Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τους κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία από τη διαχρονική διαρροή στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Έδεσσας στην ΠΕ Πέλλας



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών 

Θέμα: Κίνδυνοι για το περιβάλλον και την υγεία από τη διαχρονική διαρροή στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Έδεσσας στην ΠΕ Πέλλας.

Η μόλυνση και ρύπανση των επιφανειακών υδάτων, του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Νέας Ζωής του Δήμου Σκύδρας, από «στραγγίσματα» του ΧΥΤΑ Έδεσσας, φαίνεται να παίρνει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά. Αυτό κατέδειξε και το πρόσφατο οπτικοαουστικό υλικό, που είδε για πολλοστή φορά το φως της δημοσιότητας σε ΜΜΕ της ΠΕ Πέλλας.
Να σημειωθεί πως σε διαχρονικές αυτοψίες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας έχει διαπιστωθεί:
  • Διαρροή μαύρου υγρού προερχόμενο από το γήπεδο του ΧΥΤΑ 2ης ΔΕ ΠΕ  Πέλλας στο αμέσως παρακείμενο ρέμα κατάντη του ΧΥΤΑ Έδεσσας και ειδικότερα στο σημείο αμέσως μετά την περίφραξη του ΧΥΤΑ, ρέμα που καταλήγει στο ποτάμι του οικισμού της Νέας Ζωής.
  • Το Τριτοβάθμιο Σύστημα Επεξεργασίες Στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης με παντελή απουσία των υδροχαρών.
  • Να μην είναι εφικτή η δειγματοληψία στις γεωτρήσεις παρακολούθησης με σκοπό τη διακρίβωση της ποιότητας των νερών του υπόγειου υδροφορέα, γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμος ο κατάλληλος εξοπλισμός από τον πάροχο λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Παρ’ όλες όμως τις επανειλημμένες συστάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο για την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Έδεσσας και ειδικότερα της εγκατάστασης επεξεργασίας στραγγισμάτων του, όσο και για την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και την επιβολή προστίμων (πέντε (5) διοικητικά πρόστιμα, το διάστημα από το 2013 έως το 2016), διαπιστώνεται για πολλοστή φορά διαρροή ανεπεξέργαστων υγρών από την εγκατάσταση.
Είναι προφανές από το αποτέλεσμα ότι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει την διαχείριση του ΧΥΤΑ Έδεσσας, δεν έχει λάβει έως και σήμερα τα αναγκαία μέτρα για την αναίρεση των αιτιών, που προκαλούν τις εδώ και πολλά χρόνια επικίνδυνες διαρροές. Από την άλλη πλευρά δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι συνυπεύθυνη είναι και η κυβέρνηση, καθώς με τις συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες για μια αποτελεσματική διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.
Εύλογη λοιπόν και η αγωνία των κατοίκων για την προστασία της υγείας τους και του ζωικού κεφαλαίου της ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό οι συνεχείς καταγγελίες, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις τους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
Ø  Ποια τα αποτελέσματα των έως και σήμερα ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών, για τα αίτια και την έκταση της ρύπανσης /μόλυνσης, καθώς και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής.
Ø   Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να βοηθηθεί, ταυτόχρονα όμως και να υποχρεωθεί ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Έδεσσας και να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι σοβαροί υγειονομικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από τα «στραγγίσματά» του.

Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής


Γιάννης Δελής

Απόλυτα πετυχημένη η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Προμάχων


Είναι σα να μετέχεις σε μια αρχέγονη μυστικιστική τελετή, όπου κυριαρχεί ο κοινός σκοπός που ενώνει όλους τους μύστες, από τη γιατρό και τις νοσηλεύτριες, μέχρι τον οδηγό, τους δότες και τους εθελοντές.
Ένα είδος Θείας Λειτουργίας, όπου ο όψη και το βλέμμα εστιάζουν ψηλά, ενσαρκώνοντας το "Άνω θρώσκω", όπου το ρυθμικό ανοιγοκλείσιμο των δαχτύλων εκκινεί τη ροή και γεμίζει το Άγιο Δισκοπότηρο της Θυσίας.
Ένα είδος κοινής προσευχής, με την Αγάπη να θεοποιείται στο κέντρο της σύναξης, χορεύοντας θαρρείς τον πιο Αγνό χορό της Ανθρωπότητας. Αναδεικνύοντας το Μεγαλείο της ανιδιοτέλειας.
Και στο τέλος, λίγα λεπτά αργότερα, η αίσθηση της Ανάτασης, μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι και βαδίσεις λίγα βήματα νιώθοντας Γεμάτος, ακούγοντας τις συγχαρητήριες παραινέσεις των συντρόφων σου.
Και η γεύση της Αμβροσίας και του Νέκταρος, μόλις γεύεσαι τα ταπεινά κράκερς και τον χυμό, σωστά Αντίδωρα, ισοδύναμα με το σπουδαιότερα χρυσελεφάντινα μετάλλια.


Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι με σαράντα επιπλέον φιάλες, εμπλουτίστηκε η Τράπεζα Αίματος Προμάχων, ύστερα από τη σημερινή (12-2-2019) εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Νεότητας του οικισμού.
Θερμές ευχαριστίες στη Μονάδα Αιμοληψίας του νοσοκομείου Έδεσσας, στα μέλη και τους φίλους της Τράπεζας Αίματος Προμάχων.







































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...