Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΗΣΕΛΙΓΚΑΣ ΣΤΟ "SMOOTH STATION"


Ο γνωστός μουσικός παραγωγός Θανάσης Κησελίγκας ξεκινάει τα μουσικά του ταξίδια στον δημοφιλή στη νεολαία "Smooth Station" και μας προκαλεί να βαδίσουμε μαζί του στους δρόμους του πενταγράμμου, ανακαλύπτοντας αισθήματα κρυμμένα βαθιά μέσα μας.
Με την εκπομπή "night show" κάθε Τρίτη στις 22.00 ο Θανάσης θα μας ξεναγεί σε φανταστικά μονοπάτια και είναι σίγουρο , ότι θα μας αγγίξει την ψυχή με τις μουσικές του επιλογές.
Δείτε τι μας δηλώνει:
 "Λατρεύω το ραδιόφωνο, πάντα το λάτρευα και πάντα το υπερασπιζόμουν. 
Είναι μαγικό, ταξιδεύεις με τις μουσικές επιλογές και τις σκέψεις κάποιου πάνω στις εκφάνσεις της φωνής του.
Σου δίνει χρόνο να σκεφτείς, να ονειρευτείς, χωρίς να σε περιορίζει σε ένα θέαμα, σου δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσεις τις δικές σου εικόνες."

Η εκπομπή “Night show” κάθε Τρίτη στην βραδινή ζώνη του SmoothStation στις 22:00.
LINK ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
http://smoothstation.gr/index.php/music-producers/thanasis

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΙΚΑ-ΟΑΕΔ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.



Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:
 «Σεβασμός στις ιδιαιτερότητες της ακριτικής Αλμωπίας με τους σχεδιασμούς για τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ Αριδαίας»

Η ανάγκη για περιορισμό του υπερτροφικού, σπάταλου και αναποτελεσματικού Κράτους, όπως επιτάσσει η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και, όπως ορθώς, προωθεί η Κυβέρνηση, θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα μόνον αν γίνει με ορθολογικά κριτήρια. Μόνον αν λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ειδικές συνθήκες που βιώνουν συγκεκριμένες περιοχές.
Αυτό τονίζει ο Γιώργος Καρασμάνης, σε Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η οποία αφορά στην πιθανολογούμενη απόφαση κατάργησης του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ της Αριδαίας.
«Μια τέτοια απόφαση», υπογραμμίζει ο βουλευτής, σε μια ακριτική, ορεινή, προβληματική περιοχή τεράστιας γεωγραφικής έκτασης, όχι μόνον δεν θα επιλύσει αλλά αντίθετα, θα επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής ευπαθών κυρίως κοινωνικών ομάδων, με προβλήματα πρόσθετων και δύσκολων μετακινήσεων και με τις συνακόλουθες δυσβάστακτες δαπάνες, για δασεργάτες, ανέργους  και μικρομεροκαματιάρηδες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

                                                                                               

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2013

                                                          ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κύριο  Υπουργό  Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 ΘΕΜΑ: «Σεβασμός στις ιδιαιτερότητες της ακριτικής Αλμωπίας με τους σχεδιασμούς για τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ Αριδαίας»

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι τα τελευταία χρόνια, πληρώνουμε – κυρίως οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες – τα σπασμένα ενός Κράτους υπερτροφικού, σπάταλου και αναποτελεσματικού. Ενός Κράτους που επίσης γίνεται τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε αναγκαία διαδικασία ανάπτυξης που – κατά γενική ομολογία – αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να δούμε το πρώτο φώς στην άκρη του τούνελ της βαθειάς οικονομική κρίσης.
Συνεπώς, η πολιτική των μεταρρυθμίσεων (μεταξύ των οποίων αναδιοργάνωση και συγχώνευση Υπηρεσιών και Οργανισμών) που προωθεί η Κυβέρνηση και η οποία επιτάσσεται από τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, είναι προ τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας ως στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους των δημοσίων φορέων και οργανισμών, τη δημιουργία εντέλει ενός Δημοσίου λιγότερο δαπανηρού, και περισσότερο ευέλικτου και αποτελεσματικού.

Όμως, για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος αυτής της εθνικής προσπάθειας, κάθε κίνηση θα πρέπει να αποφασίζεται με κριτήρια ορθολογικά, δηλαδή με τους αρμόδιους να λαμβάνουν υπόψη πρωτίστως τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και βεβαίως ότι ο πολίτης, προκειμένου να εξυπηρετηθεί, δεν είναι νοητό (σε σκληρές εποχές όπως η σημερινή), να υποχρεώνεται σε μεγάλη ταλαιπωρία μετακινήσεων και σε ανάλογα δυσβάστακτες δαπάνες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ακριτικός Δήμος Αλμωπίας, ο οποίος – όπως κατ’ επανάληψη έχω επισημάνει - έχει τεράστια γεωγραφική έκταση με απομονωμένα, ορεινά και απομακρυσμένα χωριά (όπως π.χ. Αρχάγγελος, Περίκλεια, Νότια κλπ.). Το γεγονός μάλιστα ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας κατοικούν μόνιμα και απασχολούνται πολλοί Δασεργάτες, οικοδόμοι, αλλά και πλήθος εποχιακά απασχολούμενων εργαζομένων, δημιουργεί εύλογη ανησυχία και ερωτηματικά, για το πώς αυτοί οι άνθρωποι θα εξυπηρετούνται χωρίς να ταλαιπωρούνται, σε περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν ο ΟΑΕΔ και το Υποκατάστημα ΙΚΑ Αριδαίας  (πρόκειται για δύο μοναδικές Υπηρεσίες στην περιοχή, των οποίων το έργο  είναι συναφές και αλληλοσυμπληρώνεται).
         
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός:

1.     Κατανοεί τα τεράστια προβλήματα, την ταλαιπωρία – ιδιαίτερα ηλικιωμένων ανθρώπων – αλλά την δυσβάστακτη για πολλούς (ανέργους, εποχικούς, μικρομεροκαματιάρηδες) δαπάνη των μετακινήσεων;
2.      Εάν, όπως είμαστε βέβαιοι τα κατανοεί και συμμερίζεται τις συνέπειές τους, ας μας ενημερώσει για τις τελικές προθέσεις του που η κοινή λογική και η ευαισθησία απέναντι σε μια ακριτική, ορεινή, προβληματική περιοχή, ¨επιβάλλουν¨ να παραμείνουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και του Υποκαταστήματος ΙΚΑ Αριδαίας;


Ο Ερωτών


Γιώργος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας

ΣΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ "ΜΑΥΡΟ ΔΑΣΟΣ" Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.



Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας πραγματοποίησε πεζοπορία στο Μαύρο Δάσος στην περιοχή της Όρμας (φωτο).
 Οι συμμετέχοντες , εκ των οποίων πολλά νέα μέλη του συλλόγου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια υπέροχη διαδρομή σε ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας.
Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία στο φαράγγι του Πευκωτού. Η πορεία χαρακτηρίζεται εύκολη.

 Για πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα στο τηλέφωνο 6980173410 (Χρήστος Τζώτζης) και στα γραφεία του Συλλόγου (Γ. Αβέρωφ 5 στο στενό της ΔΕΗ) την Τετάρτη μετά τις 9:00 μ.μ.

Διέυθυνση Ηλεκτρονικής Σελίδας του Συλλόγου: www.eosa.gr


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ.



Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε σήμερα το πρωί (22/1), στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο του εθελοντικού οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο. 

Ο κ. Γιαννόπουλος βρέθηκε στην Έδεσσα για την παρουσία της δράσης της οργάνωσης στο πλαίσιο των ανοικτών επιμορφωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το Κέντρο Πρόληψης «Όραμα» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, το Δήμο Έδεσσας και τη δημοτική κοινωφελή επιχείρηση. 

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε από τον κ. Γιαννόπουλο για την πολύπλευρη δράση του «Χαμόγελου του Παιδιού» και συζήτησε μαζί του ένα πλαίσιο συνεργασίας για πιο αποτελεσματικό συντονισμό των δημόσιων υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων σε περιπτώσεις κινδύνου της ζωής παιδιών. Εξετάστηκε ακόμη η προοπτική δημιουργίας μίας αντίστοιχης δομής φροντίδας παιδιών που χρειάζονται υποστήριξη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου και ο Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης «Όραμα» κ. Λάζαρος Σιάντσης. 

Η ενημερωτική εκδήλωση για το «Χαμόγελο του Παιδιού» εξάλλου πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολύ κόσμου. Η κα. Μαρία Ζωγράφου που εκπροσώπησε τον Αντιπεριφερειάρχη στην εκδήλωση αναφέρθηκε στις δράσεις κοινωνικής μέριμνας που υλοποιεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, ιδιαίτερα το πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε άπορες οικογένειες και τα αποτελέσματα από τη δραστηριοποίηση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη συμμετοχή πολλών τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Αλμωπίας και η Αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού  καλεί όλους τους καταστηματάρχες της Αλμωπίας την Παρασκευή στις 25 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 12:00 μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα συζήτησης το 7ο Καρατζοβίτικο Καρναβάλι 2013.

ΦΤΙΑΞΤΕ ΑΛΟΓΟΟΥΡΑ ΣΕ 8 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ!!!




ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ.




ΠΗΓΗ...http://www.videocosmos.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΕ ΖΩΑ (ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.



Πρόγραμμα για τη δημιουργία κέντρου ...


«αναπαραγωγής, στέγασης και χαρακτηρισμού ζωικών μοντέλων», δηλαδή πειραματόζωων για τη μελέτη ανθρώπινων ασθενειών, εγκρίθηκε από την γενική γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ και το ερώτημα είναι αν θα περιλαμβάνονται και άνθρωποι σε αυτά τα πειράματα. Γιατί σε τέτοια πειραματικά κέντρα χρησιμοποιούνται και άνθρωποι εν συνεχεία, με την άδειά τους φυσικά.

Αυτό δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Η ερευνητική υποδομή εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Infrafrontier και αφορά υπηρεσία εκτροφής ποντικών, δημιουργίας γενετικά τροποποιημένων ποντικών για ερευνητική χρήση, καθώς και υπηρεσίας χαρακτηρισμού των πειραματόζωων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα για την εφαρμογή εν συνεχεία σε ανθρώπους των πειραματικών αυτών θεραπειών.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει ήδη το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών, το οποίο από το 2009 αποτελεί τον ελληνικό κόμβο του Ευρωπαϊκού Αρχείου Μεταλλαγμένων Ποντικών (EMMA) για το Infrafrontier.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που θα υποστηριχθούν στο νέο πρόγραμμα είναι:

Υπηρεσίες αρχειοθέτησης, διανομής, αναπαραγωγής και στέγασης ποντικών σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του EMMA.

Υπηρεσίες παραγωγής διαγονιδιακών ποντικών, με τεχνικές έγχυσης προπυρήνων και μεθόδους γονιδιακής στόχευσης.

Υπηρεσίες φαινοτυπικού χαρακτηρισμού, στο πλαίσιο μιας «κλινικής ποντικών» με μονάδες γενωμικής, πρωτεομικής, κυτταρομετρίας ροής, ιστοπαθολογίας και απεικόνισης κυττάρων και ιστών.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 3.641.000 ευρώ και η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 40 μήνες.






ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΦΡΙΚΗ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΣΕ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ .


Απίστευτες εικόνες συναντά κανείς πλέον στην πολυπολιτισμική Ευρώπη και μάλιστα στην ιστορική Βιέννη εκεί όπου το 1529 ο Σουλεϊμάν ο Α΄ με 120.000 στρατό γνώρισε βαριά ήττα από 23.000 αμυνόμενους, τώρα λαμβάνουν χώρα θρησκευτικές τελετές απίστευτης σκληρότητας.
Αυτή την Ευρώπη επιθυμούμε; Και κατ’ επέκταση αυτή την Ελλάδα όταν πριν λίγο καιρό είδαμε μουσουλμάνους νααυτομαστιγώνονται στον Πειραιά;
Οι εικόνες της Βιέννης των μεγάλων συνθετών ας μιλήσουν από μόνες τους…





http://periergaa.blogspot.com 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΔΑΣΗ, ΧΑΛΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ.

Η Ελλάδα πουλάει δάση, χαλκό και την ψυχή της


Την ιστορία σκάνδαλο των μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική πραγματεύεται η εκπομπή «Ειδικός απεσταλμένος» («Envoyé spécial») του γαλλικού France 2. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ η Βόρεια Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες σε μεταλλεύματα περιοχές στην Ευρώπη.

Εδώ και μερικούς μήνες το μεταλλείο της περιοχής βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. «Κι εδώ όμως η εταιρεία που κάνει τις προσλήψεις δεν είναι ελληνική μα καναδική» σημειώνει η εκπομπή.

«Ονομάζεται Eldorado Gold. Πριν δέκα μήνες αγόρασε τα μεταλλεία χρυσού για 2 δις ευρώ και για το καλωσόρισμα το ελληνικό κράτος της έκανε ένα μικρό δωράκι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το δάσος της περιοχής που πριν δέκα μήνες ανήκε στο ελληνικό κράτος και τώρα είναι ιδιοκτησία της καναδικής εταιρείας μαζί με το μεταλλείο. Η περιοχή φρουρείται καλά από σεκιουριτάδες και συρματοπλέγματα» τονίζει ο «Ειδικός απεσταλμένος» που μιλάει για αδιαφάνεια στις συναλλαγές τις πώλησης.

Σύμφωνα με το οδοιπορικό οι Καναδοί θέλουν να ανοίξουν ένα νέο μεταλλείο αλλά αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να σκάψουν τούνελ. Δεν έχουν παρά να σκύψουν στο έδαφος όπου βρίσκονται 730.000 τόνοι χαλκού. «Το δώρο του ελληνικού κράτους φαίνεται ιδιαίτερα προσοδοφόρο για την Eldorado Gold» τονίζει ο «Ειδικός Απεσταλμένος».

Πόσα δέντρα όμως θα θυσιαστούν; Τις απαντήσεις δίνει ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην κάμερα της εκπομπής.



Ο φακός αιχμαλωτίζει μεταξύ άλλων τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής που αντιμάχονται την καταστροφή του δάσους αλλά και τον δήμαρχο της περιοχής Χρήστο Πάχτα που στηρίζει την εταιρεία. Εξεγείρεται πάντως όταν οι συντελεστές της εκπομπής τον ρωτούν αν κέρδισε κάτι για τη στήριξή του. Από την πλευρά της η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο δήμαρχος ασκεί πιέσεις για συγκεκριμένες προσλήψεις.




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

Καταργούνται από τα νέα ελληνικά !


1. Καταργείται η φράση του αγανακτισμένου γείτονα...

"Θα κάνετε ησυχία να κοιμηθούμε, δουλεύουμε αύριο" (σιγά να μην δουλεύετε από αύριο). 

2. Κατά συνέπεια καταργείται και η συνώνυμη έκφραση 

"Τελειώνετε κυρία μου, έχουμε και δουλειές" (δεν έχετε είπαμε)… 

3. Μη ορθή θεωρείται επίσης και η έκφραση "Μια δουλειά σε βάλαμε να κάνεις" (Μία; αχαχα!) 

4. Καταργείται πλέον το : "Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο" (Βρες εσύ πελάτη και μετά δώσε του και δίκιο). 

5. Καταργείται από τα σχολεία το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού (εκτός και αν το διατηρήσουμε, έτσι ρε παιδί μου, για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις). 

6. Πλέον από το Δημοτικό, η δημιουργία προτάσεων θα αξιολογείται μόνο ως προς την ορθογραφία και τη γραμματική. (Η σύνταξη είναι πλέον ανύπαρκτος όρος). 

7. Η φράση "εθελοντική εργασία" θεωρείτε πλέον πλεονασμός. Ο όρος "εργασία" από μόνος του, αρκεί για να αποδώσει το ίδιο νόημα. 

8. Τέλος, έπειτα και από σύμφωνη γνώμη της Εταιρίας Προστασίας του Παιδιού και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην κατηγορία της Κακοποίησης Ανηλίκου συμπεριλαμβάνεται και η ερώτηση προς μικρά παιδιά "Εσύ, τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;"




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΤΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ ΜΕΣΩ TAXISNET


1Νεες ηλεκτρονικές συναλλαγες θα ενεργοποιηθούν τις επόμενες ημέρες από την ΓΓΠΣ στην εφαρμογή TAXISNET.

Οι νέες εφαρμογες θα επιτρέπουν στους φορολογούμενους να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στην εφορία .

Ποιες είναι αυτές οι συναλλαγές που θα γίνονται μέσω taxisnet με τις καινούργιες εφαρμογές που θα ενεργοποιηθούν. 
Προμήθεια παραβόλου
Ο πολίτης που επιθυμεί να προμηθευτεί οποιοδήποτε παράβολο θα μπορεί μέσω του taxisnet να λαμβάνει έναν κωδικό που θα αφορά το παράβολο και με τον κωδικό θα μπορεί να απευθύνεται σε οποιαδήποτε τράπεζα για να εξοφλεί το παράβολο.

Υποβολή και θεώρηση μισθωτηρίου συμβολαίου ενοικίασης
Ο ιδιοκτήτης θα υποβάλει μέσω taxisnet το μισθωτήριο συμβόλαιο ενοικίασης χωρις να χρειάζεται να απευθύνεται στην εφορία

Εξόφληση ρυθμισμένης οφειλής
Ο φορολογούμενος θα μπορεί να τυπώνει την ρυθμισμένη δόση της οφειλής του και να την εξοφλεί σε οποιαδήποτε τράπεζα .




ΠΗΓΗ... http://www.agioritikovima.gr

ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΕΞΥΠΝΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ.


Άσχημα τα νέα για τους χρήστες έξυπνων κινητών
Τα δίκτυα τηλεφωνίας στο μέλλον δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες ανταλλαγής δεδομένων των χρηστών «έξυπνων» κινητών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Deloitte, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της μελέτης, οι κάτοχοι των πιο διαδεδομένων «έξυπνων» συσκευών, όπως iPhone, Android και Windows Phone, στέλνουν και δέχονται 35 φορές περισσότερο φορτίο δεδομένων από τους χρήστες παραδοσιακών κινητών τηλεφώνων.

Μάλιστα, οι προβλέψεις της εταιρείας κάνουν λόγο για πενηνταπλασιασμό του φορτίου μέχρι το 2016.
Το συνεχώς προστιθέμενο φορτίο θα επηρεάσει τα δίκτυα τηλεφωνίας όπως επηρεάζει η κίνηση τις οδικές αρτηρίες σε «ώρες αιχμές», αναφέρει η μελέτη.

Στις διαδικτυακές «ώρες αιχμής», ο κάτοχος του «έξυπνου» κινητού μπορεί να χρειαστεί να επιχειρήσει δύο, τρεις ή και τέσσερις φορές να συνδεθεί στο διαδίκτυο, προτού τελικώς επιτύχει το στόχο του. Παράλληλα, αρκετές ιστοσελίδες θα «παγώσουν» προσωρινά ενώ η ταχύτητα προήγησης θα είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με το φυσιολογικό.

Χαρακτηριστικά, στην έκθεση της Deloitte αναφέρεται ότι στο χειρότερο δυνατό σενάριο, οι ταχύτητες «κατεβάσματος» δεδομένων θα μειωθούν κάτω από το όριο του 1Mbs, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την προβολή βίντεο, ενώ σε ορισμένους ιστοτόπους θα είναι «εξαιρετικά δύσκολη ακόμη και η πλοήγηση».

Ίσως η λύση να κρύβεται στα δίκτυα τέταρτης γενιάς (4G). Ωστόσο, οι μελετητές προειδοποιούν ότι μέχρι τα νέα δίκτυα να αναπτυχθούν επαρκώς γεωγραφικά, η αυξανόμενη ζήτηση το πιθανότερο είναι να τα καταστήσει ανεπαρκή να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του κοινού.

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΤΕΤΡΑΠΛΗ ΕΛΙΚΑ DNA ΒΡΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ


«Τετραπλή» έλικα DNA βρέθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο
Εξήντα χρόνια μετά την ανακοίνωση – ορόσημο από τους Γουότσον και Κρικ σχετικά με τη δομή της διπλής έλικας του DNA, ερευνητές του ίδιου πανεπιστημίου, αυτού του Κέμπριτζ, δημοσιεύουν μια νέα μελέτη στην επιθεώρηση «Nature Chemistry» η οποία ανοίγει καινούργιους δρόμους στην κατανόηση των «μυστικών» του γενετικού υλικού μας και του ρόλου που παίζει τόσο στην υγεία όσο και στην ασθένεια. 

Επιστήμονες του Τμήματος Χημείας του Κέμπριτζ αναφέρουν ότι «συνέλαβαν» για πρώτη φορά in vivo σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο… τετραπλές έλικες DNA!

Με… βάση τη γουανίνη

Οι δομές αυτές ονομάζονται G-quadruplexes και σχηματίζονται σε περιοχές του DNA στις οποίες αφθονεί ο «δομικός λίθος» - ή βάση, όπως αποκαλείται – του DNA γουανίνη {guanine, εξ ου και το G – υπενθυμίζουμε ότι οι άλλες τρεις βάσεις του γενετικού υλικού μας είναι η αδενίνη (adenine), η κυτοσίνη (cytosine)και η θυμίνη(thymine)}. Συγκεκριμένα, όπως είδαν οι επιστήμονες, όταν υπάρχει αφθονία της γουανίνης σε κάποια περιοχή του γονιδιώματος η διπλή έλικα διασπάται και παίρνει τετραπλή μορφή, μέσω της αλληλεπίδρασης τεσσάρων G βάσεων οι οποίες σχηματίζουν ένα τετράγωνο. Οι δομές αυτές εμφανίζονται στον πυρήνα των χρωμοσωμάτων αλλά και στα τελομερή, στις άκρες δηλαδή των χρωμοσωμάτων οι οποίες τα προστατεύουν από τη φθορά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέμπριτζ που εντόπισαν τις τετραπλές έλικες σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, αυτές φαίνεται να αποτελούν μεταβατικές δομές και να συνδέονται με την αντιγραφή του DNA η οποία είναι καθοριστική για την κυτταρική διαίρεση.

Πρώτη φορά σε ανθρώπινα κύτταρα

Η ερευνητική ομάδα με επιβλέποντα τον καθηγητή Σανκάρ Μπαλασουμπραμάνιαν «κυνηγούσε» επί τουλάχιστον μια δεκαετία την τετραπλή εκδοχή του DNA η οποία είχε παραχθεί συνθετικά στο εργαστήριο από άλλες ομάδες εδώ και αρκετά χρόνια. Τετραπλές έλικες DNA είχαν επίσης εντοπιστεί σε κάποια πρωτόζωα, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που τέτοιες δομές ταυτοποιούνται σε κύτταρα ανθρώπων. Όπως ανέφερε μετά τη δημοσίευση ο καθηγητής Μπαλασουμπραμάνιαν «πρόκειται για δομές αρκετά διαφορετικές από τη διπλή έλικα. Είναι όμορφες τετραπλές έλικες για τις οποίες γνωρίζουμε λίγα πράγματα, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι δημιουργούνται με φυσικό τρόπο».

Οι επιστήμονες από το Κέμπριτζ με επικεφαλής και πρώτη συγγραφέα της νέας μελέτης την Τζούλια Μπίφι , ερευνήτρια στο εργαστήριο του καθηγητή Μπαλασουμπραμάνιαν, παρήγαγαν αντισώματα τα οποία ήταν ειδικώς σχεδιασμένα ώστε να ανιχνεύουν και να προσδένονται σε περιοχές του ανθρώπινου DNA οι οποίες είναι «πλούσιες» σε G-quadruplexes – συγκεκριμένα οι επιστήμονες στόχευσαν καρκινικά κύτταρα. Τα αντισώματα έφεραν φθορίζοντες δείκτες έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν να παρατηρήσουν με λεπτομέρεια τον ακριβή χρόνο και τόπο «γέννησης» αυτών των δομών κατά τον κυτταρικό κύκλο.

Το πείραμα απέδειξε ότι οι τετραπλές έλικες DNA δημιουργούνται κυρίως κατά την αποκαλούμενη φάση- S του κυτταρικού κύκλου – όταν δηλαδή ένα κύτταρο αντιγράφει το DNA του προτού διαιρεθεί. «Ανακαλύψαμε ότι παγιδεύοντας τις τετραπλές έλικες με συνθετικά μόρια ήμαστε σε θέση να τις σταθεροποιήσουμε, γεγονός που μαρτυρεί ότι μπορούμε να βάλουμε ‘φρένο’ στη διαίρεση των κυττάρων» γράφουν οι ερευνητές.

«Κλειδί» για την έρευνα στον καρκίνο

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπαλασουμπραμάνιαν, το γεγονός αυτό είναι άκρως σημαντικό σε ό,τι αφορά την έρευνα του καρκίνου. Και αυτό διότι ο καρκίνος «πυροδοτείται» συνήθως από συγκεκριμένα γονίδια, τα αποκαλούμενα ογκογονίδια, τα οποία έχουν μεταλλαχθεί με τρόπο ώστε να αυξάνουν την αντιγραφή του γενετικού υλικού τους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι με βάση τη νέα ανακάλυψη, μελλοντικά θα μπορούν ίσως να αναπτυχθούν συνθετικά μόρια τα οποία θα μπλοκάρουν τις τετραπλές δομές DNA και τελικώς την αντιγραφή του γενετικού υλικού των καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές εκτιμούν πάντως ότι τετραπλές έλικες DNA θα υπάρχουν και στα φυσιολογικά κύτταρα, προβλέπουν ωστόσο ότι θα εμφανίζουν διαφορές από εκείνες που εντοπίζονται στα καρκινικά.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής Μπαλασουμπραμάνιαν τόνισε ότι η νέα ανακάλυψη ανοίγει μια καινούργια σελίδα στην έρευνα του καρκίνου και όχι μόνο. «Οι τετραπλές έλικες DNA μπορούν να αποτελέσουν το ‘κλειδί’ σε ό,τι αφορά την επιλεκτική αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Η επιβεβαίωση της ύπαρξής τους σε ανθρώπινα κύτταρα αποτελεί πραγματικό ορόσημο».

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΑΒΟΡΙΓΙΝΑΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΥΣΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.


Αβορίγινας μαθήτρια στην Αυστραλία αρίστευσε στα Νέα Ελληνικά!
Ιστορία έγραψε μία μαθήτρια, Αβορίγινας στην καταγωγή, η οποία στο μάθημα των Νεοελληνικών στις γενικές απολυτήριες εξετάσεις Λυκείου έγραψε τον εντυπωσιακό βαθμό του 97%!
Η Καταρίνα Χίτσκοκς, που τερμάτισε στις πρώτες θέσεις μεταξύ των μαθητών που έλαβαν μέρος στις γενικές εξετάσεις του Λυκείου της Νέας Νότιας Ουαλίας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι η πρώτη ιθαγενής μαθήτρια στην Αυστραλία που έμαθε Ελληνικά.

Η ίδια, μιλώντας (στα ελληνικά) στο ραδιόφωνο της SBS, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για διακοπές, είπε ότι αγάπησε τα ελληνικά διαβάζοντας ελληνική ιστορία και προσέθεσε ότι θέλει να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Η Καταρίνα Χίτσκοκς δήλωσε ότι θέλει να σπουδάσει κλασικές σπουδές στο πανεπιστήμιο, είπε ότι «η ελληνική δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε δύσκολη γλώσσα» αλλά «απαραίτητη για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει τον ελληνικό πολιτισμό»

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.


Ο δήμος Λαγκαδά έχει ολοκληρώσει και υποβάλει στις Βρυξέλλες το ΣΔΑΕ, σύμφωνα με το οποίο ο δήμος θα επιτύχει μείωση εκπομπών CO2 κατά 20% μέχρι το 2020
Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ) εκπονούν οι δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της προσχώρησής τους στο Σύμφωνο των Δημάρχων, που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η εξέλιξη της εκπόνησης των Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας από τους Δήμους ήταν το αντικείμενο συνάντησης εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ στελεχών του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των Δήμων που υποστηρίζονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην προσχώρηση τους στο Σύμφωνο των Δημάρχων, καθώς και στελεχών της ΠΚΜ.
Αναγνωρίζοντας το πολυσύνθετο πρόβλημα της κατανάλωσης ενέργειας και των επιπτώσεων του στην κλιματική αλλαγή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχει ως εταίρος του έργου «ENERGY FOR MAYORS» (www.energyformayors.eu) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «INTELLIGENT ENERGY EUROPE». Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναλάβει τον ρόλο του Συντονιστή του Συμφώνου των Δημάρχων, ενημερώνοντας και καθοδηγώντας τους Δήμους στην περιοχή ευθύνης της, προκειμένου οι δεύτεροι να εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους ως μέλη του Συμφώνου, ιδιαίτερα σήμερα που οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων.
Βασική δέσμευση των Δήμων που προσχωρούν στο Σύμφωνο των Δημάρχων είναι η εκπόνηση του ΣΔΑΕ, το οποίο αποτυπώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε επίπεδο Δήμου και προτείνει μέτρα για την μείωση τους, ώστε ο Δήμος να συμβάλει στην επίτευξη της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να λειτουργεί ως καλό παράδειγμα προς τους δημότες.
Το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τους Δήμους της ΠΚΜ, στην οριστικοποίηση των ΣΔΑΕ, μέσω του προσδιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα, της αξιολόγησης των ενεργειακών καταναλώσεων στα Δημοτικά κτίρια, καθώς και της εισήγησης δράσεων και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.
Από τους Δήμους που έχουν προσχωρήσει στο Σύμφωνο των Δημάρχων,  ο Δήμος Λαγκαδά έχει ολοκληρώσει και υποβάλει στις Βρυξέλλες το ΣΔΑΕ, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος θα επιτύχει μείωση εκπομπών CO2 κατά 20% μέχρι το 2020, γεγονός που μεταφράζεται σε βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών από την εξοικονόμηση ενέργειας (καύσιμα, ηλεκτρισμός). Οι υπόλοιποι Δήμοι που υποστηρίζονται από την ΠΚΜ και το ΑΠΘ και συγκεκριμένα οι Δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης και Χαλκηδόνος αναμένεται να ολοκληρώσουν τα ΣΔΑΕ την άνοιξη του 2013.
Πηγή: voria.gr

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΒΛΑΧΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕΡΡΕΣ-FYROM.



Κοινοτικά κονδύλια για Βλάχους εκμεταλλεύονται Σέρρες-ΣκόπιαΈνα εκατομμύριο ευρώ πρόκειται να διασφαλίσει ο δήμος Σερρών και συγκεκριμένα η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης ΔΕΥΑΣ από τη συμμετοχή του δήμου στο ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα «Greece – The Former Yogoslav Republic of Macedonia IPA Cross-Border Programme 2007-2013».
Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει το έργο με τίτλο «Promotion of the Vlachs' cultural heritage in the regions of Serres and Konce» και ακρωνύμιο «Prom-Cult», (προώθηση του βλάχικου πολιτισμού στις Σέρρες και στο Κόνσε ).
Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων θα κατευθυνθεί σε δημιουργία υποδομών και όχι σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.  Εταίροι του έργου είναι η ΔΕΥΑ Σερρών ως επικεφαλής εταίρος, ο Δήμος Konce στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου και ο Δήμος Σερρών.  Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση κοινών δράσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η κινητοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εδαφικής συνοχής στις δύο περιοχές του Δήμου Σερρών και του Δήμου της Konce προς την αειφόρο ανάπτυξη, με δυνατότητες σύνδεσης και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Στην εναρκτήρια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Σερρών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων, παρουσιάστηκε εκτενώς το συγκεκριμένο διασυνοριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται εξ' ολοκλήρου μέσω του INTERREG 3.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι περίπου 1.195.000 ευρώ, από τα οποία το ένα εκατομμύριο που θα λάβει η ΔΕΥΑ Σερρών θα το χρησιμοποιήσει προκειμένου να διεκπεραιώσει έργα αναπλάσεων και ύδρευσης στο γραφικό παραθεριστικό χωριό Χιονοχώρι που στερείται το πόσιμο νερό.
Το υπόλοιπο των χρημάτων θα χρησιμοποιηθούν για την διεκπεραίωση ωφέλιμων έργων στο δήμο Κόνσε της ΠΓΔΜ καθώς και σε εκδηλώσεις για την διάδοση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.




Πηγή: ΑΠΕ



ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ "ΑΣΤΕΓΟΙ" ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


Μετά από τη χθεσινή δηκτική-χιουμοριστική μας ανάρτηση για την ξεχασμένη φάτνη στην πλατεία του χωριού
 (http://promahi-nea.blogspot.gr/2013/01/blog-post_6842.html )
οι υπεύθυνοι του δήμου κινητοποιήθηκαν αμέσως και έτσι σήμερα το πρωί, συνεργείο , ήρθε και συμμάζεψε  τα παραπεταμένα αντικείμενα, που ενοχλούσαν την αισθητική όλων των κατοίκων.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΣΑ.




Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 20/1, με θέμα «Η επανεμφάνιση της Λύσσας – Σύγχρονη Αντιμετώπιση» συμμετείχε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και οργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο - παράρτημα Βορείου Ελλάδος, τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα στην ημερίδα συμμετείχαν η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας κ. Τρύφων Τσαντάκης,  ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής κ. Αναστάσιος Κελεσίδης και οι κτηνίατροι Μπαλάσκα Παναγιώτα, Βρυώνης Παναγιώτης, Μπάκα Κατερίνα και Καρακίτης Χαράλαμπος. Η συμμετοχή στην ημερίδα έρχεται να προστεθεί στην προ ολίγων ημερών σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο στην οποία είχε συζητηθεί το θέμα της λύσσας. Άλλωστε, η Πέλλα είχε βεβαιωμένο κρούσμα λύσσας το προηγούμενο διάστημα και στόχος της συμμετοχής ήταν η καλύτερη ενημέρωση των στελεχών-κτηνιάτρων και η ανταλλαγή απόψεων για την εξεύρεση λύσης εξάλειψης του φαινομένου.

Στην ημερίδα τέθηκαν προς συζήτηση θέματα όπως το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας, τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι διαγνωστικές μέθοδοι, η νομοθεσία για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και οι μετακινήσεις ζώων συντροφιάς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε Τρίτες Χώρες. Στο προσεχές χρονικό διάστημα τα στελέχη του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας θα ενημερώσουν φορείς της περιοχής για τα αποτελέσματα της ημερίδας έτσι ώστε σε περίπτωση που  εμφανιστούν νέα κρούσματα, να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά. 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ στη ΒΟΥΛΗ για ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ από την πρώην ΕΣΣΔ



Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, 
Οικονομικών και Υγείας

Θέμα: Στην εξαθλίωση οδηγούνται χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες ομογενείς από την 
           πρώην ΕΣΣΔ

Τα βάσανα που επεφύλαξαν όλες διαχρονικά οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις στους παλιννοστούντες ομογενείς που έψαξαν αποκούμπι στην Ελλάδα μετά τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ δεν έχουν τελειωμό.
Να θυμίσουμε πως με το Νόμο 1296/12-10-1982 (ΦΕΚ Α΄128) είχε δημιουργηθεί, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α),  ειδικός λογαριασμός με τον τίτλο «Ειδικός Λογαριασμός Συνταξιοδότησης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων», από τον οποίο χορηγούνταν κάθε μήνα σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη και σε ομογενείς που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα, με βασική προϋπόθεση να μην παίρνουν σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή.
Σήμερα με το Νόμο 4093-2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016- επείγοντα μέτρα Εφαρμογής του Ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2016» υποπαράγραφος 1Α6 «Ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών - Ανασχεδιασμός συνταξιοδότησης ανασφαλίστων – Ενιαίο σύστημα ελέγχου και πληρωμών συντάξεων και άλλες ρυθμίσεις», καταργείται η παρεχόμενη σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον Ο.Γ.Α για την συντριπτική πλειοψηφία των ανασφαλίστων υπερηλίκων ομογενών από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. 
Αιτία είναι οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και ειδικότερα:
Στην παραγρ. 5 παρ. β, της υποπαραγράφου ΙΑ.6, ό όρος «δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξης από οποιανδήποτε φορέα του εξωτερικού» είναι ένας εντελώς αόριστος όρος, που είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί και να αποδειχθεί από τον δικαιούχο. Επίσης είναι γνωστά τα προβλήματα της διοίκησης των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και το υψηλό κόστος μετάβασης και εξασφάλισης σχετικής βεβαίωσης από τη χώρα προέλευσης του ενδιαφερόμενου, ενώ μπορεί επίσης να αποτελέσει αφορμή για αυθαίρετη ερμηνεία από υπηρεσιακούς παράγοντες σε βάρος του ενδιαφερομένου.
Στην παραγρ. 5 παρ. γ της υποπαραγράφου ΙΑ.6 ο όρος «Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι(20) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για την συνταξιοδότηση» εφόσον ισχύσει ο όρος, θα χάσει, τη σύνταξή του το σύνολο των Ελλήνων από τις χώρες της πρώην EΣΣΔ. 
Σύμφωνα μάλιστα με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και την Επιτροπή Αγώνα Ομογενών οι περίπου 40.000 συνταξιούχους θα βρεθούν, εντελώς απροστάτευτοι χωρίς κανένα πόρο διαβίωσης, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε κοινωνική, οικονομική και φυσική εξόντωση.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί  αν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την κατάφορη αυτή αδικία σε βάρος των υπερήλικων και ανασφάλιστων ομογενών αποσύροντας τις παραπάνω αναφερόμενες διατάξεις του Νόμου 4093-2012.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ 
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου  

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ για τη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ των ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ



  Όχι στην πολιτική υποβάθμισης και κατάργησης των Μουσικών Σχολείων

Καλούμε σε ξεσηκωμό εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για την κατάσταση στα μουσικά σχολεία με συμμετοχή  στις κινητοποιήσεις στις 30 Γενάρη. 

       Η πολιτική της κυβέρνησης καταδικάζει τα μουσικά σχολεία να υπολειτουργήσουν για μια ολόκληρη σχολική χρονιά, χωρίς να μπορούν να τηρήσουν το αναλυτικό τους πρόγραμμα.
       Ύστερα και από αυτές τις εξελίξεις και με δεδομένες τις μεγάλες περικοπές σε σίτιση, μεταφορά, εκπαιδευτικό προσωπικό η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτική υποβάθμισης, συρρίκνωσης, ακόμη και κατάργησης των μουσικών σχολείων. Η πολιτική αυτή στοχεύει στο να αφαιρεθεί κάθε ίχνος μαζικής δημόσιας μουσικής παιδείας και στο να εγκλωβιστούν από νωρίς οι μουσικοί στις δαγκάνες των χορηγών».
       Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι χαμένες διδακτικές ώρες στα μουσικά σχολεία, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, ανέρχονται σε χιλιάδες. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Νοέμβρη του 2012 οι χαμένες ώρες ανέρχονταν σε 9.708!
        Το υπουργείο εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 1883/Δ2/7-1-2013 εγκύκλιο με την οποία ανακοινώνει τις ώρες που προτίθεται να καλύψει σε κάθε μουσικό σχολείο. Ωστόσο, οι ώρες που ανακοίνωσε το υπουργείο (θα καλυφθούν αποκλειστικά με ωρομισθίους) δεν επαρκούν για την κάλυψη του συνόλου των κενών στα μουσικά σχολεία. Για παράδειγμα στο μουσικό σχολείο Βαρθολομιού Ηλείας το υπουργείο ανακοίνωσε ότι μπορεί να καλύψει εννιά (9) ώρες, τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη διακοσίων (200). Παρόμοια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα μουσικά σχολεία της χώρας.
       Στην ίδια την εγκύκλιο του υπουργείου, προκλητικά, αναφέρεται: «Με δεδομένη την ασκούμενη συσταλτική δημοσιονομική πολιτική λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, οι διατιθέμενες ώρες είναι σημαντικά λιγότερες από τις ανάγκες των Μουσικών Σχολείων όπως αυτές καταγράφηκαν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και είναι στην διακριτική ευχέρεια των Διευθυντών των Μουσικών Σχολείων η επιλογή των μουσικών ειδικεύσεων στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις των ωρομισθίων, με γνώμονα τις πιο επείγουσες εκπαιδευτικές ανάγκες».
        Το ίδιο το υπουργείο ομολογεί ότι δεν προτίθεται να καλύψει τα κενά! Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση!
         Πιο συγκεκριμένα οι ετήσιες ανάγκες σε μαθήματα που μέχρι τώρα δεν διδάσκονται εξ αιτίας της έλλειψης σε εκπαιδευτικό προσωπικό, είναι 26 χιλιάδες. Με τις ελλιπείς προσλήψεις που προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο, στο μέσον του διδακτικού έτους, θα καλυφθούν 8500 ώρες!!! Οι μαθητές δηλαδή θα διδαχθούν μόλις το ένα τρίτο των ετήσιων προβλεπόμενων ωρών. Φαίνεται πως η ελαστική απασχόληση επεκτείνεται και στους μαθητές ως ελαστική μάθηση. Άλλωστε κάτι ανάλογο εφαρμόζεται και σε πολλά σχολεία με την μείωση των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας πολλών μαθημάτων. Η πολιτική της αμορφωσιάς σε όλο της το μεγαλείο, για να σωθεί το κεφάλαιο και η κερδοφορία του.
       Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην ίδια εγκύκλιο, το υπουργείο Παιδείας καλεί τους Διευθυντές των μουσικών σχολείων να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσλήψεις «με γνώμονα τις πιο επείγουσες ανάγκες». Δηλαδή, να επιλέξουν οι Διευθυντές των σχολείων ποια κενά θα καλυφθούν και ποια όχι. Έχουν, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, οι διευθυντές «τη διακριτική ευχέρεια» … να επιλέξουν ποια μαθήματα δεν θα διδαχθούν! Να συμβάλουν δηλαδή σε επιλογές για την υπολειτουργία του σχολείου!
Ξεσηκωμός! Απαιτούμε να καλυφθούν όλα τα κενά, εδώ και τώρα! 
        Καλούμε τις ΕΛΜΕ, το γονεϊκό κίνημα, τους μαθητές να καταδικάσουν την αθλιότητα του Υπουργείου. Να απαιτήσουν αγωνιστικά την άμεση κάλυψη όλων των κενών και την εξασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών.
Όλοι στις κινητοποιήσεις στις 30 Γενάρη!  - ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 
Πάει ένας τύπος σε ένα φαρμακείο. Μπαίνει μέσα τρίβοντας τα χέρια του, τον βλέπει ο φαρμακοποιός και του λέει :

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...