Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ 6ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ARIDAIA NEWS"


Κυκλοφόρησε το 6ο τεύχος της νέας σύγχρονης εφημερίδας "Aridaia news" και ήδη βρίσκεται σε κεντρικά σημεία των Προμάχων, όπου μπορείτε να την προμηθευτείτε.

Πλούσια θεματολογία με πολλές ειδήσεις από όλο το φάσμα της επικαιρότητας και πολλά εξόχως ενδιαφέροντα άρθρα.
Δεσπόζουν το άρθρο του Γ. Σηφάκη για την άρδευση, η νέα ΚΑΠ, οδηγίες για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, συνέντευξη με μέλη του ΦΟΑ, αρθρογραφία της Β. Ρούμελη και ένα άρθρο-παρέμβαση του Σ. Βαβειάδη για δημιουργία εξειδικευμένης Αντιδημαρχίας. Φυσικά υπάρχει και το καθιερωμένο ρεπορτάζ από τις ομάδες της επαρχίας και όχι μόνο. 

Η εφημερίδα έχει βρει το δρόμο της, έχει πιάσει τον παλμό του αναγνώστη και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εβδομαδιαίας ενημέρωσης 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α :31-7-2014/1300 C), τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
Βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους και κατά τόπους ισχυρές αναμένεται να εκδηλωθούν από σήμερα Πέμπτη έως και το Σάββατο στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.
Πιο αναλυτικά:
1. Σήμερα Πέμπτη (31-7-2014) από τις απογευματινές ώρες βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, θα εκδηλωθούν στην Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Θεσσαλία, τις Σποράδες και πιθανόν τη Βόρεια Εύβοια.
2. Αύριο Παρασκευή (01-08-2014) τα φαινόμενα της παραγράφου 1, εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, βαθμιαία θα επηρεάσουν την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
3. Το Σάββατο (02-08-2014) τα έντονα φαινόμενα που θα περιοριστούν στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τις πρωινές ώρες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
 Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:
• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΕΔΕΡΝΑΝ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΑ, ΤΑ ΚΟΙΜΙΖΑΝ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΞΥΠΝΟΥΣΑΝ ΜΕ ΚΑΦΕ

Νηπιαγωγοί έδερναν πεντάχρονα, τα κοίμιζαν με κρασί και τα ξυπνούσαν με καφέΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

Εμβρόντητοι έμειναν οι γονείς μικρών παιδιών στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας, όταν οι κάμερες αποκάλυψαν ότι οι νηπιαγωγοί έδερναν τα παιδιά τους ενώ τους έριχναν κρασί στο χυμό για να τους προκαλέσουν υπνηλία και να κοιμηθούν.  Για να τα ξυπνήσουν τους έδιναν καφέ.
   Οι νηπιαγωγοί ήταν άψογοι στα καθήκοντα τους μέχρι τις 12 το μεσημέρι οπότε και λειτουργούσαν οι κάμερες από τις οποίες οι γονείς μπορούσαν να βλέπουν τα παιδιά τους. Όταν όμως οι κάμερες έκλειναν, τότε άρχιζαν τα βασανιστήρια.
   Η αποκάλυψη έγινε όταν οι υπεύθυνοι ξέχασαν μια μέρα τις κάμερες ανοιχτές και μετά τις 12.
     Στο βίντεο που ανέβασε η Daily Mail ακούγεται μία εκ των υπαλλήλων να φωνάζει: 
«Αν δεν κάνεις ό,τι σου λέω, θα σου ρίξω μπουνιά στο κεφάλι. Απλά πήγαινε για ύπνο ή θα σε δείρω πολύ άσχημα και μετά θα σε αφήσω έξω στο κρύο». 

ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΑ ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Eρευνα-σοκ στις ΗΠΑ: Επικίνδυνα για καρκίνο τα ποτηράκια του καφέ

Η πιο συνηθισμένη εικόνα στο δρόμο ή στα γραφεία: την ώρα της δουλειάς ή περπατώντας να απολαμβάνεις τον καφέ σου σε ένα πλαστικό ποτήρι.

Υπάρχει τίποτα μεμπτό σε αυτό; Το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των ΗΠΑ λέει «ναι», υπάρχει κίνδυνος. Μια έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα δέκα επιστημόνων, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου προς τους καταναλωτές.

Για όλα ευθύνεται το στυρένιο. Η συγκεκριμένη ουσία, που ανήκει στην οικογένεια των αρωματικών υδρογονανθράκων, χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή των λευκών ποτηριών από φελιζόλ (διογκωμένη πολυστερίνη), μέσα στα οποία σερβίρεται ο καφές που παίρνουμε μαζί μας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η δρ. Jane Henney, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών των ΗΠΑ, τα ευρήματα αυτά είναι ακόμη πρώιμα.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα συμπεράσματα αυτά αποτελούν μια εκτίμηση κινδύνου. Το συμπέρασμα της επιτροπής δείχνει ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, που υποστηρίζουν ότι το στυρένιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, αλλά αυτό δεν αποκλείει να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις, όπως η τύχη και η εμπλοκή άλλων παραγόντων που είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσουμε», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών είναι μέλος των Εθνικών Ακαδημιών των ΗΠΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται το Ινστιτούτο Ιατρικής, η Εθνική Ακαδημία Επιστημόνων και η Εθνική Ακαδημία Μηχανικών.


ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΕΞΠΕΡ ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ - Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΗΓΕΙ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΟΡΔΩΝ

Πώς να γίνετε εξπέρ κιθαρίστες: Η Φυσική εξηγεί τη θεωρία των χορδών

Πώς καταφέρνουν οι μεγάλοι κιθαρίστες να παίζουν έτσι εκπληκτικά; Οπως φαίνεται το μυστικό δεν κρύβεται στην «πένα του πεπρωμένου» που αναζητούσε μετά μανίας ο Τζακ Μπλακ στην ομώνυμη ταινία, αλλά στους νόμους της Φυσικής και των μαθηματικών.

Οπως εξηγεί ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Γκράιμς, Φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία και κιθαρίστας σε Ιρλανδική μουσική μπάντα: «Οι κορυφαίοι κιθαρίστες χειρίζονται τις χορδές με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και αυτό προσπάθησα να αποκαλύψω»

Ο Γκράιμς, που κανονικά εργάζεται σε μαθηματικά μοντέλα διανομής οξυγόνου σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο, περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του μελετώντας εξισώσεις για τις διάφορες τεχνικές κιθάρας, συμπεριλαμβανομένης της κάμψης (πιέζοντας τις χορδές προς τα πάνω ή προς τα κάτω), του αγγίγματος (χτύπημα των χορδών) και του vibrato (μετακίνηση του καρπό για να αλλάξετε την ένταση της χορδής). Τα ευρήματά του δημοσιεύθηκαν στις 23 Ιουλίου στο περιοδικό PLoS ONE.

Ο Γκράιμς δημιούργησε την εξίσωση για τις καμπύλες χορδών πειραματικά, με τη μέτρηση του βήματος στις νότες που παράγονται όταν λύγιζε τις χορδές σε διαφορετικές γωνίες.

Οι ιδιότητες των χορδών της κιθάρας μπορούν να επηρρεάσουν δραματικά τις νότες, σύμφωνα με τον Γκράιμς. Συγκεκριμένα, το πάχος μιας συμβολοσειράς, καθώς και το «μέτρο του Young» παίζουν σημαντικό ρόλο.

Στην κιθάρα, το hammer-on είναι όταν ο παίκτης χτυπά τη χορδή με το δάχτυλό του για να παίξει μια νότα. Το pull-off είναι το αντίθετο: να τραβήξει τη χορδή από το ταστιέρα. Οπως διαπίστωσε ο Γκράιμς, η δυσκολία των τεχνικών αυτών εξαρτάται από το ύψος των χορδών της κιθάρας πάνω από την ταστιέρα.

Αυτά τα μουσικά φαινόμενα είναι αρκετά απλά, εξηγεί, αλλά είναι ένας ευχάριστος τρόπος μελέτης κάποιων βασικών αρχών της φυσικής: «Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για κατασκευαστές χορδών και ανθρώπους με ψηφιακά όργανα»


ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ

* Από μικρό να μην του αρνείστε τίποτα. Δίνετέ του ό,τι επιθυμεί, ό,τι ζητάει, ιδίως όταν πεισματώνει και κλαίει. Έτσι θα μεγαλώσει και θα πιστεύει πως οι άλλοι του οφείλουν τα πάντα, πως έχει μόνο δικαιώματα.

* Όταν αρχίσει να ξεστομίζει βρισιές, εσείς να γελάτε. Έτσι θα του δώσετε να καταλάβει ότι είναι πολύ έξυπνο!

* Μην του λέτε ποτέ: «Αυτό είναι κακό!». Έτσι λένε μόνο τα παλιά μυαλά. Όταν αργότερα συναντήσει στη ζωή του δυσκολίες και θα υποστεί το κακό, τότε θα έχει την βεβαιότητα πως η κοινωνία είναι που το αδικεί.

* Μαζεύετε εσείς ό,τι παρατάει εδώ κι εκεί -βιβλία, ρούχα, παπούτσια... Μην του πείτε ποτέ: «Μάζεψέ τα, βάλ' τα στη θέση τους». Έτσι θα πιστέψει πως η μάνα είναι δούλα του, και πως για όλα είναι υπεύθυνοι πάντα οι άλλοι.

* Αφήστε το να βλέπει τα πάντα (προπαντός στην τηλεόραση) και να διαβάζει τα πάντα, χωρίς ποτέ να το καθοδηγείτε. Το παιδί σας είναι ατσίδα και ξέρει να διακρίνει! Η μόρφωσή του θα γίνει έτσι πολύ πλατειά!

* Μην του δίνετε καμιά πνευματική αγωγή. Να κοροϊδεύετε μπροστά του την πίστη, την Εκκλησία, τους παπάδες κι εκείνους που τους ακολουθούν. Όταν το παιδί μεγαλώσει , «θα διαλέξει από μόνο του».

* Δίνετέ του μπόλικο χαρτζιλίκι για να μη νιώθει κατώτερο από τους άλλους και «να μη στερηθεί ό,τι στερηθήκατε εσείς». Όταν μεγαλώσει, θα είναι βέβαιο πως την αξία στον άνθρωπο τη δίνει το χρήμα, αδιάφορο πώς αποκτήθηκε.

* Μην του λέτε ποτέ: «Κάνε αυτό» ή «Μην κάνεις εκείνο», γιατί έτσι το καταπιέζετε, δεν σέβεστε την ελευθερία του και την προσωπικότητά του. Μπορεί μάλιστα να του δημιουργήσετε... ψυχικά τραύματα! Όταν μεγαλώσει, θα νομίζει πως η ζωή είναι μόνο να διατάζεις, ποτέ ν' ακούς.

* Να τσακώνεστε, να βρίζεστε, να προσβάλλετε ο ένας τον άλλον μπροστά του χωρίς ντροπή. (Μην ανησυχείτε, έτσι δεν θα του δημιουργήσετε ψυχικά τραύματα!). Αργότερα, όταν παντρευτεί, θα του φαίνεται φυσικό να κάνει τα ίδια.

* Όταν αρχίσει να μπλέκεται στα δίκτυα του ερωτισμού και της φιληδονίας, εσείς κλείστε τα μάτια σας. Μην του μιλήσετε , μην το συμβουλέψετε. Αφήστε το να βγάλει τα μάτια του, αφού «αυτό είναι φυσιολογικό».

* Να παίρνετε πάντα το μέρος του μπροστά στους δασκάλους και τους γείτονες. Μην πιστεύετε ποτέ ότι «το αγγελούδι σας» μπορεί να κάνει αναποδιές και ατιμίες. Βρίστε εκείνους που φιλικά και καλοπροαίρετα σας αναφέρουν κάτι σχετικό. Είναι συκοφάντες και ζηλιάρηδες.

* Όταν θα πάτε στο αστυνομικό τμήμα, όπου το μάζεψαν γιατί έκλεψε ή γιατί πήρε ναρκωτικά, φωνάξτε δυνατά μπροστά σε όλους ότι είναι ένα παλιόπαιδο, ένας αλήτης, ότι θυσιαστήκατε για το καλό του αλλά δεν μπορέσατε ποτέ να το συμμαζέψετε. Έτσι εσείς θα βγείτε καθαροί.

Ετοιμαστείτε για μια ζωή γεμάτη πόνο και τύψεις. Θα την έχετε.


Από το βιβλίο του Επισκόπου Αικατερίνμπουργκ και Ιρμπίτσκ Ειρηναίου, Μητέρα, πρόσεχε!, εκδ. Ι. Μ. Παρακλήτου, 2007, σσ. 107-109.

Περιοδικό ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ,
Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2013, τεύχος 88

ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΟΕΒΕΣ ΠΕΛΛΑΣ: ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
ΠΕΛΛΗΣ 11 ΕΔΕΣΣΑ
Τ.F.:2381027367 


ΕΔΕΣΣΑ   30/07/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  Ομοσπονδία  Επαγγελματικών   Βιοτεχνικών   και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας  προτείνει   στα  μέλη της το κλείσιμο των  καταστημάτων τους ,το Σάββατο 16 Αυγούστου 2014 .

Η πρόταση  είναι προαιρετική.  

Το Δ.Σ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΤΟΔΙΤΣΚΑΣ Γ.                                  ΓΑΛΑΝΟΣ Π.

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ – ΦΥΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ (ΛΟΥΤΡΑ)ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ – ΦΥΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ (ΛΟΥΤΡΑ)

Σε απόσταση 13  χιλιομέτρων από την Αριδαία βρίσκεται ένας παράδεισος φυσικής ομορφιάς τα επονομαζόμενα Λουτρά. Στο κέντρο τους εδρεύει το παλαιοντολογικό, φυσιογραφικό και λαογραφικό μουσείο Αλμωπίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1991. είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με μεικτό χαρακτήρα. 


   Στους χώρους του βρίσκεται το σπηλαιοπάρκο αποτελούμενο από 16 σπήλαια που υπάρχουν στην περιοχή και εκεί φυλάσσονται πολλά σπουδαία ευρήματα που αποκαλύπτουν στοιχεία για το παρελθόν της περιοχής αυτής. Πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για το πρώτο σπηλαιοπάρκο στην Ελλάδα, ώστε να καταλάβει κανείς την αξία του. 
   Πλουσιότερα σε ευρήματα είναι τα σπήλαια Α’ και Β’ και ένα θεαματικό βάθρο βάθους 50 μέτρα στον πυθμένα του οποίου βρέθηκε ένας ανθρώπινος σκελετός, άγνωστης όμως ηλικίας. Σημαντικό επίσης θεωρείται το εύρημα από το σπηλαιοκαταφύγιο Ζ’ που είναι η άνω γνάθος με τον αριστερό κυνόδοντα από απολιθωμένο τμήμα κρανίου της καφετιάς αρκούδας περίπου 10000 ετών σε ηλικία.

 Όσον αφορά τα βραχογραφήματα αυτά παρουσιάζουν ανθρώπους με τεράστια χέρια που καταλήγουν έως τις πατούσες των ποδιών. Στα κεφάλια τους διαφαίνονται στολίδια, ενώ σε μερικούς είναι τονισμένα τα γεννητικά όργανα. 
    Στο σπήλαιο Α’ ανακαλύφθηκαν τα απολιθωμένα οστά της αρκούδας των σπηλαίων, τα οποία χρονολογούνται 120000 χρόνια πριν. Επίσης, στο βάθος στο μεγάλο θάλαμο υπάρχει εντός σταλαγμιτικού υλικού, μία φυσική λεκάνη με νερό, όπου υποδηλώνει κάποιου είδους λατρείας, αν κρίνει κανείς από τα όστρακα που βρίσκονται εκεί. Είναι πιθανόν το συγκεκριμένο σπήλαιο να ήταν ναός των νυμφών.
   Τέλος εντοπίστηκαν απολιθώματα που αναγνώρισε το εργαστήριο Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για κοράλια του γένους cycloseris κρητιδικής ηλικίας 70 με 140 εκατομμυρίων χρόνων. Πράγματι είναι ένας χώρος που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μυστήριο» . Αυτά τα «μυστήρια» ερευνώνται από το 1990 από μία συνεργασία μεταξύ της Σπηλαιολογικής εταιρίας Καβάλας και Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. 

"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ" 

ΣΑΛΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΑΡΙΔΑΙΑ)

    Στην είσοδο της πόλης και δίπλα από το κτίριο του Δημαρχείου λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο κτίριο που παλαιότερα λειτουργούσε ως Σιδηροδρομικός σταθμός. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατασκευάστηκε από συμμαχικά στρατεύματα το λεγόμενο τρένο της Καρατζόβας ( Ντέκοβιλ )  και είχε ως στόχο να βοηθήσει στις μετακινήσεις και στον εφοδιασμό του στρατού.
   Με την πάροδο του χρόνου, το 2002 μετατράπηκε σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Πρόκειται για ένα μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για ποικίλα θέματα. Συγκεκριμένα, στις αίθουσές του εκτίθενται απολιθώματα που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας μέσω ανασκαφών. 

Επίσης, προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη και διάφορα εκθέματα απολιθωμένων οστών της ursus spelalus, δηλαδή της αρκούδας των σπηλαίων, τα οποία ανακαλύφθηκαν στα σπήλαια των Λουτρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές στην περιοχή των Λουτρών σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια, ένα εκ των οποίων είναι και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (τμήμα Γεωλογίας). Ωστόσο η πρώτη πανελλήνια Σπηλαιολογική έρευνα στο σπηλαιοπάρκο  Αριδαίας, οργανώθηκε από τον σπηλαιοερευνητή Κώστα Ατακτίδη το 1990. 
    Επιπλέον, στην αίθουσα φυτολογίας εκτίθενται φωτογραφίες και φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή της Αλμωπίας. Επιπρόσθετα, στον χώρο υπάρχουν ορυκτά και πετρώματα που προέρχονται και από άλλες περιοχές εκτός της Αλμωπίας. 

Μάλιστα, στον επάνω όροφο του μουσείου φυλάσσονται παραδοσιακές στολές της Αλμωπίας που διεγείρουν την φαντασία ταξιδεύοντας τον επισκέπτη σε παλαιότερες περιόδους. Τέλος, υπάρχει βιβλιοθήκη που στεγάζει μία τεράστια ποικιλία βιβλίων ευρείας κλίμακας στην οποία μπορεί κανείς να διαβάσει, εν ώρα λειτουργίας του μουσείου, οποιοδήποτε βιβλίο του προξενήσει το ενδιαφέρον.
   Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί το διασυνοριακό έργο που έχει ξεκινήσει για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Δήμων Αλμωπίας και Novaci, στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας ΙΡΑ «Ελλάδα- Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013». Αυτό έχει ως στόχο την κοινωνική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στόχος ο οποίος υλοποιείται σταδιακά μέσω παράλληλων δράσεων με κοινή μεθοδολογία. 

"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ" 


ΣΑΛΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΤΜΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...