Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ CHARLES DARWIN ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣΕπίσκεψη φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Charles Darwin
Πέλλα και Darwin συνεχίζουν τη συνεργασία τους
Θερμή υποδοχή και φιλοξενία από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρο Θεοδωρίδη

Συνεπείς στο ραντεβού τους, οι καθηγητές, οι φοιτητές και συνοδοί του Προγράμματος για τον Ελληνικό Πολιτισμό του Πανεπιστημίου Charles Darwin της Αυστραλίας επισκέφθηκαν για πέμπτη χρονιά την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Μαζί τους οι Αντιπρυτάνεις των Πανεπιστημίων Αιγαίου Καθ. Σπύρος Σπυρόπουλος και του Πανεπιστημίου Darwin Prof. Giselle Byrnes. Φέτος το πρόγραμμα γιορτάζει μία ξεχωριστή επιτυχία, με την ίδρυση της έδρας για την Ελληνική Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Darwin η οποία ανατέθηκε στον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Φρατζή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υποδέχθηκε με μεγάλη θέρμη τους συμμετέχοντες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέπεια στο ετήσιο ραντεβού, παρά τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα μας. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Καράμπελα και Πέτρος Ζέρζης που παραβρέθηκαν στη συνάντηση.

 Ο κ. Θεοδωρίδης, αρχικά, αναφέρθηκε στην αξία της Ελληνικής φιλοξενίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα την οποία χαρακτήρισε «ιερό καθήκον» και στη συνέχεια παρουσίασε την ανθρωπογεωγραφία της Πέλλας, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και την ελληνική γλώσσα η οποία αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη της φιλοσοφίας, των επιστημών, των τεχνών μέχρι και των κειμένων του ευαγγελίου.

Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά πλεονεκτήματα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και γενικότερα της Ελλάδας τα οποία, μέσα από τον κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό και δράσεις εξωστρέφειας και καινοτομίας, μπορούν να τροφοδοτήσουν μία κοινωνία αυτάρκειας και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έκανε επίσης μία ειδική, τιμητική αναφορά στο ζεύγος Στράτου και Αγγελικής Πούλου για την προσωπική συμβολή τους στην επιτυχία του προγράμματος και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για την συνεργασία με την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας. Ο κ. Στράτος Πούλος είναι Πρόεδρος του Μακεδονικού Συλλόγου Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, μέλος της Ελληνικής Κοινότητας και, επίσης, συμμετέχει στο Συμβούλιο για την Ελληνική Γλώσσα, ενώ η κα. Αγγελική Πούλου είναι επιστημονική συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Darwin.

Η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Charles Darwin ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για την φιλοξενία και μετέφερε τις ευχές και χαιρετισμούς του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Prof. Simon Maddocks. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί «ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με την κοινωνία», ενώ παρέχει «εξαιρετικές δυνατότητες για την εμβάθυνση των σχέσεων και την αλληλοκατανόηση των λαών της Ελλάδας και της Αυστραλίας». «Είμαι ενθουσιασμένη με τη δύναμη που διαθέτετε ως λαός», ήταν μία χαρακτηριστική έκφρασή της από την εμπειρία της κατά την παραμονή της στην Ελλάδα.

Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συμμετέχει επίσης στο Πρόγραμμα χαιρέτησε την πρωτοβουλία και την μετατροπή της σ’ έναν επιτυχημένο ετήσιο θεσμό. Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαιτερότητα της Μεσογείου που, ενώ είναι μία κλειστή θάλασσα, έχει αποτελέσει κέντρο σημαντικών εξορμήσεων και πρωτοβουλιών συνεργασίας, επικοινωνίας με άλλους λαούς, ανταλλαγής γνώσεων και εμπορικών συναλλαγών με μακρινές περιοχές, στο πέρασμα των αιώνων. «Η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να σταματήσουμε να παράγουμε πολιτισμό», τόνισε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχία που έχουν οι Έλληνες ομογενείς σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής τους στο εξωτερικό (επιστήμες, τέχνες, πολιτισμός, επιχειρηματικότητα) και σχολίασε ότι είναι κρίμα που αυτές οι ειδικές ικανότητες των Ελλήνων δεν αξιοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας για την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. 

Ο κ. Θεοδωρίδης κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία πέρσι, συναντήθηκε με την ηγεσία του Πανεπιστημίου του Darwin, τον Πρωθυπουργό της τοπικής Κυβέρνησης της Βόρειας Επικράτειας και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες και προετοίμασε τη δημιουργία της έδρας για την Ελληνική γλώσσα που από φέτος είναι γεγονός. Σημαντική ήταν η συμβολή του κ. Θεοδωρίδη και στη συνεργασία που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της Charles Darwin και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την υπογραφή του συμφώνου εκπαιδευτικής συνεργασίας και η οποία εξελίσσεται με καλά αποτελέσματα για την ακαδημαϊκή κοινότητα.


Οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, νωρίτερα επισκέφτηκαν την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλας και Αλμωπίας και συναντήθηκαν με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κκ. Ιωήλ. Επόμενος σταθμός το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας και άλλοι προορισμοί ενώ, κατά την παραμονή τους ένα τριήμερο ακόμη, θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην τοπική ιστορία και πολιτισμό, διανυκτερεύοντας στο Λουτράκι Αλμωπίας.  

ΙΑΠΩΝΙΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕ ΟΜΟΛΟΓΟ "ΣΑΜΟΥΡΑΪ"Η Ελλάδα αποπλήρωσε σήμερα ομόλογο «σαμουράι», με ημερομηνία λήξης 14 Ιουλίου, σε ιδιώτες πιστωτές στην Ιαπωνία, σε μία συμβολική κίνηση που απέτρεψε μία αθέτηση πληρωμής η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως χρεοκοπία σε εμπορικό χρεόγραφο.
Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της ιαπωνικής τράπεζας Mizuho Financial Bank, που διαχειρίζεται το ομόλογο, «η καταβολή του ποσού των 20 δισεκατομμυρίων γεν (148 εκατομμυρίων ευρώ) επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί».

Το ομόλογο είχε εκδοθεί από το ελληνικό κράτος πριν από 20 χρόνια σε γεν και είχε πωληθεί σε ιδιώτες επενδυτές.


Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΡΑΝ-ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ


Το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις έφθασαν σε ιστορική συμφωνία για την ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Την είδηση επιβεβαιώνουν τόσο ιρανικές όσο και δυτικές διπλωματικές πηγές.
«Ολη αυτή η σκληρή δουλειά απέδωσε και φθάσαμε σε συμφωνία. Ο θεός ας ευλογεί τον λαό μας», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters Ιρανός διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται. 
«Ναι, υπάρχει συμφωνία», ανέφερε από την πλευρά της δυτική πηγή. Άλλοι δυτικοί διπλωμάτες είπαν πως η Τεχεράνη αποδέχθηκε ένα λεγόμενο σχέδιο «ξαφνικής αποκατάστασης», με το οποίο θα αποκαθίστανται οι κυρώσεις εντός 65 ημερών, αν παραβιάσει τη συμφωνία. 
Το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ θα συνεχίσει να ισχύει για πέντε χρόνια και το εμπάργκο του ΟΗΕ για τους πυραύλους θα εξακολουθήσει να ισχύει για οκτώ χρόνια.

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση της ολομέλειας των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων θα διεξαχθεί στη Βιέννη στις 11:30 ώρα Ελλάδος. 


Πηγή: ΑΜΠΕ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣΑρχή της δεδηλωμένης

Η αρχή της δεδηλωμένης είναι όρος του Συνταγματικού Δικαίου και ορίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των Βουλευτών.

Διαχρονικά αυτή η εμπιστοσύνη δηλώνεται με σχετική ψηφοφορία της Βουλής μετά από κάθε σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, η οποία συνήθως, σε αντίθεση με το Κοινοβούλιο, δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, αλλά διορίζεται από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας.

Απαιτών ως απαραίτητον προσόν των καλουμένων παρ'εμού εις την κυβέρνησιν του τόπου την δεδηλωμένην προς αυτούς εμπιστοσύνην της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων του έθνους, απεκδέχομαι ίνα η Βουλή καθιστά εφικτήν την ύπαρξιν του προσόντος τούτου ου άνευ αποβαίνει αδύνατος η εναρμόνιος λειτουργία του πολιτεύματος.
— Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας στον Λόγο του Θρόνου του 1875

Στην Ελλάδα η αρχή της δεδηλωμένης καθιερώθηκε άτυπα το 1875. Από το 1870 και μετά, είχε τεθεί αρκετές φορές ο προβληματισμός σημαντικού αριθμού βουλευτών για τον διορισμό κυβερνήσεων μειοψηφίας. Ο προβληματισμός εκφράστηκε και από σημαντικούς πολιτικούς όπως ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης, ο Λομβάρδος και ο Κουμουνδούρος.
  Καθοριστική παρέμβαση ήταν άρθρο του Χαριλάου Τρικούπη στην εφημερίδα Καιροί της 29.6.1874 με τον τίτλο «Τίς πταίει», στο οποίο κατηγορούσε τον βασιλιά Γεώργιο Α' ότι εφάρμοζε καθεστώς απόλυτης μοναρχίας, επειδή διόριζε κατά βούληση πρωθυπουργούς από τα κόμματα της μειοψηφίας χωρίς να λαβαίνει υπόψη του τα αποτελέσματα των εκάστοτε βουλευτικών εκλογών. Αποκορύφωμα της πολιτικής ανωμαλίας την άνοιξη του 1875 ήταν τα λεγόμενα Στηλιτικά, ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα εκ μέρους του Βούλγαρη προκειμένου να έχει νομοθετικό έργο χωρίς να κατέχει την πλειοψηφία των εδρών. Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε, πρωθυπουργός διορίστηκε ο Τρικούπης που αμέσως ζήτησε εκλογές. Παρά την εκλογική αποτυχία του ίδιου, επιτυχία του ήταν ότι ο Γεώργιος ο Α' δεσμεύτηκε τον Αύγουστο του 1875 στον λόγο του Θρόνου ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι θα διόριζε στο εξής μόνο πρωθυπουργούς που θα απολάμβαναν την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Η δέσμευση αυτή καθιερώθηκε άτυπα, καθώς δεν έγινε αμέσως πρόβλεψη του τότε Συντάγματος. Ρητή διάταξη έγινε για πρώτη φορά στο Σύνταγμα του 1927  και διατηρήθηκε στα νεότερα Συντάγματα.
 Στο Σύνταγμα του 1975 και την αναθεώρησή του 1986 καθορίστηκαν οι ελευθερίες και υποχρεώσεις του Αρχηγού του Κράτους ως προς τα πρόσωπα στα οποία δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
 Μέχρι τότε ίσχυε η λεγόμενη «θεωρία του κηπουρού»:
 ο εκάστοτε Βασιλιάς ή Πρόεδρος μπορούσε να διορίσει πρωθυπουργό οποιονδήποτε πίστευε ο ίδιος ότι θα μπορούσε να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, κατά την ρήση του Παύλου του Α' ότι "μπορεί να διορισει πρωθυπουργό ακόμη και τον κηπουρό του". Με λεπτομερείς διατάξεις αποτρέπεται ο κίνδυνος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "να περιφρονήσει την ιεραρχία του κόμματος και να διορίσει πρωθυπουργό άλλο στέλεχός του" ή κατά τον Αναστάση Πεπονή "να καλέσει οποιονδήποτε φίλο του [...] και να τον χρίσει πρωθυπουργό".
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να διορίσει Πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος (ή αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ) που διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών . Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και εφόσον αποτύχει διαδοχικά στους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων.

Στο ισχύον Σύνταγμα είναι ρητά κατοχυρωμένη στο άρθρο 37 παράγρ. 2 εδ. α΄.Κατά το άρθρο 84 μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η τελευταία διατηρεί το δικαίωμά της να άρει την εμπιστοσύνη της υπό προϋποθέσεις με ψήφο δυσπιστίας ύστερα από πρόταση μομφής. Η πρόταση εμπιστοσύνης κατά το άρθρο 84, παρ. 6 γίνεται δεκτή με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, άποψη με την οποία συμφωνούν οι συνταγματολόγοι Μάνεσης, Βενιζέλος και Σπυρόπουλος. Με αυτή την ερμηνεία διαφωνούσε ο Δημήτρης Τσάτσος υποστηρίζοντας ότι αφορά μόνο τη νέα έκφραση εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της θητείας της.ΠΗΓΗ...https://el.wikipedia.org

DER SPIEGEL: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΟΛΕΘΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ


Πώς βλέπει ο γερμανικός Τύπος τη συμπεριφορά του Βερολίνου στην Ελλάδα 

Αν και το Βερολίνο δείχνει ότι επέβαλε το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών του στην Ελλάδα, πληθύνονται στη Γερμανία οι φωνές που χαρακτηρίζουν αυτήν την επιτυχία διπλωματικό "όλεθρο", που απειλεί να αμαυρώσει την εικόνα που με τόσο κόπο έκτισε η χώρα.   "Μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, η γερμανική κυβέρνηση κατέστρεψε πολλές δεκαετίες διπλωματίας", έγραφε χθες η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναφερόμενο σε μία λίστα "φρικαλεοτήτων" που είχαν ως στόχο την "ταπείνωση" της Ελλάδας.

   Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, η επονομαζόμενη "Βασίλισσα της Ευρώπης" και ο υπουργός της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενσάρκωσαν καθ΄όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακού μία σκληρη γραμμή, η οποία επικρίθηκε τόσο διεθνώς, όσο και στο εσωτερικό της Γερμανίας.

   "Το όριο ανάμεσα στη διάσωση και την τιμωρία της Ελλάδας είναι στενό. Αυτή τη νύκτα, το όριο αυτό εξαφανίσθηκε", έγραψε στο Twitter ο Ματίας Μύλερ φον Μπλύμενκρον της Frankfurter Allgemeine Zeitung.   Για την Suddeutsche Zeitung, "Η Μέρκελ κατάφερε να αναβιώσει την εικόνα μίας δυσάρεστης, τσιγγούνας και μικρόψυχης Γερμανίας, η οποία μόλις που άρχιζε να σβήνει"
  "Κάθε σεντ βοήθειας προς την Ελλάδα που προσπάθησαν να εξοικονομήσουν οι Γερμανοί θα δαπανηθεί επί δύο ή τρία στα επόμενα χρόνια για την επιδιόρθωση της εικόνας αυτής", προειδοποιεί η εφημερίδα του Μονάχου.

   Πριν ακόμη κυκλοφορήσει η ιδέα του προσωρινού Grexit που εξέταζε το Σάββατο το Βερολίνο, δύο γερμανοί ηθοποιοί λοιδωρούσαν τον γερμανικό εθνικό εγωισμό σε βίντεο με τίτλο "Τα πολύτιμα γερμανικά μας ευρώ". Δύο Γερμανοί, βουτηγμένοι στην πολυτέλεια ανταλλάσσουν τηλεφωνικά τις απόψεις τους για την Ελλάδα, συνδυάζοντας φράσεις-κλισέ που έχουν κατά κόρον χρησιμοποιηθεί από τον γερμανικό Τύπο: "Εμείς, οι Γερμανοί θα πούμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε!", έλεγε ο ένας "Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοποημένοι Ελληνες...και την Ακρόπολη, κι αυτήν!", απαντούσε ο άλλος. "Αυτό το καλοκαίρι, εμείς οι Γερμανοί έχουμε μία ιστορική ευκαιρία: να μην συμπεριφερθούμε σαν μ....ες για μία φορά", κατέληγε το βίντεο, που αναρτήθηκε στο YouTube και συγκέντρωσε πάνω ένα εκατομύριο "χτυπήματα".

   Ωστόσο, πριν από δύο χρόνια, δημοσκόπηση του BBC αναδείκνυε τη Γερμανία πλέον δημοφιλή χώρα του κόσμου (59% των ερωτηθέντων) , με μία θετική εικόνα που συνδύαζε την οικονομική επιτυχία, την κοινωνική συνειδητοποίηση και τη διπλωματία.

   Ομως, κατά την άποψη του Γιόσκα Φίσερ, πρώην υπυοργού Εξωτερικών της Γερμανίας, η ελληνική κρίση πυροδότησε τον εθνικισμό και η κα. Μέρκελ δεν κατόρθωσε να πείσει τους Γερμανούς να δουν πιο μακριά από το πορτοφόλι τους.

   Η συντηρητική καγκελάριος, η οποία τον Νοέμβριο θα γιορτάσει δέκα χρόνια στην εξουσία και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του 70% των Γερμανών, "δεν επιχειρηματολόγησε, ούτε συμπεριφέρθηκε σαν πολιτικός, αλλά σαν λογιστής", σύμφωνα με τον Γιόσκα Φίσερ. 

  "Σπαταλήσαμε τεράστιο κεφάλαιο συμπάθειας σε έναν επικοινωνιακό όλεθρο", εκτιμά η Κοστάντσε Στέλτσενμύλερ, γερμανίδα αναλύτρια του Brookings Institution της Ουάσινγκτον. Η γερμανική γραμμή δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης και η Γερμανία θα είχε καλύτερη εικόνα εάν είχε αναγνωρίσει ότι "οι απλοί Ελληνες έχονυ πραγματικά υποφέρει περισσότερο από άλλους την Ευρώπη".

   "Εάν κάποιος είχε επικοινωνήσει τη γερμανική θέση με επαγγελματισμό, δεν θα είχαμε αυτήν την τόσο δυσάρεστη εικόνα", έγραψε στο Twitter ο Νιλς Μίνκμαρ, γερμανός ιστορικός και δημοσιογράφος. 

  Σύμφωνα με την Στέλτσενμύλερ, οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών προκάλεσαν σημαντικές ζημίες, κυρίως στην εικόνα της "άκακης μεγάλης δύναμης" που προσπαθούσε να οικοδομήσει η Γερμανία. Στις "απίστευτα δυσάρεστες" συνομιλίες αυτές, η Αγγελα Μέρκελ προτίμησε να απευθυνθεί στην δική της πλειοψηφία, απευθύνοντας στην υπόλοιπη Ευρώπη τελεσίγραφο "take it or leave it". Αλλά ακόμη και με μία περισσότερο επιδέξια διπλωματία, λέει η αναλύτρια, το ίδιο το "στάτους" της Γερμανίας αφήνει τη χώρα εκτεθειμένη σε μομφές. "Αυτό είναι το τίμημα της ισχύος", λέει. Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ 

"ΟΚ" ΑΠΟ ΒΕΛΓΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ 24ΧΡΟΝΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΥΓΙΟΥΣ

Το αμφιλεγόμενο ζήτημα της ευθανασίας απασχολεί περισσότερο από ποτέ, τις τελευταίες δεκαετίες. Η περίπτωση της, σωματικά, υγιούς Λάουρα στο Βέλγιο, ήρθε για να πυροδοτήσει αντιδράσεις και να γεννήσει ακόμα περισσότερες αμφιβολίες.
Η 24χρονη γυναίκα υποφέρει από χρόνια κατάθλιψη, ενώ ουκ ολίγες φορές έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας. Ωστόσο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα σωματικής υγείας. Παρ' όλα αυτά, της δόθηκε το «πράσινο φως» από τους γιατρούς, ώστε να της χορηγηθεί η ένεση που θα βάλει τέλος στην ζωή της.
Σύμφωνα με την νομοθεσία του Βελγίου, οι γιατροί από το 2002 και μετά μπορούν να δώσουν το «ΟΚ» για ευθανασία στους ασθενείς τους, αν αυτοί δηλώσουν επίσημα πως επιθυμούν να πεθάνουν επειδή δεν αντέχουν τον αφόρητο πόνο. Η συγκεκριμένη περίπτωση όμως, φαίνεται πως περνάει έξω από τα όρια του νόμου, καθώς η 24χρονη Λάουρα δεν υποφέρει από κανέναν φυσικό πόνο.
Η νεαρή γυναίκα είναι ασθενής σε ψυχιατρείο τα τελευταία τρία χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχει επιχειρήσει αρκετές φορές να αυτοκτονήσει, ποτέ όμως δεν κατάφερε να το πράξει. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις της τόνισε πως: «Ο θάνατος δεν είναι μια  επιλογή για εμένα. Αν είχα μια επιλογή, θα ήταν να ζήσω μια κανονική ζωή, αλλά έχω δοκιμάσει τα πάντα και τίποτα δεν πέτυχε».
Η περίπτωση της 24χρονης Λάουρα έχει δημιουργήσει έντονες αντιπαραθέσεις στο Βέλγιο. Η ευθανασία, που αυτή τη στιγμή είναι νόμιμη στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το βόρειο διαμέρισμα της Αυστραλίας, το Λουξεμβούργο και την Αλβανία, αποτελεί μια μόνιμη πηγή διαμάχεων και διαφωνιών.
Μπορεί λοιπόν ακόμα να μην έχει οριστεί η μέρα της, πιθανής, ευθανασίας της 24χρονης γυναίκας, από την στιγμή που αυτό μένει να αποφασιστεί από την ίδια, όμως το «ΟΚ» των γιατρών στην περίπτωση της υπήρξε αφορμή για ακόμη πιο έντονη αμφισβήτηση αυτής της επιλογής.

Ο ΑΧΩΝΕΥΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣΚατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του τριάντα, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ δεν έκανε τίποτε άλλο από το γράφει άρθρα και να τα στέλνει στις εφημερίδες του Λονδίνου.

Ως πρώην υπουργός εθεωρείτο μάλλον ασήμαντος στους κύκλους του Γουάιτχολ. Κανείς δεν τον έπαιρνε και πολύ στα σοβαρά. Στον κύκλο του Τσάμπερλειν και των υπόλοιπων αστεριών της βρετανικής πολιτικής, η εμμονή του με τον Χίτλερ ήταν υπερβολική. Από το 1933 έως το 1936 οι Εγγλέζοι έκαναν εμπόριο με τους Γερμανούς, ήταν ο βασικός προμηθευτής εξοπλισμών της Γερμανικής Αεροπορίας (την οποία αργότερα θα πολεμούσαν μέχρις εσχάτων).
 Επίσης η βρετανική αριστοκρατία θεωρούσε σικ το να στέλνει τα παιδιά της στις γερμανικές κατασκηνώσεις, ώστε να μαθαίνουν γερμανικά και να ασπάζονται αυτό το μείγμα πειθαρχίας και οραματισμού που είχε επιβάλλει στη βερολινέζικη νεολαία ο νέος ηγέτης. Οι διπλωμάτες παρακολουθούσαν με διακριτική ανησυχία τις κινήσεις του Χίτλερ στο παρασκήνιο, κανείς όμως δεν φοβόταν σοβαρά. Κανείς δεν πίστευε. Μόνο ο Τσόρτσιλ κραύγαζε. Ωστόσο, κάθε πρωί που οι Τάιμς του Λονδίνου ή η Daily Mail καταχώνιαζαν σε κάποιο εξοστρακισμένο μονόστηλο ακόμη ένα πόνημά του, η αντίδραση στην Βουλή των Λόρδων ήταν περιφρονητική. "Πάλι με τον Χίτλερ τα βάζει. Δεν έχει τι να κάνει και γράφει σαχλαμάρες". Στις συζητήσεις εκείνης της εποχής, όποτε ήθελαν να πειράξουν τον Τσόρτσιλ τον ρωτούσαν: "Και ποιο είναι το πρόβλημά σας αυτή την εβδομάδα με τον αχώνευτο Γερμανό;" Ήξεραν ότι του ήταν αχώνευτος.

Σε ένα από τα δεκάδες πολιτικά άρθρα του ο Τσόρτσιλ είχε σκιαγραφήσει το σκαρίφημα του μελλοντικού πολιτικού. Είχε γράψει ότι οι ρομαντικοί ανήκαν στο παρελθόν και ότι το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα θα έδινε φως σε ένα νέο είδος πολιτικής το οποίο θα απαρτιζόταν ως επί το πλείστον από δύο κατηγορίες: τους πραγματιστές και τους αδηφάγους. Ίσως είχε κατά νου τον δικό του αχώνευτο Γερμανό. Μα καθώς ανατρέχει κανείς στις διαθήκες των σπουδαίων ηγετών, οι οποίοι δικαιώθηκαν από την διαχρονικότητά τους και από την ανθρωπιστική τους προσφορά, όχι από την ψυχρή υπηρεσία τους στο κυνικό συμφέρον, συνειδητοποιεί πως η ικανότητά τους στην "προφητεία" δεν βασίζεται στην τύχη, μα στην βαθιά οξυδέρκεια.
 "Ο πραγματιστής είναι μεν σκληρός, μα δεν είναι άκαμπτος", είχε επισημάνει. "Κι αυτό γιατί δεν ξεχνάει ποτέ πως υπηρετεί τον Άνθρωπο, και όχι μόνο τον πολίτη του δικού του κράτους, μα ως έναν βαθμό τον πολίτη του κόσμου". Και είχε συμπληρώσει: "Απεναντίας ο αδηφάγος είναι το χειρότερο είδος του πολιτικού. Είναι το σαρκοβόρο πλάσμα που τρέφεται από το αίμα των αντιπάλων του".
 Μου φαίνεται πως ο γέρο-Ουίνστον θα είχε πολλά να γράψει στις μέρες μας, βλέποντας πόσο στυγνά έχει απομυθοποιήσει η διεθνής πολιτική το ανθρώπινο στοιχείο. Ναι, ο ρομαντικός πολιτικός είχε πεθάνει ήδη από την δική του εποχή, ωστόσο τώρα πια ένας συντριπτικός εκμαυλισμός έχει πλημμυρίσει κάθε έκφανση των κινήσεων στα υψηλά κέντρα εξουσίας. Βλέπεις ποιοι είναι οι πραγματιστές, αυτοί που θα κάνουν την δουλειά τους υλιστικά μεν, αλλά αξιοπρεπώς. Παίρνεις χαμπάρι τους ανεκδιήγητους που πουλάνε τρέλα και λαϊκισμό (στο τέλος καταλήγουν να παραθερίζουν σε ωραία νησιά ενώ οι μάχες μαίνονται). Κατανοείς εκείνους που προσπαθούν, που πασχίζουν, που δίνουν τον αγώνα τους με όλο τον άνεμο κόντρα. Και καταλαβαίνεις δια γυμνού οφθαλμού πια τους αδηφάγους. Να, λόγου χάρη, κοιτάς τον Σόιμπλε.

Δεν περίμενα ποτέ πως ένας άνθρωπος θα έφτανε στο σημείο να προσπαθεί να ταπεινώσει τόσο απροσχημάτιστα και τόσο άκομψα, έναν ολόκληρο λαό. Δε νομίζω ότι έχει συμβεί μήτε στους χειρότερους πολέμους της ιστορίας. Πάντοτε, και στα πιο απεχθή συλλογικά εγκλήματα, υπήρχε μια προκάλυψη που λειτουργούσε σαν δίχτυ προστασίας προς τους πολιτικούς που προέβαιναν σε εθνικές προσβολές. Εδώ δεν υπάρχει καμία. Βλέπουμε έναν πολιτικό, τον κορυφαίο υπουργό μιας ευρωπαϊκής χώρας, σε ζωντανή μετάδοση να επιχειρεί μέρα με την μέρα, πάντοτε με μια διαφορετική δικαιολογία, την αποδόμηση ενός ξένου κράτους. Δεν διαφέρει και πολύ από τον πόλεμο. Απλά τα χαρακώματα είναι διαφορετικά.
 Βιώνουμε τον οικονομικό πόλεμο που κάποτε, ίσως σε τριάντα-σαράντα χρόνια, προκαλέσει τον αληθινό πόλεμο, τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος θα ξεκινήσει από την σύγκρουση ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Βορρά και στον Ευρωπαϊκό Νότο. Για την ώρα, τα λαγούμια είναι οι στοές των Τραπεζών. Δεν ξέρω λοιπόν πόσο ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος μπορεί να νιώσει κάποιος γερμανός πολίτης παρακολουθώντας τον κύριο Σόιμπλε και το τρομαχτικό παραλήρημά του εναντίον της Ελλάδας.
 Δεν με απασχολούν στο παρόν κείμενο τα λάθη και οι αβλεψίες της ελληνικής πλευράς, ή η έλλειψη εμπιστοσύνης που τρέφει προς τις διάφορες παραλλαγές της ελληνικής εξουσίας τα τελευταία χρόνια. Ναι, υποθέτω πως δεν θα νιώθει και πολύ ωραία, γνωρίζοντας εδώ και κάμποσους μήνες την άποψη των περισσότερων ελλήνων προς το πρόσωπό του. Ωστόσο, εκπροσωπώντας τους θεσμούς, εκπροσωπώντας ένα τεράστιο, οργανωμένο μοντέλο και όχι τον εαυτό του ως άτομο, είναι λυπηρό το ότι μαίνεται με τόσο απροκάλυπτο τρόπο εναντίον δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι τραγικό το πόσο χαμηλά εκτρέπει το ίδιο του το αξίωμα, τον ίδιο του τον ρόλο, την ίδια την ευθύνη που του έχει αναθέσει ο δικός του λαός.

Ο αχώνευτος Γερμανός του Ουίνστον Τσόρτσιλ λεγόταν Αδόλφος Χίτλερ και είχε ξεκινήσει από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως ασήμαντος λοχίας, φτάνοντας να αιματοκυλήσει μια ολόκληρη ήπειρο. Ο δικός μας αχώνευτος Γερμανός ονομάζεται Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και δεν είναι τόσο κακός.
 Ενεπλάκη στο "σκάνδαλο Κολ", τη μεγαλύτερη ιστορία διαφθοράς που συγκλόνισε την Γερμανία τα τελευταία είκοσι χρόνια, με αποτέλεσμα την αυτοκτονία ενός συνεργάτη του. Τάχθηκε υπέρ του βομβαρδισμού του Ιράκ από τους Αμερικανούς. Υπέρ του Γκουαντάναμο. Πρότεινε μέτρα όπως την χρησιμοποίηση του Στρατού σε επιχειρήσεις τήρησης της τάξης, παρακολούθηση του Ίντερνετ, υποκλοπές email από παρακρατικές γερμανικές υπηρεσίες.
 Τώρα, επιχειρεί μπροστά στα μάτια ολόκληρου του πλανήτη, μια πρωτοφανή επιχείρηση, μια πρωτόγνωρη προσπάθεια σπίλωσης. Ακούγοντάς τον να ζητάει τα κλειδιά της πατρίδας μου, για όποιους λόγους δημοσιονομικά μπορεί να του επιτρέπουν μια τέτοια αξίωση, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι εκείνη η ρήση του Τσόρτσιλ για τους αδηφάγους πολιτικούς. Για το σαρκοβόρο πλάσμα που τρέφεται με το αίμα των αντιπάλων του. Να είναι καλά και να ευημερεί, γιατί κατάφερε επιτέλους το ακατόρθωτο: να ενώσει τους Έλληνες.


Στέφανος ΔάνδολοςΠηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΤΟ FOREIGN POLICY ΕΒΑΛΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

To Foreign Policy έβαλε τη γερμανική σημαία στην Ακρόπολη: Το Βερολίνο διέλυσε με μπουλντόζα την Αθήνα
Ο Φίλιπ Λεγκρέν ήταν για τέσσερα χρόνια στην Κομισιόν, λειτουργώντας ως οικονομικός σύμβουλος, πολύ κοντά στους εξουσιαστικούς μηχανισμούς των Βρυξελλών. Άρα γνωρίζει.
Κι επειδή γνωρίζει, τώρα, δύο ημέρες μετά τη σύναψη συμφωνίας, αναφέρει σε άρθρο του στο Foreign Policy πως μέσα στο Σαββατοκύριακο η γερμανική ηγεσία λειτούργησε με τρόπο βάναυσο, εκδικητικό και κοντόφθαλμο κατά της Ελλάδας. Όμως, βρήκε την υποστήριξη και από τη Φρανκφούρτη και την παράνομη απειλή της ΕΚΤ να τραβήξει το βύσμα που κρατάει εν ζωή τις ελληνικές τράπεζες. «Δεν υπάρχει τίποτα ένδοξο στην Ευρωζώνη. Είναι μια τερατώδης κομπίνα αντιδημοκρατικών πιστωτών», αναφέρει με επιθετικό τόνο.
Η συζήτηση για το τρίτο πακέτο στήριξης οδήγησε τους Γερμανούς σε κινήσεις που διπλασιάζουν την έτσι και αλλιώς καταστροφική στρατηγική των πιστωτών κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπιέζουν την ελληνική οικονομία, αυξάνουν το χρέος της και ποδοπατούν κάθε έννοια δημοκρατίας. Ακόμη και η Deutsche Bank αναφέρεται, πλέον, στην Αθήνα με όρους υποτέλειας.
Χρήσιμοι ηλίθιοι
Κατά τον Λεγκρέν, η Γερμανία αποδεικνύεται πως είναι ένας καταστροφικός ηγεμόνας σε μια ένωση που στερείται πολιτικών θεσμών. Η Ελλάδα, από τη μεριά της, κατανόησε τη ματαιότητα της αντίστασής της. Οι μικρές χώρες, όπως η Σλοβακία και η Φινλανδία συμφώνησαν με τη Γερμανία, αλλά η φωνή τους είναι ελάχιστα καθοριστική. Για τη Γερμανία, όλοι αυτοί είναι χρήσιμοι ηλίθιοι που παρέχουν κάλυψη στα απολύτως στενά συμφέροντά της. Μέσω των δανείων προς την Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να σωθούν οι τράπεζες των δύο χωρών, αλλά μόνο αυτές της Γερμανίας. «Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι το Βερολίνο δεν θα τους ισοπέδωνε αν βρίσκονταν στο δρόμο του».
Συνεχείς εκβιασμοί
Το άρθρο σημειώνει το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη εκβίασαν από το 2010 την Ιρλανδία, την Ιταλία και φυσικά την Ελλάδα στην οποία προχώρησαν σε ένα κτηνώδες σχέδιο. Τα κόμματα που αμφισβήτησαν την «Συναίνεση του Βερολίνου», θα έπρεπε να ηττηθούν με υποταγή – τίποτα λιγότερο. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η Ευρωζώνη συγκροτείται από το φόβο.
Πλήρης ταπείνωση
Ο Λεγκρέν αναφέρει πως η ταπείνωση του Τσίπρα ήταν πλήρης. Καίτοι κάλεσε ένα δημοψήφισμα και πήρε με το μέρος του τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δεν κατάφερε να έχει στα χέρια του ένα διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των δανειστών. Δεν μπορούσε να περιμένει αναδίπλωση από μέρους τους. Έτσι, ο Τσίπρας δεν τόλμησε να αρνηθεί τις άδικες συνθήκες που του επέβαλε το Βερολίνο, μπροστά στο φόβο της εξόδου από το ευρώ και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η επιστροφή της μισητής Τρόικας στην Αθήνα. Η ελληνική Βουλή θα πρέπει να πάρει πίσω όλους τους νόμους που ψήφισε από τον Ιανουάριο και να ψηφίσει άλλους, σαφώς σκληρότερους. Ακόμη και έτσι, όμως, δεν εξασφαλίζει το τρίτο πρόγραμμα, αλλά ανοίγει το δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει κάποιους όρους και συνθήκες και στη συνέχεια να λάβει τα πολλά χρήματα.
Υποκρισία
Το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για ελάφρυνση χρέους πηγαίνει με υποκριτικό τρόπο, από την πλευρά των δανειστών, στο μέλλον. Αντιθέτως, απαιτείται περισσότερη λιτότητα που θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική τρύπα της χώρας και θα αυξήσει το δυσβάσταχτο χρέος της. Ο Λεγκρέν προβλέπει πως η ύφεση και η κοινωνική αντίδραση θα φουντώσουν όταν θα αρχίσει να σχηματοποιείται η τεχνοκρατική εικόνα που επέβαλε το Βερολίνο στην Αθήνα.
«Οι Έλληνες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την παραμονή τους στο ευρώ για να καταστρώσουν ένα πλάνο διαφυγής από αυτό. Να εξασφαλίσουν τις τράπεζές τους σε περίπτωση χρεοκοπίας μέσα στο ευρώ και να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο που να μην μπορεί ξανά η ΕΚΤ να τους κλείσει τις τράπεζες.
Και καταλήγει: «Η Ευρωζώνη, ως σύνολο, παραμένει μια οικονομική υπόθεση και μια δημοκρατική ντροπή. Είναι παγιδευμένη σε ένα εφιαλτικό κενό όπου η πολιτική δεν επιτρέπει τη δημιουργία κοινών θεσμών που αποδυναμώνουν τη Γερμανία και την ΕΚΤ, ενώ ο φόβος αποτρέπει τα θύματά της από την αναχώρηση. Τόσο μεγάλο είναι το ευρωπαϊκό όνειρο».


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ-ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!

Αγοράστε ελληνικά προϊόντα! Δείτε εδώ τον αναλυτικό κατάλογο

Μην ξεχνάτε ότι η ελληνική αγορά χρειάζεται την στήριξή μας
ΤΩΡΑ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ. ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τα καταστήματα της χώρας.


Ακολουθεί ένας αναλυτικός κατάλογος με ελληνικά προιόντα που καλύπτουν όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ξεχνάτε τα μαγαζιά της γειτονιάς σας, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΙΟΝ (Γάλακτος, Αμυγδάλου, Break, Nucrema, Mabel, Υγείας ΙΟΝ, Σοκοφρέτα, Noizetta). Ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1930 και έχει δύο εργοστάσια παραγωγής, Αθήνα και Άρτα.

Παυλίδης – Κraft Foods (Lacta, Παυλίδου υγείας, Toblerone, Παυλίδης γεμιστή, Lila Pause, Kiss, Gioconda, Merenda). H Παυλίδης εξαγοράστηκε το 1990 από τον αμερικανικό κολοσσό Kraft Foods , με κατακόρυφη πτώση ποιότητας και αύξηση τιμών έκτοτε, τώρα έχουν βάλει στο μάτι και την βρετανική Cadbury,

ΜΠΙΣΚΟΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πτι Μπερ, Μιράντα, Caprice, Cream Crackers, Digestive, Γεμιστά, Marie, Mascot, Rondo, Crispies, Φρυγανιές κτλ). Ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε το 1938 από Πολίτες πρόσφυγες και στις μέρες μας απασχολεί 1000 άτομα σε 4 ιδιόκτητα εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ELBISCO πρώην Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων (Elite φρυγανιές, Αλλατίνη, Κρις Κρις, Βοσινάκη, Forma).

ΚΕΤΣΑΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΥΚΝΟΣ (κέτσαπ, πάστα ντομάτας, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά). Ελληνική εταιρεία με έτος ίδρυσης το 1911, έδρα το Ναύπλιο και παραγωγή-διανομή στα Σαβάλια Ηλείας.
ΞΕΝΗ
HEINΖ, αμερικανικό trust που μονοπωλεί την αγορά σε 50 χώρες, με κύκλο εργασιών 10δις δολλάρια παγκοσμίως!

ΠΑΓΩΤΑ/ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΡΙ ΚΡΙ (παγωτά, γιαούρτι, φρέσκο γάλα). Ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται από το 1954, με σύγχρονη μονάδα παραγωγής στις Σέρρες και κέντρο διανομής στην Αθήνα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΕΒΓΑ (παγωτά, κρουασάν, χυμοί). Ιδρύθηκε το 1934 ως Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου, και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ μέχρι και σήμερα αμιγώς ελληνικών συμφερόντων.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΕΒΟΛ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου) (γάλα, γιαούρτι, τυρί). Συνεταιριστική εταιρεία που εκπροσωπεί κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής Βόλου – Πηλίου – Βελεστίνου. Ασκεί παρεμβατική πολιτική στην τιμή του γάλακτος, διασφαλίζοντας το εισόδημα των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι απολαμβάνουν από τις υψηλότερες τιμές που δίνονται στο γάλα πανελλαδικά. Ειδικεύεται και στα βιολογικά προϊόντα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Όλυμπος (Γαλακτοβιομηχανία Λαρίσης) (γάλα, γιαούρτι, τυρί, χυμοί).
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΦΑΓΕ (γιαούρτι, γάλα, συσκευασμένο τυρί). Ιδρύθηκε το 1926 από τον Α. Φιλίππου και διατηρεί μέχρι σήμερα ηγετική θέση στην ελληνική αγορά. Διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα και μία στις ΗΠΑ.
ΞΕΝΗ
ΑΓΝΟ (γάλα, γιαούρτι, τυρί, χυμοί) (Τα 4 τελευταία χρόνια συνεργασία με την DANONE. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΜΕΒΓΑΛ (γάλα, γιαούρτι, τυρί) (Με επιφυλάξεις, ανακοίνωσε πρόσφατα συνεργασία με την DANONE στον τομέα διανομής των προϊόντων).
ΞΕΝΗ
ΔΕΛΤΑ, εξαγοράστηκε από τον όμιλο VIVARTIA (MiG) το 2006 (στον οποίο ανήκουν και τα Goody’s, Μπάρμπα Στάθης, Flocafe, 7 Days κρουασάν, Χρυσή Ζύμη), ο οποίος αν και ελληνικό cogglomerate, βαδίζει στα χνάρια των ξένων πολυεθνικών με συμμετοχή ξένων κεφαλαίων και τακτική εξαγορών και συγχωνέυσεων
ΞΕΝΗ
ALGIDA, φίρμα παγωτού που ανήκει στον πολυεθνικό κολοσσό Unilever, που μεταξύ άλλων στην Ελλάδα εμπορεύεται και τα προϊόντα Ζwan, Βιταμ, Pumaro, Νέα Φυτίνη, ελαιόλαδο Αλτις, Lipton, Knorr, Helmann’s, ηλιέλαιο Sol, Friol, Φλώρα, Calvé, Becel, αλλά και είδη υγειινής όπως Vaseline, Ultrex, Timotei, Svelto, Sun, Skip, Rexona, Organics, Omo, Lux, Klinex, Dove, Cif, Cajoline, Brut, Axe, Aim!!! Έχει εξαγοράσει πλήθος ελληνικών εταιριών (Ελαίς 1962, Pummaro 1999), αλλά και ξένων με δραστηριότητα στην Ελλάδα (Κnorr-Bestfoods). ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
NESTLE, η μεγαλύτερη παραγωγός ειδών διατροφής στον κόσμο, με ετήσιο τζίρο 60δις δολλάρια!! Μέσα από διαρκείς συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλων εταιριών, έφτασε το 2003 να διαθέτει 511 εργοστάσια σε 86 χώρες! Στην Ελλάδα, εκτός από παγωτά (μέχρι εκεί φτάσανε τα πλοκάμια της, αφού πρόκειται για άκρως επικερδή αγορά), εμπορεύεται και τα προϊόντα farine lactee, δημητριακά fitness και clusters, σοκολάτες boss, kitkat, crunch, smarties, baci, nesquik, nescafe (φανταστείτε μόνο ότι ο νεσκαφέ φραπέ έχει αναδειχθεί σε εθνικό προϊόν, με το 25% του εγχώριου τζίρου!!), νερά κορπή, vittel, perrier, contrex, san pellegrino, maggi κύβους, μέχρι friskies και purina για τους τετράποδους.. καταναλωτές. Το γνωρίζατε ότι όλα αυτά τα προϊόντα προσθέτουν στην κερδοφορία της ήδη ζάμπλουτης NESTLE; ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
DANONE (Activia, Danonino, Actimel, Danette, νερά Evian και Volvic, Milupa, Nutricia κτλ), γαλλοϊταλικός κολοσσός που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να παρεισφρύσει και στην ελληνική αγορά. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
FrieslandCampina (τυρί Milner, γάλα NOYNOY κτλ), ολλανδικός γαλακτοκομικός όμιλος, τα προϊόντα του οποίου πωλούνται σε 100 χώρες. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
Arla (Lurpak, γάλα, τυριά κτλ), δανέζικος γαλακτοκομικός όμιλος, πήχτρα στο μεταλλαγμένο. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ/ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ (σαπούνι σώματος, αφρόλουτρο Καραβάκι, Aromatics, Natura, Olivia, αφρός ξυρίσματος Καραβάκι). Ιστορική ελληνική εταιρεία (ιδρύθηκε το 1870 στο Πλωμάρι Λέσβου). Από το Φεβρουάριο του 2001 λειτουργεί το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Ριτσώνα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής σαπουνιού στα Βαλκάνια και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΑPIVITA (σαπούνι, σαμπουάν, κρέμες σώματος, αρωματοθεραπεία). Σειρά φυσικών καλλυντικών υψηλής ποιότητας, με ολοένα αυξανόμενες πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ξεκίνησε το 1979 με 4 άτομα προσωπικό και σήμερα απασχολεί 220 άτομα και παράγει πάνω από 300 διαφορετικά προϊόντα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΟΡΡΕΣ (σαπούνι σώματος, αφρόλουτρο, καλλυντικά, αντιηλιακό, αρωματοθεραπεία, σαμπουάν, φαρμακευτικά προϊόντα). Σειρά φυσικών προϊόντων με μεγάλο αριθμό καταστημάτων στο εξωτερικό.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Mastihashop (προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος, οδοντόκρεμα και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, παραδοσιακά γλυκά και ποτά, τσίχλες, μαστίχα και μαστιχέλαιο). Συνεταιριστική εταιρεία που εκπροσωπεί την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΕΥΡΗΚΑ (ΕΥΡΗΚΑ απορρυπαντικά πιάτων και ρούχων, ΤΙΚ ΤΑΚ καθαριστικό τουαλέτας, TOPINE απολυμαντικό, FLUP αποφρακτικό, CLARO σκόνη πλυντηρίου πιάτων, FRESH AIR αποσμητικό χώρου, FAMOSO για τζάμια, ALGOFLASH λιπάσματα και προϊόντα φυτών, AROXOL εντομοκτόνο, ZITA ultra και ΕΥΡΗΚΑ καθαριστικά). Ο Όμιλος ΕΥΡΗΚΑ ξεκίνησε την πορεία του από την Κύπρο, όπου το 1959 ο Ξάνθος Σαρρής ίδρυσε την ΕΥΡΗΚΑ ΛΤΔ., στην Αμμόχωστο. Ένα χρόνο μετά προχώρησε στην ίδρυση δεύτερης εταιρείας στην Ελλάδα, με την επωνυμία ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς, το 1960, στην Αθήνα. Σημαντικός σταθμός ήταν η πλήρης καταστροφή της κυπριακής εταιρείας, το 1974, λόγω της τουρκικής εισβολής. Η εταιρεία κατάφερε να επαναλειτουργήσει 30 ημέρες μετά, στη Λεμεσό, στηρίζοντας την προσπάθεια των προσφύγων εργαζομένων της. Το 1977 η ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς μετέφερε την έδρα της στο Βόλο και εκεί ξεκίνησε τη δημιουργία των σύγχρονων εγκαταστάσεων παραγωγής της, τις οποίες διατηρεί μέχρι σήμερα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ROLCO – MyPlanet (MyPlanet σειρά απορρυπαντικών, AVA, ROL και ESSEX απορρυπαντικά, HiGeen αντισηπτικό gel χεριών, καλλυντικά TACT Beauty Care, Herborium apothecary αρώματα και φροντίδα σώματος, ROLCO BtoB επαγγελματικός καθαρισμός). Ελληνική εταιρία που ιδρύθηκε το 1948 στο Μοσχάτο Αττικής και σήμερα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια στην ΝΑ Ευρώπη.
ΞΕΝΗ
Procter & Gamble, κρατηθείτε (Pantene, Vidal Sassoon, Ivory, Camay, Herbal Essences, Gillette, Wella, Secret, Old Spice, Always, Tampax, Crest, Fixodent, Oral-B, Head & Shoulders, Olay, Max Factor, Nice n’ Easy, Cover Girl, SK-II, Vicks, Ariel, Tide, Ace, Luv, Swiffer, Zest, Dash, Bold, Mr. Clean, Pampers αλλά και αρώματα Valentino, Dolce Gabbana, Polo, Dunhill, Christina Aguilera, Lacoste, Naomi Campbell, Gucci, Hugo Boss, Escada, Burberry και Puma, ηλεκτρικές συσκευές Braun, τροφές ζώων Eukanuba, Pringles πατατάκια (μην τα φάτε, λουστείτε!), μπαταρίες Duracell). Αμερικανική πολυεθνική, η τέταρτη πιο κερδοφόρος επιχείρηση στον κόσμο που δραστηριοποιείται σε 160 χώρες παγκοσμίως, προφανώς δεν χρειάζεται να τους κάνουμε πλουσιότερους. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
Colgate – Palmolive, (Colgate, Kolynos, Palmolive, καθαριστικά ΑΖΑΧ, καθαριστικά ρούχων Soflan και Soupline, Fabuloso, Mennen). Αμερικανική πολυεθνική, ανταγωνίστρια της P&G, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1963 με δικό της εργοστάσιο στην Π. Ράλλη. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ, αλλά τουλάχιστον παράγει στην Ελλάδα!
ΞΕΝΗ
Unilever, (Vaseline, Ultrex, Timotei, Svelto, Sun, Skip, Rexona, Organics, Omo, Lux, Klinex, Dove, Cif, Cajoline, Brut, Axe, Aim). Διαφοροποιημένη πολυεθνική με δραστηριότητα σε πολλόυς τομείς, βλ. και τρόφιμα. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
Scwarzkopf, (. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!

ΣΝΑΚΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Chipita
ΞΕΝΗ
Pringles, πρόκειται για παραπροϊόν του αμερικανικού υπερκολοσσού Procter & Gamble που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα ειδών υγιεινής, (βλ. πλήρη λίστα με προϊόντα στα είδη υγιεινής), είπαν να πουλήσουν και κανά πατατάκι μπας και αυξήσουν τα έσοδα! ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
Τσακίρης πατατάκια, εξαγοράστηκαν το 2004 από την Coca-Cola 3E ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
Lay’s πατατάκια, αρχικά προϊόν της αμερικανικής Frito Lay, η οποία εξαγοράστηκε το 1965 από την Pepsico ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!

SUPER MARKET – Εμπορικά Καταστήματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Αλυσίδα καταστημάτων που ιδρύθηκε το 1954 από τους αδερφούς Σπύρο και Γιάννη Σκλαβενίτη και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΑΤΛΑΝΤΙΚ. Ιδρύθηκε το 1980 από τον Παναγιώτη Αποστόλου και έφτασε σήμερα να έχει ένα δίκτυο 88 καταστημάτων πανελλαδικώς, σε συνεργασία με την ΑΡΙΣΤΑ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
My Market – METRO. Ιδρύθηκε το 1976 και προήλθε από το συνεταιρισμό οκτώ παντοπωλών, ενώ ήταν από την αρχή και παραμένει πάντα απόλυτα ελληνικών συμφερόντων. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας προέρχεται από δύο βασικές κατηγορίες καταστημάτων: τις πωλήσεις λιανικής μέσα από τα My Market και τις πωλήσεις χονδρικής μέσα από τα METRO Cash & Carry. Η My Market διαθέτει 45 καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία  στην Αττική.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Μασούτης..
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Sprider stores.
ΞΕΝΗ
SPAR Βερόπουλος. Σαν Βερόπούλος ξεκίνησε συνεργασία με τον ολλανδικό γίγαντα SPAR (μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων παγκοσμίως) ήδη από το 1973, πουλώντας τα προϊόντα της, και έκτοτε έχει εξαπλωθεί με 228 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και 31 καταστημάτων με την επωνυμία Χαλκιαδάκης στην Κρήτη. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
ΑΒ Βασιλόπουλος. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο 1969 από τους αδελφούς Γεράσιμο και Χαράλαμπο Βασιλόπουλο. Τον Νοέμβριο του 1990 εισάγεται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τον Ιούλιο του 1992 εξαγοράζεται από τον Όμιλο Delhaize, βελγικών συμφερόντων με δραστηριότητες σε 6 χώρες. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
Carrefour Μαρινόπουλος, γαλλική αλυσίδα υπερκαταστημάτων, στην οποία ανήκει και η Dia, το όνομα Μαρινόπουλος διατηρείται απλά και μόνο για να κάνει την ελληνική συσχέτιση και να εξαπατάται ο καταναλωτής… ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
LIDL, γερμανικός υπερκολοσσός με 8000 καταστήματα σε 20 χώρες (200 μόνο στην Ελλάδα!) Ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο Schwarz και πουλάει τρόφιμα και άλλα προϊόντα λιανικού εμπορίου δικής του μάρκας σε πολύ χαμηλές τιμές. Εργατικά συνδικάτα και ενώσεις εργαζομένων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο καταγγέλουν την εταιρεία ότι καταστρατηγεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν παραπάνω ώρες, κατασκοπεύοντας το προσωπικό με κρυφές κάμερες, απολύοντας εγκύους γυναίκες κτλ. Στην ουσία τα φτηνά προϊόντα παράγονται από Πολωνούς και Βούλγαρους σκλάβους των Γερμανών για 300 ευρω το μήνα! Σε λίγο κι εμείς έτσι θα καταλήξουμε!!ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
PRAKTIKER, γερμανικός υπερκολοσσός DIY με 440 καταστήματα σε 10 χώρες και συνολικές πωλήσεις ύψους € 3,7 δις το 2009! ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
IKEA, σουηδικός υπερκολοσσός που έχει καταλάβει την παγκόσμια αγορά επίπλου, παράγοντας μαζικά στην Κίνα και ρίχνοντας το κόστος. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ! δεν θα κρατήσουν πάνω από πενταετία!
ΞΕΝΗ
Zara, ισπανική αλυσίδα που έχει καταλάβει την παγκόσμια αγορά ρούχου, παράγοντας μαζικά στην Κίνα και ρίχνοντας το κόστος. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ! δεν θα κρατήσουν πάνω από 3 μήνες!

ΜΠΥΡΕΣ/ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
CRAFT Microbrewery. H πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 και παράγει μπύρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την φιλοσοφία και το μεράκι της μικρής παραγωγής. Λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία και δύο εστιατόρια-ζυθοποιία στο Χαλάνδρι και στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Ούζο Μίνι, προϊόν της Ένωσης Ποτοπαραγωγών Μυτιλήνης (ΕΠΟΜ).
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Ούζο Βαρβαγιάννη, προϊόν της Ποτοποιίας «Βαρβαγιάννης ΕΠΕ», έτος ίδρυσης 1860.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Ούζο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ προϊόν της ΕΝΩΣΗΣ ποτοποιών ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΞΕΝΗ
Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Amstel, Heineken, Άλφα, Fischer, Erdinger, Murphy’s Irish Stout και Red, Duvel, Chimay, Kirin, McFarland, Carib, Sol, Desperados, Tiger, Moretti, Foster’s και Krusovice Kralovsky). Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, αλλά πλέον αποτελεί μέλος του ολλανδικού ομίλου Heineken N.V. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
Μύθος Ζυθοποιία (Mythos, Carlsberg, Kaiser, Henninger, Kronenbourg, Grimbergen, Guinness, Kilkenny). ΕίΕΛΛΗΝΙΚΗ η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στην Ελλάδα και ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον Ομίλο Εταιρειών Carlsberg. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
Ούζο 12, προϊόν της ιταλικής εταιρείας Campari. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!


ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ/ΧΥΜΟΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΕΨΑ (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, κόλα, γκαζόζα, βυσσινάδα, σόδα, τόνικ) Από το 1924 λειτουργεί σε ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής στην Αγριά Βόλου και παραμένει 100% ελληνική.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Λουξ (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, κόλα, γκαζόζα, βυσσινάδα, σόδα, τόνικ, χυμοί φρούτων) Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1950 στην Πάτρα.
ΞΕΝΗ
Coca Cola 3E (Coca Cola, Sprite, Fanta, Amita, Frulite, Tuborg, νερό ΑΥΡΑ, Waterblue και Λύττος, σνακς TSAKIRIS). Κάποτε σαν 3Ε ήταν η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εμφιαλώσεως, τώρα πια ανήκει στην γνωστή πολυεθνική των δισεκατομμυρίων. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
Pepsico – ΗΒΗ (Pepsi, 7UP, ΗΒΗ, νερό Λουτράκι, Lipton, Gatorade, Pure Rush). Κάποτε σαν Ηβη ήταν η αγαπημένη πορτοκαλάδα, εξαγοράστηκε κι αυτή απ’ την ανταγωνίστρια της Coca Cola, Pepsico. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
Κλιάφα (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, γκαζόζα, βυσσινάδα, σόδα). Από το 1977 η ΚΛΙΑΦΑ συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως παράγοντας για λογαριασμό της τα προϊόντα Coca Cola, Sprite και Fanta. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ/ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Aegean Oil. Πρόκειται για ελληνική εταιρεία, συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών και πρόσφατα έχει εισέλθει και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο (Aegean Power).
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΕΚΟ ΑΒΕΕ. Το 1982, μετά την απόφαση της EXΧON να εγκαταλείψει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Ελλάδα, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου για την αγορά του πακέτου των μετοχών της ESSO. Η ESSO μετονομάζεται σε ΕΚΟ, υπάγεται στη ΔΕΠ και λειτουργεί πλέον ως επιχείρηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ακολουθεί συνεχή ανοδική πορεία στην πετρελαϊκή και πετροχημική αγορά της χώρας. Σήμερα δραστηριοποιείται στην αποθήκευση και διακίνηση υγρών καυσίμων, λιπαντικά υψηλής τεχνολογίας και διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων υγρών καυσίμων με σχεδόν 1200 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Jet Oil – Mamidoil. Eλληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1969 από τους Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη. Δραστηριοποιείται στον κλάδο της αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών στην εγχώρια αγορά και στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων και διαθέτει δίκτυο 600 πρατηρίων.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ETEKA. Eλληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1983, με αντικείμενο τον εφοδιασμό πλοίων όλων των κατηγοριών στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Σύντομα επεκτάθηκε και στον τομέα των οδικών μεταφορών με 250 πρατήρια καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, πετρέλαιο θέρμανσης και πλήρη σειρά λιπαντικών.
ΞΕΝΗ
BP (British Petroleum), πολυεθνική εταιρεία βρετανικών συμφερόντων (η μεγαλύτερη του Η. Βασιλείου) και αμφιλεγόμενη δραστηριότητα ανά τον κόσμο (βλ. πρόσφατο ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού, καταπίεση εργαζομένων και κοινωνικών ομάδων) ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!
ΞΕΝΗ
Shell (Royal Dutch Shell), πολυεθνική εταιρεία βρετανο-ολλανδικών συμφερόντων, με δραστηριότητα στην εξόρυξη και εμπορία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχει δεχθεί πλήθος καταγγελιών για περιβαλλοντικές παραβάσεις και ανάμειξη στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις πολλών κρατών (βλ. συγκρούσεις στη Νιγηρία). Το 2009 ανακηρύχθηκε ως η μεγαλύτερη πολυεθνική παγκοσμίως από το περιοδικό Fortune και η δεύτερη μεγαλύτερη από το Forbes. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αναψυκτικα ΦΛΩΡΙΝΑ Φλώρινας
Αναψυκτικα ΕΛΠΑ Άστρος Αρκαδίας
ΠΙΤΕΝΗΣ ρωσική σαλάτα ,τζατζίκι, τυροκαφτερη,ταραμάς και άλλα
ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΗ ΜΠΥΡΑ...
ΚΡΑΣΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΗ.....
ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΤΟ ΜΑΝΑ....
Τοπικά προϊόντα στο νομό Δράμας http://www.agrodata.gr/home
ΝΙΚΑΣ Αλλαντικα Ελληνική με προτάσεις για συνεργασίες από το εξωτερικό τις οποίες απέρριψε για να κρατήσει την παραγωγή του στην Ελλάδα και να μην διώξει κόσμο 
Μέλι Αττική
Μπουτάρης;
ζυμαρικά Ήλιος;
όσπρια Agrino
creta farm
φέτα Ήπειρος
Λουμιδης
Νέκταρ
Σεργάλ
Μπυραλ (Κρητικά) Μπύρες: Βεργίνα (Κομοτηνή)
Βιοσαλ σαλάτες στα Τρίκαλα
Βιολαντα μπισκότα επίσης στα Τρικαλα
Η Evdermia www.evdermia.gr είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των δερματολογικών προϊόντων.
παπούτσια από την ελληνική εταιρεία Mourtzi που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Ελλάδα.
Επίσης τα ελληνικής κατασκευής μαγιό από τις εταιρείες Noel by epsilon και Madame Shou-Shou
Για πιστοποιημένες ελληνικές επιχειρήσεις δείτε στο
http://www.ella-dikamas.gr/

Η ανωτέρω λίστα πιθανόν να εμπεριέχει λάθη αλλά και εταιρείες που να μην αναγράφονται, παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να μας γράφουν τις διορθώσεις τους και συμπληρώσεις τους, ώστε να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη λίστα Ελληνικών προϊόντων


ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ !  -    ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ !
     Καταγγέλλουμε την νέα αντεργατική αντιλαϊκή συμφωνία, το 3ο μνημόνιο που  αποφασίστηκε  στη σύνοδο κορυφής των κρατών της ευρωζώνης.
     Το ίδιο βράδυ  μετά το δημοψήφισμα,  το ΟΧΙ και το ΝΑΙ προστέθηκαν και έγιναν συμφωνία πάση θυσία με την ΕΕ, με την στήριξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και των κομμάτων Ν.Δ., ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ.
     Συμφωνία, μνημόνιο  που φέρνει νέο μπαράζ αντιλαϊκών νομοθετημάτων. Μέτρα που θα προστεθούν πάνω σ' αυτά των 2 προηγούμενων μνημονίων. Για την εργατική τάξη προβλέπει  σάρωμα σε ότι έχει απομείνει στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα  και  μεγαλύτερη  φοροληστεία στο λαϊκό εισόδημα. Για την αγροτιά το πραγματικό ξεκλήρισμά της, για τους επαγγελματίες τον αφανισμό
     ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ  καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Πέλλας να μην εγκρίνουν τη νέα συμφωνία, με τον αγώνα τους να πουν ΟΧΙ στο νέο βάρβαρο 3ο μνημόνιο και στα νέα σκληρά μέτρα.
    Έχουμε τη δύναμη να γυρίσουμε την πλάτη σε μνημόνια και αφεντικά και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης και ανάκτηση απωλειών.
Κάνουμε ένα ακόμη αγωνιστικό βήμα – Συμμετέχουμε στις πικετοφορίες ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ την Τετάρτη 15 Ιούλη στις 8.00’ μ.μ.

στην Έδεσσα - «Μ.Καταρράκτες» & στα Γιαννιτσά - Πλατεία ΕΠΟΝ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...