Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

"Στα χνάρια του Ντα Βίντσι" - Σαββατιάτικες υπερπτήσεις στους Προμάχους


Σάββατο 11 Φεβρουαρίου  2017.

Λίγες ώρες μετά από το πρωινό τηλεφώνημα του Πέτρου, φίλου από τον σύλλογο των αιωροπτεριστών της Πέλλας (flypella.airsportpellas), και ύστερα από τις σχετικές συνεννοήσεις μας, ώστε να συνοδεύσω κάποιους κοινούς φίλους, που θα έρθουν από Θεσσαλονίκη στο σημείο της απογείωσης των Προμάχων, διακρίνω απέναντι από το περίπτερο, δυο επιβατικά αυτοκίνητα να παρκάρουν.
Από τα χαρακτηριστικά γυαλιά που φορούν, αντιλαμβάνομαι ότι είναι οι επισκέπτες μας.
Ακολουθούν τα σχετικά καλωσορίσματα και οι γνωριμίες με τον Ηλία, τον Γιάννη, την Έφη και την Ελίνα.
Μέσα στον ενθουσιασμό της γνωριμίας, ξαφνιαζόμαστε όλοι, αντιλαμβανόμενοι ότι τα μικρά επιβατικά αυτοκίνητά μας δεν μπορούν να μας πάνε στο σημείο της απογείωσης, δεδομένης της χθεσινής χιονόπτωσης που κάλυψε την ορεινή περιοχή στην τοποθεσία «Σλίσκες».
Αναζητώντας κάποια πρακτική λύση, αποφασίσαμε να πάμε στο εναλλακτικό σημείο Β’ το οποίο βρίσκεται στην περιοχή «Στροφές» και είναι προσβάσιμο.
Ανηφορίζοντας προς το σημείο και με την λυρική φωνή του Θάνου των Διάφανων Κρίνων στο πλέυερ του αυτοκινήτου να μας ταξιδεύει, ο κάμπος της Αλμωπίας φαντάζει σαν ένας  χρυσοποίκιλτος δίσκος με τα χωριουδάκια να αχνοφαίνονται σαν ερυθρόλευκες πασχαλίτσες, στα παιχνιδίσματα του ήλιου, που παίζει κρυφτούλι με τα σύννεφα.
Αφού φτάσαμε στο σημείο και εποπτεύσαμε τον περίγυρο και τις καιρικές συνθήκες, αέρα, ηλιοφάνεια, θερμικά ρεύματα,  ο Ηλίας ως ο εμπειρότερος μιας και είναι πρόεδρος της Επιτροπής Αλεξίπτωτου Πλαγιάς, πρότεινε να δοκιμάσουν να πετάξουν από εκείνο το σημείο.
Έτσι λοιπόν, με στρατιωτική πειθαρχία και ακρίβεια χειρουργείου, οι τέσσερις αιωροπτεριστές, απλώνουν τον εξοπλισμό τους και ελέγχουν εξονυχιστικά και την παραμικρή λεπτομέρειά του.
Η ανοιχτωσιά που προσφέρει η περιοχή, καλύπτεται αμέσως από ένα πολύχρωμο μείγμα πλαστικών υλικών, ανθρακονημάτων, χειριστηρίων, ηλεκτρονικών οργάνων και υλικών απαραίτητων για μια σωστή και ασφαλή πτήση.
Ο Μάουρο, το χαριτωμένο κατάμαυρο σκυλάκι των παιδιών, χαλάει τον τόπο με τα τσαλιμάκια του, μιας και βρήκε ελεύθερο τοπίο, ενώ η Έφη, μάταια το κυνηγάει, μην μπλεχτεί στα εκατοντάδες ανθρακονήματα.
Αφού  βοηθούμε τον Γιάννη που θα επιχειρήσει πρώτος, μαζί με τον Πέτρο, τη Νίτσα και την Δήμητρα, απομακρυνόμαστε σε μια γωνιά, περιμένοντας τον ούριο άνεμο να φουσκώσει το αλεξίπτωτο και να ξεκινήσει.
Η Έφη και η Ελίνα παρατηρώντας το ανεμοδούρι, δίνουν σήμα και ο Γιάννης με δέκα δρασκελιές δίνει ένα σάλτο και ξεχύνεται στον γκρεμό, αψηφώντας τον κάθε κίνδυνο. Μετά από μια καθοδική αιώρηση, αποκτά ύψος και χάνεται στο συννεφιασμένο στερέωμα των Προμάχων, απολαμβάνοντας την επιτυχή απογείωση με διάφορες επιδέξιες φιγούρες.
Σειρά του Ηλία τώρα, όμως ο άνεμος δεν λέει να πνεύσει.
Καθόμαστε επί μισή ώρα, παρατηρώντας το ανεμοδούρι και περιμένοντας τη σωστή ένδειξη, όμως δυστυχώς λες και ο Αίολος σφράγισε  ασφυκτικά τους ασκούς του.
Παρά τις τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, ο Ηλίας, πεισμώνει και δεν το βάζει κάτω.
Αποφασίζει να επιχειρήσει να απογειωθεί τρέχοντας, αφού πάρει φόρα από λίγο ψηλότερα. Μόλις ο ανεμοδείκτης οριζοντιώνεται, δίνει μια τρελή ώθηση και τρέχοντας σαν αλαφιασμένος, βουτάει στο κενό.
Αυτό ήταν.
Το «παραπέντε» του, έχοντας φουσκώσει για τα καλά, τον οδηγεί ανατολικά, πάνω από τον οικισμό των Προμάχων, όπου έχει παρατηρηθεί ότι επικρατούν θερμικά ρεύματα και ξεκινάει μια ανοδική κυκλική πορεία.
Σε λίγα δευτερόλεπτα σχεδόν χάνεται από τα μάτια μας, έχοντας αποκτήσει πολύ μεγάλο ύψος.
Ο Ηλίας γίνεται ένα με τα γεράκια, μπαινοβγαίνει μέσα στα σύννεφα, γίνεται ένα με την φύση, εκπληρώνοντας μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες του ανθρώπου από τα πανάρχαια χρόνια, να νικήσει όλους τους νόμους της φύσης, να πετάξει.

Αφού επιστρέψαμε στη βάση μας, και ανοίξαμε μια μικρή κουβεντούλα, περιμένοντας τον Ηλία να προσγειωθεί, έβαζα στη φαντασία μου, το τι θα γίνει όταν πραγματοποιηθούν τα "ΠΡΟΜΑΧΕΙΑ" 2017 και με κυρίευσε ένα δέος, από την εικόνα εκατοντάδων αιωρόπτερων να κρέμονται, σαν ένα ιπτάμενο τσαμπί πάνω από το ιστορικό μας χωριό και προσευχήθηκα ενδόμυχα, όλη αυτή η κίνηση που επιχειρείται, να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία.

Ένα απόγευμα με τους δαμαστές των αιθέρων









































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...