Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Είναι εργένισσα. Μένει ακριβώς απέναντι από μένα.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΑΛΕΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣΑποτελέσματα Μαθητικού 
Διαγωνισμού Ποίησης

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Μαθητικού Διαγωνισμού Ποίησης που είχε προκηρυχθεί από τον Σύλλογο "Βιβλιόφιλοι Έδεσσας" σε συνεργασία με την Δνση Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, η οποία στήριξε τόσο την διαδικασία ενημέρωσης τον Σχολείων, όσο και την συλλογή των συμμετοχών στον Διαγωνισμό.

Νικητές του Διαγωνισμού αναδείχθηκαν οι εξής:

1ο Βραβείο: Παυλίδου Σοφία 
Γ΄τάξη 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών
2ο Βραβείο: Βούκατζη Νάντια
Γ΄τάξη ΓΕΛ Αριδαίας
3ο Βραβείο: Καραγιάννη Σουλτάνα
Β΄τάξη 2ο ΓΕΛ Έδεσσας

1ος Έπαινος: Μπανιώτη Αρετή
1ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης
2ος Έπαινος: Κουρδόγλου Μελίνα
Β΄τάξη ΓΕΛ Αξού
3ος Έπαινος: Μάρκου Ελένη
Β΄τάξη 2ο ΓΕΛ Έδεσσας

Τιμητικές Διακρίσεις (αλφαβητικά)

Ασαλέα Αλεξάνδρα
Β΄τάξη Γυμνασίου Προμάχων
Κάρτας Βασίλειος
Γ΄τάξη Λυκείου Άρνισσας
Παλιομπέη Μαρία
Β΄τάξη Λυκείου Αξού
Σιάντσης Λάζαρος
Γ΄τάξη Λυκείου Άρνισσας

Η εκδήλωση απονομής των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του παλιού Παρθεναγωγείου Έδεσσας (Βαρόσι).

ΠΗΓΗ...http://vivliofiloi.blogspot.gr

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ            Σας καλούμε να έρθετε στις  30 Μαρτίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00΄μ.μ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 τεύχος Α’), για να παραστείτε στην έκτακτη - κατεπείγουσα Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής σύμφωνα με την παρ.6 εδ. γ΄ του άρθρου 75 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/07.06.2010), για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:


ΘΕΜΑ 1ο
 Έγκριση πρακτικών της επιτροπής του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού της υπηρεσίας «Υλοποίηση της πράξης Bee-conomy ΥΠ.3- Δράσεις υποστήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας των προϊόντων μέλισσας» – Κατακύρωση αποτελέσματος.


Η έκτακτη συνεδρίαση γίνεται με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος λόγω των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από την αρμόδια Κοινή Τεχνική Γραμματεία με το υπ’αριθμ. 300076/2016 ΥΔ264 έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί για την διαδικασία του ανωτέρω διαγωνισμού.Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΔΥΟ ΜΗΤΕΡΕΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - Νικηφόρος ΒρεττάκοςΟ γιος της σκοτώθηκε πριν έξι μήνες.
Τώρα κάθε πρωί που ανοίγει την πόρτα της,
είναι ένα πένθος. Νομίζεις πως βλέπεις,
έξω από χρόνο και χώρο: το πένθος.

Το βράδυ, το ίδιο:
Σπρώχνει την πόρτα
σα να σωριάζεται. Μπαίνει τρεκλίζοντας,
ανάβει το φως. Η μαύρη της μπόλια
είναι λυμένη. Οι άκρες της κρέμονται

ως κάτου στο πάτωμα. Στον τοίχο, αντικρύ της
η εικόνα ταράζεται. Η Παναγία τη βλέπει,
τρέμουν τα χέρια της, θα της φύγει θαρρείς,
θα της πέσει το βρέφος της.

Τα χείλη της σφίγγονται, η κόκκινη
μαντίλα της παίζει. Θέλει να την
βοηθήσει, αλλά — το σπίτι είναι έρημο.
Δεν έχει σε ποιον ν' αφήσει σ' αυτόν
τον κόσμο για μια στιγμή το παιδί της.

"ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ"

facebook_e-psyxologos

Τα θέλω μου. Οι ανάγκες μου. Προϋποθέσεις, μπροστά για να μπορέσει να πάει μια σχέση.

Και με αυτά και με αυτά Άνθρωπε, κύκλους φαύλους καταλήξαμε να κάνουμε, να πληγώνουμε και να πληγωνόμαστε, και να αναζητάμε αυτόν και εκείνη, που θα μπορέσει κάποια στιγμή να τα καλύψει όλα αυτά.

Και δεν τον βρίσκουμε, και όλο πιο κατακερματισμένοι βγαίνουμε, από την κάθε νέα προσπάθεια για σχέση.

Και αν την βρούμε, και ναι, τα πράγματα στην αρχή καλά πηγαίνουν γιατί, θέλω και ανάγκες, όλα ικανοποιούνται, με μια πιο κοντινή ματιά, τύραννος έχεις καταντήσει να ‘σαι, ή θύμα που άλλη δύναμη πια δεν έχει νέες σχέσεις για να ψάξει.

Μα είναι τα θέλω και οι ανάγκες σημαντικά πολύ, μια σχέση για να κρατήσει.

Όχι.

Λάθος μας τα μάθανε Άνθρωπε. Μόνον εγωισμός, πίσω κρύβεται από αυτά όλα…

Είναι το πρόσωπο, η συνύπαρξη με τον άλλον, η μετοχή σ’ αυτόν, που δυο ανθρώπους σε σχέση μεταξύ τους φέρνει. Και ας τα θέλω μένουν πίσω. Και ας, και οι ανάγκες…

Πάντοτε εκούσια. Σταυρωτικά.

Οι ανάγκες και τα θέλω μας Άνθρωπε, σχέσεις υγιείς δεν χτίζουν.

Το ρίσκο, την έκθεση, το άνοιγμα, αυτά στο νου σου να ‘χεις…

Αυτά, μια σχέση, ελεύθερη, αληθινή την κάμουν…Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Ψυχολόγος M.Sc.

ΠΗΓΗ...http://e-psyxologos.gr

Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας « Η ΕΝΩΣΗ : ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ Φ.Π.Α.     Ο Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας « Η ΕΝΩΣΗ » ενημερώνει τους αγρότες της Αλμωπίας ότι ξεκινάει η διαδικασία επιστροφής Φ.Π.Α.. Επομένως οι δικαιούχοι αγρότες καλούνται να προσέλθουν στα γραφεία του Συνεταιρισμού και στο Τμήμα Φ.Π.Α. για να καταθέσουν τα τιμολόγια τους.

     Για περισσότερες πληροφορίες  στα τηλ. 23840.21380/23454 ή στα γραφεία του συνεταιρισμού που βρίσκονται στο 1ο χλμ Αριδαίας – Τσακώνων και στο κέντρο της Αριδαίας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.


Για τον  Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας
  «Η ΕΝΩΣΗ»

         Ο
    Πρόεδρος
  Μπερμπέρης Παντελής

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σας προσκαλεί το Σάββατο 2 Απριλίου στις 6 μμ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην Έδεσσα, στην τιμητική εκδήλωση για τον συντοπίτη μας συγγραφέα Μάκη Τσίτα.
Θα συμμετέχουν οι μαθητές του 2ου, 4ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας, καθώς και οι πρόσκοποι Έδεσσας, με δραματοποίηση παιδικών βιβλίων του συγγραφέα.
Στην εκδήλωση, ο συντοπίτης μας συγγραφέας θα βραβευτεί από τον Αντιπεριφεριάρχη Πέλλας Θεόδωρο Θεοδωρίδη, τον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου και το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Έδεσσας.Βιογραφικό:
Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης του περιοδικού Index (2006-2011). Από το 2012 διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.
Λογοτεχνικά κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα) έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του παίχτηκαν στο «Θέατρο των Καιρών», σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη και στο «Vault», σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη. Στίχους του μελοποίησαν ο Τάκης Σούκας, ο Γιώργος Σταυριανός και η Τατιάνα Ζωγράφου. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα αλβανικά, τα σουηδικά και τα φινλανδικά.


Έχει εκδώσει δεκαέξι βιβλία για παιδιά («Ο μεγάλος μου αδερφός», «Ο αδέσποτος Κώστας», «Βρες ποιος είμαι!», «Απ’ έξω κι ανακατωτά», «Αχ, αυτοί οι γονείς», «Μην Ταλαιπωρείς τον Αϊ Βασίλη», «Πάρε με κι εμένα μαζί σου! », «Γιατί δε μετράς προβατάκια; », «Μη φεύγεις», «Ο Κοκκινούλης», «Οι φίλοι», «Δε μου αρέσει το γάλα», «Ποιανού είναι αυτή η σούπα; », «Χριστούγεννα στο νηπιαγωγείο», «Η Δώρα και ο Οδυσσέας», «Τ' όνομά μου είναι Δώρα»), τη συλλογή διηγημάτων «Πάτυ εκ του Πετρούλα», το εικονογραφημένο βιβλίο για ενήλικες «Το Ξανά» και το μυθιστόρημα «Μάρτυς μου ο Θεός», για το οποίο έλαβε την Πελλαία Κλείδα του Δήμου Πέλλας και το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature).

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

ΠΟΛΕΜΟΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ.  ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ !
Εκδήλωση της Ομάδας Γυναικών Γιαννιτσών με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
      Οι γυναίκες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας εντάσσουμε καθημερινά στην δράση μας την πάλη για την ανατροπή των εκμεταλλευτικών κοινωνιών, για την δημιουργία κοινωνιών χωρίς ανεργία, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Στεκόμαστε αλληλέγγυα στο πλευρό των προσφύγων , στο πλευρό των μανάδων και των παιδιών τους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Μας ενώνει κοινός εχθρός. Η ίδια πολιτική που στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνει μεροκάματα, τσακίζει τους εργαζόμενους, παίρνει πίσω όσα κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι λίγοι, είναι η ίδια πολιτική που χωρίς να λογαριάζει ανθρώπινες ζωές, δε διστάζει να ισοπεδώσει χώρες ολόκληρες με βομβαρδισμούς και να οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώ-πων στον ξεριζωμό και την προσφυγιά.
      Απαιτούμε να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων,  μεταναστών. Να διασφα-λιστεί η απευθείας και ασφαλής μεταφορά τους από τις χώρες πρώτης υποδοχής και από την Ελλάδα στις χώρες που θέλουν να πάνε. 
      Να δημιουργηθούν τώρα ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι  προσωρι-νοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής.
      Να σταματήσουν τώρα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία και αλλού.
      Όλοι μαζί, έλληνες και ξένοι, δυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στους εκμεταλλευτές μας. Παλεύουμε για μια ζωή χωρίς φτώχεια, ανεργία, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά, εκμετάλλευση.
Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα:
Πόλεμος - Προσφυγικό. Κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη !
Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, Αίθουσα Υπολογιστών.
Σάββατο, 2 Απρίλη, στις 6 το απόγευμα. Θα μιλήσει μέλος της ΟΓΕ.
   Στο χώρο θα συγκεντρώνονται για τους πρόσφυγες τα είδη που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες από τις 3 μ.μ. έως και τις 8μ.μ.
    Συσκευασμένα τρόφιμα άμεσης κατανάλωσης: ατομικά νερά/χυμοί, γάλατα μακράς διάρκειας, σταφίδες, ξηροί καρποί, παστέλια, ατομικές συσκευασίες μπισκότων/κρουασάν/φρυγανιών, ατομικές μαρμελάδες/βούτυρα, ζάχαρη, κονσέρβες φαγητού (εκτός χοιρινού).
   Είδη προσωπικής υγιεινής: πάνες, σερβιέτες, μωρομάντηλα, χαρτί υγείας,  σαπούνια, αντισηπτικά, σαμπουάν, οδοντόκρεμες/οδοντόβουρτσες.
     Παιδικά είδη: βρεφικές κρέμες, φρουτόκρεμες, πάμπερς, μπιμπερό, παιχνίδια που είναι εύκολα να μεταφερθούν , χαρτί Α4, μαρκαδόροι και ξυλομπογιές.
      Είδη ρουχισμού, κουβέρτες και σεντόνια, sleeping bags.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6978921885 και  6975862173

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...