έτσι ότι ό γάμος θα συνεχίσει, παρά τις ατέλειες και τις δυσκολίες του, να είναι ουσιαστικός συναισθηματικός δεσμός στη ζωή και με αλλαγές πού θα προκύψουν βαθμιαία. Το κράτος θα πρέπει να εισαγάγει στα σχολεία «Μαθήματα Ζωής», όπως έχω προτείνει επανειλημμένα, για να βοηθήσει το γάμο και τα παιδιά. Γιατί, πιστεύω, σχεδόν οι περισσότερες νευρωτικές ψυχολογικές διαταραχές στα παιδιά και τούς αυριανούς ενήλικες προέρχονται από συζυγική δυσαρμονία.
Συχνά, όσο πιο ανώριμοι είναι οι γονείς (όσο πιο πολύ ελέγχονται δηλαδή από το ασυνείδητο), μεγαλώνουν τα παιδιά τους, πότε συνειδητά και πότε ασυνείδητα, για να εκπληρώσουν αυτά τις δικές τους ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Όσο μια μητέρα είναι ανικανοποίητη, τόσο προσκολλάται στον γιό της για να έχει στο πρόσωπό του το υποκατάστατο του συζύγου πού της λείπει. Πολλά έργα του Tennessee Williams περιγράφουν αυτή την κατάσταση - και βέβαια αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι ή Ελληνίδα μητέρα - παλαιότερα.
Layout 1
Απόσπασμα από το βιβλίου του Ματθαίου Γιωσαφάτ "Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;"

TEST SZONDI -ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΙΣ ΒΑΘΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

Το τεστ σχεδιάστηκε τον 19ο αιώνα από τον Ούγγρο ψυχίατρο Σόντι (Szondi) – γι αυτό και οι φωτογραφίες που το συνοδεύουν, καθώς και η ορολογία που χρησιμοποιείται είναι εκείνης της εποχής. Μ' αυτό προσπαθούσε να διερευνήσει τις βαθύτερες παρορμήσεις (τα απωθημένα) ενός προσώπου, βάσει της συμπάθειας ή της αποστροφής που του προκαλούσαν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες ψυχοπαθών. Το τεστ στηρίζεται στη γενική αντίληψη ότι τα χαρακτηριστικά που μας ενοχλούν περισσότερο στους άλλους, είναι εκείνα, που σε κάποιο πρώιμο στάδιο της ζωής μας, μας προκάλεσαν αποστροφή σε σχέση με τον εαυτό μας – γι αυτό και τα έχουμε απωθήσει.
Απώθηση: Σύμφωνα με τη ψυχαναλυτική αντίληψη, είναι ο πιο σπουδαίος ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας που διαθέτουμε. Η πιο σημαντική λειτουργία, είναι ότι μας κάνει να μεταθέτουμε στο ασυνείδητο (άρα να σπρώχνουμε στη λήθη) πράγματα που θα μας ήταν δυσάρεστα ή θα μας προκαλούσαν άγχος, αν υπήρχαν σε συνειδητό επίπεδο.
Άρνηση: Αποκαλείται η ψυχική διαδικασία, κατά την οποία αρνούμαστε απόλυτα τις βαθύτερες παρορμήσεις μας (δηλαδή πράγματα που θέλουμε πάρα πολύ), υιοθετώντας την ακριβώς αντίθετη από αυτές συμπεριφορά.
Εξιδανίκευση: Αποκαλείται η διαδικασία μετάθεσης (μεταφοράς) των απωθημένων μας σε επιλογές, καταστάσεις ή συμπεριφορές που είναι κοινωνικά αποδεκτές ή χρήσιμες, όπως οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τα χόμπι, η επιλογή επαγγέλματος, ανώδυνες μικρές συνήθειες κλπ.

Οδηγίες

Κοιτάξτε προσεχτικά τα πορτρέτα των οχτώ αυτών -περισσότερο ή λιγότερο συμπαθητικών- ανθρώπων και διαλέξτε εκείνον που δεν θα θέλατε με κανένα τρόπο να συναντήσετε νύχτα, μέσα στο σκοτάδι, γιατί η όψη του σας προκαλεί αποστροφή ή και φόβο. Μετά διαβάστε το κείμενο που αντιστοιχεί στον αριθμό της φωτογραφίας που διαλέξατε.
τεστ-προσωπικότητας

Ερμηνείες - Αποτελέσματα

1) Διαλέξατε έναν σαδιστή:
Απωθημένες τάσεις: Είναι πιθανό να έχετε απωθήσει στο υποσυνείδητό σας, κάποιες εμπειρίες από τα πρώτα χρόνια της ζωής σας, που σχετίζονται με αυταρχισμό στη συμπεριφορά σας, μια ανάγκη να κυριαρχείτε και μια ροπή προς την κακή προαίρεση. Αν διαλέξατε το πορτραίτο αυτού του ανακριτικού καθηγητή, ίσως έχετε απωθήσει στο ασυνείδητο σας, κάποιες επιθετικές ή ταπεινωτικές για τους άλλους συμπεριφορές.
Άρνηση: Μάλλον είστε ένα ολότελα άκακο και φιλήσυχο πλάσμα, πάντα έτοιμο να θυσιαστεί για τον άλλον, να τον διευκολύνει και να τον εξυπηρετήσει. Αν και είναι πιθανό να είστε ένας χαμογελαστός υπάλληλος, ή ένας αφοσιωμένος συνεργάτης, οι ανώτεροί σας ίσως δυσκολεύονται να σας χειραγωγήσουν. Όταν δεν θέλετε να κάνετε κάτι, δημιουργείτε εμπόδια (καθυστερείτε, μουτρώνετε, ή δείχνετε κακή διάθεση). Συχνά, όταν πρέπει να αμυνθείτε, καταφεύγετε στην παθητική αντίσταση και στο πείσμα, που μακροπρόθεσμα κουράζουν και φθείρουν όσους σας δημιουργούν προβλήματα.
Εξιδανίκευση: Είναι πιθανό να έχετε μετατοπίσει τα απωθημένα σας, σε χρήσιμες και κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές και δραστηριότητες, επιλέγοντας επαγγέλματα, όπως: χειρούργος, οδοντίατρος, αστυνομικός, εισαγγελέας ή χασάπης. Μπορεί επίσης, να τα έχετε εκλογικεύσει, δηλαδή να το εξωτερικεύετε με λογικοφανείς τρόπους, που κάνουν την ύπαρξή τους κοινωνικά αποδεκτή και δεν «απειλούν» την αυτοεκτίμησή σας. Ίσως, λοιπόν, να έχετε καλύψει π.χ. τον αυταρχισμό σας, υποστηρίζοντας ένθερμα απόψεις υπέρ της καταστολής και της επιβολής της τάξης.
2) Επιλέξατε έναν επιληπτικό:
Απωθημένες τάσεις: Όταν μιλάμε για διαταραχές της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς, που οφείλονται σε εγκεφαλική ασθένεια, βλάβη και δυσλειτουργία (όπως συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις επιληψίας), μερικά από τα διαγνωστικά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι η παρορμητικότητα, η ευερεθιστότητα, οι εκρήξεις θυμού και επιθετικότητας. Αν αυτός ο σωματώδης κύριος, με το στρογγυλό κεφάλι σας προκάλεσε αποστροφή και φόβο, ενδέχεται στη πρώιμη παιδική σας ηλικία να απωθήσατε στο υποσυνείδητο σας, κάποια τέτοια συναισθήματα και συμπεριφορές.
Άρνηση: Το πιθανότερο είναι, ότι είστε φιλειρηνικοί άνθρωποι, με τεράστια αποθέματα καλοσύνης. Πράοι, ανοιχτόκαρδοι και από καλή «πάστα», όπως λένε, δίνετε την εντύπωση ότι είστε υπεύθυνοι και αυτοελεγχόμενοι. Σταθεροί στα συναισθήματά σας, δένεστε με τους ανθρώπους, τις ιδέες και τα αντικείμενα. Συχνά όμως, στο τέλος της ημέρας, νιώθετε άδειοι και εξαντλημένοι, ίσως επειδή συνεχώς καταπνίγετε όποια αρνητικά συναισθήματα νιώθετε, προκειμένου να φαίνεστε καλοί σε όλους.
Εξιδανίκευση: Είναι πολύ πιθανό, να εκτονώνετε θετικά τον παρορμητισμό σας και να ασχολείστε με τον αθλητισμό. Ακόμα όμως και αν δεν καταφεύγετε στα αθλήματα και στις φυσικές δραστηριότητες, ζείτε πάντα ακολουθώντας ένα υπερβολικά δραστήριο ρυθμό. Μάλλον περνάτε τον καιρό σας, καταστρώνοντας χίλια σχέδια και προγράμματα. Ενδέχεται όμως και να τον κατασπαταλάτε, εκτονώνοντας την ενέργειά σας, μέσα από συνεχείς και άσκοπους μικροκαβγάδες στο σπίτι.
3) Διαλέξατε έναν κατατονικό: 
Απωθημένες τάσεις: Κάποια γνωρίσματα αυτής της ψυχικής διαταραχής, είναι η υπερβολική διέγερση της φαντασίας και της νόησης γενικότερα και ο αρνητισμός. Αν, λοιπόν, αυτός ο αξύριστος αλλά χαμογελαστός κύριος, σας αναστάτωσε, ίσως να έχετε απωθήσει στο ασυνείδητο σας, κάποια «κοχλάζουσα» υπερκινητικότητα του νου που, αν δεν είχε ελεγχθεί ή μετατοπιστεί, ίσως να σας είχε κάνει να χάσετε την επαφή με την πραγματικότητα.
Άρνηση: Είναι πιθανό, να μένετε «γατζωμένοι» σε βεβαιότητες και να έχετε αυτοπεριοριστεί σε στερεοτυπικές συμπεριφορές (δεν σας αρέσουν οι καινοτομίες και οι αλλαγές). Ίσως είστε ο τύπος του συνεσταλμένου και άτολμου ανθρώπου, που πιέζεται ιδιαίτερα, όταν πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Ο μεγάλος σας φόβος, είναι μην τυχόν και χάσετε τον έλεγχο. Είστε ένα κάπως άκαμπτος, συχνά αμυντικός και ίσως συμπλεγματικός άνθρωπος, που ποτέ δεν παρεκκλίνει από τους κώδικες συμπεριφοράς. Συγκρατημένοι και εσωστρεφείς, δυσκολεύεστε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και να αφεθείτε.
Εξιδανίκευση: Είναι πιθανό, η δυνατή φαντασία σας να σας ωθεί σε «πολύχρωμες», πάντα όμως πολύ δομημένες δραστηριότητες. Έτσι, λοιπόν, ίσως έχετε στραφεί σε επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται από «περιχαρακωμένη» δημιουργικότητα, όπως π.χ. γραφίστας, δημοσιογράφος, φωτογράφος, στυλίστας.
4) Διαλέξατε μια σχιζοφρενή: 
Απωθημένες τάσεις: Η σχιζοφρενική προσωπικότητα, χαρακτηρίζεται από έντονη απάθεια, διαστρεβλώσεις της σκέψης και από ασύμβατο ή επίπεδο συναίσθημα. Αν αυτό το απαθές βλέμμα και το ανέκφραστο πρόσωπο, σας έκαναν να ανατριχιάσετε, ίσως σε κάποιο πρώιμο στάδιο της παιδικής σας ηλικίας, να απωθήσατε ένα συναίσθημα αδιαφορίας απέναντι στους άλλους και απόσυρσης από πράγματα και γεγονότα.
Άρνηση: Πρέπει μάλλον να είστε πολύ κοινωνικοί. Πιστεύετε στις συναναστροφές και στην επικοινωνία με τους άλλους, απολαμβάνετε την παρέα και βγαίνετε έξω συχνά. Η κοινωνικότητα σας είναι, μάλλον, απατηλή και ίσως κρύβει μια καλά απομονωμένη ύπαρξη, που ζει με το αίσθημα ότι είναι πάντα μόνη. Οι σχέσεις σας, μπορεί να σας φαίνονται απρόσωπες και επιφανειακές, σαν να τους λείπει το αληθινό συναίσθημα (έστω και αν – ή μάλλον ιδιαίτερα – όταν αυξάνετε τις σεξουαλικές συνευρέσεις). Κατά βάθος, ίσως να νιώθετε ότι δεν έχετε ανάγκη τους άλλους και τη συνύπαρξη μαζί τους.
Εξιδανίκευση: Μπορεί να έχετε στραφεί σε μοναχικές δραστηριότητες, ή σε ό,τι μπορεί να σχετίζεται με τη διανόηση, όπως είναι η μουσική, η ανάγνωση, ο διαλογισμός. Ενδέχεται επίσης, να έχετε αναπτύξει κάποιο ενδιαφέρον για φυσικές δραστηριότητες, που έχουν και μια μυστικιστική διάσταση, π.χ. το τρέκινγκ και η ορειβασία. Επίσης, μπορεί να αποζητάτε εμπειρίες απομόνωσης, λόγου χάρη, να κάνετε το γύρο του κόσμου μόνοι σας με σκάφος ή να αποσύρεστε για κάποιο διάστημα σε μοναστήρι.
5) Διαλέξατε μια υστερική: 
Απωθημένες τάσεις: Κάποια από τα γνωρίσματα της προσωπικότητας, που αποκαλείται υστερική, είναι τα επιφανειακά και ασταθή συναισθήματα, ο ναρκισσισμός και η επιδειξιομανία. Αν διαλέξατε, ως το πρόσωπο που θα σας τρόμαζε περισσότερο απ” όλα, αυτή την παράξενη κυρία, με τα βαριά βλέφαρα, ίσως είναι επειδή έχετε απωθήσει μια ασυγκράτητη επιθυμία να γοητεύσετε, μια ροπή προς το κραυγαλέο και μια δίψα για επιβεβαίωση.
Άρνηση: Ίσως δίνετε την εντύπωση ενός συγκρατημένου ανθρώπου, με έντονη εσωτερικότητα. Στη πραγματικότητα όμως, ενδέχεται να είστε ένας άνθρωπος, που μολονότι εμφανίζεται ως αθόρυβος και ταπεινός, διακατέχεται από μια ακατανίκητη και υπερβολική επιθυμία να γοητεύει τους άλλους. Φροντίζετε σχολαστικά την εμφάνισή σας και τη συμπεριφορά σας. Κομψοί, κλασικοί, ντυμένοι συνήθως στην «πένα», φροντίζετε πάντα να συνδυάζετε την αμφίεση σας, με ένα αξεσουάρ που τραβάει το βλέμμα.
Εξιδανίκευση: Μπορεί να έχετε ασχοληθεί με μια σπάνια ειδικότητα (π.χ. λατινική φιλολογία), να κάνετε κάποιες ιδιαίτερες επιλογές (π.χ. να είστε αποκλειστικά χορτοφάγοι) ή να εκδηλώνετε μια ανώδυνη μικρή μανία ή συνήθεια, όπως π.χ. να γλύφετε τα χείλια σας πριν μιλήσετε.
6) Διαλέξατε μια καταθλιπτική: 
Απωθημένες τάσεις: Η έλλειψη αυτοεκτίμησης, τα αισθήματα κατωτερότητας και ενοχής, είναι τα βασικότερα συμπτώματα της κατάθλιψης. Το γεγονός, ότι αυτό το άκακο ον, αποτελεί για εσάς την ενσάρκωση της αποστροφής, ίσως σημαίνει ότι είστε ένας βαθιά θλιμμένος άνθρωπος, που καταφέρνει να έχει αυτά τα συμπτώματα υπό έλεγχο.
Άρνηση: Πρέπει, μάλλον, να είστε μια εξωστρεφής, άνετη και ανέμελη προσωπικότητα. Μερικές φορές μάλιστα, μπορεί να εμφανίζεστε σαν ένας πραγματικός ανεμοστρόβιλος. Επιδεικνύετε δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία κάθε στιγμή. Μερικές φορές βέβαια, εκνευρίζεστε, ή εκδηλώνετε κρίσεις δυσθυμίας και παράξενης μελαγχολίας (το σύνδρομο του θλιμμένου κλόουν). Μπορεί επίσης να γίνετε καχύποπτοι και πικρόχολοι.
Εξιδανίκευση: Είναι πολύ πιθανό, να μεταθέτετε την ψυχική σας δυστυχία, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ψυχολόγου των άλλων, ψάχνοντας να βρείτε λύσεις στα προβλήματά τους.. Εναλλακτικά, στρέφεστε ή και αφιερώνεστε ολόψυχα σε κάποιου είδους στράτευση.
7) Διαλέξατε έναν μανιακό: 
Απωθημένες τάσεις: Κάποια από τα διαγνωστικά χαρακτηριστικά της μανίας, είναι η εξωστρέφεια, η υπερδιέγερση, η υπερεκτίμηση του εαυτού και η αλόγιστη σπατάλη συναισθημάτων και χρημάτων. Αν αυτή η καλοσυνάτη φάτσα, σας προκαλεί αποστροφή, ίσως σημαίνει πως κρύβετε μέσα σας μια έξαψη, που αν δεν ελεγχόταν, θα σας μετέτρεπε σε κάποιο φωτισμένο ή φανατικό «μύστη», με τον οποίο θα ήταν αδύνατον να ζήσει κανείς.
Άρνηση: Είναι πολύ πιθανό, να είστε κάποιος που δεν θέλει να προκαλεί με τη συμπεριφορά του και που απεχθάνεται τον θόρυβο, τις ακρότητες και τις υπερβολές. Είστε ένα πρότυπο διακριτικότητας, αυτοσυγκράτησης και μέτρου. Λογικοί και οικονόμοι, έχετε πάντα μια απόλυτα ελεγχόμενη συμπεριφορά: τίποτα δεν χάνετε και τίποτα δεν σας ξεφεύγει. Μερικές φορές όμως, αυτό το μανιακό απωθημένο σας, μπορεί να εκδηλώνεται με έναν κοινωνικό τρόπο, όπως με το να έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τους άλλους, εκφράζοντας την ανάγκη να τα ελέγχετε όλα, να τα επαληθεύετε και να τα επιβλέπετε.
Εξιδανίκευση: Ενδέχεται όμως και να έχετε εξιδανικεύσει αυτά τα απωθημένα. Έτσι είναι πιθανό, να είστε ο χαρούμενος σύντροφος, η «ψυχή» της παρέας, ο DJ, με λίγα λόγια το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μπορεί να διοργανώνετε τις πιο επιτυχημένες γιορτές ή διασκεδάσεις και να χαρίζετε στους άλλους όλες τις χαρές. Στη περίπτωση αυτή, το μέλλον σας βρίσκεται στις δημόσιες σχέσεις, στη διαφήμιση ή σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τη διασκέδαση.
8) Διαλέξατε μια προσωπικότητα με διαταραγμένη ταυτότητα
Απωθημένες τάσεις: Αυτού του είδους η προσωπικότητα, εκφράζεται με μια επιθυμία του ατόμου να ζει και να γίνεται αποδεκτό ως μέλος του αντίθετου φύλου. Αν αυτός ο νεαρός σας φαίνεται επικίνδυνος και διεφθαρμένος, ίσως στη πρώιμη παιδική σας ηλικία, να απωθήσατε κάποιο πρόβλημα ταυτότητας ή πιο ειδικά κάποιο πρόβλημα σχετικά με τη ταυτότητα του φύλου σας.
Άρνηση: Αν λειτούργησε ο αμυντικός μηχανισμός της άρνησης, μπορεί να έχετε μια τάση να επιβεβαιώνετε εμφατικά το βιολογικό σας φύλο. Στη περίπτωση αυτή, οι συμπεριφορές, οι τρόποι και η εμφάνισή σας, τονίζουν ότι είστε ένας πραγματικός άντρας ή μια αληθινή γυναίκα. Αν είστε άντρας, μπορεί να είστε πολύ «μάτσο», αν είστε γυναίκα μπορεί να είστε υπερβολικά σέξι και να καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια για να σαγηνεύσετε τους άλλους (π.χ. να φλερτάρετε συνέχεια). Μπορεί επίσης, να είστε πολύ ανταγωνιστικοί απέναντι στους ομόφυλους σας και ίσως αναλώνεστε με το πως να κλέψετε το σύντροφό τους.
Εξιδανίκευση: Είναι πιθανό, να αφιερώνετε ολόκληρη τη ζωή σας, αποκλειστικά στον αγώνα για τις βασικές ανθρώπινες αξίες, όπως η ισότητα των δύο φύλων, η εξίσωση των μισθών, τα ίσα δικαιώματα, ή να σας αρέσουν (και να σημειώνετε επιτυχία) σε δραστηριότητες που παραδοσιακά συνδέονται με το άλλο φύλο, όπως στην περίπτωση των αντρών: η μόδα, η κομμωτική, το μακιγιάζ και στην περίπτωση των γυναικών: η μοτοσικλέτα, το κυνήγι κλπ.
602_001
602_003
 ________

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...