Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ;


Ο δήμος Αλμωπίας  είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη πυκνότητα εν λειτουργία και υπό κατασκευή Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων από κάθε άλλο δήμο της επικράτειας. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η συνολική πυκνότητα των έργων η οποία είναι 31,2 KWe/ Km2 (εγκατεστημένα kW ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο).


Τα στοιχεία της σημερινής κατάστασης στο δήμο Αλμωπίας έχουν ως εξής:
Έργα σε λειτουργία: 13
Συνολική εγκατεστημένη ισχύς: 14,686 MWe
Ποσοστό επί της επικράτειας: 8%
Μέση ετήσια παραγόμενη ενέργεια: 76.000.000 kWh
Ποσοστό επί της συνολικής παρ. ενέργειας στην επικράτεια από ΜΥΗΕ: 11%

Τι σημαίνουν όμως αυτά τα στοιχεία για το μέσο κάτοικο του Δήμου Αλμωπίας;
Πέρα από το αναγνωρισμένο περιβαλλοντικό όφελος και την ενεργειακή αυτοδυναμία του Δήμου μας, υπάρχουν πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή του Ν. 3851/2010.

Συνολικά παρακρατούνται το έτος 205.000 ευρώ τα οποία αποδίδονται ή καλύτερα θα έπρεπε να αποδίδονται ως εξής (άρθρο 7 Ν.3851/2010):
    • Το ποσό των 70.000 ευρώ ετησίως «αποδίδεται στους κατόχους άδειας προμήθειας που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια στους οικιακούς καταναλωτές του Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού στον οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί Α.Π.Ε., με σκοπό να πιστωθούν έως και κατά το συνολικό αυτό ποσό οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών. Δικαιούχοι της πίστωσης της παρούσας παραγράφου είναι κατά προτεραιότητα οι οικιακοί καταναλωτές εντός των διοικητικών ορίων του δημοτικού ή του κοινοτικού διαμερίσματος στο οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί Α.Π.Ε. και στη συνέχεια οι οικιακοί καταναλωτές των λοιπών δημοτικών ή κοινοτικών διαμερισμάτων.» Δηλαδή αποδίδεται στη ΔΕΗ για να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων των χωριών στα οποία είναι εγκατεστημένα υδροηλεκτρικά!!! Το ποσό αυτό παρακρατείται από τη ΔΕΗ από το 2010 και ΔΕΝ αποδίδεται στους κατοίκους!!!!
    • Το ποσό των 115.000 ευρώ ετησίως «αποδίδεται κατά ποσοστό 80% στον Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί Α.Π.Ε. και κατά ποσοστό 20% στον ή τους Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού, από την εδαφική περιφέρεια των οποίων διέρχεται η γραμμή σύνδεσης του σταθμού με το Σύστημα ή το Δίκτυο.» Ο Δήμος Αλμωπίας εισπράττει το σύνολο του ποσού το οποίο διατίθεται για σκοπούς «περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης».
    • Το ποσό των 20.000 ευρώ ετησίως «αποδίδεται υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων (Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ./πράσινο ταμείο)

Επιπρόσθετα, το ΥΠΕΚΑ διατηρεί τα δικαιώματα εμπορίας του CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) τα οποία θα αποδίδονται στο ΛΑΓΗΕ. Ας δούμε για τι ποσά μιλάμε: Η λειτουργία των υδροηλεκτρικών στο Δήμο μας συμβάλει στη μείωση εκπομπών CO2 κατά 64.500 τόνους ετησίως. Σήμερα αυτό τιμολογείται με 7ευρώ/τόνο δηλαδή συνολικά 450.000 ευρώ περίπου. Η Ε.Ε. υπολογίζει ότι η τιμή αυτή πρέπει να φτάσει τα 40 ευρώ/τόνο εντός του 2013, δηλαδή ο δήμος μας θα συμβάλλει στο ταμείο του ΛΑΓΗΕ το ποσό των 2.580.000 ευρώ!!! Υπενθυμίζουμε ότι το ταμείο αυτό χρηματοδοτεί όλες τις ΑΠΕ. Συνεπώς, τα υδροηλεκτρικά όχι μόνο δε συμβάλλουν στην αύξηση του τιμολογίου του ρεύματος αλλά βοηθούν στην ανάπτυξη και χρηματοδότηση των άλλων ΑΠΕ όπως είναι τα φωτοβολταϊκά.

Εν κατακλείδι θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η γνώση της ενεργειακής αγοράς ιδιαίτερα των υδροηλεκτρικών δίνει τεράστια επιχειρήματα στη δημοτική αρχή να διεκδικεί  χρηματοδότηση από το, δυστυχώς, αθηνοκεντρικό κράτος μας. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...