Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΓΥΜΝΟ "ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ" ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το γυμνό ημερολόγιο που σοκάρει την Εκκλησία [εικόνες]
Για τρίτη χρονιά κυκλοφορεί φέτος το «Orthodox Calendar» (Ορθόδοξο Ημερολόγιο), που με τις φωτογραφίες του και εν την εν γένει θεματολογία του σοκάρει την Ορθόδοξη Εκκλησία και προκαλεί νευρικότητα στην Ιεραρχία της ενώ ταυτόχρονα διεγείρει το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης όλου του κόσμου.
Νεαροί καλογυμνασμένοι άνδρες, υποτίθεται κληρικοί - οι οποίοι όμως θυμίζουν περισσότερο μοντέλα ή αθλητές που έχουν περάσει ώρες στα γυμναστήρια - ποζάρουν μπροστά στον φωτογραφικό φακό ημίγυμνοι, με βλέμμα λάγνο και σε στάσεις που εκκλησιαστικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν τουλάχιστον ανάρμοστες αν όχι προκλητικές και προσβλητικές για την Ιερωσύνη και την Ορθόδοξη παράδοση.
Πάντως το εξώφυλλο της φετινής έκδοσης του Ημερολογίου για το 2015 δίνει την πρώτη – άκρως προκλητική – εντύπωση για το τι ακολουθεί στις εσωτερικές του σελίδες. Στη φωτογραφία που μοιάζει να είναι τραβηγμένη στο ιερό βήμα κάποιου Ναού – η τοποθεσία του δεν διευκρινίζεται αν και σύμφωνα με τους δημιουργούς η υπόθεση του ημερολογίου εκτυλίσσεται κάπου νότια της Μόσχας – διακρίνονται δύο ανδρικά σώματα να περιπλέκονται κάτω από την αγία τράπεζα και να είναι ορατά μόνο τα πόδια τους. Πάντως οι φωτογραφίες που φαίνεται να προκαλούν την έντονη ενόχληση Ιεραρχών και κληρικών που έτυχε να επισκεφθούν την ηλεκτρονική έκδοση του «Ορθόδοξου Ημερολογίου» (δείτε εδώ)  είναι εκείνες των ολόγυμνων ανδρών σε διέγερση με φόντο εικόνες της Αγίας Τριάδος και Αγίων της Εκκλησίας. To φετινό ημερολόγιο τιτλοφορείται «S.A.L.I.G.I.A» από το λατινικό ακρωνύμιο των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων,  δηλαδή Superbia (Αλαζονεία), Αvaritia (Απληστία), Lussuria (Λαγνεία), Invidia (Ζηλοφθονία), Gula (Λαιμαργία), Ira (Οργή) και Acedia (Οκνηρία) – θέλοντας οι δημιουργοί να επισημάνουν ότι σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η ομοφυλοφιλία.

«Eίναι προκλητικό, είναι προσβλητικό και δεν μπορεί να είναι πραγματικοί κληρικοί, δεν μπορεί να φωτογραφίζονται γυμνοί σε στύση μπροστά στις εικόνες του Χριστού και των Αγίων», σχολίασε στο Amen.gr Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφερόμενος στο Ημερολόγιο. «Τι σχέση έχει αυτό με την Ορθοδοξία και πως είναι δυνατόν να έχουν τραβηχθεί τέτοιες φωτογραφίες μέσα σε Ναό; Δεν μπορεί να είναι αλήθεια, διαφορετικά είναι μια προσβολή. Σε ό,τι αφορά την ομοφυλοφιλία η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ενωμένη στο ζήτημα αυτό, η στάση της καθορίζεται από τους Ιερούς Κανόνες και την καταδικάζει ως πράξη και στάση ζωής. Ασφαλώς τον άνθρωπο που διαπράττει μια αμαρτία, τον κάθε αμαρτωλό, η Εκκλησία τον αντιμετωπίζει με συμπάθεια, με αγάπη και διάθεση συγχώρεσης εφόσον όμως και εκείνος έχει την θέληση να μετανοήσει».
«Οι εικόνες ξεπερνούν τα όρια της τέχνης και αγγίζουν τα όρια της βλασφημίας. Δεν προσβάλλεται ο συντηρητισμός της ηγεσίας της Εκκλησίας, αλλά αυτή καθαυτή η πίστη. Τι σχέση ο συντηρητισμός της Ιεραρχίας, όπως υποστηρίζουν, με τις ολόγυμνες φωτογραφίσεις μπροστά στην Αγία Τράπεζα και στις εικόνες του Χριστού, της Θεοτόκου και των Αγίων; Λυπάμαι και γι’ αυτό που έκαναν και λυπάμαι γιατί η Εκκλησία δεν έχει λάβει επίσημη θέση», προσθέτει ο ίδιος Ιεράρχης που ζήτησε να διατηρήσουμε την ανωνυμία του, «όπως άλλωστε πράττουν και οι δημιουργοί του εν λόγω ημερολογίου». Πηγή Νίκος Παπαχρήστος, Amen.gr





Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΣΑΡΕΛΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

H πρώτη γυναίκα με σύνδρομο Down που θα κάνει πασαρέλα στην Νέα Υόρκη [εικόνες]
Ηθοποιός, ακτιβίστρια και θερμή υποστηρίκτρια των ατόμων με νοητική υστέρηση η Jamie Brewer είναι η πρώτη γυναίκα με σύνδρομο Down που θα διασχίζει τις πασαρέλες στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης.
Η Jamie Brewer είναι γνωστή στο ευρύ κοινό από την συμμετοχή της στο «America Horror Story» δηλώνει περήφανη που αποτελεί πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση για ανθρώπους με ειδικές ικανότητες.
«Τα κορίτσια και νεαρές γυναίκες, βλέποντάς με θα πουν «hey, αν μπορεί αυτή να το κάνει μπορώ και εγώ» δηλώνει η Jamie. «Είναι μια πραγματική έμπνευση για με μένα το να είσαι ένα πρότυπο για νεαρές γυναίκες και να τις ενθαρρύνεις να δείξουν προςτα έξω τη διαφορετικότητα τους».
 Η σχεδιάστρια Carrie Hammer εξήγησε ότι σχεδίασε για την Jamie ένα ιδιαίτερο φόρεμα που αναδεικνύει τα δυνατά σημεία του σώματος της και ελπίζει ότι το συγκεκριμένο φόρεμα θα το αγοράσει η Πρώτη κυρία των Η.Π.Α Michelle Obama.
«Η ταινία American Horror Story που συμμετείχε είναι σκοτεινή και τρομακτική, έτσι σκεφτήκαμε ότι η Jamie θα μαγέψει φορώντας κάτι μαύρο. Eχει ένα όμορφο σώμα, λεπτή μέση και καμπύλες, για αυτό πιστεύω ότι ένα φόρεμα σε γραμμή Α θα της πηγαίνει πολύ».
Η συμμετοχή της Jamie στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης εντάσσεται στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μοντέλα με ρόλους, όχι απλά μοντέλα πασαρέλας» της σχεδιάστριας Carrie Hammer.
Η σχεδιάστρια ήθελε τα ρούχα της να αντιπροσωπεύουν κάθε είδους γυναίκα και να την κάνουν να νιώθει μοναδική. Για την πρώτη της επίδειξη ζήτησε από την φίλη της Danielle Sheypuk η οποία μετακινείται με αναπηρικό καροτσάκι να συμμετέχει σαν μοντέλο.


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ;

Τι θα γίνει με τον λογαριασμό μου όταν πεθάνω; Το Facebook δίνει λύση με ηλεκτρονική διαθήκη [εικόνες]
«Απάντηση» σε μια ερώτηση που φαίνεται πως απασχολεί τους χρήστες του Facebook εδώ και καιρό δίνει το δημοφιλές μέσω κοινωνικής δικτύωσης.
«Τι θα γίνει με τον λογαριασμό μου όταν πεθάνω» είναι ένα κλασσικό ζήτημα και το Facebook δίνει τη δική του λύση.
Ολοι όσοι διατηρούν προφίλ θα μπορούν σύντομα να φτιάξουν μια... διαθήκη με την οποία θα ορίζουν κάποιον από τους διαδικτυακούς τους φίλους ως «κληρονόμους».
Ο «κληρονόμος» αυτός θα έχει δικαίωμα να αλλάξει τη φωτογραφία προφίλ και τη φωτογραφία εξωφύλλου, αλλά και να ανανεώσει το στάτους του νεκρού για μια και μόνο μια τελευταία φορά.
Σύμφωνα με τη λύση που προσφέρει το Facebook ο «κληρονόμος» θα μπορεί να προσθέτει καινούργιους φίλους, ενώ, τη στιγμή που το μέσω βεβαιώνει τον θάνατο κάποιου θα προστίθεται στο υπάρχον προφίλ η ένδειξη «εις μνήμην».
Οι χρήστες στις ΗΠΑ έχουν από σήμερα αυτή τη δυνατότητα, κάτι που πάντως έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Πολλοί αναρωτιούνται για παράδειγμα, τι θα γίνει αν «κληρονόμος» είναι ένας πρώην σύντροφος, που εν τω μεταξύ έχει εχθρικά αισθήματα προς τον αποθανόντα.


ΤΟ SETI ΞΕΚΙΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ - ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ

Το SETI ξεκινά αναζήτηση εξωγήινων: Τι κίνδυνοι υπάρχουν για τη Γη
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI) της Καλιφόρνιας δήλωσαν ότι έφθασε η ώρα πλέον η ανθρωπότητα να κινηθεί πιο αποφασιστικά για να έλθει σε επαφή με άλλους πολιτισμούς στο σύμπαν. Όμως άλλοι επιστήμονες συνεχίζουν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για κάτι τέτοιο, θεωρώντας ότι μπορεί να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη Γη αν «προδώσει» την ύπαρξή της.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), που εκδίδει και το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», ο διευθυντής του SETI δρ Σεθ Σόστακ ανέφερε ότι, μετά την αποτυχία να εντοπιστούν εξωγήινα ραδιοσήματα, παρά την επίμονη προσπάθεια άνω των 50 ετών, ήλθε η ώρα η σχετική έρευνα να αναβαθμιστεί και να γίνει πιο ενεργή, στρεφόμενη σε εξωπλανήτες που φαίνονται να έχουν συνθήκες φιλικές για τη ζωή (πιθανώς και νοήμονα όντα).
«Μερικοί από εμάς στο Ινστιτούτο ενδιαφερόμαστε για ένα ‘ενεργό SETΙ', που δεν θα ακούει μόνο παθητικά, αλλά θα εκπέμπει κάτι στα γειτονικά άστρα, καθώς εκεί υπάρχει μια πιθανότητα να πάρουμε απάντηση από κάποιον», ανέφερε ο Σόστακ.
Ήδη συζητείται τι θα μπορούσε να περιέχει αυτό το μήνυμα προς τους εξωγήινους από τα ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια της Γης, όπως το Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Αστρονόμοι, ανθρωπολόγοι, κοινωνικοί και άλλοι επιστήμονες πρόκειται να εξετάσουν το ζήτημα, ώστε να κάνουν μια πιο συγκεκριμένη πρόταση προς το ευρύ κοινό και τις κυβερνήσεις.
Ο Σόστακ απέρριψε ως υπερβολικούς ή και παρανοϊκούς τους φόβους κάποιων (μεταξύ των οποίων ο διάσημος βρετανός κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ) για το τι μπορεί να βρίσκεται «εκεί έξω». «Δεν βλέπω γιατί οι εξωγήινοι θα είχαν οποιοδήποτε κίνητρο για να εξαφανίσουν τον πλανήτη», όπως είπε.
Δεν βλέπουν όμως το ζήτημα όλοι το ίδιο χαλαρά.
«Οι ιστορικοί θα σας πουν ότι η πρώτη επαφή ανάμεσα στους βιομηχανικούς πολιτισμούς και στους ιθαγενείς δεν πήγε καθόλου καλά», επισήμανε ο διαστημικός επιστήμονας και συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ντέηβιντ Μπριν. Αν και, όπως είπε, θεωρεί μάλλον απίθανη μια εξωγήινη επίθεση τύπου Χόλιγουντ, παρόλα αυτά οι πιθανοί κίνδυνοι δεν παύουν να είναι υπερβολικά μεγάλοι, γι' αυτό χρειάζεται πολλή περίσκεψη και ευρεία δημόσια διαβούλευση, προτού η ανθρωπότητα αρχίσει να στέλνει μηνύματα σε δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους. Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί επιστήμονες. Ο διεθνούς φήμης εξελικτικός παλαιοβιολόγος Σάιμον Κονγουέι Μόρις έχει προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις του πλανήτη να προετοιμάζονται για το χειρότερο, επειδή οι εξωγήινοι μπορεί κάλλιστα να είναι βίαιοι και άπληστοι όπως οι άνθρωποι - ή πολύ χειρότεροι...
Οι οπαδοί όμως του SETI αντιτείνουν ότι είναι πολύ αργά πια για τέτοιους φόβους, αφού η ανθρωπότητα ήδη από τον μεσοπόλεμο έχει κάνει γνωστή την παρουσία της στο διάστημα, εκπέμποντας τα σήματα όλων των ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών και άλλων εκπομπών της. Επιπλέον, τα κάθε είδους ραντάρ, αλλά και τα φώτα της Γης μπορεί να έχουν γίνει αντιληπτά όλο αυτόν τον καιρό. Σύμφωνα με τον ερευνητή Ντάγκλας Βάκοχ του SETI, ένας τεχνολογικός πολιτισμός μόνο 300 χρόνια πιο μπροστά από τον δικό μας, θα μπορούσε να ανιχνεύσει τα γήινα τηλεοπτικά σήματα από απόσταση 500 ετών φωτός.
Υπενθυμίζεται ότι στη δεκαετία του ΄70, οι διαστημοσυσκευές Pioneer (πρωτοπόρος) είχαν εφοδιασθεί με πλάκες που απεικόνιζαν διάφορα σύμβολα και γήινες σκηνές, όπως ένα γυμνό ζευγάρι. Τα επόμενα χρόνια μέσω των ραδιοτηλεσκοπίων στάλθηκαν κατά καιρούς διάφορα μεμονωμένα μηνύματα, όπως η εικόνα της διπλής έλικας του DNA ή ένα τραγούδι των Μπιτλς για το σύμπαν.
Και ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το νέο μήνυμα, που θα στελνόταν πλέον επί εκατοντάδες χρόνια; Μερικοί υποστηρίζουν ότι καλύτερα θα ήταν να κρύψουμε τις -ουκ ολίγες- άσχημες πλευρές μας και να στείλουμε με εξωραϊσμένη εικόνα μας, που θα αναδεικνύει μόνο τις θετικές όψεις της ανθρωπότητας για τις οποίες μπορούμε να υπερηφανευόμαστε.
Όμως ο Σόστακ διαφωνεί και πιστεύει ότι, για να «κερδίσουμε» τους εξωγήινους, πρέπει να είμαστε οι εαυτοί μας. «Η προσωπική μου προτίμηση είναι να στείλουμε το Διαδίκτυο, να το στείλουμε όλο», όπως είπε.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Τρέμουν τις Προφητείες του Οσίου Παϊσίου στην Αλβανία
Η αγιοποίηση του Μοναχού Παΐσιου από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έχει αντιμετωπίσει κριτική στον ελληνικό Τύπο, έχει ανοίξει, επίσης, μια συζήτηση για την αντικειμενικότητα της Εκκλησίας που ακολουθεί στην αγιοποίηση των ιερέων, γράφει η αλβανική ‘Tema’ και συνεχίζει:
Στην περίπτωση της αγιοποίησης του Παΐσιου, έγινε 21 χρόνια μετά το θάνατό του και όχι 70 ή 100 χρόνια, όπως προβλέπει ο κανόνας της Εκκλησίας.
Επιχείρημα της Συνόδου του Πατριαρχείου ήταν η άσκηση μεγάλης πίεσης από τους πιστούς και με την απουσία μιας εξήγησης, παρά μόνο τη δημοτικότητά του, η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει μερικές από τις εξηγήσεις που οδήγησαν στην αγιοποίηση του μοναχού, συνεχίζει το αλβανικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα, η δημοτικότητα του μοναχού μπορεί να ελεγχθεί από τον υψηλό αριθμό πωλήσεων των βιβλίων και των φωτογραφιών του μοναχού, που αναφέρεται στην αγιότητά του και σε μελέτες που αναφέρονται σε αυτόν.
Η φήμη του μοναχού Παΐσιου που έζησε στο Όρος Άθως, λένε ότι είχε προβλέψει την ελληνική κρίση.
Σε τέσσερα βιβλία που έχουν εκδοθεί από τον ίδιο, προβλέπει, επίσης, την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης καθώς και των αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι προφητείες του για τους Αλβανούς, τους Σκοπιανούς και τους Τούρκους, ήταν αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι πραγματικοί Έλληνες.
«Οι Αλβανοί τι θα κάνουνε, μοναχέ;»
«Αφήστε τους, αυτοί δεν μετράνε»
«Με τα Σκόπια, μοναχέ;»
«Αυτά δεν τα υπολογίζουμε»
«Με την Κωνσταντινούπολη μοναχέ;»
«Θα την καταλάβουν οι Ρώσοι, και θα μας την παραχωρήσουν», αναφέρει το αλβανικό δημοσίευμα.


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...