Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 2014

           Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά των Ναρκωτικών που εορτάζεται την 26η Ιουνίου κάθε έτους, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Τον Δεκέμβριο του 1987 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων
Εθνών  αποφάσισε να εορτάζεται η 26η Ιουνίου κάθε έτους ως η Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά και ως η ημέρα  τιμής για τον Κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), ο οποίος απαγόρευσε το εμπόριο του οπίου στην Καντώνα της Κίνας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839 .
Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών,  το Γραφείο για τα Nαρκωτικά και το Έγκλημα UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) δημιουργήθηκε το 1997 από τη συγχώνευση του αντίστοιχου γραφείου του ΟΗΕ και του Κέντρου για την Πρόληψη του Διεθνούς Εγκλήματος. Λειτουργεί σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου γραφείων.
Για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί  το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΠΝΤ) EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction). Δημιουργήθηκε για να παρέχει στην Ε.Ε. και στα κράτη- μέλη αντικειμενικά, αξιόπιστα και συγκρίσιμα στοιχεία σχετικά με τα ναρκωτικά.
Σύμφωνα με το γραφείο UNODC του OHE, σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν παράνομα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, η κάνναβη, τα παραισθησιογόνα, τα οπιούχα, τα υπνωτικά κ.λπ.
Σε έκθεση της Europol (2011) αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (EWS) , 49 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Τα νέα φάρμακα αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και μέσω του διαδικτύου .
Το 2012 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία εξέδωσε ένα νέο ορισμό της  «χρήσης  ναρκωτικών υψηλού κινδύνου» στον οποίο συμπεριλήφθηκαν περισσότερες ουσίες.
Στην Ελλάδα από το 1995 έως το  πρώτο τρίμηνο του 2011 έχασαν τη ζωή τους 6.467 άνθρωποι από τα ναρκωτικά με χειρότερη χρονιά το 2003 (991 άτομα).
Κύρια ουσία κατάχρησης είναι η ηρωίνη και τα οπιοειδή ενώ με μια πιο πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας διαπιστώθηκε ότι το 8,6% των ατόμων ηλικίας 12-64 ετών ανέφεραν χρήση παράνομων ουσιών, κυρίως κάνναβης. Στους νέους 15-34 ετών η επικράτηση στη χρήση της κάνναβης ήταν 10,8%   ( Εurostat).
Η ηπατίτιδα C αποτελεί το επικρατέστερο λοιμώδες νόσημα μεταξύ των χρηστών με μόνο έναν στους τέσσερις να ξέρει ότι πάσχει, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό αυτών που δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες B και C ή για τον ιό HIV.
To 2011  το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) πραγματοποίησαν μία πανελλήνια έρευνα με αντικείμενο  τη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές (ESPAD).
Στην έκθεση ESPAD 2011 που ακολούθησε,  τα υψηλότερα ποσοστά στην για πρώτη φορά χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας,  στην ηλικία 19 και άνω,  εμφανίζονται στις  περιφέρειες Αττικής  και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ενώ στην ηλικία 13-14 ετών (πρώτη φορά χρήση οποιασδήποτε ουσίας ) υψηλότερο ποσοστό εμφανίζει η Κεντρική Μακεδονία (3%).
Στη χρήση οποιασδήποτε ουσίας από 3 φορές και πάνω στην ηλικία άνω των 19 ετών, το ποσοστό στο σύνολο της χώρας είναι 29,2%.
Στην εκστρατεία για τα ναρκωτικά το κυρίαρχο θέμα φέτος είναι η υγεία.
 Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη χρήση ουσιών. Η χρήση στους νέους είναι διπλάσια από ό, τι στο γενικό πληθυσμό, η δε αύξηση της ανεργίας προκαλεί όξυνση του προβλήματος.
Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων. Τείνει επιπλέον  να πάρει τη διάσταση και το χαρακτήρα της κοινωνικής απειλής.  
H λύση είναι η πρόληψη και η αγωγή υγείας που ως στόχο έχουν τη καλλιέργεια μίας θετικής στάσης ζωής αφ’ ενός και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αφετέρου που θα κρατήσουν τους νέους μακριά από τις εξαρτήσεις.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν 73 Κέντρα Πρόληψης Εθισμού και Ψυχοκοινωνικής Προαγωγής της Υγείας  σε ένα  πανεθνικό δίκτυο συνεργασίας μεταξύ ΟΚΑΝΑ και τοπικών αρχών και φορέων.

Το μήνυμα ελπίδας είναι ότι οι διαταραχές από τη χρήση των ναρκωτικών είναι και προλήψιμες και θεραπεύσιμες». 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...