Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

«Ὡς σκιᾶς ὄναρ - Σαν ονείρου σκιά» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΛΛΑΣ


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας σας προσκαλεί στο θεατρικό αναλόγιο «Ὡς σκιᾶς ὄναρ - Σαν ονείρου σκιά», που θα παρου-σιαστεί το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 19.30, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας. Την εκδήλωση προλογίζει η Προϊσταμένη της Εφορείας κ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα.
Με κεντρικό θέμα την ξενιτιά, επτά ιστορικά πρόσωπα, άμεσα σχετιζόμενα με τον Αλέξανδρο (η μητέρα του Ολυμπιάδα, η αδελφή του Κλεοπάτρα, η εταίρα Θαΐς, ο στρατηγός του Κοίνος, η ερωμένη του Βαρσίνη, η γυναίκα του Ρωξάνη και η τροφός του Λανίκη), έρχονται απ’ το παρελθόν και μας διηγούνται την ζωή τους αλλά και τη σχέση τους με τον Μακεδόνα βασιλιά και κοσμοκράτορα. Σκιές πια στον Άδη, θυμούνται τα περασμένα και θλίβονται για την τύχη τους, μα και για τον χαμό του μεγάλου στρατηλάτη που έφυγε τόσο νωρίς και χάθηκε σαν ονείρου σκιά…, πέρα, μακριά, στη Βαβυλώνα.
Το κείμενο και τη μουσική επιμέλεια έκανε ο αρχαιολόγος Νι-κόλαος Β. Παππάς και τη σκηνοθεσία ο γνωστός ηθοποιός Τάσος Παπαναστασίου.

Συντελεστές παράστασης
Θεατρική ομάδα «Νεφελοκοκκυγία»
Λάμπρος Αποστόλου (Κοίνος), Αναστασία Δεμίρη (Ολυμπιάδα), Ελένη Μήττα (Θαΐς), Βάνα Παπαναρέτου (Βαρσίνη), Χριστίνα Χα-ρατσίδου (Ρωξάνη), Σόνια Χατζηχαρίστου (Κλεοπάτρα), Γωγώ Ψώνη (Λανίκη) 
και ο Τάσος Παπαναστασίου 
στην απαγγελία ποιημάτων.
Αφηγητής
Νικόλαος Παππάς

Μουσικοί
Σάκης Δερμιτζάκης (πιάνο), Κατερίνα Καλίτση (κιθάρα)

Διεύθυνση Φωνητικού Συνόλου «ΜέΜνηΑ»
Σάκης Δερμιτζάκης

Φωνητικό σύνολο «ΜέΜνηΑ»
Δημήτρης Γκίμας, Τάσος Δαρδαγιαννόπουλος, Σοφοκλής Κάλτσιος, Στέλιος Κοτζαμάνης, Νατάσα Κύρου, Στέλλα Μωυσίδου, Νικόλαος Παππάς, Ράνια Πατσίλη.

Σκηνικά - Σχεδιασμός Αφίσας και Πρόσκλησης
Τερψιχόρη Ξανθοπούλου

Τεχνική Υποστήριξη
Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.) Δήμου Πέλλας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ
580 05, Πέλλα, Τηλ. 23820 31160 
Πληροφορίες: Νικόλαος Παππάς, Αρχαιολόγος
Αριθμ. Τηλ/τυπίας: 23820 33092 
Ηλ. Δ/νση: efapel@culture.gr - pella.museum@gmail.com
Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις της Εφορείας 
δημοσιεύονται στους παρακάτω κόμβους: 
http://www.pella-museum.gr   

https://www.facebook.com/pages/-Archaeological-Museum-of-Pella/






ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΟΥ ΟΕΒΕΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ



Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΦΕΤ)  την Δευτέρα 8 και την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου που οργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (Ο.Ε.Β.Ε.Σ.) Ν. Πέλλας σε συνεργασία με το Κ.Ε.Κ. COMPUTER STUDIES στην Έδεσσα.
Στα πλαίσια κατάρτισης των ελευθέρων επαγγελματιών και εργαζομένων  που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μελλοντικά  σεμινάρια Τεχνικών Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας και Γ΄ κατηγορίας, Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΦΕΤ)   να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία της ΟΕΒΕΣ Ν. Πέλλας,  Πέλλης 11, καθημερινά από τις  11.00 – 13.00 μ.μ.  και στο τηλέφωνο 2381027367.



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


      ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΤΟΔΙΤΣΚΑΣ Γ.                                    ΠΕΡΤΣΕΜΠΛΗΣ Ν.





Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Προμάχων στο κέντρο νεότητας του χωριού.

Από νωρίς, τα μέλη και οι φίλοι της Τράπεζας, προσήλθαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά της και με υπομονή έδωσαν το πολυτιμότερο δώρο της ζωής, εμπλουτίζοντας με αυτό τα αποθεματικά της.
Δυναμικό παρόν έδωσε σήμερα ο ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ, μέλη και ποδοσφαιριστές του οποίου συνέδραμαν στην αιμοδοσία, ενώ συμμετείχε και το προσωπικό του καφέ "Αστεροσκοπείο".

Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 13.00μ.μ. και ο υπεύθυνος της Τράπεζας, Πέτρος Σαλαμάνης μας ενημέρωσε ότι συγκεντρώθηκαν συνολικά 27 φιάλες αίματος.
 Εκτός από τις ευχαριστίες προς το ευγενέστατο και πάντα πρόθυμο νοσηλευτικό προσωπικό της κινητής μονάδας του Νοσοκομείου Έδεσσας που πραγματοποίησε την αιμοληψία, η Τράπεζα απευθύνει ένα θερμό ευχαριστώ στον ιερέα του χωριού, Πατέρα Γεώργιο, ο οποίος είναι πάντα ένθερμος αρωγός στην θεάρεστη αυτή δράση και βοηθάει ποικιλοτρόπως.

Άξιοι συγχαρητηρίων όλοι, μιας και είναι γνωστή σε όλους η καταλυτική βοήθεια, που έχει προσφέρει η Τράπεζα σε όσους χρειάστηκαν τη συνδρομή και τη βοήθειά της, σε όποιο πρόβλημα υγείας αντιμετώπισαν, διδάσκοντας τις αρχές του αλτρουισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, δίνοντας απλόχερα το αναντικατάστατο και ανεκτίμητο δώρο, το αίμα.












Η ΜΑΖΑ ΣΤΟΧΑΖΕΤΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ - ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ

«Η μάζα στοχάζεται ελάχιστα. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρεί τις πλάνες της για μεγάλο χρονικό διάστημα»
«ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ, κάποιοι έχουν εφεύρει μια εντυπωσιακή μηχανή που κατασκευάζει μεγάλες σύνθετες λέξεις, περίπλοκες κοινοτοπίες, ατέλειωτες προτάσεις, νέες και ανήκουστες εκφράσεις, που όλα αυτά μαζί δημιουργούν μια κατά το δυνατόν δύσκολη γλώσσα, που δίνει την εντύπωση της ευρυμάθειας.
ΟΜΩΣ, ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ δεν λένε τίποτα: όποιος τους ακούει, δεν γίνεται αποδέκτης σκέψεων, δεν νιώθει τη γνώση του να αυξάνει, αλλά αισθάνεται την ανάγκη να αναστενάξει: “Ακούω τον μύλο να γυρίζει, αλεύρι όμως δεν βλέπω” -ή βλέπει επιτέλους καθαρά πόσο λειψοί, πόσο χαμερπείς, πόσο άχρωμοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω απ΄αυτή τη βαρύγδουπη απεραντολογία».
BLU_Mural_Pink_Oberbaum_Bridge_Street_Art_Berlin
«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΟΣ ΕΧΕΙ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΙΑ και σχεδόν τίποτε άλλο -αυτό που κυρίως το διακρίνει είναι η έλλειψη κριτικού πνεύματος και επίσης η βραχεία μνήμη.
Η ΜΑΖΑ ΣΤΟΧΑΖΕΤΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ, γιατί της λείπει ο χρόνος και η άσκηση. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρεί τις πλάνες της για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να είναι, όπως ο κόσμος των διανοούμενων, σαν τον ανεμοδείχτη που κάθε φορά προσαρμόζεται στους ανέμους της μόδας.
ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ: γιατί θα ήτανε τρομακτική η ιδέα των συνεχών ξαφνικών μεταστροφών αυτής της βαριάς και δυσκίνητης ανθρώπινης μάζας, προπάντων αν αναλογιστούμε πόσα θα μπορούσαν να ξεριζωθούν και να ανατραπούν με αυτές τις απότομες μεταστροφές».
sopenhΑποσπάσματα από το βιβλίο του Άρθουρ Σοπενχάουερ, Η Τέχνη του να είσαι προσβλητικός
Πηγήdoctv

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΙΟΥ



Η πρωτοποριακή επέμβαση θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα γίνει με χορηγία της Κίνας,-κάτι που προκαλεί ερωτηματικά για τον δότη.


Ο Ιταλός γιατρός Sergio Canavero, ο οποίος είχε το 2013 προκαλέσει αίσθηση όταν ανακοίνωσε ότι έχει βρει τον τρόπο για να πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση  ανθρώπινου κεφαλιού, εμφανίζεται πλέον έτοιμος να πραγματοποιήσει αυτή την επέμβαση, μαζί με τον Κινέζο συνάδελφό του Ρεν Χσιάο Πινγκ. 

Σύμφωνα με το Russia Today, η ιατρική ομάδα έχει βρει και τον εθελοντή για αυτή την πρωτοποριακή επέμβαση σε έναν 30χρονο Ρώσο ασθενή που πάσχει από ανίατη ασθένεια. Η επέμβαση έχει προγραμματιστεί να γίνει το 2017 και το μεγάλο κόστος που υπολογίζεται στα 11 εκ. δολάρια θα καλυφθεί από την Κίνα, καθώς, όπως λέει ο Καβανέρο η χώρα αυτή θέλει να κερδίσει ένα βραβείο Νόμπελ.

 "Είναι σαν τη νέα διαστημική κούρσα", τόνισε σημειώνοντας παράλληλα ότι η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί  μόνο όταν θα είναι 100% σίγουρος για τα βήματα που θα γίνουν. Αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση ποιος θα είναι ο δότης. "Είναι αδύνατο να προβλέψουμε ποιος θα είναι», είπε . «Υπάρχει μόνο ένα τεχνικό εμπόδιο: Θα πρέπει να είναι της ίδιας φυλής με τον παραλήπτη," δήλωσε. 



Ο 30χρονος Βαλερί Σπιριντόνοφ ο οποίος προσφέρθηκε να γίνει ο λήπτης του σώματος πάσχει από μία εξελισσόμενη σπάνια ασθένεια με την ονομασία Werdnig-Hoffmann. 



"Ο Canavero αρχικά αστειεύτηκε ότι θα ήταν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο, αλλά τώρα αυτό γίνεται πραγματικότητα", δήλωσε ο 30χρονος.
   Αυτό πάντως που υποψιάζονται κάποιοι είναι ότι όταν γίνει η επέμβαση ο δότης θα είναι θανατοποινίτης καθώς είναι γνωστό το εμπόριο οργάνων που γίνεται στην Κίνα.
 Πολλοί υποστηρίζουν ότι παρότι η Κίνα έχει υποσχεθεί να καταργήσει αυτή την πρακτική, το εμπόριο θα συνεχιστεί αλλά τα όργανα θα ονομαστούν "δωρεές". 

Πώς θα γίνει η επέμβαση   Η επέμβαση έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Χαρμπίν της βορειοανατολικής επαρχίας Heilongjiang της Κίνας. Θα κοστίσει περίπου $ 11 εκατομμύρια, και θα διαρκέσει για περίπου 36 ώρες. 


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, τα κεφάλια του δότη και του ασθενή θα αποκοπούν ταυτόχρονα από το σώμα με μια εξαιρετικά κοφτερή λεπίδα. Στη συνέχεια το κεφάλι του ασθενούς θα συνδεθεί με το σώμα του δότη με βιολογική κόλλα και ράμματα.

   Ο ασθενής θα πρέπει να τεθεί σε κώμα για έναν μήνα, και όταν ξυπνήσει θα πρέπει να του χορηγηθούν ισχυρά ανοσο-κατασταλτικά, που θα εμποδίσουν σώμα και εγκέφαλο να αλληλοαπορριφθούν.






Πηγή: www.lifo.gr

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΛ-ΚΑΙΝΤΑ



Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Άιμαν αλ Ζαουάχρι, κάλεσε τους νεαρούς Μουσουλμάνους στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες να πραγματοποιήσουν επιθέσεις μέσα στις χώρες αυτές, σε ηχογραφημένο μήνυμά του που ανέβηκε σήμερα στο Διαδίκτυο. 

"Καλώ όλους τους Μουσουλμάνους που μπορούν να βλάψουν τις χώρες του συνασπισμού των σταυροφόρων να μην διστάσουν", είπε ο Ζαουάχρι, αναφερόμενος στις δυτικές χώρες. 

"Θα πρέπει τώρα να εστιάσουμε στη μεταφορά του πολέμου στην καρδιά των σπιτιών και των πόλεων της σταυροφόρου Δύσης και ιδίως της Αμερικής". 



Πηγή: www.lifo.gr

Η ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ" ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ



Τον 7ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ επί της οδού Σταδίου και Κολοκοτρώνη ισοπέδωσαν μέλη της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας, τα οποία μάλιστα κατέγραψαν με κάμερα τις ζημιές.

   Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις 8 το πρωί, μπήκαν στο κτίριο 15 άτομα με βαριοπούλες. Πηγές αναφέρουν ότι η ομάδα παρακολουθούσε τα γραφεία εδώ και μέρες καθώς στις 8:30 φτάνει η φρουρά και στις 9 πιάνουν δουλειά οι εργαζόμενοι. Ο φύλακας ανέφερε ότι τα μέλη της ομάδας φορούσαν κράνη, τον ακινητοποίησαν αλλά δεν τον χτύπησαν.

    Αφού κατέστρεψαν κυριολεκτικά τα γραφεία (Λαπτοπ, κάμερες, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τζάμια αλλά και έγγραφα) έγραψαν συνθήματα στους τοίχους.
 "Όχι στα μνημόνια" κ.α. 

  Ακολουθεί το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο 

  Σήμερα 14 Σεπτέμβρη στις 8.10 το πρωί ομάδα συντρόφων του Ρουβίκωνα εισέβαλε στον 7ο όροφο του κτηρίου που στεγάζεται το ΤΑΙΠΕΔ επί της οδού Σταδίου και Κολωκοτρώνη στην πλατεία Κολωκοτρώνη. Οι σύντροφοι ισοπέδωσαν τον όροφο. Σπάστηκαν οι υπολογιστές, τα λάπτοπ, τα γραφεία, τζάμια, εκτυπωτές, κάμερες κ.α. Επίσης καταστράφηκαν έγγραφα. Οι security που φύλασσαν την είσοδο του κτηρίου κρατήθηκαν από μια περιφρούρηση της ομάδας η οποία τους αφαίρεσε τους ασυρμάτους τους και οι σύντροφοι αποχώρησαν ανενόχλητοι. Το κτήριο του ΤΑΙΠΕΔ φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από ΔΕΛΤΑδες και ΟΠΚΕ αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν εμπόδισε την επίθεση και την ισοπέδωση του ορόφου... 




Πηγή: www.lifo.gr

ΑΓΡΙΟΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΩΝ FEMEN ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ



Γυμνόστηθη διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χθες ακτιβίστριες από την ομάδα FEMEN σε μουσουλμανικό συνέδριο που λάμβανε χώρα στην στη συνοικία Ποντουάζ, βορειοδυτικά του Παρισιού.   Οι δύο γυναίκες κατάφεραν αν πουν στην αίθουσα και ανέβηκαν στο πόντιουμ την ώρα που δύο ιμάμηδες ολοκλήρωναν την ομιλία τους. 

  Αμέσως άρχισαν αν φωνάζουν συνθήματα και οι ομιλητές απομακρύνθηκαν ενώ προς το μέρος τους κινήθηκαν οι άντρες της ασφάλειας.
 Ωστόσο σύντομα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και αρκετοί από τους παρευρισκόμενους κινήθηκαν εναντίον τους. Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται πως τελικά κατάφεραν να συλλάβουν τη μία και την έριξαν στο δάπεδο.
 Στη συνέχεια οι άντρες φαίνονται να τη χτυπούν και να την κλοτσούν βίαια.
   Για την ώρα δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση των γυναικών και την εξέλιξη του επεισοδίου. 

ΠΟΛΥ ΦΤΩΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ. ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΣΥΡΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Image

Η μητέρα του Maziad Aloush ξεπούλησε όλα τα χρυσά κοσμήματα που είχε και ο πατέρας του πούλησε το οικογενειακό αγρόκτημα. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν τα πήρε αυτός και τα δύο του αδέλφια και ξεκίνησαν το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη που θα τους απομάκρυνε από τον πόλεμο και το θάνατο. Οι γονείς και οι αδελφές του έμειναν πίσω. Το ταξίδι είναι ακριβό και τα χρήματα δεν έφταναν για όλους.

   Κατά τη διάρκεια των επόμενων 15 ημερών, τα τρία αδέλφια μαζί με 19ακόμη ανθρώπους διέσχισαν ένα δύσκολο μονοπάτι με βάρκες, τρένα, οχήματα και πεζή μένοντας συχνά νηστικοί ολόκληρες μέρες προκειμένου να φτάσουν στη Γερμανία. Το συνολικό κόστος της 2100 μιλίων εξαντλητικής διαδρομής μέσα από τα δάση και τα βουνά πέντε χωρών, είχε κόστος πάνω από 10.000 δολάρια.
 Κανονικά τα χρήματα θα ήταν πολύ περισσότερα, αλλά ο Aloush είχε έκπτωση από τον Τούρκο διακινητή επειδή του πήγε αρκετούς ακόμη στη βάρκα του.
 "Είναι πολύ ακριβό όλο το ταξίδι, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος" αναφέρει ο Σύρος πρόσφυγας στο Vocativ το οποίο έκανε έρευνα και πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους για να μάθει το κόστος αυτής της περιπέτειας. 

Ο Maziad Aloush στη Γερμανία

Το ταξίδι από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη είναι γνωστό για το πόσο επίπονο και ριψοκίνδυνο είναι, αλλά είναι και μια πολυέξοδη διαδικασία στην οποία δεν μπορούν να μπουν όλοι. Σύμφωνα με το Vocativ, το λιγότερο που απαιτείται για τις μετακινήσεις είναι 2.800 δολάρια, αλλά το ποσό αυτό μεγαλώνει αν μέσα συμπεριλάβει κανείς τα έξοδα για διατροφή, διαμονή και ανάγκες που ίσως προκύψουν.

   «Οι άνθρωποι πωλούν τα σπίτια και τη γη τους για να αποκτήσουν τα χρήματα που θα τους δώσουν ελπίδα για ασφάλεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην Ευρώπη», αναφέρει ένας άλλος πρόσφυγας. Έφτασε πρόσφατα στην Ολλανδία και συμφώνησε να δώσει συνέντευξη με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει ανώνυμος μια και πλέον είναι διαχειριστής μιας σελίδας στο Facebook που έχει μετατραπεί σε φόρουμ για όσους ομοεθνείς του κάνουν το ταξίδι.

   Σε όλη την πορεία τους , ο Aloush και τα αδέρφια προσπάθησαν να μειώσουν τα κόστη τους οπουδήποτε μπορούσαν. Στη Μυτιλήνη αγόρασαν υπνόσακους και μια σκηνή και είχαν στρατοπεδεύσει σε αγρούς. Στην Αθήνα και το Βελιγράδι, ξόδεψαν 15 δολάρια ο καθένας για να μοιραστούν ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου μαζί με άλλους πρόσφυγες. Οι ταξιδιώτες επιβιώνουν κυρίως κυρίως με τυρί και ψωμί, λέει ο Aloush ο οποίος θυμάται πως σε μια διαδρομή 50 μιλίων προς τα Σκόπια είχαν μόνο νερό και λίγους χουρμάδες. 

Το ταξίδι του Aloush από τη Συρία μέχρι τη Γερμανία

Τα "μέτρα λιτότητας" τους δεν ήταν αρκετά. Στην πΓΔΜ, ο Aloush και τα αδέλφια του, αναγκάστηκαν να επικοινωνήσουν με τον μεγαλύτερο αδελφό τους, έναν οδοντίατρο που ζει στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος τους προμήθευσε σε ένα λογαριασμό με επιπλέον 1.000 δολάρια προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους.. Τα λεωφορεία και τα τρένα, τα εισιτήρια των οποίων κυμαινόταν από 10 έως 50 δολάρια, αποδείχθηκε ότι είναι ένα προσιτό μέσο μεταφοράς κατά καιρούς. 

  Τα μεγαλύτερα έξοδα έγιναν για τις αμοιβές των λαθρεμπόρων. Εκτός από το κόστος για το πέρασμα από την την Τουρκία στην Ελλάδα, ο Aloush και τα αδέρφια του αποφάσισαν να προσλάβουν οδηγούς με ι.χ. για να τους περάσουν μέσω της Σερβίας και της Ουγγαρίας στην Αυστρία. "Πληρώσαμε επειδή δεν ήθελα να κινδυνεύσουμε να πιαστούμε από την αστυνομία", δήλωσε ο Aloush. 

Image

Για δύο μεταφορές με ιδιωτικά οχήματα από το Βελιγράδι προς τη Βιέννη πλήρωσαν περίπου 3000 δολάρια. Από τη Βιέννη, πλήρωσαν επιπλέον 700 ανά άτομο για τη μεταφορά στο Μόναχο. Από εκεί, ο Aloush και τα αδέρφια του, πήραν το τρένο για Ντόρτμουντ, εκεί όπου βρίσκονται τώρα. 
Σκοπός του είναι να ενταχθεί και να ψάξει για δουλειά προκειμένου να βρει τα χρήματα και για τους άλλους. Έως τότε εξακολουθεί να ανησυχεί για την υπόλοιπη οικογένειά του που είναι πίσω στη Συρία. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΩΡΛ



       Aιτία σοβαρών προβλημάτων, όπως η νυκτερινήενούρηση, οι μαθησιακές δυσκολίες και οι διαταραχές συμπεριφοράς, μπορεί να υποκρύπτει το συνεχές και επίμονο ροχαλητό των παιδιών!
Αυτό τονίζουν οι Ωτορινολαρυγγολόγοι, που εφιστούν την προσοχή των γονιών ιδιαίτερα για τα «πρωτάκια» αλλά και για όλα τα παιδιά.
 « Πράγματι, έχει αποδειχτεί ότι  το επίμονο ροχαλητό και η ενδεχόμενη υπνική άπνοια των παιδιών χρειάζεται διερεύνηση καθώς διαταράσσουν την ποιότητα του ύπνου και είναι συνδεδεμένα με άλλες κρυφές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν  την ανάπτυξη  του παιδιού και να οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς, καρδιάς και πνευμόνων»  αναφέρει ο  διακεκριμένοςΧειρουργός-Ωτορινολαρυγγολόγος  κ  Μηνάς Αρτόπουλος, Υπεύθυνος Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων Γενικής Κλινικής και Παίδων «ΜΗΤΕΡΑ».

Σύμφωνα με τους Ωτορινολαρυγγολόγους, πρώτα  απ όλα οι γονείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το ροχαλητό δεν είναι κάτι το τελείως αθώο και ακίνδυνο. Στη συνέχεια θα πρέπει να παρακολουθήσουν αν το παιδί τους έχει επίμονο ροχαλητό  και να ζητήσουν  την βοήθεια του  γιατρού αν επιπλέον το παιδί τους:
  • Έχει ανήσυχο ύπνο, 
  •  Είναι κουρασμένο το πρωί,
  •  Είναι υπερδραστήριο, 
  •  Έχει νυκτερινή ενούρηση,
  • Πρωινούς πονοκεφάλους,
  • Νυκτερινούς εφιάλτες και διακοπές της αναπνοής στον ύπνο,
  • Καθυστέρηση της ανάπτυξής ,
  •  Κακή ανάπτυξη ομιλίας,
  • Μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές συμπεριφοράς.
                ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
«Μετά τη διάγνωση του προβλήματος και της αιτίας που το προκαλεί ο γιατρός είναι εκείνος που θα αποφασίσει μαζί με τους γονείς για τον τρόπο θεραπείας»τονίζει ο κ. Αρτόπουλος και συνεχίζει:
« Δεδομένου ότι η κυριότερη αιτία στα παιδιά είναι υπερτροφία των αμυγδαλών  και των αδενοειδών εκβλαστήσεων, η αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή είναι η θεραπεία επιλογής  στο 85-90% των περιπτώσεων. Αν όμως αυτή αποδειχθεί  αναποτελεσματική, (στο 10% περίπου των παιδιών), τότε άλλα μέτρα, όπως οδοντικές προθέσεις, κανόνες υγιεινού ύπνου και υγιεινής διατροφής, αντιμετώπιση  παχυσαρκίας και πιθανών φλεγμονών και αλλεργίας μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Κι αν όλα  αυτά αποτύχουν τότε οι συσκευές θετικής πίεσης (CPAP) είναι η τελευταία λύση».
                 ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ     ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
 Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η  παχυσαρκίαείναι κύριος προδιαθεσιακός παράγοντας. Μικρότερο ρόλο παίζουν η  κληρονομικότητα, το σύνδρομο Down, διάφορες νευρομυικές παθήσεις  και  οι αλλεργικές καταστάσεις ,λόγω του οιδήματος του βλεννογόνου του ρινοφάρυγγα που προκαλούν και της επακόλουθης υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Τα ασθματικά  επίσης παιδιά, όπως και εκείνα των οποίων οι γονείς καπνίζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες νόσησης από υπνική άπνοια.
Επίσης ευθύνη για το επίμονο ροχαλητό εχουν:
  • Ανατομικές ανωμαλίες που υπάρχουν από τη γέννηση του παιδιού, όπως ατρησία χοανών, μικρές  γνάθοι ή στενός αεραγωγός στη περιοχή μύτης, φάρυγγος, στόματος  και γλώσσας.
  • Η πιθανότητα τα νεύρα και οι μύες της περιοχής ρινο-στοματο-φάρυγγος να μην συνεργάζονται αρμονικά και συνεπώς να μην ανοίγουν επαρκώς τον αεραγωγό κατά την αναπνοή.
  • Η  πιο συχνή αιτία  όμως είναι  η  υπερτροφία των αμυγδαλών και  των αδενοειδών εκβλαστήσεων.
« Το ροχαλητό είναι μια σχετικά συχνή πάθηση. Υπολογίζεται ότι το 12-13% των παιδιών ηλικίας 1-9 χρόνων ροχαλίζει σχεδόν καθημερινά ή το λιγότερο 3-4  βραδιές την εβδομάδα και το 2-3% από αυτά πάσχουν από  υπνική άπνοια. Ο θόρυβος του ροχαλητού είναι τόσο έντονος που πάντα γίνεται  αντιληπτός από τους γονείς»προσθέτει ο κ Αρτόπουλος και καταλήγει:
« Ευκαιριακό, προσωρινό ροχαλητό μπορεί να παρουσιάσουν  όλα τα παιδιά, μετά από κρυολογήματα, φλεγμονές ή αλλεργικές παθήσεις της μύτης και του στοματοφάρυγγα, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί ιδιαίτερο  πρόβλημα».
 
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΥΠΝΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ
 
  • Έντονο ροχαλητό   που ξυπνάει το παιδί  από τον ύπνο  
  •  Το παιδί  σταματάει να αναπνέει στη διάρκεια του ύπνου κατά διαστήματα. Στη φάση αυτή της άπνοιας η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω, στο φάρυγγα και αυτό εμποδίζει ή  κλείνει τελείως  το πέρασμα του αέρα.
  • Το παιδί ξυπνάει ξαφνικά με έντονη δύσπνοια ή αδυναμία  αναπνοής. Η μερική ή πλήρης απόφραξη της αναπνευστικής οδού προκαλεί ελάττωση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και το απότομο ξύπνημα του παιδιού. Με το ξύπνημα όμως υποχωρεί η απόφραξη  και με μια βαθειά και δυνατή εισπνοή που ακολουθεί, αποκαθίσταται η δίοδος του αέρα και η οξυγόνωση του εγκεφάλου.
  • Το παιδί σας παρουσιάζει έντονη τάση για ύπνο στη διάρκεια της ημέρας και σε ώρες εκτός του τακτικού και  προγραμματισμένου ύπνου του.
 

http://www.artopoulos.com.gr   Τηλ  6937673736.

ΝΙΚΗ ΒΟΡΕΙΝΟΥ - ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ 1 - 5 ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΗΣ ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ


Παρουσιάζοντας στην πράξη τα αποτελέσματα της σωστής και επίπονης προετοιμασίας, ο ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ επιβλήθηκε επί της ΝΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΝΟΥ μέσα στην έδρα της, με το ευρύ σκορ 5-1 .

Οι γηπεδούχοι, βασιζόμενοι φέτος κατά κύριο λόγο σε δικούς τους ποδοσφαιριστές, χωρίς μεταγραφές «ξένων», παρουσίασαν ένα δυνατό μεν σύνολο, αλλά χωρίς θετική έκβαση στις τελικές προσπάθειες και παρά το άτυχο αποτέλεσμα, άφησαν ελπιδοφόρο μήνυμα για την συνέχεια.
Οι φιλοξενούμενοι Προμαχιώτες, δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στους αντιπάλους τους για το ποιος θα πάρει το παιχνίδι, έχοντας ηγέτη τον  Γιώργο Σέλκο(Μπέιλυ), ο οποίος διανύει περίοδο δαιμονιώδους φόρμας, και αποδίδοντας μεστό, ποιοτικό ποδόσφαιρο, πήραν τη νίκη με σχετική ευκολία.

Στα δυσάρεστα του απολαυστικού κατά τα άλλα αγώνα, σημειώνεται ο τραυματισμός του Ιωάννου των Προμάχων, ο οποίος έπαθε διάστρεμμα βαριάς μορφής και θα μείνει ένα μήνα εκτός των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η διακύμανση του σκορ:
0-1 στο 3’ Γ. Σέλκος
0-2 στο 6’ Γ. Σέλκος
0-3 στο 32’ Γ. Σέλκος
1-3 στο 65’ Χ.Σινάπης
1-4 στο 75’ Παπαδόπουλος
1-5 στο 85’ Ιωάννου

Από τη Νίκη διακρίθηκαν οι Σινάπης, Κουκουλίδης, Ουζούνης.
Από τον ΑΣ ξεχώρισαν εκτός του Γ. Σέλκου που ήταν ο κορυφαίος με χατ-τρικ, οι Άτζος, Δ. Σέλκος, Γ. Μούγιος.
Η διαιτησία του κυρίου Ζγούρου ήταν άριστη, με σωστές υποδείξεις των βοηθών του Δινάκη και Ροδίντση.

ΝΙΚΗ ΒΟΡΕΙΝΟΥ
Μ. Πετρόπουλος, Θ. Ταχυδρομίδης, Ι. Σινάπης, Π. Πέϊκος, Ι. Πέϊκος, Α. Κουκουλίδης, Κ. Παπτόπουλος, Χ. Ιγνατίδης, Χ. Σινάπης, Α. Σινάπης, Χ. Σιδηρόπουλος,
Σ. Ουζούνης, Α. Γιαννούσης, Δ. Μάντσης, Ν. Κοντίδης, Χ. Σινάπης, Π. Καρασάββας, Π. Μουρατίδης

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ
Α. Ξυλουργίδης, Α. Ιωάννου, Ι. Παπαδόπουλος, Γ. Αμπάρης, Δ. Σέλκος, Ι. Μούγιος, Σ. Σαμσούρης, Γ. Σέλκος, Δ. Άτζος, Ι. Σέλκος, Θ. Δέλλιος,
Ν. Νάνος, Ι. Προίκος, Σ. Μεσκίνης, Γ. Τανούρης, Δ. Νάνος, Ι. Μούγιος, Χ. Σέλκος






























ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΥΓΙΟΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...