Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΑΡΙΔΑΙΑΣ



Αριδαία, 29/6/2016

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Στην συντήρηση της δημοτικής οδοποιίας όσον αφορά στη Δημοτική Ενότητα Αριδαίας, προχώρησε ο Δήμος Αλμωπίας το προηγούμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, αποκαταστάθηκαν φθορές και λακκούβες στην πόλη της Αριδαίας, την Υδραία, το Άλωρο και το δρόμο προς την Ιερά Μονή Αγίου Ιλαρίωνα Προμάχων. Στις παραπάνω περιοχές –ιδιαίτερα σε Αριδαία και Άλωρο- υπήρχε οξύ πρόβλημα εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας να περιμένουν γι’ αυτές τις παρεμβάσεις οι οποίες εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015 και κόστισαν 30.000 ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται η βελτίωση της καθημερινότητας για την οποία έχει δεσμευτεί και κάνει πράξη η σημερινή Δημοτική Αρχή. Και όλα αυτά, με σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά απ’ όλους και παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις στις σχετικές χρηματοδοτήσεις από την κεντρική Διοίκηση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τους επόμενους μήνες το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε άλλα χωριά.

Ίδρυση έδρας Μακεδονικής Ιστορίας και Παράδοσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Άχιλλέας Ζαπράνης, η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γεώργιος Τάτσιος μιλούν για την ίδρυση έδρας με επιστημονικό αντικείμενο τη Μακεδονική Ιστορία και Παράδοση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.




ΠΗΓΗ...http://www.pemptousia.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ



ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ!

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών & πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής



Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016, ανήμερα της Αγίας Κυριακής θα πραγματοποιηθεί μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση στην Δημοτική Ενότητα Κρύας Βρύσης και, συγκεκριμένα, στον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου Κρύας Βρύσης.

Στην εκδήλωση συμμετέχει ο Σύλλογος Ηπειρωτών Έδεσσας «Απειρωτάν» και ο Σύλλογος Περιβολιωτών Ημαθίας με έδρα το  Παλιό Σκυλίτσι. Επίσης, θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς μοναδικής ομορφιάς τα τρία χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας.

Το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης επιμελούνται κορυφαίοι καλλιτέχνες του δημοτικολαϊκού ρεπερτορίου.

Συγκεκριμένα, θα τραγουδήσει για εσάς ο ανεπανάληπτος Γιάννης Καψάλης, θα παίξει κλαρίνο ο μεγάλο δεξιοτέχνης Μάκης Τσίκος, ενώ, στο βιολί θα μας χαρίσει μοναδικές μελωδίες ο βιρτουόζος Ζήσης Κασιάρας πλαισιωμένοι από το σπουδαίο επιτελείο τους.

Η ημέρα για τη μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κρύας Βρύσης «Ο Πύρρος» πλησιάζει!

Σας περιμένουμε όλους για ένα ατέλειωτο γλέντι με χορό και τραγούδι!

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για κρατήσεις στο τηλέφωνο 6945373377.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.


Από το Δ.Σ.

Το Αρχαίο Ελληνικό Ποδόσφαιρο



Οι πρώτες πληροφορίες για παιχνίδι με μπάλα θα τις βρούμε στα Ομηρικά Έπη.

Επίσκυρος:" ό, παιδιά τις, διά σφαίρας", " ό, μέ τά πολλών, σφαιρισμός " (Ησυχ.) {Από το Ομηρικό Λεξικό των LIDDEL & SCOTT}. Δηλαδή " αυτός που παίζει με τη σφαίρα (μπάλα) " ή " αυτός που παίζει με πολλούς τη σφαίρα (μπάλα)". Στην αγγλική μετάφραση του ίδιου Λεξικού λέει: Επίσκυρος = Ballgame, football or rugby.

Μεγάλη επιτυχία στην αρχαία Ελλάδα γνώρισε το παιχνίδι « Επίσκυρος » που είχε πάρει το όνομά του από τη γραμμή με σκύρα (σπασμένα κομμάτια πέτρας, πετραδάκια) που χώριζε το γήπεδο.Με λίγα λόγια είχαμε και κεντρική διαχωριστική γραμμή, των δύο μεγάλων περιοχών του γηπέδου.

    (Σωκράτης) Λέγεται τοίνυν, ἔφη, ὦ ἑταῖρε, πρῶτον μὲν εἶναι τοιαύτη ἡ γῆ αὐτὴ ἰδεῖν, εἴ τις ἄνωθεν θεῷτο, ὥσπερ αἱ δωδεκάσκυτοι σφαῖραι, ποικίλη, χρώμασιν διειλημμένη, ὧν καὶ τὰ ἐνθάδε εἶναι χρώματα ὥσπερ δείγματα, οἷς δὴ οἱ γραφῆς καταχρῶνται.

    (μτφ): “Λέγεται λοιπόν, ω συνομιλητή, πως η γη, εάν την δει κανείς από ψηλά είναι σαν τις σφαίρες (μπάλες) που αποτελούνται από δώδεκα κομμάτια διαφορετικού δέρματος. Είναι δηλαδή πολύχρωμη σφαίρα και τα μέρη της ξεχωρίζουν από τα χρώματα που έχει το καθένα.

Αρα η μπάλα ήταν φτιαγμένη από 12 χρώματα, 12 κομμάτια δέρματος συμβολίζοντας τους 12 Έλληνες Θεούς.

    «Φύγετε νεαροί, αυτό το παιχνίδι με την μπάλα φουσκωμένη από αέρα έχει γίνει για μεσήλικες και παιδιά» -Αρριανός ΧΙV 47

    "Έριχνε ψηλά την σφαίρα και την γη που έθρεψε πολλούς άρχισε να κτυπά με προικισμένα πόδια και να κάνη στροφές γρήγορες και εναλλασσόμενες, ενώ οι άλλοι νέοι τον ζητωκραύγαζαν και στον ουρανό υψώνονταν δυνατές φωνές." - Οδύσσεια Θ 370 - 375
arxaioellinikopodosfairo1
Μπάλα που βρέθηκε μετά από ανασκαφές στην Σαμοθράκη.

Πληροφορούμεθα λοιπόν από τον αρχαιολόγο Ε. Μπεξή στο περιοδικό ΙΧΩΡ ότι:

Υπήρχε ένα άθλημα με το όνομα "Επίσκυρος".
Το γήπεδο που διεξήγετο ο αγώνας ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη με γραμμές από χαλίκια και η μπάλα ήταν κατασκευασμένη από δερμάτινα κομμάτια ραμμένα μεταξύ τους με εντόσθια ζώων, ενώ στις άκρες του γηπέδου ήταν χαραγμένη μία γραμμή που συμβόλιζε τα δύο τέρματα.
Η μπάλα ήταν φουσκωμένη με αέρια και εξωτερικά ήταν ζωγραφισμένη με ζωντανά χρώματα και γεωμετρικά σχήματα. Σκοπός ήταν και για τις δύο ομάδες όπως και σήμερα να περάσουν την μπάλα από την απέναντι εστία, το τέρμα.

Εντύπωση προξενεί επίσης η ιατρική(!) παρατήρηση του αθλήματος. Ο μεγάλος γιατρός της ύστερης αρχαιότητος Γαληνός μας δίνει μία καταπληκτική περιγραφή στο έργο του "Περί ασκήσεων με μικρή μπάλα" του παιχνιδιού.

arxaioellinikopodosfairo2
"Όταν οι παίκτες παρατάσσονται σε αντίθετες σειρές και αγωνίζονται, για να εμποδίσουν τον αντίπαλο να κρατήσει την μπάλα στο κέντρο, τότε είναι βίαια άσκηση με κρατήματα στους ώμους και λαβές πάλης. Έτσι το κεφάλι και ο λαιμός ασκούνται με τις κινήσεις, τα κρατήματα των ώμων και τα πλευρά και το στήθος και το στομάχι ασκούνται από τα κρατήματα και τις λαβές πάλης με τα χέρια. Σε αυτό το παιχνίδι οι γλουτοί και τα πόδια τεντώνονται βίαια, γιατί αποτελούν την βάση των κινήσεων. Ο συνδυασμός με το τρέξιμο μπροστά και πίσω και τα πηδήματα στα πλάγια, κάθε άλλο παρά μικρή άσκηση είναι όχι μόνο για τα πόδια αλλά και για όλο το σώμα που είναι σε κίνηση."

Εάν δεν αρκούν τα λόγια έχουμε και "κατευθείαν αναμετάδοση" από το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών αθλητή - ποδοσφαιριστή, ο οποίος προσπαθεί με άψογη τεχνική να κοντρολάρει την μπάλα πάνω στο δεξί του πόδι. Είναι σαφές ότι ο παίκτης δεν πρέπει να πιάσει την μπάλα με τα χέρια του γι αυτό τα κρατάει πίσω από την πλάτη του.

Μας διασώζονται ακόμη και ονόματα διάσημων «ποδοσφαιριστών» της αρχαιότητος, όπως του Αριστόνικου του Καρυστίου, του Δημοτέλη του Χίου, του Χαιρεφάνη και του Κτησιβίου του Χαλκιδέως.


Φωτογραφία άρθρου: Επιτύμβια στήλη 4ος αιών π.Χ. , Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών






Φοιτητές αρχιτεκτονικών σχολών στην Αλμωπία για την δράση "Living history, Living nature II".



Δεκατέσσερις φοιτητές αρχιτεκτονικών σχολών πρόκειται να εργαστούν για ισάριθμους τόπους της Αλμωπίας από τις 02 έως τις 09 Ιουλίου στα πλαίσια της πράξης "Living history, Living nature II".
 Πρόκειται για ένα εργαστήριο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που στοχεύει στη χωρική ανάγνωση επιλεγμένων τόπων πολιτιστικής και φυσικής σημασίας της Αλμωπίας, η οποία θα οδηγήσει σε σχεδιαστικές προτάσεις μικρής κλίμακας.
 Οι φοιτητές καλούνται να παίξουν το διπλό ρόλο του επισκέπτη και του χωρικού αναλυτή, και να προτείνουν κατασκευές εμπνευσμένες από το χαρακτήρα των τόπων.
 Το εργαστήριο αποτελεί μια προσπάθεια σύνδεσης της αρχιτεκτονικής με την τοπική κληρονομιά και τα αποτελέσματα του θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή εκδήλωση.
 Η δράση διοργανώνεται από το Δήμο Αλμωπίας και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Interreg. 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛΛΑΣ



Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Συγχαρητήρια στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για τις σημαντικές διακρίσεις και δράσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση απολογισμού των σχολικών δράσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας


Σε μία κατάμεστη αίθουσα, με πολύ ενθουσιασμό, παλμό και χειροκροτήματα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του απολογισμού δράσεων για το σχολικό έτος 2015-2016 της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εμπεριστατωμένη παρουσίαση από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας Δρ. Κωνσταντίνο Κούγκα του συνόλου των δράσεων τις οποίες πραγματοποίησαν οι 47 σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Οι δράσεις καλύπτουν μεγάλο φάσμα της κοινωνικής ζωής των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας και πολύ σημαντικές διακρίσεις που έλαβαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων σε διαγωνισμούς και δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες ημερίδες, ειδικές εκπαιδεύσεις, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και προγράμματα συνεργασίας σε πρωτότυπα θέματα και καινοτομίες. Επίσης, μαθητές και εκπαιδευτικοί διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς λογοτεχνίας, ποίησης, μαθηματικών, ρητορικής, επιστημών, κ.ά., ενώ υπήρξαν πολύ σημαντικές διακρίσεις στον τομέα του αθλητισμού. Η Πέλλα έχει τον μικρότερο δείκτη διαρροής μαθητικού πληθυσμού από τις τάξεις του Γυμνασίου στο Λύκειο, γεγονός που αναδεικνύει την αξία της κοινωνικής συνοχής και διατήρησης του ενδιαφέροντος των μαθητών για σπουδές και μόρφωση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού που απηύθυνε, συνεχάρη όλους τους συντελεστές των δράσεων για το έργο τους και ιδιαίτερα τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για τις σημαντικές διακρίσεις που έλαβαν. Επίσης, τους γονείς για τη στήριξη που παρέχουν και κατατάσσουν την Πέλλα μεταξύ των πρώτων Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδας σε αριθμό διακριθέντων μαθητών και αθλητών. Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον όλες τις δράσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την οποία υπάρχει στενή συνεργασία για την προβολή και προώθηση του τοπικού πολιτισμού, φυσικών και ιστορικών αξιών της περιοχής.


Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου εξήρε το ταλέντο των μαθητών, ενώ ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος τόνισε ότι ο τόπος μας χρειάζεται πρωτοβουλίες και δράσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση του πολιτιστικού επιπέδου και ποιότητας ζωής.  




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...