Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Γιάννης Σηφάκης : να είναι σαφές το πόρισμα της επιτροπής και όσον αφορά τις αιτίες αλλά και τις αποζημιώσεις και τις ποικιλίες που αφορούν οι ζημιές


Ο Γιάννης Σηφάκης προτρέπει την επιστημονική επιτροπή για τις ζημιές από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του Ιουλίου σε ώριμες ποικιλίες ροδακίνων να εκδώσει πόρισμα σαφές όχι μόνο όσον αφορά τις αιτίες των ζημιών (αναμένεται να γίνει δεκτό ότι η ζημιά προέρχεται από τις βροχοπτώσεις) αλλά και αν είναι ζημιές που πρέπει να αποζημιωθούν με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ποιες ακριβώς ποικιλίες αφορούν καθώς και τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα.
Ο λόγος είναι να αποτραπεί η πιθανότητα να δημιουργηθούν ασάφειες, αμφισημίες και καθυστερήσεις μετά την έκδοση του πορίσματος.
 Πέραν της επιστημονικής του αρτιότητας ( που θεωρείται δεδομένη με βάση την σύνθεση της επιτροπής) να είναι καθαρό και κατανοητό από τον οποιονδήποτε τι θα συμβεί όσον αφορά τις αποζημιώσεις. 
Το πόρισμα αναμένεται άμεσα μετά την τελευταία – εκτός απροόπτου- συνεδρίαση της 9μελούς επιτροπής που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Δήμαρχος Αλμωπίας: " Σεβασμός στους ντόπιους προγόνους μας που έχουν γράψει την ιστορία με αίμα και λένε ΕΔΩ ΕΛΛΑΔΑ


Καταχειροκροτήθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος κατά την πύρινη ομιλία που πραγματοποίησε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Μορφωτικού Συλλόγου Γαρεφείου «Κώστας Γαρέφης», αναφερόμενος στην Ελληνικότητα της Μακεδονίας και κατακεραυνώνοντας όλους εκείνους που προσπαθούν να αλλοιώσουν την τοπική μας παράδοση και ιστορία.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

«Η ψυχραιμία είναι ο κυριότερος ρυθμιστής των σχέσεων, ειδικά όταν μιλάμε για σχέσεις διακρατικές. Οφείλω ως Δήμαρχος να πω προς όλους να διατηρήσουν τη σοβαρότητα που χρειάζεται και να αποφύγουν δηλώσεις οι οποίες αλλοιώνουν την ιστορικότητα του Ελληνισμού.
 Σεβόμαστε το κράτος των Σκοπίων, όμως δεν θα επιτρέψω ως Δήμαρχος και δεν θα ανεχτώ καμία αλλοίωση της ιστορικότητας αυτού του Δήμου, των ανθρώπων που έδωσαν το αίμα τους σε αυτόν τον χώρο. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίξει με αυτό.
 Επειδή ζήσαμε στιγμές αυτόν τον καιρό, οι οποίες θέλουν να μεταφέρουν μια άσχημη εικόνα ενός χωριού που ποτέ δεν υπήρξε προπύργιο άλλων καταστάσεων, παρά μόνο της Ελλάδος. Αυτό υπηρετούσανε αυτοί οι άνθρωποι που είναι θαμμένοι, τα κόκαλά τους θα τρίξουν.
 Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτού του επιπέδου τις ανιστόρητες καταστάσεις. Έχουμε προγόνους οι οποίοι πάλεψαν και μάτωσαν. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αλλοιώσει αυτή την πραγματικότητα.
 Σεβασμός σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν γράψει την ιστορία με αίμα και λένε ΕΔΩ ΕΛΛΑΔΑ».

Δείτε ολόκληρο το βίντεο:




ΠΗΓΗ...http://aridaianews.blogspot.gr

Στο πανηγύρι της Παναγιάς του Γαρεφείου (16 Αυγούστου 2017)


Το  πανηγύρι της Παναγίας στο Γαρέφι Αλμωπίας.

Η διαδρομή προς τον παραδοσιακό οικισμό, υπό την σκέπη του Αγίου Ιλαρίωνα, η κατευναστική δροσιά από το Αγίασμα των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, η επιβλητική σκιά της "Μεγάλης πέτρας" και το καλωσόρισμα των Ηρώων Μακεδονομάχων από τα αστραφτερά μνημεία και ανδριάντες.

Οι εκατοντάδες επισκέπτες, οι δεκάδες μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, το συνεχές τρεχαλητό των μελών, εθελοντών διοργανωτών, η αυστηρή στρατιωτική τάξη, το πρόγραμμα και η συνέπεια.

Η αναβίωση παλιών εθίμων, παιχνιδιών και διαγωνισμών, η γαϊδουροδρομία και το νεογέννητο μικρό τετράποδο να βυζαίνει από τη μάνα, τα δεκάδες ποδήλατα, οι πτώσεις, τα δάκρυα απογοήτευσης "δεν βγήκα πρώτος μπαμπά" και το στοργικό φιλί του πατέρα "μπράβο σου, σημασία έχει που έτρεξες κι αγωνίστηκες", το δυνατό τεστ με το τράβηγμα του σχοινιού και τα ατέλειωτα γέλια με τα τρελά τσουβάλια στον δρόμο δεξιοτήτων.

Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα και η λάμψη στα μάτια των συμμετεχόντων "παππού, τα κατάφερα", οι αγκαλιές και οι εναγκαλισμοί του συναγωνισμού, η θετική αύρα και η θερμή, οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Το δροσερό νυχτερινό αεράκι, βγαλμένο θαρρείς από την ανάσα της Κεκοιμημένης Παντάνασσας, να ευλογήσει όλους, που συνέρρευσαν στο πανηγύρι Της, κατακλύζοντας την αυλή του σχολείου του οικισμού, δημιουργώντας το αδιαχώρητο.

Οι γνήσιοι εντόπιοι χάλκινοι ρυθμοί και η λεβεντόκορμη νεολαία, με την δέουσα άψογη συγχρονισμένη ευλυγισία σε κάθε βήμα, με την ακρίβεια στρατιωτικής πειθαρχίας.

Οι γαργαλιστικές οσμές των ψημένων εδεσμάτων και η κολασμένη τσίκνα να σου ερεθίζει σαν τις Σειρήνες τα αισθητήρια, ενώ η μεθυστική ροή του κρασιού και της ρετσίνας σου δροσίζει τον ουρανίσκο.

Τα πάμπολλα υπαίθρια μαγαζάκια με τα παιχνίδια, τα γλυκίσματα, τα παγωτά, το μαλλί της γριάς και το φρεσκοψημένο καλαμπόκι.

Τα λάβαρα, οι σημαίες και η Γαλανόλευκη, να ανεμίζουν περήφανα και να βροντοφωνάζουν ότι ΚΑΙ εδώ είναι Ελλάδα, Μακεδονία.
ΕΔΩ σ' αυτή την εσχατιά της πατρίδας μας, σ' αυτά τα ντόπια χωριά, όπου οι πρόγονοι, πολλοί από τους οποίους δεν μιλούσαν Ελληνικά, χύθηκε αίμα, από Ήρωες, για τη Λευτεριά κι όποια πέτρα και να γυρίσεις, θα δεις ακόμη να υπάρχει γραμμένο το "Ελευθερία ή Θάνατος".

Και τέλος, ο λόγος του Δημάρχου, τα πύρινα λόγια και το δάκρυ που κύλησε στα μάτια του, όταν με φωνή τρεμάμενη, βροντερή , έστειλε τα μηνύματά του:
"Οι ντόπιοι είμαστε άνθρωποι με αξιοπρέπεια και σεβασμό, που παλέψαμε, ματώσαμε και δώσαμε πολλά στην Ελλάδα και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αλλοιώνει την ιστορική αλήθεια".
























































































































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...