Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΜΑΦΙΑ ΣΤΟ ΚΑΥΣΟΞΥΛΟ.

Από τη μία παραμονεύει η «μαφία του ξύλου». Από την άλλη, όμως, κι εδώ είναι το πιο τραγικό, απελπισμένοι συνάνθρωποι μας, πότε παραμονεύουν να κλέψουν ξύλινες καρέκλες καφενείων και πότε στα σκουπίδια μήπως κανείς πετάξει κάποιο άχρηστο ξύλινο αντικείμενο προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρώτη ύλη για το τζάκι. Για να έχουν, να ζεσταθούν.
Μια σκληρή πραγματικότητα που είτε δεν την αντιλαμβάνεται το υπουργείο Οικονομικών είτε λόγω «αιθαλομίχλης» προσφεύγει σε άστοχες προδιαγραφές για το τι μπορούμε να καίμε και το τι όχι στο τζάκι.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν παρευρέθηκαν σε γιορτές για την απελευθέρωση πόλεων στη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς δεν γνώριζαν τι να απαντήσουν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις του κόσμου για το πετρέλαιο θέρμανσης, τα επιδόματα αλλά και το αγροτικό ντίζελ.
Με την θερμοκρασία να ακολουθεί πιά καθοδική τάση και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ανεβαίνει στα ύψη, οι επιλογές για όσους δεν έχουν χρήματα ούτε καν να αγοράσουν λίγα ξύλα για να ανάψουν το τζάκι είναι η εξής μία: κλέβουμε απ' όπου μπορούμε!
Κλέβουν μαδέρια στο Αγρίνιο
Στο Αγρίνιο έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου πολίτες έχουν εντοπιστεί να κλέβουν μαδέρια από οικοδομές και παραδέχθηκαν πως τα ήθελαν για το τζάκι τους. Και στον Πύργο της Ηλείας, όμως, οι κλοπές ξυλείας πέφτουν σύννεφο! Ακόμη και σε περιφραγμένες αυλές μπαίνουν αν αντιληφθούν πως ο ιδιοκτήτης έχει στοιβαγμένα καυσόξυλα.
Οι καταγγελίες που φτάνουν στα αστυνομικά τμήμα ανά την χώρα είναι εκατοντάδες και ξεδιπλώνουν με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία. Χαρακτηριστική η περίπτωση ιδιοκτήτη ενός κτήματος με ελιές. Ένα πρωί πήγε ο άνθρωπος στο χωράφι και βρήκε μόνον τις ρίζες των κορμών! Ακόμη και τις ξύλινες καρέκλες από τα καφενεία κλέβουν, περιγράφουν αστυνομικοί. Αναλόγως τη «σοδειά», άλλοι το κάνουν για να ζεσταθούν κι άλλοι για να πουλήσουν τη «λεία» τους κοψοχρονιά σ' όσους έχουν ανάγκη.
Διεθνής αντίκτυπος από το δράμα στο Αιγάλεω
Πολλές φορές πίσω από τις μεμονωμένες κλοπές ή κοπές ξύλων, κρύβονται δράματα. Πριν από μερικούς μήνες ένας ακτιβιστής που μάλιστα η ιστορία του είχε δημοσιευθεί στην WallStreetJournal, σε μια νυχτερινή περιπολία του είχε εντοπίσει έναν άνδρα να κόβει ξύλα από το όρος Αιγάλεω. Μόλις ο άνθρωπος αυτός πιάστηκε στα πράσα, έβαλε τα κλάματα. Ήταν ένας άνεργος πατέρας τεσσάρων παιδιών. Ο νεαρός ακτιβιστής τον άφησε να φύγει.
Η εποχική μαφία του ξύλου
Σε ό, τι αφορά στη Βόρειο Ελλάδα, κουμάντο ως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας φαίνεται να κάνουν λαθροϋλοτόμοι αλβανικής καταγωγής. Η λεγόμενη «μαφία ξύλου» στη Βόρειο Ελλάδα, λαμβάνει δράση στα χωριά του Γράμμου. Πριν από λίγο καιρό είχαν συλληφθεί δύο νεαροί Αλβανοί οι οποίοι έκοβαν ξύλο στο Τρίλοφο Καστοριάς. Ισχυρίστηκαν ότι τα ήθελαν για δική τους χρήση, αλλά έκοψαν και λίγα παραπάνω για να δώσουν και σε γείτονες τους.
Το ενδιαφέρον με την δράση της αλβανικής μαφίας του ξύλου στη Βόρειο Ελλάδα, είναι η αγαστή τους συνεργασία με ελληνικά κυκλώματα καθώς και ο σχεδιασμός επί τάπητος. Πηγές της ΕΛΑΣ, αναφέρουν ο χωρισμός των δασών στη Θεσπρωτία για παράδειγμα, γίνεται με τρόπο ώστε και οι δύο πλευρές να είναι ικανοποιημένες: σε όσα δάση βρίσκονται κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο, κουμάντο κάνουν οι Αλβανοί και όσο προχωράμε στην ελληνική πλευρά, εκεί τον πρώτο λόγο έχουν τα ελληνικά κυκλώματα.
Η οικονομική κρίση αποψιλώνει τα ελληνικά δάση «γεννώντας» λαθροϋλοτόμους οι οποίοι είτε οργανωμένα, είτε ανοργάνωτα, ειδικά τον τελευταίο καιρό έχουν πιάσει τα πριόνια! Από τον Όλυμπο, στην Καλαμπάκα, γύρω από τον Πηνείο, στα Φάρσαλα, την Καρδίτσα κτλ.,δεκάδες συλληφθέντες για παράνομη υλοτομία έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Στη δυτική Ελλάδα
Στη Δυτική Ελλάδα επικρατεί ανάλογη εικόνα. Ευρηματικές οι μέθοδοι που ακολουθούν ορισμένοι που δραστηριοποιούνται στο δάσος της Στροφυλιάς. Κι εκεί η «δουλειά» βασίζεται στη «σωστή μοιρασιά». Το κύκλωμα προσφέρει κάλυψη, αρκεί να έχεις μαρκάρει τα δέντρο που θες να κόψεις και να μη μπείς στα... χωράφια των άλλων!
Εντυπωσιακή η πρόσφατη αποκάλυψη του γενικού Διευθυντή Δασών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ν. Κανταρντζόπουλου: τα ξύλα των λαθροϋλοτόμων που κατάσχονται, ουσιαστικά επιστρέφουν στους ίδιους αφού μέλη του κυκλώματος τα «χτυπάνε» στον πλειστηριασμό!
Το εντυπωσιακό πάντως είναι πως ενώ το θέμα της παράνομη υλοτομίας, λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όσο προχωρά η κρίση, με το νόμο 4055/2012 που πέρασε από τη Βουλή, η λαθροϋλοτόμηση θεωρείται πταίσμα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εάν κάποιος κόψει 30 τόνους ξύλου θα του επιβληθεί πρόστιμο 600 ευρώ.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ #SAVESKOYRIES.

Το νερό και το #saveskouries

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα για τις Σκουριές, μια συνοπτική παρουσίαση του προβλήματος, που έχει κάνει την περιοχή σύμβολο των περιβαλλοντικών αγώνων.


Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος τον περνά μέσα σε αμφιθέατρα και βιβλιοθήκες. Σε αμφιθέατρα για να κάνει μάθημα στα νέα παιδιά της Ελλάδας και να μεταδώσει (όσο και όπως τον αφήνει η Ελληνική Πολιτεία…βλ. ΕΚΠΑ κλειστό εδώ και 9 εβδομάδες λόγω μιας λάθος ΚΥΑ!) την επιστημονική γνώση. Και σε βιβλιοθήκες για να ενημερώνεται για τη νέα γνώση που παράγεται στον «εργαστηριακό πάγκο» (όπως λέμε εμείς οι χημικοί) κάθε μέρα στα εργαστήρια όλης της υφηλίου. Παντρεύοντας τη γνώση με τη διδασκαλία, τότε μπορούμε να κάνουμε και καλύτερο μάθημα αλλά και να διδάσκουμε πράγματα που έχουν άμεση σχέση με την κοινωνία και την επιστήμη!

Γιατί την έγραψα όλη αυτή την εισαγωγή, ίσως να αναρωτηθείτε. Για να δείξω πως μετά την έρευνα και τη διδασκαλία, είναι ηθικό χρέος του κάθε πανεπιστημιακού δασκάλου να προσπαθεί να εκλαϊκεύει τα επιστημονικά πορίσματα ώστε να τα αξιοποιεί η κοινωνία για να γίνεται καλύτερη και συνάμα να γίνεται και λίγο πιο αξιοβίωτη η ζωή του κάθε πολίτη.

Αυτό που πάει να γίνει στις #skouries ξεπερνά κάθε επιστημονική λογική. Με μια διάτρητη (από κάθε επιστημονική άποψη!) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η εκεί εξόρυξη σε ανοιχτά μεταλλεία είναι απλά επικίνδυνη για το περιβάλλον, για τον άνθρωπο, για το νερό, για τη χλωρίδα και την πανίδα…


Στη Σκωτία αυτή τη στιγμή λειτουργεί το μεταλλείο Cononish, που αδειοδοτήθηκε το 2011. Είναι μεν μεταλλείο χρυσού, αλλά ας μη σπεύσει κανείς να πει «είδατε, μεταλλευτικές επενδύσεις σαν αυτήν της Χαλκιδικής αδειοδοτούνται και στην πολιτισμένη Γηραιά Αλβιώνα». Είναι τόσο βασικές οι διαφορές, που κάνουν το Cononish να μοιάζει με παιδικό παιχνιδάκι μπροστά στο «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης» των μεταλλείων της Χαλκιδικής:
ΚλίμακαΕξόρυξη 72.000 τόνων μεταλλεύματος το χρόνο. Λιγότερο από όσο θα παράγει το μεταλλείο των Σκουριών μέσα σε τρεις μόνο μέρες!!!
Τρόπος εξόρυξηςΑποκλειστικά υπόγειος.
Μέθοδος επεξεργασίαςΤο Cononish θα βγάζει καθαρό χρυσό μόνο με επίπλευση και βαρυτομετρικό διαχωρισμό. Ούτε εργοστάσιο μεταλλουργίας, ούτε κυάνιο, ούτε τίποτα.
Και, το κυριότεροΟι Σκωτσέζοι έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας τους, επειδή αυτοί έχουν αποδείξει ότι λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και μόνο…

Επιστροφή στην Χαλκιδική και στις #skouries

Σήμερα, εκεί, αυτό που πάει να γίνει (ή μάλλον έχει αρχίσει να γίνεται) είναι μια, πέρα από κάθε αξιολόγηση της επικινδυνότητας και της επιμόλυνσης (cross-contamination στη διεθνή βιβλιογραφία) της διατροφικής αλυσίδας, εξόρυξη με μεγάλο κίνδυνο να ρυπανθεί ανεπανόρθωτα ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής.

Και όλοι μας ξέρουμε (βλ. Ασωπό στη Βοιωτία και Μεσσαπία στην Εύβοια) πως ένας ρυπασμένος υδροφόρος ορίζοντας σημαίνει εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους για το πόσιμο νερό, τη διατροφική αλυσίδα, την αλιεία, την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Είναι επιστημονικό μας χρέος να θυμόμαστε τα «συγκοινωνούντα δοχεία». Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι σαν ένα μπουκάλι. Κάνοντας νέες γεωτρήσεις είναι σαν να βάζουμε στο μπουκάλι άλλο ένα καλαμάκι. Κι εκείνο το ίδιο (ρυπασμένο) νερό θα απορροφήσει.
Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι σαν ένα μπουκάλι. Κάνοντας νέες γεωτρήσεις είναι σαν να βάζουμε στο μπουκάλι άλλο ένα καλαμάκι. Κι εκείνο το ίδιο (ρυπασμένο) νερό θα απορροφήσει.

Έστω, λοιπόν, ότι το μπουκάλι της φωτογραφίας είναι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας σε όποια περιοχή ζείτε. Αν μια γεώτρηση έχει (ή θα αποκτήσει) πρόβλημα με βαρέα μέταλλα (π.χ. το άσπρο καλαμάκι), τότε το ίδιο πρόβλημα θα έχει αργά ή γρήγορα και μια άλλη γεώτρηση λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, κι ας είναι σε άλλο βάθος ή με άλλο χρώμα καλαμάκι.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την επιμόλυνση της διατροφικής αλυσίδας από τα βαρέα μέταλλα του υπόγειου υδροφορέα. Κάτι τέτοιο (μίξη και υποβάθμιση του καθαρού νερού) παραβιάζει το άρθρο 4 της ΚΥΑ 2600/2001, όπως έχει τροποποιηθεί και αναφέρει: Οι αρμόδιες αρχές εξασφαλίζουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης δεν οδηγούν, σε καμιά περίπτωση, σε άμεση ή έμμεση υποβάθμιση της σημερινής ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, στο μέτρο που αυτό αφορά την προστασία της ανθρώπινης υγείας, ούτε σε αύξηση της ρύπανσης του νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πόσιμου νερού.

Όλ' αυτά, ας μην τα ξεχνάμε σήμερα, τόσο για το μέλλον της περιοχής και των παιδιών μας, αλλά και για να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη…

Το νερό είναι πιο σημαντικό από όλο το χρυσάφι του κόσμου. Μιας και χωρίς νερό, ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει ούτε μια μέρα (!) ενώ χωρίς χρυσό, μπορεί.



Γιάννης Ζαμπετάκης για το The Press Project




ΠΗΓΗ... http://www.ramnousia.com

ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ.

Άσε με να ονειρεύομαι.

Είναι σχήμα οξύμωρο να ονειρεύεται το μέλλον για τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια ένας άνθρωπος που έφτασε στην κορυφή των εξήντα και βλέπει μπροστά του μια νεφελώδη κατηφόρα όπου αποκρύπτεται ο γκρεμός. Τα όνειρα ανήκουν σ’ αυτούς που έχουν μέλλον να τα πραγματοποιήσουν και να απολαύσουν τα αποτελέσματά τους. Δηλαδή στην νεότητα.


Όμως το μυαλό ονειρεύεται ακόμη και τη στιγμή που ο θεριστής βγαίνει από την γωνιά. Ζούμε πάνω σε μια μεταφορική χρονική ταινία που μεταβάλλεται συνεχώς και τα μάτια της ψυχής βλέπουν πάντα μπροστά, στο μέλλον. Με μια ματιά στο παρελθόν βλέπει κανείς τα κενά που συμπλήρωσαν τη ζωή του. Τα στραβά που εξοστράκισαν την ποιότητα. Η βρωμιά που λέρωσε ότι ανθρώπινο. Την βλακεία που γέννησε ότι κακό.
Όλα στέκουν εκεί και λαμπυρίζουν έντονα αρκεί να θελήσεις να τα δεις και μέσα στα σχέδια του επομένου λεπτού προς τα μπρος να κλείσουν οι τρύπες σε ένα νέο παζλ πιο ανθρώπινο. Μην περιμένεις να έρθεις την δεύτερη φορά να τα ισιώσεις. Τα ζεις και θα τα ζεις μέσα από τους πέντε αισθητήρες των νέων που είναι η συνέχεια σου.

Σχεδίασε συνολικά και κατανάλωσε αειφόρα.

Μια δομημένη κοινωνία πάνω σε κανόνες και νόμους διδαγμένα από την νηπιακή ηλικία. Αν δεν μάθει από νήπιο να αποδίδει τα του Καίσαρος τότε θα σου κάνει την στερεότυπη πάντα φοροδιαφυγική δήλωση “Με απόδειξη ή χωρίς ”. Και συ θα αναζητάς τι συμφέρει στην τσέπη σου και όχι τι συμφέρει στο σύνολο.

Άσε τα χαμόγελα, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως με την τίμια δουλειά είσαι απλά ο άνθρωπος του μεροδούλι-μεροφάϊ. Τα πολλά κέρδη πάντα υποκρύπτουν υπόνοιες για, όχι κατ’ ανάγκη παράνομη, αλλά απάνθρωπα παραβατική συμπεριφορά ήτοι ανθρώπινη εκμετάλλευση. Τι νομίζετε πως είναι η αποφυγή έκδοσης απόδειξης, η αισχροκέρδεια, η παράνομη δοσοληψία, η εκμετάλλευση κλπ. Οδηγούν στο κέρδος και στην ηθική/νομική παραβατικότητα. Όλα έχουν όρια και γραμμές ειδάλλως και ο Ηρώδης έκανε απλά την δουλειά του. Και ο Πιλάτος μέσα σ’ ένα τάση ξέπλυνε ανομήματα που τον συνέφεραν. Αλλά η βλακεία μας λέει, χαριτολογώντας, πως οι γραμμές είναι για να τις πατάμε. Κάθε τέτοιο πάτημα όμως είναι η δυστυχία των υπολοίπων.

Μια κοινωνία που τους κοινωνικούς κανόνες κοινής συμβίωσης θα τους μαθαίνει το παιδί στο σχολείο. Θα του γίνονται κτήμα, θα ενσωματώνεται στο γίγνεσθαι της ζωής του. Κι ας βγει ύστερα μέσα στο στίβο να ανταγωνισθεί επί ίσοις όροις. Και η ανταμοιβή του νικητή θα είναι ο κότινος, αυτό το ένα σκαλοπάτι στις πρωτιές των αθλητών και όχι το χάος μεταξύ πείνας και χλιδής. Δεν γίνεται να δουλεύεις μισό μήνα για να πληρώσεις μια επίσκεψη σε μεγαλογιατρό, να πάρεις μια νομική συμβουλή ή να σου περάσει τη βρύση ο “ειδήμων”. Αν δεν είναι αυτό αισχροκέρδεια τότε τι είναι .

Ο παγκόσμιος πληθυσμός πέρασε σε αστρονομικά μεγέθη και οδεύει στο σημείο αντεπιστροφής. Αυτό μπορεί να συνάδει με τις Βιβλικές ρήσεις αλλά είναι και τεράστιο πρόβλημα. Ο πόλεμος, δείγμα παρακμιακό, δημιουργεί προσφυγιά και αυτή με την σειρά της αλλοτρίωση της παραδοσιακής ζωής. Σαν ντόμινο ακολουθούν οι απάνθρωπες συνθήκες ζωής και τα φοβικά σύνδρομα που γεννούν τον ρατσισμό, και τα βιώνουμε έντονα σήμερα. Είναι δυστυχώς το αποτέλεσμα της άφρονης συμπεριφοράς κάποιων επιτήδειων που ανεβάζουν τα παράνομα/παράτυπα/απάνθρωπα πλούτη τους, σχεδόν πάντα ατιμώρητοι, χωρίς να υπολογίζουν πως κι αν όλοι πεθάνουν αυτοί απλά δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά ΜΟΝΟΙ. Τέτοια μοναξιά δεν την άντεξαν ούτε οι πρωτόπλαστοι στον Παράδεισο.

Η ανθρώπινη μωρία σε όλο της το μεγαλείο.

Αυτή την ανθρώπινη μωρία πρέπει να εξαλείψουμε για να είναι η συνέχεια της ζωής πάνω στον πλανήτη όπως την θέλει ο δημιουργός. Ειδάλλως, μια άλλη καταστροφή πάνω στη γη θα τελειώσει τη στραβή πορεία για να δοθεί νέα ευκαιρία στον άνθρωπο να ξεκινήσει από νέο παράδεισο και νέα Εδέμ. Έτσι γίνεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

αἰέν ἀριστεύειν





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΚΕΡΚΥΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΦΑΣΤΙΚΗ ΜΑΖΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ.

Από τη λιτανεία, διαδήλωση: Ένα σύντομο μάθημα Ιστορίας: Η πρώτη αντιφασιστική διαδήλωση στην κατεχόμενη Ευρώπη ξεκίνησε στην Κέρκυρα από μια λιτανεία



Την πρώτη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου στην Κέρκυρα τελείται η λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση της διάσωσης του νησιού από την πανώλη το έτος 1673, που αποδόθηκε στον Άγιο. H πορεία της πομπής ήταν καθορισμένη, όπως και των άλλων λιτανειών, από την εποχή της καθιέρωσής της από τη Βενετική Αρχή: ξεκινούσε από την είσοδο του Κωδωνοστασίου, έβγαινε στην οδό Αγ. Σπυρίδωνος, διέσχιζε την οδό Iουστινιάνη, Εμπόρων, την οδό των Υδάτων (calle delle acque), έφτανε στην Πύλη του Φρουρίου, προχωρούσε παράλληλα με την τάφρο και από την οδό Στερνών (cisterne) επέστρεφε στην εκκλησία (οι ονομασίες των οδών και των περιοχών είναι της εποχής που καθιερώθηκε η λιτανεία). Μέχρι την επιστροφή του σκηνώματος στο ναό η παράταξη παρέμενε στην πλατεία μπροστά στην εκκλησία (Πλακάδα) και στη συνέχεια διαλυόταν.


Το Πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου του 1941 βρίσκει την Κέρκυρα υπό ιταλική κατοχή. Στη λιτανεία μάλιστα κάνει προκλητική εμφάνιση η φασιστική νεολαία των Iταλοκερκυραίων με τη μαύρη εθνική της ενδυμασία. Μετά το τέλος της λιτανείας οι μαθήτριες και οι μαθητές των Γυμνασίων αντί να διαλυθούν στην Πλακάδα, όπως γινόταν συνήθως, συγκροτούν πορεία και με επικεφαλής τις μαθήτριες του Γυμνασίου Θηλέων κατευθύνονται μέσω της οδού Καποδιστρίου, που ήταν γεμάτη κόσμο λόγω της γιορτής, στο Πλατύ Καντούνι (Μουστοξύδου) και από εκεί στην πλατεία που είναι μπροστά στο Δεύτερο Γυμνάσιο. Στην περιοχή αυτή στεγαζόταν το Ιταλικό Προξενείο, η Ιταλική Φινάντσα και οι Διοικητικές αρχές.


Ήταν επομένως τόλμημα να κατευθύνονται οι μαθήτριες και οι μαθητές προς τη φωλιά του λύκου, τραγουδώντας μάλιστα γεμάτα πάθος πατριωτικά εμβατήρια και τους αλληγορικούς στίχους του Δημ. Σταμπόγλη «Πάπια που κορφολούζεσαι στου Ιονίου τα νερά…» ένα τραγούδι- ύμνο προς την Κέρκυρα, η τελευταία στροφή του οποίου ηχούσε μέσα τους με έντονους αντιστασιακούς τόνους· έλεγε η στροφή: «έχεις αδέλφια Κέρκυρα-δε θα καταδεχθούνε την όμορφή τους αδερφή-οι ξένοι να χαρούνε». Τα παιδιά είχαν μάλιστα αντικαταστήσει τη λέξη «οι ξένοι» με τη λέξη «Φράγκοι», υπονοώντας τους Ιταλούς. Καθώς η μαθητική διαδήλωση ανέβαινε την οδό Καποδιστρίου, ο κόσμος, πολύς εξαιτίας της επετείου, ξεσπούσε σε επευφημίες και θερμά χειροκροτήματα, γεγονός που ενεθάρρυνε και εμψύχωνε ακόμη περισσότερο τα παιδιά και άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.


Έστριψαν δεξιά προς το Πλατύ Καντούνι (Μουστοξύδου). Στο ύψος της πλατείας των Γυμνασίων ήταν κιόλας συγκεντρωμένοι ένοπλοι Ιταλοί. Αυτοί είχαν ειδοποιηθεί από γυναίκες Ιταλών αξιωματικών ότι πλησιάζει μαθητική διαδήλωση και, μόλις τα παιδιά έφτασαν στο χώρο της πλατείας, δέχτηκαν την επίθεση των ένοπλων Ιταλών. Προσπάθησαν να ξεφύγουν τρέχοντας στα στενά. Κάποιοι ζήτησαν καταφύγιο σε γειτονικά σπίτια. Οι Ιταλοί συνέλαβαν αρκετούς μαθητές τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στα σωζόμενα επίσημα ιταλικά έγγραφα της εποχής. Οι συλληφθέντες κακοποιήθηκαν και ανακρίθηκαν, για να αφεθούν στη συνέχεια ελεύθεροι. Μάλιστα τον Ε. Κουρία, που εκτελούσε χρέη Νομάρχη και εγγράφως διαμαρτυρήθηκε για την κακοποίηση των μαθητών, απομάκρυνε από την Κέρκυρα η Ιταλική Διοίκηση.


Αυτή η πρώτη αντιφασιστική εκδήλωση των μαθητών όμως είχε και συνέχεια στη σχολική κοινότητα της Κέρκυρας. Στις αρχές του 1942 μαθητές των Γυμνασίων σκαρφάλωσαν στον ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια και φόρεσαν στο μαρμάρινο χέρι του μαύρο περιβραχιόνιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί ο γόνος της οικογένειας του Κυβερνήτη, Ι. Καποδίστριας και αυτός, δέχτηκε το διορισμό του ως πρώτου Νομάρχη Κέρκυρας από τον Ιταλό Διοικητή Piero Parini, αρχηγό Πολιτικών Υποθέσεων των Ιονίων Νήσων, στη θέση του Γ. Τρύφωνα, συμβολαιογράφου, που ήταν ο πρώτος διορισμένος Νομάρχης.


Πρέπει τέλος να αναφέρουμε τον Εκτοπισμό των καθηγητών των Γυμνασίων στην Αθήνα. Οι Ιταλοί προώθησαν στην εκπαίδευση το πνεύμα του εκφασισμού, του εξιταλισμού και του αφελληνισμού της Κέρκυρας, που διείπε άλλωστε την πολιτική τους στο χώρο των Ιονίων Νήσων. Η υποχρεωτική διδασκαλία της Ιταλικής γλώσσας παράλληλα με την Ελληνική, η αντικατάσταση των Κερκυραίων Διευθυντών των Γυμνασίων με Ιταλούς, οι ανακατατάξεις της ύλης στο μάθημα διδασκαλίας της ιστορίας συμπληρώθηκαν με την επιβολή του φασιστικού χαιρετισμού και στα Γυμνάσια (salutate romanamente).


Αυτό το τελευταίο μέτρο στάθηκε η αφορμή να απομακρυνθούν από την Κέρκυρα οι περισσότεροι καθηγητές των Γυμνασίων που δε δέχτηκαν να εφαρμόσουν τις διαταγές (από τους πενήντα οι δύο δέχτηκαν). Οι υπόλοιποι εκτοπίστηκαν στην Αθήνα, υποχρεώθηκαν να φύγουν από το νησί μέσα σε τρεις μέρες με το καΐκι Άγιος Νικόλαος και να περιμένουν να τοποθετηθούν σε σχολεία στη γερμανοκρατούμενη Αθήνα. Πολλούς τους ακολούθησαν οι οικογένειές τους. Λίγες οικογένειες δε μετακινήθηκαν ύστερα από τη διαμεσολάβηση του τότε Μητροπολίτη. Η Ιταλική διοίκηση χρησιμοποίησε δημοδιδασκάλους, δικηγόρους και αποφοίτους για να καλύψει τις θέσεις.

Δ. ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ


ΠΗΓΗ:
aristerovima.gr

ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ "LIKE".

Magnify Image
Το γνωστό χέρι με τον υψωμένο αντίχειρα, σύμβολο του Like στο Facebook, θα εξαφανιστεί πολύ σύντομα αφού η εταιρία αποφάσισε να το αντικαταστήσει από ένα απλό «F».
 Οι υπεύθυνοι του Facebook αναφέρουν ότι ο λόγος για τον επανασχεδιασμό είναι η βελτιστοποίηση των συστημάτων για τις οθόνες υψηλής ευκρίνειας, όμως ανεπισήμως υπάρχουν αναφορές για copyright από το οποίο προστατεύεται το διάσημο χεράκι από το 1998.
Magnify Image
     Οι χρήστες του Facebook θα αρχίσουν να βλέπουν αυτή την αλλαγή, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

DESIGN ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΣΤ ΦΟΥΝΤ.


Αν είναι να φάμε πάλι την αγία τριάδα του junk food, a.k.a cheeseburger - πατάτες - αναψυκτικό, τώρα υπάρχει ένας νέος ιδιαίτερος τρόπος για να πάρουμε το γεύμα μας 'πακέτο'.
Εντάξει, δεν υπάρχει ακόμα ακριβώς, μιας που πρόκειται για μία χρηστική οικολογική συσκευασία take away που πρότεινε η designer Seulbi Kim στα πλαίσια των σπουδών της ως Industrial Designer.
 Οπότε, όχι, τα "Togo Burgers" δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.
   Πραγματικότητα, όμως, θα μπορούσε να γίνει η έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα της φοιτήτριας. Η έμπνευση της ήρθε όταν παρατήρησε πως οι τυπικές χάρτινες σακούλες που σου δίνουν στις μεγάλες εταιρείες fast food ήταν και πολύ άβολες και ασύμφορες για το περιβάλλον.
   Οι περισσότερες δεν έχουν χερούλι, το αναψυκτικό συχνά δεν ισορροπεί στη σακούλα, και πολύς άχρηστος αχρησιμοποίητος χώρος και υλικό που πήγαινε χαμένο (και δημιουργούσε, κατ' επέκταση, περισσότερα σκουπίδια).
   Κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη όταν σήμερα περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι την μέρα αγοράζουν έστω κι από ένα burger για το σπίτι, στην Αμερική!
   Η Kim ολοκλήρωσε την ιδέα της μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες.   Μείωσε κατά 50% τον όγκο μιας τυπικής συσκευασίας take away, και για πρώτη φορά έδωσε την δυνατότητα να μπορούν να κουβαληθούν όλα τα καλούδια στο ένα μόνο χέρι! 
  *Πανέξυπνο! 
Magnify Image

Magnify Image




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΡΩΣΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΦΩΣΕ ΤΟΥΣ ΟΡΧΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.


Την Κυριακή που μας πέρασε ένας Ρώσος καλλιτέχνης προέβη σε μια άκρως... επώδυνη πράξη διαμαρτυρία, στην Κόκκινη Πλατεία. Έξω ακριβώς από το Μαυσωλείο του Λένιν, ο Pyotr Pavlensky έβγαλε τα ρούχα του και κάρφωσε τους όρχεις του στο δρόμο μέρα-μεσημέρι.
   Δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες σε κοντινό νοσοκομείο και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα. Σήμερα θα εμφανιστεί σε δικαστήριο της Μόσχας και ενδέχεται να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης έως και 15 μέρες.
   Η ιδιότυπη διαδήλωση στρεφόταν εναντίον του αστυνομικού κράτους, σε μια μέρα μάλιστα που στη Ρωσία εορτάζεται η "μέρα της αστυνομίας".
 Ο καλλιτέχνης σε δήλωση του ανέφερε: "Η περφόμανς μπορεί να ιδωθεί ως μια μεταφορά για την απάθεια, την πολιτική αδιαφορία και την μοιρολατρεία της σύγχρονης Ρωσικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε μια μεγάλη φυλακή, κλέβει από τον κόσμο και χρησιμοποιεί τα λεφτά για να μεγαλώσει το κράτος της αστυνομίας και άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς, και η κοινωνία το επιτρέπει αυτό, ξεχνώντας το αριθμητικό της πλεονέκτημα και φέρνοντας το θρίαμβο του αστυνομικού κράτους πιο κοντά με την αδράνειά της".

   Ο Pavlensky έχει ξανακάνει τέτοιους είδους διαδηλώσεις στο παρελθόν. Έχει ράψει τα χείλη για να διαδηλώσει εναντίον της φυλάκισης του συγκροτήματος Pussy Riot και έχει τυλιχθεί σε συρματόπλεγμα, το οποίο συμβόλιζε "την ύπαρξη ενός ανθρώπου μέσα σε ένα καταπιεστικό νομικό σύστημα". 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


Ο Α.Σ. Αλμωπίας ενημερώνει τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής
 ότι μπορούν να κάνουν αναλύσεις εδάφους στο εδαφολογικό εργαστήριο του συνεταιρισμού.

« Γιατί η σωστή λίπανση της καλλιέργειας είναι και η οικονομικότερη λίπανση »





Τηλέφωνο Επικοινωνίας 23840.21358



Γιουρούκη Ελένη

Τζάτσης Διονύσιος

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ.

Magnify Image
Ένα μίνι-αφιέρωμα με τις καλύτερες εμφανίσεις της, με αφορμή την ψήφο-έκπληξη εναντίον της Κυβέρνησης

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη υπερψήφισε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε, δείχνοντας γενναιότητα (σύμφωνα με κάποιους) ή πολιτικό αριβισμό (σύμφωνα με άλλους).
Ποιο είναι όμως το πρόσωπο της ημέρας που έκανε τη μεγάλη έκπληξη;
Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1970 στην Πέλλα, αλλά κατοικεί στα Γιαννιτσά. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άσκησε δικηγορία στα Γιαννιτσά στο διάστημα 1996-2004. Το 1998 εξελέγη Νομαρχιακή Σύμβουλος του νομού Πέλλας και επανεξελέγη στις εκλογές του 2002. Το 2004 εξελέγη Βουλευτής Πέλλας με το ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη στις εκλογές του 2007 και 2009.
   Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τον Ιούνιο του 2011 ήταν Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με έδρα την Θεσσαλονίκη στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009.
     Διαγράφηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου 2013 (πριν λίγο δηλαδή). Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης.

Στον πολύ κόσμο έγινε γνωστή χάρη σε σατιρικά βιντεάκια της Ελληνοφρένειας, αν δεν κάνουμε λάθος, που χλεύαζαν το πόσο γρήγορα και ακατανόητα μιλούσε και πόσα σαρδάμ έκανε.    Επίσης, το Ράδιο Αρβύλα την είχε τιμήσει δεόντως, με άλλου είδους βιντεάκια.


Το όνομά της απασχόλησε τον τύπο, είτε για τα ακριβά γούστα της,  
Magnify Image

είτε για τους υποτιθέμενους διορισμούς της 
Magnify Image




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ MTV EMA 2013.


Η τελετή έγινε στο Άμστερνταμ και το πιο ενδιαφέρον γεγονός ήταν η εμφάνιση του χαρακτήρα Ron Burgundy [The Anchorman] που παίζει ο Will Ferrell μαζί με τους Daft Punk.
 Στην τελετή επίσης εμφανίστηκαν ζωντανά οι Miley Cyrus,  οι Robin Thicke και Iggy Azealia, η Katy Perry και οι Kings of Leon.   
 Και οι νικητές: 
  Καλύτερο Τραγούδι: Bruno Mars – ‘Locked Out of Heaven’ 

Καλύτερη Ποπ: One Direction 

Καλύτερη Τραγουδίστρια: Katy Perry

 Καλύτερος Τραγουδιστής: Justin Bieber

 Καλύτερο Live: Beyonce

 Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης: Macklemore & Ryan Lewis 

Καλύτερο Ροκ: Green Day

 Καλύτερο Alternative: 30 Seconds to Mars

 Καλύτερο Hip-hop: Eminem

 Καλύτερο Βίντεο: Miley Cyrus – ‘Wrecking Ball’

Μπορείς να δεις περισσότερα ΕΔΩ




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ.



ΘΕΜΑ: «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του εντόμου καραντίνας Diabrotica Virgifera Le Conte»

 Η ΔΑΟΚ Πέλλας, λαμβάνοντας υπόψη ότι την περίοδο αυτή γίνονται οι ενοικιάσεις καθώς και οι προετοιμασίες των αγροτεμαχίων για την νέα καλλιεργητική περίοδο ( 2013-2014 ), ενημερώνει τους καλλιεργητές

καλαμποκιού ότι ισχύει η ίδια απαγόρευση φύτευσης καλαμποκιού για δύο συνεχόμενα χρόνια στο ίδιο αγροτεμάχιο, για την αποφυγή εξάπλωσης του επικίνδυνου εντόμου καραντίνας Diabrotica Virgifera Le Conte.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.








Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ





 ΤΡΥΦΩΝ  ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ 

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΟΙ...ΜΕΛΙΣΣΕΣ.


Πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα, τα οποία βασανίζουν επί μέρες ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι μέλισσες τα λύνουν σχεδόν...
αμέσως!


Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, υπό τον δρα Νάιτζελ Ρέιν της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Λονδίνου, οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν, ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή, ανάμεσα στα λουλούδια που έχουν προηγουμένως ανακαλύψει με τυχαία σειρά, με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά "λύνοντας" το λεγόμενο "πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή", ένα διάσημο και δυσεπίλυτο γρίφο στον χώρο των οικονομικών και των μαθηματικών.

Στο πρόβλημα αυτό, ένας άνθρωπος καλείται να βρει τη συντομότερη δυνατή διαδρομή, ανάμεσα σε όλους τους προορισμούς που πρέπει να επισκεφτεί.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, λύνουν το πρόβλημα συγκρίνοντας το μήκος όλων των πιθανών διαδρομών και επιλέγοντας τον πιο σύντομο.

Όμως οι μέλισσες, φαίνεται να κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, χωρίς καν τη βοήθεια κομπιούτερ, μόνο με έναν εγκέφαλο που δεν είναι μεγαλύτερος από ένα σπόρο φυτού.

Καθημερινά λοιπόν οι μέλισσες, επισκέπτονται μια πληθώρα λουλουδιών σε διάφορες τοποθεσίες και, επειδή θέλουν να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας για το πέταγμα τους, "υπολογίζουν" μια διαδρομή, που τους επιτρέπει να βρίσκονται στον αέρα το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα.

Για να διεξάγουν τα συμπεράσματά τους,οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητά άνθη, συνδεδεμένα με υπολογιστές, και ανακάλυψαν, ότι οι μέλισσες δεν χαράζουν μια πορεία απλώς με βάση την τυχαία σειρά που βρήκαν προηγουμένως τα λουλούδια, αλλά πάνε από λουλούδι σε λουλούδι ακολουθώντας συγκεκριμένο "σχέδιο", που τους επιτρέπει να πετάνε όσο γίνεται λιγότερο.

Αφού εντοπίσουν τις θέσεις των λουλουδιών, στη συνέχεια οι μέλισσες επιστρέφουν σε αυτά, έχοντας μάθει να ακολουθούν πια, τον καλύτερο δυνατό δρόμο, δηλαδή τον πιο σύντομο, ώστε να εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια.

"Παρά τους μικροσκοπικούς εγκεφάλους τους, οι μέλισσες είναι ικανές για εντυπωσιακά κατορθώματα στη συμπεριφορά τους. Πρέπει να καταλάβουμε με ποιο τρόπο μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή χωρίς κομπιούτερ", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.

Τα ευρήματα της έρευνας, θα μπορούσαν να έχουν και πρακτική εφαρμογή, όπως να συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε ένα δίκτυο (π.χ. κυκλοφοριακό) ή στην εκτεταμένη τροφοδοσία μιας επιχείρησης, που στέλνει φορτηγά σε όλα τα σημεία του ορίζοντα και θέλει να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στις μετακινήσεις.



ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΚΡΟΝΕΜΠΕΡΓΚ: " Ο ΚΙΟΥΜΠΡΙΚ ΣΤΗ ΛΑΜΨΗ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ".

Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ: «Ο Κιούμπρικ στην Λάμψη δεν ήξερε τι έκανε!»
Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εισηγητές των «ταινιών σωματικού τρόμου» και είναι ένας από τους ελάχιστους σκηνοθέτες που έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά την καλλιτεχνική αξία της «Λάμψης» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Ο Καναδός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, μιλώντας σε ένα τιμητικό αφιέρωμα του έργου του που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ στο Τορόντο, αναφέρθηκε ξανά στον Αμερικανό σκηνοθέτη Κιούμπρικ και στην ταινία του «Λάμψη»- όχι με τα πιο κολακευτικά σχόλια. «Πιστεύω ότι είμαι πιο οικείος και πιο προσωπικός σκηνοθέτης από ότι ο Κιούμπρικ κατάφερε να γίνε ποτέ. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βρήκα τη Λάμψη σπουδαία ταινία. Δεν νομίζω ότι ο Κιούμπρικ κατάλαβε το είδος του τρόμου. Για μένα δεν κατάλαβαινε τι έκανε. Υπήρξαν κάποιες εντυπωσιακές εικόνες στην ταινία αλλά δεν θεωρώ πως την ένιωσε όπως όφειλε!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια ο Κρόνενμπεργκ χαρακτήρισε τον Κιούμπρικ ως έναν υπερεκτιμημένο καλλιτέχνη: «Κατά έναν περίεργο τρόπο αν και θεωρείται ένας υψηλού επιπέδου καλλιτέχνης, νομίζω ότι στο μυαλό του στόχευε περισσότερο στην εμπορική επιτυχία. Έψαχνε πράγματα που θα έκαναν "κλικ" ώστε να μπορέσει να πάρει την χρηματοδότηση!΄Ηταν εμμονικός με αυτό, σε βαθμό που εγώ δεν ήμουν» είπε.

Πρόσφατα, ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας του βιβλίου «Η Λάμψη» -πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία-  ο Στίβεν Έντγουιν Κινγκ κατηγόρησε τον Κιούμπρικ ότι ο ρόλος της Γουέντι-της συζύγου του Νίκολσον- στην ταινία ήταν από τους πιο «μισογυνήδες χαρακτήρες που έχει μπει ποτέ σε ταινία, και ήταν εκεί μόνο για να ουρλιάζει και να μοιάζει ηλίθια».

Παρά τις επικρίσεις, η «Λάμψη» έχει να υπερηφανεύεται ότι περιλαμβάνει την πιο τρομακτική σκηνή ταινίας όλων των εποχών,  αυτή που πρωταγωνιστής Τζακ Νίκολσον λέει την ατάκα «here's Johnny».

Σε μία έρευνα που διεξήχθη στις αρχές του μήνα, περίπου 10.000 χρήστες του site Play.com δέχτηκαν να μετρηθούν οι χτύποι της καριδάς τους όσο παρακολουθούσαν ταινίες τρόμου προκειμένου να βρθεί ποια ήταν εκείνη που τους φόβιζε περισσότερο και μάλιστα σε ποια σκηνή. Το 28,2% των συμμετεχόντων ανέβασε παλμούς στην συγκερκιμένη σκηνή, ποσοστό που ήταν και το υψηλότερο στην έρευνα.

ΤΕΛΙΚΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ: ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ.

Τελικά τρώμε καρκίνο: Δείτε τις επικίνδυνες τροφές
H παρακάτω ανακοίνωση του Νίκου Κατσαρού, προέδρου του ΕΦΕΤ, επιβεβαιώνει και ανοίγει τα μάτια του καταναλωτικού κοινού για τους διατροφικούς κινδύνους σε σχέση με τον καρκίνο, που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας!

Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές…30% οφείλεται στο κάπνισμα, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα και το υπόλοιπο 32% στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες. Στα τρόφιμα οφείλεται το 1/3 των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Μερικές απο τις ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα είτε από το περιβάλλον , είτε κατά την παρασκευή τους και θεωρούνται καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες περιγράφονται παρακάτω:

Σολωμός, ξιφίας, γαλέος, τόνος

Τα ψάρια αυτά περιέχουν υδράργυρο σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ τέσσερις φορές αποσύραμε από την αγορά ψάρια της κατηγορίας αυτής λόγω αυξημένης ποσότητας υδραργύρου .Ο υδράργυρος προέρχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό κυρίως που είναι μολυσμένος με υδράργυρο.

Ο υδράργυρος συσσωρεύεται στον οργανισμό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση. Μάλιστα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν αυτήν την κατηγορία ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τον υπόλοιπο πληθυσμό μια φορά τον μήνα .Παρόμοιες συστάσεις έχουν γίνει και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και από τους αντίστοιχους οργανισμούς Αυστραλίας και Καναδά.

Επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση ότι τα αναφερόμενα αφορούν μόνο αυτήν την κατηγορία ψαριών και όχι τα άλλα είδη τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή και ιδιαίτερα τα ψάρια του Αιγαίου.

Επιπλέον ο σολομός ιχθυοτροφείων αλλά και ξιφίας, γαλέος και τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν,.PCBs) τα οποία συσσωρεύονται  στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις. Τα πολυχλωριομένα διφαινύλια προέρχονται από τους μολυσμένους ωκεανούς.

Επισημαίνεται ότι τα ψάρια του Αιγαίου είναι απολύτως ασφαλή απο μετρήσεις που έχουν γίνει και είναι απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή. Περαιτέρω η Πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους και συστηματικότερους ελέγχους για τα εισαγόμενα ψάρια αυτής της κατηγορίας, που δυστυχώς δεν γίνονται.

Χρωστικές

Πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε η ερυθρά χρωστική Ε120 ή καρμίνες ή οποία ήταν ύποπτη για καρκινογενέσεις και προστίθεται σε τρόφιμα και αναψυκτικά για να τους δώσει εντονότερο κόκκινο χρώμα.

Η χρωστική Ε120 ή Red 2G παράγεται απο ψήσιμο είδους σκαθαριών σε 400 βαθμούς Κελσίου και απομόνωσης απο την σκόνη της χρωστικής. Στην διάρκεια της θητείας στον ΕΦΕΤ αποσύρθηκε η χρωστική Ε129 ως ύποπτη για καρκινογενέσεις που έμπαινε σε λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια για να γίνονται πιο κόκκινα, σε πτηνοτροφές για να γίνεται ο κρόκος του αυγού πιο κίτρινος όπως και το χρώμα του κρέατος …πιο αλανιάρικο, επίσης στις ιχθυοτροφές σολομού για να γίνεται το κρέας του σολομού πιο κόκκινο και σε μαρμελάδες για πιο έντονο κόκκινο χρώμα..

Παρατηρούμαι τις ετικέτες των τροφίμων και ιδιαίτερα των αναψυκτικών και δεν καταναλώνουμε εκείνες που περιέχουν πολλά Ε. Προτιμούμε φρέσκους χυμούς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.

Νιτρώδη, Νιτρικά

Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται για συντήρηση σε καπνιστά ψάρια, κρέατα, αλλαντικά κλπ. μπορεί να αντιδράσουν με αζωτούχες ενώσεις των τροφών αυτών και να σχηματίσουν νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες.

Οι νιτροζαμίνες προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου και του ήπατος. Επίσης σε καπνιστά και ψεροξημένα τρόφιμα είναι πιθανόν να υπάρχουν κυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες όπως το βενζοπυρένιο, που είναι καρκινογόνοι.

Περιορίζουμε την κατανάλωση αυτών των τροφών επίσης λόγω του οτι περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού και μπαχαρικών. 

Κηπευτικά προϊόντα που αρδεύονται απο περιοχές που η γεώτρηση περιέχει νιτρικά ή είναι προϊόντα θερμοκηπίου που έχουν χρησιμοποιηθεί νιτρικά λιπάσματα, τότε είναι πιθανόν να περιέχουν νιτρικά που είναι ύποπτα για καρκίνους στο πεπτικό σύστημα .

Επίσης το νερό γεωτρήσεων που περιέχει πάνω από 50mg/lt σε νιτρικά δεν πρέπει να καταναλώνεται ως πόσιμο.ΚονσέρβεςΣτίς κονσέρβες υπάρχει ένα εσωτερικό επίχρισμα (επάλειψη) γι α να μην έρχεται σε επαφή το μέταλλο με το τρόφιμο.

Το επίχρισμα αυτό είναι μία πλαστική ουσία που ονομάζεται ΔιςΦαινόλη Α( ΒΡΑ) που σταδιακά μεταφέρεται στο τρόφιμο.

Η ΒΡΑ είναι ύποπτη για βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού,διαβήτη τύπου ΙΙ και καρκινογενέσεις.

Έχουν αποσυρθεί απο την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και Αυστραλία τα πλαστικά μπιμπερό από ΒΡΑ .

Κρεατικά στα κάρβουνα

Κρέατα και προϊόντα κρέατος που υπερψήνωνται στα κάρβουνα το λίπος στην υψηλή θερμοκρασία της φλόγας λιώνει αντιδρά με ανθρακούχες ενώσεις και σχηματίζει καρκινογόνες ουσίες που απορροφώνται από το κρέας.

Το ίδιο συμβαίνει και για το καρβουνιασμένο κρεας. Τα τμήματα του καρβουνιασμένου κρέατος πρέπει να αφαιρούνται και το κρέας πρέπει να ψήνεται σε απόσταση απο την φλόγα ή χρήση ηλεκτρικής συσκευής.

Αφλατοξίνες

Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί κλπ, σπόροι, ξηροί καρποί εάν δεν παστεριοποιηθούν κατάλληλα ή οι ξηροί καρποί και σπόροι αποθηκευτούν σε χώρους υγρούς και θερμούς αναπτύσσονται μύκητες που παράγουν μυκοτοξίνες τις αφλατοξίνες που ενοχοποιούνται για καρκίνο του ήπατος. Δυστυχώς εδώ ο καταναλωτής είναι εντελώς απροστάτευτος και επιτείνεται με την απουσία συστηματικών ελέγχων.

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων αποτελούν πρόβλημα λόγω της μη συμμόρφωσης των αγροτών και της απουσίας ελέγχων από την πολιτεία. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι ύποπτα για βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και για καρκινογενέσεις.

Τα αυξημένα ποσοστά καρκινογένεσης τα τελευταία χρόνια μεταξύ των αγροτών οφείλεται στην χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς προφυλάξεις (γάντια, στολές, μάσκες κλπ).

Η απουσία ελέγχων από την πολιτεία καθιστά τους καταναλωτές απροστάτευτους απο τους κινδύνους που εγκυμονούν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων των οποίων οι επιπτώσεις εμφανίζονται αργότερα.Μια συμβουλή προς καταναλωτές είναι να πλένουν καλά τα τρόφιμα αυτά, να ξεφλουδίζουν όσα ξεφλουδίζονται, να καταναλώνουν προϊόντα εποχής οχι θερμοκηπίου και σε περιπτώσεις βιολογικά προϊόντα.

Ακρυλαμίδη

Περισσότερο από δέκα χρόνια πριν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας ανακοίνωσαν Σουηδοί επιστήμονες οτι αμυλούχα τρόφιμα που θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 150 βαθμών Κελσίου σχηματίζονταν μια ουσία την ακρυλαμίδη και μάλιστα όσο υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα της παραγόμενης ακρυλαμίδης.

Έτσι παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, κουραμπιέδες, τηγανητές πατάτες, φρυγανιές, τσίπς κάθε κατηγορίας, ποπ κόρν, κλπ κατά το ψήσιμο σχηματίζεται ακρυλαμίδη, η οποία θεωρείται ύποπτη καρκινογενέσεων. 

Η ακρυλαμίδη δεν υπάρχει στα τρόφιμα που αναφέρθηκαν, αλλά σχηματίζεται κατά το ψήσιμο από αντίδραση αμυλούχων συστατικών με το αμινοξύ ασπαραγίνη. Οι βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να περιορίσουν το ποσοστό ακρυλαμίδης στα τρόφιμα είτε μειώνοντας την θερμοκρασία είτε με διάφορες άλλες μεθόδους.

Το φαινόμενο παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.Οι επιπτώσεις στον οργανισμό από τα τρόφιμα αυτά, δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά χρόνια αργότερα, καλό θα είναι όμως να περιορίζουμε την κατανάλωση των προϊόντων αυτών ,να καταναλώνουμε τρόφιμα με αντικαρκινική δράση ,και να καταναλώνουμε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες διότι διευκολύνουν τις εκκενώσεις και έτσι αποβάλλονται οι καρκινογόνες ουσίες πριν απορροφηθούν από το παχύ έντερο.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΑΣ.

Click on the slide!
Άλλο ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο έρχεται στο φως. Οι άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, πεθαίνουν τη μέρα των γενεθλίων τους, συχνότερα από κάθε άλλη μέρα του χρόνου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κοινωνιολόγο δρα Βλαντέτα Αϊντάσιτς-Γκρος του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό επιδημιολογίας "Annals of Epidemiology", σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέλυσαν δεδομένα από 2,4 εκατ. θανάτους που συνέβησαν σε μία περίοδο 40 ετών.

Όπως προέκυψε, είναι 14% πιο πιθανό να πεθάνει κανείς τη μέρα που έχει τα γενέθλιά του, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μέρα μέσα στο έτος.

Ο κίνδυνος αυξάνεται μάλιστα ανάλογα με την ηλικία, με αποτέλεσμα όσοι είναι άνω των 60 ετών, να κινδυνεύουν κατά 18% περισσότερο να πεθάνουν ανήμερα στα γενέθλιά τους.

Όσον αφορά την αιτία του θανάτου τη μέρα των γενεθλίων, για τους ηλικιωμένους ο κίνδυνος για θάνατο από εγκεφαλικό είναι αυξημένος κατά 21,5%, από καρδιά κατά 18,6% και από καρκίνο κατά 10,8%.

Ακόμα, στους άνδρες (αλλά όχι στις γυναίκες), είναι αυξημένος κατά 35% περίπου ο κίνδυνος αυτοκτονίας, καθώς επίσης κατά 28,5% ο κίνδυνος θανάτου από ατύχημα και κατά 44% από μοιραία πτώση.

Οι Ελβετοί επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο δε δύο αιτίες. Η πρώτη, η οποία είναι η λιγότερο πιθανή, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που είναι σοβαρά άρρωστοι, μάχονται να κρατηθούν στη ζωή ως τα γενέθλιά τους για να τα γιορτάσουν.

Η δεύτερη, εντελώς αντίθετη, εξήγηση, που θεωρείται πιο πειστική και φέρει την ονομασία «υπόθεση της αντίδρασης στις επετείους», θεωρεί ότι πολλοί άνθρωποι αντιδρούν αρνητικά σε κάθε επέτειο και ειδικότερα των γενεθλίων τους, με συνέπεια να αγχώνονται υπερβολικά.

Αυτό το στρες υποσκάπτει την υγεία τους και αυξάνει την πιθανότητα θανάτου τους τη συγκεκριμένη μέρα.

Τα αρχεία των νοσοκομείων επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν αυξημένες εισαγωγές ασθενών για έμφραγμα και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα ακριβώς στις μέρες των γενεθλίων τους.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ!

Click on the slide!
O ευρωπαϊκός δορυφόρος GOCE που τέθηκε σε τροχιά το 2009 για να χαρτογραφήσει το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη μας, αναμένεται τις επόμενες ώρες να πέσει στη Γη.
Κανένας από τους αρμόδιους επιστήμονες για την παρακολούθηση της λειτουργίας του, δεν γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία.

Ο δορυφόρος που έχει μέγεθος όσο ένα μικρό αυτοκίνητο και ζυγίζει περίπου ένα τόνο, κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα θα εκραγεί και θα διασπαστεί σε κομμάτια, πολλά από τα οποία θα πέσουν αυτούσια στο έδαφος ή σε κάποιον ωκεανό.

Ο δορυφόρος είχε κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και ήδη τις τελευταίες εβδομάδες η τροχιά που ακολουθεί τον έχει φέρει πολύ κοντά στη Γη.

Επιστήμονες του Οργανισμού έχουν προβλέψει ότι περίπου το 20% της μάζας του δορυφόρου δεν θα διαλυθεί από την θερμότητα κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα αλλά θα πέσει σε ξηρά ή θάλασσα σε πολλά κομμάτια, άγνωστο πόσα.

Ο Ρουν Φλόμπερχάγκεν που είναι επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθησης του δορυφόρου, ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε από ποιό σημείο της ατμόσφαιρας θα γίνει η επανείσοδος του δορυφόρου και πού θα προσκρούσει. Οι καλύτερες εκτιμήσεις που έχουν κάνει υπολογίζουν ότι η πτώση θα συμβεί την Κυριακή ή τη Δευτέρα».

Όμως, όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Οι επιστήμονες λένε μάλιστα χαριτολογώντας πως είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το ΛΟΤΤΟ, από το να χτυπηθεί από τα συντρίμμια του δορυφόρου.

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΡΙΑ...


Tέσσερα κεριά έλιωναν αργά, αργά...
Ο χώρος ήταν τόσο ήσυχος
που μπορούσε να ακουστεί η συζήτησή τους...

Το πρώτο κερί είπε:
Εγώ είμαι η Ειρήνη.
Μα οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να με διατηρήσουν.
Πιστεύω πως δεν μου μένει άλλο από το να συνεχίσω να σβήνω!!!
Κι έτσι αφέθηκε σιγά, σιγά να σβήσει ολοκληρωτικά.
Συνεχίζοντας το δεύτερο κερί είπε:
Eγώ είμαι η Πίστη.
Δυστυχώς δεν χρειάζομαι πουθενά.
Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξέρουν για μένα κι έτσι δεν έχει νόημα να μένω αναμμένο.
Μόλις ολοκλήρωσε τα λόγια του ένα απαλό αεράκι φύσηξε πάνω του και το έσβησε.

Πολύ λυπημένο το τρίτο κερί λέει με τη σειρά του:
Εγώ είμαι η Αγάπη.
Δεν έχω τη δύναμη να μείνω αναμμένο.
Οι άνθρωποι δεν μου δίνουν σημασία και δεν αντιλαμβάνονται
το πόσο σημαντικό είμαι. Αυτοί μισούν ακόμα κι αυτούς
που τους αγαπούν περισσότερο...
και χωρίς να περιμένει άλλο, το κερί αφέθηκε να σβήσει.

Ξαφνικά ένα παιδί μπήκε στο δωμάτιο κι είδε τα τρία κεριά σβησμένα.
Φοβισμένο από το σκοτάδι είπε:
Μα τι κάνετε; Πρέπει να παραμείνετε αναμμένα,
εγώ φοβάμαι το σκοτάδι!!!
Και ξέσπασε σε κλάματα.


Τότε το τέταρτο κερί είπε με συμπόνια:
Μη φοβάσαι καλό μου, μην κλαίς...
Όσο θα είμαι εγώ αναμμένο θα μπορούμε πάντα
να ξανανάψουμε τα άλλα τρία κεριά…
Εγώ είμαι η Ε λ π ί δ α !!!


Με μάτια λαμπερά και γεμάτα δάκρυα,
το παιδί πήρε το κερί της Ελπίδας και άναψε και τα άλλα τρία κεριά
που είχαν σβήσει , της Ειρήνης , της Πίστης και της Αγάπης!!!



ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΥΓΕΙΑ".


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης σε Νοσηλευτική Ημερίδα

Στην Επιστημονική Νοσηλευτική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Η Ημερίδα με θέμα «Παιδική και Εφηβική Υγεία» οργανώθηκε από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας, το Γραφείο Εκπαίδευσης του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας με τη συνεργασία και του Συλλόγου Νοσηλευτών της Π.Ε. Πέλλας.

Στην Ημερίδα συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την παιδική και εφηβική υγεία, με πολύ αξιόλογες εισηγήσεις από επιστήμονες του νοσηλευτικού και νοσοκομειακού κλάδου. Συμμετείχαν ομιλητές επίσης από νοσοκομεία άλλων περιφερειακών ενοτήτων όπως το Ψ.Ν. Θεσσαλονίκης, το Γ.Ν. Κατερίνης και το Γ.Ν. Πτολεμαίδας. 

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κα. Ανδρεάδου Σοφία ευχαρίστησε όλους τους εκλεκτούς παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση. 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης στο χαιρετισμό του στάθηκε στο εύρος των θεμάτων της ημερίδας, στην κοινωνική ευαισθητοποίηση των νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και στις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με πρωτοβουλία της Π.Ε. Πέλλας όπως το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Θεοδωρίδη παραθέτεται παρακάτω:

«Καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να οργανώσετε τη σημερινή Ημερίδα. 

Το εύρος και η ποικιλία των περιεχομένων του προγράμματος αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον σας για τις επιστήμες της υγείας, αλλά και για την κοινωνική προσφορά. 
Είναι εξαιρετικά παρήγορο, σήμερα που η Ελλάδα πλήττεται από την οικονομική κρίση, οι νοσηλευτές μας να είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι και να επενδύουν στην γνώση και στη διάδοσή της. 

Επίσης, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι στεγάζετε την Ημερίδα σας στην αίθουσα της Μητροπόλεως. Η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης-Πέλλας και Αλμωπίας υποστηρίζει πάντοτε δράσεις με κοινωνικό περιεχόμενο. Όπως γνωρίζετε, με τη συμμετοχή πολλών τοπικών αρχών και φορέων έχουμε δημιουργήσει το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο έχει υψώσει έναν τοίχο προστασίας της τοπικής κοινωνίας έναντι των επιπτώσεων της κρίσης. 

Η παιδική και εφηβική υγεία που είναι το κεντρικό θέμα της Ημερίδας σας, ενδιαφέρει άμεσα την πολιτεία καθώς η νεολαία είναι το μέλλον μας. Ότι καλό μπορούμε να περιμένουμε για το μέλλον, θα προκύψει από τη νέα γενιά. 

Το να αναθρέψουμε σωστά και να θωρακίσουμε την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών αποτελεί, εκτός από ηθική και κοινωνική υποχρέωση, την καλύτερη στρατηγική για το μέλλον. 

Θα μου επιτρέψετε να τονίσω την σημασία των επιλογών σας στην θεματολογία της Ημερίδας. Οι περισσότεροι τίτλοι των ομιλιών αφορούν σε θέματα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, παρά τις προσπάθειες και την έμφαση που δίνουν στην προβολή τους τα Μέσα Ενημέρωσης και πολλοί έγκριτοι δημοσιογράφοι και σχολιαστές τα τελευταία χρόνια. 

Ο μητρικός θηλασμός, η παιδική κακοποίηση, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ο εκφοβισμός, όπως και οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των παιδιών μας, είναι θέματα που προβληματίζουν όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά. 

Η ελληνική οικογένεια αποτελεί το σημαντικότερο κύτταρο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σκληρά. Όχι μόνο από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και από κοινωνικές παθογένειες με κυριότερη την αποδόμηση πατροπαράδοτων αξιών. Οι γονείς ασφυκτιούν βρισκόμενοι στο μέσο αντιφατικών μηνυμάτων, πιέσεων και κινδύνων που κλονίζουν την ψυχική και σωματική υγεία των ιδίων και των παιδιών τους. 
Η παροχή λοιπόν επιστημονικής συνδρομής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά και κάποια εξελίσσονται σε ιδιαίτερα σοβαρά είναι πολύτιμη. 

Ειλικρινά σας συγχαίρω για τη δράση σας και εύχομαι καλή επιτυχία στην συνέχεια της ημερίδας σας. Επίσης, αξιοποίηση των πολύτιμων συμπερασμάτων της από την ελληνική πολιτεία».

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...