Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Μια γυναίκα απελπισμένη πάει στο γιατρό: 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΟΡΤΣΟΣ: Ο ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ "ΔΑΙΜΟΝΙΟΣ" ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΔΕΣΣΑΣ








Πρωτοάκουσα το όνομά του από μικρούς μαθητές του Γυμνασίου των Προμάχων, όταν κατά καιρούς κάλυπτα για τα "Προμαχιώτικα Νέα" διάφορες εκδηλώσεις του σχολείου.


Μπορούσα να διακρίνω από τότε την λάμψη στα μάτια των παιδιών, όταν μιλούσαν γι αυτόν, λες και μιλούσαν για κάποιο δικό τους, πολύ δικό τους οικείο πρόσωπο. 

Όλα τα παιδιά χαμογελούσαν, όλα μιλούσαν με ενθουσιασμό για τον "πληροφορικό" τους.
Ο Γιώργος Γιόρτσος τους δίδασκε την εποχή εκείνη, δυο περίπου χρόνια πριν, το μάθημα της πληροφορικής και μάλιστα οι δράσεις τους ήταν αναρίθμητες, και η αμεσότητά του αντικατοπτρίζονταν στα προσωπάκια των μαθητών.
Ακόμη και τώρα, οι σχέσεις μεταξύ τους παραμένουν στενές και αλληλένδετες, και ο μοντέρνος τρόπος σκέψης και ζωής, τους φέρνει πιο κοντά.
Όταν τον γνώρισα και τα είπαμε δια ζώσης, αντιλήφθηκα το ταλέντο του στην μεταδοτικότητα και την ευστροφία του πνεύματος καθώς και την μοντέρνα προοπτική με την οποία αντιμετωπίζει την περιπέτεια της ζωής. Ευγενικός και με ευφράδεια λόγου, αιχμαλωτίζει τον συνομιλητή και οι απόψεις του μεστές και ζυγισμένες. 
Ο Γιώργος Γιόρτσος λοιπόν, ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, με σπουδές στο  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τάξη του 2005 · Πληροφορική & Διοίκηση, Διοίκηση Ολικής Ποιότητας στην Μέση Εκπαίδευση και Στυλ Ηγεσίας 
Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ
Τάξη του 1999 · Δίκτυα, Προγραμματισμός, Πολυμέσα, Βάσεις Δεδομένων, 
διαθέτει το χάρισμα της μεταδοτικότητας και με την υποδειγματική του εργατικότητα και επιμονή στους στόχους του, είναι τα τελευταία χρόνια ο διευθυντής των Δημοσίων ΙΕΚ Αριδαίας και Έδεσσας.
Επί των ημερών του, τα δυο ΙΕΚ της Πέλλας, έχουν στελεχωθεί με ικανούς δασκάλους, κάνοντας με τις συνεχείς αναζητήσεις τους τα τμήματα των ινστιτούτων να πολλαπλασιάζονται κάθε σεζόν και να προστίθενται νέα τμήματα.
Με άοκνες προσπάθειες έχουν καταφέρει να ομογενοποιηθούν με την τοπική κοινωνία και τις επαγγελματικές τάξεις και να διατηρούν μια αξιοσημείωτη συνεργασία σε πολλούς τομείς.
Η αναγνώριση δε της δουλειάς που γίνεται, αντικατοπτρίζεται στον τεράστιο αριθμό μαθητών που φοιτούν στα τμήματα των δυο ΙΕΚ (140 περίπου στης Αριδαίας και 125 στης Έδεσσας).
Τα τμήματα των καταρτιζομένων είναι ελκυστικά και αποσκοπούν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφησή τους στην τοπική αγορά εργασίας. Ενδεικτικά να αναφέρω τα τμήματα μαγειρικής, αρτοζαχαροπλαστικής, κομμωτικής, φυσικοθεραπείας, λουτροθεραπείας, βοηθού φαρμακείου, τουριστικού πράκτορα κ.α.
Τελευταία μάλιστα προστέθηκε τμήμα υποκριτικής τέχνης, το μοναδικό στην Ελλάδα(υπάρχει άλλο ένα τμήμα στην Αθήνα), ενώ προγραμματίζεται η ίδρυση τμήματος γαλακτοκομικής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές φάρμες.
Στα πλαίσια δε της εξωστρέφειας των δυο ΙΕΚ, διενεργούνται τακτικά διάφορες δράσεις των τμημάτων, καθώς και πολλές συνεργασίες με άλλα ΙΕΚ της πατρίδας μας, αλλά και ανάλογα ινστιτούτα του εξωτερικού.
Παρά τις δυσκολίες και την υφιστάμενη οικονομική κρίση, ο οξυδερκής διευθυντής και τα στελέχη που τον πλαισιώνουν, με άοκνη και συνεχή προσπάθεια, καταφέρνουν να εξισορροπούν στα προβλήματα, που παρουσιάζονται και αναζητώντας συνεργασίες, καταφέρνουν να βρίσκουν λύσεις, συνεργαζόμενοι στενά με τους τοπικούς και μη φορείς, καθιστώντας τα δυο ΙΕΚ, σε εργοστάσια παραγωγής σωστών και πλήρως καταρτισμένων στελεχών.

Δίνουν έτσι εφόδια και εξειδίκευση στους νέους αποφοίτους, και ένα "συν" στο βιογραφικό τους, ενώ πολλοί από αυτούς βρίσκουν μια πολυπόθητη θέση εργασίας, μέσα στην δύσκολη εποχή που διανύουμε.
Τελειώνοντας να αναφέρω την αδιαμφισβήτητα θετική άποψη της τοπικής μας κοινωνίας, για το έργο που επιτελείται και μάλιστα δωρεάν, καθώς και το γεγονός, ότι πολλοί επαγγελματικοί φορείς εμπλέκονται και συμβιούν αρμονικά στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τα δυο ινστιτούτα.
Προσωπικά ο γράφων το άρθρο, θεωρώ τον αεικίνητο διευθυντή τους, σαν ένα δώρο, που έστειλε ο θεός της Πέλλας στην περιοχή μας, ένα δώρο που βάζει γερές βάσεις για το μέλλον που τόσο αβέβαιο μας το παρουσιάζουν κάποιοι, και πιστεύω ακράδαντα, ότι με ανθρώπους σαν τον Γιώργο, υπάρχει Ελπίδα.


ΥΓ. Χαρακτηριστικό της ταπεινοφροσύνης και του χαρακτήρα του ανδρός, αναφέρω, ότι σε πρότασή μου να συνεντευξιαστούμε και να μιλήσουμε προσωπικά γι αυτόν και το έργο του, μου αρνήθηκε ευγενέστατα, πράγμα που σέβομαι και τηρώ.
Δημήτρης Σαλαμάνης


Δείτε αφιέρωμα στα ΙΕΚ Αριδαίας και Έδεσσας στην TV100



ΤΑ "ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ


Είναι γνωστό σε όλους που εμπλέκονται στα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, ότι η πλειοψηφία όσων μετέχουν σε αυτό, ασχολείται όχι από επαγγελματικά κίνητρα, αλλά από ανιδιοτελή αγάπη για το άθλημα και τον τόπο.

Μοναδικό κριτήριο για την ενασχόλησή τους με το αντικείμενο είναι η διάδοση της ευγενούς άμιλλας και η ανάδειξη τυχόν ταλέντων για να προωθηθούν σε μεγαλύτερα κέντρα.
Έτσι λοιπόν, ποδοσφαιριστές, παράγοντες, διαιτητές, δίνουν το καλύτερο που μπορούν για τον σκοπό αυτό, προσφέροντας στους χιλιάδες φιλάθλους του νομού μας, χαρά και τουλάχιστον δυο ώρες διασκέδασης στα γήπεδα των ομάδων.
Επίσης τα τελευταία χρόνια, έχει παρουσιαστεί μια έξαρση των μεταδόσεων των αγώνων μέσα από το διαδίκτυο, που με τα όποια προβλήματά του, προσφέρει μέσα από τα διάφορα μπλογκς, άμεση ενημέρωση και πλούσια προβολή των ομάδων και των ποδοσφαιριστών.

Ακούραστοι εργάτες για την επίτευξη του σπουδαίου αυτού έργου, που μετά το τέλος των αγώνων περιμένουν να δουν πολλοί, είναι και οι ακούραστοι αθλητικογράφοι, οι οποίοι οργώνουν τα γήπεδα κάθε Σαββατοκύριακο και κόντρα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, με ελάχιστα μέσα και μηδαμινή ανταμοιβή, μεταδίδουν από τις ιστοσελίδες τους τα τεκταινόμενα.
Δεδομένου ότι τα πρωταθλήματα διεξάγονται την χειμερινή εποχή, αντιλαμβάνεται κανείς, το κρύο που επί δίωρο "τρώνε", καθώς επίσης και το επόμενο στάδιο, που είναι η αποτύπωση των όσων είδαν στην ηλεκτρονική εφημερίδα, στάδιο το οποίο είναι εξίσου χρονοβόρο και ψυχοφθόρο.
Οι αφανείς αυτοί λοιπόν εργάτες, οι οποίοι επαναλαμβάνω, δεν αμείβονται, μοναδικό κίνητρο έχουν το μεράκι και την αγάπη προς το αντικείμενο.

Όταν όμως βγαίνουν κάποιοι, οι οποίοι θεωρώντας ότι τα γραφόμενα από τους αθλητικογράφους τους αδικούν, και απειλούν με ύφος κακοποιού, τότε υπάρχει μεγάλο θέμα.
Η επέμβαση, η προσπάθεια χειραγώγησης, η επιβολή με το στανιό, η απειλές κατά συγκεκριμένης αθλητικογράφου,αποτελεί τον πλέον φασιστικό δρόμο, που κάποιοι θέλουν να καθιερώσουν στα αθλητικά ρεπορτάζ του νομού.

Εμείς στα Προμαχιώτικα Νέα, δηλώνουμε την καταδίκη μας για τις πρωτοφανείς αυτές ενέργειες και έχοντας σαν ιδανικά μας, την πίστη στον πλουραλισμό και την ελευθεροτυπία, στηρίζουμε την αθλητικογράφο Χαρά Ματεντζόγλου και ενώνουμε την φωνή μας με τη δική της, απαιτώντας να μη φιμωθεί ο ελεύθερος λόγος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ


Γιάννης Σηφάκης για τις δηλώσεις Γ. Καρασμάνη για τις ενισχύσεις των αγροτών
"Η ΝΔ καλύτερα να σιωπά όσον αφορά τον αγρότες και τους κτηνοτρόφους"

Όσον αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις ο κ. Καρασμάνης γνωρίζει, όπως και όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι,  ότι φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά η νέα ΚΑΠ και είναι φυσιολογικό να παρατηρηθούν κάποιες καθυστερήσεις. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πλήρωσε φέτος την προκαταβολή των επιδοτήσεων, όταν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο δεν θα πληρώσουν καν μέσα στο έτος και οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες πληρώνουν αυτές τις μέρες. Ψεύδεται ο κ. Καρασμάνης όταν λέγει ότι οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληρώσει. 
Όσον αφορά τα δικαιώματα γνωρίζει πολύ καλά ότι πληρώθηκε ( σύμφωνα με την νέα ΚΑΠ) το 54%, το 30% ( πρασίνισμα) θα πληρωθεί τον Φεβρουάριο και το 10% τον Ιούνιο και ακόμη ότι τα δικαιώματα εδόθησαν με βάση δεδομένα από το παρελθόν και οι αδικίες που παρατηρούνται οφείλονται στην παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών επί των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και σε πελατειακές σχέσεις που καλλιεργήθηκαν επί χρόνια και στις οποίες ο ίδιος δεν ήταν αμέτοχος.
Ακόμη οι ευθύνες των κυβερνήσεων στις οποίες ο κ. Καρασμάνης διετέλεσε βουλευτής και Υπουργός για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος της Πέλλας είναι τεράστιες. Η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, η διάλυση της οργάνωσης του αγροτικού κόσμου, η εγκατάλειψη αγροτικών εκτάσεων, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, οι πασιφανείς αδικίες και διαφόρων ειδών «εξυπηρετήσεις» φέρουν την σφραγίδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η όψιμη «ανακάλυψη» της Αμερικής δεν πείθει πλέον κανέναν, το ίδιο και ο λαϊκισμός του κ. Καρασμάνη.
Η διαχείριση από τις κυβερνήσεις της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ του θέματος των βοσκοτόπων είναι η τρανή απόδειξη της ανεπάρκειας και ανευθυνότητας τους. Δώσαμε λύση με τον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο και προχωρούμε στην ΕΕ για την αποκατάσταση των προβλημάτων που επί των ημερών του κ. Καρασμάνη μας οδήγησαν στον καταλογισμό τεράστιων προστίμων στην χώρα μας. Κανείς ακόμη δεν μπορεί να ξεχάσει τα πακέτα Χατζηγάκη και Κοντού για τα οποία η ΕΕ ζητά καταλογισμό τους αγρότες.
Η κυβέρνηση μαζί με τον αγροτικό κόσμο παλεύει και θα βρει τις λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα  που θα επαναφέρουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Πέλλας εκεί που τους αξίζει, όχι μόνο να παράγουν δυναμικά και ποιοτικά προϊόντα αλλά να απολαμβάνουν και τον κόπο των προσπαθειών τους.

TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


   Σας καλούμε να έρθετε στις 21 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00΄μ.μ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο
Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2015.

ΘΕΜΑ 2ο 
Έγκριση πρακτικού πρόχειρου διαγωνισμού του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΚΙ ΑΡΙΔΑΙΑΣ»

ΘΕΜΑ 3ο  
Έγκριση πρακτικού κλήρωσης επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού & Συγκρότηση Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου της παροχής υπηρεσιών με τίτλο "Υλοποίηση πράξης bee-conomy - Υπ.2 Δράσεις πληροφόρησης και δημοσιότητας".

ΘΕΜΑ 4ο 
Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμός όρων πρόχειρου διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ και κριτήριο κατακύρωσης  το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης (χαμηλότερη τιμή), για την προμήθεια με τίτλο «Υλοποίηση πράξης Bee-conomy IPA-CBC - Προμήθεια εξοπλισμού μελισσοκομικού σχολείου και πάρκων (Υποέργο 4)», προϋπολογισμού δαπάνης 48.305,00  € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. σε βάρος του Κ.Α 15.7341.0006 του προϋπολογισμού 2015 του Δήμου.

ΘΕΜΑ 5ο 
Έγκριση των  τεχνικών προδιαγραφών και τον καθορισμό όρων ανοιχτού δημόσιου ηλεκτρονικού  διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 28/1980  με κριτήριο κατακύρωσης την τεχνικοοικονομικά  συμφερότερη  προσφορά για την παροχή υπηρεσίας   «Υλοποίηση της πράξης Bee-conomy  ΥΠ.3- Δράσεις υποστήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας των προϊόντων μέλισσας»  προϋπολογισμού δαπάνης 120.060,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. σε βάρος του Κ.Α 02.15.7341.0005 του προϋπολογισμού 2015 του Δήμου.

ΘΕΜΑ 6ο   
Ορισμός μελών επιτροπής Παραλαβής Φυσικού Εδάφους για το έργο                                  ΥΠΟΕΡΓΟ 1: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ»       

ΘΕΜΑ 7ο   
ΈΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΚΕΚΠΑ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΚΕΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ (ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ)

ΘΕΜΑ 8ο  
Απευθείας ανάθεση έργου με τίτλο: «Κατασκευή τσιμενταύλακα ομβρίων υδάτων Τσάκων».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΡΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ


ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΥΔΡΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ



Διανομή μανταρινιών από την Π.Ε. Πέλλας
Στους Δήμους Αλμωπίας και Σκύδρας, την Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 

Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ανακοινώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί δωρεάν διανομή φρούτων και, συγκεκριμένα, μανταρινιών στους Δήμους Αλμωπίας και Σκύδρας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους.

Δικαιούχοι της διανομής είναι οι ωφελούμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ καθώς και οι κάτοχοι κάρτας σίτισης.

Οι μεν ωφελούμενοι του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα, τον ΑΜΚΑ τους ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοπροσωπίας.

Από την άλλη οι κάτοχοι της κάρτας σίτισης θα πρέπει να έχουν μαζί τους την κάρτα σίτισης, την αστυνομική τους ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοπροσωπίας.

Η διανομή θα γίνει για το Δήμο Αλμωπίας, στις εγκαταστάσεις της  ΑΦΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ "Η ΕΝΩΣΗ", (1ο χλμ Αριδαίας – Τσακώνων), ενώ για το Δήμο Σκύδρας, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Π. Παυλίδης «ΝΕΑ ΜΕΛΙΣΣΑ» (2ο χλμ Γιαννιτσών – Έδεσσας).

Την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου θα γίνει αντίστοιχη διανομή στους Δήμους Έδεσσας και Γιαννιτσών.

ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



Αυτοκινητοπομπή, αποτελούμενη από τρία αστυνομικά αυτοκίνητα, ένα ασθενοφόρο, ένα πυροσβεστικό όχημα και ένα τζιπ του στρατού, κατευθύνθηκε στα βόρεια των Προμάχων, προς τα βουνά της περιοχής.
Για τον καθησυχασμό των αναγνωστών που μας ρωτούν, πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν έγινε κάποιο ατύχημα, που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σκιά, λόγω της συχνότητας τους, αλλά σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μας, μάλλον βρέθηκε κάποια παλιά στρατιωτική αποθήκη από τους πολέμους των περασμένων δεκαετιών.
Άλλη πληροφορία κάνει λόγο για την ανακάλυψη από περαστικούς, μιας άσκαστης οβίδας, την οποία κλήθηκαν οι αρχές να εξουδετερώσουν.
Θα ενημερώσουμε με νέα ανάρτηση, μόλις μάθουμε νεότερα.

Ο ΑΛΑΦΡΟΪΣΚΙΩΤΟΣ - ΤΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ ΟΥΡΔΑ


                                                   Ο αλαφροΐσκιωτος

Όλοι στο χωριό έπαιζαν και γελούσαν μαζί του. «Βασίλη» ο ένας «Βασίλη» ο άλλος. Και δώστου τα πειράγματα και τα αστεία μαζί του. Πολλές φορές μάλιστα, τα ευτράπελα αυτά, ήταν πολύ σοβαρά. Κανενός όμως, μικρού ή μεγάλου, δεν ίδρωνε το αυτί. Έτσι, θέλεις βρισιές, θέλεις άσχημες κουβέντες, θέλεις χειρονομίες, όλα τα υπέμενε ο άνθρωπος. Και τα υπέμενε στην κυριολεξία.
Ιδιαίτερα τα «βάσανά» του από εμάς τα παιδιά, ήταν πολλά και διαφορετικά. Χωρίς να καταλαβαίνουμε και πολύ τι κάναμε και φυσικά χωρίς ενοχές, άλλοτε του βάζαμε τρικλοποδιές για να πέσει όταν περπατούσε και όταν έτρεχε, άλλοτε του λύναμε τη ζώνη από το παντελόνι για να δούμε… και εγώ δεν ξέρω τι και άλλοτε τον πιτσιλούσαμε με τα νεροπίστολα. Και το χειρότερο! Πολλές φορές στην πλατεία, όταν κατέβαζε το ποτάμι και είχε πολύ νερό, τον σπρώχναμε μέσα, για να τον δούμε ύστερα να βγαίνει παπί-μούσκεμα και να μας κυνηγάει. Πάλι καλά που τότε δεν τον είχαμε πνίξει…
Και όμως ο φουκαριάρης δεν αντιδρούσε σε τίποτα. Τίποτα. Μονάχα τα χείλη του κάτι ψέλλιζαν αλλά κανένας δεν ήξερε τι. Έκανε παράπονα για μας, αναθεμάτιζε τη στιγμή που μας συναντούσε στο δρόμο, έβριζε και αυτός με τη σειρά του για τα παθήματα; Ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει. Έτσι, αφού δεν έκανε κάτι παραπάνω, από το να μουρμουρίζει, ήταν ευκαιρία να χοντραίνει η κατάσταση μαζί του και να αποθρασύνονται όλο και περισσότερο οι ενοχλητικοί χωριανοί του, με απρόβλεπτες συνέπειες γι αυτόν. Ωστόσο όσο και να ήταν «ιώβεια» η υπομονή του και αυτός ήταν άνθρωπος. Ψυχή είχε μέσα του. Πόσο θα μπορούσε να αντέξει όλες τις κοροϊδίες σε βάρος του; Και αυτή η αξιοπρέπειά του! Όσο και αν ήταν βαθειά χωμένη μέσα στη συνείδησή του, μια και μιλάμε για έναν άνθρωπο «αγαθό» όπως τον εννοούμε σήμερα, κάποιες φορές έβγαινε στο πρόσωπό του και ζωγραφιζόταν με μορφή παραπόνου. Προπάντων το παράπονο αυτό, έβγαινε χείμαρρος στα μικρά σαν χάντρες σπινθηροβόλα και πάντα υγρά μάτια του. Έτσι λοιπόν παράπονο στα χείλη του, παράπονο και στην καρδιά του αλλά παράπονο και σ’ αυτή τη σιωπή του, γιατί ο καημένος σίγουρα πονούσε. Πως όμως θα μπορούσε να το πει και ποιος θα τον καταλάβαινε..!
Βράδυ προ της παραμονής των Χριστουγέννων. Έξω το κρύο μια μόνιμη κατάσταση. Τα λίγα χιόνια που έπεσαν τις προηγούμενες μέρες, έμειναν βελούδινα στις άκρες των δρόμων και στις στέγες των σπιτιών. Όσο για τα δέντρα στους κήπους και στις αυλές με το χιόνι πάνω τους, έμοιαζαν με σιωπηλές και ντροπαλές νύφες, που μέσα στη νύχτα στολίστηκαν λες και περίμεναν τον γαμπρό να τις πάει στην Εκκλησία. Το σκοτάδι αν και χίμηξε παντού στο χωριό, δεν κατάφερε να κλείσει μέσα στα σπίτια όλους τους ανθρώπους. Πολλοί ήταν αυτοί που ακόμα βάδιζαν στους δρόμους, με τη μαύρη σκιά τους να τους ακολουθεί σε κάθε τους βήμα. Τέλος λίγα και τα φώτα στα παράθυρα και λίγα τα τζάκια που κάπνιζαν στα κεραμίδια. Το χωριό αυτή τη νύχτα, φαίνεται να μη θέλει να κοιμηθεί και κάνει βόλτες στις γειτονιές του, παρέα με τα αστέρια που απόψε σαν από θαύμα, φαίνονται να φέγγουν περισσότερο πάνω στον ουρανό. Ποιος ξέρει; Μπορεί οι κάτοικοι να ανυπομονούν, ώρα με την ώρα να δουν, μήπως ένα από τα αστέρια στον ουρανό, ρίξει ξανά το φως του στη Βηθλεέμ, σε μας εδώ κάτω στη γη και πάνω από τη φάτνη που γεννήθηκε  Εκείνος. Ο Μικρός και Μεγάλος Χριστός.
Έτσι λοιπόν και στην αυλή του Σχολείου μας, ακούγονται φωνές και τραγούδια. Βγαίνουν από μας τα παιδιά, που δεν ξέρω γιατί αυτό το βράδυ, ξεχάσαμε με το παιχνίδι να επιστρέψουμε στο σπίτι αλλά και οι γονείς μας ξέχασαν και αυτοί να μας μαζέψουν. Δίπλα από ένα σπίτι στη γειτονιά, μαζί με τα παιδιά, ακούγεται και ο ήχος ενός ακορντεόν. Παίζει γλυκά την «Άγια Νύχτα» και το «Καλήν ημέρα άρχοντες». Οι μελωδίες του, έρχονται στα αυτιά σαν αγγελικοί ύμνοι. Ταιριάζουν απόλυτα με τις φωνές μας και τα τραγούδια στο Σχολείο και κάνουν την ατμόσφαιρα πανηγυρική. Να χαίρεσαι που ζεις…
Όμως… Μα τω Θεώ! Τι γίνεται εκεί στο τέρμα της αυλής του Σχολείου; Εκεί κάτω που είναι φυτεμένες δύο ακακίες και στη μία απ’ αυτές κρέμεται το καμπανάκι, αυτό που κάθε τόσο μας υπενθυμίζει την ώρα να πάμε Σχολείο! Και ποιος το χτυπάει έτσι ρυθμικά και χαρούμενα, λες και είναι γιορτή..! Όμως πάλι για σταθείτε! Ακούγονται και γέλια από τα παιδιά! Κάποιος τα διασκεδάζει..! 
Φίλοι μου! Μην κουράζεστε πολύ για να το βρείτε..! Είναι ο Βασίλης. Αυτός ο καλόκαρδος φίλος μας που λέγαμε προηγουμένως! Μαζί μας απόψε ξέχασαν και αυτόν να τον περιμαζέψουν οι δικοί του και τον άφησαν ελεύθερο να κάνει τον «παλιάτσο» για να ξεκαρδίζονται οι φίλοι του, τα πειραχτήρια. Και όσο αυτοί τον πειράζουν, τόσο αυτός χτυπάει το καμπανάκι, χορεύει και πηδάει «προς τέρψιν όλων». Τα παιδιά, μικρά και μεγάλα έχουν σχηματίσει κύκλο γύρω του και άλλα απ’ αυτά του τραβάνε το παλτό, άλλα του παίρνουν την τραγιάσκα και άλλα τον χτυπάνε στην πλάτη για να τρέξει μέσα στο μισοσκόταδο να τα πιάσει. Και αυτός ο καημένος, ίσος και λίγο πιο κάτω στο μυαλό απ’ αυτά, δεν χαλάει το χατίρι κανενός. Γελάει κι αυτός, φωνάζει, τρέχει μαζί τους. Σωστό κομφούζιο αυτή η γωνιά της αυλής του Σχολείου...!
Το κάλλος της παρέας του, ζηλεύουν και οι υπόλοιπες παρέες που παίζουν κοντά. Πάνε και αυτές να πάρουν μέρος στο παιχνίδι. Να δουν και να απολαύσουν τον άνθρωπο που ό,τι και να τον κάνεις δεν νευριάζει με κανέναν, δεν μαλώνει, όλα τα υπομένει, όλα τα καρτερεί και ποτέ δεν σε κάνει να νοιώσεις άσχημα. Είναι ήρεμος και έχει πηγαία καλοσύνη που βγαίνει από την αθωότητά του. Θυμίζει βράχο που όσο κι αν τον δέρνει η θάλασσα, αυτός παραμένει εκεί ατάραχος γαληνεύοντας κάθε οργισμένο κύμα της που ξεσπάει πάνω του..!
«Βασίλη πόσο δεν σου μοιάζουμε εμείς οι «σώφρονες» και «λογικοί» άνθρωποι, οι προικισμένοι με υψηλούς δείκτες νοημοσύνης. Εμείς που για ένα στραβοκοίταγμα ή ένα πενταράκι που θα χάσουμε από τον άλλον ή τέλος πάντων από ένα θίξιμο του υπερβολικού εγωισμού μας, είμαστε σε θέση να τον ξεκάνουμε…»
Έτσι λοιπόν, έφτασε κάποια στιγμή, οι περισσότερες  παρέες  να έχουν σταματήσει να παίζουν μεταξύ τους και να έχουν καταπιαστεί στο παιχνίδι με τον Βασίλη. Η δική μας παρέα, που ήμασταν παιδιά κάπως μικρότερα στην ηλικία, δεν έπαιρνε μέρος σ’ αυτό, αλλά παρακολουθούσε τα «τεκταινόμενα» από απόσταση. Μας έφτανε αυτό που βλέπαμε και μ’ ένα μειδίαμα στα χείλη, διασκεδάζαμε το όλο σκηνικό, ευτυχισμένοι που αύριο θα ψάλλουμε και τα κάλαντα, ενώ την άλλη μέρα θα φορέσουμε τα καλά μας για να πάμε στην Εκκλησία και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, απαλλαγμένοι από διαβάσματα, αίθουσες και θρανία, που σε κάνουν να στεναχωριέσαι. 
Και ενώ οι φωνές και οι τσιρίδες με τα πειράγματα κορυφώνονταν, ξαφνικά όλα σώπασαν. Λες και κάποιος πάτησε το κουμπί στο ραδιόφωνο. Μόνο στο κέντρο όλων ο Βασίλης, πάλι κάτι μουρμούριζε. Κοίταζε στον ουρανό και έδειχνε με το δάχτυλό του τα αστέρια. Αλλά κανένας δεν μπορούσε να καταλάβει τι εννοούσε με ό,τι  έλεγε και ό,τι έδειχνε ! Ωστόσο όμως αυτός συνέχιζε να επαναλαμβάνει τα λόγια του και να δείχνει τον ουρανό. Χωρίς να ξέρουν γιατί, όλοι τότε κρεμάστηκαν απ’ τα χείλη του και τέντωσαν τ’ αυτιά τους, πρώτη φορά ν’ ακούσουν τουλάχιστον τα λόγια του. Και μέσα στη σιωπή που έπεσε, κάποιος που ήταν πολύ κοντά του, φώναξε:
-Ρε παιδιά κάτι λέει γι’ αστέρι…
-Ναι, συμφώνησε και κάποιος άλλος παρακεί. Μιλάει και μας δείχνει ένα αστέρι. Αφήστε τον να δούμε τι θα κάνει! Κάπου θέλει να πάει!
Και τον άφησαν. Τραβήχτηκαν στην άκρη και του άνοιξαν δρόμο. Τότε αυτός με τον ίδιο μονόλογο και την παλάμη του να δείχνει προς μια κατεύθυνση, πήρε τον δρόμο που ανέβαινε προς την Εκκλησία μας, την Ανάληψη. Χωρίς πολύ σκέψη και από περιέργεια, σχεδόν όλοι τον ακολουθήσαμε. Μπροστά αυτός και πίσω όλοι εμείς πηγαίναμε στα τυφλά. Εκεί που μας οδηγούσε ο Βασίλης. Ένας «αλαφροΐσκιωτος» του χωριού, που ξαφνικά τον πήραμε στα σοβαρά και τώρα μας οδηγεί, ποιος ξέρει πού;
Ήδη είχαμε φτάσει μπροστά στις σιδερένιες πόρτες της Εκκλησίας και στρίβαμε στον δρόμο, δίπλα απ’ τα χοντρά πλατάνια, που στέκονται εκεί, όρθια και αγέρωχα, ακόμα και μέχρι σήμερα. Τα τεράστια και στραβά κλωνάρια τους, που ανοίγονταν ψηλά στον ουρανό με τ’ αστέρια του, έριχναν κάτω στη γη τη βαριά νυχτερινή τους σκιά… Μαζί με την ομίχλη, που σηκωνόταν εκείνη την ώρα, νόμιζες ότι σ’ εκείνο το σημείο έκανες περίπατο στα σύννεφα. Και ο Βασίλης, χωρίς σταματημό, πήγαινε πήγαινε. Μουρμούριζε και έδειχνε. Πίσω του όλοι οι άλλοι. Εμείς το μπουλούκι της περιέργειας και της έκπληξης από την αποψινή συμπεριφορά του.
-Πού μας πάει ρε, φώναζαν μερικοί από πίσω, σπάζοντας τη σιωπή στο βήμα τους, ίσως και αρνούμενοι να ακολουθήσουν.
-Που θέλετε να μας πάει, απαντούσαν κάποιοι άλλοι απ’ την πομπή! Ο άνθρωπος τρελός είναι και κάνει ό,τι θέλει..!
Και συνεχίζαμε τον δρόμο με την απορία,  πού τέλος πάντων μας τραβάει αυτός ο άνθρωπος, που απόψε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το έσκασε απ’ το σπίτι του και έγινε ο «άνθρωπος της βραδιάς» σ’ ένα παράξενο οδοιπορικό, που μόνο αυτός ήξερε πού οδηγούσε…
Τελικά «ο τρελός», που τον φώναζαν όλοι όσοι τον ακολουθούσαν, έστριψε αριστερά και μπήκε μέσα στα χωράφια, τα σπαρμένα με σιτάρι. Προχώρησε λίγο περισσότερο και σταμάτησε πλάι σ’ ένα λοφίσκο. Όλοι γνωρίζαμε εδώ το μέρος. Ήταν  «Τούμπα». Παλιές δοξασίες, έφερναν στο σημείο αυτό, να υπάρχει  αρχαία ακρόπολη ή αρχαίος ναός, που αργότερα μετατράπηκαν σε Μοναστήρι. Μόνο αυτά τα λίγα γνώριζαν για τον τόπο οι χωριανοί. Όμως κάθε φορά που πέρναγαν απ’ τον δρόμο, τους έρχονταν να κάνουν τον σταυρό τους. Ο Βασίλης σαν έφθασε εδώ, συνέχιζε πάλι να μουρμουρίζει! Ύστερα απότομα  γύρισε προς τους άλλους που ήταν πίσω του. Πάλι τους κοίταζε και έδειχνε με τα χέρια του, μια τον ουρανό και μια τον λόφο. Αλλά και τώρα κανένας δεν μπορούσε να τον καταλάβει…
Και τότε έγινε κάτι, που έδωσε τέλος στο μυστήριο!
Ένας μικρός, που όλο το διάστημα κράταγε απ’ το χέρι τον μεγαλύτερό αδελφό του και ήρθε μαζί του μέχρις εδώ, πήγε κοντά στον Βασίλη .Δεν φάνηκε  να συνομίλησε μαζί του ,ωστόσο όμως ο Βασίλης, μόλις τον είδε στα πόδια του, του χάιδεψε το κεφάλι. Όταν το παιδάκι γύρισε πάλι πίσω στον αδερφό του, τον τράβηξε απ’ το ρούχο για να του πει κάτι. Εκείνος έσκυψε και ο μικρός του ψιθύρισε στο αυτί τα εξής:
-Αυτός λέει ότι εδώ, βλέπει φως και ότι εδώ γεννήθηκε ο Χριστός..!
Σαν άκουσε αυτό ο αδερφός του, ξεκαρδίστηκε στα γέλια. Το φώναξε και στους άλλους δίπλα του. Και αυτοί δεν μπόρεσαν να κρατηθούν. Ώσπου το έμαθαν όλοι. Ώστε λοιπόν, αυτό τους έλεγε ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή, που ξεκίνησαν από το Σχολείο..!
-Τρελέ δεν υποφέρεσαι και θέλεις λίγο ξύλο για να βάλεις μυαλό, φώναξαν μερικοί, κρατώντας το στόμα τους, μη σκάσουν στα γέλια.
-Να τον πάρουμε και να τον πετάξουμε στο ποτάμι, μήπως συνέλθει ο φαντασμένος, φώναξε κάποιος άλλος πιο τολμηρός..!
Έτσι τον έπιασαν απ’ τα χέρια και τον τράβηξαν προς το ποτάμι. Ο Βασίλης προσπάθησε να αντισταθεί, αλλά δεν τα κατάφερε. Τα χείλη του πάλι κάτι μουρμούριζαν, αλλά πλέον κανένας δεν έδινε σημασία στα λόγια του. Εξ άλλου, τώρα  όλοι  ξέρουν  ότι μιλάει για ανύπαρκτα και φανταστικά πράγματα, που δεν συμβαίνουν στους καιρούς μας! Γι αυτό ένα νυχτιάτικο κολύμπι, λίγες ώρες πριν από τα Χριστούγεννα θα τον επανέφερε στην πραγματικότητα. Αυτή την πραγματικότητα, που αμφισβητεί και ισοπεδώνει τα πάντα στη ζωή και δεν βλέπει τίποτα παραπάνω από τον αμαρτωλό εαυτό της.
Και τον έσπρωξαν στο ποτάμι. Τα παγωμένα και καθαρά νερά του, που μέσα τους καθρεφτιζόταν ο ουρανός και τ’ αστέρια ταράχτηκαν. Τα μικρά ασημένια κύματα που σηκώθηκαν, άνοιγαν σε κύκλους και μ’ένα σιγανό παφλασμό  έσκαγαν στις όχθες του.
Ο καημένος έγινε μούσκεμα. Βράχηκε το παντελόνι του μέχρι τα γόνατα, ενώ τα λαστιχένια παπούτσια του, γέμισαν νερό. Φοβήθηκε και έτρεμε απ’ το κρύο. Γι αυτό, μόλις οι άλλοι απομακρύνθηκαν βγήκε αμέσως στην άκρη. Εκεί, αφού τίναξε πρόχειρα τα δύο σκέλη του να φύγει το νερό, έβγαλε και τα παπούτσια του. Τα γύρισε ανάποδα,  να φύγει επίσης το νερό από μέσα τους. Όσοι κοίταξαν πίσω τον είδαν πάλι να είναι ήρεμος. Δεν ήταν νευριασμένος, ούτε φώναζε, ούτε βλαστημούσε κανέναν για το πάθημα του. Αγαθή ψυχή! Αγνή και καθαρή, χωρίς κακία που βασιλεύει στον κόσμο. Σ’αυτόν που ζούμε όλοι εμείς, και φαινόμαστε καθαροί στο πρόσωπο, στα μάτια και γενικά στην εμφάνισή μας, χωρίς όμως να είμαστε τέτοιοι μέσα στις καρδιές μας..!
Μόνο μια τέτοια κρυστάλλινη ψυχή, βλέπει ακόμα και σήμερα μέσα στα σκοτάδια  την Βηθλεέμ με το αστέρι της και τον Χριστό να γεννιέται στη φάτνη! Και τα βλέπει παντού. Σε όλη τη γη .Αρκεί να θέλει να ξαναγεννηθεί μέσα από τη στάχτη της  Οι άλλες ψυχές, όσο κι αν ψάχνουν δεν βλέπουν τίποτα. Άλλωστε το είπε και «Εκείνος» Μακάριοι οι καθαροί στην καρδιά, γιατί αυτοί θα δουν τον Θεό.
Η ώρα πέρασε. Οι φωνές, τ’ αστεία και τα γέλια σταμάτησαν. Ο δρόμος της επιστροφής απ’ την «Τούμπα» για το χωριό, έμεινε πάλι έρημος όπως ήταν και πριν. Σε λίγο θα αρχίσει το έθιμο με την «κόλιντα μπάμπου» και αμέσως μετά, το «καλήν ημέρα άρχοντες». Ο Βασίλης πήρε κι αυτός μόνος του τον δρόμο της επιστροφής. Κανείς δεν ασχολιόταν πλέον μαζί του. Κατηφορίζοντας έφτασε στο σπίτι του. Οι άλλοι, όλοι «εμείς», μαζευτήκαμε στην πλατεία, για τα έθιμα. Τελικά όλοι θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα..!            

                                                                                                     15/12/2015
                                                                                              ΤΡΥΦΩΝ ΟΥΡΔΑΣ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ



Η εμφάνιση και η ομορφιά δεν επηρεάζονται από την  οικονομική κρίση. Αυτό αποδεικνύει  η αύξηση στις ενέσιμες θεραπείες ομορφιάς,  καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και ο ερχομός του νέου χρόνου,  που  συνδυάζονται με χαρά,  διασκέδαση, ταξίδια και δώρα.
Δεκάδες  εκατομμύρια άνθρωποι προετοιμάζονται και με ανυπομονησία περιμένουν τις γιορτές και την αλλαγή του χρόνου για να συναντήσουν αγαπημένα τους  πρόσωπα, να διασκεδάσουν και να χαρούν .
Η εμφάνιση όλων, όχι μόνο ενδυματολογικά, παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς στις ανταλλαγές των φιλιών, των  ευχών και των δώρων  το χαμόγελο και η φρεσκάδα του προσώπου κλέβουν την παράσταση.
Η εξέλιξη της ιατρικής  επιστήμης  την τελευταία δεκαετία  με τις ενέσεις …ομορφιάς  (botox )έχει συμβάλει καθοριστικά στην φρεσκάδα του προσώπου και την γλύκα του χαμόγελου.
Για το λόγο αυτό αυξημένη είναι η ζήτηση τους τελευταίους μήνες για ενέσεις botox . Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία η αύξηση στις  ενέσεις της… ομορφιάς  φτάνει  το 41% !
 «Οι πιο περιζήτητες ενέσιμες θεραπείες ομορφιάς είναι το botox  που θεωρείται η πλέον αποτελεσματική μέθοδος κατά των ρυτίδων και γραμμών έκφρασης του άνω προσώπου καθώς και τα fillersμε κυρίαρχο το υαλουρονικό οξύ που προσφέρει όγκο και πιο νεανική όψη»αναφέρει η διαπρεπής δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα, επιστημονική διευθύντρια του τμήματος Δερματολογίας & Laserτης κλινικής Cosmetic  Derma  Medicineστο κέντρο της Αθήνας.

Τις ενέσιμες θεραπείες, σύμφωνα με τους δερματολόγους,  προτιμούν γυναίκες αλλά και άνδρες  γιατί θέλουν να φαίνονται νεότεροι, αισιόδοξοι και ξεκούραστοι.

Οι ενέσεις …ομορφιάς  εξαφανίζουν τις ρυτίδες που βασανίζουν εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες,  ενώ ταυτόχρονα προσδίδουν όγκο σε ζυγωματικά, ρινοπαρειακές αύλακες και χείλη.
       41% Η ΑΥΞΗΣΗ  ΣΤΙΣ  ΕΝΕΣΕΙΣ…ΟΜΟΡΦΙΑΣ
Σύμφωνα με στοιχεία της κλινικής Cosmetic  Derma  Medicine, οι θεραπείες που γίνονται με ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης έχουν παρουσιάσει αύξηση κατά 41,8% (περίοδος Σεπτέμβριος-τέλη Νοεμβρίου), ενώ μευαλουρονικό οξύ κατά 10,2%.
Όπως εξηγεί η δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα, οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης εφαρμόζονται στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το λεγόμενο πόδι της χήνας, δηλαδή τα πλάγια των ματιών.

«Η ουσία προκαλεί μυοχάλαση, δηλαδή οι μύες χαλαρώνουν σταδιακά μέσα σε 4-7 μέρες και δεν συσπώνται. Αυτό εμποδίζει τον σχηματισμό ρυτίδων και λειαίνει τις υπάρχουσες. Έτσι το πρόσωπο δείχνει νεανικό και ξεκούραστο με απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς να χάνει την εκφραστικότητά του».
Από την άλλη, το υαλουρονικό οξύ εισάγεται πιο βαθιά για να προσφέρει όγκο σε σημεία όπως τα χείλη και τα ζυγωματικά και να ενισχύσει τις γωνίες του προσώπου. Η δράση των ενέσεωνbotox διαρκεί περίπου έξι μήνες ενώ εκείνη του υαλουρονικού γύρω στον ένα χρόνο.
Η  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ   ΚΡΙΣΗ  ΔΕΝ  ΑΓΓΙΖΕΙ  ΤΗΝ  ΟΜΟΡΦΙΑ
 Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η τάση των ενέσιμων θεραπειών ομορφιάς είναι αυξητική καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που πλήττει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας. Αρκετοί άντρες και γυναίκες άνω των 35χρόνων αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό στον επαγγελματικό στίβο και δυσκολεύονται να βρουν δουλειά σε σχέση με τους νεότερους συναδέλφους τους.

 Οι ενέσιμες θεραπείες ομορφιάς τους δίνουν την ευκαιρία να έχουν πιο νεανικό προφίλ και συνδυαστικά με την πλούσια εμπειρία τους να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε μια επαγγελματική συνέντευξη.
Τέλος, οι καινούριες μελέτες ενισχύουν τις υποψίες που θέλουν το botox  να έχει αντικαταθλιπτική δράση.Σε μια εποχή που η κατάθλιψη χτυπά μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, η διάσημη αντιγηραντική θεραπεία γίνεται ανάρπαστη.
Η Cosmetic  Derma  Medicineστο πλαίσιο  της κοινωνικής προσφοράς και εν όψει των εορτών προσφέρει τις πιο δημοφιλείς ενέσιμες θεραπείες botox και υαλουρονικού με έκπτωση  μέχρι 30% .

 www.cosmeticdermamedicine.gr, τηλ.: 210 6980451 

Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Καλύτερα να πράττει, παρά να μιλά ο κ. Αποστόλου



Γ. Καρασμάνης : Καλύτερα να πράττει, παρά να μιλά 
                  ο κ. Αποστόλου

Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, προέβη σήμερα στις ακόλουθες δηλώσεις : 

Στην αγωνιώδη του προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και προκειμένου να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες για την καθυστερημένη και κουτσουρεμένη καταβολή της φετινής ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, έχει επιδοθεί τις τελευταίες μέρες σε ένα μπαράζ δηλώσεων και ανακοινώσεων, με προφανή στόχο τον αποπροσανατολισμό των αγροτών και της κοινής γνώμης.
Αφού επί μήνες επέδειξε σκανδαλώδη αδιαφορία για την έκδοση των προσωρινών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης και τη χορήγηση προκαταβολών, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο σημερινό αλαλούμ, που κανείς δεν γνωρίζει ποια χρήματα δικαιούται, πόσα χρήματα έναντι αυτών έχει πάρει ως προκαταβολή, τι του οφείλεται και πότε φυσικά θα εξοφληθεί, ο κ. Αποστόλου «ανακάλυψε» ξαφνικά ότι του φταίει το σύστημα της καινούργιας ΚΑΠ και το πώς αυτή εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Όπου σταθεί και όπου βρεθεί κάνει λόγο ότι «έχουμε φτιάξει ένα από τα πιο περίπλοκα συστήματα σε εθνικό επίπεδο», λησμονώντας ότι το σύστημα της καινούργιας ΚΑΠ (βασική ενίσχυση, «πράσινη» ενίσχυση, συνδεδεμένες με την παραγωγή ενισχύσεις, ενεργοί αγρότες, νέοι αγρότες κ.α.) δεν το φτιάξαμε εμείς. Αποτελεί κοινή απόφαση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2013 σε επίπεδο Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζουν και τα 28 κράτη μέλη της !
Εάν εννοεί ο κ. Αποστόλου ως περίπλοκο σύστημα τις 3 Περιφέρειες, για να του φρεσκάρουμε τη μνήμη, που τώρα τελευταία φαίνεται πως εμφανίζει διαλείψεις, του θυμίζουμε απλά πως, όταν τον Ιούλιο του 2014, στο πλαίσιο του διαλόγου που έγινε επί υπουργίας μου για τον τρόπο εφαρμογής της καινούργιας ΚΑΠ στη χώρα μας ήρθε στη Βουλή για συζήτηση ο Εθνικός Φάκελος της νέας ΚΑΠ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή – όχι μόνο δεν εξέφρασε αντιρρήσεις επ’ αυτού, αλλά αντίθετα πείστηκε από τα επιχειρήματα που εκτέθηκαν αναφορικά με τη μη εφαρμογή του μοντέλου της μίας Περιφέρειας, ενώ  παράλληλα ζήτησε και την αύξηση του αριθμού των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων. Όταν δε ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τον περασμένο Ιανουάριο, ουδέποτε έθεσε θέμα αλλαγής του Εθνικού Φακέλου και του αριθμού των 3 Περιφερειών. 
Αντιθέτως, παρά τις προτροπές μας, αδιαφόρησε για την έκδοση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015 των προσωρινών ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, ώστε αυτά να είχαν αναρτηθεί μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, να είχαν υποβληθεί μέσα στο καλοκαίρι οι τυχόν ενστάσεις, τον Οκτώβριο να είχε δοθεί η προκαταβολή των χρημάτων στους αγρότες και τώρα το Δεκέμβριο να είχε γίνει η εξόφληση, όπως άλλωστε γινόταν κάθε χρόνο και όπως έγινε στη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα, ακόμα οι αγρότες της χώρας μας ψάχνουν να βρουν τα δικαιώματά τους, η προκαταβολή επί της βασικής ενίσχυσης που δόθηκε παραμονές Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται στην καλυτέρα των περιπτώσεων ως ψίχουλα, ενώ σε αρκετές  περιπτώσεις εξανεμίσθηκε από τα οφειλόμενα των αγροτών έναντι ασφαλιστικών εισφορών και άλλων εξόδων, με αποτέλεσμα η αγορά να στενάζει και πάλι από την έλλειψη ρευστότητας. Να υπενθυμίσουμε και πάλι ότι, το τελευταίο δίμηνο πέρυσι είχαν καταβληθεί στους αγρότες πάνω από 2,5 δις ευρώ, δίνοντας μια σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά. 
Ο κ. Αποστόλου όμως επιμένει πως, «για τους κτηνοτρόφους, που ήταν ειδική περίπτωση λόγω διαχειριστικών σχεδίων, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς έχουν ήδη γίνει οι έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η χώρα μας βγήκε αλώβητη και δεν υπέστη καμία δημοσιονομική διόρθωση-πρόστιμο».
Αλήθεια, για ποια διαχειριστικά σχέδια μας μιλά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων; Γι’ αυτά που ποτέ δεν έφτιαξε ή για αυτά που ψήφισε με το πρόσφατο νομοσχέδιο των βοσκοτόπων, η έναρξη των οποίων ξεκινά από τον Ιούνιο του 2016 και οριστικοποιούνται τον Ιανουάριο του 2019; Ούτε καν τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια δεν μπόρεσε να εκδώσει μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, όπως επανειλημμένα είχε υποσχεθεί, προκειμένου να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι τον Οκτώβριο την πρώτη δόση για τα προσωρινά δικαιώματα και τον Δεκέμβριο τη δεύτερη δόση για τα οριστικά. 
Δυστυχώς ο κ. Αποστόλου δεν αξιοποίησε το νομοθετικό έργο που του παραδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και με το οποίο λυνόταν οριστικά το θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, προσπαθώντας κυριολεκτικά στο παραπέντε να περιπλέξει τα πράγματα, να το επαναδιατυπώσει σε νέα έκδοση με το νομοσχέδιο των βοσκοτόπων, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.
Όσον αφορά στη μη ύπαρξη προβλημάτων από τους κοινοτικούς ελέγχους, αυτό φυσικά είναι αυτονόητο, αφού το έδαφος ήταν ήδη προετοιμασμένο από τον Οκτώβριο του 2014 με την τεχνική λύση που εφαρμόσαμε τότε, αλλά και με το γεγονός ότι μετά από συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης του συστήματος καταφέραμε και παραδώσαμε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, σχεδόν 14,5 εκατ. επιλέξιμα βοσκοτόπια, με τα οποία πλήρωσε προσφάτως τους κτηνοτρόφους ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια τεχνική λύση, για την οποία αν και λοιδορηθήκαμε, σήμερα ο κ. Αποστόλου τη χρησιμοποιεί χωρίς να αλλάξει ούτε κεραία, προκειμένου να πληρώσει και την εξισωτική αποζημίωση του 2015. 
Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί «συγκρότησης ομάδας εργασίας για την καταγραφή των προβλημάτων στον Εθνικό Φάκελο για την εφαρμογή της καινούργιας ΚΑΠ και την εξέταση αλλαγών, ενόψει της ενδιάμεσης αναθεώρησής της», καλό θα ήταν ο κ. Αποστόλου να είναι περισσότερο εγκρατής και να μην μιλά για αστοχίες στον Εθνικό Φάκελο, όταν ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά-καλά η εφαρμογή του. Όσο για την ενδιάμεση αναθεώρηση, που θα γίνει μετά από διετία – το 2017 – καλύτερα θα ήταν αντί για ομάδες εργασίας και άλλα φληναφήματα, να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή της «πράσινης» ενίσχυσης στους αγρότες, να ολοκληρώσει τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων και να επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της πληρωμής των γεωργών και κτηνοτρόφων. Ας ξεμπερδέψουμε με τις τεράστιες εκκρεμότητες του 2015 και έχουμε καιρό για το 2017 !
Τέλος, καλό θα ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποφεύγει δηλώσεις του τύπου περί «αστοχίας του Εθνικού Φακέλου ως προς τους νέους αγρότες και τα δικαιώματά τους». Και τούτο γιατί, από το Νοέμβριο του 2014 η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αξιοποιώντας όλα τα διαρθρωτικά εργαλεία της καινούργιας ΚΑΠ για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας την περίοδο 2014-2020, έθεσε ως πρώτη της προτεραιότητα τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των νέων αγροτών, ώστε να υπάρξει συνέχεια μέσα από την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του αγροτικού μας τομέα.
Για τον λόγο αυτό άμεσα, από 1.1.2015 δηλαδή - από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ - ενεργοποιήσαμε την προαιρετική δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων για τους νέους αγρότες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση της αξίας των ατομικών τους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας. Επιπλέον εμείς κάναμε χρήση της δυνατότητας αύξησης κατά 25% των δικαιωμάτων για τους νέους αγρότες στον Εθνικό Φάκελο που υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή της καινούργιας ΚΑΠ.
Επιδείξαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανανέωση της υπαίθρου με νέο δυναμικό και αυτό φάνηκε από την ένταξη για πρώτη φορά στα χρονικά επιπλέον 3.224 επιλαχόντων νέων αγροτών στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Νέων Αγροτών. Αλλά και από το γεγονός ότι, μέσα σε έξι μήνες καταφέραμε για πρώτη φορά να πληρώσουμε τον Δεκέμβριο του 2014 την πρώτη δόση, δηλαδή το 70%, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισμός, σε 11.116 νέους αγρότες, συνολικού ύψους 136 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον ξεμπλοκάραμε το πρόγραμμα των νέων αγροτών του 2009, που καρκινοβατούσε, δίνοντάς τους άλλα 56 εκατ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Καλό θα ήταν ο κ. Αποστόλου προτού προβαίνει σε δηλώσεις και ανακοινώσεις, να προβαίνει σε πράξεις και γι αυτά να μιλά. Όλα τα άλλα, δυστυχώς, αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ           18/12/2015

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Φιλανθρωπικές δραστηριότητες ομάδας γυναικών Υδραίας

Φιλανθρωπικές δραστηριότητες του ΚΔΑΠμεΑ «Ηλιαχτίδα»

Δραστηριότητες με face panting, γράμματα στον Αη Βασίλη, ξωτικά και άλλες πολλές δράσεις και παιχνίδια

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο σπιτάκι του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αλμωπίας

18:00 Μουσικοχορευτική παράσταση του Μ.Π.Σ. Προμάχων «Οι Πρόμαχοι»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



Από το ταχυδρομικό πρακτορείο Προμάχων ανακοινώνεται ότι, λόγω της παράτασης που δόθηκε για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, θα εισπράττει τις οφειλές, μέχρι και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2015.

NATURE: Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΕΚΑΔΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015

 Nature: Αυτή είναι η κορυφαία δεκάδα στον χώρο της επιστήμης για το 2015
Το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature» επέλεξε την κορυφαία δεκάδα στον χώρο της επιστήμης το 2015, εστιάζοντας στους ανθρώπους αντί στα επιτεύγματα.
Με αυτή την οπτική γωνία, οι δέκα άνθρωποι που «μέτρησαν» περισσότερο για την επιστήμη φέτος, είναι οι εξής:
  •  Ο κινέζος βιολόγος Γιουνγιού Χουάνγκ του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-σεν, ο οποίος έκανε την πρώτη χρήση της τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9 σε ανθρώπινο έμβρυο.
  •  Η κοστα-ρικανή Κριστιάνα Φιγκουέρες, εκτελεστική γραμματέας της Συμφωνίας Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα στη σύνοδο του Παρισιού.
  •  Ο πλανητικός επιστήμων Αλαν Στερν του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών του Κολοράντο, επικεφαλής ερευνητής της αποστολής του σκάφους "New Horizons" στον Πλούτωνα.
  •  H χημικός μηχανικός Ζενάν Μπάο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, η οποία δημιούργησε τεχνητό δέρμα με αίσθηση αφής, χάρη σε ενσωματωμένους ηλεκτρονικούς αισθητήρες από νανοσωλήνες άνθρακα.
  •  Ο ρωσικής καταγωγής φυσικός Μιχαήλ Έρεμετς του γερμανικού Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ, ο οποίος ανακάλυψε τη «ζεστή» υπεραγωγιμότητα στο σουλφίδιο του υδρογόνου.
  •  Ο πυρηνικός μηχανικός Αλί Αμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην ιστορική συμφωνία της χώρας του με τη Δύση.
  •  Η συνθετική βιολόγος Κριστίνα Σμόλκε του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, η οποία τροποποίησε γενετικά ένα στέλεχος μύκητα, ώστε να παράγει ισχυρά αναλγητικά οπιοειδή.
  •  Ο γενετιστής David Reich της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, για την μαζική ανάλυση αρχαίων γονιδιωμάτων, που φωτίζουν την ανθρώπινη προϊστορία μέσω του αρχαίου DNA.
  •  Ο ψυχολόγος Μπράιαν Νόουζεκ που αποκάλυψε ότι πολλές έρευνες στο πεδίο της ψυχολογίας είναι αδύνατο να αναπαραχθούν και περιέχουν λάθη.
  •  H ηλιακός φυσικός Τζόαν Σμελτς που ενθάρρυνε τις γυναίκες αστρονόμους να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα σεξουαλικής παρενόχλησης στη δουλειά τους.
 Πρόσωπα-κλειδιά για το 2016
 Σύμφωνα με το «Nature», πέντε πρόσωπα που θα βρεθούν του χρόνου στην αιχμή της επιστήμης με το έργο τους, είναι:
  •  Φαμπιόλα Τζιανότι: Η ιταλίδα φυσικός που, την 1η Ιανουαρίου, αναλαμβάνει νέα γενική διευθύντρια του CERN, στοχεύοντας σε νέες ανακαλύψεις σωματιδίων και άλλων μυστηρίων του σύμπαντος.
  •  Γκαμπριέλα Γκονσάλες: Εκπρόσωπος του πειράματος Advanced LIGO για την αναζήτηση βαρυτικών κυμάτων.
  •  Κάθι Νιάκαν: Βιολόγος βλαστοκυττάρων στο βρετανικό Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ, που σκοπεύει να εφαρμόσει την τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR σε ανθρώπινα έμβρυα.
  •  Ντέμης Χασάμπης: Ο βρετανο-κύπριος συνιδρυτής της εταιρείας DeepMind, που εξαγοράσθηκε από τη Google και εργάζεται μυστικά πάνω στη συγχώνευση νευροεπιστήμης και επιστήμης των υπολογιστών.
  •  Γιανγκ Γουέι: Επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας, που έχει ένα νέο φιλόδοξο πενταετές πλάνο χρηματοδότησης ερευνών.
Οι δέκα επιστημονικές εξελίξεις που σημάδεψαν το 2015
Όσον αφορά τις σημαντικότερες προόδους και τα πιο σημαδιακά συμβάντα στον ευρύτερο επιστημονικό χώρο αυτή τη χρονιά, το «Nature» επέλεξε τα εξής:
  •  Η συμφωνία για το κλίμα στη σύνοδο του Παρισιού.
  •  Το ταξίδι του σκάφους «New Horizons» (Νέοι Ορίζοντες) της NASA στον Πλούτωνα.
  •  Η ανάδυση στο προσκήνιο των δυνατοτήτων της πανίσχυσης τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9.
  •  Η ανάπτυξη εμβολίων για τον ιό Έμπολα και την ελονοσία.
  •  Η νέα πειραματική επιβεβαίωση του φαινομένου της κβαντικής διεμπλοκής (όπου δύο μακρινά αντικείμενα αλληλοεπηρεάζονται ταυτόχρονα).
  •  Η συνειδητοποίηση ότι οι υπόγειες δραστηριότητες των εταιρειών πετρελαίου μπορούν να προκαλέσουν τεχνητούς σεισμούς.
  •  Η ανακάλυψη (ή καλύτερα επιβεβαίωση) ότι ένα μεγάλο μέρος των επιστημονικών έχουν μειωμένη αξιοπιστία και δεν μπορούν να αναπαραχθούν από άλλους ερευνητές.
  •  Η επίγνωση ότι κορυφαίοι επιστήμονες (ακόμη και νομπελίστες όπως ο βρετανός βιολόγος Τιμ Χαντ) διακατέχονται από σεξιστικές αντιλήψεις για τις γυναίκες συναδέλφους τους.
  •  Το ‘πάγωμα' των μορίων του σώματος με τη νέα τεχνική της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, που επιτρέπει την φωτογράφησή τους με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ.
  •  Η περαιτέρω πρόοδος στο «μέτωπο» της εξατομικευμένης ιατρικής χάρη σε βελτιωμένες μεθόδους γενετικής ανάλυσης.



Πηγή: www.iefimerida.gr

Ο ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΜΕ 1.000 ΜΑΣΤΙΓΩΜΑΤΑ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΖΑΧΑΡΩΦ"

Βραβεύτηκε με το «Αντρέι Ζαχάρωφ» ο Σαουδάραβας μπλόγκερ που καταδικάστηκε σε 1000 μαστιγώματα
Όρθιοι στην κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο χειροκρότησαν τον απόντα Ραιφ Μπανταουί που τιμήθηκε φέτος με το βραβείο «Αντρέι Ζαχάρωφ».

Δυστυχώς ο Σαουδάραβας μπλόγκερ δεν βρισκότανν εκεί για να τους ευχαριστήσει για την τιμή. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η γυναίκα του βραβευθέντα, Ενσάφ Χαιντάρ, με την οποία έχει τρία παιδιά και η οποία ζει μαζί τους στον Καναδά.
Ο Μπανταουί  βρίσκεται σε νέα φυλακή της Σαουδικής Αραβιας όπου μετακινήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί κάθε επικοινωνία με τους δικούς του ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή κάνει απεργία πείνας.

Ο Μπανταουί  κατηγορήθηκε από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας για προσβολή του Ισλάμ και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε 10ετη φυλάκιση και 1000 εξευτελιστικά, δημόσια χτυπήματα με μαστίγιο. Τον Ιανουάριο υποβλήθηκε στην πρώτη απάνθρωπη «δόση» με 50 μαστιγώματα σε ενα πλήθος που ζητωκραύγαζε. Οι γιατροί που τον εξέτασαν αργότερα διεγνωσαν οτι η ζωή του κινδυνεύει απο μια δεύτερη φουρνιά και έτσι η εφαρμογή της απόφασης έχει προσωρινά αναβληθεί. 

Το βραβείο θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1988 ως ένας τρόπος για να τιμηθούν άτομα ή ομάδες ανθρώπων που έχουν αφοσιωθεί στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης.
Ο Μπανταουί δημιούργησε στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα «Ελεύθερο δίκτυο Φιλελεύθερων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας», στην οποία και κατέκρινε έντονα τον ρόλο και τις πράξεις της «θρησκευτικής αστυνομίας».

«Ο Μπανταουί  αποτελεί σύμβολο και έμπνευση για όλους εκείνους που αγωνίζονται για τα θεμελιώδη δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία και στον κόσμο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ.


Πηγή: www.iefimerida.gr

Η ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η ελληνόκτητος ναυτιλία στην κορυφή του κόσμου - 13 Ελληνες εφοπλιστές στους σημαντικότερους 100 [εικόνες]
Στην κορυφή της ναυτιλίας συνεχίζει να βρίσκεται και με μεγάλη διαφορά η ελληνόκτητος ναυτιλία, τη στιγμή που 13 Ελληνες εφοπλιστές είναι μεταξύ των 100 σημαντικότερων του κλάδου.
Σύμφωνα, με την ετήσια επετηρίδα «Lloyd’s List Top 100 2015», η ελληνική ναυτιλία ελέγχει 334,649 εκατ. τόνους dwt χωρητικότητας 60 εκατ. Δεύτερη έρχεται η Ιαπωνία και ακολουθεί η Κίνα.
Από τους Ελληνες εφοπλιστές ξεχωρίζει ο Γιάννης Αγγελικούσης, ο οποίος είναι πέμπτος στη λίστα των 100, όχι μόνο για τον στόλο του δυναμικότητας 26,8 εκατ. τόνων, αλλά και την επιρροή του.
Ο κ. Αγγελικούσης ακολουθεί μια οικογενειακή παράδοση χρόνων, την οποία συνεχίζει με πολλές διακρίσεις.
«Το σημερινό επιχειρηματικό μου δημιούργημα δεν είναι μόνο δικό μου. Είναι αποτέλεσμα αφοσιωμένων στελεχών και των ναυτικών που ταξιδεύουν με τα πλοία των εταιρειών μας», είχε δηλώσει.
Οι Ελληνες που ξεχωρίζουν στη λίστα είναι: η Αγγελική Φράγκου της Navios στην 16η θέση, ο Γιώργος Οικονόμου στην 17η θέση, ο Γιώργος Προκοπίου στην 18η θέση, ο Παναγιώτης (Peter) Γ. Λιβανός στην 21η θέση, ο Πέτρος Παππάς στην 31η θέση, ο Νικόλας Τσάκος στην 45η θέση, τον Πίτερ Γεωργιόπουλος στην 47η θέση, ο Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στην 48η θέση, ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος στην 52η θέση, ο Ευάγγελος Μαρινάκης στη 65η θέση, ο Σίμος Παλιός στην 88η θέση και ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην 98η θέση.


Πηγή: /www.iefimerida.gr

ΥΜΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΣΤΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ



Η θεά του έρωτα, η Μινωική Αστάρτη είναι το πρόσωπο που "ξεκλειδώνει" το μυστήριο του σύμφωνα με τον γλωσσολόγο - αρχαιολόγο και συντονιστή του προγράμματος Erasmus και ΤΕΙ Κρήτης Gareth Owens.
 Ο Owens αποκαλύπτει ότι ύστερα από νεότερα δεδομένα στην έρευνά του, η θεωρία του έχει αλλάξει, σε σχέση με την άποψη που είχε διατυπώσει πριν από έναν περίπου χρόνο και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν βρίσκεται πια η "έγκυος μητέρα", όπως είχε αρχικά εκτιμήσει, αλλά η "έγκυος θεότητα" που παίρνει μορφή στο πρόσωπο της Αστάρτης, της θεότητας του έρωτα.
 "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μιλάμε για θρησκευτικό κείμενο. Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση που γίνεται με άλλες θρησκευτικές λέξεις, από άλλες επιγραφές από τα ιερά βουνά της Κρήτης και από άλλα κείμενα. Έχουμε λέξεις που είναι ακριβώς οι ίδιες" λέει στο αθηναϊκό πρακτορείο και προσθέτει:
 "έχω την υποψία ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι ύμνος προ την Αστάρτη, τη θεότητα του έρωτα. Τέτοιες λέξεις όπως αυτές που αναφέρονται στο δίσκο, βρέθηκαν και με μινωικά τάματα και όπως συμβαίνει και με τα σημερινά τάματα, ο κόσμος κάνει μια προσευχή όταν δυσκολεύεται είτε για θέματα υγείας, είτε για προσωπικά προβλήματα. Ο άνθρωπος δεν αλλάζει τελικά".
 Εκτιμά, άλλωστε, ότι η μία πλευρά του Δίσκου της Φαιστού είναι αφιερωμένη στην έγκυο θεότητα και η άλλη στη Μινωική Αστάρτη. Για τη σημασία του προσώπου αυτού, επισημαίνει ότι η Μινωική Αστάρτη είναι η θεά του έρωτα, του πολέμου και του βουνού και η προέλευσή της εντοπίζεται στην ανατολή.
 "Από την αρχαία Μεσοποταμία, που βρίσκεται στη σημερινή Τουρκία, η Αστάρτη πήγε στην Κύπρο και έγινε Αφροδίτη" τονίζει. Αναφορικά με τους συμβολισμούς με τους οποίους συνδέεται, σημειώνει ότι "η Αστάρτη έχει σχέση με τη μητέρα, που είναι κέντρο του σύμπαντος, γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχουμε, γιατί η μητέρα είναι δημιουργία. Έχει επίσης σχέση με το φως, καθώς δεν είναι τυχαίες διαχρονικές αναφορές στο φως, το Πάσχα, τη λαμπρή, τη φανερωμένη, ακόμη και το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη.
 Ακόμη και η λέξη Φαιστός έχει σχέση με το φως. Κατά την άποψή μου, η πρώτη λέξη στο Δίσκο της Φαιστού σημαίνει φωτεινή θεότητα. Και ο πάπυρος του Δερβενίου, τον οποίο είδα πρόσφατα στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης μιλά για το φως, τη μητέρα και τη σημασία της ζωής". 



Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του Δίσκου της Φαιστού σε ποσοστό 90% Σχετικά με το επίπεδο της έρευνας πάνω στο Δίσκο της Φαιστού, ο Γκάρεθ Όουενς γνωστοποιεί ότι σε συνεργασία με τον καθηγητή της Οξφόρδης Τζον Κόλμαν, (John Coleman), έχει ολοκληρωθεί η ανάγνωσή του σε ποσοστό 90%. "Χάρη στον Μάικλ Βέντρις, (Michael Ventris), ο οποίος έκανε την αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Β, του συστήματος γραφής και βρήκε πίσω από εκεί ελληνικά από τη μυκηναϊκή εποχή, μπορούμε να πάμε πιο πίσω, στη Μινωική Κρήτη και να διαβάζουμε τις Μινωικές επιγραφές" τονίζει και διευκρινίζει ότι ανάγνωση δεν σημαίνει αυτονόητα κατανόηση, αλλά φωνητική εκφορά του λόγου με τις φωνητικές αξίες που προέκυψαν από τις αποκρυπτογραφήσεις που έκανε ο Μάικλ Βέντρις. 
"Το πρόβλημα πλέον είναι η κατανόηση. Η έρευνα έχει πάει σε άλλο επίπεδο, παραμένει, ωστόσο, μια πρόκληση καθώς ο Δίσκος της Φαιστού είναι η καλύτερη Μινωική επιγραφή που έχει βρεθεί και πάνω της έχει 61 λέξεις, τη στιγμή που η αμέσως μετά καλύτερα σωσμένη επιγραφή έχει μόλις οκτώ λέξεις" λέει και προσθέτει: "πρόκειται για το αίνιγμα της Μινωικής Κρήτης, όμως πιστεύω ότι δεν είναι τόσο αίνιγμα. Το διαβάζουμε, το πλησιάζουμε και τώρα που ολοκληρώσαμε την ανάγνωσή του κατά 90% - γιατί θα ήταν αλαζονικό να πούμε ότι ολοκληρώσαμε την ανάγνωση κατά 100% - προσπαθούμε να πούμε τι σημαίνει". Ο κ. Όουενς θα μιλήσει, σήμερα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καστοριάς, ενώ αναφέρεται με ενθουσιασμό για τη συνεργασία του με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
 Σε αυτό το μήκος κύματος, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα, υπογραμμίζει τη σημασία της ανακάλυψης της γραφής από την περίοδο αυτή στην οποία ανήκει ο Δίσκος της Φαιστού και επισημαίνει ότι υπάρχουν αντίστοιχα δείγματα της νεολιθικής περιόδου από την περιοχή της Καστοριάς, με ιδιαίτερα σημαντική την ξύλινη πινακίδα με χαράγματα που βρέθηκε στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και για την οποία ο κ. Όουενς έδειξε ενδιαφέρον.
 "Πάνω στην επιφάνειά της υπάρχουν χαραγμένες με αιχμηρό αντικείμενο 9 σειρές με περίεργες γραμμές, κάθετες και οριζόντιες, μεταξύ των οποίων ο αείμνηστος καθηγητής Γεώργιος Χουρμουζιάδης αναγνώρισε κάποιες που θυμίζουν το Δ το Э και το Λ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για σήματα που αποκαλύπτουν μια κοινωνική διάσταση της νεολιθικής κοινωνίας του Δισπηλιού" αναφέρει η κ. Σκρέκα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και σχολιάζει ότι η πινακίδα αυτή παραμένει μυστήριο.
 Από τις αναφορές του ελληνοβρετανού γλωσσολόγου δεν λείπει και η Ελλάδα, καθώς τονίζει ότι το δυνατό της χαρτί είναι ο πολιτισμός και ο άνθρωπος.
 "Η κρίση δεν είναι μόνο αρνητική. Εκεί φαίνεται ποιος είναι πραγματικά ο φίλος. Και η Ελλάδα μπορεί να πάει πολύ μπροστά αν υπάρχει συνεργασία" τονίζει. 




Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...