Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΑΡΙΔΑΙΑ)

    Στην είσοδο της πόλης και δίπλα από το κτίριο του Δημαρχείου λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο κτίριο που παλαιότερα λειτουργούσε ως Σιδηροδρομικός σταθμός. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατασκευάστηκε από συμμαχικά στρατεύματα το λεγόμενο τρένο της Καρατζόβας ( Ντέκοβιλ )  και είχε ως στόχο να βοηθήσει στις μετακινήσεις και στον εφοδιασμό του στρατού.
   Με την πάροδο του χρόνου, το 2002 μετατράπηκε σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Πρόκειται για ένα μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για ποικίλα θέματα. Συγκεκριμένα, στις αίθουσές του εκτίθενται απολιθώματα που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας μέσω ανασκαφών. 

Επίσης, προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη και διάφορα εκθέματα απολιθωμένων οστών της ursus spelalus, δηλαδή της αρκούδας των σπηλαίων, τα οποία ανακαλύφθηκαν στα σπήλαια των Λουτρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές στην περιοχή των Λουτρών σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια, ένα εκ των οποίων είναι και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (τμήμα Γεωλογίας). Ωστόσο η πρώτη πανελλήνια Σπηλαιολογική έρευνα στο σπηλαιοπάρκο  Αριδαίας, οργανώθηκε από τον σπηλαιοερευνητή Κώστα Ατακτίδη το 1990. 
    Επιπλέον, στην αίθουσα φυτολογίας εκτίθενται φωτογραφίες και φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή της Αλμωπίας. Επιπρόσθετα, στον χώρο υπάρχουν ορυκτά και πετρώματα που προέρχονται και από άλλες περιοχές εκτός της Αλμωπίας. 

Μάλιστα, στον επάνω όροφο του μουσείου φυλάσσονται παραδοσιακές στολές της Αλμωπίας που διεγείρουν την φαντασία ταξιδεύοντας τον επισκέπτη σε παλαιότερες περιόδους. Τέλος, υπάρχει βιβλιοθήκη που στεγάζει μία τεράστια ποικιλία βιβλίων ευρείας κλίμακας στην οποία μπορεί κανείς να διαβάσει, εν ώρα λειτουργίας του μουσείου, οποιοδήποτε βιβλίο του προξενήσει το ενδιαφέρον.
   Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί το διασυνοριακό έργο που έχει ξεκινήσει για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Δήμων Αλμωπίας και Novaci, στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας ΙΡΑ «Ελλάδα- Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013». Αυτό έχει ως στόχο την κοινωνική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στόχος ο οποίος υλοποιείται σταδιακά μέσω παράλληλων δράσεων με κοινή μεθοδολογία. 





"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ" 


ΣΑΛΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΤΜΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...