Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Νέα σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση και δημιουργία Ομάδων Παραγωγών στην Π.Ε. Πέλλας  

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας απαιτούνται ισχυρές Ομάδες Παραγωγών

Νέα σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση και τη δημιουργία νέων Ομάδων Παραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου. Την σύσκεψη συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, στελέχη της Διεύθυνσης και εκπρόσωποι των συλλογικών οργάνων των παραγωγών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ισχυρών Ομάδων Παραγωγών που θα επιτρέψει την οργανωμένη προώθηση και διακίνηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Πέλλας. Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης «οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας είναι στη διάθεση των αγροτών για την επίσπευση της διαδικασίας αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών». Η δημιουργία των Ομάδων δημιουργεί ένα καθεστώς διαφάνειας και καλύτερης διαχείρισης οικονομικών ενισχύσεων λόγω έκτακτων γεγονότων, εφαρμογής κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οργανωμένης προώθησης των προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε επίσης το νομικό-θεσμικό πλαίσιο για οργανωμένους χώρους συγκέντρωσης αγροτικών προϊόντων. Υπάρχει πληροφορία ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Όπως υπογράμμισε ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τρύφων Τσαντάκης «Η δημιουργία οργανωμένων και νόμιμων χώρων συγκέντρωσης αγροτικών προϊόντων έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα σε όλο τον κύκλο παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, η ασφάλεια του καταναλωτή και τα δικαιώματα του παραγωγού (ιδίως με τη δημιουργία θεωρημένου μητρώου παραγωγών)».   

Εντωμεταξύ, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης που ανέλαβε την πρωτοβουλία συντονισμού της συνεργασίας, απέστειλε επιστολή για το θέμα στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Κύριε Υπουργέ,
Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις 17 και 20 Απριλίου 2015 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στην Έδεσσα, με την παρουσία διοικήσεων οργανώσεων παραγωγών, συνεταιρισμών και υπηρεσιακών παραγόντων, κρίθηκε αναγκαίο να σας ενημερώσουμε σχετικά με:
1.               Την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους συνεταιρισμούς και τις υπηρεσίες της Π.Ε Πέλλας για την τάχιστη αναγνώριση νέων οργανώσεων παραγωγών. Οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις προσπάθειες διάθεσης των προϊόντων και τις ενισχύσεις για τα μέλη τους, ακόμα και αν δεν υλοποιούν επιχειρησιακό πρόγραμμα.
2.               Την αναγκαιότητα της συμμετοχής στην ομάδα εργασίας για τον προγραμματισμό της διαχείρισης του ροδάκινου εσοδείας 2015 και υπηρεσιακών παραγόντων των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας.
Παρακαλούμε για την συνεργασία και τη συνδρομή των υπηρεσιών του Υπουργείου με σκοπό την αποτελεσματική, από κοινού αντιμετώπιση, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εξαγώγιμων οπωροκηπευτικών  στην περιοχή μας.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια κρίνετε απαραίτητο ότι χρειάζεται σχετικά το θέμα».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΕ  TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

            Σας καλούμε να έρθετε στις  22 Απριλίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00΄π.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο
Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ.έτους 2015.
ΘΕΜΑ 2ο
Εισήγηση για κατακύρωση του πρακτικού αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών του διαγωνισμού προμήθειας ¨Υλικών συντήρησης επισκευής δικτύου Ηλεκτροφωτισμού (Φωτ.σώματα κ.λ.π.).
ΘΕΜΑ 3ο
Εισήγηση για παράταση χρονοδιαγράμματος της σύμβασης: «Δράσεις δημοσιότητας, καλλιτεχνικής ανάδειξης και δημιουργίας θεματικών διαδρομών στο Δήμο Αλμωπίας, στο πλαίσιο της πράξης “Living history- living nature”».
ΘΕΜΑ 4ο
Έλεγχος επικαιροποιημένων δικαιολογητικών του 1ου μειοδότη του έργου: ‘’Υποέργο 1-Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων οικισμού Αριδαίας’’-Πρόσκληση μειοδότη, για υπογραφή της σύμβασης.
ΘΕΜΑ 5ο
Εισήγηση για παράταση χρονοδιαγράμματος παραδοτέων του έργου: "Ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων και της φυσικής κληρονομιάς του Δήμου Αλμωπίας, μέσω ερευνών πεδίου και ψηφιακών εφαρμογών στο πλαίσιο της πράξης «Living history, Living nature».
ΘΕΜΑ 6ο
Εξέταση της υπ΄αριθ.πρωτ:8875/14-04-2015 εισήγησης του τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών για τροποποίηση της με αριθ.238/2011 απόφασης Δ.Σ με θέμα: <<Επιβολή τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων υπέρ Δήμου Αλμωπίας>>.
ΘΕΜΑ 7ο
Έγκριση δαπανών που πληρώθηκαν από την πάγια προκαταβολή.
ΘΕΜΑ 8ο
Έγκριση Όρων Δημοπράτησης για το έργο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ».
ΘΕΜΑ 9ο
Έγκριση Όρων Δημοπράτησης για το έργο: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΕΤΟΧΩΡΙΟΥ».


Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΙΡΣΟΙ- ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ -ΜΕ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ LASER ΚΑΙ ΦΛΕΒΟΤΟΜΟΥ



Οριστικό τέλος στους κιρσούς με συνδυαστική (διαδερμική-ενδοσκοπική) θεραπεία Laser και φλεβοτόμου βάζουν  πλέον οι αγγειοχειρουργοί.
Η θεραπεία είναι  ανώδυνη, αναίμακτη και έχει ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100%.Πρόκειται για επαναστατική μικρό-επέμβαση,  υψίστης ακρίβειας ελέγχου και θεραπείας όλων των υποδόριων ανεπαρκούντων φλεβών.   
«Η θεραπεία των κιρσών γίνεται ενδοσκοπικά καιαποτελεί πλέονεπέμβαση ρουτίνας  και  δίνει θεαματικά αποτελέσματα σε σχέση το ανοιχτό χειρουργείο»    αναφέρει ο διαπρεπής Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, T. fellowofM.G.H. HARVARDMEDICALSCHOOLMD, Ph.D κ.  Γεώργιος Κούστας,  ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2300 επεμβάσεις.

 
         ΤΑΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Σύμφωνα με τον Δρ Κούστα  τα πλεονεκτήματα της νέας επεμβατικής θεραπείας είναι:
  • Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος(minimuminvasive)
  • Δεν αφήνει ουλές, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου
  • Συντομεύει εξαιρετικά τον χρόνο ίασης
  • Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σύντομα στις κανονικές του δραστηριότητες
  • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ο ασθενής δεν χρειάζεται παυσίπονα
  • Παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες
 
    
ΑΙΤΙΕΣ    ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ      ΚΙΡΣΩΝ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Οι αγγειοχειρουργοί θεωρούν ως τις κυριότερες αιτίες, εκτός αυτών που υπάρχουν κατά την γέννηση του ατόμου- ελαττωματικές φλέβες η με λιγότερες βαλβίδες -που συμβάλλουν στη φλεβική ανεπάρκεια  είναι:
  • Η κληρονομικότητα
  • Η παρατεταμένη ορθοστασία λόγω επαγγέλματος( χειρουργοί, γκαρσόνια, κομμώτριες κ, λ, π)
  • Η παχυσαρκία
  • Η χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Η χρόνια άρση βάρους (σε διάφορα επαγγέλματα)
  • Η ηλικία ( η συχνότητα των κιρσών σε ηλικίες μικρότερες των 50 ανέρχεται στο 31%, ενώ ξεπερνά το 70% μετά το 50στο έτος της ηλικίας
  • Η εγκυμοσύνη (λόγω της πίεσης των φλεβών της κοιλιάς)
  • Η λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών
  • Η καθιστική εργασία και ζωή
  • Πολύωρα αεροπορικά ταξίδια
  • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
 
Τα κυριότερα  δε συμπτώματα που έχουν όσοι εμφανίζουν κιρσούς είναι:
 
  • πρήξιμο
  • οίδημα
  • πόνος
  • βαριά άκρα
  • καυσαλγίες
  • αίσθημα τάσεως
  • κνησμό (φαγούρα)
  • νυχτερινές κράμπες
  • μουδιάσματα (αιμωδίες )
  • αιμορραγία
  • δερματίτιδα
  • εξέλκωση γύρω από τον αστράγαλο
  • κακοήθης εξαλλαγή.
Ένα συχνό σύμπτωμα των κιρσών είναι η θρομβοφλεβίτιδα στην οποία το τοίχωμα της φλέβας ,φλεγμένη δημιουργεί πόνο, το δέρμα είναι σκληρό, ζεστό, κόκκινο και πρησμένο.
Η θρομβοφλεβίτιδα είναι 20 φορές πιο συχνή σε άτομα με κιρσούς. Από αυτούς το 8-40% προσβάλλει τις εν τω βάθει φλέβες -θρόμβωση- με αποτέλεσμα ένα 10% να αναπτύξει πνευμονική εμβολή και ενίοτε θάνατο.      
 
 
 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΚΙΡΣΟΥΣ
 
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες  και Ελληνίδες έχουν σοβαρό πρόβλημα κιρσών, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Η φλεβική ανεπάρκεια είναι από τις πιο συχνές παθήσεις των γυναικών σε ποσοστό 40 - 45%  και των ανδρών σε ποσοστό 20-25 %.Δηλαδή στην πατρίδα μας  περίπου  2.200.000 γυναίκες  πάσχουν από μικρότερου  ( σταδίου 1) μέχρι  μεγαλύτερου βαθμού (σταδίου 5)ανεπάρκεια του φλεβικού δικτύου, χωρίς όλες τους να το γνωρίζουν.
 Επίσης περίπου 900.000 άνδρες πάσχουν από τη νόσο  την οποία συχνά διαγιγνώσκουμε για πρώτη φορά στο στρατό κατά την διάρκεια της θητείας.
Τα μέτρα πρόληψης που συνιστούν οι γιατροί είναι κυρίως  το περπάτημα, η άσκηση, η χρήση ελαστικών καλτσών και η αποφυγή της χρήσης στενών κορσέδων,

www. gkoustas.gr -  www.diavitiko-podi.gr.  Τηλ 210-6927331, 6945-980110, 6944-575440.

ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΜΟΝΟΖΥΓΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΛΑΣΣΗ ΜΑΡΑ



Ακόμη μία σημαντική διάκριση για την ελληνική ενόργανη γυμναστική επετεύχθη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Μονπελιέ της Γαλλίας.

   Μία ημέρα μετά τον χρυσό θρίαμβο του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους, ο αθλητής Βλάσης Μάρας κατέκτησε σήμερα το χάλκινο μετάλλιο στο μονόζυγο.

   Ο Βλάσσης Μάρας κατέκτησε την τρίτη θέση εκτελώντας ένα άψογο πρόγραμμα και κατάφερε να συγκεντρώσει 14,666 βαθμούς, τερματίζοντας πίσω από τους Μάριο Μόζνικ (14,833 β.) και Σαμ Όλνταμ (14,766 β.).

   Το χάλκινο αυτό μετάλλιο είναι το όγδοο στην καριέρα του Βλάση Μάρα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΝΙΓΜΟ 900 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η βύθιση του δουλεμπορικού στη Μεσόγειο, κοντά στη Λαμπεντούζα που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κατά ορισμένες εκτιμήσεις 700 άτομα, κατά άλλες 900. 
Σύγχυση υπάρχει και για τον αριθμό των διασωθέντων αφού σύμφωνα με ορισμένα μέσα ανέρχονται σε 28, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι φθάνουν τους 50. Οι τελευταίες πληροφορίες από την Κατάνια ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων στα 900, μεταξύ των οποίων 200 γυναίκες και περίπου 50 παιδιά. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ένας από τους επιζώντες στην κατάθεσή του στον Ιταλό Εισαγγελέα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Αίσθηση, όμως, προκαλούν και άλλα στοιχεία που έδωσε στην κατάθεσή του ο επιζών από το Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με τα όσα είπε οι δουλέμποροι κρατούσαν κλειδωμένους στο αμπάρι του πλοίου εκατοντάδες μετανάστες, με αποτέλεσμα αυτοί να χαθούν για πάντα καθώς αυτό αναποδογύρισε και βυθίστηκε. Η εκδοχή αυτή που παρουσίασε ο επιζών από το Μπαγκλαντές εξηγεί και το γεγονός ότι τα πλοία που συμμετέχουν στις έρευνες έχουν περισυνελλέξει μόλις 24 πτώματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιταλική ακτοφυλακή, το βάθος της θάλασσας στο σημείο είναι πολύ μεγάλο και αποκλείεται το ενδεχόμενο δύτες να μπορέσουν - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - να ερευνήσουν το ναυάγιο για τυχόν εγκλωβισμένος. «Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των επιβατών», δηλώνουν ιταλοί αξιωματούχοι.
Αποκαλυπτικό είναι το γράφιμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη ροή των προσφύγων στη Μεσόγειο:
  • 13.500 μετανάστες διεσώθησαν την περίοδο από 10 έως 17 Απριλίου
  • 900 μετανάστες πέθαναν από την 1η έως την 15η Απριλίου
  • 31.500 μετανάστες έφθασαν από τη Βόρειο Αφρική από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στην Ευρώπη
  • 218.000 μετανάστες εκτιμάται ότι διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2014
  • 3.500 μετανάτες πέθαναν το 2014 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. με επικεφαλής τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ζήτησαν έκτακτη σύνοδο κορυφής εντός της εβδομάδας. Ωστόσο προς το παρόν ορίστηκε έκτακτη σύνοδος για αύριο Δευτέρα μόνο σε επίπεδο υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ε.Ε.
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι. Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στο νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση Ρέντσι για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Ο κ. Ρέντσι περιέγραψε στον κ. Τσίπρα την κατάσταση που επικρατεί κατά τη διάρκεια των ερευνών διάσωσης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός του είπε ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι δεν είναι δυνατόν οι χώρες μας να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών και οι θάλασσές μας σε αποθήκες νεκρών. Υπάρχει ανάγκη, του τόνισε χαρακτηριστικά, για συντονισμό των προτάσεων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Τσίπρας: Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι υγρό νεκροταφείο
Το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο έστειλε μέσα από δήλωσή του πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι χώρες του Νότου.
Οπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο, πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:
  •     Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,
  •     Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας
  •     Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.
Παράλληλα, επανήλθε στην πρόταση που είχε υποβάλει για σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, προκειμένου οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούν καλύτερα για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εξάλλου, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αλλά και γενικότερα η ελληνική πολιτική στο πρόβλημα των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών θα τεθούν προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αύριο το πρωί. Κύκλοι του Μαξίμου επεσήμαιναν ότι το πρόβλημα είναι συνολικό της Ε.Ε. και όχι της Ελλάδας, όπως υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεξεργάζεται τον δικό της οδικό χάρτη, τον οποίο θα συζητήσει με τους εταίρους, ενώ τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς.
Κομισιόν: Εχουμε υποχρέωση να δράσουμε
Οι διεργασίες της Κομισιόν με τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι πυρετώδεις.
Το απόγευμα της Κυριακής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος, ενώ, στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει».
«Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Οσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ενα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, αποφάσισε να περιλάβει το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.
«Θα παρουσιάσω σειρά προτάσεων αναφορικά με τη Λιβύη, μία από τις κύριες οδούς της παράνομης διακίνησης μεταναστών» πρόσθεσε η Μογκερίνι σε χωριστή ανακοίνωση.
«Έχουμε πει πολλές φορές 'φτάνει πια'. Είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο» τόνισε η Μογκερίνι, η οποία χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο «απαράδεκτο» σε «μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους».
Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι οφείλουν «να συνεχίσουν να εργάζονται σχετικά με τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης και ιδιαίτερα αναφορικά με την αστάθεια στην περιοχή, από το Ιράκ έως τη Λιβύη» πρόσθεσε.
Σούλτς: Πόσοι πρέπει να πνιγούν ακόμη για να δράσουμε;
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, σε μια οργισμένη δήλωσή του τόνισε: «Εχω μείνει άφωνος από τη νέα τραγωδία. Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πνιγούν μέχρι να δράσουμε επιτέλους στην Ευρώπη; Τα λόγια της θλίψης δεν αρκούν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι» τόνισε ο κ. Σούλτς.
Πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ΕΕ καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.
Ρέντσι: Η Ευρώπη μάρτυρας μια συστηματικής σφαγής
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία, προγραμματισμένη ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου, για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη την εξέλιξη της κατάστασης. Ο Ματέο Ρέντσι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.
Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας «μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο». «Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;», τόνισε μιλώντας σε μια πολιτική εκδήλωση στη Μάντοβα.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ρέντσι, θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με υπουργούς και αξιωματούχους για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Ολάντ: Η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο
Εκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ για να ληφθούν μέτρα μετά το νέο ναυάγιο, ενώ, επισήμανε ότι «Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο».
Πρωθυπουργός Μάλτας: Εκτυλίσσεται μια τραγωδία
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μάσκατ, ανέφερε ότι «Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε».
Στη Ρώμη ο Αβραμόπουλος την Πέμπτη
Υπό το φως των νεών τραγικών εξελίξεων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση, μετά το νέο τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύκτα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.
Σε δήλωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε: «Η τραγωδία στη Μεσόγειο είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι πρέπει να λάβουμε τολμηρές δράσεις για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κρίσης». Οπως ανακοίνωσε, αύριο Δευτέρα, θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα συζητήσει εκτάκτως τη μετανάστευση, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων. Ο επίτροπος ανέβαλε την επίσκεψή του στη Θέουτα και τη Μελίγια.
Για τη νέα αυτή τραγωδία συνομίλησαν τηλεφωνικά ο κ. Αβραμόπουλος και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Η πάγια θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι η ΕΕ πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα με περισσότερα μέσα, πολιτικά και οικονομικά, για τη συνολική αντιμετώπιση των κυμάτων μεταναστών που φθάνουν διαρκώς στις ακτές της μεσογειακής Ευρώπης.
Άγνωστο Αντικείμενο
Η οργισμένη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου: Αρκετά!
Με ιερά οργή καταφέρεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά των ηγετών της Ε.Ε. μετά την ασύλληπτη νέα ναυτική τραγωδία στα ανοιχτά της Λιβύης, όπου εκφράζονται φόβοι για 700 νεκρούς.
«Αρκετά!» λέει ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες σε «όσους επιτρέπουν να συμβαίνουν αυτές οι τραγωδίες, είτε προκαλώντας τις, είτε μη αντιμετωπίζοντάς τις». Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα καυστική γλώσσα, ο Αρχιεπίσκοπος μετρά τους τελευταίους νεκρούς και τονίζει ότι δεν πρόκειται για δισεκατομμύρια που πρέπει να ανευρεθούν αλλά για ανθρώπινες ψυχές.
«Πόσοι ξαγρύπνησαν σε ΄συνόδους κορυφής΄ για να βρουν λύση σε αυτό το πρόβλημα και να εξετάσουν τρόπους να φιλοξενήσουν ανθρώπους που φεύγουν με σαπιοκάραβα από την αφρικανική ήπειρο για την ευρωπαϊκή γη;» διερωτάται ο κ. Ιερώνυμος και επισημαίνει οργίλα:
«Δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια και “ισορροπίες” για βάρκες που πλημμυρίζουν από ανθρώπινες ψυχές και δεν προφταίνουν καν να απομακρυνθούν από τις ακτές της Μεσογείου».

ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ

(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ενα ιδιαίτερο ποντιακό έθιμο
Κάποιος που δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη παράδοση, σίγουρα θα κοίταζε εμβρόντητους της νοικοκυρές να μπαίνουν στο νεκροταφείο μεταφέροντας πιατέλες με λιχουδιές.
Είναι όμως ένα παραδοσιακό ποντιακό έθιμο. Κάθε Κυριακή του Θωμά, επισκέπτονται τάφους συγγενών, φίλων ή ακόμη και αγνώστους, για να τους τιμήσουν. Η παράδοση επιβάλει να δεχθεί κάποιος το «κέρασμα» που θα του προσφέρουν στον τάφο που πλησιάζει.
Αυτό έκαναν και στο νεκροταφείο Σουρμένων σήμερα αρκετοί που συγκεντρώθηκαν εκεί, στήνοντας τραπέζι πάνω στους τάφους, με γλυκά αλλά και φαγητά, κρασί και κόκκινα αβγά.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...