Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου για τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στην Έδεσσα


Απότιση φόρου τιμής στους ήρωες και τα θύματα των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού στις εκδηλώσεις για την 9η Μαΐου στην Π.Ε. Πέλλας

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου για τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν λιτό, αλλά περιεκτικό, ξεκινώντας με την τέλεση δοξολογίας και επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Λάκη Βασιλειάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ηρωική αντίσταση των Ελλήνων εναντίων των κατακτητών, αλλά και στις σημαντικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδήγησαν στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο της Ευρώπης.

Ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του κ. Βασιλειάδη αναφέρει: «Μας δίνεται η δυνατότητα λοιπόν, να γιορτάσουμε όλοι μαζί για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Να θυμηθούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αντιστασιακών και πολεμιστών που αντιτάχθηκαν απέναντι στον όλεθρο και τις φρικαλεότητες του ναζισμού και του φασισμού. Να αντιληφθούμε το μέγεθος των ευεργετημάτων που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη, μέσα από τη δημιουργία της Ένωσης και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ενίσχυση και επέκταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της πόλης, κατάθεση στεφανιών, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ηρώων και θυμάτων και εθνικός ύμνος που τραγουδήθηκε από τους παρευρισκόμενους.


Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου, σε δήλωσή της, αναφέρει: «Η 9η Μαΐου δεν αποτελεί μόνο ημέρα μνήμης και απόδοσης ελάχιστου φόρου τιμής στους ήρωες και τα θύματα της Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Είναι μία ημέρα περισυλλογής, για να συναισθανθούμε το καθήκον μας για την προάσπιση των αγαθών της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας, σε συνθήκες ραγδαίων αλλαγών και αβεβαιότητας. Καθώς η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί επίσης ως η Ημέρα της Ευρώπης, είναι ώρα να σκεφτούμε τα οφέλη από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, αναπτύσσοντας έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους λεγόμενους ευρωσκεπτικιστές, να εμπνεύσουμε όλα τα κράτη-μέλη στην κοινή μας πορεία για οικονομική και κοινωνική σύγκλιση. Στην πορεία αυτή χρειάζεται να επιδείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και πολιτισμικά χαρακτηριστικά όλων των εταίρων».  


Παραλαβές κερασιών από τον Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας «Η ΕΝΩΣΗ»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

     Ο Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας «Η ΕΝΩΣΗ» ενημερώνει τους παραγωγούς - αγρότες ότι παραλαμβάνει κεράσια στο κέντρο παραλαβής της Αριδαίας στο 1ο χλμ Αριδαίας – Τσακώνων και στη Φιλώτεια.

Για πληροφορίες στο τηλ. 23840.21380.       

                                                                                                         Για τον
                                                                                                Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας
                                                                                                      «Η ΕΝΩΣΗ»
                                                                                                                  
                                                                                                              Ο       
                                                                                                       Πρόεδρος

                                                                                              Μπερμπέρης Παντελής

Γ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ Στον αέρα λόγω ΕΦΚΑ και οι νέοι συνταξιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ
 «Στα γρανάζια του ΕΦΚΑ και οι νέες  συντάξεις αγροτών - κτηνοτρόφων»!
Η τραγελαφική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στις διαδικασίες συνταξιοδότησης αγροτών και κτηνοτρόφων με τους κυβερνητικούς ερασιτεχνισμούς στην εφαρμογή του ΕΦΚΑ, καταγράφεται σε Ερώτηση του Γιώργου Καρασμάνη στη Βουλή.
Ο πρώην Υπουργός, αναφέρεται στη σύγχυση και την αγωνία των παραγωγών που γεννήθηκαν το 1950. Πρέπει να αρχίσουν να εισπράττουν τις συντάξεις τους την 1η Ιουλίου. Όμως, η εγκύκλιος για την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων καθυστερεί… ένα χρόνο από την ψήφιση του Νόμου και οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Όχι μόνον δεν πρόκειται να πληρωθούν τον Ιούλιο, αλλά και ουδείς τους ενημερώνει υπεύθυνα πότε θα εισπράξουν την σύνταξή τους. Αντιθέτως – ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί στις υπηρεσίες - λαμβάνουν ειδοποιητήρια… για να πληρώσουν εισφορές, αν και η ασφάλισή τους έχει λήξει από το τέλος του 2016!
Ο Γιώργος Καρασμάνης, ερωτά τον αρμόδιο Υφυπουργό, τι προτίθεται να πράξει για να πληρωθούν το ταχύτερο οι δικαιούχοι για τους περισσότερους από τους οποίους η σύνταξη είναι πλέον μοναδικός πόρος επιβίωσης.

Ακολουθεί η Ερώτηση    

 ΕΡΩΤΗΣΗ                                                                                                               ΑΘΗΝΑ 10/5/2017
Του Βουλευτή Πέλλας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
Προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αναστάσιο Πετρόπουλο
ΘΕΜΑ:  «Στον αέρα λόγω ΕΦΚΑ και οι νέοι συνταξιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι»
Σε αστείρευτη πηγή σοβαρών προβλημάτων εξελίσσεται ο περιβόητος πλέον ΕΦΚΑ, με την ερασιτεχνική πρεμούρα με την οποία έσπευσε η Κυβέρνηση να τον εφαρμόσει.
Στο σκοτάδι βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι γεννηθέντες το 1950 που έχουν θεμελιώσει φέτος δικαίωμα συνταξιοδότησης για το αν και πότε θα πάρουν τη σύνταξή τους που – κανονικά – θα πληρωνόταν την 1η Ιουλίου.

Ως γνωστόν, όλοι οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρχές του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν τα 67 τους χρόνια. Μετά δε τον έλεγχο αιτήσεων και δικαιολογητικών, αρχίζει και η καταβολή των συντάξεων την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους.
Αυτή ακριβώς τη διαδικασία ακολούθησαν και αγρότες και κτηνοτρόφοι που φέτος συμπλήρωσαν το 67ο έτος της ηλικίας τους, αλλά, είναι βέβαιο ότι σύνταξη δεν πρόκειται να δουν την 1η Ιουλίου και ούτε υπάρχει υπεύθυνη επίσημη ενημέρωση για το πότε θα την εισπράξουν! Ο λόγος είναι ότι, με τον Νόμο 4387/2016 όλες οι αρμοδιότητες για τις συνταξιοδοτικές παροχές του πρώην ΟΓΑ μεταφέρθηκαν στον νεοσύστατο ΕΦΚΑ που εφαρμόζεται από 1-1-2017. Όμως, έναν ολόκληρο χρόνο από την ψήφιση του Νόμου τον Μάιο του 2016 δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος για τις διαδικασίες έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ώστε οι Υπηρεσίες να μπορούν να εκδώσουν εντολές για την πληρωμή των νέων συνταξιούχων.
Ενδεικτική της κατάστασης αλαλούμ που επικρατεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι το κωμικοτραγικό γεγονός ότι, στους ανθρώπους αυτούς, που  η ασφάλισή τους έληξε με το τέλος του 2016 λόγο υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, εξακολουθούν να τους στέλνουν ειδοποιητήρια για πληρωμή… ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2017!!
Ένα ακόμη μείζον ζήτημα, είναι  οι ασάφειες σχετικά με τον «κόφτη» κατά 60% στην σύνταξη των νέων συνταξιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων που συνεχίζουν να έχουν επαγγελματική δραστηριότητα και την τεράστια καθυστέρηση με την έκδοση των σχετικών διευκρινιστικών εγκυκλίων. Η σύγχυση και ο φόβος, αναγκάζουν πολλούς να σπεύδουν να μεταβιβάσουν δικαιώματα που κατείχαν ή ακόμη να πουλάνε τη γη τους ώστε να μην έχουν το 2017 άλλο εισόδημα πλην της σύνταξης και να αποφύγουν ¨τα χειρότερα¨.    
ΕΠΕΙΔΗ, οι συγκεκριμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι, περιμένουν πώς και πώς την έστω πενιχρή σύνταξή τους, ως μοναδικό πλέον εισόδημα και, αν δεν πληρωθούν – όπως όλα μέχρι στιγμής δείχνουν – την 1η Ιουλίου, πολλοί εξ αυτών θα αντιμετωπίσουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης…
ΕΠΕΙΔΗ, κατά την επιεικέστερη έκφραση, είναι απαράδεκτη η επί ένα χρόνο καθυστέρηση της σχετικής εγκυκλίου για τις διαδικασίες πληρωμής από τον νέο φορέα…
ΕΠΕΙΔΗ, ουδείς ενημερώνει επίσημα και υπεύθυνα, πότε θα πληρωθούν, ούτε δίνονται διευκρινίσεις στις ασάφειες σχετικά με τον ¨κόφτη¨ στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να έχουν επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά τουναντίον οι διαφορετικές ερμηνείες που δίνονται καθημερινά από ειδικούς και μη για τις επίμαχες διατάξεις χωρίς να υπάρχει έγγραφη νομική δέσμευση, επιτείνει τη σύγχυση με αποτέλεσμα να τους εξαναγκάζουν να  προχωρούν σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων αλλά και χωραφιών από τα οποία θα μπορούσαν να συμπληρώνουν την πενιχρή τους σύνταξη…

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υφυπουργός
1)      Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση στις περίπου πενήντα ημέρες που απομένουν έως την 1η Ιουλίου ώστε να καταβληθούν έγκαιρα οι συντάξεις στους νέους συνταξιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους που γεννήθηκαν το 1950;
2)      Πότε επιτέλους αναμένεται να εκδοθεί η απαραίτητη διευκρινιστική εγκύκλιος προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του πρώην ΟΓΑ, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση πληρωμών και πέραν του Ιουλίου;
3)        Θα ξεκαθαριστούν το ταχύτερο δυνατόν οι ασάφειες γύρω από τον ¨κόφτη¨, ώστε οι συνταξιούχοι να μην αναγκάζονται να ¨ξεπουλάνε¨ δικαιώματα και χωράφια;

 Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιώργος ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

Εναέριες ρίψεις δολωμάτων με εμβόλιο κατά της λύσσας για την ανοσοποίηση των άγριων ζώων σε χωριά της Αλμωπίας και της Έδεσσας


Από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Πέλλας γίνεται γνωστό ότι ήδη ξεκίνησαν από        06-05-2017 και θα διαρκέσουν ως και τις 12-05-2017 εναέριες ρίψεις δολωμάτων με εμβόλιο κατά της λύσσας για την ανοσοποίηση των άγριων ζώων.
Οι περιοχές που θα γίνουν οι ρίψεις στο νομό μας είναι: Αρχάγγελος, Περίκλεια, Λαγκαδιά, Νότια, Αετοχώρι, Θηριόπετρα, Πρόμαχοι, Λυκόστομο, Λουτράκι, Όρμα, Μεγαπλάτανος, Σαρακηνοί, Παναγίτσα, Ζέρβη.
Οι  ρίψεις εστιάζονται σε μη κατοικημένες περιοχές.

                     Επισημαίνουμε τις οδηγίες προφύλαξης αν βρείτε δόλωμα-εμβόλιο:

  -Μη το πιάνεται με γυμνά χέρια.

  -Χρησιμοποιήστε χοντρά πλαστικά γάντια και πλαστικές σακούλες.

Ενημερώστε την Κτηνιατρική υπηρεσία για την ανεύρεση δολωμάτων-εμβολίων σε κατοικημένη περιοχή.

  Αν άτομο έρθει σε επαφή με δόλωμα-εμβόλιο, κίνδυνος υπάρχει όταν το υγρό της κάψουλας του εμβολίου έρθει σε επαφή με ανοιχτές ή μη καλά επουλωμένες πληγές και βλεννογόνους (μάτια, στόμα). Σ΄ αυτήν την περίπτωση:     

-Πλύνετε καλά με νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το δόλωμα-εμβόλιο.

-Εφαρμόστε τοπικά οινόπνευμα ή ιώδιο.
 
-Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους.    

-Αν η επαφή ήταν επικίνδυνη με το δόλωμα-εμβόλιο θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε Μονάδα  
 Υγείας και να ζητήσετε Ιατρική Βοήθεια μεταφέροντας και το δόλωμα-εμβόλιο αν είναι δυνατό, με  
 όλες τις παραπάνω προφυλάξεις. 


                                                   


              ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

Διανομή τροφίμων στους Δήμους Έδεσσας και Σκύδρας από την Κοινωνική Σύμπραξη Πέλλας στο πλαίσιο του Ε.Π. Ε.Β.Υ.Σ. του Τ.Ε.Β.Α.


Διανομή τροφίμων στους Δήμους Έδεσσας και Σκύδρας από την Κοινωνική Σύμπραξη Πέλλας με επικεφαλής την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στο πλαίσιο του Ε.Π. Ε.Β.Υ.Σ. του Τ.Ε.Β.Α.



Νέα μεγάλη διανομή τροφίμων θα πραγματοποιηθεί από την Κοινωνική Σύμπραξη Π.Ε. Πέλλας με επικεφαλής Εταίρο την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους.

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 και αφορά τον Δήμο Έδεσσας και τον Δήμο Σκύδρας.

Ώρες διανομής 09.00 – 15.00  ενώ, το σημείο διανομής των τροφίμων είναι η άτυπη βιομηχανική περιοχή Ριζαρίου (πρώην σφαγεία ΖΛΑΤΗ).

Τα τρόφιμα που θα διανεμηθούν στους ωφελούμενους είναι ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, μέλι ανθέων, ελιές πράσινες, φασόλια, φακές, κοτόσουπα, ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, τοματοπολτός, γάλα μακράς διάρκειας, corn flakes, μαρμελάδα, ζάχαρη λευκή, κομπόστα ροδάκινο και χυμός ροδάκινο.

Επίσης θα διανεμηθούν είδη βασικής υλικής συνδρομής και, ειδικότερα, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, υγρό γενικού καθαρισμού, υγρό πιάτων, σκόνη πλυντηρίου, μωρομάντηλα και βρεφικές πάνες. 


Λόγω του μεγάλου όγκου και βάρους των προϊόντων διότι, για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια θα παραλάβει προϊόντα περίπου εκατό (100) κιλών, απαιτείται από τους ωφελούμενους μεταφορικό μέσο, για να μεταφέρουν τα τρόφιμα που θα παραλάβουν.

"Ταπείνωση" από τον Μίλαν Κούντερα


Το πιο σύντομο κείμενο για την ταπείνωση, από τον Μίλαν Κούντερα

"Η ντροπή δεν θεμελιώνεται σ΄ένα λάθος που έχουμε κάνει,

αλλά στην ταπείνωση που δοκιμάζουμε όντας αυτό που είμαστε χωρίς να το έχουμε διαλέξει

και στην αφόρητη αίσθηση ότι η ταπείνωση είναι ορατή από παντού."

Μίλαν Κούντερα (Milan Kundera)

Ο μύθος της χουλιγκανοκτόνου Θάτσερ


Γράφει ο  Παναγιώτης Περιβολάρης

Τα νέα επεισόδια με αφορμή αθλητικό γεγονός, αυτή τη φορά πριν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο Βόλο, επανέφεραν στην επικαιρότητα το γνωστό μύθο της Μάργκαρετ Θάτσερ, που με τη γνωστή πυγμή της τσάκισε το χουλιγκανισμό στην Αγγλία και έδωσε τέλος στα επεισόδια, που ταλαιπωρούσαν το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Η εν λόγω ιστορία είναι αρκετά παλιά και τη θυμάται πολύς κόσμος κάθε φορά που οι «επιστήμονες» των γηπέδων – για να θυμηθούμε μια παλιά ψυχή, που διετέλεσε πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός – μετατρέπουν σε χωράφι ένα γήπεδο ή το χώρο πέριξ αυτού συνοδεύεται δε από την αξίωση το ελληνικό κράτος να λάβει ανάλογα μέτρα στα ελληνική γήπεδα.

Ωστόσο, όπως όλα τα όμορφα παραμύθια, και αυτό στερείται του απαραίτητου δράκου. Διότι πολύ απλά η συμβολή της Σιδηράς Κυρίας στην πάταξη της βίας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Αγγλίας ήταν ανύπαρκτη και επινοημένη για ποικίλους λόγους, που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, ήτοι στη μυθοποίηση της συμβολής της στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου, που ταλάνισε για χρόνια το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Το φαινόμενο του χουλιγκανισμού στην Αγγλία είναι σχεδόν το ίδιο παλιό με το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και τα πρώτα επεισόδια έλαβαν χώρα ήδη στα τέλη του 19ου αιώνα. Παγιώθηκε τη δεκαετία του '60 και άρχισε να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις τις επόμενες δεκαετίες, με αποκορύφωμα την τραγωδία στο Χέιζελ, πριν τον τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, η οποία τραγωδία στοίχισε τη σε 39 ανθρώπους.

Ο μύθος θέλει τη Μάργκαρετ Θάτσερ να επικοινωνεί με την τότε ηγεσία της ΟΥΕΦΑ και να ζητεί τον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων απ' όλες τις πανευρωπαϊκές διασυλλογικές οργανώσεις. Η πραγματικότητα, όμως, είναι, ότι η απόφαση ελήφθη από την ΟΥΕΦΑ και θα ελαμβάνετο ούτως ή άλλως, σύμφωνα με το καταστατικό της, μετά τη διεθνή κατακραυγή για τα επεισόδια στο Χέιζελ. Μάλιστα, το μέτρο προέβλεπε αρχικά επ' αόριστον αποκλεισμό όλων των αγγλικών ομάδων. Στην πορεία μετετράπη σε 5ετή αποκλεισμό.

Η επιβολή του εν λόγω μέτρου, όμως, δεν έδωσε τέλος στα επεισόδια στο αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Μέσα στα επόμενα χρόνια, χούλιγκανς κατέστρεψαν πλοία, καντίνες και ό,τι άλλο βρέθηκε στην πλώρη τους. Και η κατάσταση συνεχίστηκε έως την τραγωδία του Χίλσμπορο, 4 χρόνια μετά το Χέιζελ. Άρα κάτι δεν πάει καλά με το γνωστό αφήγημα.

Επιπλέον, ο μύθος της χουλιγκανοκτόνου Θάτσερ αγνοεί μερικές βασικές παραμέτρους μιας εποχής γεμάτης με επεισόδια στο αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Για παράδειγμα, τα περισσότερα αγγλικά γήπεδα ήταν στρούγκες, πανάρχαια, ασυντήρητα και χωρίς κανόνες ασφαλείας. Έτσι, ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι χούλιγκανς πολλώ δε μάλλον να ελεγχθούν κατά την είσοδό τους στο γήπεδο ή ενόσω βρίσκονταν σε αυτό. Επιπλέον, η χειρότερη τραγωδία, αυτή στο γήπεδο της Μπράντφορντ, στις αρχές Μαΐου του 1985, λίγες μέρες πριν τα γεγονότα στο Χέιζελ, δεν οφειλόταν σε χουλιγκανική ενέργεια αλλά σε φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία και έκαψε ένα απαρχαιωμένο γήπεδο με ξύλινες εξέδρες.

Όταν κάποια στιγμή η κυβέρνηση Θάτσερ αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, τα μέτρα περιελάμβαναν την καθιέρωση κάρτας, την οποία κάθε πρόσωπο, που εισερχόταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, έπρεπε να φέρει μαζί του. Η περιβόητη Football Spectators Act ψηφίστηκε το 1989, 4 χρόνια μετά το Χέιζελ. Ουδέποτε εφαρμόστηκε για νομικούς και πρακτικούς λόγους. Επίσης, ένα άλλο μέτρο της κυβέρνησης Θάτσερ ήταν η τοποθέτηση κάγκελων περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου. Όσοι έχουν μνήμες από το δεύτερο μισό του '80, θα θυμούνται τα στιγμιότυπα, από την αποκλειστικά κρατική τότε τηλεόραση, από τα αγγλικά ποδοσφαιρικά γήπεδα και, κυρίως, την ευκολία με την οποία 10-15 νταβραντισμένοι χουλιγκάνοι ξερρίζωναν αυτά τα κάγκελα. Μηδέν εις το πηλίκον, λοιπόν, ως προς τα υμνούμενα μέτρα!

Στις 15 Απριλίου του 1989, 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο γήπεδο του Χίλσμπορο, στη διάρκεια του ημιτελικού ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Νότιγχαμ Φόρεστ. Και πάλι, όμως, η αιτία δεν ήταν η χουλιγκανική βία. Τότε η κυβέρνηση Θάτσερ όρισε τον περιβόητο Πήτερ Μάρρεϋ Τέηλορ ως επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδος, που θα διερευνούσε τα αίτια της νέας αυτής τραγωδίας. Αυτό, όμως, που ο κυρίαρχος μύθος αγνοεί, είναι, ότι η Έκθεση Τέηλορ, που δημοσιεύθηκε στην τελική μορφή της τον Ιανουάριο του 1990, περιείχε ουκ ολίγες επικρίσεις για όσα μέτρα είχε λάβει έως τότε η κυβέρνηση Θάτσερ, με κορυφαία την αναφορά στα εγκληματικά λάθη της αστυνομίας στο πιο πάνω γήπεδο. Αρκετά χρόνια αργότερα, αποδείχθηκε, ότι πολλές καταθέσεις αστυνομικών είχαν αλλοιωθεί, προτού φτάσουν στα χέρια του Τέιλορ. Με την ίδια έκθεση επικρίθηκαν τα μέτρα της κάρτας των φιλάθλων ως αναποτελεσματικό και της τοποθέτησης καγκέλων περιμετρικά των αγωνιστικών χώρων.

Η πραγματική κοσμογονία στον αγγλικό ποδοσφαιρικό χάρτη οφείλεται στην ίδρυση της Πρέμιερ Λιγκ αλλά και στο άφθονο χρήμα, που εισέρρευσε από βασικό επενδυτή της, τον πασίγνωστο, κ. Ρούπερτ Μέρντοχ, και οδήγησε τις διοικήσεις των ομάδων να προσέξουν περισσότερο το προϊόν τους αλλά και να εμποδίσουν, πλέον, την είσοδο στα γήπεδα των χούλιγκανς. Η ίδρυση, όμως, της εν λόγω λίγκας έλαβε χώρα το 1992, δύο χρόνια μετά την αποχώρηση της Θάτσερ από την εξουσία και τη διαδοχή της από τον κ. Μέιτζορ, ο οποίος, μάλιστα, στήριξε οικονομικά τις ποδοσφαιρικές ομάδες στην ανέγερση συγχρόνων ποδοσφαιρικών γηπέδων. Η γνωστή για την αλλεργία της σε κάθε μορφή κρατισμού Θάτσερ δεν υπήρχε περίπτωση να στηρίξει ένα τέτοιο μέτρο.

Εν κατακλείδι, ορθώς ορθότατα ζητείται από το ελληνικό κράτος να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας στα ελληνικά γήπεδα, δυστυχώς όχι μόνο τα ποδοσφαιρικά. Η επίκληση, όμως, του ανωτέρω μύθου δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στο ζήτημα, συσκοτίζει την πραγματικότητα και ακόμα χειρότερα αποδεικνύει, ότι η επίλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος είναι ένα απλό θέμα. Και δυστυχώς δεν αρκεί ένας αποφασισμένος  υπουργός πολλώ δε μάλλον μια αποφασισμένη κυβέρνηση, για να δοθεί τέλος στο χουλιγκανισμό στην Ελλάδα. 




Γεννιέται ο κόσμος όταν φιλιούνται δυο.


Της Στεύης Τσούτση.

Ένα φιλί.
Μια απειροελάχιστη στιγμή που το ρολόι του σύμπαντος σταματά να γυρίζει.
Πάγωμα στο χρόνο. Θέρμη στην καρδιά.
Ένα φιλί.
Δυο άνθρωποι με έναν παλμό, δυο κορμιά που μπαίνουν σε ένα ρυθμό.
Όμορφο είναι τούτο το σμίξιμο των χειλιών.
Σε κάνει να μη θέλεις να τελειώσει. Και σαν τελειώσει, γιατί κάποτε πρέπει και η γη να συνεχίσει να γυρνά, εσύ θέλεις κι άλλο.
Εθισμός το φιλί των ερωτευμένων γεννά νέο κόσμο.
Γεννιέται ο κόσμος όταν φιλιούνται δυο, τραγουδάει ο Σωκράτης και ξεχειλίζει αλήθεια τούτος ο στίχος.
Ένας κόσμο όμορφος, γεμάτος λιακάδες και μυρωδιές από αγιόκλημα και γιασεμί.
Άνοιξη μυρίζει και οι χτύποι της καρδιάς βαρούν στην πιο γλυκιά μελωδία. Έντονη και ρομαντική, μοναδική για τον καθένα.
Δεν υπάρχει τίποτα άσχημο να σου συμβεί τη στιγμή του φιλιού.
Όλα όμορφα, όλα αισιόδοξα, όλα για σένα.
Όλοι οι κόσμοι, αυτός που έφτιαξες κι αυτός που ήδη υπήρχε, να σου ανήκουν.
Να μη σου λείπει τίποτα.
Να κλέβεις ανάσα από την ανάσα του, θέρμη από τη σάρκα του. Να είσαι πλήρης και να απορείς πώς υπήρχες πριν από αυτό.
Μαγεία ο έρωτας και το φιλί μια από τις ομορφότερες στιγμές του. Φωνάζει τη χημεία των ανθρώπων, συλλαβίζει τις επιθυμίες, γράφει τα όνειρά τους.
Ποιος μπορεί να το αρνηθεί; Ποιος μπορεί να του αντισταθεί; Ποιος μπορεί να το αλλάξει με κάτι άλλο; Τίποτα δε συγκρίνεται, τίποτα δεν παραβγαίνει μαζί του.
Κρατά το θρόνο του σε κάθε ερωτοχτυπημένη καρδιά και μετρά κοφτές ανάσες, μεθυσμένες κι ανυπόμονες.
Να τα αγαπάς τα φιλιά και να μην τα τσιγκουνεύεσαι. Και να τα ζητάς με κάθε ευκαιρία.
Είναι δέσιμο το φιλί. Είναι η στιγμή σου. Είναι η στιγμή του.
Είστε και οι δυο μαζί. Πρώτοι κάτοικοι ενός νέου κόσμου που φέρει το όνομά σας και φτιάχτηκε από σας.
Τι άλλο να θέλει ένας ερωτευμένος παραπάνω;
Μια σπιθαμή τόπου να του “ανήκει”, χέρια ελεύθερα να αγκαλιάζει και χείλη για να φιλά.
Λίγα κι απλά.
Έρωτας.




ΠΗΓΗ...http://www.diaforetiko.gr/

Φρένο στη βασική αρθρίτιδα του αντίχειρα βάζουν τοπικές ενέσεις με αυτόλογους παράγοντες



Φρένο στη  βασική αρθρίτιδα  του αντίχειρα βάζουν τοπικές ενέσεις   με αυτόλογους παράγοντες από το αίμα του ασθενούς όταν γίνονται στα αρχικά στάδια!
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν κορυφαίοι ορθοπεδικοί απ όλο τον κόσμο, μετά  την παρουσίαση πολλών επιστημονικών μελετών,  στο κοινό συνέδριο της  Αμερικανικής και της  Ρουμανικης Εταιρείας  Χεριού  στο ΚΛΟΥΖ της Ρουμανίας( 25-29 Απριλίου ).
«Όλες οι μελέτες  που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο προτείνουν ως  θεραπεία επιλογής της αρθρίτιδας  του αντίχειρα,  τη  χρήση  τοπικών ενέσεων  με αυτόλογους παράγοντες από το αίμα του ασθενούς» αναφέρει ο κΙωάννης  Ιγνατιάδης Χειρουργός  Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριού και τέως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού-Άνω  Άκρου, που συμμετείχε στο συνέδριο και μίλησε για θέματα όπως: οι ακρωτηριασμοί στα παιδιά, οι τοπικοί μισωτοί κρημνοί στα τραύματα χεριού, Τραύμα από πυροβολισμούς και εκρήξεις, οι επιπλοκές πλαστικών επεμβάσεων του διαβητικού ποδιού.

Η αρθρίτιδα βασικής άρθρωσης του αντίχειρα, σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς  προσβάλλει τα χέρια ατόμων 35 με 52 χρόνων και  ιδιαίτερα τις γυναίκες.
 Πρόκειται για εντόπιση μορφής οστεοαρθρίτιδας που προσβάλλει σε κάποιο βαθμό μέχρι και το 7% των γυναικών της καυκάσιας φυλής.
             ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ
 Το  σύμπτωμα της βασικής αρθρίτιδας του αντίχειρα  είναι ο επιδεινούμενος πόνος που συνοδεύεται από πρήξιμο. Σε  προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας ο αντίχειρας ακινητοποιείται και ο ασθενής αδυνατεί να εκτελέσει βασικές κινήσεις όπως τ ο πιάσιμο αντικειμένων.
Στα τελικά στάδια  ο αντίχειρας υπεξαρθρώνεται στη βάση του και κονταίνει στο μήκος του ενώ σχεδόν αχρηστεύεται, οπότε η επέμβαση είναι πλέον αναπόφευκτη.
           ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ   ΑΡΧΙΚΩΝ   ΣΤΑΔΙΩΝ
Η πρωτοποριακή θεραπεία  τοπικών ενέσεων  με αυτόλογους παράγοντες από το αίμα του ασθενούς είναι πλέον βασική  θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση των αρχικών σταδίων της βασικής αρθρίτιδας.
Η   θεραπεία εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας  και έχει θεαματικά αποτελέσματα, αφού απομακρύνεται η εκδοχή του χειρουργείου για αρκετά χρόνια, αρκεί η νόσος να μην εχει εγκατασταθεί.
«Τα αποτελέσματα της  μπορούν να χαρακτηριστούν επαναστατικά καθώς οι ασθενείς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων  αναβάλλουν το χειρουργείο και σταματούν να πονούν»τονίζει κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.
«Η  εφαρμογή της θεραπείας, είναι απλή , γρήγορη και έχει άμεσα αποτελέσματα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο και από εξειδικευμένο ιατρό, γεγονός που μειώνει συνολικά το κόστος της επέμβασης, αφού δεν γίνεται  εισαγωγή σε νοσοκομείο» προσθέτει ο κ Ιγνατιάδης.
      ΑΠΛΗ-ΓΡΗΓΟΡΗ  ΜΕ  ΑΜΕΣΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά τη διάγνωση της πάθησης, η θεραπεία είναι απλή καθώς ξεκινά  με λήψη αίματος από τον ασθενή. Στη συνέχεια γίνεται ειδική επεξεργασία  και λαμβάνεται   από το αίμα  πλάσμα πλούσιο σε ένα είδος «αντισωμάτων», τους λεγόμανους αυξητικούς  παράγοντες,  οι οποίοι εδράζουν στο περίβλημα των αιμοπεταλίων και έχουν αυξητικές-επουλωτικές ιδιότητες.
Ακολούθως ο θεράπων γιατρός κάνει έκχυση του πλούσιου σε παράγοντες πλάσματος   στο σημείο του μεγίστου πόνου ή γύρω από αυτό σε πέντε κοντινά σημεία .
Για κάθε θεραπεία μπορεί να χρειασθούν 1-3 συνεδρίες ,ενώ η διαδικασία εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 20-25 λεπτά. Μετά την έγχυση του διαλύματος το χέρι αναρτάται σε ένα περιλαίμιο για δυο ημέρες,  ενώ για δυο εβδομάδες δεν επιτρέπεται η καταπόνηση ,όπως συμβαίνει και στην θεραπεία με κορτιζόνη.
Οι θεραπείες  μέχρι πριν από πέντε χρόνια, περιελάμβαναν:
ØΛήψη αντιφλεγμονωδών από το στόμα,με προσωρινά αποτελέσματα
ØΑκινητοποίηση  του χεριού ( νάρθηκες),
ØΦυσικοθεραπείες (laser,υπέρηχα κλπ),
ØΠαγοθεραπεία  και
ØΕνέσεις κορτιζόνης στο σημείο μεγίστης ευαισθησίας με αμφίβολα αποτελέσματα.
 
          ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ  ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Στις προχωρημένες περιπτώσεις το χέρι χειρουργείται με αφαίρεση του πολυγώνου οστού (Πολυγωνεκτομή), ενώ στό κενό που προκύπτει από την αφαίρεση του εν λόγω οστού τοποθετείται λωρίδα τένοντα ληφθείσα ως μόσχευμα από το ίδιο χέρι. Η λωρίδα τένοντα αντικαθιστά το οστούν και παίζει ρόλο αμορτισέρ, παρεμβαλόμενου ιστού (spacer) για να απορροφά τους κραδασμούς ωστε να λειτουργεί στοιχειωδώς η άρθρωση.
Η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησια μασχάλης , διαρκεί 1 ωρα και η νοσηλεία διαρκεί 1 ημέρα.
Μετα την έξοδο ο ασθενης φέρει ναρθηκα για 25 ημέρες, ενώ ακολουθεί φυσικοθεραπεία ενός μηνός.
Μετα από 1.5 έως 3 μήνες το χέρι ανακτά δύναμη και προοδευτικά γίνεται και παλι ανώδυνο και λειτουργικό.
 

www.ignatiadismicrohand.eu, www.microhand-ortho-spine.gr,τηλ. 210 6974280,  κιν. 6944251529.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 17 - 21 ΜΑΙΟΥ ΩΡΑ 9μμ ΣΤΟ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ Μια τρελή, τρελή σαραντάρα των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 17 - 21 ΜΑΙΟΥ ΩΡΑ 9μμ  ΣΤΟ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Μια τρελή, τρελή σαραντάρα των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου

Σκηνοθεσία: Σταύρος Καραγεωργιάδης
Μουσική: Τάσος Δίσκος, Μάχη Κυπραίου
Τραγούδι: Ελένη Μιχαηλίδου, Κατερίνα Κυριακίδου, Φώτης Πυριτίδης
Χορός: Νίκος Καρασαβίδης, Ελένη Μιχαηλίδου
Χορογραφίες: Ευγενία Πετροπούλου, Σοφία Μανουσαρίδου
Σκηνογραφία, ενδυματολογία, φωτισμοί: Σταύρος Καραγεωργιάδης
Μακιγιάζ: Μαρία Πετροπούλου
Κομμώσεις: Όλγα Κιουρτσίδου
Κονσόλα: Γιάννης Καλλαιτζόγλου, Τόλης Καπέλης, Ραφαήλ Παρλάκογλου

Παίζουν:  Ελένη Μιχαηλίδου, Φώτης Πιριτίδης, Σταύρος Καραγεωργιάδης, 
Δέσποινα Μαυρίδου, Κωνσταντίνα Χριστιανίδου, Κατερίνα Κυριακίδου,
Γιώργος Σαμαρτζίδης, Ευαγγελία Κιλικλή, Λένα Παντελίδου, Μαρία Χατζημπουγάτσα,  Σοφία Παπαδοπούλου, Νίκος Καρασαβίδης

Ο πουριτανισμός που χαρακτηρίζει παλαιές και νέες γενιές, καλά κρατεί. Με αριστουργηματικό κωμικό λόγο, πολύ εύστοχα, οι συγγραφείς προβάλλουν τη σύγκρουση μεταξύ άκρατου πουριτανισμού και του σφοδρού έρωτα μιας σαραντάρας, χήρας με ευγενική ψυχή και ευαίσθητη καρδιά. Η Τζένη κατηγορείται από όσους υπηρετούν τον πουριτανισμό, από τα αδέρφια της, τις υπηρέτριες και τον περίγυρο της υψηλής κοινωνίας. Κατηγορείται για ένα ανήκουστο έγκλημα ! ...τον διασυρμό της τιμής και της υπολήψεως των αδελφών της. Τόλμησε να αγαπήσει παράφορα έναν καλιτέχνη έναν βιολιστή. "Έναν άνδραν νέον, γοητευτικόν και ωραίον !!" Όμως που δεν εγκρίνουν τα αδέρφια της.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
 ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΞΙΔΗΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΧΩΡΑ ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ ΟΛΓΑ

Εδεσσαϊκό θέατρο: «Αποχαιρετώντας έναν εκλεκτό φίλο και συνάδελφο»


«Αποχαιρετώντας έναν εκλεκτό φίλο και συνάδελφο»

Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον πρόωρο και άδικο χαμό του αγαπητού φίλου και εκλεκτού συναδέλφου Χρήστου Πανόκωστα. Με τον Χρήστο είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε τον χειμώνα που μας πέρασε και να μοιραστούμε όμορφες στιγμές στις πρόβες. Υπήρξε ένας καλοσυνάτος, ευγενικός και ταλαντούχος νέος κι έτσι θα τον θυμόμαστε. 
Φίλε Χρήστο, καλό σου ταξίδι!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
η Πρόεδρος
Δέσποινα Οτουντζίδου

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...