Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

"ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ" - ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ "ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ" ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗ



ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ
της Βασιλικής Ρουμελή
υποψήφιας δημοτικής συμβούλου Αριδαίας με τον συνδιασμό ΑλλάΖουμε την Αλμωπία με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Σηφάκη.
Η ανεργία που βιώνουμε σήμερα είναι ο μεγάλος εφιάλτης της ελληνικής πραγματικότητας εφόσον οι κοινωνικοπολιτικοοικονομικές συνθήκες δεν είναι σταθερές. Αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς σε σημείο που δεν μπορούμε ούτε καν να τις παρακολουθήσουμε, να τις ερμηνεύσουμε, να τις κρίνουμε και φυσικά δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που έφερε φτώχεια, στοίχειωσε τα σπιτικά μας και την καθημερινότητα μας. Συνέπειες της καλπάζουσας ανεργίας; Αβεβαιότητα, φόβος, αμφισβήτηση, μοιρολατρία, απόγνωση, περιθωριοποίηση, κοινωνικός αποκλεισμός, αγανάκτηση, θυμός… 
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Φεβρουάριο του 2014 ανήλθε σε 3.609.445 άτομα. Οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 1.300.165 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.408.565 άτομα. Ποσοστό ανεργίας 26,5%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ και οι νέοι κάτω των 25 χρόνων κατέχουν το 58,3%.
Κάποτε οι γνώσεις, οι δεξιότητες, οι ικανότητες, τα πτυχία ήταν προίκα, διαβατήριο στην επαγγελματική επιτυχία και κατά συνέπεια σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Μέσα σε λίγα χρόνια ήρθαν κυριολεκτικά τα πάνω κάτω. Και οι νέοι κοιτάζουν το σήμερα με απορία, απελπισία, οργή γιατί έχουν δύναμη, όνειρα, βάσεις… υλικά, αλλά δεν έχουν το έδαφος για να χτίσουν το δικό τους αύριο.
Τα αίτια και οι συνέπειες της ανεργίας δεν χρειάζεται να τις αναλύσουμε, είναι γνωστές. Τι κάνουμε τώρα; Που πάμε; Πως θα κρατήσουμε τους νέους μας την Ελλάδα; Πως δεν θα επιτρέψουμε να ψαλιδίζουν τα φτερά τους; Θεωρίες και προβληματισμούς μπορούμε να θέσουμε πολλούς. Είναι πιο επιτακτική η ανάγκη από ποτέ να βοηθήσουμε  από την όποια θέση μας και να βοηθηθούμε.
Καταρχήν πρέπει να γίνουν πολιτικές παρεμβάσεις για να απεγκλωβιστούν οι νέοι από την μιζέρια και την ομηρία της υποβάθμισης των ονείρων τους με δίμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις. Να ενισχυθούν οι προοπτικές για μεγαλύτερο χρόνο απασχόλησης τους στους φορείς έτσι ώστε να είναι ουσιαστική και όχι επιδερμική η εργασιακή εμπειρία τους. Συγκεκριμένα ο Δήμος συναισθανόμενος την υποχρεωση απέναντι στους δημότες του θα πρέπει να έχει διεκδικητικό ρόλο ως φορέας υλοποίησης κοινοφελών προγραμμάτων ως προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πρέπει στα πλαίσια του δήμου να γίνει γραφείο συμβουλευτικής πλαισιομένο με ειδικούς που θα ενημερώνουν τους νέους μας για την αληθινή εικόνα των μελλοντικών επαγγελματικών επιλογών που θα αποτρέψει  κορεσμένες επαγγελματικές επιλογές.
Πρέπει να γίνονται σεμινάρια κατάρτισης σε απόφοιτους ΑΕΙ, ΤΕΙ και των διαφόρων επαγγελματικών σχολών από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, έτσι ώστε ο κάθε νέος μετά το πέρας των σπουδών να πληροφορηθεί την υπάρχουσα κατάσταση, τις ευκαιρίες που δίνονται και να μπορεί να τις αξιοποιήσει.
Επίσης πρέπει να διεξάγονται σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων δια βίου διαχείρισης της σταδιοδρομίας για ανέργους με την χρήση «Επαγγελματικών Περιγραμμάτων» έτσι ώστε να επιτευχθεί μία συστηματοποιημένη ανάλυση και καταγραφή του περιεχομένου των επαγγελμάτων καθώς και των τρόπων απόκτησης των απαιτούμενων για την άσκηση του επαγγέλματος προσόντων» (ΚΥΑ 110998/08.05.2006).
Πρέπει να υλοποιηθούν περισσότερα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και υλικοτεχνικής στήριξης σε ανέργους και υποαπασχολούμενους, έτσι ώστε να μπορούν να επενδύσουν σε μια καινούρια επαγγελματική προοπτική.
Ζώντας την νέα πραγματικότητα όπου οι επαγγελματικές επιλογές ναυαγούν, η ανεργία σημαδεύει το αύριο και εχοντας στραφεί πλέον στον πρωτογενή τομέα, θα πρέπει ο δήμος να ενημερώνει και να βοηθάει τους νέους προς την κατεύθυνση αυτή.
Είναι αναγκαία η αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου στην χώρα μας με την παράλληλη προώθηση της έρευνας της προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας για να μειωθεί το φαινόμενο διαρροής των νέων στο εξωτερικό.

Αυτή την στιγμή αποχαυνωμένοι όλοι μας στην ταχύτητα της κατρακύλας πρέπει να αντιδράσουμε, να μην απελπιστούμε αλλά να αντισταθούμε στις απώλειες, να οργανωθούμε, να διαχειριστούμε συναισθήματα γνώσεις, δεξιότητες, να επανασχεδιάσουμε και να βγούμε νικητές. Μην ξεχνάμε ότι χτίζουμε συνεχώς δεξιότητες για να υπομείνουμε τις αντιξοότητες. Οι νέοι είναι το μέλλον και οφείλουμε ΟΛΟΙ να στηρίξουμε το αύριο της Ελλάδας.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...