Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΗ ΤΣΑΝΤΑ ΟΙ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΔΕΣ;

Μπορούν να μας ψάχνουν την τσάντα οι σεκιουριτάδες;
Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security) και τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών (detective) υπάρχει ειδική νομοθεσία.
 Ο νόμος αυτός ορίζει ότι οι εταιρείες security και οι υπάλληλοί τους υποχρεούνται να μην θίγουν, κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, τα κάθε είδους συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, τυχόν δε παράβαση αυτής της υποχρέωσης τιμωρείται αυτοτελώς με ποινή φυλάκισης μέχρι 3 ετών και χρηματική ποινή. Ένα το κρατούμενο.
 Σχετικά με τον σωματικό έλεγχο: κατ’ αρχήν η έρευνα γενικά, ως ανακριτική πράξη, μπορεί να γίνει μόνον μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα ή σε περίπτωση ύπαρξης κινδύνου από την αναβολή της έρευνας ή/και ύπαρξης αυτόφωρου κακουργήματος ή πλημμελήματος. Πάντοτε δε η έρευνα διενεργείται από τον ανακριτή ή τους κατά νόμο ανακριτικούς υπαλλήλους (κυριότατα αστυνομικοί, τελωνειακοί και άλλοι κρατικοί υπάλληλοι).
 Η έρευνα εξ άλλου μπορεί να γίνει μεταξύ των άλλων και επί του σώματος του υπόπτου ή τρίτου προσώπου, στη σωματική δε έρευνα περιλαμβάνεται και η έρευνα της τσάντας σου.
 Εκτός βεβαίως από την έρευνα, ως ανακριτική πράξη, υπάρχει και η λεγόμενη "προληπτική αστυνομική σωματική έρευνα». Η νομοθεσία παρέχει στις αστυνομικές αρχές εκτεταμένες εξουσίες ερευνών, αλλά το δικαίωμα για την διενέργεια των "προληπτικών σωματικών ερευνών" έχει επιφυλάξει ο νομοθέτης μόνον για τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας.
 Παρ’ όλες τις νομικές αμφισβητήσεις για αυτόν τον θεσμό (τις οποίες και εγώ συμμερίζομαι και υιοθετώ), η δικαιοδοσία αυτή της αστυνομίας θεωρείται παγίως από τη νομολογία ότι είναι νόμιμη και εντός των πλαισίων του Συντάγματος. 

Συμπερασματικά: οι υπάλληλοι των εταιρειών security δεν δικαιούνται να κάνουν έρευνες πολύ δε περισσότερο προληπτικές σωματικές έρευνες. 
Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι είναι αυτό που δικαιούται να κάνει κάθε πολίτης: αν διαπιστώσουν ότι τελείται με οποιονδήποτε τρόπο αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα (π.χ. δουν ότι οπλοφορείς), μπορούν να συλλάβουν το δράστη και να καλέσουν άμεσα την αστυνομική αρχή για να της τον παραδώσουν.
 Μπορείς, λοιπόν, να αρνηθείς τον έλεγχο της τσάντας σου από τον security και να επιμείνεις να κληθεί η αστυνομία για να κάνει τον έλεγχο αυτόν.
 Στην περίπτωση που δεν δέχεσαι να ελεγχθείς από την εταιρεία security δεν μπορούν να σε αναγκάσουν, αλλά η εταιρεία διοργάνωσης της συναυλίας ή ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού διατηρεί το δικαίωμα να μην σου επιτρέψει την είσοδο (επιστρέφοντάς σου το αντίτιμο του εισιτηρίου). 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...