Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Γιάννης Σηφάκης: Πριν το τέλος του έτους θα ξεκικήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Ντεοκοβίλ στην Σκύδρα από την ΓΑΙΟΣΕ


Γιάννης Σηφάκης :  Πριν το τέλος του έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του ιστορικού σιδηροδρομικού σταθμού Ντεκοβίλ στην Σκύδρα και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου ανάμεσα στον σταθμό και την πλατεία της Σκύδρας
Συνάντηση στην Αθήνα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και Δημάρχου Σκύδρας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΑΙΟΣΕ Αθανάσιου Σχίζα και άμεση προώθηση των μελετών και αδειών.
Η χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου θα γίνει από την ΓΑΙΟΣΕ. 
Στην Αθήνα σήμερα 18/04/18 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των βουλευτών Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σηφάκη και Θεοδώρας Τζάκρη και της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΑΙΟΣΕ Αθ. Σχίζα. 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος ενημέρωσε τους βουλευτές και την Δήμαρχο ότι την επόμενη βδομάδα θα επισκεφτεί ξανά την Σκύδρα μαζί με τρείς μηχανικούς της ΓΑΙΟΣΕ για να ξεκινήσει η μελέτη και η αδειοδότηση (από την Πολεοδομία και της Εφορία Νεωτέρων Μνημείων) της αποκατάστασης και ανάδειξης του ιστορικού σιδηροδρομικού σταθμού στην Σκύδρα.
Ενημέρωσε ακόμη για την απόφαση της ΓΑΙΟΣΕ σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών Αθανάσιο Βούρδα για την χρηματοδότηση και της κατασκευής του έργου.
Προβλέπεται ότι πριν το τέλος του έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
Ο Γιάννης Σηφάκης , σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, εξήρε την ταχύτητα με την οποία προωθείται το έργο και ανέδειξε την σπουδαιότητα του έργου αυτού τόσο για την διατήρηση της ιστορίας της Σκύδρας και όλης της Πέλλας ( καθόσον ο σταθμός κατασκευάστηκε στην διάρκεια του Α’ παγκόσμιου πολέμου από τον Γαλλικό στρατό με Σέρβους εργάτες) όσο και για την πρόσθεση αξίας στο τουριστικό προϊόν της Πέλλας με την ένταξη του αποκατασταθέντος ιστορικού μνημείου στους τουριστικούς της προορισμούς.
Ακόμη ανέφερε την σπουδαιότητα του γεγονότος ότι ο σταθμός αυτός θα αποτελεί λειτουργικό τμήμα τόσο της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής όσο και του προαστιακού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών με παράκαμψη προς Αριδαία που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας πριν 20 ημέρες και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μεταφορών το 2019. 
Ακόμη αποφασίστηκε η μίσθωση με συμβολικό τίμημα στον Δήμο Σκύδρας του παλιού Φρουραρχείου για να επιδιωχθεί η ένταξη του στο διασυνοριακό πρόγραμμα ΙΝΤΕREG ( Β φάση) καθώς και η παραχώρηση βαγονιών για αξιοποίηση μέσα στην πόλη που , δικαίως, χαρακτηρίζεται η πόλη των τραίνων. 


Ιερά πανήγυρις Αγίου Γεωργίου στο Ριζοχώρι Αλμωπίας


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το καθεστώς «Επενδύσεις ενεργητικής προστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις»



Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το καθεστώς «Επενδύσεις ενεργητικής προστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» που εντάσσεται στο μέτρο 5.1 του ΠΑΑ 2014-2020.

Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης μέσω του Μέτρου 5 και υπομέτρου 5.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δημοσίευσαν από κοινού το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος αποτελεί και τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης του προγράμματος.
Σύμφωνα με την πρόσκληση δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες παραγωγών, με την προϋπόθεση ότι είναι ενεργοί γεωργοί.
Το καθεστώς εφαρμόζεται για τα συστήματα ενεργητικής προστασίας, τις περιοχές της επικράτειας και τις καλλιέργειες που ορίζονται στις επόμενες περιπτώσεις:
α) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες εσπεριδοειδών,
β) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες μηλοειδών, πυρηνοκάρπων, ακτινιδίων, αμπέλου και ροδιάς. Ειδικά στην περίπτωση των ακτινιδίων, της αμπέλου και της ροδιάς η καλλιέργεια πρέπει να είναι αμιγής.
γ) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από τη βροχή σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου.
δ) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι και τη βροχή σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου.
Στόχος του Μέτρου είναι να προστατεύσει τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τον παγετό, το χαλάζι και τη βροχή μέσω της παροχής δημόσιας οικονομικής στήριξης (ενίσχυσης) για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας. Με αυτό τον τρόπο δύνανται οι αγρότες  να διατηρήσουν τα επίπεδα ποιότητας και εμπορευσιμότητας των προϊόντων τους και συνεπώς τη θέση τους στην αγορά.
Το Μέτρο εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια όπου εγκαθίστανται συστήματα ενεργητικής προστασίας με περιορισμούς που αφορούν το είδος της καλλιέργειας και το ζημιογόνο αίτιο όπως αυτοί ορίζονται στην πρόσκληση.
Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 12.500.000€ και συγχρηματοδοτείται απολογιστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης φυσικού ή νομικού προσώπου έως τις 100.000,00 €, ενώ ανά Συλλογικό Σχήμα Γεωργών ανέρχεται έως 1.000.000,00 €.
Τέλος, η μέγιστη ένταση ενίσχυσης για επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυσικών ή νομικών προσώπων ανέρχεται στο 80% και των Συλλογικών Σχημάτων Γεωργών στο 100%.
Η υποβολή (οριστικοποίηση) των αιτήσεων στήριξης, η οποία γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, αρχίζει την 23/04/2018 και λήγει την  25/06/2018.
Για την αναλυτικότερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να δείτε την πρόσκληση εδώ ή να στείλετε το ερώτημά σας στο metro5.1@elga.gr .

Εναέριες ρίψεις δολωμάτων με εμβόλιο κατά της λύσσας για την ανοσοποίηση των άγριων ζώων


Από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Πέλλας γίνεται γνωστό ότι από σήμερα 18-04-2018 ως και τις 28-04-2018 θα πραγματοποιηθούν εναέριες ρίψεις δολωμάτων με εμβόλιο κατά της λύσσας για την ανοσοποίηση των άγριων ζώων.
Οι  ρίψεις εστιάζονται σε μη κατοικημένες περιοχές σε όλη την έκταση της Τ.Κ. Περαίας της  Π.Ε. Πέλλας καθώς και σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες.

                     Επισημαίνουμε τις οδηγίες προφύλαξης αν βρείτε δόλωμα-εμβόλιο: 

  -Μη το πιάνεται με γυμνά χέρια.

  -Χρησιμοποιήστε χοντρά πλαστικά γάντια και πλαστικές σακούλες.

  -Ενημερώστε την Κτηνιατρική υπηρεσία για την ανεύρεση δολωμάτων-εμβολίων σε κατοικημένη περιοχή.

  Αν άτομο έρθει σε επαφή με δόλωμα-εμβόλιο, κίνδυνος υπάρχει όταν το υγρό της κάψουλας του εμβολίου έρθει σε επαφή με ανοιχτές ή μη καλά επουλωμένες πληγές και βλεννογόνους (μάτια, στόμα). Σ΄ αυτήν την περίπτωση:     

-Πλύνετε καλά με νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το δόλωμα-εμβόλιο. 

-Εφαρμόστε τοπικά οινόπνευμα ή ιώδιο.
  
-Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους.    

-Αν η επαφή ήταν επικίνδυνη με το δόλωμα-εμβόλιο θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε Μονάδα  
 Υγείας και να ζητήσετε Ιατρική Βοήθεια μεταφέροντας και το δόλωμα-εμβόλιο αν είναι δυνατό, με  
 όλες τις παραπάνω προφυλάξεις.  


                                                    

                      ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

Συνάντηση της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά με Πολιτιστικούς Συλλόγους για την προετοιμασία των εκδηλώσεων μνήμης της 19ης Μαΐου



Συνάντηση της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά με Πολιτιστικούς Συλλόγους για την προετοιμασία των εκδηλώσεων μνήμης της 19ης Μαΐου


Κάλεσμα στους Ποντιακούς και Προσφυγικούς Συλλόγους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας απευθύνει η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά για να παρευρεθούν σε συνάντηση για την προετοιμασία των εκδηλώσεων μνήμης της 19ης Μαϊου, Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Η συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και η συνεισφορά των εκπροσώπων τους στην προετοιμασία και στην οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης είναι το ίδιο σημαντική. Προσκαλούμε τους συλλόγους σε συζήτηση για τα οργανωσιακά θέματα των εκδηλώσεων μνήμης και την κατάρτιση του προγράμματος, το οποίο είμαι πεπεισμένη ότι θα είναι πολύπλευρο, ποιοτικό και όπως απαιτεί η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τιμούμε την ιστορία μας και στέλνουμε το μήνυμα της ενότητας σε όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας σε σύντομη τοποθέτησή της για τη συνάντηση.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 και ώρα 12:30 στην αίθουσα συσκέψεων του 3ου ορόφου.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...