Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ. Χάθηκε άλογο φοράδα μαζί με το μικρό τηςΆλογο (φοράδα) χρώματος μαύρο, μαζί με το μικρό της χρώματος γκρι έχει χαθεί, όποιος τυχαία τα δει, ας επικοινωνήσει με τα Προμαχιώτικα Νέα.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑΑριδαία, 11/8/2016

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ

Μία ακόμα παρέμβαση ουσίας υλοποιήθηκε στα Λουτρά Πόζαρ, η οποία αφορά στη συντήρηση και τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε διαμόρφωση της κοίτης από τον αναβαθμό στο ύψος του αναψυκτηρίου μέχρι τη γέφυρα εισόδου πίσω από το Αλεξάνδρειο Υδροθεραπευτήριο. Σε αυτή την έκταση, απομακρύνθηκαν φερτά υλικά και απορρίμματα με τη χρήση χωματουργικών μηχανημάτων.
Στο ίδιο έργο περιλαμβάνονται και τα ζαρζανέτια που κατασκευάστηκαν τα οποία στοχεύουν τόσο στην ασφάλεια των επισκεπτών όσο και στον καλλωπισμό, καθώς επίσης και κάποιες γεφυροδιαβάσεις πίσω από το αναψυκτήριο η κατασκευή των οποίων ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις κόστισαν συνολικά 10.887 ευρώ από ίδιους πόρους της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας και Πρόεδρος των Λουτρών κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:
«Τέτοιες παρεμβάσεις δίνουν μία διαφορετική εικόνα στη Λουτρόπολή μας και την εναρμονίζουν με τον Ευρωπαϊκό της χαρακτήρα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με σωστό προγραμματισμό και με γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής μας. Οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πολλές και σκοπεύουμε να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο. Προς αυτή την κατεύθυνση, θέλουμε να αναδείξουμε την συγκεκριμένη τοποθεσία σε τουριστικό πόλο έλξης και να μην περιορίζεται μόνο στον ιαματικό της χαρακτήρα. Είναι ενδεικτικό ότι πολύς κόσμος πλέον επιλέγει τα Λουτρά Πόζαρ τις ζεστές μέρες του Καλοκαιριού με στόχο να βρει μια όαση δροσιάς».ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΔΕΣΣΑΣ: «Ομολογούν την απένταξή του αλλά και τα μικροπολιτικά κίνητρά τους»!ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΔΕΣΣΑΣ:
«Ομολογούν την απένταξή του αλλά και τα μικροπολιτικά κίνητρά τους»!

Με την γνωστή κυβερνητική πρακτική του ¨ναι μεν αλλά¨, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, επιχειρεί να απαντήσει στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Γιώργος Καρασμάνης για το νέο Αθλητικό Κέντρο της Έδεσσας. Ο πρώην Υπουργός, εγκαλούσε την Κυβέρνηση ότι για δεύτερη φορά (την ¨πρωτιά¨ την είχε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ), καταργώντας κάθε έννοια συνέχειας του Κράτους, απένταξε το έργο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στο οποίο το είχε εντάξει το 2014 η προκάτοχος Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Υφυπουργός Σταύρος Κοντονής, παραδέχεται λοιπόν ότι το έργο είχε ενταχθεί το 2014 (ΑΔΑ: ΟΛΕΠΦ-ΝΙΥ με Κωδικό 2014ΣΕΟ1600045) και με πίστωση για την άμεση δημοπράτησή του 600.000 ευρώ. Αποφεύγει όμως να απαντήσει στο πρώτο σκέλος της Ερώτησης του Βουλευτή, δηλαδή στο ¨ποιοι και με ποια αιτιολογία εισηγήθηκαν και αποφάσισαν την απένταξη αυτού του τεράστιας σημασίας έργου για την Έδεσσα και ολόκληρο το Νομό μας¨. Επ’ αυτού τηρεί εύγλωττη σιγή!
Υποτίθεται δε, ότι ¨απαντά¨ στο δεύτερο, βασικότερο και σαφέστατο σκέλος της Ερώτησης Καρασμάνη: Αν δηλαδή η Κυβέρνηση προτίθεται να επανεντάξει άμεσα την κατασκευή του Έργου στο ΠΔΕ. Και τι λέει επ’ αυτού ο κ. Κοντονής;
Λέει ότι, «για να διερευνηθεί η δυνατότητα επανένταξης σε επόμενο Πρόγραμμα του Υπουργείου, θα πρέπει να υποβληθεί από τον Δήμο εγκεκριμένη οριστική μελέτη…». Αλλά προκειμένου να μη δεσμευτεί για τίποτα, κρατάει και μια… επιφύλαξη (…¨πισινή¨ τη λέει ο λαός μας).   
  Επικαλούμενος τις γνωστές μεγαλοστομίες περί ¨…ισότιμης στήριξης όλων των αθλητικών υποδομών(…) εκπροσώπησης όλων των γεωγραφικών περιοχών της Ελλάδας…¨ και άλλα τέτοια συναφή, δηλώνει ότι τυχόν αίτημα επανένταξης του έργου, θα.. αξιολογηθεί εξ αρχής! Ενός έργου που αποφασίστηκε μετά από αυστηρότατη αξιολόγηση και εντάχθηκε προς κατασκευή με διαφανέστατες διαδικασίες.
Επιβεβαιώνονται έτσι πανηγυρικά οι καταγγελίες του Γιώργου Καρασμάνη, ότι η κατασκευή του νέου Αθλητικού Κέντρου Έδεσσας επιχειρείται για δεύτερη φορά να ακυρωθεί στην πράξη, μόνο και μόνο επειδή η υλοποίησή του αποφασίστηκε και προωθήθηκε από Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρώην Υπουργός δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να συμβιβαστεί με τέτοιου είδους πρακτικές και μεθοδεύσεις και θα συνεχίσει με όλα τα μέσα να δίνει τη μάχη ώστε να υλοποιηθεί το μεγάλο αυτό έργο που θα δώσει στην Έδεσσα και συνολικά στο Νομό μας, πολιτισμική, αθλητική και χωροταξική αναβάθμιση. 

10/08/2016

ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ- ΠΕΛΛΑ»
Προσκαλεί τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και των Ομάδων Παραγώγων   για  την ίδρυση :
ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ  ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ
 ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
Συνάδελφοι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών και  της Πέλλας
Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 12 Αυγούστου και ώρα 8:00μμ στον συνεταιρισμό Καλυβιων για να αποφασίσουμε την ίδρυση του
«Σ.Ε.Α.Σ. Ν. ΠΕΛΛΑΣ»
«ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ  ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ  ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ.»
Σκοπός του Συνδέσμου προτείνεται να είναι η εκπροσώπηση των αγροτών της Πέλλας στην κεντρική διοίκηση στην Αθήνα ( Υπουργεία, Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ΕΛΓΑ, κλπ) , να ενημερώνει τα μέλη του για τα προγράμματα στον αγροτικό χώρο καθώς και η πρακτική βοήθεια στην ένταξη μας στα προγράμματα και η επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.   
Επιτέλους οι αγροτικές οργανώσεις της Πέλλας ( μετά από πολλά χρόνια)  πρέπει να εκπροσωπηθούν και να συμμετέχουν σε προγράμματα βασισμένες στα δυναμικά προϊόντα του Νομού με στόχο να βοηθηθεί το εισόδημα των αγροτών και η  οικονομία της Πέλλας.

Στην ιδρυτική συνάντηση θα παρευρεθεί ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης.

18.165 ευρώ στην Τ.Κ. Προμάχων το ανταποδοτικό τέλος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στα 17,6 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ανταποδοτικό τέλος για τους οικιακούς καταναλωτές σε 274 περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε την απόφαση με την οποία εγκρίνεται οριστικά η διάθεση των ποσών από σταθμούς Α.Π.Ε. που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων, για τα έτη 2010-2014, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου «ικανοποιήθηκε οριστικά ένα διαχρονικό, πάγιο και δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών».
To υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πιο συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ύστερα από την εξέταση των υποβληθεισών ενστάσεων, αναρτά τον οριστικό πίνακα επιμερισμού των ποσών που παρακρατήθηκαν από τους παραγωγούς ΑΠΕ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα), για την περίοδο 2010 έως και 31.12.2014 και τα οποία πρόκειται να αποδοθούν σε οικιακούς καταναλωτές 274 Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων σε όλη τη χώρα, στα όρια των οποίων βρίσκονται μονάδες ΑΠΕ των παραπάνω τεχνολογιών.
Τα επιμερισθέντα ποσά που παρακρατήθηκαν από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ και -στην περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών- από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 17.614.927,20 ευρώ, πρόκειται να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Για την Πέλλα, τον δήμο Αλμωπίας, και συγκεκριμένα την Τ.Κ. Προμάχων το ποσό ανέρχεται στις 18.165 ευρώ, στην Τ.Κ. Όρμας 17.156 ευρώ, στην Τ.Κ. Σαρακηνών 9.820 ευρώ, στην Τ.Κ. Βορεινού 148.585 ευρώ, στην Τ.Κ. Γαρεφείου 30.146 ευρώ, στην Τ.Κ. Λυκοστόμου 5.187 ευρώ, στη Νότια 10.392 ευρώ, στην Τ.Κ. Φούστανης 33.958 ευρώ ενώ στον δήμο Έδεσσας και την Τ.Κ. Παναγίτσας 12.153 ευρώ.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ποτάμι της Ελευθερίας - Freedom River


Στοχεύοντας στην αδιαφορία που τυφλώνει τους ανθρώπους για τις αδικίες που τελούνται γύρω τους, αυτή η παραβολή κινουμένων σχεδίων δείχνει πως η διάβρωση της ελευθερίας, όπως η μόλυνση των φυσικών πόρων, μπορεί να συμβεί τόσο σταδιακά που ξεφεύγει της προσοχής ενός απασχολημένου και απορροφημένου έθνους.
(Αφήγηση από τον Orson Welles)

Στους Μεταγενέστερους - Bertolt Brecht (1898 - 1956)

Bertolt Brecht

Στους Μεταγενέστερους

I.

Ζω πράγματι στον μεσαίωνα! 
Ο άδολος λόγος είναι παραλογισμός. Ένα λείο μέτωπο είναι εχέγγυο
μιας σκληρής καρδιάς. Εκείνος που γελά
δεν έχει ακόμα ακούσει
τη φοβερή είδηση.

Αχ, σε τι καιρούς ζούμε
όταν το να μιλάς για δέντρα είναι σχεδόν έγκλημα
Γιατί είναι ένα είδος σιωπής η αδικία!
Και αυτός που διασχίζει ήρεμα το δρόμο,
δεν είναι μακριά από τους φίλους του
σε μπελάδες;

Είναι αλήθεια: Κερδίζω τα προς το ζειν
Αλλά, πιστέψτε με, είναι μόνο από τύχη.
Τίποτα απ'όσα κάνω μου δίνει το δικαίωμα να φάω τη μερίδα μου.
Από τύχη την γλύτωσα.  (Αν μ'αφήσει η τύχη μου 
είμαι χαμένος)

Μου λένε: φάε και πιες.
Να χαίρεσαι που τα έχεις!
Αλλά πως μπορώ να φάω και να πιώ
όταν το φαγητό μου έχει αρπαχθεί από τους πεινασμένους
Και το ποτήρι με το νερό μου ανήκει στους διψασμένους;
Και όμως τρώω και πίνω.

Θα ήθελα ευχαρίστως να είμαι σοφός.
Τα αρχαία βιβλία μας λένε τι είναι σοφία:
Αποφύγετε τις συγκρούσεις του κόσμου
Ζήστε το λίγο χρόνο σας
φοβούμενοι κανένα
χωρίς να χρησιμοποιείτε βία 

Ανταποδίδοντας καλό για το κακό.
Όχι η εκπλήρωση της επιθυμίας αλλά η λησμοσύνη
περνιέται για σοφία.
Δεν μπορώ να κάνω κανένα από τα παραπάνω:
Ζω πράγματι στο μεσαίωνα!


ΙΙ.

Στις πόλεις ήρθα σε μια εποχή αναταραχής
που τις κυβερνούσε η πείνα.
Κατοίκησα με τους ανθρώπους την εποχή της ταραχής
και μετά έλαβα μέρος στην εξέργεση τους.
Έτσι πέρασα τον καιρό που μου δόθηκε σ'αυτή τη Γη.

Έφαγα τα δείπνα μου ανάμεσα σε μάχες,
ξάπλωσα να κοιμηθώ ανάμεσα σε δολοφόνους,
δεν μ'ενδιέφερε και πολύ η αγάπη
και για τις ομορφιές της φύσης είχα λίγη υπομονή.
Έτσι πέρασα τον καιρό που μου δόθηκε σ'αυτή τη Γη.

Όλοι οι δρόμοι της πόλης οδηγούσαν σε βάλτους τον καιρό μου,
η ομιλία μου με πρόδωσε στους χασάπηδες.
Λίγα μόνο μπορούσα να κάνω
αλλά χωρίς εμένα αυτοί που κυβερνούσαν θα μπορούσαν να κοιμηθούν τόσο εύκολα:
αυτό ήταν που ήλπιζα.
Έτσι πέρασα τον καιρό που μου δόθηκε σ'αυτή τη Γη.

Οι δυνάμεις μας ήταν μικρές και ασήμαντες,
ο στόχος μας ήταν κάπου μακριά
καθαρός στα βλέμματα μας,
αν και για μένα προσωπικά, ανέφικτος.
Έτσι πέρασα τον καιρό που μου δόθηκε σ'αυτή τη Γη.


ΙΙΙ.

Εσείς που θα αναδυθείτε στην επιφάνεια
από τις πλημμύρες που μας σαρώσαν και μας πνίξανε όλους
πρέπει να σκεφτείτε, όταν μιλάτε για τις αδυναμίες μας τους καιρούς του σκοταδιού,
ότι δεν είχατε να αντιμετωπίσετε:

Μέρες όπου είχαμε συνηθίσει να αλλάζουμε χώρες
πιο συχνά από παπούτσια,
μέσα από την πάλη των τάξεων απελπισμένοι
για το ότι υπήρχε μόνο αδικία και όχι οργή.

Ακόμα και έτσι συνειδητοποιήσαμε
ότι το μίσος της καταπίεσης παρ'όλα αυτά παραμορφώνει τα χαρακτηριστικά,
ότι ο θυμός στην αδικία παρ'όλα αυτά τις φωνές ανυψώνει και ασχημίζει.
Ω εμείς, οι οποίοι επιθυμούσαμε να θέσουμε τα θεμέλια για ειρήνη και φιλικότητα,
δεν μπορούσαμε ποτέ να είμαστε φιλικοί.

Και στο μέλλον όταν πλέον 
οι άνθρωποι δεν θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο σαν ζώα,
να μας αναπολείς με επιείκεια.

Όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ από έναν άντραΘέλω να μιλήσουμε. Έχεις λίγο χρόνο να με ακούσεις;

Εδώ και καιρό ήθελα να σου πω κάποια πράγματα, αλλά πάντα δείλιαζα. Δεν ήθελα να βρεθούμε αντιμέτωποι γιατί είναι αλήθεια πως δεν την μπορώ τη διαμάχη. Έχω πολλές φορές χάσει δικαιώματά μου κι έχω υποχωρήσει μπροστά σε σοβαρότατες αδικίες εις βάρος μου, μόνο και μόνο για να μην μπω σε διαμάχη.

Γιατί πίστευα πως η ίδια η διαμάχη με φθείρει πολύ περισσότερο σε σύγκριση με το οποιοδήποτε όφελος προκύψει αν αγωνιστώ για τα δικαιώματά μου. Που τα δικαιούμαι. Για να είμαστε δίκαιοι.

Κι έτσι πέρασε πολύς καιρός που δε σου έλεγα τίποτα. Από τη μια πλευρά  καταλαβαίνω πως ίσως προσπαθείς να θέσεις τις προτεραιότητές σου κι εμένα με έχεις βάλει λίγο στο περιθώριο. Ίσως άλλα πράγματα είναι πιο σημαντικά για σένα πια.

Και αν αυτό σε κάνει να χαίρεσαι, τότε θα ήθελα να χαίρομαι κι εγώ μαζί σου. Κι αυτό ισχύει. Αλλά δυστυχώς ισχύει σε κάποιο βαθμό. Υπάρχει όμως κι ο υπόλοιπος βαθμός. Που δεν ισχύει. Και τελικά δεν χαίρομαι με τον τρόπο που έχεις προς το παρόν ορίσει τις προτεραιότητές σου. Κι αισθάνομαι περιθωριοποιημένος.

Πνίγω εδώ και καιρό τα αισθήματά μου. Πνίγω τις λέξεις μου. Και μαζεύονται όλες μέσα μου. Είναι σαν έφηβες κοπελίτσες. Κι ενώ κάποιες φορές κάθονται ήσυχα για να διαβάσουν και να περάσουν στο Πανεπιστήμιο της ζωής και να πετύχουν τους καλούς & αγαθούς στόχους τους, κάποιες άλλες φορές είναι αντιδραστικές λόγω ηλικίας, τους έρχεται να τα παρατήσουν όλα.

Να βγουν γυμνές στο δρόμο, να πάνε κόντρα στο σύστημα και να γεμίσουν με γκράφιτι τους τοίχους στους δρόμους για να αποδείξουν ότι υπάρχουν. Αλλά μετά πάλι επανέρχονται στο σπίτι τους. Μέσα μου. Και έχουν τύψεις που συμπεριφέρθηκαν «απρεπώς» στους τοίχους του δρόμου, αλλά δεν περνάνε και καλά κλεισμένες μόνες μέσα μου.

Ε, αυτές οι λέξεις λοιπόν, οι λέξεις μου, μεγάλωσαν, και πέτυχαν στις εξετάσεις τους και πέρασαν στο Πανεπιστήμιο και προσπαθούν να βγουν από μέσα μου για να πάρουν το λεωφορείο τους συντεταγμένα και να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Κι ανεβαίνουν από το λαιμό μου για να βγουν και με πνίγουν. Μου κόβουν την ανάσα. Σε σένα μιλάω ακόμα, με ακούς;

Ποτέ σου δεν θέλησες να καθίσεις να με ακούσεις. Με απέφευγες πάντα. Πίστευες πως αν δεν μιλάμε για κάτι τότε αυτό το κάτι μπορεί και να μην υπάρχει. Κι όμως υπάρχει. Και είναι εδώ. Και μας έφερε αντιμέτωπους. Κουράστηκα. Κουράστηκα να προσπαθώ. Κουράστηκα να προσπαθώ να σε πείσω. Κουράστηκα να προσπαθώ να σε πείσω πως υπάρχω κι εγώ.

Και κυρίως κουράστηκα, επειδή προσπαθώ να σε πείσω, χωρίς ποτέ να στο εκφράσω. Χωρίς ποτέ να στο πω με λόγια, ώστε να συνειδητοποιήσεις πως δεν υπάρχουν μόνο τα πράγματα για τα οποία μιλάμε. Υπάρχουν και τα πράγματα για τα οποία δεν μιλάμε. Μάλλον υπάρχουν κυρίως αυτά.

Είσαι κτητικός. Είσαι πολύ κτητικός. Αλλά δεν είσαι κτητικός με τα πράγματα τόσο, όσο είσαι με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Σου ανήκουν και δεν τα μοιράζεσαι. Δεν τα διαπραγματεύεσαι. Όμως, έχω κι εγώ σκέψεις και συναισθήματα. Κι εγώ δεν θα ήθελα να τα διαπραγματεύομαι, αλλά αν τολμήσω να εκφράσω το παραμικρό, με πνίγεις στις τύψεις.

Κι έτσι αναγκαστικά τα διαπραγματεύομαι. Αλλά όχι μαζί σου, απευθείας. Μέσα μου. Αυτολογοκρίνομαι. Για τις σκέψεις μου. Για το πώς νοιώθω. Αλλά δεν είναι δυνατόν να απολογείσαι για το πώς νοιώθεις. Δεν είναι μία «άποψη», μία «επιλογή», έτσι νοιώθεις. Πάει και τελείωσε Έτσι είναι. Και πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Αλλά χρειάζομαι τη βοήθειά σου. Γιατί μόνο μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Χωρίς εσένα δεν θα ήμουν ο ίδιος. Χωρίς εσένα δεν θα μπορούσα να φανταστώ τι τροπή θα είχε πάρει η ζωή μου. Ο σκοπός μου, η αρχή και το τέλος μου είσαι εσύ. Σε θέλω εδώ δίπλα μου, αλλά με λίγο τροποποιημένους όρους. Μεγάλωσα κι εγώ. Όπως κι εσύ.

Δεν ήθελα να σε ταλαιπωρήσω ακόμα μια φορά με ανούσιες συζητήσεις. Αλλά υπήρξε ένας οιωνός. Είχα ανήσυχη νύχτα. Κι είδα χτες το βράδυ στον ύπνο μου τη Συνείδηση. Όμορφη κοπέλα, γλυκιά αλλά λίγο απεριποίητη. Αφημένη στην τύχη της. Πέρασε πολλά κι αυτή. Μεγαλοδείχνει. Όμως μέσα της κρύβει μία όρεξη για ζωή.

Ήρθε στον ύπνο μου ντυμένη ανοιξιάτικα, μου χαμογελούσε, αλλά δεν ήθελα πολλά πάρε δώσε μαζί της. Φοβόμουν πως δεν θα μου βγούνε σε καλό. Ήρθε ξυπόλυτη, ήσυχα, δίπλα από το προσκεφάλι μου. Έσκυψε να μου ψιθυρίσει κάτι στο αυτί. Έτσι νόμιζα. Δεν μου ψιθύρισε όμως. Μου το χάιδεψε με τη μύτη της, γιατί είχε «μυριστεί» όσα ήθελα να «ακούσω».

Ξαφνιάστηκα. Γύρισα το κεφάλι μου προς το μέρος της. Και με φίλησε στο στόμα. Αυτή πρώτη. Και ενέδωσα. Ίσως ήταν η ώρα μου να αφεθώ να ενδώσω. Και νομίζω πως το βράδυ είχα ένα αίσθημα πως μπορεί και να σε απάτησα. Με τη Συνείδηση. Τη δική μου Συνείδηση που δεν θέλω να μου την πάρεις πίσω πια, ούτε εσύ ούτε κανείς. Είχα τύψεις που τη φίλησα. Γύρισα πλευρό. Και τότε για πρώτη της φορά μου μίλησε…

Θέλω να μιλήσουμε. Έχεις λίγο χρόνο να με ακούσεις;

Αντί επιλόγου: 
Οι παραπάνω σκέψεις αφιερώνονται σε όλους όσους κάποτε φίλησαν τρυφερά στο στόμα τη Συνείδηση και έτσι άνοιξε το στόμα και βγήκαν από μέσα οι φυλακισμένες στην θερμοκοιτίδα τους λέξεις. Όπως οι δικές μου. Λέξεις από σύζυγο σε σύζυγο, από μπαμπά σε γιο, από τον εαυτό μου (ως νέο εργένη άντρα) στον εαυτό μου (ως μπαμπά).

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαγιάγκου, 26 Μαΐου 2014   

"Γεννήθηκα τυχαία στη Θεσσαλονίκη στα τέλη της δεκαετίας του ‘70. Η έμφυτη εσωτερική τάση μου προς τις ανθρωπιστικές επιστήμες και η αγάπη μου για την ψυχολογία δεν κατάφερε να βγει προς τα έξω μου την ώρα της επιλογής σπουδών.

Σπούδασα Χρηματοοικονομική και τα τελευταία 13 έτη πέρασα τη ζωή μου από πολυεθνική σε πολυεθνική, από πόλη σε πόλη ή από κράτος σε κράτος για να εξασκήσω την Χρηματοοικονομική Ανάλυση.Κέρδισα εμπειρίες, ταξίδια, γνωριμίες με πολλούς ανθρώπους από διάφορες κουλτούρες, κέρδισα επίσης έναν γάμο – από τον οποίο έχασα – και ένα παιδί, του οποίου έχω την επιμέλεια, για το οποίο αισθάνομαι ο υπερτυχερός του Τζακ Ποτ!
 
Τον τελευταίο καιρό μπαίνει δυναμικά στη ζωή μου το Life Coaching και όσο δεν βρίσκω έναν ισάξιο έρωτα, είναι ικανό να μου πάρει τα μυαλά! Από πολύ νωρίς στη ζωή μου είχα ένα μότο να με κινητοποιεί: «ρίχνω ένα παιχνιδιάρικο βλέμμα κι ένα συνένοχο χαμόγελο στη ζωή, κι η ζωή θα μου την κάνει τη χάρη»!

Στις γειτονιές του internet κυκλοφορώ και ως Χάπι Daddy, που είναι και ο τίτλος του βιβλίου μου που εκδόθηκε πρόσφατα".


Στο δικό μου παραμύθι, από τη Μυρτώ ΑγγελάτουΗ πραγματικότητά μου μέσα απ’ τα παραμύθια που με μεγάλωσαν

Μικρά κοριτσάκια, πριγκιπισσούλες του μπαμπά, μεγαλώνουν περιμένοντας καρτερικά τον πρίγκιπα - ιππότη με το άσπρο άλογο να καταφτάσει στο 80τ.μ παλάτι τους για να τους ορκιστεί πίστη και αιώνια αγάπη με ένα φιλί ενώ χτενίζουν τα ολόισια μακριά μαλλιά τους ρεμβάζοντας έξω από το παράθυρο.

Παραμύθια με λάθος πρότυπα κι ανύπαρκτους ήρωες… ή απλώς παραμύθια. Ο όμορφος πρίγκιψ δεν εμφανίζεται ποτέ. Για το άσπρο άλογο ούτε λόγος. Και οι «επίδοξες» πριγκίπισσες μαραζώνουν στο παραθύρι τους που μοσχοβολάει γιασεμί και νυχτολούλουδο θρηνώντας το χαμένο τους όνειρο.

Και τότε παπ! η βελόνα πιέζει αποφασιστικά τη ροζ φούσκα τους και προσγειώνονται άτσαλα στην πραγματικότητα ή αλλιώς… στο δικό μου παραμύθι.

Το δικό μου παραμύθι δεν έχει πρίγκιπες, βασιλιάδες, άλογα, αιώνιους όρκους αγάπης, δράκους και μάγισσες, νεράιδες, άμαξες και χαμένα γοβάκια. Δεν έχει απέραντα πράσινα λιβάδια, πύργους, παλάτια, υπηρέτες, μαγικά φίλτρα και ξόρκια.

Στο δικό μου παραμύθι οι πριγκίπισσες είναι κοινές θνητές, καθόλου γαλαζοαίματες. Δεν περιμένουν τον πρίγκιπα να έρθει να τις ξυπνήσει απ’ το λήθαργο με ένα φιλί για να ζήσουν για πάντα ευτυχισμένες. Δεν τους αρέσουν τα άσπρα άλογα. Δεν τους αρέσουν οι εύκολοι έρωτες με το ιδανικό - ουτοπικό τέλος. Αγαπούν την περιπέτεια και μάχονται γι αυτήν.

Όσο κοιμάσαι παριστάνοντας την ωραία κοιμωμένη η τύχη σου δε δουλεύει. Κανένας δράκος δε σε φυλάει από την κακιά μάγισσα που παραμονεύει στη γωνία να σε βρει μόνη για να σου δώσει να φας το δηλητηριασμένο μήλο της και κανένας καλός ξυλοκόπος δε σε οδηγεί στο μαγικό μονοπάτι της ευτυχίας ακολουθώντας ψιχουλάκια.

Οι καθρέφτες γύρω σου δεν είναι μαγεμένοι. Δε μιλάνε και δε λένε ότι είσαι η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Και φυσικά ο πρώτος βάτραχος που θα φιλήσεις, δε θα μεταμορφωθεί σε πρίγκιπα (ούτε καν σε απλό άνθρωπο).

Στο δικό μου παραμύθι θέλει κόπο για να γίνεις από ασχημόπαπο κύκνος. Κι αν περιμένεις αυτό να συμβεί εν μία νυκτί, τότε απλά δε θα συμβεί. Θα χάσεις πολλές φορές το δρόμο σου αλλά σχεδόν ποτέ δε θα είναι εκεί επτά μικροσκοπικά ανθρωπάκια για να σε αγκαλιάσουν και να σε φροντίσουν.

Το πιθανότερο είναι να βρεθείς μόνη μέσα σε τσιμεντένια δάση, με πελώρια δέντρα και άγρια πουλιά. Και τότε θα πρέπει μόνη σου να βρεις την άκρη, να έρθεις αντιμέτωπη με τους φόβους σου και να τους πολεμήσεις… μιας και το τόξο του Ρομπέν θα είναι για επισκευή. Τα μάτια σου πρέπει να είναι πάντοτε ανοιχτά.

Πολλοί κακοί λύκοι θα θελήσουν να σε ξεγελάσουν κι αν τελικά τα καταφέρουν αντί να βρεθείς στο στομάχι τους περιμένοντας τον «από μηχανής κυνηγό» να σε απελευθερώσει, θα βρεθείς σκορπισμένη στον αέρα μαζί με το αχυρένιο σπιτάκι που τόσο καιρό έχτιζες (αλλά δεν ήταν και τόσο γερό όσο νόμιζες – έχεις άλλες δύο ευκαιρίες!)

Στο δικό μου παραμύθι πρέπει να είσαι κάτι σαν την πεντάμορφη – και δεν εννοώ εξωτερικά. Πρέπει να είσαι γενναιόδωρη κι ευγνώμων γι αυτά που έχεις ακόμη κι αν τα θεωρείς κουρέλια. Να διέπεσαι από αξίες και αρετές. Να σέβεσαι. Να αγαπάς και να προσφέρεις με ανιδιοτέλεια.

Να μην περιμένεις καμία νεράιδα να φυσήξει ασημόσκονη στη βαρετή σου καθημερινότητα και να είσαι εσύ το τζίνι που θα πραγματοποιεί τις ευχές σου.

Στο δικό μου παραμύθι δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένο τέλος.

Στο δικό μου παραμύθι δεν υπάρχει τέλος.

Στο δικό μου παραμύθι παίρνω το ραβδί στα χέρια μου!


Γράφει η Μυρτώ Αγγελάτου
Ονομάζομαι Μυρτώ Αγγελάτου και είμαι 22 χρονών. Σπουδάζω στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι επαγγελματικά με τον κλασικό και τον σύγχρονο χορό.

Ψάχνω τρόπους να εκφράσω τον εσωτερικό μου κόσμο κι αυτό το καταφέρνω μόνο μέσα από την κίνηση και το γράψιμο. Όταν δε χορεύω, γράφω.

Το γράψιμο για μένα είναι μία διέξοδος που με βοηθάει να ξεφεύγω από τη καθημερινότητα όταν αυτή με κουράζει. Είναι ένας τρόπος έκφρασης βαθύτερων συναισθημάτων εκεί όπου τα λόγια δειλιάζουν. Είναι μια αναμέτρηση με τον εαυτό μου και μια διαρκής αναζήτηση της ταυτότητάς μου. Είναι δημιουργία. Είναι κατάθεση ψυχής. Είναι απόλαυση.


Το παιχνίδι της ενοχήςΗ κοινωνία κρίνει και ο άνθρωπος ακολουθεί.
Σε έναν ατελή κόσμο, όλοι κρίνουν σα να είναι η μοναδική πηγή τελειότητας. Και οι αποδέκτες της κριτικής πολλοί. Συνήθως άνθρωποι ήδη ενοχικοί, κουβαλώντας τα κατάλοιπά τους από το πρωταρχικό οικογενειακό τους περιβάλλον, άγονται και φέρονται από τις επιταγές της κοινωνίας. Ο βαθμός δυσφορίας τους για τη ζωή που ζουν μεγαλώνει το ίδιο έντονα όσο μεγαλώνουν και οι ενοχές τους, στην πιθανότητα και μόνο να ζήσουν μια ζωή όπως την επιθυμούν και τους εκφράζει.
Το παιχνίδι της ενοχής είναι τόσο μεγάλο, που φορές μοιάζει με ολόκληρη βιομηχανία.Τ ο ίδιο μεγάλη όσο και το παιχνίδι της ηδονής και της απόλαυσης. Πόσο κακό είναι να ζήσει κανείς με βάση τον εαυτό του; Τον αληθινό του εαυτό,τον οποίο όμως πρώτα πρέπει να ανακαλύψει. Για να μπορέσει να φτάσει σε αυτό το στόχο απαιτείται θάρρος. Να μπορεί να κοιτά μέσα του με διάθεση να ανακαλύψει και να αποδεχτεί και όχι να κουκουλώσει. Για να μπορεί μετά να κοιτάξει στα μάτια τους επικριτές του και να πει: "έτσι είμαι, αυτός είμαι και απλά δεν είμαι για σένα, αν αυτό που είμαι το απορρίπτεις."
Και το μήνυμα αυτό έχει πολλαπλούς αποδέκτες. Ξεκινά από τους γονείς, περνά στο σύντροφο και απευθύνεται τελικά σε ολόκληρο το κοινωνικό σύστημα, που το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κατευθύνει και να καταπιέζει. Να υποδείξει τρόπους ζωής και να τους επιβάλλει ως τους μόνους αποδεκτούς.
Πολλές φορές θα έρθει η λογική για να επιβεβαιώσει τον τρόπο που ζει και σκέφτεται η κοινωνία.
Ας μην ξεχνά όμως κανείς,ότι είναι μια λογική που προήλθε ακριβώς από αυτό. Από το κοινώς αποδεκτό.
Και στη συνέχεια η λογική έρχεται σε σύγκρουση με τα βαθύτερα θέλω. Τα οποία με τη σειρά τους είναι επίσης καθοριζόμενα από την πλειοψηφία.
"Πρέπει να θέλεις αυτό, πρέπει να θέλεις εκείνο, δεν πρέπει να θέλεις το ένα ή το άλλο". Οι δικαστές πολλοί. Αποφασίζουν και διατάσσουν. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που παίζουν το παιχνίδι της ενοχής από την ανάποδη. Είναι εκείνοι που έχουν μάθει να δίνουν ενοχές. Να τις μοιράζουν αφειδώς,με αποδέκτες τους άλλους που ζουν στην άλλη πλευρά του νομίσματος. Εκείνους που το πρώτο που θα περάσει από το μυαλό τους είναι η πιθανότητα να φταίνε, να έχουν οι ίδιοι λάθος.
Σα μια αυτόματη σκέψη από την οποία δε μπορούν να ξεφύγουν. Ότι και να γίνει, πρώτα προς τον εαυτό τους θα στραφούν για να βρουν το λάθος. Και σε αυτό ακριβώς βασίζονται οι άλλοι που τους διακατέχει η αντίθετη διαδικασία. Η δική τους αυτόματη σκέψη είναι ότι το λάθος δε βρίσκεται στους ίδιους, αλλά σε κάποιον άλλον. Και το παιχνίδι συνεχίζεται εις το διηνεκές.
Ποιος είναι άραγε εκείνος που θα σου υποδείξει πως πρέπει να ζεις, τι πρέπει να σκέφτεσαι και με ποιον τρόπο θα βιώνεις τη ζωή; Ποιος είναι εκείνος που κατέχει την αλήθεια και την αίσθηση του σωστού; Κανείς δεν έχει δύναμη επάνω μας από μόνος του. Τη δύναμη του τη δίνουμε εμείς. Του δίνουμε το δικαίωμα να μας καταπατήσει. Να μας κάνει διαρκώς να αισθανόμαστε ελλιπείς για να έχει δύναμη επάνω μας.
Είτε αυτός ο κάποιος είναι ο γονιός μας, είτε ο σύντροφος, είτε το κοινωνικό σύστημα. Αλλά πριν μπορέσουμε να αποτινάξουμε από επάνω μας τις ενοχικές αλυσίδες, θα πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η αλήθεια μας. Μόνο τότε θα μπορέσουμε πραγματικά και επί της ουσίας να τον κοιτάξουμε και να του πούμε "άσε με να είμαι. Δεν σου πέφτει λόγος".
Το παιχνίδι της ενοχής έχει τεράστια συμμετοχή στη δυστυχία του ανθρώπου. Μόνο με θάρρος μπορεί κανείς να αλλάξει τα πράγματα. Να κοιτά με θάρρος τον εαυτό του προσπαθώντας να ανακαλύψει τα συστατικά του, πέρα και πάνω από οποιαδήποτε κριτική, από οποιαδήποτε ενοχική διάθεση και από οποιαδήποτε τάση αυτουποτίμησης.
Να ζήσει με άλλα λόγια.

Του Ψυχιάτρου-Ψυχοθεραπευτή Χρήστου Κακουλίδη
Ο Γιάννης Αμανατίδης και ο Γιώργος Παντελίδης στις τάξεις του ΑΣ ΠρόμαχοιΑνακοινώθηκε από τον ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ η συνεργασία με τον Γιάννη Αμανατίδη ο οποίος θα αναλάβει τα θέματα φυσικής κατάστασης και διατροφής των ποδοσφαιριστών, ενώ καθήκοντα εκγύμνασης τερματοφυλάκων, αναλαμβάνει ο Γιώργος Παντελίδης.Ξεκινάει η Ακαδημία ποδοσφαίρου του ΑΣ ΠρόμαχοιΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Τρίτη 16 Αυγούστου και ώρα 7.00 μ.μ. ξεκινάει η Ακαδημία ποδοσφαίρου του ΑΣ Πρόμαχοι.

Πληροφορίες στον πρόεδρο του συλλόγου Πασχάλη Τούμπη (6947551868)καθώς και στον προπονητή Μιχάλη Μαυρίδη (6980646063).

Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη και αγροτών της Πέλλας με υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη και Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκο ΑντώνογλουΣυνάντηση Γιάννη Σηφάκη και αγροτών της Πέλλας με υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη και Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκο Αντώνογλου για σημαντικά αγροτικά θέματα 

Η Πέλλα να συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας  τουλάχιστον με 1500 τόνους ροδάκινα  ( κυρίως στο στάδιο χυμοποίησης ) καθώς και με δαμάσκηνα και μήλα.
Στις συναντήσεις , πέραν του βουλευτή συμμετείχαν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Μέγας Αλέξανδρος» Νίκος Μηνάς και Κώστας Λιάπουρας αντίστοιχα καθώς και ο οικονομολόγος – σύμβουλος της Ομάδας Παραγωγών Γιάννης Στογιαννίδης.  
Συζητήθηκαν θέματα της συμμετοχής των ομάδων παραγωγών της Πέλλας στο πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας, θέματα ΕΛΓΑ, ανάγκη αλλαγής των κριτηρίων για την συνδεδεμένη ενίσχυση, το μεγάλο πρόβλημα με τα «στέκια», η επίλυση θεμάτων για να αρχίσουν να εφαρμόζονται στην πράξη οι αποφάσεις για τα εργόσημα των αλλοδαπών εργατών γης με «τουριστικές» βίζες κλπ καθώς και προβλήματα σε επιχειρησιακά προγράμματα της ομάδας παραγωγών αλλά και άλλων ομάδων παραγωγών της Πέλλας. 
Τόσο ο υφυπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας αντιλήφθηκαν τα προβλήματα και υποσχέθηκαν λύσεις. 
Ο βουλευτής, εκτός των άλλων, ζήτησε ( όσον αφορά το πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας) να προβλέψει το Υπουργείο την φετινή συμμετοχή των Ομάδων Παραγωγών της Πέλλας με ποσότητα ροδακίνων τουλάχιστον 1500 τόνων, κάτι που θεωρήθηκε λογικό και προβλέπεται η ρύθμιση του σε συνεννόηση του Υπουργείου με τους άλλους Νομούς που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...