Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-Δ.Σ.Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ

Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Α’ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ                                                                                                                         
Έδρα: Εγνατία 91 (2ο Γυμνάσιο Έδεσσας)                          
   Έντονη ανησυχία, που αγγίζει τα όρια του φόβου, επικρατεί στον εκπαιδευτικό χώρο εξαιτίας διαφόρων περιστατικών που αφορούν σε καταγγελίες τρίτων εναντίον καθηγητών, για λόγους που είτε δεν έχουν σχέση με την υπηρεσιακή υπόσταση του εκπαιδευτικού, είτε είναι ανώνυμες ή και ατεκμηρίωτες. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και βάζουν ανθρώπους και θεσμούς σε περιπέτειες.Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν και στη δική μας τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, γεγονός που μας φέρνει άμεσα αντιμέτωπους με την επιβολή διατάξεων  του νέου πειθαρχικού δικαίου, εφόσον διενεργείται ΕΔΕ σε βάρος συναδέλφων. Σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να βρεθεί ανά πάσα στιγμή ο οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός και από τη στιγμή εκείνη να ξεκινήσει ο Γολγοθάς του.
   Ο κλάδος των εκπαιδευτικών έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια πολλαπλά χτυπήματα. Παρόλα αυτά, ο έλληνας εκπαιδευτικός καταβάλλει υπέρτατες προσπάθειες για να επιτελέσει επάξια το καθήκον του και να μεταφέρει γνώσεις και πολιτισμό στους μαθητές, τα παιδιά όλων μας.
   Οι διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα "ανάρμοστης" συμπεριφοράς καθηγητών καθώς και η ευκολία με την οποία μπορεί να κινηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος καθηγητών, απλώς και μόνο με μια ανώνυμη ή και ατεκμηρίωτη καταγγελία, είναι σίγουρο ότι προκαλούν σοβαρή δυσλειτουργία στο εκπαιδευτικό έργο, καθώς θέτουν σε καθεστώς ανασφάλειας και φόβου χιλιάδες εκπαιδευτικούς.
   Ως καθηγητές δηλώνουμε ότι αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες παρέχεται το δημόσιο αγαθό της παιδείας. Για το λόγο αυτό απαιτούμε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε όλες τις περιπτώσεις καταγγελιών εναντίον συναδέλφων, προκειμένου να λάμπει η αλήθεια και να μη στιγματίζονται άδικα και προσβλητικά συνάδελφοι εργαζόμενοι καθηγητές. Δεν είναι δυνατό να καταδικάζουμε ανθρώπους και μαζί τους έναν ολόκληρο κλάδο εργαζομένων, βασιζόμενοι σε ανώνυμες ή και ατεκμηρίωτες καταγγελίες του οποιουδήποτε και για τον οποιονδήποτε λόγο.
   Συμπορευόμαστε με την κοινωνία στην προσπάθεια πάταξης φαινομένων παθογένειας και αναποτελεσματικότητας.
Καταγγέλλουμε όμως  πρακτικές συκοφάντησης και τρομοκράτησης εκπαιδευτικών για λόγους που δεν έχουν σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα αλλά που έχουν στόχο την υποταγή του και τη μεταστροφή του σε πειθήνιο υπάλληλο και όχι δάσκαλο.  Ως εργαζόμενοι αλλά και ως άνθρωποι ζητάμε το αυτονόητο, το δικαίωμα στη δίκαιη κρίση και στη διατήρηση του τεκμηρίου της αθωότητας.


Η Πρόεδρος 
Μαριάννα   Δουλγερίδου 
Η Γραμματέας
Μαριάννα Τόμα
Ο Αντιπρόεδρος
Παπαδόπουλος Γιώργος                                                                                                                                
  Tα μέλη

Δουλαδίρη Μαλαματή,
Μαίρη Πέρκα, 
Γιώργος Γιόρτσος,
Πριβαρτιτσάνης Πέτρος  

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Τον τελευταίο καιρό διαδραματίζεται ένα μπαράζ καταγγελιών εναντίον συναδέλφων μας!
Η εν γένει αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων και ιδιαίτερα του κλάδου μας από μερίδα του ηλεκτρονικού και παραδοσιακού τύπου εμπνέει ανησυχία.
Οι συνεχείς υβριστικές αναφορές φαίνεται να έχουν βρει παραλήπτες. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια πρωτοφανής αύξηση κρουσμάτων ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών εναντίον συναδέλφων. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσες καταγγελίες. Το όλο κλίμα έρχεται να συμπληρώσει το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο που ¨τείνει ευήκοον ους¨ στις καταγγελίες αυτές, καθώς υλοποιεί τους Νόμους 4057/2012 και 4093/2012.
 Οι ρυθμίσεις που επιβάλλουν οι παραπάνω νόμοι, εκτός των άλλων, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το -συνταγματικά κατοχυρωμένο - τεκμήριο της αθωότητας. Δίνεται, π.χ., η δυνατότητα σε διοικητικό όργανο να θέσει υπάλληλο σε αργία ακόμα και χωρίς τη γνωμοδότηση του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου, απλώς και μόνο με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης για το παραμικρό πειθαρχικό παράπτωμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ορισμού ως πειθαρχικού παραπτώματος «της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας», η οποία συμπεριφορά, καθώς δεν εξειδικεύεται από το κείμενο του νόμου, μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν, ενώ οι συνέπειες που μπορεί να επισύρει είναι ολέθριες για τον υπάλληλο.
 Αυτή η δυσοίωνη κατάσταση δημιουργεί συνθήκες φόβου και πειθάρχησης. Σε συνδυασμό μάλιστα με τον προτεινόμενο τρόπο τιμωρητικής αξιολόγησης υπονομεύει την αναγκαία παιδαγωγική ελευθερία του εκπαιδευτικού.
 Τα δικά μας αιτήματα είναι:
-          Να καταργηθεί όλο το πειθαρχικό νομοθετικό πλέγμα που υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία της εκπαίδευσης.
 Σε κάθε περίπτωση ζητούμε να καταργηθούν άμεσα:
-        η διάταξη που θέτει τον εκπαιδευτικό σε αργία με την απλή παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο και μάλιστα για το σύνολο των αδικημάτων και
-        η διάταξη που ορίζει ως αδίκημα την «αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας».
-Να παύσουν τώρα όλες οι καταγγελίες εναντίον των Συναδέλφων μας!
Δουλγερίδου Μαριάννα
Πρόεδρος Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Η ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ;

τουρίστες στη Ρόδο
Μικρομαγαζάτορας στη Ρόδο, οξυνούστατος και προσγειωμένος, καταθέτει: Την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν στη Ρόδο τρία εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες διανυχτερεύσεις επισκεπτών. Το ελάχιστο από όσα θα καταναλώσει ένας επισκέπτης σε κάθε εικοσιτετράωρη παραμονή του στο νησί, είναι, οπωσδήποτε, ένα ψωμάκι – ένα από τα μικρά στρογγυλά αρτίδια που συνοδεύουν κάθε πρόγευμα - γεύμα - δείπνο σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο κατάλυμα.
Για να παράγονται στη Ρόδο καθημερινά 3.800.000 ψωμάκια (η ελάχιστη αναγκαία για τους επισκέπτες ποσότητα) χρειάζονται περίπου 500 φούρνοι. Τόσοι φούρνοι για να λειτουργήσουν, ως παραγωγή και εμπορία, προϋποθέτουν και συνεπάγονται τουλάχιστον 1.500 έως 2.000 θέσεις εργασίας. Η διακίνηση των υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή των αρτιδίων και την οργάνωση της προώθησής τους στην αγορά, θα προϋπέθετε άλλους τόσους ανθρώπους στη δουλειά.
Σήμερα, τα ψωμάκια που καταναλώνονται, κατά εκατοντάδες χιλιάδων, στη Ρόδο, εισάγονται, όλα, ως κατεψυγμένη ζύμη, από την Κίνα, το Μαρόκο, την Πολωνία (βλ. και «Κ» 22.4.2006). Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες έγινε εισαγωγή από την Κίνα και κατεψυγμένων μερίδων μουσακά! Ναι, ακόμα και ο προβαλλόμενος στην τουριστική αγορά σαν σύμβολο της ελληνικότητας μουσακάς, εισάγεται πια «προκάτ» από την Κίνα.
Δεκαετίες τώρα, όλα τα μικροαντικείμενα που αγοράζουν οι τουρίστες ως «ενθύμια» από την Ελλάδα, είναι όλα εισαγόμενα από χώρες με εξαιρετικά χαμηλό κόστος εργασίας: Ταϊβάν, Κίνα, Ταϊλάνδη: Εκεί παράγονται μαζικά τα ίδια σταχτοδοχεία ή πορτοφολάκια ή μπλουζάκια ή αγαλματίδια ή βαζάκια ή ό,τι άλλο ευτελές και ανυπόφορα ακαλαίσθητο, με τυπωμένο ή χαραγμένο ή έκτυπο τον Παρθενώνα ή το Κολοσσαίο ή τον πύργο του Αϊφελ – αναλόγως σε ποια χώρα θα πουληθούν.
Λέμε, με τις φανταχτερές παρόλες που φτιασιδώνουν την ντροπή και παρακμή μας, ότι «ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία». Και στην πράξη οργανώνουμε την υποδοχή των ξένων επισκεπτών και παραθεριστών αντιγράφοντας τις πρακτικές και τη νοο-τροπία χωρών δραματικής υπανάπτυξης ή αποφασισμένων να ελκύουν μάζες πολύ χαμηλής καταναλωτικής ευχέρειας, αμφίβολης ή ανύπαρκτης καλλιέργειας, διψασμένες για κτηνώδη μεθύσια και παρανοϊκούς βανδαλισμούς. Οπως σε κάθε τομέα του κρατικού μας βίου έτσι και στον τουρισμό μάς εξευτελίζει η επαρχιώτικη ξιπασιά μας: Μας γυάλισαν τα μεγάλα, απρόσωπα (πανομοιότυπα διεθνώς) ξενοδοχειακά συγκροτήματα στρατωνισμού των τουριστικών κοπαδιών, όχι το παράδειγμα της Ιρλανδίας, Φινλανδίας, Ελβετίας: η ανθρώπινη σχέση με τον επισκέπτη.
549655_309939042445775_1309889351_n
Αν τα ψωμάκια και ο «μουσακάς» της Ρόδου θα εισάγονται ή όχι από την Κίνα, αν τα ξενοδοχεία μας θα είναι ισοπεδωτικές καζάρμες δίχως ίχνος από τη φιλόξενη ελληνική «εστία», αν το ξενοδοχειακό προσωπικό θα σαρκώνει το ήθος της ελληνικής ζεστής αμεσότητας ή αν θα συγκροτείται από κάθε καρυδιάς αλλοδαπό καρύδι μόνο για χάρη της φτηνής «μαύρης εργασίας», όλα αυτά προϋποθέτουν χάραξη μιας κεντρικής πολιτικής τουρισμού, με διάρκεια και συνέπεια. Μιλάμε δηλαδή για το εξ ορισμού ανέφικτο, αφού οι έννοιες «σύγχρονη Ελλάδα», «κεντρική πολιτική βούληση» και «συνέπεια με διάρκεια» είναι ασύμβατες και ασύμπτωτες. Δεν κατορθώσαμε να τις συνταιριάξουμε ούτε σε πεδία που καμωνόμαστε ότι μας καίνε: στην παιδεία, λ.χ., ή στην υγεία - πρόνοια - ασφάλιση.
Ωστόσο, για τη χαρά και μόνο της ομορφιάς του ονείρου, ας μιλήσουμε, λίγο ακόμα, για το ανέφικτο: Για έναν υπουργό Τουρισμού, που θα έχει επιλεγεί όχι με κριτήρια θηλυκών καλλιστείων βιτρίνας ούτε για να καλύψει με ρουσφέτια κάποια εκλογική περιφέρεια. Υπουργό που θα επιλεγεί για να αποκαταστήσει την ιδιοπροσωπία της ελληνικής φιλοξενίας και αρχοντιάς σε κάθε παραμικρή πτυχή της οργανωμένης υποδοχής των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα. Υπουργό συνεπή στη θεμελιώδη αρχή: να προσφέρεται η απαρόμοιαστη ομορφιά της ελληνικής γης και θάλασσας στοχεύοντας σε επισκέπτες με υψηλή καλλιέργεια – π.χ. στον φυσιολατρικό τουρισμό, στον αρχαιολογικό - ιστορικό, στον σπηλαιολογικό, θρησκευτικό, συνεδριακό κ.λπ. ΄Η, με άκρα συγκατάβαση, και σε επισκέπτες που είναι διατεθειμένοι αυτή την ομορφιά να την πληρώσουν χρυσάφι.
Αρχή απαρέγκλιτη: Ο,τι προσφέρεται ως έδεσμα και ως ενθύμιο στους επισκέπτες, να είναι μόνο χειροποίητο, εγχώριας παραγωγής, με εγχώρια υλικά. Ο,τι προσφέρεται ως κατάλυμα, να αποτυπώνει την πείρα - σοφία, δηλαδή τη λειτουργική αισθητική, του ελληνικού αρχιτεκτονήματος (αυτονοήτως με σύγχρονα υλικά). Μιλάμε για πολιτική με συνέπεια, επομένως οι κραυγαλέες, προκλητικές περιπτώσεις τερατωδών ξενοδοχειακών μονάδων, που καταστρέφουν την ιδιομορφία του ελληνικού τοπίου και κλίματος, θα μπουν σε μακροπρόθεσμο (αλλά συνεπές) πρόγραμμα κατεδάφισης. (Αρχίζοντας από το υβριστικό ασέλγημα, απέναντι στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, μουσείο - μνημείο ξιπασμένου επαρχιωτισμού, με μοναδική χρηματολάγνο στόχευση τον εντυπωσιασμό χαύνων τουριστών. Προϋπόθεση για σοβαρή πολιτική τουρισμού στην Ελλάδα, η επιστροφή στην πρόταση Κρόκου για το μουσείο της Ακρόπολης).
Καίριο ρόλο σε μια τέτοια πολιτική θα κληθεί να παίξει και ο επαγγελματικός κλάδος των ξεναγών, όπως και η ποιότητα του εκδοτικού υλικού ταξιδιωτικών οδηγών και χαρτών. Η μέριμνα και ο έλεγχος από το αρμόδιο υπουργείο της εκπαίδευσης των ξεναγών, η ποιοτική αξιολόγηση του έργου τους και η αποτίμηση της ποιότητας των εντύπων που προσφέρονται ως οδηγοί στους επισκέπτες, είναι ζωτικής σημασίας για το επίπεδο σοβαρότητας της πολιτικής για τον τουρισμό.
Το ερώτημα είναι: οι Ελληνες θέλουμε να δουλέψουμε, μας δίνει χαρά και νόημα ζωής η δημιουργική δουλειά, η καινοτομία, η ρηξικέλευθη πρωτοβουλία, η επιδίωξη της ποιότητας; Μας ενδιαφέρει να γίνουν πεντακόσιοι φούρνοι στη Ρόδο ή προτιμάμε τα ψωμάκια και ο μουσακάς να μας έρχονται από την Κίνα και εμείς να θεωρούμε προνόμιο μια θέση σερβιτόρου ή καμαριέρας στην απρόσωπη τουριστική βιομηχανία;
Ετσι που δείχνουν τα πράγματα, ίσως και μόνο η πολιτική βούληση να πάρουμε στα χέρια μας τον τουρισμό, να τον οργανώσουμε όπως εμείς ξέρουμε και μπορούμε (ξέρουμε από αιώνων παράδοση φιλοξενίας και μπορούμε από φιλότιμο πείσμα), θα αρκούσε για να χτυπηθεί καίρια η ανεργία και να ανακάμψει η αυτοπεποίθηση του Ελληνα.
Αυτά, για τη χαρά και μόνο της ομορφιάς του ονείρου.
_____
  ~ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
ΠΗΓΗ...  kathimerini.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗ ΓΙΑΓΚΟΝΤΙΝΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αποστολής από την Πέλλα στην Γιαγκόντινα της Σερβίας με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη

Ανάπτυξη φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας για την προώθηση συνεργασίας και δράσεων με ορίζοντα το μέλλον των λαών της Πέλλας και της Γιαγκόντινα Σερβίας


Με επιτυχία «στέφθηκε» η επίσκεψη της αποστολής από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στην πόλη της Γιαγκόντινα στην Κεντρική Σερβία, σε συνέχεια της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο με πρωτοβουλίες του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και του Προέδρου του Κόμματος «Ενωμένη Σερβία» και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Γιαγκόντινα κ. Dragan Markovic Palma.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών αναπτυξιακών και παραγωγικών φορέων της Πέλλας, μεταξύ των οποίων, οι Δήμαρχοι Έδεσσας και Αλμωπίας κκ. Δημήτριος Γιάννου και Δημήτριος Μπίνος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάκης Βασιλειάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πέλλας κ. Αβραάμ Πανίδης, ο Πρόεδρος των επιχειρηματιών του Παλαιού Αγίου Αθανασίου κ. Γιώργος Βιλδιρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Γιώργος Μίχος, εκπρόσωποι τουριστικού κλάδου, αγρότες, ιδιοκτήτες μονάδων μεταποίησης και επεξεργασίας φρούτων και οπωροκηπευτικών, επιχειρηματίες, έμποροι, νέοι επιστήμονες από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και πολλοί άλλοι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αντιπροσωπείας από την Πέλλα στην Γιαγκόντινα πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις και περιήγηση στην περιοχή, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις μελών της αποστολής με τοπικούς παράγοντες, με στόχο τη διερεύνηση εξειδικευμένων συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος του Κόμματος «Ενωμένη Σερβία» κ. Dragan Markovic Palma παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή της αποστολής στο οποίο παραβρέθηκαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και πρώην Πρωθυπουργός της χώρας κ. Ivica Dacic, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ratko Stevanovic, ο Νομάρχης κ. Goran Milosavlievic, βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί παράγοντες. Κατά τη διάρκεια του δείπνου τονίστηκαν από τους παραβρισκόμενους οι ιστορικές σχέσεις και οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας μεταξύ των οποίων και η ορθόδοξη πίστη. Ευχάριστη έκπληξη, αλλά και τιμή για τους Έλληνες, ήταν όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας τραγούδησε ένα ελληνικό τραγούδι.

Τα μέλη της αποστολής επισκέφτηκαν αξιοθέατα στην πόλη της Γιαγκόντινα τα οποία δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια από το Δήμο και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο (περισσότερους από 400.000 επισκέπτες πέρσι). Στην πόλη έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο αθλητικό Κέντρο της Σερβίας, Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, εμπορικό κέντρο, καθώς επίσης και άλλα σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην βιομηχανική ζώνη στην οποία λειτουργούν τρείς μεγάλες βιομηχανίες και σύντομα πρόκειται να εγκατασταθούν δύο ακόμη. Στο περιθώριο της περιήγησης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης παραχώρησε συνέντευξη σε τοπικό κανάλι δίνοντας το στίγμα της επίσκεψης της ελληνικής αποστολής ενώ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τον Πρόεδρο κ. Palma.

Κορυφαία εκδήλωση κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής ήταν η διοργάνωση συνέντευξης τύπου στο Δημαρχείο της Γιαγκόντινα. Η συνέντευξη τύπου «άνοιξε» με τοποθέτηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Dragan Markovic Palma ο οποίος αναφέρθηκε στον στόχο και στην πορεία της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών. Τόνισε ότι η Γιαγκόντινα έχει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υλοποιεί ένα οργανωμένο σχέδιο προσέλκυσης επισκεπτών στην πόλη, επενδυτών, εξασφάλισης νέων θέσεων εργασίας και συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για τις προσπάθειες ανάπτυξης της οικονομίας της Πέλλας και ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές καλές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών. Επίσης, παρουσίασε τοπικούς επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου τροφίμων, του εφοδιασμού αλυσίδων καταστημάτων, κατασκευών, βιομηχανικών προϊόντων, αλουμινίου-Inox, κ.ά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τον κ. Palma για τη φιλοξενία και το άρτιο πρόγραμμα ενημέρωσης και πραγματοποίησης επαφών. Αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πέλλας και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας οποίες μπορούν να προχωρήσουν άμεσα το προσεχές χρονικό διάστημα. Τόνισε την μεγάλη παράδοση της Πέλλας στα αγροτικά προϊόντα (νωπά, κατεψυγμένα,  και μεταποιημένα) και το κοινό μέλλον των δύο περιοχών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η ενταξιακή διαδικασία για τη Σερβία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο). Με την ευκαιρία, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε τη σημασία των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιούνται την περίοδο αυτή στη Σερβία, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκαν ποιοτικά προϊόντα από την Πέλλα ενώ στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν αρκετές διμερείς επαφές. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης προσκάλεσε αντιπροσωπεία τοπικών εκπροσώπων και επιχειρηματιών να επισκεφτούν την Πέλλα τον προσεχή Φεβρουάριο. Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου αναφέρθηκε επίσης στην προστιθέμενη αξία των επαφών και στη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη εμπιστοσύνης και αληθινής φιλίας για την προώθηση της συνεργασίας. Εκδήλωσε μάλιστα την πρόθεσή του για αδελφοποίηση της Γιαγκόντινα με την Έδεσσα, πόλη των νερών. 


Ο κ. Palma ανέφερε ότι παρέχει δωρεάν για έναν επενδυτή από την Πέλλα έκταση και ρεύμα στη βιομηχανική περιοχή της Γιαγκόντινα για την εγκατάσταση βιομηχανικής ή άλλου τύπου μονάδας ενώ, δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών από την Σερβία για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων επενδύσεων στην Πέλλα. 









ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ...ΣΟΦΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ... ΣΟΦΙΑ !!! ΠΡΟΜΑΧΟΙ


ΝΕΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΝΕΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ!!!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΙ .

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ- ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ - ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ .
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ - ΕΠΑΛ.


ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.

8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
12-2 ΑΡΧΑΙΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
2-4   ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
4-6  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
6-8  ΑΡΧΑΙΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ


9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
12-2 ΑΡΧΑΙΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
2-4 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α'ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
4-6  ΕΚΘΕΣΗ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 
6-8  ΕΚΘΕΣΗ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...