Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Η παράσταση-έκπληξη του διοργανωτή Μ.Χ.Σ. Προμάχων στο "Πολιτιστικό Αντάμωμα 2019" (βίντεο)


Η παράσταση-έκπληξη του διοργανωτή Μ.Χ.Σ. Προμάχων, η αναβίωση στιγμών του Ελληνικού κινηματογράφου, ένας ωκεανός από Ελλάδα, με μικρούς και μεγάλους χορευτές να ξεδιπλώνουν το πλούσιο ταλέντο τους επί σκηνής, οι σαν ιππότες γοητευτικοί νεαροί με τα φρεσκοσιδερωμένα τους πουκάμισα και οι σαν τα κρύα τα νερά νεαρές Προμαχιωτοπούλες, όλο σκέρτσο και νάζι να σαγηνεύουν με την εκρηκτική τους εμφάνιση και τα λουλουδάτα φορεματάκια τους, να σε κάνουν να φαντάζεσαι ότι ο κόσμος είναι ένα ολάνθιστο περιβόλι, όπου η ψυχή σου γαληνεύει και ταξιδεύεις από τα θεόρατα βουνά της Μακεδονίας μας, στο σμιγοπέλαγο του Αιγαίου και το γκριζοπράσινο του Ιονίου.

Ζητείται προσωπικό από Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών


Από ΚΔΑΠ ζητείται:

- Παιδαγωγός με 3μηνη κάρτα ανεργίας 
που να είναι σε θέση να προετοιμάσει παιδιά Δημοτικού για τα μαθήματα του σχολείου της επόμενης μέρας και να έχει έφεση στα εικαστικά, το ομαδικό παιχνίδι και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών

- Γυμναστής ή γυμνάστρια 
που να μπορεί να διδάξει είδη χορού (π.χ. ζουμπά) ή καράτε – ταεκβοντο

Αποστόλη βιογραφικών στο annaasmeti1981@gmail.com

Το ΚΔΑΠ "Σπίτι του Παιδιού" ενημερώνει ότι αναρτώνται τα προσωρινά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ


Το ΚΔΑΠ "Σπίτι του Παιδιού" σας ενημερώνει ότι σήμερα Παρασκευή 12 Ιουλίου η ΕΕΤΑΑ ανακοινώνει και αναρτά (βραδινές ώρες)τα προσωρινά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ στο www.eetaa.gr .. κλικ ΕΔΩ

Θα ακολουθήσει η διαδικασία αποστολής ενστάσεων και δικαιολογητικών από τους γονείς που έχουν καταθέσει ελλειπή φάκελο η έχουν κάποιο πρόβλημα στις αιτήσεις τους με προθεσμία από το Σάββατο 13/7 έως και την Τετάρτη 17/7.

Πληροφορίες κα Ασμετη Αννα τηλ:6974256985

Με αφορμή μια φωτογραφία


Ολάνθιστο περιβόλι, μοσχοβολιστό, το τσεμπέρι στο κεφάλι της Δασκάλας, που σαν μητριαρχική κλώσσα, εποπτεύει προστατευτικά τα τρυφερά βλαστάρια.
Κέρβερος-φύλακας, μετρώντας τα βήματα, δίνοντας το ρυθμό, τις φιγούρες, τις αλλαγές.

Περήφανες κορμοστασιές, ιτιές λυγερόκορμες θαρρείς, πιασμένα ώμο-ώμο, σύγχρονα Μακεδονόπουλα, ανασκαλεύουν το πλακόστρωτο, σείεται το ποτισμένο με αίμα μαρτύρων έδαφος, ανταριάζει γοερά  η ατμόσφαιρα με το μεταλλικό κλάμα του χάλκινου οργάνου.

Υπό την σκέπη του Αγίου και την επιβλητική όψη του μαρμάρινου μνημείου της ατέλειωτης λίστας των πεσόντων ηρώων, κάτω από το ψυχρό θρόισμα των αιωνόβιων πλατάνων, μάτια υγραίνονται, κορμιά λυγούν, καρδιές σκιρτούν στην αρχέγονη, αέναη εναλλαγή της σκυτάλης των γενεών  της παράδοσης.

Μητεράδες τριγύρω αποθανατίζουν, γιαγιάδες ζαρώνουν στα τσιμεντένια σκαλιά κι αναπολούν, παππούδες πνίγουν τα αναδρομικά δάκρυα, στο δυνατό αλκοόλ του καφενείου.

Στολές χρυσοκέντητες, λαμπυρίζουν στο απογευματινό μουντό ηλιόφως, νυχτέρια κόπων κεντώντας τες λησμονούνται.

Κυματισμοί αραχνοΰφαντων φορεσιών, ζωγραφίζουν τον καμβά της πλατείας, πολύχρωμη παλέτα βομβαρδίζει με πινελιές ελπίδας, αισιοδοξίας, πίστης.

Βρέφη στις αγκαλιές, τυπώνουν αναμνήσεις, κλωτσούν προς τα μπρος, θέλοντας να μετάσχουν, να μιμηθούν, να ορμήξουν στον μαγικό, σαγηνευτικό κύκλο της παράδοσης, αναβάπτιση ζητώντας της ιστορικής συνέχειας.

Κι εγώ, σε μια αθώρητη γωνιά, κάτω από τον ιστό της γαλανόλευκης, να σκουπίζω κρυφά το δάκρυ της συγκίνησης, της τόσο γλυκιάς εσωτερικής ανατάραξης, που κάθε φορά σαν κάποιο μαγικό κουμπί να πατιέται και να ανοίγει την κιβωτό των άπειρων συναισθημάτων, για τον ευλογημένο και μαρτυρικό μου τόπο.

Ακρίτεια 2019


ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΟΝΕΞ



ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΟΝΕΞ


H βιομηχανία κονσερβοποιίας ΚΟΝΕΞ Α.Ε. ξεκίνησε την παραγωγική περίοδο 2019 και συνεχίζει τις προσλήψεις εργατών και εργατριών.
Οι ενδιαφερόμενοι,-ες θα πρέπει να τηλεφωνήσουν άμεσα στο τηλέφωνο 23810-81150, κα. Ζωή Χριστοφορίδου.
Απαραίτητα  δικαιολογητικά για την πρόσληψη:
ü Ταυτότητα πρωτότυπη και φωτοτυπία αυτής
ü Μια μικρή φωτογραφία ταυτότητας
ü ΑΦΜ (Φορολογική Δήλωση)
ü ΑΜΚΑ
ü Βιβλιάριο ασθενείας
ü Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου
ü Για Ασφαλισμένους στον ΟΓΑ: Ασφαλιστική ενημερότητα
ü Πιστοποιητικό υγείας για εργασία σε βιομηχανία τροφίμων
ü Βιβλιάριο στην Τράπεζα Πειραιώς

Για τη μεταφορά του προσωπικού παρέχεται λεωφορείο. 

Το "Πολιτιστικό Αντάμωμα 2019" του Μ.Χ.Σ. Προμάχων. (Ημέρα πρώτη).


Πρόμαχοι, Σάββατο 13 Ιουλίου 2019
Πολιτιστικό Αντάμωμα του Μ.Χ.Σ. Προμάχων.

Ο νεφοσκεπής, με γκρίζους απειλητικούς γίγαντες, επιβλητικός θόλος, που περιμένει θαρρείς το έναυσμα για να τα καταστρέψει όλα με την υγρή του δύναμη.
Τα στραμμένα προς το στερέωμα βλέμματα και οι ενδόμυχες προσευχές, εκατοντάδων ψυχών, να πάνε όλα κατ’ ευχήν.
Ο φωταγωγημένος χώρος και το δαιμονισμένο πήγαινε-έλα των εθελοντών, των χορευτών, των μουσικών και των οργανωτών.
Τα πολύχρωμα παιχνίδια, οι κούκλες, το μαλλί της γριάς, οι λουκουμάδες, τα ποπ κορν και οι δελεαστικές προτροπές των δεκάδων πλανόδιων, που διαλαλούν την πραμάτεια τους.
Τα αναψοκοκκινισμένα πρόσωπα των ψητάδων, οι καπνοί και η τσίκνα που σου τρυπάει τα αισθητήρια κάνοντας τους σιαλογόνους αδένες να λειτουργούν οργιαστικά.
Τα δεκάδες ατίθασα πιτσιρίκια που οργώνουν τον τεράστιο χώρο, κάνοντας τους γονείς και τους παππούδες να τρέχουν ασθμαίνοντας ξοπίσω τους.
Οι τελευταίες ρυθμίσεις των κονσόλων του ήχου και τα δοκιμαστικά σκρατσαρίσματα των χάλκινων, της ορχήστρας.
Οι αστραφτεροί παρουσιαστές και οι τελευταίες ματιές στις πολυσέλιδες σημειώσεις τους.
Ο σταυρός της χοροδιδασκάλου, να κυλήσουν όλα όπως σχεδιάστηκαν.
Η έναρξη, οι χαιρετισμοί, τα καλωσορίσματα και οι θερμές ευχαριστίες.
Ο  αεικίνητος Μορφωτικός Σύλλογος της γειτονικής Σωσάνδρας «Άγιος Γεώργιος», οι πανέμορφες εντυπωσιακές στολές, η επιβλητική εμφάνιση από τριών γενιών χορεύτριες, όπου μπορείς να διακρίνεις την γιαγιά με την σοβαρή εντόπικη όψη στο πρόσωπο, την χαρισματική κόρη της, και την γεμάτη ενέργεια εγγονή με την νεανικότητα να την ωθεί σε απίθανους στροβιλισμούς και εντυπωσιακές φιγούρες.
Ο Σύλλογος Κρητών «Ιδαία Γη», ο διαπεραστικός ήχος της Ψηλορείτικης λύρας, οι λυγερόκορμες πανέμορφες Κρητικοπούλες και οι γενειοφόροι βρακοφόροι, που σείουν με τον βροντερό ήχο της μαύρης μπότας τους τον περίγυρο, τα μέχρι τον ουρανό τινάγματα του πρωτοχορευτή που ανακατευθύνουν το νου σου στα αδάμαστα αγρίμια των χιονισμένων ορέων της μαρτυρικής νήσου, οι σαν ανθρώπινες σβούρες κυκλικές γυροβολιές των, εκθαμβωτικής ομορφιάς, κοπελιών.
Ο Π.Λ.Ο. Πέλλας «Ανατολική Ρωμυλία» με τις πολύχρωμες φορεσιές, το κόκκινο και το καφέ, οι σταυρωτοί χοροί, ο αέναος αιωνόβιος κύκλος, το τραγούδι της αγάπης, οι φιγούρες του έρωτα και της ζωής, το ξύπνημα των αναμνήσεων μιας άλλης πατρίδας, πατρογονικής, η αψεγάδιαστη παράσταση, ο απόλυτα τέλειος συγχρονισμός και το θερμότατο χειροκρότημα των θεατών.
Τέλος, η παράσταση-έκπληξη του διοργανωτή Μ.Χ.Σ. Προμάχων, η αναβίωση στιγμών του Ελληνικού κινηματογράφου, ένας ωκεανός από Ελλάδα, με μικρούς και μεγάλους χορευτές να ξεδιπλώνουν το πλούσιο ταλέντο τους επί σκηνής, οι σαν ιππότες γοητευτικοί νεαροί με τα φρεσκοσιδερωμένα τους πουκάμισα και οι σαν τα κρύα τα νερά νεαρές Προμαχιωτοπούλες, όλο σκέρτσο και νάζι να σαγηνεύουν με την εκρηκτική τους εμφάνιση και τα λουλουδάτα φορεματάκια τους, να σε κάνουν να φαντάζεσαι ότι ο κόσμος είναι ένα ολάνθιστο περιβόλι, όπου η ψυχή σου γαληνεύει και ταξιδεύεις από τα θεόρατα βουνά της Μακεδονίας μας, στο σμιγοπέλαγο του Αιγαίου και το γκριζοπράσινο του Ιονίου.
Το λαϊκό γλέντι, όπου το σμίξιμο τόσων ανθρώπων ομοιάζει με κατακλυσμό, όπου τα χέρια σφίγγουν, ενώνονται, όπου ο κύκλος μεγαλώνει, αγκαλιάζει θαρρείς τον πλανήτη, όπου εναλλάσσονται οι κουλτούρες σχηματίζοντας χρυσοκέντητες παλέτες, οι βηματισμοί ακολουθούν τις γλυκόλαλες νότες και οι ψυχές σκαρφαλώνουν την πεντάγραμμη ανεμόσκαλα προς τα επουράνια.
Κι όταν αργά το βράδι, κατακάτσει η έξαψη που βίωσες, και ο ήχος των χάλκινων ηχεί ακόμη στα αυτιά σου δίπλα στο μαξιλάρι σου, να παραδέχεσαι χωρίς ίχνος επιχειρημάτων περί του αντιθέτου, ότι είναι η παράδοση που έχει αυτή την μοναδική δυναμική, να ενώνει πολιτισμούς, να χειραγωγεί συμπεριφορές αγνές και άδολες, να γεννάει αιώνιες αξίες και να τις μεταλαμπαδεύει, να δημιουργεί ατραπούς συνεργασίας και να τις μετατρέπει σε λεωφόρους ένωσης, επιβεβαιώνοντας  το αρχέγονο «άνω θρώσκω». 





























































































































































































































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...