Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Ουσιαστική και με θετικά αποτελέσματα η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στην ΠΕ Πέλλας



Έδεσσα, 17 Μαρτίου 2022


Ουσιαστική και με θετικά αποτελέσματα η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Προτάσεις - Αιτήματα της ΠΕ Πέλλας


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής υποδέχθηκε χθες στην Πέλλα την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη, την οποία είχε καλέσει να επισκεφτεί την Πέλλα, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στο Υπουργείο. Ο Αντιπεριφερειάρχης συνόδευσε την κα. Υπουργό, σε σημεία και χώρους με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον και συζήτησε μαζί της για όλες τις δράσεις ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Πέλλας που προωθούνται από το Υπουργείο, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και τις τοπικές Δημοτικές αρχές και τους Βουλευτές.


Για το σημαντικό έργο ανάδειξης του Κάστρου της Χρυσής, υπήρχε στενή συνεργασία για την χρηματοδότησή του τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά από την αρχική συνεργασία που είχε ο κ. Τζαμτζής με την κα Μενδώνη, και το αίτημά του για ένταξη του κάστρου της Χρυσής σε χρηματοδοτικό εργαλείο, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Πολιτισμού, από τον Ιούλιο του ’20.


Για την προώθηση των πολλών και σημαντικών έργων προστασίας και ανάδειξης του πολιτισμού και της ιστορίας της Πέλλας, ο κ. Τζαμτζής επέδωσε και επιστολή στην κα. Μενδώνη, με αναλυτικές πληροφορίες και τεχνικά στοιχεία.

Κρίσιμα έργα είναι, η συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Έδεσσα (περιοχή Λόγγος), όπως και η αναπαλαίωση και ανάδειξη του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Ντεκοβίλ στην Σκύδρα.

Παράλληλα, υπάρχει ενδιαφέρον για τη δημιουργία και ανάδειξη μίας ιστορικής διαδρομής, με περιοχές και σημεία ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα και τους συμμάχους της κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τίτλο « Διαδρομές του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου» καθώς και η δημιουργία «Εκθετηρίου Κειμηλίων» του πολέμου αυτού, στο παλαιό δημοτικό σχολείο Μαυροβουνίου.

Ακόμη, μία σειρά δράσεων που προωθεί η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι η Πέλλα να αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς της ιστορικής φυσιογνωμίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως γενέτειρα του μεγάλου στρατηλάτη και αφετηρία της μεγαλειώδους εκστρατείας του.

Τέλος, η ανάδειξη εκκλησιών ιστορικού ενδιαφέροντος και η δημιουργία διαδραστικών χώρων προβολής της τοπικής ιστορίας, ήταν μέσα στις προτάσεις που έθεσε ο κ. Τζαμτζής στην κ. Μενδώνη.


Ακολουθεί απόσπασμα από την επιστολή του κ. Τζαμτζή προς την Υπουργό Πολιτισμού κα. Μενδώνη:


«Κυρία Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της επισκέψεώς σας στην Πέλλα θέλω να θέσω για άλλη μια

φορά τα θέματα που μας απασχολούν:

Η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας και η βελτίωση της πρόσβασης σε αυτό.

Η επέκταση των ανασκαφικών εργασιών στον Λόγγο της Έδεσσας και η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων καθώς και η ανάδειξη σε χώρο πολιτισμού του παλιού Γενί Τζαμί Έδεσσας.

Η ανάδειξη του σιδηροδρομικού σταθμού Ντεκοβίλ. Σήμερα, ο παλιός σταθμός Σκύδρας, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί το 1992 ως «Νεότερο Ιστορικό Μνημείο», διατηρεί φέρων οπλισμό, αλλά έχει γκρεμιστεί η σκεπή και, για τον λόγο αυτό, το μνημείο χρειάζεται να αναστηλωθεί.

Η δημιουργία εκθεσιακού χώρου και διαδρομών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την αξιοποίηση του παλιού δημοτικού σχολείου Μαυροβουνίου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1925. Στο πλέον κεντρικό σημείο του Νομού θα δημιουργηθεί έκθεση φωτογραφικού υλικού και αντικειμένων που αφορούν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η ανάδειξη ιστορικών σημείων, με ενημερωτικές πινακίδες και αναγραφές των ιστορικών γεγονότων της κάθε περιοχής, την κατασκευή μνημείου στο όρος Βόρας, όπου έγιναν οι φονικότερες μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και η ανάδειξη του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Σκύδρας (σταθμός Ντεκοβίλ). Στόχος είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας για την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η προβολή της με ετήσιες εκδηλώσεις και ειδικές εκδόσεις, με μετάφραση στις γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά και Σέρβικα. Να σημειωθεί ότι ο Χο Τσι Μινχ (Βιετναμέζος κομμουνιστής επαναστάτης και πολιτικός που διατέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ), υπηρέτησε στο Γαλλικό Νοσοκομείο στο Μαυροβούνι Σκύδρας όπου υπάρχει μέχρι και σήμερα το υδραγωγείο που υδροδοτούσε το Γαλλικό και Αγγλικό Νοσοκομείο της περιοχής. Για την υπηρέτηση του στο Γαλλικό Νοσοκομείο του Μαυροβουνίου, ο Χο Τσι Μινχ κάνει ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στα απομνημονεύματα του.

Η ανάδειξη της «γέφυρας Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Η αποκατάσταση και ανάδειξη των εκκλησιών του Αγίου Γεωργίου Λουτροχωρίου, Σταυροδρομίου, Αετοχωρίου και Ξιφιανής που έχουν κηρυχθεί διατηρητέο μνημεία και έργα τέχνης από το Υπ. Πολιτισμού.

Η ανάδειξη της Πέλλας ως κέντρου των πόλεων παγκοσμίως που φέρουν το όνομα «Αλέξανδρος», «Πέλλα», «Έδεσσα» και των χωρών που έφτασε ο Μεγάλος εκπολιτιστής, προβάλλοντας το έργο του, μέσα από συνέδρια και πολιτιστικές συναντήσεις.

Τέλος προτείνεται η δημιουργία ενός διαδραστικού χώρου στο στρατόπεδο Σκύδρας όπου θα παρουσιάζεται, με σύγχρονο οπτικοακουστικό σύστημα, η ζωή, η πορεία, οι κατακτήσεις και η προσφορά διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού στην οικουμένη, από τον Μέγα Αλέξανδρο».

Συμμετοχή του Δήμου Αλμωπίας στο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων

 


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αριδαία, 16/03/2022

Θέμα: Συμμετοχή του Δήμου Αλμωπίας στο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων


Το πρώτο βήμα για εφαρμογή του προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την τοποθέτηση καφέ κάδων, έγινε σήμερα στην ενημερωτική συνάντηση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας στην Έδεσσα, στην οποία συμμετείχε ο Δήμος Αλμωπίας, καθώς και οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού.

Στην εκδήλωση από πλευράς του Δήμου συμμετείχε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Πολυξένη Νάνου και ο προϊστάμενος τμήματος Καθαριότητας Γιώργος Ιατρίδης. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης, τόνισε την σημασία του προγράμματος αυτού, το οποίο εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε Δήμους της Ελλάδας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον σχεδιασμό ανάπτυξης του καφέ κάδου σε επιχειρήσεις και γειτονιές.

Στον καφέ κάδο συλλέγουμε οργανικά υλικά, υπολείμματα φαγητού, λαχανικών, φρούτων, λουλουδιών κλπ, με σκοπό την κομποστοποίηση, την φυσική μετατροπή των παραπάνω υλικών  σε χρήσιμο λίπασμα, εδαφοβελτιωτικό ή όπως αλλιώς το λένε κομπόστ.Αυτή η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης μετατρέπει ένα υλικό, το οποίο κάποιοι αποκαλούν «σκουπίδια», χωρίς καμία επιβάρυνση για τη φύση, σε λίπασμα εξαιρετικά χρήσιμο για όλους.

Το προσεχές διάστημα, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος και στον Δήμο μας, με την παραλαβή των καφέ κάδων καθώς και ενημερωτικού οπτικοακουστικού υλικού για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η εφαρμογή του προγράμματος, σημαίνει ταυτόχρονα και την αντιμετώπιση των αποβλήτων με μία σύγχρονη αντίληψη, γεγονός που θα καταστήσει τον Δήμο Αλμωπίας πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες παρέλαβαν μία αναμνηστική πλακέτα από plexiglass, με το μήνυμα: Δίνουμε αξία στα οργανικά μας υπολείμματα!





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...