Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΟΛΥ ΦΤΩΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ. ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΣΥΡΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Image

Η μητέρα του Maziad Aloush ξεπούλησε όλα τα χρυσά κοσμήματα που είχε και ο πατέρας του πούλησε το οικογενειακό αγρόκτημα. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν τα πήρε αυτός και τα δύο του αδέλφια και ξεκίνησαν το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη που θα τους απομάκρυνε από τον πόλεμο και το θάνατο. Οι γονείς και οι αδελφές του έμειναν πίσω. Το ταξίδι είναι ακριβό και τα χρήματα δεν έφταναν για όλους.

   Κατά τη διάρκεια των επόμενων 15 ημερών, τα τρία αδέλφια μαζί με 19ακόμη ανθρώπους διέσχισαν ένα δύσκολο μονοπάτι με βάρκες, τρένα, οχήματα και πεζή μένοντας συχνά νηστικοί ολόκληρες μέρες προκειμένου να φτάσουν στη Γερμανία. Το συνολικό κόστος της 2100 μιλίων εξαντλητικής διαδρομής μέσα από τα δάση και τα βουνά πέντε χωρών, είχε κόστος πάνω από 10.000 δολάρια.
 Κανονικά τα χρήματα θα ήταν πολύ περισσότερα, αλλά ο Aloush είχε έκπτωση από τον Τούρκο διακινητή επειδή του πήγε αρκετούς ακόμη στη βάρκα του.
 "Είναι πολύ ακριβό όλο το ταξίδι, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος" αναφέρει ο Σύρος πρόσφυγας στο Vocativ το οποίο έκανε έρευνα και πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους για να μάθει το κόστος αυτής της περιπέτειας. 

Ο Maziad Aloush στη Γερμανία

Το ταξίδι από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη είναι γνωστό για το πόσο επίπονο και ριψοκίνδυνο είναι, αλλά είναι και μια πολυέξοδη διαδικασία στην οποία δεν μπορούν να μπουν όλοι. Σύμφωνα με το Vocativ, το λιγότερο που απαιτείται για τις μετακινήσεις είναι 2.800 δολάρια, αλλά το ποσό αυτό μεγαλώνει αν μέσα συμπεριλάβει κανείς τα έξοδα για διατροφή, διαμονή και ανάγκες που ίσως προκύψουν.

   «Οι άνθρωποι πωλούν τα σπίτια και τη γη τους για να αποκτήσουν τα χρήματα που θα τους δώσουν ελπίδα για ασφάλεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην Ευρώπη», αναφέρει ένας άλλος πρόσφυγας. Έφτασε πρόσφατα στην Ολλανδία και συμφώνησε να δώσει συνέντευξη με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει ανώνυμος μια και πλέον είναι διαχειριστής μιας σελίδας στο Facebook που έχει μετατραπεί σε φόρουμ για όσους ομοεθνείς του κάνουν το ταξίδι.

   Σε όλη την πορεία τους , ο Aloush και τα αδέρφια προσπάθησαν να μειώσουν τα κόστη τους οπουδήποτε μπορούσαν. Στη Μυτιλήνη αγόρασαν υπνόσακους και μια σκηνή και είχαν στρατοπεδεύσει σε αγρούς. Στην Αθήνα και το Βελιγράδι, ξόδεψαν 15 δολάρια ο καθένας για να μοιραστούν ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου μαζί με άλλους πρόσφυγες. Οι ταξιδιώτες επιβιώνουν κυρίως κυρίως με τυρί και ψωμί, λέει ο Aloush ο οποίος θυμάται πως σε μια διαδρομή 50 μιλίων προς τα Σκόπια είχαν μόνο νερό και λίγους χουρμάδες. 

Το ταξίδι του Aloush από τη Συρία μέχρι τη Γερμανία

Τα "μέτρα λιτότητας" τους δεν ήταν αρκετά. Στην πΓΔΜ, ο Aloush και τα αδέλφια του, αναγκάστηκαν να επικοινωνήσουν με τον μεγαλύτερο αδελφό τους, έναν οδοντίατρο που ζει στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος τους προμήθευσε σε ένα λογαριασμό με επιπλέον 1.000 δολάρια προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους.. Τα λεωφορεία και τα τρένα, τα εισιτήρια των οποίων κυμαινόταν από 10 έως 50 δολάρια, αποδείχθηκε ότι είναι ένα προσιτό μέσο μεταφοράς κατά καιρούς. 

  Τα μεγαλύτερα έξοδα έγιναν για τις αμοιβές των λαθρεμπόρων. Εκτός από το κόστος για το πέρασμα από την την Τουρκία στην Ελλάδα, ο Aloush και τα αδέρφια του αποφάσισαν να προσλάβουν οδηγούς με ι.χ. για να τους περάσουν μέσω της Σερβίας και της Ουγγαρίας στην Αυστρία. "Πληρώσαμε επειδή δεν ήθελα να κινδυνεύσουμε να πιαστούμε από την αστυνομία", δήλωσε ο Aloush. 

Image

Για δύο μεταφορές με ιδιωτικά οχήματα από το Βελιγράδι προς τη Βιέννη πλήρωσαν περίπου 3000 δολάρια. Από τη Βιέννη, πλήρωσαν επιπλέον 700 ανά άτομο για τη μεταφορά στο Μόναχο. Από εκεί, ο Aloush και τα αδέρφια του, πήραν το τρένο για Ντόρτμουντ, εκεί όπου βρίσκονται τώρα. 
Σκοπός του είναι να ενταχθεί και να ψάξει για δουλειά προκειμένου να βρει τα χρήματα και για τους άλλους. Έως τότε εξακολουθεί να ανησυχεί για την υπόλοιπη οικογένειά του που είναι πίσω στη Συρία. 



Πηγή: www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...