Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

"ΠΕΣ ΜΟΥ" ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟΚΛΙΠ ΤΩΝ RETRO&BLASE ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΗ ΕΚΤΟΡΑ

blase main

Δείτε το ολοκαίνουριο βιντεοκλίπ των Retro & Blase με τίτλο "Πες μου" στο οποίο συμμετέχει ο δικός μας Έκτορας, ο οποίος είναι ένας από τους στιχουργούς του κομματιού, αλλά και τραγουδάει κιόλας.
Φρέσκο καλοκαιρινό τραγούδι με νεανικό ρυθμό που γεννήθηκε από την συνεργασία των δυο γκρουπ και  προβλέπουμε ότι θα ακουστεί πολύ φέτος σε όλα τα νεανικά στέκια.
Στον φίλο Έκτορα αλλά και σε όλο το τιμ της παραγωγής ευχόμαστε καλοτάξιδο και πάντα επιτυχίες.


"ΠΕΣ ΜΟΥ"
Retro&Blase
Μουσική: Νίκος Αθανασίου, DjDoc
Στίχοι: Νίκος Αθανασίου, Έκτορας, DjDoc, Y-Not
Μίξη - Mastering: DjDoc & Y-Not
Blasé Official FanPage: https://www.facebook.com/BlaseOfficial
Director: Pedram Vossoughihttps://www.facebook.com/PedramVossPh...
Make Up Artist: Μαρία Λυμπεροπούλου

Download: https://soundcloud.com/george-djdoc-a...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ



180.000,00 € για τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό της Νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου Έδεσσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
·             Επίσκεψη στον Διοικητή του Νοσοκομείου πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης

Το Νοσοκομείο Έδεσσας επισκέφθηκε σήμερα, 13/5, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είχε συνάντηση με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας κ. Ηλία Τσιαμήτρο, καθώς επίσης συνομίλησε με ιατρικό και διοικητικό προσωπικό και με πολίτες που εξυπηρετούνταν εκείνη την ώρα από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε ο κ. Θεοδωρίδης με τον κ. Τσιαμήτρο, συζητήθηκαν θέματα του νοσοκομείου και αναφέρθηκε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 180.000,00 € και απομένει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού για τις ανάγκες κυρίως της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης άλλωστε στάθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των μονάδων παροχής υγείας της Π.Ε. Πέλλας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης δήλωσε ότι  το ιατρικό και διοικητικό προσωπικό των μονάδων υγείας της Πέλλας επιτελούν σπουδαίο κοινωνικό έργο και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν καθημερινά τους συμπολίτες μας, παρ’ όλες  τις οικονομικές περικοπές και τις ελλείψεις που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια. «Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργούμε με σχέδιο και πρόγραμμα. Στη συζήτηση που είχα με τον Διοικητή ανέφερα ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεπέρασε τα εμπόδια και εξασφαλίστηκαν πιστώσεις ύψους 180.000,00 € για την προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού που θα πλαισιώσει τις σύγχρονες υποδομές της Νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου Έδεσσας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα για τη συνεργασία που έχουμε και το έντονο ενδιαφέρον του για τη βελτίωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας που παρέχονται στους πολίτες και, φυσικά, για τη θετική αυτή εξέλιξη για το νοσοκομείο της Έδεσσας και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Προγραμματίζουμε την ένταξη και άλλων έργων στο ΣΕΣ 2014-2020 ώστε να πετύχουμε τον εκσυγχρονισμό των μονάδων υγείας και την αποτελεσματικότερη  εξυπηρέτηση των πολιτών», δήλωσε ο κ. Θεοδωρίδης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΑΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ ΣΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

«Επίσκεψη Βουλευτή Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή στο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Βέροιας»

Επίσκεψη στο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Βέροιας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής.
Ο κ. Τζαμτζής συναντήθηκε με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ κα. Παππά Μαρία και συζήτησε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις καλλιέργειες του Νομού Πέλλας από την κακοκαιρία που επικράτησε το τελευταίο διάστημα.
Ο Βουλευτής τόνισε στην Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ τις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι συνεχείς βροχοπτώσεις και το χαλάζι στις καλλιέργειες του Νομού Πέλλας και ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, διότι σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι τίθεται το θέμα της επανασποράς.
Επίσης, ο κ. Τζαμτζής πρότεινε στην κ. Παππά να στηρίξουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, γιατί οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ όπως ισχύει σήμερα δεν καλύπτει για παράδειγμα ζημιές καλλιεργειών από βροχοπτώσεις πριν τις 15 Μαΐου ή ακόμα, δεν καλύπτει το χαλάζι που έχει πέσει στην περίοδο της ανθοφορίας.
Ο Βουλευτής έθεσε στην κα. Παππά και την ολοκλήρωση των πληρωμών ζημιών, για το έτος 2013.
Η Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ κα. Παππά ενημέρωσε τον κ. Τζαμτζή ότι έχει βγει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ το οποίο καταγράφει τις ζημιές με προτεραιότητα στα κεράσια και στις καλλιέργειες που χρήζουν επανασπορά.
Για την ολοκλήρωση των πληρωμών ζημιών για το έτος 2013 η κα. Παππά απάντησε ότι αυτή την εβδομάδα κοινοποιούνται όλες οι εκτιμήσεις ζημιών στους αγρότες και η πληρωμή είναι θέμα του κεντρικού καταστήματος του ΕΛΓΑ Αθηνών. 
Στη συνέχεια ο κ. Τζαμτζής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχο Βασίλη και ζήτησε να μάθει για την πληρωμή των ζημιών για το έτος 2013 όσων δεν έχουν πληρωθεί. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Τζαμτζή,  ότι θα υπάρξει πληρωμή μέσα στον Μάιο ώστε να πληρωθούν όλες οι ζημίες του 2013.
Στη συνέχεια ο κ. Τζαμτζής ζήτησε από τον κ. Έξαρχο να δώσει έναν μήνα ακόμα παράταση για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ γιατί πολλοί  αγρότες δεν πρόλαβαν να πληρώσουν τις εισφορές λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζαμτζής είχε ζητήσει και πέτυχε παράταση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για ένα μήνα, τον μήνα Απρίλιο.

Ο κ. Έξαρχος απάντησε στον Βουλευτή ότι κατανοεί τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και θα εξετάσει το θέμα της παράτασης. 

"ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ" - ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ "ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ" ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗ



ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ
της Βασιλικής Ρουμελή
υποψήφιας δημοτικής συμβούλου Αριδαίας με τον συνδιασμό ΑλλάΖουμε την Αλμωπία με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Σηφάκη.
Η ανεργία που βιώνουμε σήμερα είναι ο μεγάλος εφιάλτης της ελληνικής πραγματικότητας εφόσον οι κοινωνικοπολιτικοοικονομικές συνθήκες δεν είναι σταθερές. Αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς σε σημείο που δεν μπορούμε ούτε καν να τις παρακολουθήσουμε, να τις ερμηνεύσουμε, να τις κρίνουμε και φυσικά δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που έφερε φτώχεια, στοίχειωσε τα σπιτικά μας και την καθημερινότητα μας. Συνέπειες της καλπάζουσας ανεργίας; Αβεβαιότητα, φόβος, αμφισβήτηση, μοιρολατρία, απόγνωση, περιθωριοποίηση, κοινωνικός αποκλεισμός, αγανάκτηση, θυμός… 
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Φεβρουάριο του 2014 ανήλθε σε 3.609.445 άτομα. Οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 1.300.165 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.408.565 άτομα. Ποσοστό ανεργίας 26,5%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ και οι νέοι κάτω των 25 χρόνων κατέχουν το 58,3%.
Κάποτε οι γνώσεις, οι δεξιότητες, οι ικανότητες, τα πτυχία ήταν προίκα, διαβατήριο στην επαγγελματική επιτυχία και κατά συνέπεια σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Μέσα σε λίγα χρόνια ήρθαν κυριολεκτικά τα πάνω κάτω. Και οι νέοι κοιτάζουν το σήμερα με απορία, απελπισία, οργή γιατί έχουν δύναμη, όνειρα, βάσεις… υλικά, αλλά δεν έχουν το έδαφος για να χτίσουν το δικό τους αύριο.
Τα αίτια και οι συνέπειες της ανεργίας δεν χρειάζεται να τις αναλύσουμε, είναι γνωστές. Τι κάνουμε τώρα; Που πάμε; Πως θα κρατήσουμε τους νέους μας την Ελλάδα; Πως δεν θα επιτρέψουμε να ψαλιδίζουν τα φτερά τους; Θεωρίες και προβληματισμούς μπορούμε να θέσουμε πολλούς. Είναι πιο επιτακτική η ανάγκη από ποτέ να βοηθήσουμε  από την όποια θέση μας και να βοηθηθούμε.
Καταρχήν πρέπει να γίνουν πολιτικές παρεμβάσεις για να απεγκλωβιστούν οι νέοι από την μιζέρια και την ομηρία της υποβάθμισης των ονείρων τους με δίμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις. Να ενισχυθούν οι προοπτικές για μεγαλύτερο χρόνο απασχόλησης τους στους φορείς έτσι ώστε να είναι ουσιαστική και όχι επιδερμική η εργασιακή εμπειρία τους. Συγκεκριμένα ο Δήμος συναισθανόμενος την υποχρεωση απέναντι στους δημότες του θα πρέπει να έχει διεκδικητικό ρόλο ως φορέας υλοποίησης κοινοφελών προγραμμάτων ως προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πρέπει στα πλαίσια του δήμου να γίνει γραφείο συμβουλευτικής πλαισιομένο με ειδικούς που θα ενημερώνουν τους νέους μας για την αληθινή εικόνα των μελλοντικών επαγγελματικών επιλογών που θα αποτρέψει  κορεσμένες επαγγελματικές επιλογές.
Πρέπει να γίνονται σεμινάρια κατάρτισης σε απόφοιτους ΑΕΙ, ΤΕΙ και των διαφόρων επαγγελματικών σχολών από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, έτσι ώστε ο κάθε νέος μετά το πέρας των σπουδών να πληροφορηθεί την υπάρχουσα κατάσταση, τις ευκαιρίες που δίνονται και να μπορεί να τις αξιοποιήσει.
Επίσης πρέπει να διεξάγονται σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων δια βίου διαχείρισης της σταδιοδρομίας για ανέργους με την χρήση «Επαγγελματικών Περιγραμμάτων» έτσι ώστε να επιτευχθεί μία συστηματοποιημένη ανάλυση και καταγραφή του περιεχομένου των επαγγελμάτων καθώς και των τρόπων απόκτησης των απαιτούμενων για την άσκηση του επαγγέλματος προσόντων» (ΚΥΑ 110998/08.05.2006).
Πρέπει να υλοποιηθούν περισσότερα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και υλικοτεχνικής στήριξης σε ανέργους και υποαπασχολούμενους, έτσι ώστε να μπορούν να επενδύσουν σε μια καινούρια επαγγελματική προοπτική.
Ζώντας την νέα πραγματικότητα όπου οι επαγγελματικές επιλογές ναυαγούν, η ανεργία σημαδεύει το αύριο και εχοντας στραφεί πλέον στον πρωτογενή τομέα, θα πρέπει ο δήμος να ενημερώνει και να βοηθάει τους νέους προς την κατεύθυνση αυτή.
Είναι αναγκαία η αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου στην χώρα μας με την παράλληλη προώθηση της έρευνας της προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας για να μειωθεί το φαινόμενο διαρροής των νέων στο εξωτερικό.

Αυτή την στιγμή αποχαυνωμένοι όλοι μας στην ταχύτητα της κατρακύλας πρέπει να αντιδράσουμε, να μην απελπιστούμε αλλά να αντισταθούμε στις απώλειες, να οργανωθούμε, να διαχειριστούμε συναισθήματα γνώσεις, δεξιότητες, να επανασχεδιάσουμε και να βγούμε νικητές. Μην ξεχνάμε ότι χτίζουμε συνεχώς δεξιότητες για να υπομείνουμε τις αντιξοότητες. Οι νέοι είναι το μέλλον και οφείλουμε ΟΛΟΙ να στηρίξουμε το αύριο της Ελλάδας.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΄΄ΕΔΕΣΣΑ-ΑΓΡΑΣ΄΄ - ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ


1.500.000,00 € εξασφάλισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης για την βελτίωση του δρόμου «Έδεσσα-Άγρας»
Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Ικανοποίηση ενός αιτήματος πολλών ετών της τοπικής κοινωνίας» 

Ένα σημαντικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που υποβάλλονταν εδώ και πολλά χρόνια, ικανοποιείται, μετά από ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και την εξασφάλιση ποσού 1.500.000,00 €, ποσό που προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από υπόλοιπο ιδίων πόρων. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων της Εθνικής Οδού «Θεσσαλονίκης-Έδεσσας-Όρια Π.Ε. Πέλλας» στο οδικό τμήμα «Έδεσσα – Άγρας». Το συγκεκριμένο συγκοινωνιακό έργο συμπληρώνει τα έργα υποδομής του οδικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή της Έδεσσας, όπως η γέφυρα του Αγίου Γεωργίου που ολοκληρώνεται, το οδικό τμήμα Άγρας – Βρυττά μήκους 6,8 χλμ. που σύντομα επίσης ολοκληρώνεται και τμήμα αυτού έχει ήδη δοθεί σε κυκλοφορία.
Ενώ εδώ και χρόνια ολοκληρώθηκε η παράκαμψη της Έδεσσας, το τμήμα του οδικού δικτύου «Έδεσσας – Άγρα» εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλή επικινδυνότητα, λόγω της στενότητας του οδικού άξονα, των πολλών στροφών και τη μεγάλη κλίση που οδοστρώματος. Η μόνιμη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων κατά μήκος της οδού συμβάλλει παραπέρα στην έλλειψη ικανών συνθηκών προσπέρασης ενώ η κυκλοφορία πραγματοποιείται με πολύ μικρή ταχύτητα, δημιουργώντας συνθήκες εκνευρισμού και υψηλής επικινδυνότητας για τους οδηγούς.

Το έργο εντάσσεται στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Π.Ε Πέλλας και σύντομα «ανοίγει ο δρόμος» για την κατασκευή του. Συγκεκριμένα, στην προμελέτη του έργου περιλαμβάνονται εργασίες βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών στα επικίνδυνα σημεία της υπ. αριθμ. 2 Εθνικής Οδού «Θεσσαλονίκης-Έδεσσας-Όρια Π.Ε. Πέλλας» και, ειδικότερα,  στο τμήμα «Ψηλή Βρύση-Άγρας», μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων.

Λόγω του έντονου ανάγλυφου της περιοχής και του γεγονότος ότι το τμήμα της οδού είναι το μοναδικό σημείο διάβασης της κυκλοφορίας, οι εργασίες προβλέπεται να γίνουν με τη χρησιμοποίηση του υπάρχοντος καταστρώματος, την προσθήκη πρόσθετης λωρίδας στην αριστερή πλευρά του δρόμου στην κατεύθυνση της ανάβασης και τη μείωση της υπάρχουσας κλίσης του 10% σε μέγιστη κλίση 7,8%.

Επιπλέον, θα κατασκευαστούν τοιχεία αντιστήριξης σε διάφορες θέσεις για την προστασία από επιφανειακές καταπτώσεις, καθώς, επίσης, έργα υδραυλικής απορροής και πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης των υφιστάμενων οδικών συνδέσεων. 
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Προχωρούμε στην υλοποίηση ενός έργου που αποτελεί χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, την βελτίωση του τμήματος της Εθνικής Οδού «Έδεσσα-Άγρας». Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ιδιαίτερα δύσκολο κι έχουν συμβεί πολλά θανατηφόρα ατυχήματα σ’ αυτό. Με το έργο που χρηματοδοτείται βελτιώνουμε θεαματικά τις συνθήκες ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων και την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών. Η υλοποίηση του έργου θα δώσει μία νέα προοπτική στην περιοχή, η οποία αναπτύσσεται τουριστικά και ουσιαστικά εξυπηρετεί σημαντικούς τουριστικούς πόλους της Πέλλας όπως η Έδεσσα με τους καταρράκτες, ο υγροβιότοπος Άγρα-Βρυττών-Νησίου, η Λίμνη Βεγορίτιδα, το Ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας, ο παραδοσιακός οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου και οι λοιποί οικισμοί της ορεινής Έδεσσας-Βεγορίτιδας, το Χιονοδρομικό Κέντρο, αλλά και η πρόσβαση προς το Λουτράκι και την Αλμωπία. Για το εν λόγω έργο και, γενικότερα για την ολοκλήρωση των τμημάτων του νέου εθνικού οδικού άξονα που περιλαμβάνει και τις παρακάμψεις Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών, όπως και το τμήμα «Μαυροβούνι-Έδεσσα» έχω στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο κ. Τζιτζικώστας από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε την αναγκαιότητα βελτίωσης του εθνικού οδικού δικτύου της Π.Ε. Πέλλας με την κατασκευή νέων τμημάτων αναγνωρίζοντας τα ανταποδοτικά οφέλη της βελτίωσης του οδικού δικτύου της Π.Ε. Πέλλας για τον τουρισμό στην Κεντρική Μακεδονία και τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και επικοινωνίας στο εσωτερικό της Περιφέρειας».

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΚΡΟΛΙΜΝΗΣ



Την Τρίτη 20 Μαΐου 2014 θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρολίμνης για την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, ώρα έναρξης 8:30 μ.μ. στην πλατεία του χωριού.
Θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους τα χορευτικά συγκροτήματα από τα Μεγάλα Λιβάδια Πάικο (Ήπειρος) από την Νέα Πέλλα (Θράκη) και από την Κρύα Βρύση "Αλέξανδρος Υψηλάντης" (Πόντο).
Σας περιμένουμε όλους για μια αξέχαστη βραδιά...

Με εκτίμηση για το Δ,Σ, η πρόεδρος κυρία Άννα Υφαντίδου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 2.3Β ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 214


Δράση 2.3Β «Σύστημα Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων» του Μέτρου 214 « Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013 από την ΕΥΕ-ΠΑΑ  Ανταγωνιστικότητα

Ανακοινώνεται ότι οι τευτλοπαραγωγοί που δεν μπόρεσαν να σπείρουν τις εκτάσεις που είχαν υποχρέωση από το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων -Δράση 2.3Β καλούνται να προσέλθουν στο Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Πέλλας (Πλατεία Πίκπα , 58100 Γιαννιτσά, τηλ.2381352314, 2381352319) να γνωστοποιήσουν το γεγονός (από 12/05/2014 εως 23/05/2014) και να δηλώσουν τους λόγους για τους οποίους δεν σπαρθήκαν οι εκτάσεις με τεύτλα. Επισημαίνουμε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να  γνωρίζουν τους 13 ψηφίους της ΑΕΕ των  συγκεκριμένων αγροτεμαχίων .             

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣ "ΠΡΟΜΑΧΟΙ"



Την Κυριακή 18 Μαίου στις 11.30 το μεσημέρι ο ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ διοργανώνει γιορτή ποδοσφαίρου για να τιμήσει τους παλιούς, αλλά και τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές για την ανιδιοτελή προσφορά τους προς τον σύλλογο.
Θα διεξαχθεί φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας, όπου θα συμμετάσχουν βετεράνοι, και τωρινοί παίκτες καθώς επίσης και παιδιά από την ακαδημία του συλλόγου και θα υπάρξουν πολλά ευχάριστα χάπενινγκς.
Στο τέλος της γιορτής θα ακολουθήσει τρικούβερτο γλέντι, το οποίο έχει επιμεληθεί ο γενικός γραμματέας της ομάδας Βασίλης Δήμπαλας, με πολλά ψητά και άφθονο κρασί, προσφορά από πολλούς χορηγούς-κατοίκους του χωριού. 

ΠΟΙΝΗ 90 ΕΚ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Και λίγα είναι. Ποινή 90.000.000€ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τουρκικά ΜΜΕ, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλλε το απόγευμα της Δευτέρας πρόστιμο 90 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, για την εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου μέχρι σήμερα.

Το Δικαστήριο, στην απόφαση του, στις 10 Μαΐου 2011, με την οποία είχε καταδικασθεί η Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει μεταγενέστερη απόφαση του, για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν κατά και μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 όσο και για τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα 30 από αυτά τα εκατομμύρια αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.

Πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, η ποινή δεν δεσμεύει την χώρα του.
Στην τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται ρητά ότι:

Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία:

* Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση της πρωταρχικής απόφασης στις 10 Μαΐου του 2001, δεν καθιστά μη αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης της Κύπρου για αποζημίωση.
* Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το Άρθρο 41 (καθορισμός αποζημίωσης) εφαρμόζεται στην παρούσα υπόθεση στο βαθμό που αφορά τους αγνοούμενους.
* Με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ότι το άρθρο 41 έχει εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση στο βαθμό που αφορά στους ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους κατοίκους της Καρπασίας (χερσονήσου).
Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:

I. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα κυβέρνηση εντός διαστήματος τριών μηνών, 30 εκατ. ευρώ, συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων,
[α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· [β] το παραπάνω ποσό πρέπει να καταβληθεί από την κυπριακή κυβέρνηση (την προσφεύγουσα κυβέρνηση) στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των Υπουργών σε διάστημα 18 μηνών από την εξόφληση / καταβολή του ποσού (από την Τουρκία) ή εντός άλλου διαστήματος που αποφασίζεται από την Επιτροπή των Υπουργών).
Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:
II. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλλει, εντός τριών μηνών, 60 εκατ. ευρώ συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένου ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Καρπασίας.
[α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· [β] το παραπάνω ποσό θα διανεμηθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση – την προσφεύγουσα – στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των υπουργών εντός 18 μηνών από την πληρωμή του ποσού από την Τουρκία ή εντός άλλου διαστήματος που κρίνεται αποδεκτό από την επιτροπή των υπουργών.


ΑΠΕ - ΜΠΕ


ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ - ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ


ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ANAΚΟΙΝΩΣΗ

Εγγραφές νηπίων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αλμωπίας

Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Αλμωπίας δέχονται αιτήσεις για εγγραφές και επανεγγραφές νηπίων, για το σχολικό έτος 2014 – 2015, από 25 Μαΐου έως 25 Ιουνίου 2014, για τα νήπια που έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Μαρτίου 2012.
Προϋποθέσεις για την εγγραφή
α) Η μητέρα να εργάζεται (σε οποιαδήποτε εργασία).
β) Η ηλικία του νηπίου να είναι πάνω από 2,5 ετών.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά
1) Αίτηση (υπάρχει στο σταθμό).
2)Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, από το οποίο να προκύπτει η ηλικία του παιδιού.
3) Βεβαίωση γιατρού για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού καθώς και φωτοτυπία του βιβλιαρίου υγείας με τα εμβόλια που προβλέπονται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Επίσης πρόσφατα αποτελέσματα φυματινοαντίδρασης (Mantoux)
4) Αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης τελευταίου έτους ή το τελευταίο εκκαθαριστικό της εφορίας (σε περίπτωση που δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση θα προσκομίζεται βεβαίωση της οικείας Δ.Ο.Υ.)
5) Βεβαίωση εργοδότη για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ή βεβαίωση υπηρεσίας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.
6) Απόδειξη λογαριασμού ΔΕΗ ή ΟΤΕ για την ακριβή διεύθυνση κατοικίας.
7) Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 (υπάρχει στον Παιδικό Σταθμό) του γονέα ή κηδεμόνα, στην οποία να δηλώνει:
α. Τη γνησιότητα του αντιγράφου της φορολογικής δήλωσης.
β. Τη συμμετοχή τροφείων.
8) Κάθε άλλο στοιχείο που κρίνεται απαραίτητο από το Δ.Σ., για τη διευκόλυνση της επιλογής.
Για την εγγραφή παιδιού, στο Σταθμό, αλλοδαπών γονέων εκτός από τα παραπάνω δικαιολογητικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα μας.
Για την επανεγγραφή απαιτούνται όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά πλην της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του παιδιού.
Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στους κατά τόπους Παιδικούς Σταθμούς.

Πληροφορίες:
1.  Δ/νση ΚΕ.Κ.Π.-Α  Τότσα Βασιλική, στο τηλέφωνο 23840-21442


                                                                                Ο   Πρόεδρος του Δ.Σ.

                                                                                    

                                                                                           Τζέκος Πέτρος

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΙΤ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΔΥΟ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΓΙΑ 20 ΗΜΕΡΕΣ

Το app του MIT που συνδέει τις ζωές δύο αγνώστων για 20 ημέρες

Οι νέες εφαρμογές που επιτρέπουν το ανώνυμο μοίρασμα των σκέψεών μας, όπως το secret, βρίσκονται σε μεγάλη άνθιση, ως αποτέλεσμα της πολύχρονης επώνυμης έκθεσης μας μέσω όλων των γνωστών κοινωνικών δικτύων.

   Τώρα ένα νέο app, που εμπνεύστηκε και αναπτύχθηκε από το MIT, υπόσχεται μια ειλικρινή, αφτιασίδωτη ματιά στη ζωή ενός ανώνυμου χρήστη, από οπουδήποτε στον κόσμο, για 20 μέρες. Η εφαρμογή συνδέει τους δύο χρήστες, μέσω ελάχιστων στοιχείων που συλλέγει από το GPS ή το accelerometer του κινητού, αλλά και φωτογραφιών που  επιλέγει τυχαία από το Instagram, και τις μοιράζεται με το ανώνυμο ταίρι.

   Η εφαρμογή, που ακόμα βρίσκεται σε φάση beta testing, ονομάζεται 20 day stranger, και όπως αναφέρει στο site της -όπου μπορείτε να κάνετε αίτηση για δοκιμαστική συμμετοχή-: "Ποτέ δεν θα μάθετε ποιο είναι το 'ταίρι' σας ή πού ακριβώς βρίσκεται, αλλά ελπίζουμε η εφαρμογή να παράσχει αρκετά στοιχεία ώστε να σχηματίσετε μια φανταστική εικόνα της ζωής του".

   Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 20ήμερου η εφαρμογή ανοίγει ένα παράθυρο επικοινωνίας μεταξύ των δύο συμμετεχόντων, επιτρέποντάς τους να ανταλλάξουν ένα και μοναδικό μήνυμα, εφόσον το επιθυμούν.

   Δείτε την παρουσίασή της εφαρμογής 20 Day Stranger, του MIT, στο παρακάτω βίντεο: 





ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΤΑ ΣΛΟΓΚΑΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

«Οι ήρωες παίζουν σαν Ελληνες» -Το σλόγκαν της Εθνικής ομάδας για το Μουντιάλ

Είναι οι... ήρωες με τα μπλε, οπότε το σλόγκαν που θα τους συνοδεύει στην επόμενη μεγάλη περιπέτειά τους δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Πρόκειται βέβαια για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και τη φράση που θα... προειδοποιεί τους αντιπάλους της σε κάθε εμφάνιση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στα γήπεδα της Βραζιλίας για το Μουντιάλ, τον επόμενο μήνα.

Η FIFA έκανε διαγωνισμό για τα σλόγκαν που θα αναγράφονται στο πούλμαν κάθε ομάδας που θα δώσει το παρών στο μεγάλο ραντεβού. Για τη χώρα μας, όπως είχε φανεί από την αρχή, το «Οι ήρωες παίζουν όπως οι Ελληνες» ήταν τελικά αυτό που κέρδισε τις εντυπώσεις, αφού στην ψηφοφορία επικράτησε των «Αυτή είναι η Ελλάδα» και «Μία ομάδα, ένα όνειρο», που αποτελούσαν τις άλλες επιλογές. 

Δείτε αναλυτικά το σλόγκαν κάθε ομάδας για το Μουντιάλ: 

Αλγερία: «Desert Warriors in Brazil» (Πολεμιστές της ερήμου στην Βραζιλία)

Αργεντινή: «Νο somos un equipo, somos un pais» (Όχι μόνο μία ομάδα, είμαστε μία χώρα)

Αυστραλία: «Socceroos: Hopping our way into history» (Σόκερους: Με άλματα στο δρόμο μας για την ιστορία!)

Βέλγιο: «Vermacht je aan het onmogelijke!/ Attendez-vous à l'impossible!» (Περιμένοντας το απίθανο!)

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: «Zmayevi u srcu... Zmajevi na terenu!» (Δράκοι στην καρδιά, δράκοι στο γήπεδο!)

Βραζιλία: «Preparem-se! O hexa está Chegando!» (Κρατηθείτε! Το 6ο έρχεται)

Χιλή: «¡Chi, Chi, Chi, Le, Le, Le! ¡Viva Chile!»(Εμπρός Χιλή!«)

Κολομβία: «Aquí no viaja un equipo, ¡viaja todo un país!» (Εδώ ταξιδεύει ένα έθνος, όχι μόνο μία ομάδα!)

Κόστα Ρίκα: «Mi Pasion El Futbol, Mi Fortaleza Mi Gente, Mi Orgullo Costa Rica» (Το πάθος μου είναι το ποδόσφαιρο, η δύναμή μου είναι ο κόσμος, η περηφάνια μου είναι η Κόστα Ρίκα)

Κροατία: «S Vatrom U Srcima Za Hrvatsku Svi Kao Jedan» (Με φωτιά στην καρδιά, όλοι σαν ένα)

Εκουαδόρ: «Un compromiso, una pasión, un solo corazón, ¡va por ti Ecuador!» (Μία δέσμευση, ένα πάθος, μόνο μία καρδιά, αυτό είναι για σένα Εκουαδόρ!)

Καμερούν: «Un lion demeure un lion» (Ένα λιοντάρι παραμένει λιοντάρι)

Ακτή Ελεφαντοστού: «Les Elephants Al Conquete Du Bresil» (Οι Ελέφαντες προελαύνουν προς την Βραζιλία)

Αγγλία: «The dream of one team, the heartbeat of millions!!» (Το όνειρο μιας ομάδας, το καρδιοχτύπι εκατομμυρίων)

Γαλλία: «Impossible n'est pas francais» (Το «αδύνατο« δεν είναι γαλλική λέξη)

Γερμανία: «Ein land, eine mannschaft, ein traum» (Ένα έθνος, μία ομάδα, ένα όνειρο)

Γκάνα: «Black Stars: Here to illuminate Brazil» (Μαύρα Αστέρια: Είναι εδώ για να φωτίσουν την Βραζιλία)

Ελλάδα: «Heroes play like Greeks» (Οι ήρωες παίζουν όπως οι Έλληνες)

Ονδούρα: «Somos un pueblo, una nación, cinco estrellas de corazón» (Είμαστε μία ομάδα, ένα έθνος, πέντε αστέρια στην καρδιά)

Ιράν: «Ηοnour of Persia» (Για την τιμή της Περσίας)

Ιταλία: «Coloriamo D'azzuro il sogno Mondiale» (Ας βάψουμε μπλε το όνειρο του Μουντιάλ)

Ιαπωνία: «サムライよ!! 戦いの時はきた!! » (Σαμουράι, έφτασε η ώρα για την μάχη)

Κορέα: «즐겨라, 대한민국!» (Ευχαριστηθείτε το “κόκκινοι”)

Μεξικό: «Siempre unidos... ¡Siempre Aztecas!» (Πάντα ενωμένοι, πάντα Αζτέκοι!)

Ολλανδία:  «Echte mannen dragen oranje» (Οι αληθινοί άνδρες φορούν πορτοκαλί)

Νιγηρία: «Only together we can win» (Mόνο ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε)

Πορτογαλία: «O passado e historia, o futuro e a vitoria» (Το παρελθόν είναι ιστορία. Το μέλλον είναι νίκη)

Ρωσία: «Нас не догонят!!!» (Κανείς δεν μπορεί να μας φτάσει)

Ισπανία: «En nuestro corazon, la pasion de un campeon» (Μέσα στις καρδιές μας, το πάθος του πρωταθλητή)

Ελβετία: «End Station 17.7.2014 Maracana» (Τερματικός σταθμός 17.7.2014 Μαρακανά)

Ουρουγουάη: «Tres millones de ilusiones... Vamos Uruguay» (Τρία εκατομμύρια όνειρα...
Πάμε Ουρουγάη)

ΗΠΑ: «United by team, driven by passion» (Ενωμένοι σαν ομάδα, με οδηγό το πάθος)

Φωτογραφία: intime/ Στέλιος Βολιτάκης




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

"ΑΝ ΜΕ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΘΑ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΣΟΥΝ" - ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ενας στους δύο Ελληνες φοβάται την Αστυνομία: «Αν με συλλάβουν, θα με βασανίσουν

Τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησε η Διεθνής Αμνηστία και διεξήχθη σε 21 χώρες από όλες τις ηπείρους δείχνει πως ο φόβος των βασανιστηρίων υπάρχει σε όλες τις χώρες, ακόμα και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι πως το 57% των ερωτηθέντων δεν αισθάνεται ασφάλεια από τα βασανιστήρια σε περίπτωση κράτησής τους από την Αστυνομία.

Συνολικά, το 48 % των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι είναι σίγουροι ότι θα ήταν ασφαλείς από τα βασανιστήρια, σε περίπτωση που συλληφθούν στη χώρα τους. Το 44 % διαφωνούν ότι θα αισθάνονται ασφαλείς από τα βασανιστήρια. Το υπόλοιπο 8% δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία (82%) θεωρεί ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο ενάντια στα βασανιστήρια. Η υποστήριξη αυτή είναι ισχυρή σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα (80% δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα).

Ωστόσο, πάνω από το ένα τρίτο (36%) θεωρεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα βασανιστήρια μπορούν να δικαιολογηθούν. Στην Ελλάδα το 87% διαφωνεί ότι τα βασανιστήρια μπορεί να δικαιολογηθούν.

Ο φόβος των βασανιστηρίων είναι υψηλότερος στη Λατινική Αμερική. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά αισθάνονται ασφαλείς από τα βασανιστήρια, με πάνω από τρία τέταρτα βέβαια ότι θα είναι ασφαλής από τα βασανιστήρια, σε περίπτωση σύλληψης στη χώρα.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα

Στο Μεξικό, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα βασανιστήρια αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, στην πραγματικότητα όμως η κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας είναι ευρύτατη και παραμένει ατιμώρητη. Η Μίριαμ Λόπες Βάργκας, μια γυναίκα 31 ετών και μητέρα τεσσάρων παιδιών απήχθη στην πόλη Ενσανάντα στην οποία ζούσε, από δύο στρατιώτες ενδεδυμένους με πολιτικά και μεταφέρθηκε σε ένα στρατόπεδο. Κρατήθηκε εκεί για περίπου μια εβδομάδα, στην διάρκεια της οποίας κακοποιήθηκε σεξουαλικά, υποβλήθηκε σε διάφορες τεχνικές στέρησης οξυγόνου όπως και ηλεκτροπληξίας, με στόχο να αναγκαστεί να ομολογήσει ότι είχε εμπλακεί σε αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Τρία χρόνια μετά, κανείς από τους δράστες αυτού του περιστατικού δεν έχει τιμωρηθεί.

Στην Νιγηρία, τα βασανιστήρια είναι πλέον ρουτίνα για τους εργαζόμενους στην αστυνομία και τον στρατό. Όταν ο Μόζες Ακατούγκμπα τέθηκε υπό κράτηση από τον στρατό ήταν μόλις 16 ετών. Όπως ανέφερε, τον κακοποίησαν και τον πυροβόλησαν στο χέρι. Στην συνέχεια, σύμφωνα με τον Μόζες, μεταφέρθηκε στην αστυνομία όπου παρέμεινε κρεμασμένος για ώρες από τα άκρα του. Ο ίδιος λέει ότι βασανίστηκε για να υπογράψει την «ομολογία» ότι είχε εμπλακεί σε μια ληστεία. Ο ισχυρισμός του ότι η ομολογία του ήταν αποτέλεσμα των βασανιστηρίων, δεν ερευνήθηκε ποτέ σε βάθος. Τον Νοέμβριο του 2013, μετά από 8 χρόνια αναμονής για μια ετυμηγορία, ο Μόζες καταδικάστηκε σε θάνατο.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ; ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΕΔΑΦΟΣ;

Μας ψεκάζουν; Γιατί οι θεωρίες συνωμοσίας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος

Ο όρος «Συνωμοσιολογία» διαδόθηκε από τον ακαδημαϊκό Frank P. Mintz στη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με τον Mintz, Συνωμοσιολογία σημαίνει «πίστη στην επικράτηση των συνωμοσιών στην εξέλιξη της ιστορίας».
Ο Noam Chomsky, γλωσσολόγος και μελετητής, αντιπαραβάλλει την θεωρία συνωμοσίας ως περισσότερο ή λιγότερο το αντίθετο της θεσμικής ανάλυσης. Σε θεωρίες συνωμοσίας έχουν εμπλακεί ολόκληροι λαοί, αλλά και πολλοί ηγέτες, με πιο τρανταχτά παραδείγματα τους Χίτλερ και Στάλιν, αλλά και του αντικομμουνιστικoού παραληρήματος του Τζόζεφ Μακάρθι στις ΗΠΑ (ο όρος Μακαρθισμός περιγράφεται ως «κάθε πρακτική πολιτικών διώξεων εις βάρος πολιτών και συγκεκριμένων πεποιθήσεων με την καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού και με την κατασυκοφάντησή τους» στο Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη)., τους πολέμους στον Άξονα του Κακού και Καλού, την στοχοποίηση λαών, φυλών, οργανώσεων, θρησκειών, που όλα έχουν οδηγήσει σε καταστροφές κλίμακας ή στην πιο απλή εκδοχή τους έχουν αναστείλει την εξέλιξη των Κοινωνιών.

Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας; Ποια είναι η ψυχολογική βάση της πίστης σε θεωρίες συνωμοσίας;

Ο πολιτικός επιστήμονας Michael Barkun προσδιορίζει τρεις τύπους των θεωριών συνωμοσίας:

- όταν μια συνωμοσία είναι υπεύθυνη για ένα μεμονωμένο γεγονός (όπως οι Δίδυμοι Πύργοι)

- θεωρίες συνωμοσίας συστημικού τύπου – όταν μια ενιαία οργάνωση έχει ως στόχο να αποκτήσει τον έλεγχο μάζας (όπως οι Εβραίοι, οι Ελευθεροτέκτονες, η Καθολική Εκκλησία κ.λπ.) και

- οι super-συνωμοσιολογικές θεωρίες, όταν πολλές συνωμοσίες που συνδέονται μεταξύ τους λειτουργούν από κοινού για έναν κοινό στόχο (όπως η Νέα Παγκόσμια Τάξη).

Αλλά όλα αυτά έχουν κάτι κοινό; Όλες οι θεωρίες συνωμοσίας ισχυρίζονται ότι πολύπλοκες διαδικασίες διεξάγονται από κρυφές, μυστικές δυνάμεις, σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο. Αναμφίβολα οι κυβερνήσεις, οι θρησκείες και άλλα θεσμικά όργανα κάνουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε, αλλά μια θεωρία συνωμοσίας αξιοποιεί αυτό το γεγονός σε μια νέα ακραία πεποίθηση ότι αυτό που γίνεται είναι κακόβουλο, καθιστώντας τους πιθανά συνωμοτούντες τους χειρότερους εχθρούς μας.

Ένας λόγος για τον οποίο οι θεωρίες συνωμοσίας είναι δημοφιλείς είναι επειδή οι άνθρωποι έχουν μια φυσική τάση να αναζητούν νόημα σε διαφορετικά τυχαία γεγονότα. Ο νευρολόγος Klaus Konrad επινόησε τον όρο αποφένια το 1948 για να χαρακτηρίσει την έναρξη της παραληρητικές σκέψης στην ψύχωση – ως όρος σημαίνει την εμπειρία του να δει κάποιος νόημα, οικεία μοτίβα ή συνδέσεις σε τυχαία δεδομένα.
Οι εγκέφαλοί μας έχουν εξελιχθεί για να συνδέουν τα δεδομένα και να δημιουργούν νόημα στα μοντέλα ή μοτίβα που θεωρούμε πως βλέπουμε. Οι πρόγονοί μας θα είχαν σίγουρα εξελικτικό πλεονέκτημα να έχουν έναν εγκέφαλο σαν αυτόν. Για παράδειγμα η σύνδεση των δεδομένων «θρόισμα των φύλλων ενός θάμνου» με την πιθανότητα αυτό το φαινόμενο να συνδέεται (εκτός της προφανούς εξήγησης ότι το θρόισμα προκαλείται από τον άνεμο) με την ύπαρξη λιονταριού πίσω από τον θάμνο, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας από τους ποικίλους εχθρούς που είχε και με δεδομένη την φυσική του αδυναμία να αντιπαρατεθεί σε πολλούς από αυτούς.

Οι άνθρωποι δεν είναι πολύ καλοί στην εκτίμηση αν ένα θρόισμα στους θάμνους, για παράδειγμα, είναι μια απειλή ή όχι. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, το τίμημα να πιστεύουν ότι το θρόισμα οφείλεται σε ένα αρπακτικό θηρίο, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο, παρά το αντίθετο (υποτίμηση των δεδομένων). Δυστυχώς, οι εγκέφαλοί μας δεν έχουν εξελιχθεί για την ανίχνευση της αλήθειας από μοτίβα με ψευδή πρότυπα ή δεδομένα. Δεν υπάρχει μηχανισμός ανίχνευσης λάθους στον εγκέφαλό μας. Ευτυχώς όμως έχουμε την επιστημονική μέθοδο, η οποία μας επιτρέπει να εντοπίζουμε τα πραγματικά μοτίβα από τα ψεύτικα, εξετάζοντας τα αντικειμενικά στοιχεία που υπάρχουν.

Μια από τις πιο γνωστές θεωρίες συνωμοσίας ήταν η πρώτη προσσελήνωση (1969) και ειδικά το φαινόμενο του «κυματισμού της αμερικάνικης σημαίας». Με δεδομένο ότι στην Σελήνη δεν υπάρχει αέρας και ως εκ τούτου άνεμος, που να κάνει την σημαία να κυματίζει, πολλοί οδηγήθηκαν να πιστεύουν ότι η προσσελήνωση δεν έγινε ποτέ και οι σκηνές που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση ήταν στην πραγματικότητα προϊόν της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ώστε να χρησιμοποιηθεί η ψευδής προσσελήνωση ως προπαγάνδα των Αμερικανών. Η εξήγηση βέβαια είναι πολύ απλή και επιστημονική – ο «κυματισμός» προκλήθηκε από της ταλαντώσεις του μεταλλικού ιστού της σημαίας κατά την τοποθέτηση της στο έδαφος της σελήνης. Η έλλειψη τριβής και αντίστασης από την έλλειψη αέρα, προκάλεσε την συνεχή ταλάντωση του ιστού, που μεταφέρθηκε στο πλαστικό ύφασμα της σημαίας. Όμως, παρά τα στοιχεία, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι προσκολλημένοι σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας. Γιατί;
Στην ψυχολογία υπάρχει και κάτι που λέγεται επιβεβαίωση προκατάληψης . Αυτή είναι η τάση στον άνθρωπο να ερμηνεύσει τις πληροφορίες με έναν τρόπο που επιβεβαιώνει τις προηγούμενες αντιλήψεις και πεποιθήσεις μας. Υπάρχει επίσης κάτι που ονομάζεται γνωστική ασυμφωνία και συμβαίνει όταν κάποιος αισθάνεται δυσφορία στην σύγκρουση δύο συστημάτων πεποιθήσεων. Για να ξεπεραστεί αυτή η σύγκρουση, θα πρέπει να διαχειριστεί πληροφορίες, δεδομένα και στοιχεία με τέτοιο τρόπο που να διατηρεί και τα δύο συστήματα πεποιθήσεων το δυνατόν αναλλοίωτα. Τόσο η επιβεβαίωση της προκατάληψης, όσο και γνωστική ασυμφωνία είναι πολύ συχνά φαινόμενα και δύναται να εξηγήσει γιατί διαφορετικοί και κατά τα άλλα πολύ λογικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν επίσης στην Αστρολογία, Κρυσταλλοθεραπεία, ανάγνωση ταρώ, μέντιουμ κλπ.

Μια άλλη επίσης ιδιαίτερα γνωστή θεωρία συνωμοσίας ήταν οι αλλεπάλληλες εκρήξεις στους Δίδυμους Πύργους μετά την πρόσκρουση των αεροπλάνων. Στην προσπάθεια να εξηγηθούν αυτές, διατυπώθηκε η θεωρία συνωμοσίας ότι είχαν τοποθετηθεί εκ των προτέρων βόμβες στους Πύργους – από την Κυβέρνηση φυσικά, που γνώριζε για τις επιθέσεις, αλλά δεν τις απέτρεψε σκοπίμως, διότι θα εξυπηρετούσε τα επόμενα σχέδια που είχε. Η αλήθεια είναι επίσης απλή και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Το τηκόμενο αλουμίνιο των κτιρίων όταν ήρθε σε επαφή με το νερό των συστημάτων πυρόσβεσης, αντέδρασε χημικά απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες υδρογόνου, που προκάλεσαν τις αλλεπάλληλες εκρήξεις. Βέβαια, στην τόσο τραγική στιγμή που βίωσε το αμερικανικό έθνος μετά τις επιθέσεις, που ο φόβος και το άγχος επόμενων πιθανών επιθέσεων κατέστησε έναν ολόκληρο λαό ψυχολογικά ευάλωτο, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ανταπάντησε με μια εξίσου Θεωρία Συνωμοσίας του «Άξονα του Κακού», που νομιμοποίησε στην συνείδηση του αμερικανικού (αλλά και του παγκόσμιου) Κοινού, τους επόμενους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ, αλλά και την περιστολή βασικών δημοκρατικών αρχών και κατακτήσεων.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν ότι ένα σημαντικό γεγονός θα έχει μια σημαντική αιτία. Αυτό προϋποθέτει αυτό που ονομάζουμε Κοινή Λογική. Εξάλλου, η γνωστή λατινική ρήση Cui Bono (ποιος ωφελείται), συνοψίζει την τάση του ανθρώπου να ψάχνει πίσω από τα φαινόμενα, για εξηγήσεις που μπορεί να τις απαρτιώσει λογικά ή τουλάχιστον με λογικοφανή τρόπο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των θεωριών συνωμοσίας η «φυσική» παρανοϊκότητα του Ανθρώπου. Το να είναι κάποιος παρανοειδής για πιθανές απειλές είναι χρήσιμο, επειδή καθιστά το Άτομο πιο προσεκτικό σε πιθανή απειλή. Στη σύγχρονη εποχή, πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν τις οργανώσεις της θρησκείας, της κυβέρνησης, των οικονομικών λόμπυ και άλλων ως απειλές – το οποίο είναι κατανοητό, δεδομένου ότι έχουν ισχυρή θέση και επιρροή. Έτσι, καθίσταται επιφυλακτικός έως παρανοειδής σε ότι αφορά δραστηριότητες αυτών. Αυτή η παράνοια μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε θεωρίες συνωμοσίας. Μερικοί μελετητές έχουν υποστηρίξει ότι υπάρχει το στοιχείο της Προβολής στο Συνωμοσιολογία και εκδηλώνεται με τη μορφή της απόδοσης των ανεπιθύμητων χαρακτηριστικών του εαυτού μας με τους συνωμότες. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, εφόσον αυτοί οι ίδιοι θα είναι πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μια συνωμοσία, όταν θα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τους δήθεν συνωμότες.

Από την άλλη βέβαια, είναι τελείως άδικο να χαρακτηρίζονται όλες οι θεωρίες συνωμοσίας ως παράλογες ή παρανοϊκές, δεδομένου ότι αρκετές θεωρίες συνωμοσίας έχουν αποδειχθεί αληθινές. Αλλά ακόμα και η συγκρότηση ενός αντίθετου πόλου – αυτόν της «αντι-συνωμοσιολογίας», είναι από μόνη της μια συνωμοσιολογική ανταπάντηση στις συνωμοσίες που υπακούει στην λογική ότι «ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί άμεσα και πειστικά, είναι συνωμοσιολογία, με απώτερο στόχο την συκοφάντηση, οπισθοδρόμηση, αναστολή προόδου κλπ. κλπ»! Μέχρι λοιπόν να υπάρχει σοβαρή ένδειξη για τις συνωμοσίες δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε άκριτα σε αυτές, αλλά ούτε να αρνούμαστε δογματικά την διερεύνηση τους.

Αρθρο του Εμμανουήλ Πολυζόπουλου Ψυχιάτρου- Ψυχοθεραπευτή στο www.psychomed.gr

ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ

«Βόμβες» στα σπίτια μας  -Οι χημικές ουσίες σε καναπέδες, χρώματα, χαλιά που προκαλούν καρκίνο του μαστού


Tις καρκινογόνες χημικές ουσίες που είναι παρούσες... παντού, από το σαλόνι μας μέχρι τον αέρα που αναπνέουμε και οι οποίες συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες.   

Η έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύεται από την επιθεώρηση Environmental Health Perspectives καταλήγει σε έναν κατάλογο με 17 καρκινογόνες ουσίες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα εξής

βενζίνη
ντίζελ
ουσίες που εκπέμπονται από την εξάτμιση των αυτοκινήτων
αλεξίπυρα (ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή υφασμάτων που δεν λεκιάζουν)
διαλυτικά
διαλυτικά χρωμάτων 
παράγωγα απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του πόσιμου νερού

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ουσίες αυτές προκαλούν όγκους στους αδένες των μαστών των ποντικιών, καθώς και ότι τα χημικά που προκαλούν τους καρκίνους αυτούς συνδέονται, επίσης, με τον όγκο του μαστού στους ανθρώπους, οι ερευνητές συστήνουν στις γυναίκες να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με αυτές. 

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, μάλιστα, τονίζουν ότι η μείωση της έκθεσης στις τοξικές χημικές ουσίες μπορεί να σώσει τη ζωή πολυάριθμων γυναικών και προτείνουν να λαμβάνονται οι ακόλουθες προφυλάξεις: 


Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεσή σας σε εκπομπές αερίων από τη βενζίνη και το ντίζελ και από τις εξατμίσεις των οχημάτων
Χρησιμοποιείτε τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε και μειώστε την κατανάλωση τροφίμων ψημένων στο μπάρμπεκιου
Μην αγοράζετε έπιπλα (καναπέδες, πολυθρόνες...) που περιέχουν αφρό πολυουρεθάνης και εξασφαλείστε πως δεν τους έχει γίνει επεξεργασία με αλεξίπυρες ουσίες
Αποφεύγετε τα χαλιά και τα υφάσματα επίπλων που είναι ανθεκτικά στους λεκέδες
Βρείτε έναν ελαιοχρωματιστή που να μην χρησιμοποιεί περχλωροαιθυλένιο ή άλλα διαλυτικά
Εφοδιαστείτε με φίλτρο άνθρακα για να φιλτράρετε το νερό πριν το καταναλώσετε
Μειώστε την έκθεση στις χημικές ουσίες που περιέχονται μέσα στη σκόνη της κατοικίας βγάζοντας τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε στο σπίτι και χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα εφοδιασμένη με φίλτρο HEPA για σωματίδια.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΣΤΙΣ 29 ΜΑΙΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ

Στις 29 Μαΐου ξεκινούν οι εξετάσεις στα Λύκεια

Από 29 Μαΐου έως 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α' και Β' τάξης ημερήσιων γενικών ενιαίων λυκείων και οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ' τάξης στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα διεξαχθούν από τις 13 έως τις 24 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους μαθητές της Α' και Β' λυκείου ημερήσιων γενικών λυκείων και των Α', Β' και Γ' τάξης εσπερινών ΓΕΛ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 25 Ιουνίου, ενώ έως τις 30/6 θα έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα.




ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟ



Εχει συμβεί σε όλους ανεξαιρέτως. Την ώρα που περπατάμε αδιάφορα σε κάποιο πεζοδρόμιο, ένας εντελώς άγνωστος εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά , τα βήματα για κάποιο ανεξήγητο λόγο συγχρονίζονται και η διαδρομή... αρχίζει να αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η περιέργεια μας αρχίζει να διεγείρεται, οι κλεφτές ματιές γίνονται όλο και πιο συχνές και συνοδεύονται από ένα αίσθημα μικρής αμηχανίας.

Η διάρκεια της κοινής διαδρομής στο πεζοδρόμιο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αλλες φορές νιώθουμε οικεία και απολαμβάνουμε την απροσδόκητη συνύπαρξη, άλλες φορές προσπαθούμε να την αποφύγουμε με κάθε μέσο. Ωστόσο, τα λίγα αυτά λεπτά, ή και δευτερόλεπτα, μέχρι ένας από τους δύο να αυξήσει το βηματισμό του ή να αλλάξει κατεύθυνση, αρκούν για να δώσουν νόημα στο περίπατο μας. Το βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζει μια κλασσική συνύπαρξη άγνωστων περαστικών, συμπληρώνοντας τη με κάθε πιθανή σκέψη που περνάει από το μυαλό τους.



Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Πιο πιθανό να εκδηλώσουν σκλήρυνση κατά πλάκας οι γυναίκες

Μία θεμελιώδης διαφορά στους εγκεφάλους ανδρών και γυναικών μπορεί να εξηγήσει γιατί οι τελευταίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στο Σαιντ Λούις.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους αρσενικών και θηλυκών ποντικιών, καθώς και ασθενών που είχαν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο, διαπιστώνοντας πως η πρωτεΐνη «S1PR2» βρισκόταν σε υψηλότερα επίπεδα στα θηλυκά ποντίκια και τους γυναικείους εγκεφάλους.

Μάλιστα, τα ποσοστά της πρωτεΐνης αυτής ήταν υψηλότερα ιδίως στα τμήματα του εγκεφάλου που τυπικά καταστρέφονται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν περιπτώσεις υποτροπιάζουσας – διαλείπουσας σκλήρυνσης κατά πλάκας, κατά την οποία τα άτομα παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις της νόσου, με το 85% των ασθενών να έχει διαγνωστεί με αυτό τον τύπο.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει πώς δρα η πρωτεΐνη «S1PR2», αλλά ισχυρίζονται ότι, μάλλον, σχετίζεται με τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Πρόκειται για ένα φυσικό κυτταρικό μηχανισμό που εμποδίζει την είσοδο «εισβολέων» κάθε είδους στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, για να τον προστατεύσει.

Η εξασθένηση αυτού του μηχανισμού προστασίας από τη «S1PR2», ίσως έχει ως επακόλουθο να εισβάλουν πιο εύκολα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ευθύνονται για τη νόσο.

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...