Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΡΩΤΟ LIVE ΣΤΟ "ΣΟΥ ΜΙ ΤΖΟΥ".



Εστιατόριο - Ψητοπωλείο "ΣΟΥ ΜΙ ΤΖΟΥ"

1ο live το Σάββατο 23/11

Τηλέφωνα κρατήσεων:  2384502202 - 6970765575 - 6936640450

 Ολυμπιάδος 2 Αριδαία.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (ΑΣΚΗΤΙΚΗ).


"Ν΄ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.

"Ν΄ αγαπάς τον καθένα ανάλογα με τη συνεισφορά του στον αγώνα. Μη ζητάς φίλους· να ζητάς συντρόφους!

"Να ΄σαι ανήσυχος, αφχαρίστητος, απροσάρμοστος πάντα. Όταν μια συνήθεια καταντήσει βολική, να τη συντρίβεις. Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η ευχαρίστηση.

"Που πάμε; Θα νικήσουμε ποτέ; Προς τι όλη τούτη η μάχη; Σώπα! Οι πολεμιστές ποτέ δε ρωτούνε!"

Σκύβω κι αφουκράζουμαι την πολεμική τούτη Κραυγή στα σωθικά μου. Αρχίζω και μαντεύω το πρόσωπο του Αρχηγού, ξεκαθαρίζω τη φωνή του, δέχουμαι με χαρά και με τρόμο τις σκληρές εντολές του.

Ναι, ναι, δεν είμαι τίποτα. Ένας αχνός φωσφορισμός απάνω στην ογρή πεδιάδα, ένα άθλιο σκουλήκι που σούρνεται κι αγαπάει, φωνάζει και μιλάει για φτερούγες, μια ώρα, δυο ώρες, κι ύστερα το στόμα του φράζει με χώματα. Αλλη απόκριση οι σκοτεινές δυνάμες δε δίνουν.

Μα μέσα μου, μια Κραυγή ανώτερη μου φωνάζει αθάνατη. Τι, θέλοντας και μη, είμαι κι εγώ, σίγουρα, ένα κομμάτι από τ΄ ορατό κι αόρατο Σύμπαντο. Είμαστε ένα. Οι δυνάμες που δουλεύουν εντός μου, οι δυνάμες που με σπρώχνουν και ζω, οι δυνάμες που με σπρώχνουν και πεθαίνω είναι, σίγουρα, και δικές του δυνάμες.

Δεν είμαι ένα μετέωρο αρίζωτο στον κόσμο. Είμαι χώμα από το χώμα του και πνοή από την πνοή του.

Δε φοβούμαι μοναχός, δεν ελπίζω μοναχός, δε φωνάζω μοναχός μου. Μια παράταξη μεγάλη, μια φόρα του Σύμπαντου φοβάται, ελπίζει, φωνάζει μαζί μου.

Είμαι ένα πρόχειρο γιοφύρι, και Κάποιος αποπάνω μου περνάει και γκρεμίζουμαι ξοπίσω του. Ένας Αγωνιστής με διαπερνάει, τρώει τη σάρκα μου και το μυαλό μου, ν΄ ανοίξει δρόμο, να γλιτώσει από μένα. Όχι εγώ, Αυτός φωνάζει!
 "


Ο DAVID FOSTER ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΡΦΙΑ!

Magnify Image
Του Θανάση  Χαραμή 

O David Foster γλίστρησε χωρίς να το καταλάβει από την αρχιτεκτονική στη ζωγραφική και τις τέχνες.
   Μόνο που επέλεξε να δουλέψει πάνω στους καμβάδες του με μια πολύ πρωτότυπη και απαιτητική εφαρμογή.
   Αντί να σχεδιάζει με πινέλα και μπογιές, χρησιμοποιεί ένα μικρό σφυράκι και χιλιάδες μικρά καρφιά.
   Όταν κλείνεται στο εργαστήρι του, χρειάζεται ατελείωτες ώρες και μεγάλη υπομονή για να τοποθετήσει συχνά ένα-ένα τα καρφάκια που θα αποτυπώσουν τα πορτρέτα του.
   Αν νομίζετε πως δεν είναι κάτι πολύ δύσκολο, τότε απλά θα πρέπει να γνωρίζετε πως κάθε ένα από αυτά δημιουργείται από 5,000-30,000 μοναδικά μικρά καρφάκια, μοναδικά και απόλυτα ακριβή χτυπήματα.
Magnify Image

Magnify Image

Magnify Image

Magnify Image

Magnify Image




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΖΑΝΓΚ ΓΙΜΟΥ.

Kαταζητείται o Zανγκ Γιμού
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης έκανε περισσότερα παιδιά από όσα επιτρέπονται και διώκεται ποινικά! 
Όλες αυτές τις εξωφρενικές νομοθεσίες που εφαρμόζει από χρόνια η Κίνα ήρθε η στιγμή να τις αντιμετωπίσει κι ένας καλλιτέχνης που γνωρίζουμε καλά.
 O λόγος για τον σημαντικό σκηνοθέτη Ζαν Γιμού ο οποίος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές αναζητείται από Kινέζους αξιωματούχους όχι γιατί προκάλεσε μέσω της τέχνης του αλλά γιατί προκάλεσε με την προσωπική του ζωή. Ο σκηνοθέτης σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς τύπου παραβίασε τους κανόνες του οικογενειακού προγραμματισμού που ορίζει η κινεζική νομοθεσία και δεν τήρησε το νόμο που επιβάλλει ένα μόνο παιδί σε κάθε οικογένεια.
   Ως αποτέλεσμα οι αρχές τον αναζήτησαν στο κέντρο της πόλης Wuxi (είναι η πόλη καταγωγής της συζύγου του, Τσεν Τινγκ) καθώς φήμες αναφέρουν ότι έχει αποκτήσει επτά παιδιά με τέσσερις γυναίκες. Και μπορεί οι αρμόδιοι υπάλληλοι να ανέφεραν ότι δεν τον έχουν ακόμα εντοπίσει, ωστόσο, αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν ο Γιμού θα χρειαστεί να πληρώσει στην κυβέρνηση πρόστιμο που φτάνει τα 160 εκατομμύρια γιουάν δηλαδή το αστρονομικό ποσό των 16,3 εκατ. στερλινών...
   Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης σπουδαίων ταινιών όπως το Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια, ο Ηρωας, το Κιου Ζου: Μια Γυναίκα της Κίνας, το Να Ζεις, τα Ιπτάμενα Στιλέτα, αλλά κι εκείνος που υπέγραψε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008 το τελευταία διάστημα είχε ξεκινήσει τα γυρίσματα μιας ακόμα ιστορικής ταινίας με τίτλο Return. Μάλιστα οι αρχές υποστηρίζουν πως προκειμένου να τον εντοπίσουν έχουν στείλει περισσότερες από 10 επιστολές στην εταιρία παραγωγής του αλλά δεν πήραν απάντηση.
   Η πολιτική του ενός παιδιού ανά οικογένεια καθιερώθηκε στην Κίνα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 διότι θεωρήθηκε ο καταλληλότερος τρόπος να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού. Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, οι αρχές αποκάλυψαν ότι μελετούν σχέδια για να χαλαρώσει περαιτέρω η πολιτική του ενός παιδιού - η οποία επιτρέπει σε ελάχιστες κοινωνικές ομάδες να έχουν περισσότερα από ένα παιδί. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

"ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ" ΣΕ 5.100 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

"Αγροτικό Internet" έως το 2015 σε 5.100 περιοχές της ελληνικής περιφέρειας
«Γρήγορο Διαδίκτυο» σε περίπου 5.100 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, υπόσχεται να προσφέρει έως το 2015 το έργο Rural Broadband το οποίο προκηρύχθηκε την Τετάρτη.
Το επονομαζόμενο και «αγροτικό Internet» φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων κυρίως δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας, στο πλαίσιο της ψηφιακής σύγκλισης των αστικών κέντρων με την περιφέρεια.

Το Rural Broadband είναι έργο συνολικού προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και θα προκηρυχθεί σε τρεις ξεχωριστές εργολαβίες των 44,5 εκατ. ευρώ, των 56,5 εκατ. ευρώ και των 60 εκατ. ευρώ.

Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της δημιουργίας ευρυζωνικών δικτύων σε 5.100 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, αντιστοιχούν περίπου στο 40% της ελληνικής επικράτειας.

Ως «λευκές» ορίζονται οι περιοχές όπου σήμερα δεν παρέχεται ούτε η βασική ευρυζωνική πρόσβαση, καθώς οι υπάρχοντες παίκτες της αγοράς των τηλεπικοινωνιών δεν έχουν επενδύσει ακόμη και στερούνται οποιωνδήποτε ευρυζωνικών υποδομών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, το έργο στόχο έχει τη γεφύρωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών, αφού θα προσφέρει τη δυνατότητα παροχής γρήγορου Internet σε όλες τις αγροτικές περιοχές μέχρι το 2015, παρέχοντας ευρυζωνικές συνδέσεις σε χαμηλές τιμές σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι στερούνται ενός αγαθού που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης, ενημέρωσης και εξέλιξής τους.

Η δυνατότητα γρήγορου Internet σε χαμηλές τιμές στις αγροτικές περιοχές, αναφέρει το υπουργείο Μεταφορών, θα αλλάξει την πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική περιφέρεια.

ΜΕ ΚΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΝ "ΚΟΜΗΤΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ".

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τον "κομήτη του αιώνα"
Σε συναγερμό όλα τα τηλεσκόπια της Γης.
Με ταχύτητα 377 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο πλησιάζει τον Ήλιο ο λεγόμενος «κομήτης του αιώνα», ISON, και ήδη είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός ακόμα και με κιάλια ή με ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο.

Ο κομήτης -ο οποίος δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη -θα προσφέρει εκτός από ένα συγκλονιστικό υπερθέαμα και μια ευκαιρία για την επιστημονική κοινότητα ώστε να διερευνήσει την προέλευση των ουράνιων σωμάτων. Το βάρος του κομήτη εικάζεται πως κυμαίνεται από 3,2 δισεκατομμύρια κιλά μέχρι 3,2 τρισεκατομμύρια κιλά.

Στις 28 Νοεμβρίου, ο κομήτης που προέρχεται από το εξωτερικό νέφος του Όορτ, δεκάδες τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, θα πλησιάσει τον ήλιο σε απόσταση 1.159.000 χιλιομέτρων και αυτομάτως η θερμοκρασία του θα εκτιναχτεί στους 2.760 βαθμούς Κελσίου. Αν επιζήσει από αυτό το κοντινό πέρασμα από τον ήλιο, τότε ο ISON θα ξεπεράσει σε λαμπρότητα τον Μεγάλο Κομήτη του 1680.

Τα τελευταία 24ωρα, διαστημικά τηλεσκόπια όπως Hubble, τα SOHO A και B ή το SDO αλλά και πολλά επίγεια όργανα παρατήρησης, στρέφονται προς τον κομήτη ISON παρακολουθώντας την ταχύτατη προσέγγισή του προς τον ήλιο.

Ακόμα και στην περίπτωση που ο κομήτης διαλυθεί από την μεγάλη θερμότητα του ήλιου, το θέαμα που θα προκαλέσει αναμένεται να είναι συγκλονιστικό ενώ πολύτιμες θα είναι και οι πληροφορίες που θα συλλέξουν τα τηλεσκόπια για αυτόν τον μακρινό επισκέπτη.

Ωστόσο σύμφωνα με μία μελέτη που χρηματοδότησε η NASA και διενεργήθηκε από το Αστεροσκοπείο Lowell και το Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Τέξας, εκτιμάται ότι ο κομήτης είναι πολύ πιθανό να επιβιώσει από το κοντινό του πέρασμα στον ήλιο. Εάν αυτό συμβεί, τότε στις 26 Δεκεμβρίου, ο κομήτης θα βρεθεί στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του προς τη Γη και θα απέχει από τον πλανήτη μας 45 εκατομμύρια χιλιόμετρα δηλαδή το 1/3 της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τον ήλιο.

Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου στο βόρειο ημισφαίριο, ο κομήτης θα είναι ιδιαίτερα λαμπρός και ορατός με μεγάλη ευκολία με γυμνό μάτι. Ακόμα και τη μέρα θα είναι ορατός χαμηλά στον ορίζοντα ενός προς το τέλος του μήνα και στις αρχές Ιανουαρίου θα φαίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΜΑΖΕΨΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΑΨΕ ΣΤΟ ΙΕΡΟ.


1O δράστης έγραψε άγνωστες, μέχρι στιγμής λέξεις, οι οποίες φαίνεται να είναι στην αραβική γλώσσα.

Συναγερμό έχει σημάνει στην αστυνομία ο νέος βανδαλισμός σε ξωκλήσι του νομού Ηρακλείου. Το τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε προχθές στην περιοχή της Αυγενικής, στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες καταστροφές είχαν προκληθεί και πάλι σε εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην περιοχή του Γαζίου.  
Σύμφωνα με την εφημεριδα Πατρίς και αυτή τη φορά άγνωστο άτομο μπήκε στο εσωτερικό της εκκλησίας, κατέβασε τις εικόνες από τους τοίχους, τις συγκέντρωσε μέσα στο ιερό και τους έβαλε φωτιά. Επίσης, με μαύρο μαρκαδόρο έγραψε άγνωστες μέχρι στιγμής λέξεις, οι οποίες φαίνεται να είναι γραμμένες στην αραβική γλώσσα.

Ο δράστης όπως περιγράφεται από κατοίκους του χωριού, μπήκε στο ξωκλήσι, κατευθύνθηκε προς το ιερό, έβγαλε το κάλυμμα από την Αγία Τράπεζα και το έριξε στο πάτωμα. Στη συνέχεια ξεκρέμασε από τους τοίχους τρεις μικρών διαστάσεων εικόνες και μία μεγαλύτερων διαστάσεων και με εύφλεκτο υγρό τους έβαλε φωτιά. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Είναι άγνωστο εάν στους τοίχους έγραψε τις αραβικές λέξεις πριν ή μετά τον εμπρησμό. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η εκκλησία κινδύνεψε να γίνει στάχτη και θα καιγόταν εάν γυναίκες της περιοχές δεν έβλεπαν τον καπνό που έβγαινε από τα κεραμίδια και πηγαίνοντας εκεί, βλέποντας τις φλόγες τις έσβησαν. Σύμφωνα με κατοίκους της Αυγενικής, ο δράστης έχει γράψει τρεις λέξεις στα αραβικά στους τοίχους, ενώ δεν έκλεψε τίποτα.




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.


Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης
Πρόσκληση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλεί τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, κοινωνικών και αναπτυξιακών φορέων, οργανώσεων και συλλόγων, καθώς επίσης και όλους του πολίτες της Π.Ε. Πέλλας να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις για την Εθνική Αντίσταση που φέτος εορτάζεται την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013: 

Ώρα 10.30π.μ.:     Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ και εκφώνηση ομιλίας.

Ώρα 11.00 π.μ.:    Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφανιών από: 
1.      Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας
2.      Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας
3.      Δήμαρχος Έδεσσας
4.      Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας
5.      Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας
6.      Διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Πέλλας
7.      Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Έδεσσας
8.      Σύνδεσμος Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας
9.      Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών
10. Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης, Αλμωπίας Ν. Πέλλας
11. Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου
12. Σύνδεσμος Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Ν. Πέλλας
13. Εθνική Αντίσταση Ν. Πέλλας (ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ)
14. Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων
15. Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ν. Πέλλας
16. Ένωση Παλαιών Προσκόπων
17. Πρόεδροι άλλων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων

Σιγή ενός λεπτού
Εθνικός ύμνος

Επίσης, ορίζονται:
Α) Γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσεως του ηλίου της ημέρας της εορτής. 


Β) Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων της χώρας, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου μέχρι και τις πρωινές ώρες της επομένης της εορτής.  

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ


Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρότυπο οργάνωσης και κοινωνικής προσφοράς

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα ο εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Έδεσσα έδρα της Π.Ε. Πέλλας. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Έδεσσας κ. Τραιανός Γιόντης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο Στρατηγός της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πέτρου Γεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Παντελής Κολόμβος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας κ. Ζώης Γιώτης, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.


Ο εορτασμός ξεκίνησε με την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην ένδοξη ιστορία των ελληνικών στρατευμάτων από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην γενναιότητα, στις ηθικές αξίες και αρετές που διακρίνουν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, επισήμανε τον σύγχρονο ρόλο και κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων ως ένα ιδιαίτερα ενεργό και αγαπητό μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Ακολούθησε εκδήλωση στο ηρώο πεσόντων της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριου Αβραμόπουλου, κατάθεση στεφάνων, τέλεση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράθεση μικρής δεξίωσης στην Λέσχη Αξιωματικών της Μεραρχίας.


Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη.

«Η 21η Νοεμβρίου, ημέρα εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού, έχει καθιερωθεί ως ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε όλες τις μάχες, οι Έλληνες πορεύονταν με τη δύναμη και τη χάρη Του Θεού. Η Παναγία, από τους βυζαντινούς χρόνους ήταν προστάτιδα και αρωγός του Έθνους μας. Η πλατυτέρα των ουρανών, η υπεραγία Θεοτόκος, το πρόσωπο που έδινε πάντοτε κουράγιο και δύναμη στους έλληνες στρατιώτες να αντιμετωπίσουν, με τόλμη και ανδρεία, τους πολυπληθέστερους συνήθως εχθρούς της πατρίδας μας.

Τιμούμε και γιορτάζουμε σήμερα την εποποιία και το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ανατρέχοντας στα βάθη της ιστορίας, θα δούμε την φιλοπατρία και τις στρατιωτικές αρετές των ελλήνων που διακρίθηκαν σε όλες τις μάχες κυρίως για το ήθος τους.

Στα Ομηρικά έπη, στον Τρωικό πόλεμο, τα πρόσωπα συμμετέχουν στις μάχες με πράξεις ανδρείας αλλά και γενναιοφροσύνης, με σεβασμό στον εχθρό και χωρίς να επιδιώκουν την ολοκληρωτική καταστροφή του.

Η Αθηναίοι πολέμησαν τους Πέρσες στον Μαραθώνα για ολόκληρη την Ελλάδα. Στις Θερμοπύλες, όταν οι Πέρσες έστειλαν το μήνυμα στους 300 του Λεωνίδα ότι «θα τους σκεπάσουν με τα βέλη τους», η απάντηση ήταν: «Εξαιρετικά. Θα πολεμήσουμε υπό σκιά!». Παρέμειναν σταθεροί στις θέσεις τους, μαχόμενοι μέχρι την τελευταία τους πνοή. Σήμερα, διαβάζουμε την ιστορική παρακαταθήκη της μάχης: «Ξένε ανήγγειλε στους Σπαρτιάτες ότι εδώ είμαστε θαμμένοι, πιστοί στον όρκο που δώσαμε». Στα στενά της Σαλαμίνας συντρίφτηκαν οριστικά τα όνειρα των επιδρομέων να κατακτήσουν την Ελλάδα. Ένας μικρός και ευέλικτος στόλος ελληνικών πλοίων κατάφερε και αποδεκάτισε περισσότερα από χίλια μεγάλα, πάνοπλα πλοία των Περσών.

Ο Φίλιππος ήταν ο άνδρας που ένωσε όλους τους Έλληνες. Με τη σάρισα, το μακρύ δόρυ των στρατιωτών της Μακεδονικής Φάλαγγας, ανέδειξε την εφευρετικότητα και το ακαταμάχητο των Ελλήνων εκείνης της εποχής. Ακολούθησε ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας. Η ιστορία τον ονόμασε Μέγα για την στρατιωτική του μεγαλοφυΐα αλλά και το σημαντικό εκπολιτιστικό του έργο. 

Το ελληνικό πνεύμα κυριάρχησε έναντι των Ρωμαίων και έτσι γεννήθηκε η Ελληνοχριστιανική Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Τα βυζαντινά χρόνια άλλαξαν ανεξίτηλα την μορφή του τότε κόσμου που πίστευε ακόμη στα είδωλα, προβάλλοντας τις αξίες του Χριστιανισμού. Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ονομάστηκε από την ιστορία Μέγας και από την εκκλησία μας Άγιος και Ισαπόστολος.

Η Άλωση της πόλης συνδυάστηκε με την θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Είναι ο μαρμαρωμένος βασιλιάς που περιμένει την  στιγμή να ανακτήσει την Πόλη και την Αυτοκρατορία του.

Ακολούθησε η σκλαβιά των 400 χρόνων, υπό το βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια αναπτύχθηκαν περισσότερα από 100 μικρά και μεγάλα απελευθερωτικά κινήματα τα οποία πνίγηκαν στο αίμα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έγραψε: «Το γένος δεν υποτάχθηκε ποτέ. Είχε πάντα τα κάστρα του, τη Μάνη, το Σούλι, την Τριπολιτσά, το Μεσολόγγι, τα Καλάβρυτα, τα Νησιά, την Κρήτη». Η νικηφόρα ναυμαχία του Ναυαρίνου έδειξε ότι η απελευθέρωση ήταν κοντά.

Το 1904 η προσπάθεια αφελληνισμού της Μακεδονίας ξεσήκωσε τους ελεύθερους Έλληνες. Ο Παύλος Μελάς και εθελοντές από όλη την Ελλάδα, μαζί με πολλούς ντόπιους ήρωες, συγκρότησαν αντάρτικα σώματα και έσωσαν τη Μακεδονία μας από τους νεότουρκους και κομιτατζήδες.

Ακολουθεί ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Ελληνικός στρατός διακρίνεται και πάλι για το θάρρος και την ανδρεία του. Στην Ελασσόνα, το Σαραντάπορο, τα Γιαννιτσά, το Λαχανά και πολλές άλλες περιοχές γράφονται νέες σελίδες δόξας και ηρωισμού.

Στην Μικρασιατική εκστρατεία ο ελληνικός στρατός επιδεικνύει απίστευτη αντοχή. Πολεμά ακατάβλητος για περισσότερα από 10 χρόνια.  Δυστυχώς, ξένοι παράγοντες και εσωτερικές διχόνοιες στερούν τους καρπούς της νίκης. Η Μικρασιατική καταστροφή αποτελεί την μεγαλύτερη οδύνη που έζησε ο Ελληνισμός. Τα χρόνια που ακολούθησαν όμως, απέδειξαν το μεγαλείο του. Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Μητέρα Ελλάδα και τα χρόνια ανάπτυξης και προόδου που ακολούθησαν, δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός παραμένει ακατάβλητος. Αναγεννιέται μέσα από τις δυστυχίες και δημιουργεί συνεχώς. Πιστός στις παραδόσεις και στις πατρογονικές αξίες του.
   
 Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αναδεικνύει και πάλι την ανδρεία των Ελλήνων. Οι έλληνες πολεμιστές του ‘40 μαζί με πολλές Ελληνίδες και τον κλήρο οργανώνουν αντιστασιακές ομάδες σε πόλεις, χωριά και βουνά. Ανατινάζουν γέφυρες, ξαφνιάζουν και εξοντώνουν εχθρικά τμήματα. Η Εθνική Αντίσταση καθυστερεί τους Γερμανούς και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, κρίνει την έκβαση του πολέμου. Οι έλληνες πολεμιστές βρίσκονται στο πλευρό των Συμμάχων πολεμώντας σε στεριά, ουρανό και θάλασσα. Το αντιτορπιλικό Αδρίας, 6 Δεκεμβρίου του 1943, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, προστάτη των Ναυτικών,  με κομμένη την πλώρη καταπλέει στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό και εμπνέοντας τα συμμαχικά στρατεύματα. Η ελευθερία έρχεται και η Ελληνική σημαία κυματίζει και πάλι στην Ακρόπολη. 

Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε με πολλές περιπέτειες στις δεκαετίες που ακολούθησαν τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η περίοδος της ειρήνης συνοδεύτηκε από πολλά δεινά τα οποία οι Έλληνες αντιμετώπισαν με πίστη και δύναμη ψυχής.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν και έχουν έναν πολυδιάστατο ρόλο στην ελληνική κοινωνία.
Οι Έλληνες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώτες είναι παρόντες σε όλες τις δύσκολες και έκτακτες στιγμές, ενώ στρατιωτικά τμήματα πλαισιώνουν όλες τις επίσημες εκδηλώσεις. Οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν έναν ενεργό μέρος της ελληνικής κοινωνίας και πρότυπο επιχειρησιακής οργάνωσης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την αγάπη ολόκληρης της κοινωνίας μας.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών και τις μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές, το αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων παραμένει ανεπηρέαστο και σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των στελεχών, οι συχνές εκπαιδεύσεις και κυρίως η δύναμη ψυχής καθιστά τον ελληνικό στρατό μοναδική ασπίδα προστασίας και κοιτίδα κοινωνικής προσφοράς για την χώρα. 


Η Ελλάδα προωθεί σταθερά και αποφασιστικά την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς στα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο, τον Καύκασο, την Ανατολική και Βόρεια Αφρική. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στέκουν 24 ώρες το 24ωρο εγγυητές της εθνικής μας κυριαρχίας, εξασφαλίζοντας την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν πολλές ελληνικές οικογένειες και νοικοκυριά, είναι σημαντικό να αισθανόμαστε ασφαλείς και κοινωνικά αλληλέγγυοι. Με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εκκλησίας, της κοινωνίας των πολιτών και της ίδιας της πολιτείας είναι σημαντικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με σταθερά βήματα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την έξοδο από την κρίση. 


Εύχομαι υγεία, ψυχική και πνευματική αντοχή σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Με την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, η πατρίδα μας να βαδίσει σε δρόμους ανάπτυξης, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας».    

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


ΘΕΜΑ: Καθορισμός του ύψους, της διαδικασίας και του τρόπου καταβολής και είσπραξης του ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους από τους προσερχόμενους στους χώρους των Λαϊκών Αγορών του Δήμου, πωλητές (επαγγελματίες – παραγωγούς)

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) του άρθρου 17 του ν.1023/1980 (ΦΕΚ 47 Α΄) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 33 του Ν.4177/2013 (ΦΕΚ 173/08.08.2013 τεύχος Α’)
β) του π.δ. 51/9.3.2006 (ΦΕΚ 53 Α΄) «Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών»,
γ) την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ υπ’ αριθ. 1620/2012
δ) Την αρίθμ. 255/2013 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής καθώς και την αρίθμ. 273/2013 της ίδιας επιτροπής για την τροποποίηση  της αριθμ. 252/2013  απόφασης  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμωπίας σχετικά με τω ανωτέρω θέμα
ε) δ) Την αρίθμ. 252/2013 απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμωπίας καθώς και την τροποποίηση αυτής αρίθμ.  262/2013  σχετικά με τω ανωτέρω θέμα
στ) τις πάσης φύσεως λειτουργικές ανάγκες για τη διασφάλιση συνθηκών δημόσιας υγείας, τη φύλαξη των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και την προβολή αυτών
ζ) Το γεγονός ότι οι προσερχόμενοι στις λαικές αγορές απολαμβάνουν ως αντιστάθμισμα του ημερήσιου τέλους, ειδική αντιπαροχή η οποία συνιστάται στη χρήση των κοινόχρηστων χώρων και στην κατάληψη του πεζοδρομίου και στις ενέργειες που γίνονται για τη φύλαξη των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και την προβολή αυτών και για τη διασφάλιση συνθηκών δημόσιας υγείας, κάτι που καθιστά το εν λόγω ημερήσιο τέλος ανταποδοτικό

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Α. Καθορίζουμε το ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος που υποχρεούνται να καταβάλουν οι επαγγελματίες πωλητές και παραγωγοί που προσέρχονται στους χώρους των Λαϊκών Αγορών που λειτουργούν στο Δήμο, ανάλογα με το χώρο που καταλαμβάνουν νομίμως, ως εξής:



Για την Δημοτική Ενότητα Αριδαίας (Δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι Αλμωπίας):

Α
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΩΛΗΤΕΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ (Ημερήσιο - Ετήσιο)  
1
ΧΩΡΟΣ ΜΕΧΡΙ 6 ΜΕΤΡΑ
1,042€/μέτρο ημερησίως ή 50€/μέτρο ετησίως
Ανώτατο όριο χώρου 8 μέτρα και χρέωση του 7ου και 8ου μέτρου 2,084€/μέτρο  ημερησίως ή
100€/μέτρο ετησίως

Β
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ  ΠΩΛΗΤΕΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  (Ημερήσιο – Ετήσιο)
1
ΧΩΡΟΣ ΜΕΧΡΙ 4 ΜΕΤΡΑ
 1,042€/μέτρο ημερησίως ή 50€/μέτρο ετησίως
Ανώτατο όριο χώρου 6 μέτρα και χρέωση του 5ου και 6ου μέτρου 2,084€/μέτρο  ημερησίως ή
100€/μέτρο ετησίως

Για την Δημοτική Ενότητα Αριδαίας (Μη Δημότες και μη μόνιμοι κάτοικοι Αλμωπίας):

Γ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΩΛΗΤΕΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  (Ημερήσιο – Ετήσιο)
1
ΧΩΡΟΣ ΜΕΧΡΙ 6 ΜΕΤΡΑ
1,25€/μέτρο ημερησίως ή 60€/μέτρο ετησίως  
Ανώτατο όριο χώρου 8 μέτρα και χρέωση του 7ου και 8ου μέτρου 2,5€/μέτρο  ημερησίως ή
120 €/μέτρο ετησίως

Δ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ  ΠΩΛΗΤΕΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  (Ημερήσιο – Ετήσιο)
1
ΧΩΡΟΣ ΜΕΧΡΙ 4 ΜΕΤΡΑ
1,25€/μέτρο ημερησίως ή 60€/μέτρο ετησίως  
Ανώτατο όριο χώρου 6 μέτρα και χρέωση του 5ου και 6ου μέτρου 2,5€/μέτρο  ημερησίως ή
120 €/μέτρο ετησίως

Για την Δημοτική Ενότητα Αριδαίας (Δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι Αλμωπίας):

E
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΩΛΗΤΕΣ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ  
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ (Ημερήσιο - Ετήσιο)  
1
ΧΩΡΟΣ ΜΕΧΡΙ 7 ΜΕΤΡΑ
1,042€/μέτρο ημερησίως ή 50€/μέτρο ετησίως
Ανώτατο όριο χώρου 8  μέτρα και χρέωση του 8ου  μέτρου 2,084€/μέτρο  ημερησίως ή
100€/μέτρο ετησίως

ΣΤ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ  ΠΩΛΗΤΕΣ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  (Ημερήσιο – Ετήσιο)
1
ΧΩΡΟΣ ΜΕΧΡΙ 6 ΜΕΤΡΑ
 1,042€/μέτρο ημερησίως ή 50€/μέτρο ετησίως
Ανώτατο όριο χώρου 8 μέτρα και χρέωση του 7ου και 8ου  μέτρου 2,084€/μέτρο  ημερησίως ή 100€/μέτρο ετησίως

Για την Δημοτική Ενότητα Αριδαίας (Μη Δημότες και μη μόνιμοι κάτοικοι Αλμωπίας):

Ζ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΩΛΗΤΕΣ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  (Ημερήσιο – Ετήσιο)
1
ΧΩΡΟΣ ΜΕΧΡΙ 7 ΜΕΤΡΑ
1,25€/μέτρο ημερησίως ή 60€/μέτρο ετησίως  
Ανώτατο όριο χώρου 8 μέτρα και χρέωση του 8ου  μέτρου 2,5€/μέτρο  ημερησίως ή
120 €/μέτρο ετησίως

Η
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ  ΠΩΛΗΤΕΣ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  (Ημερήσιο – Ετήσιο)
1
ΧΩΡΟΣ ΜΕΧΡΙ 6 ΜΕΤΡΑ
1,25€/μέτρο ημερησίως ή 60€/μέτρο ετησίως  
Ανώτατο όριο χώρου 8 μέτρα και χρέωση του 7ου και 8ου  μέτρου 2,5€/μέτρο  ημερησίως ή
120 €/μέτρο ετησίως

Για τις Τοπικές Κοινότητες Δήμου Αλμωπίας: 
Το ημερήσιο δικαίωμα προσέλευσης πωλητών επαγγελματιών – παραγωγών των λαϊκών αγορών ορίζεται στο 50% των τιμών των τελών της Δημοτικής Ενότητας Αριδαίας το ίδιο ισχύει και για τους κατόχους επαγγελματικών οχήματων, με τους ίδιους όρους.

Β. Καθορίζουμε  τον τρόπο καταβολής του ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους από τους προσερχόμενους στους χώρους Λαϊκών Αγορών του Δήμου πωλητές (επαγγελματίες – παραγωγούς) ως εξής:
- Υπόχρεοι στην καταβολή του ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους είναι οι κατωτέρω πωλητές, που κατέχουν νόμιμη άδεια πωλητή για Λαϊκές Αγορές.
α) Οι επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών υποχρεούνται στην καταβολή του ημερήσιου τέλους ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που, με βάση τη σχετική άδεια, δικαιούνται να δραστηριοποιούνται κάθε ημερολογιακό μήνα. Από το ημερήσιο τέλος απαλλάσσονται οι επαγγελματίες πωλητές, οι οποίοι δεν προσέρχονται στις λαϊκές αγορές, λόγω ανικανότητας προς εργασία, η οποία διαρκεί περισσότερο από έναν (1) μήνα και βεβαιώνεται από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα ή λόγω ανώτερα βίας.
β) Οι παραγωγοί που κατέχουν άδεια προσέλευσης στις λαϊκές αγορές υποχρεούνται στην καταβολή του ημερήσιου τέλους μόνον για όσες ημέρες προσέρχονται σε αυτές.
- Η πληρωμή των τελών θα γίνεται στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Αλμωπίας
- Οι επαγγελματίες – παραγωγοί πωλητές Λαϊκών Αγορών, υποχρεωτικά κάθε δίμηνο  προκαταβάλλουν εφάπαξ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος  διμήνου στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Αλμωπίας, το συνολικό διμηνιαίο  ποσό του ημερήσιου δικαιώματος και με παράλληλη υποχρέωσή τους όπως αμέσως μετά την καταβολή αυτή, να  ενημερώσουν το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου, για την ενημέρωση σχετικά της άδειας τους. 
- Οι  υπόχρεοι της ως άνω παραγράφου καθώς και οι δημότες του Δήμου Αλμωπίας των οποίων ο τόπος κατοικίας ή διαμονής τους είναι εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου, που επιλέγουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε Λαϊκές Αγορές αρμοδιότητας του Δήμου, καταβάλλουν το αναλογούν ημερήσιο δικαίωμα, στον Δήμο Αλμωπίας  για το χρονικό διάστημα, που οι ίδιοι δηλώνουν με αίτησή τους.
- Στην περίπτωση που κάποιος πωλητής επιθυμεί να αποχωρήσει από λαϊκή αγορά αρμοδιότητας του Δήμου Αλμωπίας υποχρεούται,  όπως υποβάλλει αίτηση διαγραφής, σε διαφορετική περίπτωση θα  εξακολουθήσει  η χρέωση με τα παραπάνω ποσά έως την κατάθεση της αιτήσεως   διαγραφής.
Γ. Η μη καταβολή του ημερήσιου τέλους από υπόχρεο για χρονικό διάστημα πέραν των δύο (2) μηνών, συνεπάγεται την αναστολή ισχύος της άδειας μέχρι την τακτοποίηση της οφειλής, η οποία επιβάλλεται με απόφαση του Δημάρχου.
Δ. Το ανωτέρω ποσό αποτελεί το μοναδικό ανταποδοτικό τέλος προς το Δήμο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στους χώρους αυτού με τη μορφή τελών καθαριότητας, τελών κατάληψης πεζοδρομίου και χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Το ποσό αυτό καθορίζεται σε ποσοστό 40% του εισπραττόμενου ημερήσιου τέλους.
Ε. Οι υπόχρεοι καταβολής του ημερήσιου τέλους απαλλάσσονται από το τέλος υπέρ δήμων του άρθρου 21 του β.δ. 249/20.10.1958 (Α'171) για την καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων των χώρων που χρησιμοποιούνται από τις λαϊκές αγορές και από το τέλος για τη χρήση των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών της παρ. 9 του άρθρου 13 του β.δ. 24-9/20.10.1958 (Α'171).
ΣΤ. Το καθοριζόμενο, ως άνω, ημερήσιο τέλος διατίθεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 17 του ν.1023/1980, όπως ισχύει.





                                                                       Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ








                                                                                ΠΑΣΟΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ.


Ο Δήμος Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι:

Στα πλαίσια της παγκοσμίου ημέρας της ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑΣ (νόσου των καπνιστών),
η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η Πνευμονολογική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, διοργανώνουν την Τετάρτη 27.11.2013 στον
 Εξαπλάτανο Αριδαίας εκδήλωση η οποία θα περιλαμβάνει:
- διενέργεια σπιρομετρήσεων από το εξειδικευμένο προσωπικό του Εργαστηρίου αναπνευστικής λειτουργίας του Νοσοκομείου μας.
Τόπος συνάντησης το Περιφερειακό Ιατρείο Εξαπλατάνου ώρες 9.00 – 14.00. 

Υπεύθυνος
Λαγονίδης Δημήτριος
Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
Δ/ντής ΜΕΘ Γ. Νοσοκομείου Γιαννιτσών
Με το σύνθημα “ΑΝΑΠΝΕΩ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ”
   πιστεύουμε ότι θ ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας.

Σας περιμένουμε λοιπόν

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...