Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ 2.3 "Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού "


 «Ανάρτηση Καταστάσεων Πληρωμής της 2ης & 3ης Πρόσκλησης της  Δράσης 2.3 < Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού > του Μέτρου 214 για το έτος εφαρμογής 2013».
        
      Ανακοινώνεται ότι σήμερα Τρίτη 05-01-2016 αναρτήθηκαν στον χώρο ανακοινώσεων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Πέλλας (2ος όροφος, Διοικητήριο, Έδεσσας) Καταστάσεις Πληρωμής των δικαιούχων της 2ης  και 3ης Πρόσκλησης της Δράσης 2.3 < Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού > του Μέτρου 214 για το έτος εφαρμογής 2013, καθώς επίσης και Κατάσταση των απορριπτόμενων της Δράσης.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή ενστάσεων πραγματοποιείται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, σύμφωνα με την αριθμ. 114610/14-8-2014 εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για οποιαδήποτε  πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟΚ Πέλλας, Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Έδεσσας (Διοικητήριο, Έδεσσα, 2ος όροφος, γραφείο 210, τηλ. 2381351328).


                                                                                                                           Ο Διευθυντής



                                                                                                                     Τρύφων Τσαντάκης

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ CAFE "ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ"


Η καθιερωμένη κοπή Βασιλόπιτας του cafe ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 5 Ιανουαρίου και ώρα 7.30 το απόγευμα.
Θα μοιραστούν σε όλους ατομικά βασιλοπιτάκια και θα υπάρξουν δυο τυχεροί : 
Ο ένας θα κερδίσει ένα μπουκάλι CARDHU και ο άλλος ένα εξαιρετικό τάμπλετ crypto.

Επίσης το cafe ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ετοιμάζει για τους φίλους του, πολύ σύντομα, μια βραδιά που θα συζητηθεί...






ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




Ο άντρας διαβάζει την εφημερίδα του και ξαφνικά μπαίνει στο δωμάτιο η γυναίκα του και χωρίς να του πει τίποτα, του αστράφτει μια σφαλιάρα: 

ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

Αυτά είναι τα μαθήματα που προτιμούν οι μαθητές Λυκείου
Πληροφορική και καλλιτεχνικά προσελκύουν περισσότερο τους μαθητές ενώ αδιαφορούν για μαθήματα όπως ο ελληνικός και ευρωπαϊκός πολιτισμός. 
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας οι μαθητές των γενικών Λυκείων στα μαθήματα επιλογής στη συντριπτική τους πλειοψηφία προτιμούν το μάθημα των εφαρμογών πληροφορικής και της καλλιτεχνικής παιδείας.  Οι μαθητές της Α τάξης των Γενικών Λυκείων ( Ημερήσιων και Εσπερινών) με βάση το ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα επιλέγουν ένα εκ των τεσσάρων προσφερόμενων μαθημάτων τα οποία διδάσκονται δυο ώρες εβδομαδιαίως:
  1. Εφαρμογές Πληροφορικής
  2. Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων
  3. Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός
  4. Καλλιτεχνική Παιδεία
Σύμφωνα με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για το σχολικό έτος 2015-2016  οι περισσότεροι μαθητές παρακολουθούν το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής ενώ ακολουθεί το μάθημα της Καλλιτεχνικής Παιδείας. Μικρότερος είναι ο αριθμός των μαθητών που παρακολουθούν το μάθημα της Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων ενώ «ουραγός» αναδεικνύεται το μάθημα του Ελληνικού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού με μόλις 5.038 μαθητές να το διδάσκονται.
Ειδικότερα τις εφαρμογές Πληροφορικής παρακολουθούν 37275 μαθητές, την Καλλιτεχνική Παιδεία 21685, τη Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων 16803 και τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό 5038.
Μαθήματα επιλογής στη Γ Λυκείου
Όσον αφορά τα μαθήματα επιλογής στη Γ Λυκείου οι περισσότεροι μαθητές παρακολουθούν το μάθημα του Ελεύθερου Σχεδίου  ενώ ακολουθεί αυτό των  Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Δεύτερη ξένη γλώσσα παρακολουθούν 15.206 μαθητές ενώ 9.581 παρακολουθούν Ιστορία της Τέχνης. Μικρότερος είναι ο αριθμός των μαθητών που παρακολουθούν το Γραμμικό Σχέδιο, καθώς αυτός διαμορφώνεται στις 6.770.




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΞΥΠΝΙΟΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ; ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΑΣ

Ξύπνιοι στο κρεβάτι; -Οι 5 λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε [εικόνες]
Με τη σεζόν να βρίσκεται στην μέση της και τις διακοπές να βρίσκονται τουλάχιστον ένα εξάμηνο μακριά, η κούραση χτυπάει... κόκκινο. Ενώ όμως ένας καλός ύπνος θα ήταν... βάλσαμο, αρκετοί άνθρωποι δεν μπορούν να τον έχουν.
Για ποιο λόγο όμως κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να κλείσουν μάτι μέσα στη νύχτα; Τι είναι αυτό που τους κρατάει ξύπνιους και αντί να ξεκουράζονται, καταλήγουν να στριφογυρίζουν στο κρεβάτι;
Παρακάτω, παρουσιάζονται οι 5 λόγοι για τους οποίους μπορεί να χαλάσει ένας υπέροχος βραδινός ύπνος:
1. Θόρυβος
Μπορεί όταν ξαπλώνουμε να αισθανόμαστε νυσταγμένοι, όμως όταν κλείνουμε τα μάτια μας ο εγκέφαλος μας συνεχίζει να λειτουργεί σχεδόν κανονικά, για το πρώτο διάστημα. Αν τότε δεν υπάρχει ησυχία, οι ενοχλητικοί θόρυβοι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πρόβλημα στον ύπνο.
Οταν ξεκινάει η διαδικασία του ύπνου, μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος μπλοκάρει την ροή των πληροφοριών που δεχόμαστε στο υπόλοιπο του εγκεφάλου. Ωστόσο οι θόρυβοι ξεπερνούν το φράγμα του υποθαλάμου, καθώς οι ήχοι είναι αυτοί που μπορούν να μας ξυπνήσουν.
Για την πρώτη μισή ώρα, ο ύπνος είναι αρκετά ελαφρύς και είναι εξαιρετικά εύκολο να διακοπεί από κάποιον ήχο. Αν ο οργανισμός ξυπνήσει, τότε η διαδικασία ξεκινάει σχεδόν και πάλι από την αρχή. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ατέρμονο κύκλο μέσα στην νύχτα, αν δεν υπάρχει ησυχία.
2. Λάθος... ωράρια
Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του βιολογικό ρολόι το οποίο τον... ενημερώνει όταν είναι κουρασμένος. Ο λεγόμενος Κιρκάδιος ρυθμός, στον κύκλο των 24 ωρών. Ενας βασικός ρυθμιστής των οργανισμών μας είναι το φως.
Τα μάτια μας αντιδρούν στο φως και το σκοτάδι ακόμα και όταν τα βλέφαρα μας είναι κλειστά. Το φως της ημέρας προκαλεί στον οργανισμό μας την μείωση παραγωγής μελατονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τον ύπνο. Για αυτό το λόγο, την ημέρα είναι πιο δύσκολο να κοιμηθούμε.
Αν λοιπόν αγνοήσουμε εντελώς το βιολογικό μας ρολόι, τότε είναι σίγουρο ότι θα κοιμηθούμε λιγότερες ώρες από ότι χρειαζόμαστε.
3. Λάθος θερμοκρασία
Οταν μπαίνουμε σε διαδικασία ύπνου, η θερμοκρασία του σώματος μας πέφτει κατά μισό βαθμό Κελσίου. Ο οργανισμός μας στέλνει σήμα ώστε τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα και στο πρόσωπο μας να ανοίξουν, ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία μας.
Αν ωστόσο το δωμάτιο είναι σε λάθος θερμοκρασία, τότε αυτή η διαδικασία δυσκολεύει και ως εκ τούτου ο ύπνος διαταράσσεται. Αν το δωμάτιο είναι κρύο, τότε το σώμα μας δεν ρίχνει εύκολα την θερμοκρασία του, ενώ αν είναι πολύ ζεστό τότε και πάλι η θερμοκρασία πέφτει με δυσκολία.
4. Λάθος διατροφή
Συγκεκριμένες τροφές μπορούν να σταθούν εμπόδιο στον βραδινό ύπνο, καθώς προκαλούν αντιδράσεις στον οργανισμό. Φαγητά που περιέχουν τυραμίνη, όπως το τυρί, το μπέικον και οι ξηροί καρποί μπορούν να μας κρατήσουν ξύπνιους μέσα στην νύχτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τυραμίνη προκαλεί την απελευθέρωση της νοραδρεναλίνης που διεγείρει τον εγκέφαλο
Επιπλέον, ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη αποτελούν εμπόδιο στον ύπνο. Μάλιστα, η καφεΐνη είναι ουσία η οποία μπορεί να διατηρηθεί στον οργανισμό για πολλές ώρες, άρα οι υπερβολικοί καφέδες μέσα στην μέρα μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα την νύχτα.
Το αλκοόλ είναι επίσης κακό για τον ύπνο. Σύμφωνα με μελέτες, διαταράσσει τους κύκλους του ύπνου που έχουμε μέσα στην νύχτα. Αν κοιμηθούμε μεθυσμένοι, τότε η κατάσταση REM που φυσιολογικά επανέρχεται για 5-7 φορές, εμφανίζεται μόλις 2 φορές και δεν αφήνει τον οργανισμό να ξεκουραστεί.
5. Αγχος
Το στρες είναι ένας από τους πιο γνωστούς λόγους που προκαλούν αϋπνία. Αν ο εγκέφαλος δεν ηρεμήσει, τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να μπει σε φάση ύπνου. Ακόμα και να κοιμηθεί κανείς όμως, η ποιότητα του ύπνου του δεν θα είναι καθόλου καλή.
Οσοι παρουσιάζουν αυξημένο άγχος, συνήθως καταλήγουν να κοιμούνται για μικρά διαστήματα μέσα στην νύχτα. Αυτό όμως δεν βοηθάει στην ξεκούραση του οργανισμού. Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει πριν κοιμηθούμε να απασχολήσουμε τον εγκέφαλο μας με κάποια δραστηριότητα που θα μας κάνει να ξεχαστούμε, όπως ένα παζλ.


Πηγή: www.iefimerida.gr

ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ DEBATE (ΡΗΤΟΡΙΚΗ)

Οι Ελληνες φοιτητές που ξεχώρισαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Debate -Συγκαταλέγονται στους κορυφαίους ρήτορες [εικόνες]
«Η ρητορική επιστρέφει στο σπίτι της» ήταν το κεντρικό σύνθημα του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Debate (World Universities Debating Championship- WUDC), που ολοκληρώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη και μάλλον αποδείχθηκε προφητικό.
Αυτό γιατί οι δεκαεννιάχρονοι debaters Μαρία Ρούση και Θοδωρής Ντουνιάς, εκπροσωπώντας την ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ήταν οι μεγάλοι νικητές στην κατηγορία EFL (English as Foreign Language- αγγλικά ως ξένη γλώσσα), στον τελικό της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για σημαντική διάκριση στο αγώνισμα του debate για την Ελλάδα, η οποία είχε παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με πέντε ομάδες (ΑΣΟΕΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Ε.Μ.Π., Deree College). Μετά από 9 προκριματικούς γύρους, που διεξήχθησαν από τις 29 έως τις 31 Δεκεμβρίου, τα Πανεπιστήμια που προκρίθηκαν στον τελικό της κατηγορίας EFL ήταν το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από την Ελλάδα, το FSU Jena από τη Γερμανία, το Brawijaya A από την Ινδονησία και το UKIM Skopje από την Π.Γ.Δ.Μ.
Στον τελικό, οι Έλληνες ρήτορες, όπως και οι εκπρόσωποι της ομάδας της Π.Γ.Δ.Μ., κλήθηκαν να υπερασπιστούν τη χρήση φωτογραφικού υλικού, που αποτυπώνει τις δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες βιώνουν οι πρόσφυγες, σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης, ενώ εναντίον της πρακτικής αυτής κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν οι άλλες δύο πανεπιστημιακές ομάδες.
"Πνεύματα αντιλογίας από τα σχολικά θρανία"
Η ρητορική ως βιωματικός τρόπος μάθησης κέρδισε την Μαρία Ρούση και τον Θοδωρή Ντουνιά από τα σχολικά τους χρόνια και ίσως να ήταν αυτή η κρίσιμη παράμετρος, που τους εξασφάλισε την υψηλή διάκριση σε τόσο νεαρή ηλικία και με μικρή σχετικά αγωνιστική εμπειρία. Η κ Ρούση, φοιτήτρια Νομικής , ξεκίνησε να ασχολείται με τη ρητορική στον Όμιλο Ρητορικής της Σχολής Μωραϊτη, στον οποίο και εξακολουθεί να πηγαίνει, πλέον, όμως, για να διδάσκει. Το περασμένο καλοκαίρι είχε την πρώτη της εμπειρία αγωνιστικού debate σε διεθνή διοργάνωση, καθώς συμμετείχε στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που διεξήχθη στη Βιέννη. Αντίστοιχα, ο κ. Ντουνιάς, φοιτητής στο Πολυτεχνείο, ξεκίνησε να ασκείται στην αντιλογία από τον Όμιλο Ρητορικής του Κολεγίου Αθηνών, ενώ η πρώτη του διεθνής εμπειρία στο αγωνιστικό κομμάτι ήταν στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα, που πραγματοποιήθηκε το 2014 στην Ταϊλάνδη.
"Η κατάκτηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή ήταν για εμάς μία αναγνώριση αρκετά ανέλπιστη, καθότι πηγαίναμε για την εμπειρία και χωρίς ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ Ρούση, σημειώνοντας πως "το γεγονός ότι ήλθε αυτός ο τίτλος, εκτός από τη μεγάλη χαρά που μας δίνει, ενισχύει ακόμη περισσότερο και το κίνητρο και τη διάθεσή μας να διαδώσουμε όσο μπορούμε τη ρητορική, ως βιωματικό τρόπο μάθησης".
"Επιχειρήματα υπάρχουν ακόμη και ...για τις περικοπές συντάξεων"
Το θέμα πάνω στο οποίο κλήθηκε να επιχειρηματολογήσει η ελληνική ομάδα στον τελικό του WUDC σχετιζόταν με το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο κυριαρχεί εδώ και πολλούς μήνες στην πρώτη γραμμή της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας.
"Οπωσδήποτε το θέμα του τελικού, είχε ειδικό ενδιαφέρον, καθώς δεν ήταν κάτι αδιάφορο ή άγνωστο σε εμάς, αλλά είχε να κάνει με καταστάσεις που βιώσαμε πρόσφατα και βιώνουμε ακόμη ως χώρα, έτσι μας ενέπνευσε και επιπλέον έτυχε και ταυτιστήκαμε και με τη θέση που μας ζητήθηκε να υπερασπιστούμε", αναφέρει η κ. Ρούση, εξηγώντας, ωστόσο, ότι το ίδιο δε συμβαίνει πάντα, όπως δε συνέβη και σε κάποιους από τους προκριματικούς αγώνες, όπου η ομάδα κλήθηκε να επιχειρηματολογήσει ακόμη και πάνω σε θέματα που δεν γνώριζε, όπως π.χ. για συγκεκριμένες παραμέτρους στις διμερείς σχέσεις Κίνας- ΗΠΑ.
"Γενικά, μέσα σε 15 λεπτά, πρέπει να είσαι σε θέση να προετοιμάσεις πλήρη επιχειρηματολογία, ακόμη και αν δεν έχεις γνώσεις πάνω στο θέμα που θα σου δώσουν. Γενικεύοντας και χρησιμοποιώντας σωστά και τη γλώσσα του σώματος, μπορείς να πείσεις, ότι κατέχεις κάποιο θέμα, ακόμη και αυτό δεν ισχύει", αναφέρει η κ Ρούση, επισημαίνοντας ότι ο ρήτορας μπορεί να οικοδομήσει με την ίδια ευκολία επιχειρήματα και σε δύσκολα θέματα όπως π.χ. η ανάγκη περικοπών στις συντάξεις.
"Ο απολογισμός της ελληνικής διοργάνωσης"
Το παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate ξεκίνησε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, με 1200 συμμετέχοντες από 70 χώρες και περισσότερα από 350 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση debate σε όλο τον κόσμο, την οποία στην Ελλάδα ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Ρητορική Εταιρεία Ελλάδος, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013, με στόχο την προώθηση του debate στην εκπαίδευση.
Τα θέματα των αγώνων, τα οποία δεν είναι εκ των προτέρων γνωστά στους συμμετέχοντες, αφού ανακοινώνονται λίγα μόλις λεπτά πριν τον κάθε αγώνα, αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στη χρήση μισθοφορικών δυνάμεων για στρατιωτικές επιχειρήσεις, την απαγόρευση προσωπικής ιδιοκτησίας έργων τέχνης που θεωρούνται ιδιαίτερης πολιτισμικής ή ιστορικής σημασίας, τη δίκαιη διανομή των κερδών από τον παγκόσμιο ορυκτό πλούτο, καθώς και την υποχρέωση του Δ.Ν.Τ. και της Κεντρικής Τράπεζας να πληρώσουν αποζημιώσεις σε χώρες που έχουν επηρεαστεί από τις πολιτικές τους.
Πρωταθλητές στην κατηγορία Open (English as Professional Language) αναδείχθηκαν οι ομιλητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με την ομάδα Harvard A, στην κατηγορία ESL (English as Second Language) Πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η ομάδα DLSU A και τον τίτλο του Καλύτερου Ομιλητή κατέκτησε ο Michael Dunn Goekjian από την ομάδα PEP A, του Πανεπιστημίου PEP της Σερβίας. Σερβίας.
"Έχουμε εκπαιδευτεί να μπορούμε να αγωνιστούμε οπουδήποτε, όμως το ότι ήμασταν εδώ, το ότι είχαμε όλη την υποστήριξη των φίλων μας, που βρίσκονταν εδώ, ήταν πολύ θετικό για εμάς. Η διοργάνωση συνολικά ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και υπήρξε η αντίστοιχη αναγνώριση από όλους γι' αυτό. Ήταν εννιά μέρες, με εμπειρίες εκπληκτικές, που μας απορρόφησαν, με μοναδικές γνωριμίες, με άγχος, αλλά και με εφόδιο πολλές νέες γνώσεις", λέει η Ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια.


Πηγή: /www.iefimerida.gr

Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ ΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙ



Τη δέσμευση πως θα αποκαλύψει όλη την αλήθεια για το θέμα των εξωγήινων έκανε η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

   Οι δηλώσεις σχετικά με τα "Χ Files" και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής έγιναν στην εφημερίδα The Conway Daily Sun.

   Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, είχε σχολιάσει στην εκπομπή του Jimmy Kimmel ότι δεν θα του προκαλούσε καμία έκπληξη η είδηση πως εξωγήινοι επισκέπτονται τη Γη, από τη στιγμή που τόσοι πλανήτες στο σύμπαν μπορούν να υποστηρίξουν ζωή. "Ελπίζω μόνο να μην είναι σαν την ταινία «Ημέρα της Ανεξαρτησίας», είχε πει ο Κλίντον, αναφερόμενος στη γνωστή ταινία.

   Όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση αυτή η Χίλαρι, είπε πως πιστεύει πως μπορεί να έχει ήδη γίνει η επίσκεψη των εξωγήινων και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περιβόητη Area 51 στη Νεβάδα, μια σχεδόν θρυλική περιοχή όπου πρωταγωνιστεί σε εκατοντάδες θεωρίες που συνδέονται με την ύπαρξη εξωγήινων. 

  Η Χίλαρι δήλωσε πως θα ήθελε να να ερευνήσει την στρατιωτική βάση για την οποία ακούγονται τόσα πολλά και να ανακαλύψει τι ακριβώς ισχύει εκεί. 

ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ



Ένα ποίημα του Ώντεν, μεταφρασμένο από τον Κλείτο Κύρου σε μια παλιά Διαγώνιο 

Αυτό ήταν λοιπόν.
Τώρα πρέπει να ξεστολίσουμε το δέντρο Ξαναβάζοντας τα στολίδια στα χαρτονιένια τους κουτιά- Έσπασαν κιόλας μερικά –και να τα πάμε πάνω στη σοφίτα.
 Οι πυράκανθοι και τα γκυ να ξεκρεμαστούν και να καούν
 Και τα παιδιά να ετοιμαστούν για το σχολείο. 
Υπάρχουν αρκετά Απομεινάρια, 
να ξαναζεσταθούν, για την υπόλοιπη εβδομάδα
 – Όχι, που έχουμε όρεξη πολλή, έχοντας πιεί υπερβολικά, 
Τα βράδια μένοντας αργά, επιχειρώντας –αποτυχημένα, εντελώς – Ν'αγαπήσουμε όλους τους συγγενείς μας και, γενικά,
 έχοντας Υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις μας.
 Ακόμη μια φορά
 Όπως τις προηγούμενες χρονιές είδαμε τ' Όραμα τ'αληθινό και Τίποτε 
Δεν κάναμε απ' το να το χαρούμε μόνο σαν μια ευχάριστη Δυνατότητα, κι ακόμη μια φορά
 Τον αποδιώξαμε, παρακαλώντας
 Ωστόσο να διατελούμε ο ανυπάκουος θεραπεύοντας Του,
 Το γιομάτο υποσχέσεις παιδί που δεν μπορεί να κρατήσει το λόγο Του για πολύ.

 Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι κιόλας μια ανάμνηση που σβήνει,
 Κιόλας αρχίζει ο νους αόριστα να αισθάνεται
 Κάποια δυσάρεστη πνοή ενδοιασμού στη σκέψη
 Της Σαρακοστής και της Μεγάλης Παρασκευής που,τέλος πάντων, Δεν μπορεί να 'ναι μακριά.
 Όμως επί του παρόντος,
 Είμαστε όλοι εδώ, πίσω στη μέτρια Αριστοτελική πολιτεία Του καρικώματος 
και του Οκτώ και Τέταρτο, όπου η γεωμετρία του Ευκλείδη
 Και η μηχανική του Νεύτωνα θα λογαριάζονται στην πείρα τη δική μας,
 Και της κουζίνας το τραπέζι υπάρχει γιατί το σφουγκαρίζω εγώ. Θαρρείς κι είχε μαζέψει στις γιορτές.
 Οι δρόμοι
 Είναι πολύ πιο στενοί απ' ό,τι θυμόμασταν∙ είχαμε λησμονήσει Πως το γραφείο ήταν τόσο καταθλιπτικό.
 Για όσους έχουν δει Το Νήπιο, οσοδήποτε αμυδρά, οσοδήποτε δύσπιστα,
 Ο Υπαρκτός Χρόνος είναι, κατά κάποιο τρόπο, ο πιο δύσκολος χρόνος απ' όλους
 Γιατί τ' αθώα παιδιά που τόσο ταραγμένα ψιθύριζαν
 Έξω από την κλειδωμένη πόρτα όπου ξέραν ότι βρίσκονται τα δώρα
 Μεγάλωσαν σαν άνοιξε.
 Αναπολώντας τώρα εκείνη τη στιγμή
 Μπορούμε να καταπνίξουμε τη χαρά, όμως η ενοχή συνειδητή παραμένει:
 Στη θύμηση του στάβλου όπου για μια φορά μες στη ζωή μας
 Το κάθε τι έγινε ένα
 Εσύ και τίποτε δεν ήταν ένα Αυτό. 
Κι εκλιπαρώντας την αίσθηση αλλ'αγνοώντας την αιτία,
 Κάτι να βρούμε ψάχνουμε, οτιδήποτε, που να παρεμποδίζει 
Την αυτο-αντανάκλαση μας, κι αυτό το κάτι φαίνεται 
Πως θα ΄ναι κάποιος πόνος δυνατός.
 Κι έτσι, μια κι απαντήσαμε τον Υιό,
 Κάτι μας σπρώχνει από τότε πάντοτε να προσευχόμαστε και στον Πατέρα∙
 «Οδήγησον ημάς εις πειρασμόν και εις το πονηρόν δια την σωτηρίαν ημών».
 Θε να 'ρθουν, σύμφωνοι, μην ανησυχείς∙ ίσως με μια μορφή
 Που δεν προσμέναμε και, σίγουρα με μια δύναμη 
Πιο τρομερή απ' όσο γίνεται να φανταστούμε.

 Στο μεταξύ Υπάρχουνε λογαριασμοί να εξοφληθούν,
 μηχανές να επισκευαστούν,
 Ανώμαλα ρήματα να διαβαστούν, 
ο Χρόνος ο Υπαρκτός να λυτρωθεί Απ' την ασημαντότητα. 
Το ευτυχισμένο πρωινό τελείωσε,
 Η νύχτα της αγωνίας δεν έφτασε ακόμη∙
 η ώρα είναι μεσημέρι:
 Όταν το πνεύμα πρέπει να γυμνάσει της αγαλλίασης τις κλίμακες του
 Ο Θεός δε θα γελάσει κανέναν,
 μήτε και τον κόσμο του θριάμβου του. 





Πηγή: www.lifo.gr

ΠΑΛΙ


Πάλι.

Πάλι ὁ οὐρανὸς ἀνοίγει ἐδῶ τὴν πύλη
Πάλι σηκώνει τὴ σημαία
Ἐμεῖς μπαίνουμε χωρὶς φόβο

Τὰ μάτια τὰ πουλιὰ μαζί μας μπαίνουν
Ἀστράφτει ἡ πολιτεία ἀστράφτει ὁ νοῦς μας
Ἡ φαντασία τοὺς κήπους πλημμυράει

Εἶναι παιδιὰ ποὺ στέκονται στὶς βρύσες
Κορυδαλλοὶ στοὺς ὄρθρους ἀκουμπᾶνε
Στὶς λεμονιὲς ἄγγελοι χορτάτοι

Εἶναι ἀηδόνια ποὺ παντοῦ ξυπνᾶνε
Φλογέρες παίζουν ἔντομα βουίζουν
Εἶναι τραγούδια ἡ στάχτη τῶν νεκρῶν

Κι οἱ νεκροὶ κάπου ἀναγεννιοῦνται πάλι
Ὁλοῦθε μᾶς μαζεύει ὁ Θεὸς
Ἔχουμε χέρια καθαρὰ καὶ πᾶμε


Γιώργος Σαραντάρης. (Κωνσταντινούπολη 1908 - Ἀθήνα 1941): 
ποιητής, φιλόσοφος καὶ δοκιμιογράφος.



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...