Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ;



Όποιος μπει να απαντήσει στο ερώτημα αν αλλάζει ο άνθρωπος, είναι σίγουρο ότι θα μπει σε μία μεγάλη παγίδα. Σε διαχρονικά ερωτήματα, που αφορούν την ανθρώπινη ύπαρξη, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει ένα εύρος από διαφορετικές απαντήσεις, βασισμένες σε διαφορετικούς παράγοντες: απόψεις, υποκειμενική οπτική, συναισθήματα, προτάσεις, σκέψεις, ενδοιασμοί, δυσκολίες, φοβίες, εμπόδια, δυνατότητες, επιλογές, ελευθερία, δυναμική, απόφαση, θέληση...
Ας δούμε κάποια γεγονότα. Το μόνο σίγουρο και οικουμενικά εμφανές είναι ότι αλλάζουμε σωματικά. Γεννιόμαστε μωρά, περνάμε στην παιδική ηλικία, την εφηβική, ενηλικιωνόμαστε, γερνάμε, πεθαίνουμε. Το σώμα μας αλλάζει μέρα με τη μέρα, λεπτό με το λεπτό, το αντιλαμβανόμαστε αργά, αλλά οι αλλαγές μέσα μας γίνονται γρήγορα.
Παράλληλα με αυτή τη σωματική αλλαγή, εκτυλίσσεται και η πνευματική αλλαγή. Μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε, εκπαιδευόμαστε, μαθαίνουμε πληροφορίες για τον κόσμο, τον πολιτισμό, την κοινωνία, την υγεία και όποιον τομέα μας ενδιαφέρει. Σώμα και πνεύμα συμμαχούν για την ψυχική μας διαδρομή και την σφυρηλάτηση της προσωπικότητάς μας. Ωριμάζουμε, αποφασίζουμε, αισθανόμαστε, σχετιζόμαστε, εργαζόμαστε, αντλούμε και δίνουμε ικανοποίηση, αφομοιώνουμε, διαφοροποιούμαστε... Ό,τι και να κάνουμε, κάτι αλλάζουμε σταδιακά στη ζωή μας. Και το κάνουμε εμείς οι ίδιοι.
Μέχρι το τέλος της ζωής μας, αλλάζουμε. Δεν είμαστε ποτέ οι ίδιοι. Γιατί άραγε τότε ορισμένοι επιμένουν ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει; Αυτό το ερώτημα, είναι πολύ καλό να το απαντήσουν οι ίδιοι που το υποστηρίζουν.
change_by_ajgiel
Σε ένα πιο γενικό πλαίσιο υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να πιστεύει κάποιος ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Ενδεχομένως να μην το πιστεύει και να έχει ιδεολογικοποιήσει αυτή την πίστη του, που τον εξυπηρετεί στην αυτοματοποιημένη πορεία του. Ή φοβάται πολύ να ανοίξει το σεντούκι της ψυχής του και να ανασύρει από μέσα - φυσώντας τη σκόνη από πάνω τους - συναισθήματα, εικόνες και γεγονότα του παρελθόντος. Ή εξυπηρετείται από την τωρινή κατάσταση που ζει, όσο δύσκολη και να είναι, βάζοντας το μοιραίο μπροστά του, προσπαθώντας να πείσει τον εαυτό του, ότι κάποιος άλλος έχει αποφασίσει για τον ίδιο. Ή δεν βρίσκει ο ίδιος τη δύναμη να προχωρήσει σε αλλαγές της ζωής του, φτιάχνοντας τρομακτικά και αρνητικά σενάρια για το μέλλον, κάτι που το κάνει υποσυνείδητα αλλά ουσιαστικά επιβεβαιώνει την εξαγωγή του συμπεράσματος που θέλει.
 Όλοι οι παραπάνω πιθανοί λόγοι, είναι κατανοητοί και πραγματικά εκτιμώ τον άνθρωπο που τα πιστεύει. Δεν μπορώ να μπω και να τον κατηγορήσω, ούτε να τον ενοχοποιήσω για τίποτα. Θα ήμουν πολύ άδικος αν το έκανα. Σέβομαι τον άνθρωπο που δεν θέλει να αλλάξει για τους δικούς τους λόγους. Κάθε άνθρωπος, έχει τη δική του αφετηρία, τα δικά του βιώματα και έχει μάθει να πορεύεται με αυτά. Είναι η ασφάλειά του και ο τρόπος αντίληψης και συναίσθησης του περιβάλλοντός του. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την αλλαγή σαν δύσκολη πορεία, σαν βάρος, σαν πίεση να κάνουν κάτι που δεν θέλουν. Ποιος μπορεί να τους αναγκάσει να κάνουν κάτι που δεν θέλουν...;
Στην προσωπική μας ζωή, δεν μπορεί να παρέμβει κανείς, μόνο αν του το επιτρέψουμε. Η αλλαγή είναι μία ανακάλυψη προσωπική, μία βουτιά στον εσωτερικό μας βυθό, ένα  φώς που ρίχνουμε στην άβυσσο της ψυχής μας. Όσο πιο βαθιά βουτήξουμε, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην ανακάλυψη του προσωπικού μας θησαυρού. Σε ένα θησαυρό από κρυμμένες δυνάμεις, επιλογές ζωής και ελευθερία. Και εκεί στο μεγάλο βάθος, όποιος βουτήξει, χρειάζεται να πάρει μεγάλη ανάσα... ή να έχει μπουκάλες οξυγόνου που θα τον βοηθήσουν να παραμείνει και να αναζητήσει το θησαυρό του.
change-your-mind
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα τον ανακαλύψει εύκολα. Όπως τα ναυάγια, που έχουν μείνει πολλά χρόνια στο βυθό και έχουν αναπτύξει στο εξωτερικό τους μέρος όστρακα, πλαγκτόν και κάθε είδους θαλάσσιο οργανισμό για προστασία, έτσι συμβαίνει και στη ψυχή του όταν προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Η διαφορά είναι ότι αυτά τα εμπόδια πιστεύει ότι τα έχει βάλει ο ίδιος και δεν μπορεί να τα αλλάξει γιατί είναι κομμάτια του εαυτού του. Δεν είναι όμως έτσι, τα εμπόδια αυτά, τα έχουν βάλει άλλοι και τον έχουν κάνει να πιστέψει ότι είναι δικά του. Η διαπίστωση ότι μπορεί να τα αφαιρέσει από την επιφάνεια του ναυαγίου, τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο θησαυρό του.
Αυτό είναι το κρίσιμο στάδιο, η προσωπική αλήθεια αποκαλύπτεται μπροστά του και καλείται να τη διαχειριστεί. Ορισμένοι άνθρωποι τρομάζουν από αυτό που θα ανακαλύψουν, δεν μπορούν να το αντέξουν γιατί είναι δύσκολο, δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να δουν πώς θα το αξιοποιήσουν για καλό. Αναδύονται ξανά γρήγορα στην επιφάνεια και δεν ξαναβουτάνε καθόλου... Υπάρχουν και άλλοι όμως που μέσα σε αυτό το μαύρο βυθό της αβύσσου, διακρίνουν ηλιαχτίδες φωτός που έρχονται να τους οδηγήσουν και να τους φωτίσουν τα σκοτεινά μονοπάτια. Αυτές οι ηλιαχτίδες είναι η δέσμευση, η απόφαση, η υπόσχεση και η αφοσίωση που δείχνουν στον εαυτό τους, να συνεχίσουν αυτό το ταξίδι για να οδηγηθούν στο θησαυρό τους. Οι δυσκολίες και οι πίκρες δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν. Τι μένει μετά από αυτό: Η προσωπική υπόσχεση ότι θα επενδύσουν στην εμπιστοσύνη τους.
 _________________
   του Χαράλαμπου Πίσχου - Ψυχολόγος, Υπαρξιακός Συστημικός Ψυχοθεραπευτής

"ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ" - ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ



Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της έκθεσης “ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ” που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26/11 και ώρα 6.30 μ.μ. στο Παρθεναγωγείο της Έδεσσας.

 Στην έκθεση παρουσιάζονται πορτραίτα- selfies και κείμενα όσων θέλησαν να προσωποποιήσουν την ίδια την κρίση ή και την αντίδρασή τους σε αυτήν. Φωτογράφος και συγγραφέας έγινε ο καθένας από εμάς!
Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται τρόφιμα μακράς διάρκειας για ευπαθείς ομάδες του Δήμου Έδεσσας καθώς και γυναίκεια ρούχα και είδη υγιεινής για τις γυναίκες θύματα εμπορίας που κρατούνται προσωρινά.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 26/11 έως 4/12, 5.30μ.μ. – 9μ.μ.

Οργάνωση: Χυδίρογλου Λεμονιά, Ιωάννα Αμπατζή
Υποστηρικτές: The Α21 Campaign, Εκδόσεις Μολύβι, Αρωγή Θεσσαλονίκης, Τυπογραφείο Μίτσκος

Υπό την αιγίδα του Δήμου Έδεσσας και της Δημοτικής Επιχείρησης.

ΠΟΣΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΕΧΕΙ Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 30 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ

Απίστευτο τεστ παρατηρητικότητας που κρατάει 30 δευτερόλεπτα: Πόσες κόκκινες κάρτες έχει η τράπουλα; [βίντεο]

Πόσο παρατηρητικοί είστε; Μήπως διασπάται η προσοχή σας; Ένα απλό τεστ θα σας πείσει για τις ικανότητές σας.
Στο βίντεο που ακολουθεί και έχει διάρκεια μόλις 30 δευτερόλεπτα καλείστε να απαντήσετε σε μια απλή ερώτηση: πόσες κόκκινες κάρτες της τράπουλας θα... παρελάσουν; Η απάντηση βρίσκεται στο τέλος του βίντεο, για όσους θέλουν να... κλέψουν.

REUTERS: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ. ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΤΑΦΟ

Reuters: Οι Ελληνες βρήκαν τους ήρωές τους στην Αμφίπολη -Ενα έθνος πάνω από τον ιερό τάφο
Η Κατερίνα Περιστέρη είναι πλέον στο στόμα όλων, οι ανακαλύψεις της στην Αμφίπολη την έκαναν ευρύτερη γνωστή. Η Αμφίπολη έγινε ο τόπος -πλούσιος σε κληρονομιά κατά τα λοιπά- όπου οι αρχαιολόγοι απέκτησαν ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό.
Το Reuters προσπαθεί να δει την άλλη διάσταση των ανακαλύψεων της Αμφίπολης, που μπορεί να έχουν αποκτήσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά η σημασιολογική τους αξία για τους Έλληνες είναι πολύ μεγαλύτερη.
Οι Ελληνες ψάχνουν απεγνωσμένα για ήρωες, ο Σαμαράς για καλά νέα
Ο τύμβος μπορεί να είναι η τελευταία κατοικία της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης ή κάποιου από τους στρατηγούς του Μ. Αλέξανδρου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα θεωρίες, αναφέρει το άρθρο, αλλά αυτές οι θεωρίες μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο τη δημοφιλία της κ. Περιστέρη.
«Μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, πολιτικών αναταραχών και διεθνούς ταπείνωσης λόγω του μνημονίου, οι Έλληνες ψάχνουν απεγνωσμένα για ήρωες και ο Αντώνης Σαμαράς ψάχνει για κάποια καλά νέα». Όπως σημειώνει ο Χρήστος Κεχαγιάς, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Αθήνας: «Δίνει στους Έλληνες μια ελπίδα, παρά τον μεγάλο αγώνα που κάνουν για να επιβιώσουν. Πρόκειται για έναν ''ιερό τάφο'' που θα τους επανασυνδέσει με μια περίοδο δύναμης και δόξας. Σε εποχές κρίσης οι άνθρωποι ψάχνουν την ευκαιρία να ανανεώσουν την ταυτότητά τους».
«Εχει γίνει ριάλιτι»
Το άρθρο αναφέρει πως όλα τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνται με την Αμφίπολη. Από την τηλεοπτική «Ανατροπή» που είναι ένα αμιγώς πολιτικό τοκ σόου, έως την ταμπλόιντ «Espresso», όλοι ενδιαφέρονται για τις αποκαλύψεις. Δημοσιογράφοι πηγαίνουν στον τόπο των ανασκαφών, μιλούν με κατοίκους και τους υπεύθυνους της ανασκαφής.
Ο Ντέιβιντ Ραπ, αρχαιολόγος και διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, λέει με τη σειρά του: «Είναι πολύ παράξενο να έχεις καθημερινή και ανανεωμένη κάλυψη μιας αρχαιολογικής ανασκαφής. Έχει γίνει σαν ριάλιτι της τηλεόρασης».
Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και της γυναίκας του στον τύμβο δίνει τον τόνο. Οι ιστορίες της Αμφίπολης πωλούνται σαν «ζεστά κουλούρια», σημειώνει το άρθρο και συμπληρώνει: «Δεν είναι όλοι χαρούμενοι. Οι αντίπαλοι του Σαμαρά αντιδρούν με την πολιτική χροιά που έχει δώσει στην ανασκαφή. Ο κ. Σκουρλέτης λέει πως η Αμφίπολη δεν είναι χώρος για πολιτικά παιχνίδια».
«Φως στις γκρίζες μέρες μας»
Από τη μεριά της, η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λέει: «Προσπαθούν να καλύψουν τη χρεοκοπία της χώρας με την Αμφίπολη. Ακόμα και οι γελοιογράφοι προσπαθούν να παρωδήσουν τις ανακαλύψεις χρησιμοποιώντας το καυστικό χιούμορ τους, ενώ αρκετοί σημειώνουν πως οι ανακαλύψεις της Αμφίπολης δεν πρόκειται να σώσουν τη χώρα, που βλέπει την ανεργία να μεγαλώνει και το οικογενειακό εισόδημα να έχει πέσει αρκετά από την αρχή της κρίσης.
Η ψυχολόγος Γαρυφαλλιά Δέδε λέει επ' αυτού: «Η αλήθεια είναι ότι όλοι θέλουμε να υπάρχει κάτι πολύ μεγάλο εκεί μέσα. Είναι μια ανακάλυψη που ρίχνει φως στις γκρίζες μέρες μας». Όσο για την ευρύτερη περιοχή, φιλοδοξεί να επωφεληθεί από την ανακάλυψη. Τόσο για το ήδη υπάρχον μουσείο, όσο και για την οικονομία της περιοχής.
Για να καταλήξει το άρθρο: «Οι τηλεθεατές του καναλιού της Θεσσαλονίκης TV 100 αυξήθηκαν κατά 3% όλο αυτό το διάστημα που το κανάλι έδειχνε ένα καθημερινό ημίωρο ρεπορτάζ για την Αμφίπολη. Οι αναγνώστες ψηλώνουν λίγο ως έθνος. Τα νέα τούς έδωσαν εμπιστοσύνη», λέει ο διευθυντής της εφημερίδας «Μακεδονία», Μιχάλης Αλεξανδρίδης. Όσο για την κ. Περιστέρη, συνεχίζει να είναι στο στόμα όλων, αν και η ίδια διατείνεται πως «η ζωή μου δεν έχει αλλάξει από την ανασκαφή».

ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ COCA-COLA. ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ

H Coca-Cola φτιάχνει γάλα -Πώς θα είναι και τι τιμή θα έχει [εικόνες]
Η Coca-Cola μπαίνει δυναμικά στην αγορά γάλακτος, καθώς προχωράει στην προώθηση ενός προϊόντος που μπορεί να έχει τσιμπημένη τιμή, εντούτοις φιλοδοξεί να κατακτήσει σημαντικό μερίδιο.
Όπως αναφέρει ο Guardian, το γάλα θα ονομάζεται «Fairlife» και, κατά τα φαινόμενα, θα πωλείται σε διπλάσια τιμή από τις υπόλοιπες ανταγωνιστικές συσκευασίες. Το γάλα αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στην αγορά τον Δεκέμβριο, με την επικεφαλής της Coca-Cola Βόρειας Αμερικής, Sandy Douglas, να αναφέρει σε συνέδριο της Morgan Stanley ότι θα πρόκειται για γάλα πολυτελείας.
Το γάλα δεν θα περιέχει λακτόζη, θα έχει 50% περισσότερη πρωτεΐνη και ασβέστιο από το κανονικό γάλα, ενώ θα έχει και 30% λιγότερη ζάχαρη. Η γεύση του είναι καλύτερη από το απλό γάλα, αν και θα έχει διπλάσια τιμή από το γάλα σε χάρτινη συσκευασία, σημειώνει η Douglas.
Το νέο γάλα θα προέρχεται από ειδικές φάρμες, ενώ θα περνάει από ειδικό φιλτράρισμα. Πρόκειται για την αρχή μίας επένδυσης σε βάθος, στην οποία η Coca-Cola φαίνεται πως πιστεύει πολύ. «Θα επενδύσουμε στο γάλα και αν και στην αρχή δεν αναμένουμε να βρέχει λεφτά από τον ουρανό, στη συνέχεια θα γίνει και αυτό, όπως έγινε και με τους χυμούς πορτοκάλι», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Douglas.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ: ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ



Ενα μοναδικό βίντεο-γράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δάση του Αμαζονίου.
Το βίντεο δείχνει την αποψίλωση του Αμαζονίου και τις συνέπειες που αυτή προκαλεί στα είδη της πλούσιας πανίδα που ζούσε στα δάση της Βραζιλίας, αλλά και τις δραματικές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής.
Οπως αναφέρει σε άρθρο του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται τα στοιχεία της περιβαλλοντικής ΜΚΟ «Instituto Imazon», μέσα στον Οκτώβριο του 2014, η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά 467% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 και αντιστοιχεί σε 244 τ.χλμ., ισοδυναμεί δηλαδή με 24.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Σημειώνεται ότι το 60% των αποψιλωμένων εκτάσεων ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε παράνομους καταπατητές.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΠΑΝΟ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΤΕ - ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ WIFI

Πανό ακτιβιστών στον ΟΤΕ -Διαδηλώνουν για την απελευθέρωση του WiFi

Εικόνες με μία ομάδα νεαρών που κρεμούν πανό στον ΟΤΕ, κυκλοφορεί από νωρίς το πρωί στο διαδίκτυο.
Οι νεαροί, που βιντεοσκοπούσαν τους εαυτούς τους  καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης του, κατάφεραν να φτάσουν ως την οροφή του κτηρίου, όπου και κρέμασαν ένα πανό με την ηλεκτρονική διεύθυνση wifipendenceday.org.


Στο site τους δηλώνουν πως αγωνίζονται για να απελευθερωθεί το WiFi.



Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΛΛΙΩΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ - ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Αλλαγή διπλώματος οδήγησης, αλλιώς πρόστιμο -Ποιους αφορά, μέχρι πότε πρέπει να γίνει η αντικατάσταση
Mε πρόστιμα απειλούνται οι οδηγοί συγκεκριμένης κατηγορίας μοτοποδηλάτων αν δεν αλλάξουν τα διπλώματά τους μέχρι τις 18 Ιανουαρίου του 2015.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 18-1-2015 πρέπει να αλλάξουν τα διπλώματά τους οι κάτοχοι διπλωμάτων οδήγησης μοτοποδηλάτου που χορηγήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι προαναφερθέντες πρέπει να καταθέσουν τις παραπάνω άδειες οδήγησης στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών για να τα αντικαταστήσουν με νέο έντυπο, με την υποβολή μόνο του παραβόλου της εκτύπωσής του.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους είτε στην κατά τόπους Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειάς τους, είτε στα κατά τόπους ΚΕΠ. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για όσους κατέχουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν μαζί τους είναι τα εξής:
  • Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση
  • Φωτοτυπία άδειας μοτοποδηλάτου
  • Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας
  • Φωτογραφία τύπου διαβατηρίου

"ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙΤΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ".

"Ξεφορτωθείτε τα αδέσποτα και θα πάρετε τιμητική"! (Απίστευτη καταγγελία)
Απίστευτη καταγγελία από πρόεδρο φιλοζωϊκού σωματείου σύμφωνα με την οποία δίνουν τιμητικές άδειες σε στρατιώτες που αναλαμβάνουν να “ξεφορτωθούν” αδέσποτα από την μονάδα τους.
Που λέει ότι γίνονται αυτά;
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων:
“Λάβαμε και δημοσιοποιούμε την παρακάτω καταγγελία που είναι ενδεικτική της συμπεριφοράς των διοικήσεων των μονάδων.
Θυμίζουμε ότι σχετικά πρόσφατα αντίστοιχες καταγγελίες είχαν δει τη δημοσιότητα σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο ΚΕΝ Αυλώνα.
Εμείς καλούμε τους συναδέλφους φαντάρους να κρατηθούν μακριά από όλες αυτές τις χυδαίες και δολοφονικές επιλογές των διοικήσεων των μονάδων και να τις καταγγείλλουν άμεσα.
Χαϊδάρι: Τάζουν τιμητικές άδειες στους φαντάρους που θα ξεφορτωθούν τα σκυλιά!
Την εξόντωση των σκυλιών που ζουν μέσα στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «Καραϊσκάκης Β’» στο Χαϊδάρι κατήγγειλαν ανώνυμα φαντάροι που τηλεφώνησαν στην Κατερίνα Κούνουπα πρόεδρο του σωματείο «Φιλόζωοι Χαϊδαρίου».
Όπως της είπαν τρία σκυλιά βρέθηκαν νεκρά από άγνωστη αιτία πριν από μερικές μέρες και τους δόθηκε εντολή να τα θάψουν. Όμως, όπως της είπαν, στις αρχές Οκτωβρίου κατά την πρωινή αναφορά εκ μέρους των αρμοδίων καραβανάδων ειπώθηκε - ενώπιον όλων – ότι θα πάρει τιμητική αναφορά όποιος καταφέρει με οποιοδήποτε τρόπο να ξεφορτωθεί τα σκυλιά, που ζουν στο στρατόπεδο, εγκαταλείποντας τα είτε στην περιοχή του Σχιστού είτε στην Πάρνηθα.
Μάλιστα ειπώθηκε στους φαντάρους ότι είναι καλύτερα να μαζέψουν τα σκυλιά και με τα φορτηγό να τα μεταφέρουν στο βουνό – στη μέση του πουθενά χωρίς τροφή και νερό – καθώς εκεί θα είναι καλύτερα, γιατί δεν θα κινδυνεύουν από τα οχήματα του στρατοπέδου και τις φόλες!
Η κα Κούνουπα μιλώντας στο www.zoosos.gr μας εξήγησε ότι έχουν έρθει αρκετές φορές σε επαφή με τους αρμόδιους του Στρατοπέδου για να βοηθήσουν στη μεταφορά των σκυλιών στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. ώστε να στειρωθούν σταδιακά αλλά η επικοινωνία μαζί τους είναι προβληματική.
Μάλιστα πρόσφατα απαγόρεψαν την είσοδο και στην ηλικιωμένη γυναίκα που πήγαινε και τάιζε τα ζώα συστηματικά ενώ αν και εντός του στρατοπέδου ζει ένα πολύ άρρωστο σκυλί – πιθανότατα από λεϊσμανίωση – δεν έχει γίνει καμιά μέριμνα για να πιαστεί και να μεταφερθεί σε κτηνιατρείο.
Τι ισχύει για τ’ αδέσποτα στα στρατόπεδα
Θυμίζουμε ότι μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας για την εκτέλεση της σκυλίτσας κατ’ εντολή του διοικητή του 575ου Τάγματος Πεζοναυτών στον Αυλώνα Αττικής, που συνέβη στις 11 Μαΐου 2012, ο τότε αρχηγός Γ.Ε.Σ. αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, απέστειλε εκ νέου διαταγή στους κατά τόπους διοικητές των στρατοπέδων, με την οποία υπενθυμίζει τις εντολές, που αφορούν τη διαχείριση του θέματος των αδέσποτων ζώων στα στρατόπεδα.
Σύμφωνα με αυτές, στις περιπτώσεις εμφάνισης αδέσποτων ζώων θα πρέπει να ειδοποιούνται οι Δήμοι (που έχουν και την αρμοδιότητα και την ευθύνη) και επικουρικά τα Φιλοζωικά Σωματεία, ώστε να γίνονται στειρώσεις, η σίτιση και οι θεραπείες των ζώων των ζώων που διαβούν στα στρατόπεδα”.


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΤΟ ΜΙΣΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Το μισάνοιχτο παράθυρο και ο κόσμος του Θεού
Φθινόπωρο. Αν και νωρίς το απόγευμα, ο ήλιος ήδη μας έχει αποχαιρετίσει.
Το μοναστήρι λουσμένο σε αποχρώσεις του δειλινού μοιάζει σαν ανέκδοτο ποίημα που πρώτη φορά το θωρείς.
Περιδιαβαίνω τους χώρους της άσκησης και της σιωπής. Μου κεντρίζει την προσοχή ένα μισάνοιχτο παράθυρο. Πλησιάζω με δέος...
Ένα καντηλάκι αχνοφαίνεται καθώς τρεμοπαίζει από το απαλό αεράκι που εισβάλει μέσα στο δωμάτιο. Νωχελικά η ευωδιά του θυμιάματος απλώνεται στον χώρο. Και εκεί, μπροστά στο λιτό εικονοστάσι μία μορφή απόκοσμη στέκει γονατισμένη, βουβή, γεμάτη μυστήριο.
Στο ημίφως διακρίνεται το πρόσωπό του. Ένας μοναχός. Δεν έχει περάσει τα 40 χρόνια ζωής και όμως τα μαλλιά και τα γένια του έχουν ντυθεί στα άσπρα... είναι σαν να παραδόθηκε εδώ και καιρό στον χρόνο.
Το κάλλος της νιότης χάθηκε μέσα στην άσκηση, στην νηστεία, στην αγρυπνία, στις εκούσιες στερήσεις, στην προσευχή.
Ακίνητος. Γονατιστός. Τα ροζιασμένα χέρια του κρατούν ένα μικρό κομποσχοίνι. Φωνή δεν ακούς, μόνο τα χείλη ανοιγοκλείνουν σε ένα συγκεκριμένο χορό. «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό».
Από τα κλειστά του μάτια δραπετεύουν μερικά δάκρυα. Μπορείς να αισθανθείς τον πόνο του και την χαρά του. Την αγωνία και την ηρεμία του.
Ακίνητος. Γονατιστός.
Μετά από αρκετή ώρα κάνει να σηκωθεί. Δυσκολεύεται. Έχει ώρα σε αυτή τη στάση και τα πόδια του τον προδίδουν. Το σώμα του μουδιασμένο προσπαθεί να υπακούσει. Τώρα, στέκει όρθιος. Καμπουριασμένος. Λευκασμένος μέσα στα μαύρα. Βουβός. Πνιγμένος μέσα στην νίψη της στιγμής.
Ξάφνου γυρνά προς το μέρος μου. Τα μάτια του καρφώνονται στα δικά μου. Το μισάνοιχτο παράθυρο με πρόδωσε. Η ανάσα μου ακούγεται σαν δυνατός κρότος μπροστά στην σιωπή του. Δεν μου μιλά. Μόνο μου γνέφει. Μου γνέφει και απομακρύνεται. Χάνεται μέσα από το εκστατικό βλέμμα μου.
Τα μάτια του κουρασμένα αλλά καθάρια ακόμα σαν να με κοιτούν. Δεν μου είπε τίποτα όμως μου μίλησε.
«Και λοιπόν; Τι κατάλαβες που με είδες; Είδες έναν αμαρτωλό μοναχό να ζητά έλεος. Είδες έναν επαίτη της Αγάπης Του. Είδες έναν ταλαίπωρο μοναχό να παλεύει ακόμα με τα πάθη του».
Εγώ όμως δεν είδα αυτό... Είδα την άβυσσο της ταπείνωσης. Είδα την ανυπόκριτη άσκηση. Είδα την γνησιότητα της πίστεως. Είδα την ελπίδα μες στο δάκρυ. Είδα το Φως της Ανάστασης μέσα στο ημίφως. Είδα το κάλλος της σιωπής. Είδα την νίκη της προσευχής.
Με είδε και έφυγε... αλλά δεν έφυγε ποτέ από μπροστά μου.
Χάθηκε, αλλά πότε δεν ξεθώριασε η μορφή του από την καρδιά μου.
Μου γνέφει κάθε ημέρα, κάθε στιγμή και μου λέει
«Και τι κατάλαβες που με είδες; Ωφελήθηκες σε τίποτα; Εσύ πότε θα αλλάξεις; Εσύ πότε θα μετανοήσεις;
Εσύ πότε θα ζήσεις; Πότε θα δεις; Πότε θα ακούσεις; Πότε θα αγγίξεις;
Ξέρεις καλά για τι μιλάω... για Ποιον μιλάω...
Πότε θα βιώσεις την Παρουσία Του; Πότε θα δεις το Φως Του; Πότε θα ακούσεις τον Λόγο Του; Πότε θα οσφρανθείς το κέλευσμα του; Πότε θα αγγίξεις τα ιμάτιά Του;
Ξέρεις καλά για Ποιον μιλάω.
Για Εκείνον που διψά η ψυχή σου. Που αναζητά η λογική σου. Που ψάχνουν οι ερωτήσεις σου. Για Εκείνον τον Άγνωστο που θέλεις να γνωρίσεις...».
Μου γνέφει ο μοναχός εκείνος κάθε ημέρα, μου μιλά, με προτρέπει να κάνω το βήμα, μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω.
Μου γνέφει ο μοναχός εκείνος κάθε ημέρα και μετά χάνεται. Και μένω μόνος με τις επιλογές μου. Μένω ακίνητος, βουβός, γονατιστός μπροστά στο τώρα.
Έχει περάσει καιρός από τότε που στάθηκα μπροστά σε εκείνο το μισάνοιχτο παράθυρο. Δεν ξέρω αν προόδευσα πνευματικά από εκείνη την στιγμή. Ένα ξέρω, ότι με στοίχειωσε εκείνο το νεύμα του μοναχού. Με στοίχειωσε η γνησιότητά του. Με στοίχειωσε η σιωπή του. Με στοίχειωσε η άδολη μορφή του.
Δεν γνωρίζω τι απέγινε αυτός ο μοναχός. Δεν τον ξαναείδα. Δεν χρειάζεται να τον ξαναδώ. Ότι ήταν να μου δώσει, μου το έδωσε. Μου πρόσφερε Αλήθεια. Μου έδειξε το κάλλος της ταπείνωσης. Μου απέδειξε ότι και εγώ μπορώ, αρκεί να τολμήσω...
Ένα μισάνοιχτο παράθυρο με εισήγαγε σε ένα μυστικό κόσμο. Τον κόσμο του Θεού. Και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων...
Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΔΙΝΕΙ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ




 Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση της νόσου δίνει τουλάχιστον 20 χρόνια ζωής στις γυναίκες που χτυπιούνται από καρκίνο του μαστού!

Αυτό υποστήριξε ο Αμερικανοσουηδός διάσημος καθηγητής ακτινολογίας Δρ  LaszloTabar,  στα Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα  που οργάνωσε στην Αθήνα  η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.

«Όταν ο καρκίνος του μαστού  εντοπιστεί σε «baby» στάδιο, σε μέγεθος κάτω από 1 cm, τότε η 20ετής επιβίωση των γυναικών φθάνει το 98%»,τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ  Tabar  και πρόσθεσε   «οι γυναίκες αυτές,  που ο καρκίνος του μαστού τους βρέθηκε σε αυτό το μέγεθος,  μπορεί συχνά να μην χρειασθεί να υποβληθούν  σε συμπληρωματική ακτινοθεραπεία, ή σε χημειοθεραπεία».

Την άποψη του αυτή ο Δρ LaszloTabar, στηρίζει στα ευρήματα του υλικού  που έχει συλλέξει για 35χρόνια και αφορά χιλιάδες γυναίκες. Οι συμμετέχοντες επίσης ενημερώθηκαν για τη νέα  μέθοδο ταξινόμησης του καρκίνου του μαστού που υπέβαλλε στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.  Η κατάταξη αυτή βασίζεται στον τόπο προέλευσης του καρκίνου του μαστού, η οποία ή προέρχεται από τους γαλακτοφόρους πόρους (πορογενές αδενοκαρκίνωμα-DAB), ή από τις κυψελίδες του μαζικού αδένα (κυψελιδικό αδενοκαρκίνωμα-ΑAB) 

Οι καρκίνοι που προέρχονται από τις κυψελίδες είναι αυτοί που δεν χρειάζονται συμπληρωματική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, εφόσον είναι κάτω από 1 εκ.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΩΝ
Ο διάσημος Καθηγητής έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη  προσαρμογής  της τεχνικής της παθολογοανατομικής εξέτασης στη νέα  κατάσταση που δημιουργείται, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, με τη χρήση σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών. Προτείνει τη χρησιμοποίηση  μεγάλων τομών στην ιστολογική τεχνική, για να μπορεί να γίνει σύγκριση των παθολογοανατομικών ευρημάτων  με τα   απεικονιστικά.  

Παράλληλα τόνισε, την ανάγκη  εκσυγχρονισμού της ορολογίας η οποία σήμερα βασίζεται , στην περίοδο πριν  από την εποχή της έγκαιρής εντόπισης.

Στην παρέμβαση της Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, κ. Λυδίας  Ιωαννίδου-Μουζάκα, η οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν είναι δυνατόν να εξοπλίσει τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια με νέα μηχανήματα, ο Δρ Tabarαπάντησε λέγοντας  « σε όλο τον κόσμο, --συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- ξοδεύονται  πολλά χρήματα για πολύ ακριβές υπερθεραπείες για μικρούς καρκίνους, με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, αντί να υποστηρίζεται η έγκαιρη διάγνωση  σε υψηλού επιπέδου Κέντρα Μαστού και εκσυγχρονισμένα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια.  Η κατάλληλη απεικόνιση   και η σύγχρονή  ιστολογική κατάταξη θα βοηθήσει για την επιλογή της κατάλληλης αντιμετώπισης εξατομικευμένα για κάθε ασθενή. Παράλληλα θαπαρέχει και ακριβή πρόβλεψη   για τη μακροχρόνια επιβίωσης της ασθενούς.  Αυτό παράλληλα θα διευκόλυνε   την    επικοινωνία  μεταξύ των ιατρών των διαφόρων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού».

Ο διάσημος καθηγητής ακόμη διευκρίνισε πως η μαστεκτομή  θα παραμείνει πάντα μία από τις χειρουργικές επιλογές αφού κάποιοι καρκίνοι  είναι πολυεστιακοί ή διάχυτοι.

Ο  Δρ Tabarένθερμα υποστήριξε πως   με τον καρκίνο του μαστού θα πρέπει να ασχολούνται μόνον όσοι είναι εξειδικευμένοι σ’ αυτόν και μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής της γυναίκας. Αυτό επιτυγχάνεται με εξειδίκευση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων των μελών της ιατρικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένων και των  τεχνολόγων   της  μαστογραφίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αδελφική σχέση που έχει, κατά την άποψη του,  ο καρκίνος του μαστού με τον καρκίνο του προστάτη και συνέστησε κατά τη λήψη του ιστορικού από τη γυναίκα για την κληρονομικότητα, να γίνεται διερεύνηση όχι  μόνον για τα άτομα με καρκίνο του μαστού , αλλά αν υπάρχουν και άτομα με καρκίνο του προστάτη.

Χαιρετισμό στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα απεύθυνε η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατερίνα Παπακώστα , η οποία εξήρε το μακροχρόνιο έργο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας στο κοινωνικό σύνολο.

Παράλληλα η υφυπουργός παρέδωσε τα Πιστοποιητικά Σπουδών σε όσους πέτυχαν στις εξετάσεις της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας στο προηγούμενο Ακαδημαϊκό έτος.

Τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα παρακολούθησαν  περίπου 100 Έλληνες ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων  που ασχολούνται με τον μαστό.  

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Συνεχίζεται το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων στο Δήμο Αλμωπίας, με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννη Κετικίδη να έχει τη γενική εποπτεία.

Συγκεκριμένα, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν εργασίες σε Μηλιά και Θεοδωράκι, ενώ λακκούβες κλείστηκαν και στην πόλη της Αριδαίας.

 Επιπλέον, σημαντικές ήταν η παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο των Προμάχων, όπου συμμετείχαν στις εργασίες και οι τρεις Προμαχιώτες Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Γούδης, Χρήστος Μπάτσης και Δημήτρης Βέσκος.


Σύμφωνα με δήλωση του κ. Κετικίδη, οι ασφαλτοστρώσεις θα συνεχιστούν όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.



ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ! ΣΧΕΔΙΟ Β ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 27/11/2014

Η εικόνα της γενικότερης ύφεσης στην περιοχή μας παρουσιάζεται με την κατακόρυφη πτώση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων στους παραγωγούς, με τα κλειστά μαγαζιά, με τη μεταφορά του Τ.Ε. Αριδαίας,με το κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών(ΔΕΗ, ΔΟΥ, ΙΚΑ κτλ), στα βαλκανικά μεροκάματα των 20€ των εποχιακών εργατών χωρίς εισφορές στις κονσερβοβιομηχανίες Πέλλας και Ημαθίας, στην προς παραχώρηση σε ιδιώτες της ευαίσθητης υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Έδεσσας. Όλα τα παραπάνω έφεραν την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, σε απώλεια εισοδημάτων και γενικότερα στην περεταίρω φτωχοποίηση της Αλμωπίας.
Για όλα τα παραπάνω το ΣΧΕΔΙΟ Β Αλμωπίας στηρίζει τους αγώνες και την απεργία και τα αιτήματα των εργαζομένων:
-Να μην περάσουν οι νέες ρυθμίσεις για ασφαλιστικό, εργατικό συνδικαλισμό, αξιολόγηση και μισθολόγιο στο δημόσιο. Να καταργηθεί ο ΕΝ.Φ.Ι.Α και όλα τα μνημονιακά χαράτσια. Κανένα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
-Άμεσα μέτρα ανακούφισης εργαζόμενων, ανέργων και συνταξιούχων. Με αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις ώστε να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα, μείωση ωρών εργασίας, κατάργηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλέγματος για τις εργασιακές σχέσεις.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Να μη γονατίζουμε άλλο, να μη συνηθίζουμε άλλο στη φτώχεια και την ανεργία, να διαδηλώσουμε, να οργανωθούμε, να σηκώσουμε το φρόνημα, τις προσδοκίες και την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων και της κοινωνίας.


ΜΑΖΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ


Γιώργος Μουρατίδης

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ


ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ

Σε μια λαμπρή τελετή στο κατάμεστο Concert Noble των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, η απονομή των Βραβείων Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 στον Έλληνα συγγραφέα Μάκη Τσίτα, για το μυθιστόρημά του Μάρτυς μου ο Θεός, και σε 12 νέους πεζογράφους από ισάριθμες χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
 Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Επίτροπο για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού Tibor Navracsics και από την ευρωβουλευτή και Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού & Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Silvia Costa, παρουσία του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Sandro Gozi εκ μέρους της ιταλικής Προεδρίας. Επίσης, παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι κυβερνήσεων, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα βραβεία, που περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο και τη δυνατότητα να επιδοτηθούν μεταφράσεις του βραβευμένου έργου σε άλλες γλώσσες, δόθηκαν σε νέους πεζογράφους, αλλά με παρουσία ήδη στα Γράμματα, από 13 χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη».
 Οι νικητές των άλλων χωρών είναι οι: Ben Blushi (Αλβανία), Milen Ruskov (Βουλγαρία), Jan Němec (Δημοκρατία της Τσεχίας), Oddný Eir (Ισλανδία), Janis Jonevs (Λετονία), Armin Öhri (Λιχτενστάιν), Pierre J. Mejlak (Μάλτα), Ognjen Spahić (Μαυροβούνιο), Marente de Moor (Κάτω Χώρες), Uglješa Šajtinac (Σερβία), Birgül Oğuz (Τουρκία) και Evie Wyld (Ηνωμένο Βασίλειο).


Ο Επίτροπος για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού Tibor Navracsics δήλωσε: «Χαίρομαι πολύ που τιμούμε τους εξαιρετικούς αυτούς συγγραφείς για τη δουλειά τους. Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας σπουδαίος τρόπος να γιορτάσουμε τον πλούτο της δημιουργικότητας και της ποικιλομορφίας του πολιτισμού που διαθέτει η ήπειρός μας. Πάνω απ' όλα, δείχνει τη δύναμη που έχουν οι λέξεις να ξεπερνούν τα σύνορα».
«Οι 13 πολλά υποσχόμενοι συγγραφείς δείχνουν τη δύναμη της λογοτεχνικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ως εκπρόσωποι των βιβλιοπωλών, ανυπομονούμε να τους παράσχουμε την πλατφόρμα προώθησης που τους αξίζει και να δούμε τα βιβλία τους να προβάλλονται σε όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ευρώπη και, ας ελπίσουμε, όχι μόνο», δήλωσε εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοπωλών ο Jean-Luc Treutenaere.

Η Δρ. Pirjo Hiidenmaa, πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαίων Συγγραφέων, δήλωσε: «Δεκατρείς νέοι συγγραφείς έρχονται στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Οι συγγραφείς αυτοί είναι ήδη γνωστοί στην πατρίδα τους και στη γλώσσα τους, και τώρα οι κριτικοί και οι ειδικοί τούς επέλεξαν για να προχωρήσουν παραπέρα. Καλωσορίζουμε αυτούς τους νέους αφηγητές και γλωσσοπλάστες, οι οποίοι προσφέρουν αναψυχή στους αναγνώστες και μας προκαλούν να σκεφτούμε».


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών Pierre Dutilleul δήλωσε: «Το ευρωπαϊκό μότο είναι: "Ενωμένοι στην πολυπολιτισμικότητα". Σε αυτή την αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ ενότητας και εθνικής ιδιαιτερότητας, η λογοτεχνία παίζει έναν μοναδικό ρόλο, αφού βοηθά να χτιστούν γέφυρες ανάμεσα στους διαφορετικούς μας πολιτισμούς. Οι γέφυρες αυτές, που προάγουν την αμοιβαία κατανόηση, είναι απαραίτητες στην πραγμάτωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Οι 13 Ευρωπαίοι βραβευθέντες έχουν καταφέρει να μας κάνουν πιο Ευρωπαίους, πιο ανοιχτούς στην πολυπολιτισμικότητα και στις διαφορές, με το να μοιραστούν μαζί μας τη μοναδικότητα του πολιτισμού τους. Ως εκδότης, ελπίζω ότι οι ανερχόμενοι αυτοί συγγραφείς θα βρουν αναγνώστες σε όλη την Ευρώπη, χάρη στη μαγεία της μετάφρασης».


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...