Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΙΚΑ-ΟΑΕΔ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.



Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:
 «Σεβασμός στις ιδιαιτερότητες της ακριτικής Αλμωπίας με τους σχεδιασμούς για τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ Αριδαίας»

Η ανάγκη για περιορισμό του υπερτροφικού, σπάταλου και αναποτελεσματικού Κράτους, όπως επιτάσσει η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και, όπως ορθώς, προωθεί η Κυβέρνηση, θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα μόνον αν γίνει με ορθολογικά κριτήρια. Μόνον αν λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ειδικές συνθήκες που βιώνουν συγκεκριμένες περιοχές.
Αυτό τονίζει ο Γιώργος Καρασμάνης, σε Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η οποία αφορά στην πιθανολογούμενη απόφαση κατάργησης του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ της Αριδαίας.
«Μια τέτοια απόφαση», υπογραμμίζει ο βουλευτής, σε μια ακριτική, ορεινή, προβληματική περιοχή τεράστιας γεωγραφικής έκτασης, όχι μόνον δεν θα επιλύσει αλλά αντίθετα, θα επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής ευπαθών κυρίως κοινωνικών ομάδων, με προβλήματα πρόσθετων και δύσκολων μετακινήσεων και με τις συνακόλουθες δυσβάστακτες δαπάνες, για δασεργάτες, ανέργους  και μικρομεροκαματιάρηδες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

                                                                                               

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2013

                                                          ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κύριο  Υπουργό  Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 ΘΕΜΑ: «Σεβασμός στις ιδιαιτερότητες της ακριτικής Αλμωπίας με τους σχεδιασμούς για τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ Αριδαίας»

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι τα τελευταία χρόνια, πληρώνουμε – κυρίως οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες – τα σπασμένα ενός Κράτους υπερτροφικού, σπάταλου και αναποτελεσματικού. Ενός Κράτους που επίσης γίνεται τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε αναγκαία διαδικασία ανάπτυξης που – κατά γενική ομολογία – αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να δούμε το πρώτο φώς στην άκρη του τούνελ της βαθειάς οικονομική κρίσης.
Συνεπώς, η πολιτική των μεταρρυθμίσεων (μεταξύ των οποίων αναδιοργάνωση και συγχώνευση Υπηρεσιών και Οργανισμών) που προωθεί η Κυβέρνηση και η οποία επιτάσσεται από τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, είναι προ τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας ως στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους των δημοσίων φορέων και οργανισμών, τη δημιουργία εντέλει ενός Δημοσίου λιγότερο δαπανηρού, και περισσότερο ευέλικτου και αποτελεσματικού.

Όμως, για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος αυτής της εθνικής προσπάθειας, κάθε κίνηση θα πρέπει να αποφασίζεται με κριτήρια ορθολογικά, δηλαδή με τους αρμόδιους να λαμβάνουν υπόψη πρωτίστως τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και βεβαίως ότι ο πολίτης, προκειμένου να εξυπηρετηθεί, δεν είναι νοητό (σε σκληρές εποχές όπως η σημερινή), να υποχρεώνεται σε μεγάλη ταλαιπωρία μετακινήσεων και σε ανάλογα δυσβάστακτες δαπάνες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ακριτικός Δήμος Αλμωπίας, ο οποίος – όπως κατ’ επανάληψη έχω επισημάνει - έχει τεράστια γεωγραφική έκταση με απομονωμένα, ορεινά και απομακρυσμένα χωριά (όπως π.χ. Αρχάγγελος, Περίκλεια, Νότια κλπ.). Το γεγονός μάλιστα ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας κατοικούν μόνιμα και απασχολούνται πολλοί Δασεργάτες, οικοδόμοι, αλλά και πλήθος εποχιακά απασχολούμενων εργαζομένων, δημιουργεί εύλογη ανησυχία και ερωτηματικά, για το πώς αυτοί οι άνθρωποι θα εξυπηρετούνται χωρίς να ταλαιπωρούνται, σε περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν ο ΟΑΕΔ και το Υποκατάστημα ΙΚΑ Αριδαίας  (πρόκειται για δύο μοναδικές Υπηρεσίες στην περιοχή, των οποίων το έργο  είναι συναφές και αλληλοσυμπληρώνεται).
         
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός:

1.     Κατανοεί τα τεράστια προβλήματα, την ταλαιπωρία – ιδιαίτερα ηλικιωμένων ανθρώπων – αλλά την δυσβάστακτη για πολλούς (ανέργους, εποχικούς, μικρομεροκαματιάρηδες) δαπάνη των μετακινήσεων;
2.      Εάν, όπως είμαστε βέβαιοι τα κατανοεί και συμμερίζεται τις συνέπειές τους, ας μας ενημερώσει για τις τελικές προθέσεις του που η κοινή λογική και η ευαισθησία απέναντι σε μια ακριτική, ορεινή, προβληματική περιοχή, ¨επιβάλλουν¨ να παραμείνουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και του Υποκαταστήματος ΙΚΑ Αριδαίας;


Ο Ερωτών


Γιώργος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...