Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ξεκίνησαν τα μαθήματα «μακεδονικής» γλώσσας στην Αριδαία


Χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή το προκλητικό εγχείρημα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ, που ηγούνται η Ευγενία Νατσουλίδου, πρώην εκπρόσωπος της ακραίας σκοπιανής οργάνωσης «United 'Macedonian' Diaspora» στην Ελλάδα, και ο στενός της συνεργάτης Νικόδημος Τσαρκνιάς

Τρεις και ο… κούκος, στο «κρυφό σχολείο» που έστησε η φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ, «Κρστε Μισιρκοβ» στην παράνομη εκκλησία του αποσχηματισθέντος ιερέα Νικόδημου Τσαρκνιά, στην Αριδαία Πέλλας, διδάσκοντας την «μακεντόνσκι» μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Στη σελίδα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ στο facebook, αναρτήθηκαν φωτογραφίες από το χώρο που πραγματοποιούνται τα μαθήματα, σε αίθουσα της παράνομης εκκλησία (“Αγ. Ζλατα Μεγκλένσκα”) που έκτισε ο Τσαρκνιάς, μ’ «εμβάσματα» από τη σκοπιανή διασπορά. «Το πρώτο μαθήματα «Μακεδονικής» γλώσσας ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες στην Εκκλησία της Αγίας Ζλάτας Μέγκλενσκα στο Σούμποτσκο/Αριδαία.Ήταν μια συναισθηματική και ευτυχισμένη μέρα για όλους τους «Μακεδόνες»! Βήμα βήμα, όλα θα προχωρούν προς το καλύτερο» αναφέρει η ανάρτηση.


Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται ο χώρος που πραγματοποιείται το φροντιστήριο της «μακεντόνσκι» γλώσσας, μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας, αφού ο δάσκαλος διδάσκει από τα Σκόπια, καθώς και βιβλία στα σλάβικα. Πάντως με βάση το… τραπέζι εξοχής που χρησιμοποιείται για… θρανίο, θα πρέπει να κάνουν… «ουρά» οι θιασώτες της «μακεντόνσκι» προκειμένου να τη διδαχθούν.


Το προκλητικό εγχείρημα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ, που ηγούνται η Ευγενία Νατσουλίδου, πρώην εκπρόσωπος της ακραίας σκοπιανής οργάνωσης «United 'Macedonian' Diaspora» στην Ελλάδα, και ο στενός της συνεργάτης Νικόδημος Τσαρκνιάς, είναι απόρροια του αρνητικού αποτυπώματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα (έστω και με αστερίσκους), αλλά και «μακεδονική» εθνική ταυτότητα. Η χρήση του όρου «μακεδονική γλώσσα» από τους Σκοπιανούς, είχε σχολιάσει αρνητικά και ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνοντας λόγο για «μέγα λάθος».


H φιλσοκοπιανή ΑΜΚΕ φέρει το όνομα του Σκοπιανού «Κρστε Μισιρκοβ», του φιλολόγου που σύμφωνα με τους ιδρυτές της οργάνωσης «υπήρξε Μακεδόνας φιλόλογος, ένας από τους κωδικοποιητές της μακεδονικής γλώσσας, σλαβιστής, ιστορικός, εθνογράφος και δημοσιογράφος».

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της ΑΜΚΕ, σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων.

Παναγιώτης Σαββίδης



ΠΗΓΉ... https://www.protothema.gr

Ενημερωτική συνάντηση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ)


Το Τμήμα Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) στα Γιαννιτσά, στις 31-10-2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα υπολογιστών του Δημαρχείου Πέλλας.

Παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι (Χοιροτρόφοι, Ιδιώτες Κτηνίατροι, Κυνηγοί, ιδιώτες που εκτρέφουν οικόσιτα χοιρινά κ.α.) να προσέλθουν, προκειμένου να συζητήσουμε , μετά τις σχετικές παρουσιάσεις, τα μέτρα βιοσφάλειας και τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή της εισόδου της νόσου στην Χώρα μας.
                                                                     Η Αν/τρια  Προϊσταμένη
                                                                       Μπαλάσκα Παναγιώτα

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας, Μπάτσης Χρήστος είχε διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη της Κυβέρνησης και εκπροσώπους φορέων του Δημοσίου



ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΑΡΙΔΑΙΑ 22/10/2019
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΑΤΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας, Μπάτσης Χρήστος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις  με στελέχη της Κυβέρνησης και εκπροσώπους φορέων του Δημοσίου. Τον Δήμαρχο Αλμωπία συνόδευσαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κετικίδης Ιωάννης και ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρών Λουτρακίου Λιούγας Δημήτριος.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον Γ.Γ Υποδομών κ. Καραγιάννη Γεώργιο όπου συζητήθηκε η άρση απομόνωσης του Δήμου καθώς και το θέμα της σύνδεσης της Αλμωπίας με την Εγνατία οδό. Ο κ. Καραγιάννης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει έτοιμο πλάνο για το κομμάτι Σκύδρα – όρια Ν. Ημαθίας και πώς θα μεριμνήσει για την ένταξη της Αλμωπίας στο σχέδιο.

Στην συνέχεια ο κ. Μπάτσης και οι συνεργάτες του μετέβησαν στο Υπουργείο Τουρισμού όπου τους υποδέχτηκε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης Θεοχάρης καθώς και οι Βουλευτές Ν. Πέλλας, κ. Καρασμάνης Γεώργιος, κ. Σταμενίτης Διονύσιος και κ. Βασιλειάδης Βασίλειος. Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά τον Υπουργό για το πρόσφατο πρόβλημα που προέκυψε με τα Λουτρά Πόζαρ και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την επίλυσή του.


Ακολούθησε μία ακόμη συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον Υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη σχετικά με τα έργα υποδομής στον Δήμο Αλμωπίας. Από την πλευρά του Υπουργού δόθηκαν εγγυήσεις για εκπόνηση μελετών μέσω της ΜΟΔ ΑΕ.

Κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης τους, ο Δήμαρχος Αλμωπίας και οι συνεργάτες του συνέχισαν τις συναντήσεις στα Υπουργεία, αρχής γενομένης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκρέκα Κώστα. Ο Δήμαρχος παρέθεσε αρκετά από τα αγροτικά και κτηνοτροφικά ζητήματα της περιοχής μας. Στη συνέχεια ο κ. Σκρέκας επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα σχέδια σχετικά με έργα άρδευσης στην Αλμωπία.


Επόμενος σταθμός, ήταν το Υπουργείο Εσωτερικών όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον ΓΓ Εσωτερικών και Οργάνωσης κ. Σταυριανουδάκη Μιχάλη αναφορικά με την προώθηση του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και νέες προτάσεις για ένταξη του Δήμου Αλμωπίας σε αυτό.

Ο κ. Μπάτσης ολοκλήρωσε τον κύκλο συναντήσεών του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπου τον υποδέχτηκε ο Διευθυντής του Υπουργείου κ. Χαμπίδης  Κων/νος για να συζητηθεί το θέμα της ψηφιακής αναβάθμισης του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών στις συναλλαγές με τους δημότες.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...