Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΚΡΗΤΗ: ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΑΠΟ...ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ!

diaforetiko.gr : 40644 600x402 Εχουν ιδέες οι Κρητικοί: Φτιάχνουν αντιπυρική ζώνη από …φραγκόσυκα
Η Κρύα Βρύση είναι μια περιοχή στο Ρέθυμνο, που το 2011, έγινε κυριολεκτικά «στάχτη».
Οι καταστροφικές πυρκαγιές κατέστρεψαν τα πάντα – μαζί και τις ελαιοκαλλιέργειες των κατοίκων. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή ελαιολάδου έφτασε τους 400 τόνους. Φέτος, οι κάτοικοι θα αγοράσουν το λάδι τους, αφού η παραγωγή δε θα ξεπεράσει τους 10 τόνους.
Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής άρχισαν να σκέφτονται πώς θα μπορούσε η περιοχή να προστατευθεί από την πύρινη λαίλαπα, αλλά και ποια καλλιέργεια θα ήταν αυτή που θα μπορούσε να δώσει πνοή στην περιοχή.
Σκέφτηκαν το φραγκόσυκο, λοιπόν, για να φτιάξουν το μέλλον, αφού το είδαν ως επένδυση και ως … αντιπυρική ζώνη. Σχεδόν δυο χρόνια μετά, είναι όλα έτοιμα για τη σύσταση της πρώτης ομάδας καλλιεργητών φραγκόσυκου, στο Ρέθυμνο. Μάλιστα, ο συνεταιρισμός που πρόκειται να συσταθεί τις επόμενες ημέρες, έχει ακόμα μια ιδιομορφία:
Τα μέλη του, στην συντριπτική πλειοψηφία τους (κατά 90%), δεν είναι αγρότες και μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία σχέση με τη γη. Είναι όλοι σχεδόν μέχρι 30 χρονών, με πτυχία και μεταπτυχιακά, αλλά άνεργοι. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανεργία, ήταν οι παράγοντες που συνετέλεσαν καθοριστικά στη δημιουργία της ομάδας καλλιεργητών φραγκόσυκου, η οποία θα ασχοληθεί και με άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως τα βότανα.
Πηγή: madeincreta

"ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΕΕ".


Τα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, της δραματικής μείωσης του τζίρου και της αύξησης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ιδιαίτερα στους Νομούς Κεντροδυτικής Μακεδονίας – όπως καταγγέλλουν τα τοπικά Επιμελητήρια, έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Καρασμάνης με Ερώτησή του την οποία προσυπογράφουν εννέα (9) ακόμη βουλευτές από τους Νομούς της Κεντροδυτικής Μακεδονίας  .
Με την Ερώτηση, καλείται ο αρμόδιος Υπουργός να ικανοποιήσει το αίτημα των τοπικών συλλογικών φορέων που, σημειωτέον, υποστηρίζεται και από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας που αφορά:
*Στην ¨πραγματική¨ κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ (συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων κλπ επιβαρύνσεων)
*Αποποινικοποίηση των οφειλών προς των Οργανισμό
*Ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
 Ακολουθεί η Ερώτηση                                                                                              Αθήνα 14/11/2013

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον κύριο  Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη για άμεση κεφαλαιοποίηση των οφειλών μικρομεσαίων
                επιχειρήσεων»

Σε ασφυκτικά αδιέξοδα έχουν οδηγηθεί την τελευταία τετραετία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους Νομούς  της Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Αιτία, όπως καταγγέλλουν τα τοπικά Επιμελητήρια, η παρατεταμένη ύφεση, με συνέπειες τη δραματική μείωση του τζίρου και τη σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων –ιδιαίτερα των ληξιπρόθεσμων - που έχουν οδηγήσει σε «λουκέτα» και σε απώλειες θέσεων εργασίας και πολύτιμων πόρων για την αγορά και την τοπική οικονομία.

Παράλληλα και ως φυσικό επακόλουθο, ο ΟΑΕΕ έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, που οδηγούν σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα κάλυψης των εμπόρων. Συνεχώς δε, πληροφορούμαστε το ενδεχόμενο εντατικοποίησης των ελέγχων στους επιχειρηματίες  που οφείλουν τις εισφορές τους, όχι επειδή δεν θέλουν αλλά επειδή βρίσκονται σε αυταπόδεικτη αδυναμία.  
Οι συλλογικοί φορείς τους, με την υποστήριξη και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, έχουν καταθέσει προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ολοκληρωμένη πρόταση για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ.  Αφορά στην προστασία και επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ζητεί μεταξύ άλλων: 
* Καθιέρωση μίας «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.  
* Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης.
* Ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις οικογένειές τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση, με άμεση θεώρηση των ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας.
* Κατά την συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξη, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα στον Οργανισμό.  Η πρόταση στηρίζεται επάνω στην αρχή ότι ο ασφαλισμένος, ως συνταξιούχος, θα εισπράξει τελικά την αναλογία αυτών που έχει δώσει προς τον ΟΑΕΕ.
* Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι ο ΟΑΕΕ είναι ταμείο αυτοαπασχολούμενων και οι εισφορές δεν είναι παρακρατούμενες όπως αυτές του ΙΚΑ. 

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
 Αν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα για κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση για διέξοδο και ριζική λύση στο μεγάλο πρόβλημα ενός μεγάλου κλάδου που δοκιμάζεται από τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες που, ώστε να μπει τέλος στην συνεχή αύξηση των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές, στα αλλεπάλληλα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην καθημερινή διόγκωση της ανεργίας. 


            Οι ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 

01.             Γιώργος Καρασμάνης, Πέλλας
02.             Χριστογιάννης Δημήτριος, Πιερίας
03.             Βεσυρόπουλος Απόστολος, Ημαθίας
04.             Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Πιερίας
05.             Αραμπατζή Φωτεινή, Σερρών
06.             Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Φλώρινας
07.             Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Πιερίας
08.             Λεονταρίδης Θεόφιλος, Σερρών
09.             Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Ημαθίας

10.             Κοψαχείλης Τιμολέων, Γρεβενά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ.


Πραγματοποιήθηκε εχθές η δωρεάν διανομή προϊόντων στην Π.Ε. Πέλλας σε φορείς των Γιαννιτσών, της Έδεσσας, της Σκύδρας και της Αριδαίας. Συγκεκριμένα μοιράστηκε κασέρι (ΠΟΠ) και γραβιέρα Κρήτης (ΠΟΠ).

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πέλλας διανεμήθηκαν συνολικά 8.869 πακέτα κασεριού και γραβιέρας στους δεκατέσσερις (14) δικαιούχους φορείς. Αντίστοιχα σε Έδεσσα, Σκύδρα και Αριδαία ο αριθμός των πακέτων με τα προϊόντα ανήλθε σε 21.413 που διανεμήθηκαν σε εννιά (9) φορείς.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας, το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου με δύο επιτροπές, Γιαννιτσών και Έδεσσας-Σκύδρας-Αριδαίας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τόνισε τη σημασία των δράσεων αυτών που στόχο έχουν τη στήριξη ευπαθών ομάδων και φορέων και δείχνουν την αλληλεγγύη της κοινωνίας μας στη δύσκολη αυτή περίοδο.

ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ.

Το ρομπότ τρελάθηκε- Βαρέθηκε να κάνει δουλειές στο σπίτι και αυτοκτόνησε
Αντιμέτωποι με ένα περίεργο περιστατικό ήρθαν οι πυροσβέστες σε μία αυστριακή πόλη. Κλήθηκαν να σβήσουν μία φωτιά την οποία άναψε ένα ρομπότ για να αυτοκτονήσει!

Οπως προκύπτει, το μικρό ρομπότ που καθάριζε την κουζίνα, είχε... βαρεθεί να κάνει δουλειές. Ο 44χρονος ιδιοκτήτης ανέφερε ότι το έκλεισε πριν φύγει από το σπίτι με τη σύζυγο και το γιο του. Κατά ένα περίεργο τρόπο όμως, το ρομπότ άνοιξε ξανά, προχώρησε πάνω στον πάγκο εργασίας και σταμάτησε πάνω στην κουζίνα, που ήταν ζεστή ακόμη. Αμέσως έπιασε φωτιά και μέχρι να φτάσει στο σπίτι η πυροσβεστική, ο «βοηθός» είχε μετατραπεί σε ένα βουνό αποκαΐδια.

«Δεν ξέρω αν ήταν αυτοκτονία του ρομπότ, αλλά ο ιδιοκτήτης επιμένει ότι έκλεισε τη συσκευή πριν φύγει. Είναι μυστήριο το πώς ενεργοποιήθηκε πάλι και προχώρησε ως την κουζίνα», είπε στην Daily Mail ένας από τους πυροσβέστες. Γεγονός είναι πάντως πως αν πράγματι το ρομπότ είχε βαρεθεί να κάνει δουλειές και αποφάσισε να εκδικηθεί τους «κυρίους» του, το πέτυχε. Η οικογένεια δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της προς το παρόν, καθώς προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές από την πυρκαγιά.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ.


           Με αφορμή τη 14η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
           «Η 14η Νοεμβρίου κάθε έτους  είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.  Η ημέρα αυτή έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  και την Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη  ως φόρος τιμής για το νομπελίστα ιατρό Φρεντερικ Μπαντινγκ (1891-1941),  ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη και επηρέασε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων όπως και την εξέλιξη της επιστήμης. Ωστόσο, ό όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο, που έζησε τον προηγούμενο αιώνα.
Το θέμα του φετινού εορτασμού που επέλεξε η Διεθνής Ομοσπονδία για τον Διαβήτη είναι: «Διαβήτης: Ας προστατέψουμε το μέλλον μας», το οποίο σηματοδοτεί και το πέμπτο και τελευταίο έτος της εκστρατείας 2009-2013 με στόχο την εκπαίδευση και την πρόληψη του διαβήτη. Το χρώμα που έχει επιλεγεί για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην εκστρατεία είναι το μπλε.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα νόσημα για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Ομοσπονδία δίνουν στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος αυτού. Συγκεκριμένα:
·      Περισσότερα από 371 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη.
·      Ο αριθμός των ατόμων που πάσχει έχει αυξητική τάση σε κάθε χώρα.
·      Τα μισά από τα άτομα που έχουν διαβήτη  δεν το γνωρίζουν.
·      Οι 4 στους 5 που έχουν διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
·      Τα μισά από τα άτομα που πέθαναν από διαβήτη ήταν σε ηλικία κάτω των 60 ετών.
·      Η ασθένεια αυτή οδηγεί στον θάνατο περίπου 4.000.000  ανθρώπους ανά έτος.
·      Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά αυξάνεται δραματικά και μεταξύ των νέων και δεν είναι αποκλειστικά ασθένεια των ηλικιωμένων.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, η οποία εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη ο Τύπος 1 και ο Τύπος 2. Υπάρχει και ο διαβήτης της εγκυμοσύνης που προσβάλει 1 στις 25 γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και υποχωρεί μετά τον τοκετό. Ωστόσο, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για μελλοντική ανάπτυξη διαβήτη τόσο στην μητέρα όσο και στο παιδί μετά την ενηλικίωση του
Ο διαβήτης αντιμετωπίζεται καλά φαρμακευτικά, αλλά η πρόληψη σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή,  την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμισή του και στην αποφυγή, με την πάροδο του χρόνου, νοσηρών εκδηλώσεων από τα διάφορα όργανα όπως καρδιά, αγγεία , νεφροί, μάτια και τα νεύρα.
Με βάση επιστημονικά δεδομένα,  η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 35-40%. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή των ανθρώπων που πάσχουν,  αλλά και όλων  που θα πρέπει να ακολουθούμε έναν «έξυπνο τρόπο διατροφής», όπως και η διακοπή του καπνίσματος.
Κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 είναι:
·      Οικογενειακό ιστορικό με διαβήτη
·      Αυξημένο σωματικό βάρος (υπέρβαρα άτομα)
·      Κακή και ανθυγιεινή διατροφή
·      Έλλειψη σωματικής και φυσικής άσκησης
·      Υψηλή αρτηριακή πίεση
·      Διαταραγμένη ανοχή στην γλυκόζη (IGT)
·      Ιστορικό διαβήτη κύησης
Η παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη πρέπει να είναι μέρος της απάντησης μας στην πανδημία. Είναι μία ευκαιρία υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης του κόσμου ώστε να ενημερωθεί και να αντιληφθεί ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό».             

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τις εορταστικές εκδηλώσεις και δράσεις που διοργανώνει και εφέτος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων Σακχαρώδη Διαβήτη  από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου 2013 με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.  Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και το “Διαβητικό Χωριό” στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν σειρά ιατρικών εξετάσεων από νοσηλευτές και εξειδικευμένους γιατρούς. 

"ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ".

Μια Κρητικιά από το Βύρωνα που μένει στα Σπάτα, αυτό είμαι.
Ένα πολτοποιημένο μείγμα, έτσι θέλουν να κάνουν τη ζωή μας, ομογενοποιημένη ζωή. Άχρωμη, άοσμη και άγευστη. 

Αμ δε! Πού το βρήκαν;

Υπάρχει κάτι μέσα μας που λέγεται μνήμη και αντιδρά.

Για πέστε μου, κύριοι, εσείς που τα ισοπεδώσετε όλα, τα ριζιμιά χαράκια τα ξέρετε;
Θα τα μετοχοποιήσετε κι αυτά; Θα τα φορολογήσετε; Τεκμήρια και οι αετοφωλιές;
Στα ριζιμιά χαράκια, στις κορακιές, είναι το χωριό μου. Εκεί είναι τα χωράφια μου. Χω-ρά-φια και όχι αγροτεμάχια. Χωράφια, που αποτελούν τη συνέχεια της ιστορίας και του μόχθου των παππούδων μου.

Χωράφια, ούτε καν κτήματα, γιατί δε μου ανήκουν, πρέπει να τα παραδώσω στα παιδιά μου, μια και είναι κομμάτι της οικογενείας μας. Και κυρίως, δεν τεμαχίζονται.

Τεμαχίστε τη δική σας γη. Κάντε την φέουδα και γυρίστε στο Μεσαίωνα. Στο σύγχρονο Μεσαίωνα, με τις μετοχές και τις κεφαλαιοποιήσεις σας. 

Εγώ, ακόμα κι αν μεγάλωσα στο Βύρωνα, που κι αυτόν τον νιώθω κομμάτι του εαυτού μου, ποτέ δεν έπαψα να είμαι Κρητικιά, κι ας ήταν η επαφή μου με την Κρήτη μόνο δεκαπέντε μέρες τα Χριστούγεννα, δεκαπέντε μέρες το Πάσχα και δυο μήνες το καλοκαίρι. Η αγάπη μου για το χωριό μου είναι μεγάλη και η λαχτάρα μου γι΄ αυτό μεγαλύτερη.

Σαφώς και δεν είναι η εμπορική αξία των χωραφιών μου - έτσι κι αλλιώς μικρή- που τα κάνει κομμάτι του εαυτού μου. Είναι ότι πρόκειται για τις ρίζες μου, τον ιδρώτα, τη συνέχεια της οικογένειάς μου… Είναι ένα κομμάτι της ύπαρξής μου.

Όπως μου άφησαν πίσω οι γιαγιάδες και οι παππούδες μου τα παραμύθια, τις ιστορίες της κατοχής, τις παιδικές και εφηβικές μου αναμνήσεις, έτσι μου άφησαν και τα χωράφια τους, σαν συνέχεια της ιστορία μας,

Φορολογήστε τα λοιπόν, φορολογήστε και κάθε παραμύθι που μου είπαν και κάθε ιστορία της κατοχής, γιατί αυτή είναι η πραγματική μου κληρονομιά.
Ελάτε, πάρτε τα λοιπόν, πάρτε τα αν μπορείτε…

Πάρτε, όμως, και τη μνήμη μου, αλλάξτε κι εμένα αν είναι μπορετό, γιατί, αλλιώς, δε θα καταφέρετε τίποτα.

Αλλά, μήπως αυτός είναι ο τελικός σας σκοπός; Μήπως θέλετε να ξεριζώσετε, να εκχερσώσετε καλύτερα, κάθε στοιχείο που μας συνδέει με την ιστορία και την παράδοσή μας, με τη συνέχειά μας;

Μήπως, λέω μήπως, δεν είμαστε και τόσο καλοί ευρωπαίοι καταναλωτές; Μήπως, από άκρη σε άκρη πάνω στη γη, θέλετε να μας βάλετε ένα κουστούμι, ένα καλούπι, μια στάνη για όλους; Λέω, μήπως;

Ε, λοιπόν, θα χάσετε κύριοι!

Τα ριζιμιά χαράκια είναι ριζωμένα καλά πάνω στη γη, ακλόνητα. Και έχει μια θέα εκεί πάνω! Ανοίγουν τα μάτια σου…
Πρέπει, λοιπόν, να εκχερσώσετε τον τόπο μου. Να μην αφήσετε κανένα ριζιμιό χαράκι. Να τα κάνετε όλα ίσιωμα, να μη βρίσκω ύψωμα να ανεβαίνω, ν΄ αγναντεύω το «κάλλος» του τόπου μου. Γίνεται; Δεν γίνεται!

Χάνεται ο Αφέντης Χριστός, γονατίζουν τα Αστερούσια, κουρσεύεται ο Ψηλορείτης, μόνο και μόνο επειδή το θέλουν οι ξένοι; Για ελάτε, απαντήστε μου.

Όσους φόρους και να βάλετε, όση προσπάθεια και να καταβάλετε, όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τη γη τους, τη συνέχειά τους, κάθε Τόμσον θα ωχριά.

Και, ναι, μένω στα Σπάτα, γιατί εκεί το περιβάλλον είναι οικείο, μου θυμίζει τη βλάστηση του τόπου μου και, ποτέ μα ποτέ, δε θα ξεχάσω το Βύρωνα που μεγάλωσα.

Απλά, πέρασα από την άλλη πλευρά του Υμηττού, χωρίς, όμως, να κόψω τις ρίζες μου με το δεύτερο τόπο μου.

Κι εγώ, σ’ αυτό, βλέπω μια συνέχεια που δεν έχω παραλείψει να μεταδώσω στα παιδιά μου.
«Είναι ελληνικά γι΄αυτούς!»


Πού να καταλάβουν οι κυβερνώντες και οι δανειστές μας;


Μαριάννα Δαδκαλάκη





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ; ΚΙ ΑΥΤΑ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;"

«Δεν υπάρχουν λεφτά»; Κι αυτά, τότε, τι είναι; Του Νίκου Μπογιόπουλου
Του Νίκου Μπογιόπουλου


Ο ήρωας του Μπρεχτ, ο Μακχίθ, αναρωτιόταν στην «Όπερα της Πεντάρας»: «Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας»...

Τα συγκλονιστικά στη Βουλή άργησαν μια μέρα! Αλλά ήρθαν! Την Κυριακή που μας πέρασε ακούσαμε για «τρύπια δολάρια» και για «μονομαχίες στο Ελ Πάσο», απολαύσαμε πρωθυπουργικούς κουτσαβακισμούς και κοινοβουλευτικές «μαγκιές». Αλλά τα σπουδαία – τα πραγματικά σπουδαία – συνέβησαν τη Δευτέρα. Χωρίς κάμερες. Χωρίς απευθείας μεταδόσεις. Χωρίς πολλά- πολλά…

Τη Δευτέρα το βράδυ, λοιπόν, ο κ.Σταικούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μετά από σχετική ερώτηση του Μανώλη Γλέζου, διαβίβασε στη Βουλή τον αναλυτικό κατάλογο ο οποίος περιλαμβάνει τα ποσά με τα οποία έχει τροφοδοτήσει το κράτος τις τράπεζες από την έναρξη της κρίσης, το 2008. Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για πρώτη φορά είναι πλέον και επίσημα! Είναι δικά τους! Έχουν την εγκυρότητα και την σφραγίδα των «σωτήρων»! Δεν πρόκειται για «συνωμοσιολογία»! Ούτε για ευφάνταστα σενάρια των «ψεκασμένων»!

Ο συγκεκριμένος κατάλογος, αν τον δει κανείς από τη σκοπιά του τραπεζίτη, μοιάζει με… ηλιοβασίλεμα. Με τι μοιάζει αν τον δει κανείς με τα μάτια του ελληνικού λαού θα το δούμε στη συνέχεια. 

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Από το 2008, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή ψήφισε τον νόμο 3723/2008 περί «Ενίσχυσης ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης», οι τραπεζίτες – από τον κρατικό κορβανά - έχουν λάβει:


  • Το ποσό των 4,5 δις ευρώ για τις προνομιούχες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που ανέλαβε το ελληνικό δημόσιο.
  • Το ποσό των 127,3 δις ευρώ με τη μορφή εγγυήσεων που παρείχε το ελληνικό δημόσιο για δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων.
  • Το ποσό των 10, 5 δις ευρώ με τη μορφή ειδικών τίτλων προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Εδώ προσθέστε και το ποσό των 2,4 δις ευρώ από το συγκεκριμένο κονδύλι που παραμένει ανεξόφλητο.


Εν ολίγοις:

Τα χρόνια της δυστυχίας, της καταστροφής της φτώχειας, της πείνας και της λεηλασίας, οι τράπεζες – μόνο δια αυτού του δρόμου – έχουν ενθυλακώσει το ποσό των 145 δις ευρώ!

Εδώ δυο παρατηρήσεις:

Πρώτον, κάποιοι συνήθεις «έξυπνοι οικονομολογούντες» θα ισχυριστούν ότι πολλά από αυτά τα ποσά αυτά δεν συνιστούν «ζεστό χρήμα», αλλά εγγυήσεις, και συνεπώς δεν θα πρέπει, τάχα, να υπολογίζονται στην καθαρή ενίσχυση των τραπεζών. Απαντάμε: Οι «σωτήρες», αυτοί δηλαδή που εγγυώνται για τις τράπεζες, για τα σπίτια του κοσμάκη που βγαίνουν στον πλειστηριασμό εγγυώνται; Αυτοί που εγγυώνται για τις τράπεζες, από ποια τσέπη εγγυώνται, τη δική τους ή του ελληνικού λαού; Αυτοί που εγγυώνται για τις τράπεζες τα βάρη των εγγυήσεων και της εξόφλησης αυτών των εγγυήσεων στις πλάτες ποιών υποζυγίων τα φορτώνουν με τη μορφή των αλλεπάλληλων λαοκτόνων (και πάντα τελευταίων) μέτρων;

Δεύτερον, όταν λέμε ότι ο παραπάνω πακτωλός συνιστά ένα μόνο μέρος, από ένα μόνο δρόμο, της χρηματοδότησης των τραπεζών, εννοούμε ότι: Στα ποσά αυτά


  • ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα 125 δις ευρώ που έχουν λάβει οι τράπεζες με τη μορφή ρευστότητας από την ΕΚΤ (έκθεση Eurobank – Μάης 2012)
  • ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα 18 δις ευρώ από το PSI
  • ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα 50 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης!


Κατόπιν αυτών:

Υπάρχει ακόμα κάποιος που να μπορεί, τώρα πια, να ισχυριστεί ότι δεν καταλαβαίνει ποιους ταΐζει η πολιτική των Σαμαρά – Στουρνάρα – Βενιζέλου όταν φτάνει να φορολογεί μέχρι τα μαντριά και στάνες; 

Υπάρχει ακόμα κάποιος που δεν καταλαβαίνει για χάρη ποιών έρχονται πλειστηριασμοί στα σπίτια του κόσμου ή που καταλήγουν τα σφάγια των λεηλατημένων μισθών και των συντάξεων;

Υπάρχει κανείς που να μην καταλαβαίνει ότι «λεφτά – πράγματι – υπάρχουν», αλλά ότι η κύρια πηγή ανεύρεσής τους δεν βρίσκεται στο λαθρεμπόριο… τσιγάρων που λέει ο κ.Τσίπρας;

Στη χώρα των 2 εκατομμυρίων ανέργων, των 600.000 υποσιτισμένων παιδιών, των 6 στους 10 νέους που είναι άνεργοι, στη χώρα των συσσιτίων, των 400 ευρώ βασικό, των αστέγων και των τρισ-χαρατσωμένων, μέσα στο διάστημα της γενικευμένης φτωχοποίησης και του κοινωνικού εξανδραποδισμού, μόνο από τα κρατικά ταμεία έχουν διατεθεί 145.000.000.000 (ο αριθμός – «ηλιοβασίλεμα» που λέγαμε…) σε μια χούφτα τραπεζίτες!

Για όσους παριστάνουν ότι ακόμα και τώρα δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτός ο εξελισσόμενος και μονομερής «ταξικός πόλεμος» εις βάρος του ελληνικού λαού, να το κάνουμε πιο «λιανό»:


  • Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τα 4/5 ολόκληρου του ΑΕΠ της χώρας, που παράγεται από εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά καταλήγει σε κάποιους ελάχιστους.
  • Το ποσό αυτό είναι 8 φορές μεγαλύτερο από το σύνολο των μισθών και των συντάξεων που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014.
  • Το ποσό αυτό είναι 11 φορές μεγαλύτερο από το σύνολο των κονδυλίων που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 για την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη ενός ολόκληρου λαού.
  • Το ποσό αυτό είναι 6 φορές μεγαλύτερο από τους έμμεσους φόρους που έρχονται να προστεθούν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην καμπούρα του λαού για το 2014.

Και μιας και μιλάμε για καμπούρα, υπάρχει μια παλιά παροιμία: «Αν η καμήλα δεν γονάτιζε, δεν θα τηνε φορτώνανε». 




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΗ ΤΣΑΝΤΑ ΟΙ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΔΕΣ;

Μπορούν να μας ψάχνουν την τσάντα οι σεκιουριτάδες;
Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security) και τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών (detective) υπάρχει ειδική νομοθεσία.
 Ο νόμος αυτός ορίζει ότι οι εταιρείες security και οι υπάλληλοί τους υποχρεούνται να μην θίγουν, κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, τα κάθε είδους συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, τυχόν δε παράβαση αυτής της υποχρέωσης τιμωρείται αυτοτελώς με ποινή φυλάκισης μέχρι 3 ετών και χρηματική ποινή. Ένα το κρατούμενο.
 Σχετικά με τον σωματικό έλεγχο: κατ’ αρχήν η έρευνα γενικά, ως ανακριτική πράξη, μπορεί να γίνει μόνον μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα ή σε περίπτωση ύπαρξης κινδύνου από την αναβολή της έρευνας ή/και ύπαρξης αυτόφωρου κακουργήματος ή πλημμελήματος. Πάντοτε δε η έρευνα διενεργείται από τον ανακριτή ή τους κατά νόμο ανακριτικούς υπαλλήλους (κυριότατα αστυνομικοί, τελωνειακοί και άλλοι κρατικοί υπάλληλοι).
 Η έρευνα εξ άλλου μπορεί να γίνει μεταξύ των άλλων και επί του σώματος του υπόπτου ή τρίτου προσώπου, στη σωματική δε έρευνα περιλαμβάνεται και η έρευνα της τσάντας σου.
 Εκτός βεβαίως από την έρευνα, ως ανακριτική πράξη, υπάρχει και η λεγόμενη "προληπτική αστυνομική σωματική έρευνα». Η νομοθεσία παρέχει στις αστυνομικές αρχές εκτεταμένες εξουσίες ερευνών, αλλά το δικαίωμα για την διενέργεια των "προληπτικών σωματικών ερευνών" έχει επιφυλάξει ο νομοθέτης μόνον για τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας.
 Παρ’ όλες τις νομικές αμφισβητήσεις για αυτόν τον θεσμό (τις οποίες και εγώ συμμερίζομαι και υιοθετώ), η δικαιοδοσία αυτή της αστυνομίας θεωρείται παγίως από τη νομολογία ότι είναι νόμιμη και εντός των πλαισίων του Συντάγματος. 

Συμπερασματικά: οι υπάλληλοι των εταιρειών security δεν δικαιούνται να κάνουν έρευνες πολύ δε περισσότερο προληπτικές σωματικές έρευνες. 
Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι είναι αυτό που δικαιούται να κάνει κάθε πολίτης: αν διαπιστώσουν ότι τελείται με οποιονδήποτε τρόπο αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα (π.χ. δουν ότι οπλοφορείς), μπορούν να συλλάβουν το δράστη και να καλέσουν άμεσα την αστυνομική αρχή για να της τον παραδώσουν.
 Μπορείς, λοιπόν, να αρνηθείς τον έλεγχο της τσάντας σου από τον security και να επιμείνεις να κληθεί η αστυνομία για να κάνει τον έλεγχο αυτόν.
 Στην περίπτωση που δεν δέχεσαι να ελεγχθείς από την εταιρεία security δεν μπορούν να σε αναγκάσουν, αλλά η εταιρεία διοργάνωσης της συναυλίας ή ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού διατηρεί το δικαίωμα να μην σου επιτρέψει την είσοδο (επιστρέφοντάς σου το αντίτιμο του εισιτηρίου). 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΕΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΑΤΙ...ΕΦΑΓΕ ΓΚΟΛ...ΒΙΝΤΕΟ!

Έσπασε την τηλεόραση γιατί... έφαγε γκολ

Νεαρός δέχθηκε γκολ παίζοντας σε video game και ξέσπασε στην... τηλεόραση (video)

Και ποιος δεν έχει νοιώσει οργή παίζοντας ποδόσφαιρο σε video game για μια χαμένη ευκαιρία ή για ένα γκολ που δέχθηκε. Είναι η στιγμή που θέλεις να τα σπάσεις όλα. Αλλά συγκρατείσαι ξεσπώντας συνήθως μόνο λεκτικά.
Ο συγκεκριμένος νεαρός όμως ξεπέρασε την... κόκκινη γραμμή, εκτόξευσε στο χειριστήριο στην τηλεόραση και στη συνέχεια την διέλυσε. Και αν κρίνουμε από τα γέλια της παρέας, μάλλον ήταν η δική του!

ΟΙ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ.


Αθλητικά τρολαρίσματα. 
Από το «Δείτε πώς ο Τραπ άρχισε να... τρολάρει τον Βελλίδη μιμούμενος τις κινήσεις του την ώρα εκτέλεσης φάουλ» μέχρι τo «Ο Σαββίδης τρολάρει Σάλπι-Κατσουράνη!»
 (βιντεοπαρωδία με τις φάτσες των παραπάνω στα σώματα των Βροντόφωνων του ελληνικού στρατού). 

ΤΗΝ ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟ.

Την απήγαγαν για να της κάνουν εξορκισμό επειδή είχε αλλάξει η συμπεριφορά της
Ο 42χρονος Jose Magana-Farias και ο 20χρονος γιος του Victor Farias συνελήφθησαν στην πόλη Στόκτον της Καλιφόρνιας επειδή απήγαγαν την πρώην γυναίκα του πατέρα και πραγματοποίησαν μια μορφή εξορκισμού με τη βοήθεια δύο ιερέων.
 Δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες στους ιερείς.
    Οι δύο άνδρες είπαν ότι ήθελαν να της κάνουν εξορκισμό επειδή τελευταία "η συμπεριφορά της είχε αλλάξει".
 Την απήγαγαν το Σάββατο και μετά από την "τελετή" την άφησαν ελεύθερη. 

ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΚΑΣΚΟΛ ΤΗΣ "ΔΟΞΑΣ ΔΡΑΜΑΣ" ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ.

Έβγαλε φωτό με κασκόλ της Δόξας Δράμας στο Πεκίνο και συνελήφθη
Στο κελί της αστυνομίας στο Πεκίνο βρέθηκε γνωστός οπαδός της Δόξας Δράμας ο οποίος έβγαλε κασκόλ των «μαυραετών» και φωτογραφήθηκε στην είσοδο της Απαγορευμένης Πόλης.
   Ο συγκεκριμένος οπαδός συνηθίζει σε κάθε μέρος που επισκέπτεται να φωτογραφίζεται με το κασκόλ, αλλά αυτή η συνήθεια του, του έφερε μπελάδες στο Πεκίνο, καθώς οι Κινέζοι αστυνομικοί τον συνέλαβαν επειδή στις άκρες του κασκόλ υπάρχει η αγγλική σημαία.
   Οι εξηγήσεις που δόθηκαν τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον ξεναγό του δεν έπεισαν τις αρχές με αποτέλεσμα ο Έλληνας οπαδός να βρεθεί στο κελί και να αποφυλακιστεί τελικά μετά από δύο ημέρες και κατόπιν παρέμβασης της ελληνικής πρεσβείας. 

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ "SMARTPHONE ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ".

Το καλύτερο "smartphone του φτωχού"
Η Motorola Mobility, ιδιοκτησίας Google, παρουσίασε μόλις, μια νέα συσκευή με την ονομασία Moto G.
   Όπως αναφέρουν οι New York Times, το Moto G στοχεύει στην κατάκτηση των "αναπτυσσόμενων αγορών" του κόσμου, προσφέροντας, στην τιμή των 180 δολαρίων χωρίς συμβόλαιο, όλα τα χαρακτηριστικά ενός ακριβότερου smartphone. Τετραπύρηνος επεξεργαστής, οθόνη 4,5 ιντσών ανάλυσης 1280 x 720 πίξελ με ανθεκτικό γυάλινο περίβλημα, κάμερα 5 Megapixel με δυνατότητα λήψης HD βίντεο, και μνήμη 8 GB, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της συσκευής που θα τρέχει λειτουργικό Android 4.3, αναβαθμίσιμο σε 4.4 KitKat.
   Η "πρεμιέρα" του τηλεφώνου θα γίνει στη Βραζιλία, ενώ αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε 30 χώρες (εκτός της Κίνας)  έως τις αρχές του 2014.
   Με το Moto G, που θα ενσωματώνει όλες τις δημοφιλείς υπηρεσίες της, η Google φιλοδοξεί να δώσει στον κόσμο μια συσκευή που θα προσφέρει ολοκληρωμένη πρόσβαση τόσο σε αυτές, όσο και σε ό,τι άλλο απολαμβάνουν οι χρήστες των high-end κινητών παγκοσμίως, χτυπώντας μια αγορά όπου βρίθει ο ανταγωνισμός, με πληθώρα φθηνών smartphone Κινεζικών και Ινδικών εταιρειών. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΦΙΛΥΡΟ.

Magnify Image
Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο 
Επικοινωνήσαμε με την Πρόεδρο του Παιδικού Χωριού, Κα Ζωή Δανιηλίδου, και μάθαμε όλες  τις απαραίτητες πληροφορίες.. 
  Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» χτίστηκε στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, σε μια τοποθεσία 35 περίπου στρεμμάτων παραχωρημένη κατά χρήση από το Υπουργείο Γεωργίας.
   Στην ίδρυση του «Ελληνικού Παιδικού Χωριού» (αρχικά «Παιδικού Χωριού Βορείου Ελλάδος») οδήγησε η έλλειψη ενός χώρου για μακροχρόνια φιλοξενία ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών, ή παιδιών προερχομένων από προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον.
   Το πρόβλημα των παιδιών χωρίς οικογένεια, παιδιών που τα κακομεταχειρίζονται, ή που προέρχονται από άπορες οικογένειες που αδυνατούν να τα μεγαλώσουν, είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερο απ' όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Και οι άνθρωποι του Παιδικού Χωριού το γνωρίζουν πολύ καλά.
   Πολλά παιδιά ζουν τα πρώτα χρόνια  της ζωής τους με στερήσεις και με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης, υφιστάμενα την εγκατάλειψη, και πολλές φορές την εγκληματική συμπεριφορά των προσώπων του στενού τους περιβάλλοντος.   Σ' αυτά τα παιδιά το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο» έχει σκοπό να χαρίσει μια αληθινή οικογένεια.
Magnify Image
     Τα παιδιά γίνονται δεκτά στο Παιδικό Χωριό κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής, είναι συνήθως  προσχολικής ηλικίας ( 0-6 ετών ) και είναι σωματικά και ψυχικά υγιή.
   Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό δεν έχει ιδρυματικό χαρακτήρα.   Κάθε «οικογένεια» αποτελεί μια ξεχωριστή μονάδα οικονομίας και ζωής στις εγκαταστάσεις του Χωριού.
   Η ευθύνη για την ανατροφή των παιδιών ανήκει στη «μητέρα», η επιλογή της οποίας πραγματοποιείται από επιτροπή εξειδικευμένων επιστημόνων.
   Οι «μητέρες» πριν αναλάβουν το έργο τους παρακολουθούν ειδικά μαθήματα για τον τρόπο λειτουργίας του Σωματείου..
   Τα παιδιά του Παιδικού Χωριού φοιτούν στο Δημόσιο Σχολείο της περιοχής και αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους φίλους τους, αλλά και με παιδιά και τις οικογένειες τους εντός και εκτός του Παιδικού Χωριού.

     Εθελοντισμός στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο
Magnify Image
     Εκτός από τις «μητέρες», οι οποίες έχουν τη συμπαράσταση επιστημονικής ομάδος διαφόρων ειδικοτήτων, στο Παιδικό Χωριό απασχολούνται εδώ και χρόνια και πολλοί εθελοντές.
   Οι εθελοντές χωρίζονται σε δύο ομάδες:
   Σε αυτούς που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης (εθελοντές στα κεντρικά γραφεία του Παιδικού Χωριού), και στους εθελοντές που προσφέρουν και απασχολούνται στις εγκαταστάσεις του Φιλύρου.
   Σύμφωνα με την κυρία Δανιηλίδου η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών είναι γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία της συνταξιοδότησης , οπότε λίγο.. «νέο αίμα» είναι πάντα ευπρόσδεκτο!
   Τι σημαίνει, όμως, εθελοντής στο Παιδικό Χωριό όσων αφορά στα ωράρια, στις εργασίες,  και τις δράσεις που αναλαμβάνει κάποιος που επιλέγει να προσφέρει εθελοντική εργασία;   Μαθαίνουμε ότι εκτός από της «μητέρες» των εκάστοτε οικογενειών, στο Χωριό είναι πάντα απαραίτητοι δάσκαλοι μουσικής, καθηγητές και καθηγήτριες ξένων γλωσσών,  μαγείρισσες..
   Αλλά..   «Αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος που επιθυμεί να έρθει ως εθελοντής στο Παιδικό Χωριό είναι πάρα πολλά, αρκεί να υπάρχει όρεξη για δουλειά και , κυρίως, για προσφορά...   Κάποιος μπορεί να μαγειρεύει καλά, να ετοιμάζει λόγου χάρη σπιτικό τραχανά ή χυλοπίτες ή μαρμελάδες, ή να ξέρει να ράβει και να φτιάχνει διακοσμητικές ποδιές, μπομπονιέρες, να πιάνουν τα χέρια του και να φτιάχνει λαμπάδες, οτιδήποτε, ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σας!
   Έπειτα, εμείς προωθούμε όλες αυτές τις δωρεές στα μπαζάρ που οργανώνουμε τα Χριστούγεννα, ή τα πωλούμε και στο site μας, και τα έσοδα πηγαίνουν στο Παιδικό Χωριό.   Κι αυτό ένα είδος εθελοντισμού είναι.»
Magnify Image
       Οι εθελοντές της πόλης, που απασχολούνται στα γραφεία του Χωριού στην κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι αυτοί που «τρέχουν» όλες αυτές τις εκδηλώσεις και τα μπαζάρ που οργανώνονται πολλές φορές τον χρόνο.
   Συγκεντρώνουν τις δωρεές, στήνουν τα «παζάρια», αναλαμβάνουν την προώθηση των προϊόντων.
   Οι εθελοντές  που εργάζονται στις εγκαταστάσεις του Χωριού στο Φίλυρο έχουνε πιο μόνιμο χαρακτήρα, και έχουν τις περισσότερες φορές να κάνουν με επαγγέλματα κοντά στα παιδιά:   Δάσκαλοι και δασκάλες που προσφέρουν ενισχυτική διδασκαλία, καλλιτέχνες που μπορούν να προσφέρουν  δημιουργική απασχόληση στα παιδιά (θέατρο, ζωγραφική..)
   Η εμπλοκή των εθελοντών, πάντα με την εποπτεία των επαγγελματιών του χώρου, είναι συνήθως στοχευμένη στους τομείς της παιδαγωγικής υποστήριξης, ή της διοίκησης (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη στα γραφεία μας).
   Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι ακόμα και η πιο μικρή χρηματική ή υλική συμβολή (μία μικρή δωρεά, τρόφιμα που διατηρούνται, παλιά παιχνίδια παιδιών που έχουν πια μεγαλώσει, χαρτικά, απορρυπαντικά..) είναι για τους ανθρώπους του Χωριού λυτρωτική, και πάντα κάτι παραπάνω  από ευπρόσδεκτη.
   Επιπλέον, δεν χρειάζεται κάποιος να ταξιδέψει μέχρι το Φίλυρο αν πραγματικά θέλει να προσφέρει κάτι στο Παιδικό Χωριό: 
  Τα γραφεία στο κέντρο της πόλης είναι καθημερινά ανοιχτά και δέχονται οποιαδήποτε μικρή προσφορά.
   Στα γραφεία μπορούμε να βρούμε και την φόρμα της αίτησης Εθελοντικής Εργασίας, ενώ οι άνθρωποι της γραμματείας θα ενημερώσουν λεπτομερέστερα τον κάθε ενδιαφερόμενο.
   Κάτι τελευταίο κυρία Δανιηλίδου;
   «Βέβαια! Ας μάθει ο κόσμος ότι από 1η Δεκεμβρίου θα λειτουργεί μέσα στο Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο ένα ολόκληρο Λούνα Παρκ, όλα τα έσοδα του οποίου προορίζονται στην ενίσχυση του Χωριού. Σας περιμένουμε!»
   Αυτές τις γιορτές, λοιπόν, ξεφύγετε για λίγο από την πεπατημένη των εμπορικών... "Χριστουγεννιάτικων Χωριών" και των Παγοδρόμιων, και διασκεδάστε στην εξοχή με τα παιδιά σας, για καλό σκοπό!

     Στοιχεία επικοινωνίας
 Γραφεία: Κεραμοπούλου 11  (πλατεία Αγ.Σοφίας, πάνω από το Θέατρο Εγνατία) 54110 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 12159 Θεσσαλονίκη Τηλ: 2310 233033            Fax: 2310 233802   ΦΙΛΥΡΟ 2310 677556, 2310 678460      Fax: 2310 678213 e-mail: info@paidikoxorio.gr & ellinikopaidikoxorio@gmail.com 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

SPIEGEL: "ΣΚΟΠΙΑ, ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΤΣ".

Magnify Image
«Το άγαλμα το Μ. Αλεξάνδρου είναι τόσο αυθεντικό, όσο τα αντίγραφα στο Λας Βέγκας» 
«Η οικονομία της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει τεράστια ποσά στο διάσημο έργο της  ανασυγκρότησηw της πρωτεύουσας της  με στομφώδη παλάτια και χρυσά αγάλματα . Οι κριτικοί της αρχιτεκτονικής είναι τρομοκρατημένοι». Έτσι αρχίζει το εκτενές άρθρο που αφιερώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στα Σκόπια χαρακτηρίζοντάς τα «πρωτεύουσα του κιτς».
Magnify Image
     Η εφημερίδα αναφέρεται στο «νέο ορόσημο» της πόλης, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα 30 μέτρα ύψος και τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν για να φτιαχτεί. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι φαίνεται τόσο αυθεντικό, όσο και το αντίγραφο του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας.
Magnify Image
     «Πίδακες νερού εκτοξεύονται στον αέρα μπροστά από τους πολεμιστές: κόκκινες, κίτρινες, μπλε, μωβ. Οι οκτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν μέσα από τα νερά του σιντριβανιού, ενώ από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ οι μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία», σημειώνει το ρεπορτάζ πως «τα Σκόπια έχουν ένα καινούριο αξιοθέατο: τον ύψους 30 μέτρων «Έφιππο Πολεμιστή» στην Πλατεία Μακεδονίας, μια κεντρική πλατεία της πόλης. Το άγαλμα κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι τόσο αυθεντικό όσο και η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας» γράφει ο αρθρογράφος.
Magnify Image
     Σμειώνει ακόμη ότι τα ΜΜΕ των Σκοπίων είναι πολύ προσεκτικά στην κριτική τους για αυτό το «βασίλειο του κιτς»,, καθώς το εθνικιστικό VMRO που κυβερνά, έχει τον έλεγχο των ΜΜΕ και «η πολλή κριτική μπορεί να σε οδηγήσει στην απόλυση».
Magnify Image
     «Η οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την οικοδόμηση αψίδων θριάμβου… Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος και το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει σχεδόν στο 30%», καταλήγει το “Spiegel”.
     To ρεπορτάζ "διανθίζεται" από χαρακτηριστικές φωτογραφίες. 
Magnify Image


ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΣΟΚ – ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΥΛΙΧΘΗΚΕ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (VIDEO)


Λίγο πριν τα μεσάνυχτα τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς ο Σταυρός του ιερού ναού αγίου Γεωργίου στον Πύργο Τρικάλων.

Το συμβάν σκόρπισε σοκ και δέος σε όσους κατοίκους είδαν μέσα στην νύχτα να παραδίδεται στις φλόγες το σύμβολο της Ορθοδοξίας σε μια σκηνή ανατριχιαστική για κάθε πιστό, ενώ υπήρξαν κάτοικοι του Πύργου που έκλαιγαν στο θέαμα και το θεωρούσαν πολύ κακό οιωνό. 
Κανείς δεν αντιλήφθηκε πως προκλήθηκε η πυρκαγιά για την οποία υπήρξε για την κατάσβεσή της επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων με 3 άνδρες.

Κάτοικοι ειδοποίησαν τον ιερέα της εκκλησίας που έφτασε στο σημείο και άνοιξε τον ιερό ναό για να εξακριβωθεί αν υπήρξε πυρκαγιά στο εσωτερικό του Ναού, κάτι που ευτυχώς δεν είχε συμβεί.

Το περιστατικό γεννά πολλά ερωτήματα και ερευνάται πως εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.






ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΗΣ 25ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.


Προθεσμίες και διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για τους πληγέντες των πλημμυρών της 25ης Φεβρουαρίου και 4ης Μαρτίου


Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και ειδικότερα η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων προχώρησαν στην έκδοση νεότερης Απόφασης (ΑΔΑ: ΒΛΛΙ1-ΕΘΕ), στην οποία ορίζονται οι προθεσμίες και η διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση και επισκευή κτιρίων πληγέντων από τις πλημμύρες της 25ης Φεβρουαρίου και 4ης Μαρτίου τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την Απόφαση, οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που έχουν πληγεί από τις εν λόγω πλημμύρες, προκειμένου να τύχουν των πιστωτικών διευκολύνσεων που ορίζονται στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (Κ.Υ.Α.), θα πρέπει να υποβάλλουν, εντός της προθεσμίας που ορίζεται, αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίσμα και έκδοση πορίσματος για τον χαρακτηρισμό του πληγέντος κτίσματος. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας του ακινήτου (εις διπλούν), εκ των οποίων το ένα αντίγραφο θα πρέπει να είναι νόμιμα επικυρωμένο, φωτογραφίες του πληγέντος κτίσματος καθώς και οδοιπορικό σκαρίφημα.

Μετά τη διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίσμα από Μηχανικούς της αρμόδιας Υπηρεσίας, εκδίδεται πόρισμα με τον χαρακτηρισμό του κτίσματος.

Το πόρισμα με το χαρακτηρισμό του κτίσματος θα παραλαμβάνεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του.

Μετά την έκδοση πορίσματος και ανάλογα με το χαρακτηρισμό του κτίσματος οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να τους χορηγηθεί Στεγαστική Συνδρομή (Σ.Σ.), υποχρεούνται να καταθέσουν στην αρμόδια Υπηρεσία νέα αίτηση ανάλογα με την περίπτωση.

Η αίτηση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί εντός χρονικής προθεσμίας ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής του σχετικού πορίσματος με το οποίο το κτίσμα κρίθηκε επισκευάσιμο ή κατεδαφιστέο.


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία: 2310-313323, 521917 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.yasbe.gr.  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...