Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ


ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ : Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ και το όνομα αυτής απαραχώρητο.
ΑΝΕΡΓΙΑ: Προσέλκυση μονάδων παραγωγής, που θα αφορούν στην επεξεργασία είχε φρούτων, είτε οπωροκηπευτικών που παράγονιαι στην Πέλλα και δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Προσέλκυση νέων μονάδων παραγωγής και αναβίωση των μονάδων που έκλεισαν, ώστε να προκύψει μόνιμη πηγή εισοδημάτων στην περιοχή.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ :
1) Δημιουργία γραφείου, το οποίο θα ασχολείται με την εύρεση νέων αγορών για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Πέλλας.
2) Μηνιαία δημοσίευση - ενημέρωση των αγροτών μέσω των τοπικών εφημερίδων, για νέα προγράμματα στον αγροτικό τομέα προκειμένου να μην υπάρχει απώλεια χρημάτων από την Ε.Ε. για την Πέλλα.
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ:
1) Δημιουργία ζώνης κτηνοτροφίας (με την θεσμοθέτηση σχετικού νόμου), προκειμένου να λυθούν προβλήματα για τους κτηνοτρόφους της Πέλλας.
2) Μηνιαία δημοσίευση - ενημέρωση των κτηνοτρόφων μέσω των τοπικών εφημερίδων για νέα προγράμματα στον κτηνοτροφικό τομέα προκειμένου να μην υπάρχει απώλεια χρημάτων από την Ε.Ε. για την Πέλλα.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:
1) Ανάδειξη ίου Μουσείου της Πέλλας.
2) Αξιοποίηση-Ιδιωτικοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου ΒΟΡΑΣ, προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης να επενδύσει και να προσελκύσει νέους τουρίστες στην Πέλλα.
3) Ανάδειξη του παλαιού Αγίου Αθανασίου.
4} Οδική σύνδεση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με γειτονικά χιονοδρομικά.
5) Οδική σύνδεση των Λουτρών Λουτρακίου με το χιονοδρομικό κέντρο ΒΟΡΑΣ». Σύνδεση με τελεφερίκ των Λουτρών με το χιονοδρομικό κέντρο ΒΟΡΑΣ με την χρηματοδότηση ιδιώτη - επενδυτή, ώστε να δοθεί νέα πνοή στην περιοχή.
6) Έκδοση τουριστικού οδηγού - χάρτη όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι διαδρομές προς το ^ χιονοδρομικό κέντρο ΒΟΡΑΣ.
 7) Αξιοποίηση θρησκευτικού τουρισμού, με προβολή της Ιεράς Μονής του Αρχαγγέλου Μυ«αήλ στον Αρχάγγελο Αλμωπίας, της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιλαρώνα στους Προμάχους Αλμωπίας, της Ιεράς Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Λάκκα Γιαννιτσών, της θαυματουργού 'Τρύπιας Πέτρας" της Ζωοδόχου Πηγής στην Νέα Ζωή Σκύδρας, της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος στην Έδεσσα και άλλων Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων στην Πέλλα.
8) Αξιοποίηση θρησκευτικού τουρισμού με προσέλκυση τουριστών στα μουσουλμανικά μνημεία της πόλης των Γιαννιτσών και της Έδεσσας.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ: ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΑ, ΠΑ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ,
ΥΓΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ, Κ.Α.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ : ΩΣ ΑΤΟΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΠΛΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ.

 K.MΟ Κώστας Μπαρμπαγιάννης γεννήθηκε το έτος 1978.
   Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κραϊόβας και κάτοχος Διδακτορικού τίτλου το ιδίου Πανεπιστημίου.
  Διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Έδεσσα και είναι νομικός σύμβουλος σε Ε.Π.Ε., Α.Ε., πολιτιστικούς συλλόγους και αγροτικούς συνεταιρισμούς.
     Ομιλεί 3 ξένες γλώσσες.
    Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας της ΝΟΔΕ Πέλλας και είναι μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας.
     Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Χριστιάνα Θ. Προβατάκη.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 6977619250 /  k.barbagiannis@yahoo.gr

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ


Επίσκεψη αστραπή από τον υποψήφιο περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Ιωαννίδη στους Προμάχους πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 8  Μαίου.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού "Περιφέρεια πρωταθλήτρια" συνοδευόμενος από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους του νομού, αφού έκανε μια σύντομη στάση στο μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίονα και άναψε το κεράκι του στον Άγιο, περιόδευσε στα καταστήματα του χωριού, όπου κατά γενική ομολογία, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους κατοίκους, που τον καλωσόρισαν με θέρμη.
Στην δημιουργία της ζεστής υποδοχής συνέβαλλαν βέβαια τα στελέχη του "κόουτς", τα οποία έχουν πολλούς φίλους από το χωριό και είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Να αναφέρουμε τον Κώστα Μπαρμπαγιάννη, τον Τρύφωνα Ούρδα, τον Γιάννη Ανδρίτσο, την Θεοδώρα Γουγούση, την Νίκη Ποζίδου.
Ο κύριος Ιωαννίδης μετά από σύντομες συνομιλίες, που είχε με μπουλούκια κατοίκων, αναχώρησε εσπευσμένα, γιατί υπήρχε χρονική στενότητα και έπρεπε να προλάβει προγραμματισμένη πτήση για Αθήνα.















"ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΑΚΑΡΠΙΑ"



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

«Να επισπευσθούν οι  διαδικασίες για την υποβολή δηλώσεων ζημιών από ακαρπία»

          Αλλεπάλληλες επικοινωνίες το τελευταίο διήμερο είχε ο Γιώργος Καρασμάνης με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Αντικείμενο, οι ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες (κερασιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές, βερικοκιές, μηλιές κλπ) από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του τελευταίου ενάμιση μήνα που προκάλεσαν ακαρπία και καρπόπτωση.
          Ο Βουλευτής διαμαρτυρήθηκε διότι, ενώ η δική του τροπολογία που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου και έχει καταστεί Νόμος του Κράτους (4235/14 άρθρο 71), η οποία καλύπτει ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Με συνέπεια, οι πληγέντες δενδροκαλλιεργητές να μη μπορούν να κάνουν δηλώσεις. Επισήμανε δε ότι    , αυτό οφείλεται στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση ανάθεσης της αναλογιστικής μελέτης, που είναι αναγκαία προκειμένου να ενταχθεί ένα νέο ζημιογόνο αίτιο, όπως η ακαρπία, στον Κανονισμό του Οργανισμού.
          Ο Πρόεδρος απέδωσε την καθυστέρηση στις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για τη διενέργεια ενός διαγωνισμού. Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε τον Γιώργο Καρασμάνη, οι διαδικασίες αυτές ήδη ολοκληρώθηκαν και, εντός των ημερών, ανατίθεται η αναλογιστική μελέτη στον ανάδοχο, με χρόνο παράδοσης τους τέσσερις μήνες.
          Ο Βουλευτής ζήτησε να ασκηθεί πίεση στον μελετητή για να συντομεύσει τον χρόνο παράδοσης, προκειμένου οι πληγέντες δενδροκαλλιεργητές να καταθέσουν τις δηλώσεις τους το ταχύτερο δυνατόν. Δεν παρέλειψε μάλιστα να υπογραμμίσει ότι, είναι επιεικώς απαράδεκτο και αδιανόητο, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες να αγνοούν ένα Νόμο του Κράτους, δίνοντας λαβή σε διάφορους άλλους να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.
•       Ακόμη, ο Γιώργος Καρασμάνης ενημέρωσε για τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί στις βαμβακοφυτείες από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, ζήτησε να καλυφθεί η επανασπορά με αλλαγή στην ημερομηνία από την 15η Μαΐου που προβλέπει ο Κανονισμός, τουλάχιστον στην 1η Μαΐου. Υπενθύμισε δε ότι, το 2004 και το 2007, με αποφάσεις του ΕΛΓΑ, η ημερομηνία αυτή είχε αλλάξει κατά ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή στις 15 Απριλίου.
•       Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ακόμη μια 20ήμερη παράταση για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών δεδομένου ότι, ορισμένοι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Απέσπασε επ’ αυτού την διαβεβαίωση του Προέδρου ότι θα εξετάσει το θέμα.         

Από το Πολιτικό Γραφείο                                         08/05/2014

EYXAΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΑΡΙΔΑΙΑΣ


             

   EYXAΡΙΣΤΗΡΙΟ

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι Αριδαίας ευχαριστεί θερμά το ΙΕΚ Αριδαίας και το τμήμα Μαγειρικής για την προσφορά του σε μαγειρεμένο φαγητό με σκοπό να δοθεί σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη.
 Σας ευχαριστούμε λοιπόν παιδιά που βοηθήσατε και εσείς την προσπάθεια μας να στηρίξουμε τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού.   
Εκ μέρους όλου του προσωπικού του προγράμματος Β.Σ.Σ. Αριδαίας

Η κοινωνική λειτουργός Νικολαϊδου Σοφία

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Ο Δήμος Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι η παραλαβή των ψηφοδελτίων από τους υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς θα γίνεται από τον δημοτικό υπάλληλο κ. Παρούτογλου Νικόλαο από 8π.μ. έως 14μ.μ.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2384350214 & 6979227262.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΑΤΟΧΗΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΛΑΕΚ 2014


Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών
Σωματείων Ν. Πέλλας θα υλοποιήσει  πρόγραμμα κατάρτισης ΛΑΕΚ έτους 2014 για εργαζόμενους επιχειρήσεων που απασχολούν 1 εως 25 άτομα.
Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα να επικοινωνήσουν μαζί μας, στο τηλέφωνο 2381027367 καθημερινά 11.00 π.μ. με 13.00μ.μ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



      ΤΟΔΙΤΣΚΑΣ Γ.                                        ΓΑΛΑΝΟΣ Π.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ


 Συνέντευξη τύπου έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θόδωρος Θεοδωρίδης σε εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ , στο κατάστημα του Δημητρίου Γεωργουλούμη στους Προμάχους Αλμωπίας, παρουσιάζοντας το έργο, που ήδη έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του με τίτλο:
"Αντιπλημμυρική θωράκιση της Αλμωπίας".

Ο κύριος Θεοδωρίδης αφού ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους στη όλην  διαδικασία για την πραγματοποίηση του τεράστιου αυτού έργου, αναφέρθηκε διεξοδικά και με λεπτομέρειες για τα οφέλη, που θα αποκομίσουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης Αλμωπίας από την κατασκευή του.
Τόνισε ότι το έργο πάρθηκε με κοινή προσπάθεια όλων των παρατάξεων και επεσήμανε ιδιαίτερα τη βοήθεια από τον δήμαρχο Δημήτρη Πασόη, την πρόεδρο του χωριού και την συμμετοχή όλων των κατοίκων.
Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του έργου, που διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία, χωρίς προβλήματα, των γεωργών, των κτηνοτρόφων και γενικά όλης της τοπικής οικονομίας.
Είπε ότι ο χρόνος επιτυχίας ήταν πολύ γρήγορος και με τις αλλεπάλληλες μεταβάσεις των αρμοδίων στην Αθήνα, εξασφαλίστηκε η έγκριση του έργου, το οποίο είναι πρωτόγνωρο για τα χρονικά της περιοχής.
Το έργο περιλαμβάνει δυο παρεμβάσεις στους χειμάρρους της περιοχής Προμάχων, το "Σοσίτσα 1" μήκους 2 χιλιομέτρων με έναν αναβαθμό, μια γέφυρα και επενδύσεις στις όχθες, και το "Σοσίτσα 2"  μήκους 1,2 χιλιομέτρων που περιλαμβάνει 7 αναβαθμίδες και ανακατασκευή 2 γεφυρών.
Επίσης θα υπάρξουν επεμβάσεις στον ορεινό όγκο με την κατασκευή 3-4 λιμνών με τα συνεπακόλουθα οφέλη για τους κτηνοτρόφους.
Σε ερώτηση κατοίκου αν στο μεγάλο αυτό έργο απορροφηθούν και ντόπιοι εργάτες, ο κύριος αντιπεριφερειάρχης απάντησε καταφατικά.
Αναφέρθηκε επίσης και στο άλλο κομμάτι του έργου, που θα γίνει στην Όρμα στους ποταμούς Μπέλιτσα και Τσαρνάκα.
Τελειώνοντας, τόνισε οτι αυτό το έργο είναι από τα μεγαλύτερα έργα, που έγιναν ποτέ στην περιοχή και ευχαρίστησε όλους που συνέβαλλαν στην πραγματοποίησή του.

Ακολούθησε εκτός ατζέντας συνέντευξη για τα πολιτικά τεκτενόμενα, μιας και η προεκλογική περίοδος έχει ανάψει και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς βλέπει τη διαφορά των 8 μονάδων που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, τόνισε ότι οι 8 μονάδες θα διπλασιαστούν στην κάλπη.
 Για την περιφέρεια ανέφερε τη σιγουριά του για τη νίκη της παράταξης "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"  του κυρίου Τζιτζικώστα στην οποία μετέχει, και είπε ότι "αλεξιπτωτιστές ουρανοκατέβατοι δεν μπορούν να βάλουν καλάθι στην αυτοδιοίκηση" ρίχνοντας καρφιά προς τους αντιπάλους.

Σαν "Προμαχιώτικα Νέα" μας δόθηκε ο λόγος και η ερώτησή μας η αρχική ήταν να μας αναφέρει πέντε λόγους για τους οποίους θα τον (ξανα)ψηφίσει ένας Προμαχιώτης και μας ανέφερε τουλάχιστον δέκα, αλλά μιλώντας με γενικές έννοιες.
Ανέφερε το τελευταίο οδικό έργο στη στροφή της Σωσάνδρας, την αγροτική οδοποιία  τον ορεινό όγκο, την επαφή με τους υλοτόμους, την τοπική οικονομία, τον τουρισμό και τις πολλές φιλίες που διατηρεί στο χωριό.

Η δεύτερη ερώτησή μας ήταν για το δίκτυο ύδρευσης του χωριού και το νερό, που πίνουν οι κάτοικοι από τις πομόνες, το οποίο υποπτεύονται για τους πολλούς καρκίνους στο χωριό  και για το μεν δίκτυο των αμιαντοσωλήνων, ισχυρίστηκε ότι ο αμίαντος βλάπτει μόνο αν τον εισπνεύσει κανείς, για την δε ποιότητα του νερού, ανέθεσε στον υπεύθυνο υπάλληλο να δρομολογήσει αύριο κιόλας την λήψη δειγμάτων και την  εξέτασή τους από τα αρμόδια εργαστήρια.

Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν αρκετοί δημοσιογράφοι που έκαναν πολλές ερωτήσεις κυρίως πολιτικού ενδιαφέροντος, η πρόεδρος των Προμάχων Μαρία Γιουρούκη, αρκετοί κάτοικοι του χωριού, και πολλοί πολιτευτές φίλοι του κυρίου Θεοδωρίδη (Ζωγράφου-Τσαντάκη, Καράμπελα, Καραμάνης, Ζέρζης, Καρασαρλίδης, Βασιλειάδης).  














ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ


ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Μεταξύ σοβαρού κι αστείου σε αυτές τις εκλογές όλοι σχολιάζουμε για την πληθώρα των υποψηφίων. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν χαρούμενα αστεία περί του πλήθους των υποψηφίων, υπονοώντας πως όλοι είναι μέρος του συστήματος ή οδηγούνται στα κοινά από κενή ματαιοδοξία. Συμφωνώ.
 Ένα μέρος θα είναι και αυτοί. Θα είναι αυτοί που γεμίζουν άδεια ψηφοδέλτια, αυτοί που εξυπηρετούν κομματικές ανάγκες και αυτοί που απλά είδαν φως και μπήκαν... Εκείνοι που αντιλαμβάνονται τη θέση το αξίωμα ως κάτι λαμπερό και ενισχυτικό για την εικόνα τους.

   Υπάρχουν όμως και οι άλλοι.
 Εκείνοι που θέλησαν ως πολίτες και όχι ως γαλουχημένοι σε κόμματα πολιτικοί να διεκδικήσουν τη θέση τους στα αυτοδιοικητικά όργανα του τόπου όπου διαμένουν.
 Εκείνοι που με ελάχιστο ή μηδενικό προϋπολογισμό υποχρεώθηκαν σε φίλους και γνωστούς για κάρτες και για καμπάνια και βγήκαν μπροστά υποψήφιοι.
 Εκείνοι που πίστεψαν πως αυτός που αποφασίζει για το πόσο καθαρή είναι η γειτονιά μου είναι αυτός που αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά.
 Εκείνοι που βαρέθηκαν τη στείρα γκρίνια.
 Εκείνοι που δεν ξέρουν να μετρούν σταυρούς σε όλη τους τη ζωή αλλά ξέρουν να εργάζονται και να καταθέτουν το χρόνο τους και στην πολιτική.
 Εκείνοι που παθιάστηκαν από μια ιδέα και σκέφτηκαν πως ήρθε η ώρα να την κάνουν πράξη υποστηρίζοντας το σύνολο και όχι μόνο τον εαυτό τους.
 Εκείνοι που πέρασαν τα στενά όρια του ατομικού τους συμφέροντος και είπαν να δοκιμάσουν να αλλάξουν την πολιτική όπως την έχουμε συνηθίσει.

   Ας σταματήσουμε λοιπόν να γκρινιάζουμε για ακόμη μια φορά και ας αναγνωρίσουμε το φρέσκο που προσπαθεί να γεννηθεί και να βρει τη θέση του στο σάπιο πελατειακό σύστημα. Ας χαρούμε πως οι εκλογές φέτος μοιάζουν περισσότερο από ποτέ με την περιγραφή τους: τοπικές αυτοδιοικητικές. Κάτοικοι του τόπου τους διεκδικούν να αναλάβουν τη διοίκηση του τόπου τους. Τι πιο καθαρό;
 Είμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στη δυνατότητα να επιλέξουμε νέους, άφθαρτους, με ειλικρινές κίνητρο. Ας δώσουμε την ευκαιρία και ας έχουμε την προσοχή μας στα πέντε χρόνια που θα ακολουθήσουν στο πόσο κοντά έμειναν αυτοί οι υποψήφιοι στην αρχική τους θέληση, να αλλάξουν το παλιό, το κομματικό, το διεφθαρμένο, αυτό που όλοι απαξιώνουμε και αυτο που όλοι ομολογούμε πως θέλουμε να αλλάξει.
 Ας μην αστειευόμαστε λοιπόν... Κάθε σταυρός μετράει. Οχι για τον υποψήφιο. Για σένα και για μένα που ζούμε και μετά τις εκλογές στη γειτονιά έξω απο το σπίτι μας."



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ




Όσοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ έχουν διακανονισμό για την πληρωμή των εισφορών τους με δόσεις(Απόκομμα 1), μπορούν να τακτοποιήσουν την υποχρέωσή τους μέχρι τις 15/5/2014.

Για το Απόκομμα 2 συνεχίζονται κανονικά οι πληρωμές των εισφορών μέχρι τις 30/6/2014.

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΡΟΥΚ

Magnify Image
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ-ΙΚΑΡΟ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗ 


Αγαπημένο, Ι:
«Ό,τι δικό σου παραληρεί 
 στα σύδεντρα, στις χλοερές αυτοκρατορίες 
 των ονείρων 
 στις περίλαμπρες σιωπές του κισσού 
 στης φτέρης τις βουβές συγκοπές 
 στις κρασάτες λιγοθυμιές των φθινοπωρινών φύλλων.
 Το νόημά σου αναβλύζει:
 ότι καμιά ζωή 
 δεν είναι πιο δυνατή απ’ τον πόθο 
καμιά πράξη πιο τελειωτική 
 από την ποίηση».
 (Στο δάσος, 1982)

   Σχόλιο, Ι: Only poetry isn’t shit (Roberto Bolaño, 2666) 

Αγαπημένο, ΙΙ: 
«Τη μέρα της βάφτισης 
 μου υποσχέθηκαν 
 καλή λαμπάδα στον ουρανό 
 με τα σύννεφα και τους αγγέλους.
 Πόνος τα ζώα χωρίς τροφή 
 στα νυχτερινά χαντάκια 
 να προσεύχονται στο φεγγάρι […]
 Δε φτάνει ο έρωτας 
 άνεμος ανεπίστρεπτος 
 έρχεται ανώνυμος 
 στις ευωδιασμένες στέγες, στους αγρούς 
 εγκαθίσταται 
 συνεσταλμένος αυτοκράτορας 
 ειρηνικής βίας.
 Δε φτάνουν 
 τα σχέδια φυγής 
 καραβιών σκιές 
 στις απόμερες γωνιές των παραμυθιών 
 σεμνοί σταθμοί 
 ευκάλυπτοι και βαγόνια 
 π’ αγγίζουν τα νερά ως τα καΐκια.
Δε φτάνουν 
οι φωνές τραγουδιστών 
 γέννα της φωτιάς 
 και της καλής τρέλας 
 δε φτάνουν 
οι πράξεις που επαναλαμβάνονται:
 ελεημοσύνη, μελέτη 
 στα γνωστά εργαστήρια 
 ο φόβος, η λιποψυχία των γενναίων 
 οι κινήσεις της οργής 
 τα χτίσματα της φαντασίας και του πλούτου 
 η τακτική επιστροφή της νύχτας».
 (Ευαγγελισμοί, 1963) 

  Σχόλιο, ΙΙ:Το ποίημα «Ευαγγελισμοί» είναι αφιερωμένο στον Ν.Δ. Καρούζο. Όσο κυλάνε τα χρόνια, τόσο νιώθω πώς συνηχούν οι φωνές της Κατερίνας και του Νίκου, πόσο τους έθελγε η πάλη με τη φθορά, πόσο οι σχηματισμοί των λέξεών τους τείνουν να γίνουν αγέρωχα μπλουζ, άνθη ενάντια, κονταροχτυπήματα με το μακελειό της καθημερινότητας. Ρουκ και Καρούζος, όπως λέμε Thomas Bernhard και IngeborgBachmann, φωνές που μέσα τους ακούς το τραχύ παμπάλαιο και το στιλπνό καινούργιο. Φωνές που με τη σάρκα φιλοσοφούν. 


Αγαπημένο, ΙΙΙ:
«Θέλω να γράψω ένα ποίημα για τη μοίρα 
 γιατί αυτή οδηγεί τη χειράμαξα με το ποίημα.
 Αυτή εκπαιδεύει 
 και ξαφνικά γνωρίζουμε 
 τα φυτά απ’ τις κρυφές εκκρίσεις τους 
 τα πουλιά από την άλλη τους λαλιά 
 την ψυχή από τη μουγκή της την κραυγή.
 Η μοίρα μάς μαθαίνει 
 πώς να υπακούμε 
 στο διαφορετικό πρόσταγμα 
 της κάθε σάρκας 
 και πώς οι ανατριχίλες στο δέρμα εκείνου υψώνονται 
 σελίδες αφηνιασμένες.
 Όχι το ταλέντο 
 αλλά οι άπειρες συμπτώσεις 
 άφησαν να πέσει στο χώμα 
 ώριμος καρπός το ποίημα […] 
Θα ’θελα να γράψω ένα ποίημα εμπνευσμένο 
 αλλά η μοίρα σαν να μην οδηγεί πια».
 («Θέλω να γράψω ένα ποίημα», 2005) 

  Σχόλιο, ΙΙΙ: Και αυτό το ποίημα αφιερωμένο. Στον Αντώνη Φωστιέρη, εν προκειμένω. Η Ρουκ φτάνει στις ακρώρειες της γλώσσας, κάνει να την αφήσει και να φύγει (Καρούζος: «να φύγου απ’ τη γλώσσα, να φύγου»), αλλά μένει εκεί. Πού αλλού τέτοιο θάλπος ; Αν όχι στη γλώσσα; Αν όχι στις λέξεις; Στων λέξεων το κονάκι, στων λέξεων το τσαρδί; 


Αγαπημένο, IV:
Όταν ο άγγελος είναι κόκκινος 
 και νυχοπατάει 
 στο σφουγγαρισμένο άσπρο 
 πιστεύοντας στην εσωτερική του φλόγα 
 κι αερίζοντάς τη στο παράθυρο 
 είναι που ’χει ερωτευτεί τα εγκόσμια 
 τόσο πολύ 
 που αποφεύγει να τα συγκρίνει με τα επάνω.
 […] 
Ο άγγελος 
 που θα γίνει λουλακής προς το βράδυ 
 θα τελειώσει το τσιγάρο του 
 και θα φύγει».
 («Αγγελικά Ποιήματα», 1978) 

  Σχόλιο, IV: Ποίημα αφιερωμένο στον Αλέκο Φασιανό, ποίημα λίαν εικαστικό, με χρώματα καμωμένο (κόκκινο, άσπρο, λουλακί) και με εικόνες (φουμάρει, θα έλεγε ο Καρούζος, ο άγγελος). Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ ξέρει να σκηνοθετεί με απαράμιλλη ευαισθησία την πραγματικότητα, να την κάνει πιο πραγματική, να της προσδίδει την αλήθεια που της αρμόζει, να την κάνει ονειρική και μαζί βαριά και βαθιά υλική. «Όχι άλλη πραγματικότητα!» ανέκραζε ο Καρούζος, εννοώντας ακριβώς ότι πρέπει να μας δοθεί επιτέλους η πραγματική διάσταση της πραγματικότητας: η ποιητική διάσταση. 



ΠΗΓΗ... www.lifo.gr

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΚΩΔΙΚΟΣ Α113 ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ DISNEY;

Τι κρύβει ο κωδικός Α113 που εμφανίζεται σε πολλές αγαπημένες παιδικές ταινίες τ

«Μπαμπούλας ΑΕ», «Toy Story», «Ψάχνοντας τον Νέμο», «Cars», «A Bug's Life», «Οικογένεια Simpsons». Διάσημες ταινίες που απόλαυσαν παγκοσμίως μικροί και μεγάλοι, έσπασαν τα ταμία, έβαλαν το γέλιο σε κάθε σπίτι. Οσοι από εσάς είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί, σίγουρα θα έχετε δει σε όλες αυτές τις ταινίες τον κωδικό Α113. Μπροστά από μία πόρτα, πάνω σε μία πινακίδα αυτοκινήτου, σε μία φωτογραφική μηχανή, στον αριθμό μίας αμαξοστοιχίας...


Ποιο είναι το μυστικό που κρύβει αυτός ο κωδικός που εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις ταινίες; Οπως αναφέρει το businessinsider, και σύμφωνα με τον John Lasseter της Pixar πρόκειται για τον αριθμό της αίθουσας στο California Institute of Arts στο οποίο σπούδασαν οι περισσότεροι animators που εργάζονται για τις εταιρείες αυτές.










ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

CNN ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ ΜΠΟΙΝΓΚ: ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ, ΟΝΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Η ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ;

Εξωγήινοι, όντα από άλλη διάσταση ή άτομα που ταξίδεψαν στο χρόνο -Το CNN ρωτά τ

Είναι γνωστό πως οι Αμερικάνοι είναι- κατά κανόνα- λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας. Από αυτό βέβαια, μέχρι την υπόθεση ότι το εξαφανισμένο Boeing απήχθη από εξωγήινους, ή όντα από μία άλλη διάσταση υπάρχει μεγάλη απόσταση. Κι όμως, αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα που έθεσε το CNN. 

Το αμερικανικό δίκτυο έκανε γκάλοπ ανάμεσα στους αναγνώστες της ιστοσελίδας του με αντικείμενο το τι μπορεί να συνέβη στο αεροσκάφος της Malaysia Airlines το οποίο εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου ενώ μετέφερε 239 ανθρώπους. Η εμπλοκή τρομοκρατών, η αεροπειρατεία ή οι ενέργειες των πιλότων ή άλλου μέλους του πληρώματος, ήταν οι εύλογες εκδοχές για την εξαφάνιση του Boeing. Αλλωστε, είναι και τα σενάρια που εξετάζονται και από τις αρχές. Το CNN όμως δεν σταμάτησε εκεί. 

Ως τέταρτη επιλογή έθεσε στους αναγνώστες του την περίπτωση να έπαιξαν ρόλο στην εξαφάνιση του αεροσκάφους εξωγήινοι, όντα από άλλη διάσταση ή άτομα που ταξίδεψαν στο χρόνο. Αυτή την τέταρτη, απίστευτη, εκδοχή θεωρεί ως πολύ πιθανή εξήγηση το 3% των ατόμων που μετείχαν στο γκάλοπ, ενώ ένα 6% απάντηση ότι είναι πιθανή.

Στις πιο σοβαρές εκτιμήσεις από την άλλη, τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό (26%) ή πιθανό (40%) η εξαφάνιση να οφείλεται σε ενέργειες των πιλότων ή των μελών του πληρώματος. Εμπλοκή τρομοκρατών «βλέπει» το 57%, ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι έγινε αεροπειρατεία στο Boeing (42%).




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΠΟΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ

Ποια οικογενειακά επιδόματα είναι αφορολόγητα

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 δεν προσμετράται στο καθαρό ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος το επίδομα πολυτέκνων και τριτέκνων, διευκρινίζει, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος. 

Επιπλέον, απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, από την έναρξη χορήγησής τους.

Το επίδομα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καταβάλλεται σε οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα και το ποσό του ανέρχεται στα 500 ευρώ ετησίως για κάθε τέκνο. Για τις οικογένειες με τρία τέκνα το επίδομα καταβάλλεται εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ. Το εισοδηματικό αυτό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τις οικογένειες με τέσσερα τέκνα και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επί πλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.

Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια προβλέπονται και οι παρακάτω προϋποθέσεις χορήγησης των επιδομάτων:

Το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών χορηγείται εφόσον ο δικαιούχος κατοικεί ή διαμένει μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, φορολογείται στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα ευρίσκονται στην Ελλάδα.
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων χορηγείται εφόσον ο δικαιούχος διαμένει μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα ευρίσκονται στην Ελλάδα.



Ο ΣΥΛΒΕΣΤΕΡ ΣΤΑΛΟΝΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Yποψήφιος στην Θεσσαλονίκη o Σιλβέστερ Σταλόνε!

Θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Σταύρου Καλαφάτη στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Η ομοιότητα στη φυσιογνωμία του Πέτρου Τιαντσή είναι εμφανείς και εύκολα μπορεί να την διαπιστώσει κανείς με μία ματιά.

Και δεν είναι μόνο αυτή η ομοιότητα.

Ο κ. Τιαντσής είναι απόστρατος των σωμάτων ασφαλείας, όπως άλλωστε και ο γνωστός μας Ράμπο έχει «αποστρατευτεί» από τις πολεμικές ταινίες.


ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

ΣΤΙΣ 9 ΜΑΪΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Στις 9 Μαϊου ξεκινά η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος

Από την Παρασκευή 9 Μαΐου, θα αρχίσει να πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013.
Οι πρώτες πληρωμές του μερίσματος θα αφορούν στους ένστολους (με βάση μόνον τα μισθολογικά κριτήρια) και σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και ελεύθερους επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, οι οποίοι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2012, πληρούσαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

    Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από την ομάδα των πολιτών (πλην ένστολων) συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό, όπως και η αυτόματη αξιολόγησή τους για το εάν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

   Οι συγκεκριμένοι παράγοντες επανέλαβαν την παλαιότερη κυβερνητική δέσμευση ότι (παρά τις έως τώρα απορρίψεις μερίδας των αιτήσεων από το ηλεκτρονικό σύστημα, που ανέρχονται σε περίπου τέσσερις στις δέκα), «σε κάθε περίπτωση, εκπτώσεις στη διανομή του συνολικού ποσού του κοινωνικού μερίσματος δεν θα γίνουν». Ήτοι, θα διανεμηθεί το συνολικό ποσό των περίπου 525 εκατ. ευρώ.

   Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, οι αρμόδιοι παράγοντες αναμένουν τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων (η 30η Ιουνίου), προκειμένου να διαπιστώσουν εάν, μετά και από τις τελικές αξιολογήσεις των αιτήσεων, απομένει αδιάθετο ποσό και σε ποιο ύψος.

   Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα εξεταστεί η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Όπως υπογραμμίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, η διεύρυνση θα αφορά ή σε αύξηση των εισοδηματικών ορίων (πχ από τις 6.000 ευρώ στις 6.500 ευρώ για τους άγαμους), ή σε ένταξη στον κατάλογο των δικαιούχων των νέων ανέργων με βάση τα εισοδήματα του 2013 (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος), ή σε συνδυασμό των δύο ανωτέρω.

ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ

Στην ιερά μονή της Σιμωνόπετρας φυλάσσεται και το λείψανο του αριστερού χεριού της Αγίας Μυροφόρου και Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής.
Την εποχή που πρωτοπροσκύνησα το αδιάφθορο χέρι, αυτό παρουσιαζόταν γυμνό πάνω σε ένα κόκκινο βελούδο, όχι δηλαδή μέσα σε μια θήκη, όπως αφήνει να εννοηθεί η φωτογραφία.
Απόγευμα στο αρχονταρίκι της μονής Σιμωνόπετρας, ο αρχοντάρης διηγείται περί του αγίου λειψάνου σε ομάδα προσκυνητών.
- Το χέρι είναι άφθαρτο, με όλο του το δέρμα και τους τένοντες. Διατηρείται σε φυσική θερμοκρασία ζωντανού σώματος και... ευωδιάζει. Μάλιστα εξαιτίας των θαυμάτων της, η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή θεωρείται και δεύτερος κτήτορας της Σιμωνόπετρας.
- Λένε, πάτερ, πως όσοι το ασπάζονται διαπιστώνουν ότι είναι θερμό.
- Ναι, είναι αλήθεια. Όσοι το ασπάζονται με ευλάβεια και πίστη διαπιστώνουν τη φυσική θερμότητα ζωντανού σώματος.
Χαμογελούμε λίγο αμήχανοι. «Και τι γίνεται, πάτερ, αν το ασπαστείς και δεν είναι θερμό», ρωτά κάποιος.
- Να σας πω... Κάποιος προσκυνητής το ασπάστηκε, αλλά δεν το ένοιωσε θερμό, ενώ όλοι οι φίλοι του το ένοιωθαν θερμό. Τότε αυτός έπεσε σε κατάθλιψη, ήταν σκεφτικός όλη την ώρα, και τελικά μάς το αποκάλυψε και ζήτησε τη βοήθειά μας. Ο γέροντας τού συνέστησε να εξομολογηθεί, να προσευχηθεί στην Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή, και να ξαναπροσκυνήσει το ιερό της λείψανο την άλλη μέρα. Πράγμα που έγινε. Την άλλη μέρα, ο προσκυνητής, αφού εξομολογήθηκε, ασπάστηκε το χέρι της και ένοιωσε μεγάλη θερμότητα και ευωδία να εξέρχεται του λειψάνου. Ευχαριστούσε δε μετά δακρύων. Μετά δακρύων!
- Ποιά λέτε να ήταν η αιτία, πάτερ;
- Τι να σας πω! Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή απωθείται από τις σαρκικές αμαρτίες. Σαρκικοί άνθρωποι με πορνείες, μοιχείες και τα τέτοια, αναδίδουν πνευματική δυσωδία που η Αγία την αποστρέφεται. Ίσως ήθελε να δείξει τη δυσαρέσκειά της και την αποστροφή της.
«Πω, πω, πάτερ, να σ' αποστρέφεται ακόμα και το λείψανο για τις σαρκικές σου αμαρτίες!» λέει κάποιος.
- Αύριο που θα προσκυνήσετε μετά τη θεία λειτουργία, παρατηρήστε μία μικρή πληγή στην πάνω πλευρά του χεριού. Σα να λείπει ένα μικρό κομμάτι. Οι ρώσοι μοναχοί στις αρχές του εικοστού αιώνα, που είχε πολλούς τότε το Άγιον Όρος, το είχαν σε μεγάλη ευλάβεια. Κάποιοι από αυτούς, όπως το ασπάζονταν, το δάγκαναν κρυφά και έκοβαν ένα μικρό κομματάκι, μια ακίδα, για ευλογία. Το έκρυβαν στο στόμα τους. Μέχρι να τους πάρουν είδηση οι μοναχοί τότε της μονής, είχε γίνει μια μικρή πληγή.
Την άλλη μέρα το πρωί τα ιερά λείψανα της μονής εκτίθενται προς προσκύνηση.
Ο φίλος μου που συνταξιδεύουμε είναι πρώτος. Το ασπάζεται και τινάζεται. Έρχομαι δεύτερος. Προσκυνώ. Ο φίλος μου με κοιτάζει με μεγάλα εκστατικά λαμπερά μάτια.
«Πω, πω, τι κάψιμο ήταν αυτό! Μ' έκαψε τα χείλη! Τό' νοιωσες; Καίει τα χείλη! Τό' νοιωσες;» μού λέει με έξαψη.



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΒΡΑΔΙΕΣ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ - ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕ.ΠΟ.ΘΕ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


To Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό οργανισμό «Εσαεί εν Ροή», διοργανώνουν για 11η συνεχή χρονιά τις Βραδιές Νέων Καλλιτεχνών – Βραβείο «Τερψιχόρη», που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 11 Μαΐου 2014, στην αίθουσα «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη).
Η απονομή του βραβείου «Τερψιχόρη» θα γίνει την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στις 21:10, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Φέτος, στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής προστίθενται εκπρόσωποι από το μη Κερδοσκοπικό Φορέα «Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης», το Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι δε εκδηλώσεις επεκτείνονται σε ένα δεκαήμερο («Μουσών Καινοπραγία», 7-17 Μαΐου 2014).
Κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις εικαστικών, παραστατικών και άλλων οπτικοακουστικών τεχνών. Το Σάββατο 10 Μαΐου 2014, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και απονομή βραβείων και επαίνων του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στις 20.30, θα απονεμηθεί το βραβείο «Τερψιχόρη» 2014 στο χοροδιδάσκαλο, χορευτή και χορογράφο Γκες Μίχωφ, ο οποίος ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, με σημαντική προσφορά στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Θεσσαλίας, καθώς συνέβαλε στη θεμελίωση και εδραίωση Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού στη Λάρισα, στην ίδρυση του Θεσσαλικού Μπαλέτου και στην επανειλημμένη ανάδειξη και διάκριση μαθητών του σε 52 πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς κλασικού και σύγχρονου χορού.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας/αφιέρωμα στο Σταύρο Δαγτζίδη (7-17 Μαΐου 2014), οποίος έχει συνδράμει στην ιστορική πορεία της καλλιτεχνικής φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα για τις Βραδιές Νέων Καλλιτεχνών - Βραβείο «Τερψιχόρη» έχει ως εξής:
7-17 Μαΐου 2014 10:00-14:00 & 17:30-21:30: Αφιέρωμα στο Σταύρο Δαγτζίδη με έκθεση έργων, εγκαταστάσεων, βίντεο αρτ και φωτογραφιών.
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τιμά το παλιό του μέλος Σταύρο Δαγτζίδη, που «έφυγε» πρόσφατα, με ένα αφιέρωμα το οποίο αποτελείται από αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του. Τίτλος του αφιερώματος είναι «Μουσών Καινοπραγία / Works in progress”». Περισσότερες πληροφορίες, δείγματα της δουλειάς του και προβολή των ταινιών του Σταύρου Δαγτζίδη είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα http://www.stavrosdagtzidis.com 

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014
16:00-20:00
Πρόβες ανοιχτές στο κοινό
Θεατρική Βραδιά
20:30-22:00
1. Aνώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης - Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Γ. ΡΟΝΤΙΔΗΣ»
 2. Θέατρο ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ / Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης
3. Πολιτεία ΘΕΑΤΡΟΥ
4. Θέατρο ΓΕΝΕΣΙΣ
5. Θεάτρου ΜΑΙΩΤΡΟΝ
Σάββατο 10 Μαΐου 2014
11:00-14:00
Τελετή ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και απονομή Βραβείων και επαίνων του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Για 5η συνεχή χρονιά ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και  Θρησκευμάτων, διοργάνωσαν τον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Ποιητικό Διαγωνισμό για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Ο διαγωνισμός αυτός, που ξεκίνησε πριν 19 χρόνια, φέτος πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού  «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα σχολεία  στέλνουν  ποιήματα των μαθητών τους, με αποτέλεσμα φέτος να σημειωθεί το ζενίθ των συμμετοχών από όλη την Ελλάδα (από την Ρόδο ως την Σαμοθράκη, από την Κρήτη ως τον Έβρο  και από τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου ως την ακριτική Καστοριά και Φλώρινα).              
ΠΡΟΒΟΛΕΣ / Α’ Μέρος
14:00-16:00
Αφιέρωμα προβολής σημαντικού μέρους ταινιών του Σταύρου Δαγτζίδη με super8 και βίντεο.
Τίτλος Αφιερώματος: Μουσών Καινοπραγία  / Works in progress”

18:00-20:15
Πρόβες ανοιχτές στο κοινό
Μουσική Σκηνή
20:30-20:45
Παντελής Παυλίδης, συνθέτης, λυράρης
Χορευτική Βραδιά
20:45-22:00
1. Σχολή Χορού Κατερίνας Κοτρίδου (Νέοι Επιβάτες, Ν. Θεσσαλονίκης)
2. Σύγχρονος Χορός / από το φυτώριο χορευτών της σχολής «ΙΡΙΣ»
3. Σχολή χορού Black Swan (Αλεξάνδρεια, Ν.Ημαθίας)
4. Σχολή Χορού Ματίνα Κουρσάρη (Κιλκίς/ Ν. Κιλκίς)
5. Ανεξάρτητη Χορογράφος / Σιαξαμπάνη Θεοδώρα (2ο έτος στην Α.Ε.Σ.Χ. Ανδρομάχης Καφαντάρη, Θεσσαλονίκη) σε συνεργασία με το Σύλλογο Καλλιτεχνικής Ρυθμικής Γυμναστικής «Αστέρας Καλαμαριάς»
6. Ανεξάρτητη Χορογράφος / Ίνα Παραμόνοβα
7. Σχολή Χορού Αργυρώ Τσαμπάζη (Ν. Θεσσαλονίκης)
8. Σχολή Χορού Fouette (Σέρρες/ Ν. Σερρών)

Παρουσίαση βραδιών: Ελένη Ν. Αθανασιάδου
Συντονισμός εκδηλώσεων:  Ελένη Η. Καβαζίδου

Κυριακή 11 Μαΐου 2014
Προβολές / Β’ Μέρος
11:00-13:00 – 17:00-19:30
Αφιέρωμα προβολής σημαντικού μέρους ταινιών του Σταύρου Δαγτζίδη με super8 και βίντεο.
Τίτλος αφιερώματος: «Μουσών Καινοπραγία»/ Works in progress”
Επιμέλεια προβολών: Κώστας Ανδρώνης
Συντονισμός αφιερώματος: Θανάσης Ράπτης
Παραγωγή:  Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr)
Βραβείο «Τερψιχόρη» 2014
Παρουσιάστρια: Ελένη Καβαζίδου, Ερευνητική Δράση στην Ιστορία Χορού, Msc, PhD
20:00 Αποσπάσματα από τις παραστάσεις του Θεσσαλικού Μπαλέτου
20:30 Βιογραφικό του Gesch Michof
20:45 Φωτογραφικό αφιέρωμα
20:50 Ομιλίες και αφιερώσεις
1.           Ανάγνωση αφιερωμάτων από την παρουσιάστρια της βραδιάς, όπως συντάχθηκαν ειδικά για το αφιέρωμα από τους:
       A.   Νίκο Ζαχαρούλη, γονέα μαθητριών του βραβευόμενου
       B.   Πάνο Μεταξόπουλο, πρώην μαθητή του βραβευόμενου / χορογράφου, χοροδιδασκάλου, χορευτή και καταξιωμένου καλλιτέχνη με ελληνική και ευρύτερη καλλιτεχνική αναγνώριση
       Γ. Άσπα Φούτση, Ιδιοκτήτρια Σχολής Χορού, η οποία στάθηκε η αφορμή για την προσέλευση του Gesch στην Ελλάδα,
       Δ. Ηλία Κουρκούτα, φίλο – αναπληρωτή Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
    2.      Βίκη Μπασιάκου, στενή συνεργάτης και μαθήτρια του βραβευόμενου / Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Χορού, Διεύθυνση Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λάρισας
3.          Ελενίνα Νικολάου, πρώην μαθήτρια του βραβευόμενου/ χοροδιδασκάλου, χορεύτρια – διάκριση στους φιναλίστ του 10ου Dance Grand Prix της Eurovision στο Άμστερνταμ (2003)
4.          Αλέξανδρο Πατουλιώτη, στενό συνεργάτη βραβευόμενου/Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων Περιφέρειας Θεσσαλίας (πρώην Διευθυντή Επιχείρησης Τουρισμού-Πολιτισμού Δήμου Λάρισας)
5.          Μιχάλη Παρούση, στενού φίλου του βραβευόμενου, καθηγητή Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πάτρας
6.          Βούλα Καραμπίδου, πρώην συνεργάτη του βραβευόμενου, πρώην υπεύθυνης Τομέα Χορού στο Δήμο Καλαμαριάς
21:15 Χορευτικά Αφιερώματα
1.           Θεσσαλικό Μπαλέτο
2.          Χορευτές της Ομάδας Χορού «Arabesque» (Σόφια, Βουλγαρία)
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
Στα τηλέφωνα: 2310 589 175 (Κέντρο Πολιτισμού της Π.Κ.Μ.), 6936 597 376 ( Ελένη Καβαζίδου, «Εσαεί εν Ροή»)
Στο e-mail: esai@esai.gr, kepothe@otenet.gr

Στην ιστοσελίδα: www.esai.gr/terpsi.html   

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...