Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ



Προς τους Κτηνοτρόφους της Αλμωπίας,

     Ο Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας «Η ΕΝΩΣΗ» μέσα από τμήμα του ΚΕΑ Αλμωπίας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους την Αλμωπίας ότι από την 1η Απριλίου 2015 και ως την 15η Μαΐου 2015 θα γίνεται η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων και η συμπλήρωση του αντίστοιχου Μητρώου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία του συνεταιρισμού στο 1ο χιλμ Αριδαίας - Τσακώνων.
     Η ηλεκτρονική σήμανση και η τήρηση του Μητρώου Αιγοπροβάτων είναι υποχρεωτική και εφαρμόζεται στα αιγοπρόβατα , σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπ’ αριθμ. 134167/18.04.2011 (ΦΕΚ Β΄ 823).

Για πληροφορίες στο τηλ. 23840.21380

Απαραίτητα Δικαιολογητικά :
1. Παλιό Μητρώο
2. Νέο Μητρώο
3. Πιστοποιητικό Σφαγής
4. Δελτίο Εμβολιασμού
5. Δελτίο Μεταφοράς

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Τραγικές καταστάσεις βιώνουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι από το κόψιμο εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκήσιμων εκτάσεων, που ήταν επιλέξιμες.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις χρονιές 2013-2014 με βάση ευρωπαϊκές οδηγίες συνέταξε το Σχέδιο Δράσης, κρίνοντας μη επιλέξιμα για επιδότηση εκατομμύρια στρέμματα βοσκήσιμων εκτάσεων για χιλιάδες κυρίως αιγοπροβατοτρόφους. Ταυτόχρονα, αυθαίρετα πολλούς τους παρουσιάζει να κάνουν χρήση βοσκοτόπων σε περιοχές που όχι μόνο δεν χρησιμοποιούν, αλλά είναι σε άλλες Περιφέρειες και απέχουν 100δες χιλιόμετρα.
Συνεπώς αυτό που υποστήριζε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ/ΥΠΑΑΤ, για να αποπροσανατολίσει και να καθησυχάσει τους κομμένους κτηνοτρόφους, ότι «δεν είναι κάτι σοβαρό θα λυθεί πολύ εύκολα με τη μεταφορά βοσκοτόπων σε δήμους που έχουν περίσσευμα», αποδείχτηκε ότι δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Οι συνέπειες είναι δραματικές, αφού χιλιάδες κτηνοτρόφοι στερούνται ενισχύσεων και λαμβάνουν πολύ λιγότερα ή καθόλου των ενισχύσεων της εξισωτικής αποζημίωσης που δικαιούνται και έπαιρναν σταθερά μέχρι το 2012 με τους ίδιους βοσκότοπους που χρησιμοποιούν και σήμερα! Στερούνται ενισχύσεων που αποτελούν βασικό πόρο για την αγορά ζωοτροφών, ενέργειας, φαρμάκων, για τη μετακίνηση των κοπαδιών τους κ.λ.π.
Χαρακτηριστικά στο νομό Ιωαννίνων από τους 2075 περίπου κτηνοτρόφους μόνο οι 687 πληρώθηκαν την εξισωτική αποζημίωση αλλά και αυτή ήταν «κουτσουρεμένη».
Όμως οι ανησυχίες και οι φόβοι είναι ακόμα μεγαλύτεροι, ότι αυτή η πολιτική που συνεχίζεται με τη νέα συγκυβέρνηση θα απλωθεί και θα εκφραστεί και σε άδικες περικοπές στις ενισχύσεις 2015-2020.
Η μείωση και η διατήρησή (και από την σημερινή συγκυβέρνηση) στην επιλεξιμότητα των εκταρίων βοσκοτόπων από ΟΠΕΚΕΠΕ-ΕΕ και ταυτόχρονα η χαμηλή-μεσαία βοσκοικανότητα με την οποία θα χαρακτηριστεί η πλειοψηφία των βοσκοτόπων (πόρισμα ΓΕΩΤΕΕ) μέσω των προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, ενδέχεται να οδηγήσει σε περιορισμό του αριθμού των ζώων που βόσκουν ανά εκτάριο και συνεπώς και σε μείωση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων. Ταυτόχρονα θα χτυπηθούν και οι τοπικές μικρές βιοτεχνίες γάλακτος και τα μικρά οικογενειακά τυροκομεία. Αυτοί δηλαδή που δεν εισάγουν γάλα από το εξωτερικό και στηρίζουν -όσο μπορούν- την ντόπια κτηνοτροφία, με παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων.
Το πρόβλημα είναι γνωστό και η ανάγκη λύσης του άμεση, με μοναδικό υπεύθυνο το ΥΠΑΠΕΝ. Δεδομένου ότι, όποιος δεν υποβάλει δήλωση φέτος δεν θα υπάρξει υπολογισμός δικαιωμάτων για αυτόν τον δικαιούχο, ανεξάρτητα εάν είχε ή όχι ιστορικά δικαιώματα και θα τον ακολουθεί μέχρι το 2020.
Από το 2013 λοιπόν, όχι μόνο μειώθηκαν δραστικά τα επιλέξιμα βοσκοτόπια, αλλά στην αναζήτηση και κατοχύρωση επιλέξιμων εκταρίων βοσκοτόπων, προστέθηκαν και χιλιάδες άλλοι κτηνοτρόφοι που μετατράπηκαν τα ειδικά τους δικαιώματα (αφού καταργήθηκαν με τη νέα ΚΑΠ 2015-2020) σε εκτατικά. Ακόμα πιο οξυμμένο είναι το πρόβλημα με τη βιολογική κτηνοτροφία.
Σε σχέση με το 2014 έχουμε επίσης αυστηροποίηση της ελάχιστης γεωργικής δραστηριότητας για την καταβολή επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων, πχ αποκλείει όσους έχουν κάτω από 40 αιγοπρόβατα (6 ΜΜΖ) ή ακόμη με την αύξηση του ορίου ενεργοποίησης δικαιωμάτων για εκτάσεις που αντιστοιχούν σε βοσκότοπο από 0,2 ΜΜΖ/ha (2 αιγοπρόβατα/10 στρ.) σε 0,7 ΜΜΖ/ha (5 αιγοπρόβατα/ 10 στρ.). Τα μέτρα αυτά πλήττουν και αποκλείουν από ενισχύσεις τους μικρούς κτηνοτρόφους.
Ακόμα ο εμπλουτισμός του ορισμού των βοσκοτόπων με ξυλώδη/θαμνώδη βλάστηση δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αφού με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς 1307/2013 (άρθρο 32 παρ 5) και 639/2014 (άρθρο 8) για τις εκτάσεις με «καθιερωμένες τοπικές πρακτικές» δηλαδή βοσκότοπους με ξυλώδη/θαμνώδη βλάστηση, θα εφαρμόζεται συντελεστής μείωσης της επιλεξιμότητας.
Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης δεν θα αυξήσουν τις εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων διότι αυτά καθορίζουν την βοσκοικανότητα/ βοσκοφόρτωση (αριθμό των ζώων σε κάθε βοσκότοπο). Εξάλλου η ΚΥΑ 117394/ 30-12-2014 που καθορίζει τις «Προδιαγραφές και το Περιεχόμενο των Προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων του Άρθρου 60 του Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118 Ά)» ενσωματώνει το Σχέδιο Δράσης του ΟΠΕΚΕΠΕ δηλ. το δραστικό κόψιμο της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων.
Η πολιτική αυτή που συνεχίζεται και από την σημερινή συγκυβέρνηση οδηγεί χιλιάδες κτηνοτρόφους στην αβεβαιότητα, ενώ καταστρέφει χιλιάδες μικρούς κτηνοτρόφους ώστε τα δικαιώματά τους να συγκεντρωθούν σε μεγάλους που θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,
-        Τι μέτρα θα λάβει για να πληρωθεί άμεσα και γρήγορα το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, όλων των οφειλόμενων ετών.
-        τι μέτρα θα λάβει για να μην εφαρμοστεί το 2015-2020 η απόφαση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Σχεδίου Δράσης/ βοσκοτόπων του ΟΠΕΚΕΠΕ), σύμφωνα με το οποίο έγινε το κόψιμο εκατομμυρίων επιλέξιμων στρεμμάτων βοσκοτόπων το 2013 και 2014.
-        Πότε θα ολοκληρωθεί ο θεματικός χάρτης του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS-GIS) του ΟΠΕΚΕΠΕ στον οποίο αποτυπώνεται η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων για το 2015?
-        Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να μη χάσει κανείς μικρομεσαίος κτηνοτρόφος, δικαιώματα και ενισχύσεις, που είχε και ελάμβανε, ώστε να μην οδηγηθεί στο στραγγαλισμό του πενιχρού εισοδήματος και την καταστροφή;
-        Τι μέτρα θα λάβει ώστε οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων να γίνουν δωρεάν από κρατικές υπηρεσίες και όχι από την GAIA Επιχειρείν.
-        Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για τη βελτίωση της διαχείρησης της  βοσκοικανότητας των δημόσιων βοσκήσιμων εκτάσεων στους βοσκότοπους.

Οι Βουλευτές

Διαμάντω Μανωλάκου
Σάκης Βαρδαλής

Νίκος Καραθανασόπουλος

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2015


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
ΠΕΛΛΗΣ 11 ΕΔΕΣΣΑ
Τ.F.:2381027367           
e-mail:oebespel@yahoo.gr
                                                                                                                                                   ΕΔΕΣΣΑ 01/04/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

       Η  Ομοσπονδία  Επαγγελματικών   Βιοτεχνικών   και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας σας ενημερώνει  για το εορταστικό ωράριο της M. Εβδομάδος των καταστημάτων:

ΕΜΠΟΡΙΚΑ
Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ-Μ.ΤΡΙΤΗ-Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ-Μ.ΠΕΜΠΤΗ     09:00 – 14:30 & 17:30 – 21:00  
Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                                                                         12:00 – 19:30       ΣΥΝΕΧΩΣ                                   
Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ                                                                              09:00 – 15:00

ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ-ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ-ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ- ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΑ 
Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ-Μ.ΤΡΙΤΗ-Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ-Μ.ΠΕΜΠΤΗ     08:00 – 14:30 & 17:30 – 21:00  
Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                                                                          12:00 – 19:30       ΣΥΝΕΧΩΣ                                   
Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ                                                                               08:00 – 15:00

ΚΟΥΡΕΙΑ-ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ
Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ-Μ.ΤΡΙΤΗ-Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ-Μ.ΠΕΜΠΤΗ     08:30 – 14:30 & 16:30 – 21:00  
Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                                                                         12:00 – 19:30       ΣΥΝΕΧΩΣ                                   
Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ                                                                              08:30 – 16:00

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ


ΕΔΕΣΣΑΣ
Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΠΕΛΛΗΣ 11 – ΕΔΕΣΣΑ
Τ. 23810 27367
ΕΔΕΣΣΑ   58200
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΕΒΕΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
         ΕΔΕΣΣΑ 1-4-2015


           Στην πολύ σημαντική εποχική αγορά του Πάσχα υπάρχουν προσφορές  στο παραδοσιακό Πασχαλινό αρνί και κατσίκι ελκυστικές για τον καταναλωτή, ιδίως μάλιστα όταν δημιουργούνται σκόπιμα για να λειτουργούν ως κράχτες αγοράς και άλλων προϊόντων, μια τακτική που εφαρμόζουν αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα επιθετικά οι υπεραγορές τροφίμων.
  Ο παραδοσιακός κρεοπώλης του χώρου έχει δημιουργήσει  μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης και προσωπικής εξυπηρετήσεις των πελατών του όχι μόνο αυτές τις ημέρες αλλά και καθ όλην την διάρκεια του έτους ,ώστε  οι καταναλωτές να προμηθευτούν αυτό που ανταποκρίνεται στον οικονομικό  και οικογενειακό προγραμματισμό και στις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους.
Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία και   συμβουλεύει τον Έλληνα καταναλωτή να  συνεχίσει να έχει εμπιστοσύνη στον κρεοπώλη της γειτονίας συνεχίζοντας έτσι την σχέση που έχει δημιουργηθεί ,μια σχέση εμπιστοσύνης ικανοποιώντας μεταξύ άλλων τις προσδοκίες όλων μας .


          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΟΥΛΕΜΑΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ                                           ΓΕΝΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  

Η Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ



Η Π.Ε. Πέλλας συμμετέχει στο «Πασχαλινό Τραπέζι για Όλους»

Μια δράση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με συντονιστή φορέα το Κέντρο Πρόληψης ΟΡΑΜΑ
Μετά από 5 επιτυχημένες δράσεις συγκέντρωσης τροφίμων και άλλων αγαθών, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Πέλλας, που εκπροσωπείται από την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τους Δήμους Έδεσσας, Πέλλας, Αλμωπίας και Σκύδρας, τις εθελοντικές ομάδες Έδεσσας, Καλής, Αμπελιών, Γιαννιτσών, την Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων Πέλλας, το Σωματείο Εμπόρων Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ν. Πέλλας και άλλων μελών πραγματοποιεί συγκέντρωση Τροφίμων - Παιχνιδιών την Παρασκευή 3, το Σάββατο 4 και την Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου 2015. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα στους τέσσερις Δήμους της Πέλλας δίνοντας την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να προσφέρουν τρόφιμα και παιχνίδια, που είναι σε καλή κατάσταση, τα οποία θα διατεθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. 


Οι χώροι της εκδήλωσης είναι οι εξής :

Έδεσσα: Μικρά Καταρρακτάκια
Γιαννιτσά: Ισόγειο Δημαρχείου
Αριδαία: Πεζόδρομος 
Σκύδρα: Πλατεία Δημαρχείου
Καλή: Παλιό Δημαρχείο Καλής

Επιπλέον στην Έδεσσα και στη Σκύδρα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς κουπονιών από συνεργαζόμενα καταστήματα από όπου μπορεί ο κάθε πολίτης να αγοράσει διάφορα είδη και να τα χαρίσει στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω του οποίου θα διανεμηθούν στους δικαιούχους. 

Τα συνεργαζόμενα  καταστήματα της Έδεσσας είναι:

1. ΑΦΟΙ ΤΕΝΤΖΕΡΗ  - ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟ, ΑΡΧ. ΠΑΝΤ/ΝΟΣ 3   ΤΗΛ. 2381023563
2. ΓΑΛΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ- ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ -  ΕΓΝΑΤΙΑΣ 9 ΤΗΛ. 2381025000
3. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ  - ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΟΣ 6   Τ 2381501881
4. ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ, ΑΡΧ.ΠΑΝΤ/ΝΟΣ 5  Τ. 2381023540                                 
5. ΛΙΑΡΟΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ , ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 42 Τ. 2381022892
6. ΛΥΜΠΑΡΗ Β. & ΣΙΑ  - ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΡΙΣΤΑ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 42 Τ. 2381023387
7. ΛΥΜΠΑΡΗ ΕΦΗ -  ΑΡΤΟΣ ΛΥΜΠΑΡΗ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 51 Τ. 2381023569
8. ΛΥΜΠΑΡΗ ΗΛΕΚΤΡΑ -  ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ , Π. ΜΕΛΑ 1 Τ. 2381021800
9. ΜΕΣΗΜΕΡΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΜΑΝΑΒΙΚΟ, ΠΛ. ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ 1 Τ2381029301
10. ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ  - ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ 1 Τ. 2381022909
11. ΜΠΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ - ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ, ΑΡΧ. ΠΑΝΤ/ΝΟΣ 18 Τ. 2381023532
12. ΜΠΟΓΙΑ ΦΑΝΗ - ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ, ΑΡΝΙΣΣΑ Τ. 2381031015
13. ΜΠΟΥΤΚΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ, ΦΛΩΡΙΝΗΣ 17 Τ. 2381027088
14. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ / ΚΑΛΙΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ  -  ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΦΛΑΜΟΥΡΙΑΣ, ΦΛΩΡΙΝΗΣ 7  Τ. 2381024495 
15. ΠΙΣΛΙΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ- ΜΑΝΑΒΙΚΟ , 18Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 23 Τ. 2381021188
16. ΠΡΑΣΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, ΠΕΛΛΗΣ 10 Τ. 2381026280
17. ΠΡΟΙΟΥ ΙΟΡΔΑΝΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ -ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ, ΙΩΝ.ΔΡΑΓΟΥΜΗ 3 Τ. 2381029916               
18. ΣΑΜΑΡΕΝΤΣΗΣ ΠΕΤΡΟΣ - ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 7 Τ. 2381028850
19.ΤΖΑΦΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ - ΜΑΝΑΒΙΚΟ , ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ 2 Τ.   24884
20.ΧΡΗΣΤΟΥ Θ.Ι. - ΚΗΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ, ΑΡΧ. ΠΑΝΤ/ΝΟΣ 24 ΤΗΛ. 2381023709

ΕΧΕΙΣ ΚΟΡΙΤΣΙ; ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙΣ

Μήπως άθελά σας υποσκάπτετε με δηλώσεις σας το μέλλον της κόρης σας και τον τρόπο που αξιολογεί τον εαυτό της; Η γυναίκα πρέπει να είναι όμορφη και ο άνδρας να βγάζει λεφτά. Η γυναίκα αγαπά το ροζ, λατρεύει να ψωνίζει και είναι καλύτερη στις θεωρητικές επιστήμες. Ο άνδρας προτιμά τα σκούρα χρώματα, μισεί την βόλτα στα μαγαζιά και είναι διάνοια στα μαθηματικά. Οι παραπάνω και πολλές ακόμα κοινωνικές παραδοχές πολλές φορές κάνουν τα παιδιά να υιοθετούν απόψεις σχετικά με το φύλο τους που ίσως στην πραγματικότητα να μην ισχύουν.
Για παράδειγμα, εάν λες σε ένα αγόρι ότι τα καταφέρνει στα μαθηματικά θα προσπαθήσει επιπλέον ώστε να εκπληρώσει την προφητεία για το φύλο του. Αντίθετα, εάν λες σε ένα κορίτσι ότι δεν τα καταφέρει στα μαθηματικά γιατί τα κορίτσια είναι περισσότερο των θεωρητικών μαθημάτων, ίσως να το οδηγηθεί σε αποτυχία επειδή θα ενστερνιστεί μια «πανάρχαια αποδεδειγμένη αλήθεια».
Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά μια νέα έρευνα που διεξήχθη για να αποδείξει ότι είναι τελικά πολύ εύκολο να πείσεις ένα παιδί να πιστέψει ότι κάτι δεν κάνει καλά. Οι επιστήμονες έτρεξαν δύο πειράματα για να επιβεβαιώσουν τις υποψίες τους. Χώρισαν παιδιά ηλικίας από 4 έως 7 χρονών σε δύο ομάδες και τα έβαλλαν να λύσουν το ίδιο «πρόβλημα». Παρατήρησαν πως η απόδοση των παιδιών χειροτέρεψε όταν τους είπαν ότι η άλλη ομάδα παιδιών τα κατάφερνε καλύτερα.
Και να, λοιπόν, που τίθεται το ερώτημα εάν τελικά ευθυνόμαστε εμείς, ως γονείς, που οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από έναν άνδρα για την ίδια εργασία, που μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει Ελληνίδα γυναίκα πρωθυπουργός ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που το διάστημα έχει γεμίσει άνδρες και που σπάνια πίσω από το τιμόνι ενός αγωνιστικού της Formula1 κάθεται γυναίκα πιλότος. Τι λάθη μπορεί να κάνουμε που να καταδικάζουν τα κορίτσια μας να αποδέχονται ότι λόγω φύλου αξίζουν λιγότερα από τους άνδρες σε συγκεκριμένους τομείς; Βρήκαμε 6 πολύ σημαντικά!
  1. «Τα κορίτσια είναι καλά και ευγενικά»

Ναι, φυσικά ένα κορίτσι σπάνια θα γυρίσει στα 18 να πει «Δεν μας χ…ς, ρε μάνα» αλλά αυτό δεν είναι ένα γονιδιακό ιδίωμα. Τα κορίτσια δέχονται extra πακέτα διδαχής στους καλούς τρόπους τόσο που συχνά αυτό το «να είσαι καλή και ευγενική» γίνεται στο μυαλό τους «να γίνεσαι χαλί να σε πατήσουν». Έτσι για να είναι αρεστές και επιτυχημένες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τους καβγάδες, να μην ταράζουν τους άλλους, να μην προκαλούν την καθεστηκυία τάξη, να μην υψώνουν την φωνή πάνω από «το απαλό αεράκι» κτλ.
Τι μαθαίνουν, όμως, έτσι; Μαθαίνουν να μην διαπραγματεύονται μεγαλύτερο μισθό, προκειμένου να μην προσβάλλουν τον εργοδότη, να μην αντιδρούν εκρηκτικά όταν τις αδικούν, γιατί είναι ντροπή, ή να μην υψώνουν την φωνή για να μη κακοχαρακτηριστούν. Ουπς!
Εάν δεν θέλετε, λοιπόν, να συμβεί το παραπάνω στην κόρη σας, παράλληλα με τους καλούς τρόπους (είναι δίχως άλλο απαραίτητη σε κάθε πετυχημένο άνθρωπο) διδάξτε την να έχει άποψη, να μη φοβάται να την υποστηρίξει και να την υποστηρίζει φωναχτά. Έτσι δεν θα μετατραπεί σε ένα πειθήνιο ον που θα κατεβάζει το κεφάλι κάθε φορά που διαφωνεί.
Barbie
  1. «Τα κορίτσια αγαπούν την Barbie»

Δεν φταίει συγκεκριμένα η Barbie. Πως θα μπορούσε, άλλωστε; Μην ξεχνάμε πως είναι γυναίκα και έχει πάει στο φεγγάρι, έχει σώσει δυο-τρεις φορές τον κόσμο, έχει γίνει πολιτικός, πυροσβέστης , ναυαγοσώστης […] και άρα θα μπορούσε να αποτελεί ένα καλό γυναικείο δυναμικό πρότυπο. Ωστόσο, δίνοντας στην κόρη σας μόνο ροζ παιχνίδια τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής της την κάνετε να πιστεύει πως το ροζ είναι το αγαπημένο της χρώμα, ενώ την μαθαίνετε να προτιμά τα φυλετικά παιχνίδια, ακόμα κι αν δεν έχει γενετική προδιάθεση για αυτά.
Μελέτη του 2009 βρήκε ότι το 31% των «κοριτσίστικων» παιχνιδιών έχουν να κάνουν με την εμφάνιση (π.χ. πλαστικό μακιγιάζ, φορέματα, χτενίσματα, μαγειρική κτλ). Αντίθετα, τα «αγορίστικα» παιχνίδια παροτρύνουν τις ανακαλύψεις, τις αναζητήσεις, τον ανταγωνισμό, την κίνηση, την επίλυση προβλημάτων και, κατά συνέπεια, αναπτύσσουν ταλέντα που στον κόσμο των μεγάλων σχετίζονται με τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μήπως να το ξανασκεφτείτε, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα πάτε σε κατάστημα παιχνιδιών;
  1. «Είσαι όμορφη»

Η συνηθέστερη φιλοφρόνηση σε ένα κορίτσι είναι «είσαι όμορφη» γιατί πράγματι είναι μια κούκλα, ειδικά όταν της φοράτε πολύχρωμα φορεματάκια και κορδέλες με λουλουδάκια. Ωστόσο, έχει και άλλα χαρακτηριστικά που ίσως ξεχνάτε να τονίσετε. Μπορεί, λόγου χάρη, να είναι καλή στις κατασκευές, να έχει χιούμορ, να έχει ρυθμό και να τραγουδάει εκπληκτικά. Με το να υπερτονίζετε την αξία της εμφάνισης στον κόσμο της εικόνας την κάνετε να πιστεύει ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν μπροστά στον καθρέφτη. Δώστε λοιπόν έμφαση και σε άλλα θετικά χαρακτηριστικά της (ακαδημαϊκά, αθλητικά, καλλιτεχνικά κτλ.) για να κατανοήσει ότι έχει μεγαλύτερη αξία από αυτήν που της δίνει απλά και μόνο το χαριτωμένο της μουτράκι.
SOSTip: Συνεχίστε να την κομπλιμεντάρετε για την ομορφιά της για να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή της αλλά συνοδεύετε κάθε φιλοφρόνηση με δύο ακόμα χαρακτηριστικά της που δεν σχετίζονται με την εικόνα της.
  1. «Είσαι η μικρή μου πριγκίπισσα»

Depositphotos_3732234_sΩχ, Θεούλη μου, πως άραγε να αποφύγεις την κοινωνικά κατασκευασμένη εικόνα της ροζ πριγκίπισσας που στέκει καλή και όμορφη περιμένοντας τον πρίγκιπα να την γλιτώσει από τα βάσανά της; Δύσκολα! Μιας και οι αβοήθητες πριγκίπισσες (βλέπε Χιονάτη, Ωραία Κοιμωμένη, Σταχτοπούτα κτλ.) που αναμένουν την σωτηρία του πρίγκιπα με το λευκό άλογο είναι παντού για να διδάξουν την παθητικότητα και την αναμονή ενός άντρα για την ολοκλήρωση τους. Σκεφτείτε το, παρακαλώ, αυτό την επόμενη φορά που θα την αποκαλέσετε πριγκίπισσα και θα της αγοράσετε αξεσουάρ με στέμμα.
Ωστόσο, οι πραγματικές πριγκίπισσες στην ουσία γαλουχούνται για να είναι ολοκληρωμένες από μόνες τους. Φοιτούν σε καλά Πανεπιστήμια, διδάσκονται ξένες γλώσσες, αποκτούν διπλωματικές δεξιότητες, ασκούν φιλανθρωπικό έργο κ.ο.κ. Εάν, λοιπόν, θέλετε να έχετε μπροστά σας μια πραγματική μικρή πριγκίπισσα δείξτε την αυτήν την πλευρά και επαναπροσδιορίστε το νόημα του όρου για να περάσετε σωστά μηνύματα.
SOSTip: Πηγαίνετε την κόρη σας να δει την παιδική ταινία Brave στην οποία μία πριγκίπισσα αναλαμβάνει να σώσει μόνη της το βασίλειό της, χωρίς την βοήθεια κανενός άνδρα. Ακόμα, ξαναδείτε το Tangled, στο οποίο η πρωταγωνίστρια δεν χρειάζεται την βοήθεια κανενός πρίγκιπα και αδιαφορεί πλήρως όταν της κόβουν την υπέροχη, κατάξανθη κώμη της. Αν πάλι η κόρη σας έχει ήδη παθιαστεί με τις κλασικές πριγκιπικές ιστορίες, μπορείτε να της τονίσετε όλα αυτά που η κάθε ηρωίδα μπορεί να κάνει από μόνη της. (π.χ. η Πεντάμορφη λατρεύει το διάβασμα, η Αριελ τραγουδάει καταπληκτικά).
  1. «Οι βαριές δουλειές είναι για τον μπαμπά»

Παραχωρώντας τις βαριές δουλειές στον άντρα του σπιτιού, ουσιαστικά της δείχνετε ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να καταφέρει ότι και ένας άνδρας. Παρόλ’ αυτά, είναι σίγουρο πως εάν βάζατε το μυαλό σας να δουλέψει και την πόρτα που τρίζει θα φτιάχνατε και το καζανάκι θα σταματούσε να τρέχει. Καταρρίψτε τα φυλετικά στερεότυπα και δώστε το καλό παράδειγμα αναλαμβάνοντας εργασίες που χρειάζονται σωματική εργασία. Ακόμα, αναθέστε που και που στα αρσενικά του σπιτιού εργασίες που δεν σχετίζονται στερεοτυπικά με το φύλο τους, όπως να πλύνουν πιάτα ή βάλλουν σκούπα.
  1. «Κοίτα μια χοντρή!»

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι σημαντική για την υγεία και έχει άμεσα αποτελέσματα και στην εικόνα κάθε ανθρώπου. Κριτικάροντας, όμως, την σωματική κατάσταση άλλων γυναικών δεν τα επιβάλλετε. Αντίθετα, περνάτε το μήνυμα ότι για να είναι μια γυναίκα επιτυχημένη οφείλει το σώμα της να έχει μια συγκεκριμένη μορφή. Το ίδιο συμβαίνει και με το να κάνετε συνεχώς δίαιτα προκειμένου να καταφέρετε να αδυνατίσετε.
Προσπαθήστε να δείτε το σώμα σας με τον τρόπο που θα θέλατε και η κόρη σας να βλέπει το δικό της. Ακόμα, προσπαθήστε να τις δώσετε παραδείγματα επιτυχημένων γυναικών που δεν πληρούν τα στάνταρ της διεθνούς βιομηχανίας μόδας και, όμως, νιώθουν καλά με το σώμα τους. Για παράδειγμα, πρόσφατα η Salma Hayek είπε σε συνέντευξή της:
«Έχω βαριά προφορά, είμαι δυσλεκτική, κοντή και στρουμπουλή.[…]Είμαι στρουμπουλή γιατί λατρεύω το φαγητό και το κρασί. Δεν είναι ότι καλύτερο για τη μόδα, αλλά είναι το καλύτερο για τη διάθεσή μου. Είμαι χαρούμενη γιατί τρώω. Είμαι 46 χρονών. Δε θα κάνω botox και ξέρετε γιατί; Γιατί τρώω. Τρώω λιπαρά, τρώω λαχανικά, τα τρώω όλα. Αν ασκείσαι πολύ και δεν τρως, τότε αυτό έχει συνέπειες στο δέρμα σου. Όλα αρχίζουν και γερνάνε. Αν δεν τρως υδατάνθρακες καθυστερείς τον μεταβολισμό σου και δείχνει δυστυχισμένος. Η αλήθεια είναι ότι δε με νοιάζει να είμαι η πιο όμορφη και η πιο αδύνατη. Μπορώ να είμαι χαρούμενη με την ομορφιά των άλλων. Μάθε να χαίρεσαι για τους άλλους και θα είσαι πάντα ευτυχής».
4e91c0d24d175IMG_1137_medium
______

"ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΝΘΙΜΟΙ ΚΑΙ ΣΕΡΑΦΕΙΜ"



Για κάποιον που δεν πιστεύει στις θρησκείες, όπως είμαι εγώ, είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπει όλη μέρα διψασμένους για δόξα και τηλεθέαση παπάδες ντυμένους με πανάκριβα κοστούμια, γεμάτους μίσος και προκαταλήψεις να επηρεάζουν τα εκατομμύρια των πιστών τους προς κατευθύνσεις που όχι μόνο δεν είναι πνευματικές αλλά αγγίζουν και τα όρια του ρατσισμού και του bullying.

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ 

     Ταυτόχρονα όμως, για μένα είναι διπλά ευχάριστο όταν, μια στο τόσο, συναντώ, έστω και από μακριά, κάποιον εκπρόσωπο της θρησκείας στη χώρα μας που όχι απλά διαφέρει, αλλά προσφέρει αυτό που μας χρειάζεται περισσότερο σήμερα: Κοινή Λογική. 

Χάρη στον Δημήτρη Κ. ανακάλυψα το facebook του https://www.facebook.com/AndreasKonanosPage.
 Μου έστειλε μία απ' τις αναρτήσεις του, που με τράβηξε κατευθείαν. 
   ΝΑ ΤΗ: 


ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΗΦΑΛΙΟΙ
 Αρκετοί μεγάλοι και σπουδαίοι που έχω δει ως τώρα στη ζωή μου, είχαν και τούτο το σπουδαίο όταν τους έβρισκε μια συμφορά ή οξύς πόνος: ψυχραιμία, όχι βιασύνη!
 Βλέμμα βαθύ που κοιτά μακριά, πέρα απ' την τραγωδία και το όποιο δράμα του παρόντος.
   Άνθρωποι νηφάλιας καρδιάς. Κι όχι άστατου και ταραγμένου νου, που τρέφεται στον πανικό και την ανησυχία.
   Το θαύμαζα και το θαυμάζω πάντα! Γιατί, εμένανε, μου λείπουν όλα αυτά ακόμα.
   (Έχω δει και σπουδαίους ανθρώπους, βέβαια, που καταρρέουν εύκολα.
 Κι αυτοί είναι θαυμαστοί, για τα τόσα άλλα που ομορφαίνουν την ψυχή τους.
 Τίποτε δεν είναι απόλυτο. Κανείς δεν είναι ίδιος.
 Όλοι χωρούν στην Αγκαλιά που λέγεται, Θεός!) 


  **** 

Με κέρδισε αυτόματα, και μόνο που έγραψε το «εμένανε, μου λείπουν όλα αυτά, ακόμα» κι ας είμαι σίγουρος ότι δεν του λείπουν τόσο όσο λείπουν απ' τον μέσο άνθρωπο. 
Δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο σε έναν άνθρωπο απ' τη σεμνότητα και σε μια εποχή που όλοι -και πολλοί άνθρωποι της Εκκλησίας- είμαστε σαν τα παγόνια φουσκωμένοι με περηφάνια για τους υπέροχους εαυτούς μας και με μίσος για τους υπόλοιπους, υποδεέστερους, ανθρώπους. 

    Ο πατήρ Ανδρέας Κονάνος είναι ένας νέος ιερομόναχος, καθηγητής θεολόγος στα σχολεία της Ελληνικής Παιδείας και εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα της Αγίας Παρασκευής Αττικής. (Ο Ι.Ν. ανήκει στην Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή Ἀθηνῶν).   Γεννήθηκε το 1970 στο Μόναχο της Γερμανίας από γονείς που κατάγονται από τα Ιωάννινα.
   Το 1977 η οικογένεια του μετακόμισε στην Αθήνα.
   Σπούδασε σε κλασικό Λύκειο στο Περιστέρι, κι έπειτα Θεολογία στην Αθήνα. Το 1999 χειροτονήθηκε διάκονος, το 2000 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος κι Αρχιμανδρίτης.
   Ανέλαβε στην ενορία του φοιτητικές συναντήσεις, αγρυπνίες, ομιλίες, καθώς και διαλέξεις σε σχολές γονέων και πνευματικά κέντρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
 Από το 2006 ως το 2013 μιλούσε στην εκπομπή "Αθέατα Περάσματα" στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πειραϊκή Εκκλησία".



ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΖΗΣΩ;
 Κάποιες φορές έρχονται μηνύματα από μερικούς νέους και νέες που σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους, και ρωτούν ¨και γιατί να ζήσω;¨ 
Δεν ξέρω τι να απαντήσω σ' αυτά τα άτομα. Διότι, για να φτάσουν να το λένε, θα πει ότι περνούν κάτι δύσκολο, και τίποτε δεν τους αγγίζει πλέον.
 Δεν έχω κάποια δυνατή απάντηση, εκτός αν αρχίσω να λέω τις γνωστές εξυπνάδες που λέμε για να κάνουμε τους ανώτερους και να στηρίξουμε άλλους. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ έχω φτάσει σε οριακές στιγμές, που ένιωσα ότι ¨καλύτερος ο θάνατος¨.
 Έγινε 3-4 φορές στη ζωή μου ως τώρα. Μια φορά περίπου σε κάθε δεκαετία. Μα, τελικά, ακόμα ζω. Κι εσύ, ακόμα ζεις. 
Έστω γκρινιάζοντας, μουρμουρώντας, ίσως βρίζοντας, και σίγουρα βάζοντάς τα και με το Θεό ακόμα, όπως έκαναν συχνά οι άγιοί Του. Ή γράφοντας ποιήματα και κάνοντας γνωριμίες στο fb.

   Για σκέψου: εσύ κι εγώ γίναμε φίλοι με αφορμή αυτό, το λογισμό σου να πεθάνεις. Να κι ένα καλό. Κι έπεται συνέχεια. Περίμενε, φίλε μου! Τα καλύτερα έρχονται! 
Ζήσε! Σε θέλω κι εγώ. Κι άλλοι πολλοί. Άσε τα πράγματα να έρθουν στην ώρα τους. Έχεις μέλλον. Στο λέω.

   Δεν μπορώ να σε πείσω για το Θεό. Μα ξέρω ότι σε αγαπώ. Κι ειν' αρκετό - έστω αυτό!- για να ζήσεις!
 Για να σ' αγαπώ και να μ' αγαπάς. Κι είναι πολλοί ακόμα που το θέλουν.  

 **** 



ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΟΥ ΠΙΑΝΟΥΝ 200!
 Ωραίοι οι ψαγμένοι άνθρωποι, που δεν είναι δεδομένοι, συνηθισμένοι, τυποποιημένοι. 

  Οι άνθρωποι του Θεού των εκπλήξεων. Που έχουν απορίες, αμφιβολίες, ανησυχίες, σκέψη φρέσκια, λογισμό καθαρό κι έξυπνο. Κάτι αληθινό κυλάει μέσα τους. Κάτι ζωντανό, κι όχι Lipton χαλαρωτικό. 

Τολμούν. Ρωτούν. Αμφιβάλλουν. Ρισκάρουν. Παλεύουν. Χτυπιούνται.

   Κάνουν κύκλους, σαν τις μηχανές, πριν πιάσουν 200 στην Εθνική κι αρχίσουν να γκαζώνουν για τις μεγάλες πόλεις των ονείρων τους.

   Είναι οι πιο καλοί.

  **** 

Και για το τέλος, να το υπέροχο στάτους του, που ανέβασε την ημέρα που βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης Γιακουμάκης.    Απλά εξαιρετικό.

      ΜΝΗΣΘΗΤΙ ΚΥΡΙΕ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΣΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ... Πριν καιρό, μου μίλησε ένα ομοφυλόφιλο παλληκάρι και μου είπε ότι αφού οι γονείς του έκαναν ό, τι σκέφτηκαν ως γονείς για να το βοηθήσουν (γιατροί, ψυχολόγοι κλπ), στο τέλος το πήραν απόφαση και αγάπησαν το παιδί τους όπως ήταν. Γι' αυτό που ήταν. Χωρίς να το κρίνουν ή να το στιγματίζουν.

   Η δε γιαγιά του, μια πανέξυπνη κι ευαίσθητη γυναίκα, αφού του έκανε όσο ελκυστικά προξενιά μπορούσε, μπας και τον ¨μεταπείσει¨, στο τέλος το πήρε κι αυτή απόφαση.

   Όχι όμως μίζερα και παθητικά, αλλά με σεβασμό κι αξιοπρέπεια. Κι από κει κι ύστερα, τον έπαιρνε κάθε μέρα τηλέφωνο και του έλεγε:
 ¨Εγώ, παιδί μου, να ξέρεις, σε αγαπάω, όπως και να είσαι!..¨ Κάθε μέρα, η γιαγιά τηλέφωνο : ¨Εγώ, παιδί μου, σε αγαπάω πάντα!!¨   Αυτό το παιδί, σήμερα ζει, και προοδεύει.

   Ένα άλλο παιδί, για άλλους ή παρόμοιους λόγους, (πάντως σίγουρα διότι ήταν διαφορετικός σε κάποια θέματα του χαρακτήρα του), το βρήκαν σήμερα πρωί, σε βαλτώδη περιοχή, κάπου στα Γιάννενα, σε κατάσταση αποσύνθεσης. 
Το 2015 μετά (;) Χριστόν! 

  Υγ: δεν ξέρω τη σεξουαλική ταυτότητα του Βαγγέλη, κι ούτε με ενδιαφέρει, ούτε τον κρίνω απ' αυτό.
 Απλά, πήρα μια αφορμή να πω τη σκέψη μου. Αν όντως δεν ήταν ομοφυλόφιλος, και του φέρθηκαν τόσο σκληρά, μέχρι θανάτου, φαντάζομαι πώς θα του φέρονταν, αν ήταν κιόλας! Δεν πιστεύω να τύγχανε κατανόησης και επιείκειας μεγαλύτερης.

     **** 

  Είδα και ομιλίες του. Και πάλι εκτίμησα τρομερά το πώς τόνιζε την υποκειμενικότητά του, το πώς είχε συναίσθηση ότι δεν κατείχε την απόλυτη αλήθεια αλλά προσπαθούσε να την αναζητήσει, το πόσο κοντά στις διδαχές του Ιησού ήταν τα λόγια του.

   Δεν μπορώ να πω ότι με έπεισε ότι υπάρχει ο εν λόγω Θεός ή πως με τράβηξε στην Εκκλησία. Όμως με έπεισε, για άλλη μια φορά -έχω γράψει συχνά για φωτισμένους ιερείς σ' αυτήν τη στήλη- πως υπάρχουν σ' αυτήν Άνθρωποι με άλφα κεφαλαίο που παρ' ό,τι δεν την επιδιώκουν θα άξιζαν τη δημοσιότητα που έχουν όλοι οι πρωτοκλασάτοι Μητροπολίτες.
 Και όλη την επιρροή.



 Πηγή:www.lifo.gr

Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Α.Κ. ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΝΙΑΣ



Ο μεγάλος νικητής της χθεσινής βραδιάς των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Πάνος Κούτρας ανέβηκε στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και από εκεί έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για το ζήτημα της ιθαγένειας των παιδιών δεύτερης γενιάς.

   Η ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα «Xenia» επικράτησε των υπόλοιπων επιλογών κερδίζοντας συνολικά 6 βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου (για τη δουλειά που έκανε ο Κούτρας με τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη) και Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Άγγελο Παπαδημητρίου.   Μετά την ανακοίνωση ότι το φιλμ Xenia με θέμα την ιστορία των δύο νεαρών αδελφών Ντάνυ και Οδυσσέα που ταξιδεύουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να εντοπίσουν τον πατέρα τους και να εξασφαλίσουν την ελληνική ιθαγένεια, ο Πάνος Κούτρας έχοντας στο πλευρό του τον σεναριογράφο Παναγιώτη Ευαγγελίδη, ανακοίνωσε πως δεν θα παραλάβουν αυτό το βραβείο μέχρι να περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς.

   "Αποφασίσαμε να το παραλάβουμε όταν θα περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών αυτών. Τότε θα χαρούμε πολύ να το πάρουμε σπίτι μας"ανέφερε ο σκηνοθέτης ενώ ο σεναριογράφος δήλωσε με τη σειρά του πως η ταινία διαπραγματεύεται αυτό το θέμα και ελπίζουν πως το ζήτημα που επεξεργάζεται το υπουργείο θα λυθεί σύντομα.





ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΦΑΡΣΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΑΣ

10 φάρσες που θα τρελάνουν τα «θύματά» σας την Πρωταπριλιά
Η πρώτη μέρα του Απριλίου έχει καθιερωθεί παραδοσιακά ως η μέρα που λέμε ψέματα και κάνουμε φάρσες. Το έθιμο είναι  ξενόφερτο και η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι προέρχεται από τους Κέλτες.
Πρόκειται για το λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης, που ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Οσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν οι Κετες, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Ετσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
Οσοι λοιπόν ετοιμάζονται να κοροϊδέψουν τους φίλους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα μπορούν να πάρουν μια ιδέα από την λίστα με τις δέκα πιο δημοφιλείς φάρσες που ακολουθούν. 


Πηγή: 
http://www.iefimerida.gr

"ΧΡΥΣΑΦΙ" ΜΟΙΡΑΖΕΙ Η UEFA ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ CHAMPIONS KAI EUROPA LEAQUE

«Χρυσάφι» μοιράζει η UEFA στις ομάδες του Champions League και του Europa League – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το πλάνο της UEFA για τη διανομή των χρημάτων που εισπράττουν οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες, αναλογικά με τη συμμετοχή τους στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Για πρώτη φορά οι ομάδες που θα αποκλειστούν στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, θα λάβουν το 10% του μεριδίου αγοράς (market pool) που αντιστοιχεί στη χώρα τους.
Μέχρι σήμερα, το ποσό καρπωνόταν μόνο οι ομάδες οι οποίες μετείχαν στους ομίλους. Επίσης, προβλέπονται αποζημιώσεις για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν, ανεξάρτητα από την πορεία τους. Ακόμα κι εκείνες που θα αποκλειστούν από τον 1ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ θα βάλουν 200.000 ευρώ στα ταμεία τους.
Αναλυτικά για τους "άτυχους" που θα αποκλειστούν νωρίς, προβλέπονται τα εξής:
Τσάμπιονς Λιγκ - Γιουρόπα Λιγκ
1ος προκρ.: 200.000 - 200.000
2ος προκρ.: 300.000 - 210.000
3ος προκρ.: 400.000 - 220.000
Πλέι Οφ : 10% του Market Pool 230.000
* Επίσης, οποιοσδήποτε πρωταθλητής δεν προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, θα λάβει επιπλέον 250.000 ευρώ.
Ολες αυτές οι διαφοροποιήσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα της «ομοιόμορφης κατανομής» που εισάγει από τη νέα σεζόν η UEFA προκειμένου να περιοριστεί το χάσμα ανάμεσα στους εύπορους και μη συλλόγους. Στο ίδιο πλαίσιο η UEFA αποφάσισε να αυξήσει το ποσό που διανέμεται στις εθνικές ομοσπονδίες και τις λίγκες.
Αυτό θα ανέρχεται πλέον στο 5% των συνολικών ακαθάριστων εσόδων, ενώ έως τώρα ήταν στο 6,5 των χρημάτων που διανέμονταν μόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Συνεπώς, οι ομοσπονδίες αναμένεται να λάβουν περίπου 112εκ. ευρώ, που αποτελεί αύξηση 30% σε σχέση με τα 82,4εκ. της προηγούμενης τριετίας.
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ (συνολικά χρηματικά έπαθλα 1.257 δισ. ευρώ)
Η διοργάνωση-χρυσορυχείο παραμένει το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο νικητής μπορεί να "αγγίξει" το... τζακ ποτ των 100.000.000 ευρώ, αν προέρχεται από χώρα με μεγάλη αγοραστική δύναμη. Με βάση την αναθεωρημένη διανομή της τριετίας 2015-2018, κάθε σύλλογος που θα συμμετάσχει στους ομίλους, θα λάβει ανάλογα με την πορεία του:
Συμμετοχή : 12.000.000
Νίκη : 1.500.000
Ισοπαλία : 500.000
Φάση των "16": 5.500.000
Προημιτελικοί: 6.000.000
Ημιτελικοί : 7.000.000
Νικητής : 15.000.000
Ηττημένος : 10.500.000
Σε όλα αυτά προστίθενται επιπλέον 482,9 εκ. ευρώ του market pool που διανέμονται ανάλογα με την αγοραστική δύναμη κάθε χώρας.
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ (συνολικά χρηματικά έπαθλα 381εκ. ευρώ)
Αυξημένα κατά 65% είναι τα έσοδα των ομάδων που θα συμμετάσχουν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Η διαφορά με το Τσάμπιονς Λιγκ παραμένει χαώδης, αλλά η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών είναι αξιοσημείωτη, σε σχέση με τα 233εκ. που μοίραζε ετησίως η UEFA την τριετία 2012-2015. Ο νικητής του Γιουρόπα Λιγκ βάζει στα ταμεία του περίπου 15.000.000 μόνο από τα bonus, χωρίς να υπολογίζεται το μερίδιο αγοράς.
Αναλυτικά:
Συμμετοχή : 2.400.000
Νίκη : 360.000
Ισοπαλία : 120.000
Εξτρα bonus : 500.000 (πρώτος του ομίλου)
250.000 (δεύτερος του ομίλου)
Φάση των "32": 500.000
Φάση των "16": 750.000
Προημιτελικοί: 1.000.000
Ημιτελικοί : 1.500.000
Νικητής : 6.500.000
Ηττημένος : 3.500.000
Το market pool ανέρχεται συνολικά σε 152.4εκ. ευρώ ετησίως.
* Οι νικητές Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ που θα αναμετρηθούν τον Αύγουστο στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ θα λάβουν συνολικά 7.000.000 (4 ο τροπαιούχος, 3 ο ηττημένος)


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΣΑΡΩΣΕ TO "ΧΕΝΙΑ" ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Σάρωσε το «Xenia» στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Η «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, ταινία με θέμα μετανάστες δεύτερης γενιάς, κέρδισε το μεγάλο βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Ε.ΑΚ), στη λιτή τελετή απονομής των κινηματογραφικών Βραβείων της ΕΑΚ 2105.
Η «Xenia» απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, σεναρίου, σκηνοθεσίας, τα οποία ο Πάνος Χ.Κούτρας αποδέχτηκε αλλά αρνήθηκε να παραλάβει, έως ότου, όπως τόνισε ο ίδιος, διευθετηθεί το ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.
«Το πρόβλημα ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια, η υπουργός επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου που θα δώσει τη λύση. Μόλις επιτέλους ψηφιστεί ο νόμος που θα επιτρέψει σ αυτά τα παιδιά να έχουν ίσα δικαιώματα μ΄ εμάς, τότε θα παραλάβω τα βραβεία» υπογράμμισε ο Πάνος Χ. Κούτρας, μαζί με τον σεναριογράφο της ταινίας Παναγιώτη Ευαγγελίδη και τις παραγωγούς Ελένη Κοσσυφίδου, Αλεξάνδρα Μπουσίου, παραδίδοντας το μπρούτζινο αγαλματίδιο στα παιδιά μεταναστών που είχε προσκαλέσει γι αυτό το σκοπό, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ιδιαίτερη στιγμή της τελετής, ήταν επίσης, η βράβευση της ντίβας του γαλλικού κινηματογράφου Φανί Αρντάν, για την προσφορά της στην έβδομη τέχνη. «Δεν μ αρέσουν τα παράσημα, δεν μ αρέσουν τα βραβεία. Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι επειδή σας αγαπώ, νομίζω αγαπώ την Ελλάδα από τότε που βρέθηκα σε ηλικία να καταλαβαίνω ιστορία. Μου μάθατε ότι δεν υπάρχει νικητής ούτε νικημένος» είπε με σεμνότητα και συγκίνηση η ηθοποιός με τις αξέχαστες κινηματογραφικές ερμηνείες.

« Η Ελλάδα είναι η χώρα της ελευθερίας, του πειραματισμού… Όλοι σας παρακολουθούν κι αυτό είναι υπέροχο» πρόσθεσε η Φανί Αρντάν στο σύντομο χαιρετισμό της, παραλαμβάνοντας το βραβείο, το οποίο της παρέδωσε ο Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Στην απέριττη τελετή, αφιερωμένη και στα 120 χρόνια του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο οικοδεσπότης της βραδιάς Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, διάνθισε την ατμόσφαιρα με χιούμορ, παρουσιάζοντας σύντομα τις υποψήφιες ταινίες .

Τα Βραβεία 2015 στην έκτη απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι τα ακόλουθα :
-Μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας: Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ.Κούτρας, Αλεξάνδρα Μπουσίου, για την ταινία «Xenia» του Πάνου Χ.Κούτρα.
-Μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ): Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ για την ταινία «Μια οικογενειακή Υπόθεση» της Αγγελικής Αριστομενοπούλου.
-Ταινία μικρού μήκους: «Βόλτα»της Στέλλας Κυριακοπούλου.
-Σκηνοθεσία: Πάνος Κούτρας για το «Xenia»
-Πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης: Γιάννης Βεσλεμές για την ταινία «Νορβηγία».
-Σενάριο: Πάνος Χ.Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης για την ταινία «Χenia».
-Α΄αντρικού ρόλο: Βαγγέλης Μουρίκης, για την ερμηνεία του στο «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη.
-Α΄γυναικείου ρόλου : Μαρία Καλλιμάνη για την ερμηνεία της στην ταινία «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα.
-Β΄αντρικού ρόλου:Αγγέλος Παπαδημητρίου για το «Xenia».
-Β΄΄γυναικείου ρόλου: Βίκυ Παπαδοπούλου για το «Μικρό Ψάρι».
-Φωτογραφία: Κωστής Γκίκας για την ταινία «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά.
-Μοντάζ : Γιώργος Λαμπρινός για το «Xenia».
-Πρωτότυπη μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος για το «Μικρό Ψάρι»
-Σκηνογραφία: Γιαννης Βεσλεμές για την «Νορβηγία».
-Ενδυματολογία:Βασίλης Μπαρμπαρίγος για το «Xenia».
Ηχος: Ντίνος Κίττου, Γουίλιαμ Εν.Φρανκ, Κώστας Φυλακτίδης για το «Μικρό Ψάρι».
-Μακιγιάζ: Δώρα Νάζου για την «Νορβηγία».
-Ειδικά εφφέ και καινοτομία: Ρούλης Αλαχούζος, Ίωνας Κατραζάκος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea για την ταινία «Νορβηγία»
-Βραβείο κοινού Ote TV: «Με χωρίς γυναίκες» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη.
Πηγή Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...